HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 sij 2025, 22:58.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 1559 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 63  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva
PostPostano: 27 kol 2013, 09:27 

BBC je napisao/la:
Haos na sastanku SDU: Bajramovića fizički napali Almedin Miladin i nepoznate osobe
Na sjednici Kantonalnog odbora SDUBiH Sarajevo došlo je do fizičkog nasrtaja na člana Kantonalnog odbora i Predsjedništva KO SDUBiH Sarajevo Bećira Bajramovića (Novo Sarajevo). Njega je napao predsjednik OO SDUBiH Stari Grad Almedin Miladin i još uvijek nepoznate osobe.

Koje li mu je ime a koje prezime?? Miladineeee!!! :zubati

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 09:55 

Ćetnik, ne možeš od njih diHati.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 09:57 

Kad je već tema SDU, ovaj luđak iz Bostona (Borogovac) izluđuje svoje pristalice, doslovno nije ostao nijedan političar u Sarajevu kojeg nije prozvao za četničkog agenta.

Citat:
2. MIRO LAZOVIC JE UVIJEK PRISTUPAO POBUNJENICIMA, ALI SAMO DA BI IH UMRTVIO IZNUTRA

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Zahvaljujemo se gosp. M. S. sto nam je poslao ovu veoma korisnu informaciju. I mi smo odavno primjetili koju ulogu igra Miro Lazovic. On je uvijek pristupao svakoj novoj opoziciji velikosrpskom projektu, cime je postizao veliku popularnost medju BiH patriotima, ali prema njegovom kasnijem djelovanju ocigledno je da mu je jedini zadatak bio da iznutra kontrolise opoziciju.

Sjetimo se, on nije napustio Skupstinu BiH zajedno sa ostalim srpskim poslancima 1992. godine te je tada stekao veliku popularnost medju Bosnjacima i postao je predsjednik Skupstine Republike BiH. Medjutim, na pregovorima o "preustrojstvu RBiH", mada je kao Predsjednik Skupstine Republike BiH bio duzan da stiti Ustav RBiH, on se nikada nije suprotstavio djeliteljima Republike BiH.

Kasnije kada se patriotski dio SDP-a pobunio protiv Lagumdzije, Miro Lazovic se ponovo prebacuje na pobunjenicku stranu te tako postaje jedan od lidera novoosnovane SDU, ali to koristi samo da bi SDU usmjeravao u potpuno pogresnom pravcu, sto je u gornjem clanku i opisano.

Kada su u Sarajevu prije par godina poceli marsevi sa zastavama Republike BiH, Zlatnim ljiljanima, ponovo je tu Miro Lazovic na pobunjenickoj strani, ali sa istim zadatkom da to sve umrtvi. Zahvaljujci svojoj medijskoj popularnosti, odmah je dobio centralnu ulogu i govornicu na tim marsevima, ali svojim govorima on se toboze zalaze za Republiku BiH, dok je njegova osnovna poruka identicna sa porukom svih ostalih Daytonaca koji nam podvaljuju da o nama odlucuje svijet, a ne mi.

Cak i dobro poznatu stvar da Daytonski sporazum nije prosao ispravnu ratifikaciju u Skusptini RBiH on razvodnjava za govornicom Antidayton grupe rijecima: "Bio sam i prvi predsjednik Skupstine Republike Bosne i Hercegovine i Skupstina koju sam ja vodio nikada nije retificirala dejtonski mirovni sporazum na nacin kao sto je sada u praksi."

Znaci, po Miri Lazovicu Skupstina RBiH jeste ratificirala dajton koji se onda izvitoperio u praksi. On time direktno oduzima glavno oruzje patriotima za cijom govornicom stoji, cinjenicu da je Dayton nelegalan. Jer nebitno je sto je Dayton razocarenje u praksi, jedino je bitno da li jeste ili nije Dayton ratificiran na legalan nacin, a Lazovic implicira da jeste. Mi znamo suprotno, da nije legalno ratificiran.

Ne samo da Daytonski tj. Pariski sporazum nikada nije prosao ispravnu ratifikaciju, nego, jos vaznije, ni promjena ustava RBiH u daytonski "ustav", Aneks 4, nikada nije izveden legalno, tj. u skladu sa Clanom 268 Ustava RBiH koji je bio tada na snazi i po kojem se morala provesti pormjena ustava ako se zeljelo da novi ustav bude legalan.

U gore citiranoj recenici Lazovic pravi jos jednu tipicnu cetnicku podvalu. Naime, on kaze da je on bio PRVI predsjednik Skupstine RBiH. To je ona velikosrpska teza da RBiH i nije nikakva legalna istorijska tvorevina nego da je nastala zajedno sa RS i da je dakle na istom pravnom nivou kao i RS. Lazovic sigurno zna da je RBiH nastala 1943. Ako je RBiH nastala tek 1992, koja je to onda drzava organizovala izbore na kojoj izabrasmo Aliju za predsjednika.

Svaka Lazoviceva recenica zvuci patriotiski za naivne na tim govorima, ali je otrovna podvala, o cemu smo pisali i u Glasniku br. 757. od 11. Decembra 2011. u clanku br. 3. KAKO SE ODNOSITI PREMA STARIM KADROVIMA REPUBLIKE BiH KOJI SE SADA VRACAJU IZVORU i u Glasniku br. 762. od 14. januara 2012. u clanku br. 2. IZJAVA BIVSIH FUNKCIONERA RBiH, KORISNO ORUZJE U BORBI ZA REPUBLIKU AKO GA ZNAMO ISPRAVNO KORISTITI.

Onoga trenutka kada su prestale demonstracije po Sarajevu prestaju i Lazoviceve izjave o Republici BiH. Ovih dana "Prvi mart" je opoziciona grupa koja zadaje najvise glavobolje Republici Srpskoj, pa pocinje i Lazoviceva verbalna "podrska" Prvom martu. Nadamo se da su momci iz Prvog marta dorasli situaciji i da nece dozvolti da im pokret preuzmu politicari koji su i dosad bili na sceni, neki kao Lazovic cak na celu kljucnih institucija Republike BiH, a nisu nista ucinili da spasu Republiku BiH dok su u svojim rukama imali sve poluge vlasti.

Miro Lazovic je jedan veoma spsobon agent velikosrspkog projekta koji djeluje iznutra i veoma je dobro da su ljudi iz njegove blizine u BiH poceli da naslucuju da tu nesto nije u redu bez obzira na njegove povremene "patriotske" izjave koje na prvi pogled lijepo zvuce.

Vrh

PostPostano: 27 kol 2013, 19:56 

Jebote Ministre, taj je gori od tebe i mene, ja mislim da je aktivan nekih 20 godina minimum :D

Vrh

PostPostano: 28 kol 2013, 04:08 

Profa je neuništiv, i kad svi mi budemo pod zemljom, iz Bostona će u svoj inbox uredno ljudi primati najnovije analize i mišljenja vezana za RBiH :)

Rain, hail or shine, Kongres Republike BiH izdaje svoj glasnik svakog tjedna, a ima tu dosta posla za napisati i kompilirati. Kada ne bih znao bolje, rekao bih da je čovjek srpski igrač, način na koji ljudima razvlači pamet može dovesti samo do očaja - nema nijednog izdanja u kojem propisno, nadugo i naširoko napada sve političare iz SDP, SDA, SBiH, SDU, NS da su ubačeni srpski špijuni koji podmuklo sabotiraju sva nastojanja da se sruši daytonski poredak. Paranoja, psihoza, permanentne tenzije - ništa pametno od njega u ovih skoro 20 godina, svojima čini najveću štetu. Ovaj tekst o Lazoviću je samo kalup, samo ubaci ime Tihića, Bakira, Lagumdžije, izmjeni par riječi, i to je u suštini to. Mislim da je uspio srediti barem Irmicu, primjenio sam da koristi dosta sličnu terminologiju o "posrbicama" i sl.

Citat:
4. IZETBEGOVIC - KUSTURICA

Slucaj izmedju dva clana Predsjedništva i Kusturice poceo je kada je u utorak Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo da je producentska kuca iz Trebinja podnijela zahtjev za dobivanje odredene kolicine vojnog naoružanja za potrebe snimanja Kusturicinog filma.

Materijalno-tehnicka sredstva Oružanih snaga BiH ne mogu se koristiti bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Nema šanse da gospodin Kusturica dobije na raspolaganje oružje, tenkove i drugu opremu za snimanje filma, kazao je Izetbegovic.

On je naveo da je, prema njegovom mišljenju, Kusturica veliki režiser, ali je i još veci izdajnik svog naroda.

- Što se mene tice, a ja sam jedan od tih koji odlucuju, gospodin Emir Kusturica nece moci dobiti moju podršku za bilo šta što radi. Dakle, od mene, koji predstavljam Bošnjake u Predsjedništvu, nikad nece dobiti saglasnost, naglasio je Izetbegovic.

„Ja sam oguglao na sve uvrede. Posebno na one kojima nije mjesto tamo gdje jesu, a posebno na one koji se nazivaju predsjednikom necega što prakticno ne postoji. Jer, ako jedan covjek zamisli da on drugoj naciji može da odreduje šta je on i ne dozovoli da budemo ono što želimo i osjecamo, to znaci da on jednostavno nije zreo i nije slucajno da je takvo stanje u onome cemu on biva predsjednik” – rekao je Kusturica u Dnevniku RTS-a.

Fena
-----
KOMENTAR: Primjetimo da se sve odvijalo glatko za Kusturicin projekat bez znanja javnosti i vjerovanto bi tako i proslo da u stvari Zeljko Komsic nije otkrio tu vec gotovu stvar i zaprijetio da ce predati na sud i traziti licnu odgovornost krivaca ako se ustupe resursi oruzanih snaga BiH Kusturici na raspolaganje. Time je i Bakir Izetbegovic bio natjeran da ovako reaguje da bi sacuvao imidz Bosnjaka i muslimana. Pri tome on ne propusta da pohvali Kusturicu u onome sto je za Kusturicin imidz jedino vazno, da je "veliki reziser".

Kusturica je zbog svoje procetnicke orijentacije za vrijeme Jugoslavije, koja se tada ogledala u njegoj kritici Titove vladavine, i tada bio miljenik fondova za kulturu te je bez problema dobijao sredstva za svoje filmske projekte dok mnogi drugi talentovani sarajevski reziseri nikada nisu dobili sansu da snime film. Izuzetak je donekle Mirza Idrizovic, koji je tek u svojim zrelim godinama dobio sansu da snimi film i koji je "od prve" napravio remek djelo o nasem mentalitetu, film kojeg sam se hiljadu puta sjetio i u ovome ratu. (Radi se o filmu "Miris dunja".)

Kusturicina anti-Titovska propaganda se vremenski podudarila sa zavrsnom ofanzivom zapada na komunizam, pa su se kusturicini anti-Titovski, a time i antikomunisticki filmovi nasli u centru paznje zapada te slijede nagrade koje su ga proslavile. Sa padom berlinskog zida, tj. sa porazom komunizma, Kusturica prestaje biti interesantan zapadu, osim onom dijelu koji se raduje antimuslimanskim pamfletima, pa otada i nema nikakvih velikih nagrada za njega. Toliko o "velicini" Kusturice kao rezisera.

Inace, Kusturica je otvoreni cetnik, a Alija i Bakir Izetbegovic skriveni. Kusturica je posteniji od Bakira i Alije. On je otvoreno istupio i priznao da je posrbica i on je kao takav bezopasan za Bosnu i Hercegovinu. Opasni su skriveni cetnici kao Alija, Bakir, Tihic, Lagumdzija ... koji nas razvaljuju iznutra. Jedan izdajnik i to na visokoj funkciji na kakvoj se nasao Alija i sada Bakir je opasniji od citave cetnicke armije. Mi smo porazili oba neprijatelja na bojnom polju, ali Alija, Tihic, Lagumdzija, Bakir nam ipak razvalise drzavu.

Dr. Muhamed Borogovac

Vrh

PostPostano: 28 kol 2013, 08:42 

Ministry of Sound je napisao/la:
Profa je neuništiv, i kad svi mi budemo pod zemljom, iz Bostona će u svoj inbox uredno ljudi primati najnovije analize i mišljenja vezana za RBiH :)

Inace, Kusturica je otvoreni cetnik, a Alija i Bakir Izetbegovic skriveni. Kusturica je posteniji od Bakira i Alije. On je otvoreno istupio i priznao da je posrbica i on je kao takav bezopasan za Bosnu i Hercegovinu. Opasni su skriveni cetnici kao Alija, Bakir, Tihic, Lagumdzija ...

M. Selimović, Tvrđava:

Citat:
Dušu mu njegovu ********, baš me kurvinski namagarci. Cuvaj se ********, govorio je Smail Sovo, ili mozda neko drugi, sve pocinjem da pripisujem poginulim drugovima. I još je govorio, taj neko: Oni, sto se ne kriju, još i nekako, al oni što se kriju, to je najgori skot.

Vrh

PostPostano: 28 kol 2013, 11:52 

"Ubi, ubi Srbina.....pazi Salko ustaše sa lijeva"

Citat:
Dvije bombe eksplodirale u centru Sarajeva, oštećeni automobili
Stanovnike ulice Mehmed-paše Sokolovića u centru Sarajeva jutros su uznemirile eksplozije dvije bombe koje su bačene na parkirane automobile.

Vrh

PostPostano: 28 kol 2013, 19:46 

Godišnjica masakra na Markalama

http://www.klix.ba/vijesti/bih/godisnji ... /130828054

Vrh

PostPostano: 29 kol 2013, 13:20 

:laugh

Što će tek biti kad im se mladi muslimani iz Sirije vrate. Ovi su amateri za njih.

Citat:
Aktivirana eksplozivna naprava u ljetnoj bašti Miami u Sarajevu
U ljetnoj bašti UO "Miami", ulica Braće Mulića, općina Novi grad Sarajevo jutros je oko 04.20 sati došlo do eksplozije nepoznate eksplozivne naprave.

Nije bilo povrijeđenih osoba, ali je došlo do oštećenja na pomenutom ugostiteljskom objektu, kao i na drugim ugostiteljskim objektima u neposrednoj blizini.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo vrši istragu u vezi sa ovim slučajem.

Vrh

PostPostano: 09 ruj 2013, 20:34 

Citat:
Turski jezik kao izborni predmet u školama Kantona Sarajevo

Turski kulturni centar Yunus Emre će sa Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo sutra potpisati protokol o podučavanju turskog jezika kao obaveznog izbornog drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Protokol će potpisati ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Damir Marjanović i v.d. direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre Rabia Bozkurt u Turskom kulturnom centru Yunus Emre (Pehlivanuša bb).

Vrh

PostPostano: 20 ruj 2013, 15:30 

:laugh

Citat:
Radnici GRAS-a žele blokirati saobraćaj u Sarajevu
U krugu KJKP GRAS u toku je sastanak radnika ovog preduzeća sa predstavnicima Sindikata, na kojem raspravljaju o tome da li će tokom poslijepodneva blokirati saobraćaj u Sarajevu.

Naime, radnicima nije uplaćena julska plaća, a topli obrok za juli uplaćen je prije 10-ak dana. Ističu da je ovo "igra nerava" i da je strašno to što se radi radnicima i ovom preduzeću.

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2013, 13:28 

Opet su izradili umirovljenike, koji već dugo žive ispod egzistencijalnog minimuma i ljudskog dostojanstva.
Obećali im šarenu lažu od 01.02.2014 kad bi trebalo da dobiju sječanjsku mirovinu uvečanu za 5% pa su tako petokolonaši među umirovljenicima umirovljenim po osnovi rada dokinuli prosvjede zakazane 24.09. bezbolno i mirno.
Prosvjedi su trebali biti organizirani i zasigurno bi bili masovniji nego što se to uopće misli, sa tražbom za povišicu mirovina za 10%,s obzirom da su troškovi života višestruko povečani kao i iznosi režijskih troškova...

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2013, 13:34 

Sarajevske vodovodžije javno poskupili vodu za 20%, a na računima iskazano poskupljenje više od 50%...
Na pomolu nova prevara i čistke u KJKP Vodovod, nazire se afera veća i od one u GRAS-u...
Prije manje od mjesec dana Elektroprivreda je zaprijetila prekid napajanja vodovodnim postrojenjima (opća žeđ u Gradu), radi neizmirenih računa za el.energiju u višemilijunskom iznosu.
Kantonalni ministar Zlatko Petrović objašnjavao umirovljenicima da će imati subvenciju na vodu, samo da za sada plate ove uduplane račune..., a ljudi nemaju što da jedu...

Vrh

PostPostano: 22 ruj 2013, 18:45 

Tako to bude kad se vrati Valter.

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2013, 15:28 

Citat:
Crnogorac stradao od mačete u Sarajevu

Državljanin Crne Gore teško je povređen mačetom u centru Sarajeva, gde se šetao sa devojkom.

Nepoznati muškarac teško je povredio mačetom H. K. (26), državljanina Crne Gore, u petak rano ujutru ispred restorana brze hrane "Pirpa" u Ulici Čobanija 2 u centru Sarajeva.

Mladić iz Crne Gore nakon napada prevezen je u sarajevsku Opštu bolnicu, gde mu je ukazana pomoć. Od udaraca mačetom zadobio je teške povrede leve šake.

Prema informacijama "Vijesti nedjeljom", neposredno pre napada H.K. je sa svojom devojkom šetao trotoarom. Kada su mladić i devojka došli blizu restorana brze hrane "Pirpa" manja grupa mladića je počela verbalni sukob sa njima.

H. K. je, prema istim informacijama, pokušao da izbegne sukob i da se udalji sa devojkom sa lica mesta, ali nije uspeo u tome jer su ga ratoborni mladići sustigli i fizički napali.

Jedan od njih je imao i mačetu sa kojom je zamahivao prema državljaninu Crne Gore i teško ga povredio.

Nakon incidenta policija je izašla na lice mesta i obavila uviđaj.

Kako je medijima u BiH saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, o narušavanju javnog reda i mira obavešten je i tužilac, a službenici policije rade na rasvetljavanju događaja i identifikaciji izvršilaca.

"Vijesti" su kontaktirale i restoran brze hrane "Pirpa", kod kojeg se dogodio incident, ali vlasnik nije želio da komentariše napad dok policija ne identifikuje počinioce.

Izvor: http://www.mondo.rs/a617117/Info/Ex-Yu/Crnogorac-stradao-od-macete-u-Sarajevu.html

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2013, 17:15 

To ti je Sandžaklija

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2013, 19:12 

I tako jedne fine i vedre veceri hodas po gradu te se vracas kuci s sladoleda i onda neko pocne trcati prema tebi s macetom. :zubati A kazu civilizacija, ne znam gdje ovo jos ima. :zubati

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 18:37 

Bošnjačka stoka i fašisti sa Klix nijednom riječi da se radi o masovnoj grobnici Srba koje su Sarajlije Bošnjaci ubijali i bacali na gradski otpad. Pa ti sa takvima gradi zajedničku državu.

Citat:
Sarajevo: Delegacija diplomata obišla deponiju gdje se vrši ekshumacija

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen, komandant EUFOR-a generalmajor Dieter Heidecker, generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger i delegacija diplomata akreditovanih u BiH obišli su danas mjesto ekshumacije na sarajevskoj gradskoj deponiji.

Upriličena je i prezentacija ICMP-ovog eksperta za ekshumacije. Nakon Sarajeva, također će se obići i lokalitet Tomašica kod Prijedora.

Generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger kazala je da ova lokacija odlično pokazuje da su se strašne stvari događale tokom sukoba i šta su sve ljudi bili spremni poduzeti da sakriju zlodjela koja su počinili.

"Drago mi je što smo imali priliku na ovu lokaciju dovesti i predstavnike međunarodne zajednice da i sami vide kako se radi", naglasila je.

Nestali se teško pronalaze

Bomberger je dodala da je do danas pronađeno i identifikovano oko 70 posto nestalih osoba u BiH te da je sve teže pronaći preostalih 9.000 nestalih.

"Ali nove lokacije se ipak pronalaze i to znači da za porodice nestalih još postoji nada da će se jednog dana pronaći i njihovi nestali članovi", objasnila je.

Naglasila je da je ključno da Tužilaštvo BiH zajedno s Institutom za nestale BiH u saradnji s ICMP-jem pažljivo prikupljaju sve dokaze te na taj način porodice nestalih neće dobiti samo natrag izgubljenog člana već i zadovoljenje pravde.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen kazao je da ICMP od samog početka pruža finansijsku pomoć te da je zadovoljan njihovim radom.

"Do sada smo ih podržali s 33 miliona eura i nastavit ćemo ih podržavati", dodao je.

Sorensen je naglasio da je zatvaranje poglavlja nestalih osoba jako važno za svako društvo koje izađe iz sukoba te da je vrlo bitno da se ne prestaje raditi.

"Iskopavanje je vrlo složen proces te smo impresionirani prezentacijom. Bilo bi nerealno očekivati da se bilo koji rad odvija bez problema, kao što je slučaj i s ovim procesom. Bitno je da se proces odvija", naglasio je.

Na pitanje novinara da li je pravosuđe BiH pod političkim pritiskom, Sorensen je kazao da on nije prava osoba koja treba odgovoriti na to pitanje te da je neophodno da u svakoj zemlji pravosuđe mora da funkcionira bez bilo kakvih političkih pritisaka.

Iskopavanja stala zbog neplaćanja

"U protekle dvije godine radimo na pitanju pravosuđa u BiH i što BiH bude bliža EU, pitanje pravosuđa će biti sve više u fokusu", naglasio je.

Tužilac Tužilaštva BiH Behaija Krnjić rekao je da je osnovni problem zaustavljanja kopanja na ovoj lokaciji činjenica da je izvođač radova prestao rad jer mu do sada nije isplaćen ukupan iznos za izvršene radove.

"Od onog momenta kada je Tužilaštvo BiH započelo zvanične ekshumacije na ovoj lokaciji na sebe je preuzelo da snosi troškove te će u cijelosti troškove isplatiti izvođaču radova", dodao je Krnjić.

Naglasio je da je problem nastao oko probnih kopanja te taj iznos sredstava treba biti plaćen izvođaču od naručioca radova, a to nije Tužilaštvo BiH.

"Ne mogu vam reći kada će tačno početi radovi, a Tužilaštvo će istrajati u provođenju ispitivanja makro i mikrolokacije na ovom prostoru", dodao je.

Član Kolegija Instituta za nestale BiH Milutin Mišić kazao je da izvođači radova nisu u mogućnosti da nastave radove te da nije siguran da će radovi biti završeni u onoj dinamici kako je planirano.

"Istina je da je projekt puno veći i zahtjevniji nego što smo mislili da jeste, ali to ne znači da ne treba biti završen", rekao je.

Na pitanje novinara za koliko se osoba traga iz gradske jezgre Sarajeva, Mišić je kazao da taj broj iznosi oko 250 aktivnih slučajeva na užem lokalitetu Grada Sarajeva.

ICMP trenutno pruža podršku Tužilaštvu BiH i Insitutu za nestale osobe (INO) u procesu ekshumacije niza kompleksnih masovnih grobnica, koje su vjerovatno među najvećim ekshumiranim grobnicama na zapadnom Balkanu do danas.

Dvije lokacije na kojima se trenutno vrše iskopavanja su gradska deponija u Sarajevu, na kojoj se radovi obavljaju od aprila 2013. godine i Tomašica u blizini Prijedora, na kojoj se iskopavanja vrše od početka septembra 2013. godine, a dio su ranije započetih iskopavanja u rudničkom kompleksu.

Prema navodima svjedoka, na ovoj lokaciji se nalazi gotovo stotinu tijela osoba ubijenih u Sarajevu nakon maja 1992. godine. Od aprila 2013. INO i Tužilaštvo BiH rade na uklanjanju naslaga otpada koji su nastajali 20 godina, što predstavlja pripremu za ekshumaciju posmrtnih ostataka.

Pothvat ogromnih razmjera

Pretpostavlja se da su tijela bačena s litice i da se nalaze ispod naslaga tla i otpada debljine trideset metara.

ICMP pruža savjetodavnu podršku u vezi s pitanjima sigurnosti, tehničkih aktivnosti i uzorkovanja posmrtnih ostataka za potrebe analize DNK. Na lokaciji svakodnevno pomažemo prilikom procjene porijekla pronađenog organskog materijala. Prvi posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od 20 do 25m, u naslagama otpada koje potječu iz 1996. godine. Analiza DNK-a izvršena u ICMP-u pokazala je da se radi o jednoj osobi.

Iskopavanja na ovoj lokaciji predstavljaju pothvat ogromnih razmjera i zahtijevaju vrlo ozbiljnu zdravstvenu zaštitu i zaštitu na radu te logističke pripreme za kopanje rovova i rad velikih mašina. Da bi se dosegla dubina od trideset metara i ekshumirali posmrtni ostaci na siguran način, potrebno je ukloniti najmanje 200.000 m3 tla i naslaga otpada. Za potpuno iskopavanje ove lokacije potrebno je riješiti ključna pitanja, kao što je odgovarajuća logistička podrška, poduzimanje sigurnosnih mjera i finansiranje. Trenutne procjene ukazuju na to da će za pripremne radove i dosezanje odgovarajuće dubine biti potrebna još dva mjeseca. Tužilaštvo BiH ističe da proces iskopavanja na ovoj lokaciji još nije okončan. Postoji problem koji se mora riješiti, a tiče se plaćanja kompanije koja osigurava mašine i radnike za obavljanje fizičkih poslova na lokaciji. Od 30. augusta radovi su privremeno obustavljeni.

Tužilaštvo BiH razmatra mogućnost potpisivanja sporazuma s Institutom za nestale osobe u vezi s neiskorištenim finansijskim sredstvima iz budžeta Tužilaštva BiH za ovu godinu. Ta sredstva bi se mogla preusmjeriti INO-u na osnovu odluke Ministarstva finansija BiH, čime bi se pokrili troškovi obavljenog posla. Na ovaj način bi strane uključene u proces mogle analizirati relevantne aktivnosti u procesu ekshumacije i identifikacija.

Zastoj u radu na ovoj lokaciji otvorio je prostor za politizaciju procesa, a optužbe za opstrukcije u radu su usmjerene prvenstveno na adresu Tužilaštva BiH. Došlo je i do ponovnog aktueliziranja "Sarajevske komisije", čiji je zadatak bio istražiti nestanak osoba srpske nacionalnosti u Sarajevu tokom rata.

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 18:52 

Avaz isto. Nema spomena o slučajnosti, stoka krije zločine koje su sami napravili.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... kshumacija

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 23:57 

Evo mali kviz. Kojeg političara sin je usmrtio autom ovu ženu u Sarajevu ?

Citat:
Smrt pješakinje konstatovali su ljekari Hitne pomoći na mjestu događaja, a vozač B. S. je uhapšen sinoć u 21:30 sati zbog

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2013, 23:59 

Postaje zanimljivo, Klix ne da komentare na ovom članku. Koju stranku ovi sa Klix simpatiziraju ?

Citat:
Sarajevska policija je lišila slobode vozača Mercedesa, B. S. rođenog 1974. godine, nastanjenog u Konjicu, koji je sinoć oko 18:30 sati usmrtio ženu u sarajevskom naselju Nedžarići, potvrđeno je za Klix.ba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2013, 00:04 

Na klixu su sve Bosanci :D

Mozda desetak Bošnjaka da ima i DVA Hrvata.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2013, 00:06 

Ne mrze Bosanci vas Bošnjake. Već im idete na neku stvar što im strategiju i planove brzopleto otkrivate na forumu.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2013, 00:08 

Citat:
Ovo je mercedes ubica! Zašto se krije ime vozača koji je u luksuznom autu usmrtio staricu!

DOZNAJEMO - 24.09.2013 12:30

SARAJEVO - Zvanično je potvrđeno da je lišen slobode vozač mercedesa S.B. iz Sarajeva, koji je sinoć usmrtio ženu u sarajevskom naselju Nedžarići. Ovaj tragičan događaj se, podsjetimo, dogodio oko 18.30 sati kada je vozilo udarilo ženu, 79-godišnju H.Đ..

Od zadobijenih povreda, pješakinja je na mjestu preminula. Svi napori doktora Hitne pomoći da je reanimiraju, ostali su bezuspješni.
Još nema detalja o uzroku ove teške saobraćajne nesreće, što je čudno s obzirom da je na uviđaj izašao neuobičajeno veliki broj službenih lica.

Mnogi već sada sumnjaju da je razlog, kako kažu, mogućeg zataškavanja, činjenica da je u autu najvjerovatnije bio neki od pripadnika bosanskohercegovačke elite. Uostalom, ko drugi i može voziti skupocjeni Mercedes CLS 300 CDI?! Njegova vrijednost “na auto pijaci” je otprilike 30.000 evra.
Neki od svjedoka opisuju da je starica zakoračila na cestu kada je iz pravca Ilidže velikom brzinom naišao automobil Mercedes koji ju je udario. Od siline udara na vozilu je zgnječena šoferšajbna. Drugi svjedok kaže da se samo čuo tup udarac. Tašna i cipela su ostali oko 5-6 metara iza automobila…

Zanimljivo je da je ovaj “mercedes ubica” bio postavljen na prodaju na oglasniku pik.ba, ali je odmah nakon nesreće oglas uklonjen. Navodno je u vlasništvu jednog od lokalnih tajkuna, a neki nagađaju da je za upravljačem bio njegov sin.

Vrh

PostPostano: 25 ruj 2013, 09:54 

Da. Inače petak navečer, pogotovo subotu navečer a i nedjeljom navečer je ludnica od te mladeži za volanom u svim BH čaršijama. Ja sam tako jednom jedva došo iz Bihaća do Sarajeva vikendom navečer. Bolje ostati doma

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1559 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 63  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: