HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 30 tra 2025, 19:56.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Punoljetnost
PostPostano: 30 kol 2013, 13:25 

Možete li mi nabrojiti što se sve konkretno mijenja navršavanjem određenih godina života (14., 18. i 21.)? Praktično se ne daju zamijetiti nikakve razlike. Koja je razlika između mlađeg i starijeg punoljetnika :ne zna: ? Koja prava i obveze dobiješ s navršenom 21 godinom, a ne s navršenih 18? Može li osoba s navršenih 18 godina odseliti iz kuće ili uplatiti putovanje u Papuansku Novu Gvineju bez znanja roditelja (ne njihovim novcem)? Može li osoba s navršenih 18 godina imati kuće i druga imanja u svom vlasništvu ili biti kandidat na predsjedničkim izborima?

* poslovna sposobnost (neki rade i prije 18)
* biračko pravo
* de iure alkohol, pušenje i gledanje svih televizijskih materijala (de facto djeca bez teškoća dolaze do svega toga)
* pravo pristanka na spolni odnos (s 14 ili 16 godina?) - ovo znači da osoba od 14 ili 16 godina ima pravo pristati na spolni odnos s osobom od 50 godina
* pravo na vjenčanje (sa 16 ako odobre roditelji, s 18 i bez odobrenja)
* pravo kockanja
* pravo polaganja vozačkog ispita

Toliko ja znam. Možete li mi lijepo nabrojiti koja se prava i obveze dobivaju s navršenih 14 (mislim da je u pitanju kaznena odgovornost), koja s navršenih 18, a koja s navršenom 21 godinom? To me zanima jer postoji tradicija posebnog slavljenja samo 18. rođendana. Ne slavi se posebno 14. ili 21., a po zakonu potpunu punoljetnost dobivaš tek s 21 godinom :ne zna: ?

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

Naslov: Re: Punoljetnost
PostPostano: 30 kol 2013, 13:51 

Mislim da s 15 ograničeno pravo na rad, s 14 si sposoban pristati na spolni odnos, sa 16 dobivaš pravo na neograničene izlaske, a sa 21 je mislim samo povezana jača snaga automobila.

Dakle, s 18 godina možeš sve osim voziti jake automobile. Osim toga, bitno je da su te roditelji dužni izdržavati i nakon 18. ako se redovno školuješ.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2013, 17:11 

Granica od 21 godinu može biti bitna jer u nekim pravnim sustavima postoji mogućnost da ti se sudi za krivično djelo isto kao i maloljetniku starijem od 16 godina kao i da do te godine služiš kaznu zatvora zajedno sa maloljetnicima, ponegdje i do 23-e godine. Dakle do 14 godina si dijete i ne može ti se suditi, od 14-16 si mlađi maloljetnik, od 16-18 stariji maloljetnik a od 18-21 mlađi punoljetnik.

Vrh

PostPostano: 30 kol 2013, 19:42 

Zanimljivo je da slavljenje rođendana nije dopušteno u islamu.

http://minber.ba/fetve/index.php?option ... &Itemid=59

Pitanje: Es-selamu alejkum! Zanima me da li je dozvoljeno slaviti roðendan, da li je dozvoljeno čestitati nekome roðendan, je li dozvoljeno primiti čestitke za roðendan, da li je dozvoljeno primiti ili dati poklon ili novac za roðendan? Da vas Allah nagradi!

Odgovor: Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu! Što se tiče vašeg pitanje, smatram da je korisno, kao odgovor na njega, spomenuti šta je po tom pitanju kazala Stalna komisija za fetve u Saudijskoj Arabiji. Stalnoj komisiji za fetve u Saudijskoj Arabiji postavljeno je sljedeće pitanje: ‘’Kod nas postoje neka braća, muslimani koji proslavljaju svoje roðendane i roðendane svoje djece. Kako islam gleda na proslavu roðendana?”

Odgovor: “Osnova u ibadetima je “et-tevkif” (propisanim se smatra samo ono za što postoji validan dokaz). Nikome nije dozvoljeno da obožava Allaha onako kako to On nije propisao. Allahov Poslanik kazao je u vjerodostojnom hadisu: “Ko uvede u ovu našu vjeru ono što nije od nje, to će biti odbačeno.” U rivajetu: “Ko učini ono na čemu nije naša vjera, to će biti odbijeno.” Proslavljanje roðendana je jedna vrsta izmišljenih ibadeta u Allahovoj vjeri, stoga to nije dozvoljeno činiti bilo kome, bez razlike koliko mjesto zauzimao u društvu. Allahov Poslanik definitivno je najodabraniji Allahov rob, ali nije zabilježeno da je on obilježavao svoj roðendan niti je na to pozvao svoj ummet. Takoðer, najbolja generacija, počevši od pravednih halifa, te ostalih ashaba, nisu to prakticirali, niti su obilježavali Poslanikov roðendan niti roðendan nekog od njih. A svako dobro je u slijeðenju njih i njihovog načina življenja koji su naučili u školi Allahovog Poslanika.

Može se reći i da onaj ko prakticira ovu novotariju time oponaša kršćane, židove i ostale nevjernike u proslavljanju praznika koje su izmislili.” (Br. fetve 2008, tom 3, str. 83.)

Fetvu potpisali: Abdul-Aziz ibn Baz, Abdur-Rezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan, Abdullah ibn Ku’ud.

Takoðer, istoj komisiji postavljeno je pitanje sljedećeg sadržaja: “Moj sin trenutno boravi sa svojom majkom koja mu organizira proslavljanje roðendana. Proslava se sastoji od toga da se pripreme neki slatkiši i kolači sa svijećama čiji broj odgovara broju godina djeteta koje proslavlja roðendan. Dijete pokušava puhanjem ugasiti svijeće i na taj način počinje proslava. Kako vjera gleda na taj postupak?

Odgovor: “Nije dozvoljeno organiziranje proslave roðendana bilo kojoj osobi jer je to novotarija. Preneseno je od Allahovog Poslanika da je kazao: “Ko uvede u ovu našu vjeru ono što nije od nje, to će biti odbačeno.” Takoðer, to je oponašanje nevjernika u njihovim postupcima, a Poslanik je kazao: “Ko oponaša jedan narod, njemu i pripada.” (Br. fetve 5289, 3 tom, str. 84.)

Fetvu potpisali: Abdul-Aziz ibn Baz, Abdur-Rezak Afifi, Abdullah ibn Gudejan, Abdullah ibn Ku’ud.

Allah najbolje zna.

Priredio: Pezić Elvedin , 7. rebi’ul-evvel 1429. h.g. / 15. 3. 2008. god.

https://www.instagram.com/josipcurlin

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus

Vrh

PostPostano: 30 kol 2013, 20:17 

Aj što rođendane slave, al' slave i Novu Godinu i po grobljima svijeće pale. Oni bi rado postali dio zapadne kršćanske civilizacije kad bi se i dalje mogli Muslimanima zvati. A i bez toga. Zapravo je bitnije ono Srbe i Hrvate mrziti, a to ne bi mogli više na vjerskoj osnovi.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2013, 01:14 

jaiv je napisao/la:
Aj što rođendane slave, al' slave i Novu Godinu i po grobljima svijeće pale. Oni bi rado postali dio zapadne kršćanske civilizacije kad bi se i dalje mogli Muslimanima zvati. A i bez toga. Zapravo je bitnije ono Srbe i Hrvate mrziti, a to ne bi mogli više na vjerskoj osnovi.

Nije groblje vec mezar. I nije tacno, ne palimo svijece po mezarima. Ne znam otkud ti to. Dovoljan pristojan nisan. Dodes, proucis fatihu i odes. Ovo drugo necu ni komentirati, jer je long shot samo takav.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: