|
|
Stranica: 1/4.
|
[ 82 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
mateb
|
Naslov: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 17:42 |
|
|
|
Tema je otvorena jer mi se čini da se forumaši slažu oko toga da je sadašnje stanje loše, ali ne i oko toga što se zapravo želi postići.
Molim da, obzirom na sadržaj ankete, u njoj sudjeluju oni kojih se ona izravno tiče (dakle Hrvati BiH).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 18:06 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29 Postovi: 89665 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
|
Vrlo zanimljiva anketa. Dosad ovakvo istraživanje nije službeno provođeno među BH (HB) Hrvatima. Ili ako jest neslužbeno, na rezultate anketa (po raznim portalima?) bi bitno utjecali glasovi ne-Hrvata, a ovdje su oni u manjini, pa ćemo po prvi put dobit realne omjere.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 18:14 |
|
|
|
Mi bi vjerojatno prihvatili svaku od ove četiri opcije, ali u okviru realnog je sada federalna jedinica, znači prva ili druga opcija.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 18:15 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Vrlo zanimljiva anketa. Dosad ovakvo istraživanje nije službeno provođeno među HB Hrvatima. Ili ako jest neslužbeno, na rezultate anketa (po raznim portalima?) bi bitno utjecali glasovi ne-Hrvata, a ovdje su oni u manjini, pa ćemo po prvi put dobit realne omjere. I nema opcije unitarna BiH na koju bi se neki počeli masovno prijavljivati i glasati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 18:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25058 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
|
Glasovao za prvu opciju: federalna jedinica unutar BiH s istim ovlastima kao RS
Mislim da je najbolja.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 18:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:39 Postovi: 63892 Lokacija: DAZP HQ
|
lider30 je napisao/la: Glasovao za prvu opciju: federalna jedinica unutar BiH s istim ovlastima kao RS
Mislim da je najbolja. također 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 18:57 |
|
Pridružen/a: 11 svi 2009, 13:06 Postovi: 1606 Lokacija: Zagreb-Čapljina
|
|
Glasao sam za samostalnu državu. Ja mislim da je to najbolje rješenje. Ako imamo entitet kao RS onda je to opet povuci potegni, nemogućnost dogovora i slično gdje se trošimo na podmetanje nogu jedni drugima. Manje ovlasti entiteta: opet ista priča. Pripojenje RH ne želim jer bi dobili vanjski dug i nebi imali utjecaja na politiku koja bi nas bezglavo i nekritički vukla za sobom a ne sviđa mi se ni ogromna centralizacija na sceni u RH. Možda eventualno uz neku autonomiju. Koliko je realna samostalnost posebna je priča ali ja gledam što bi bilo najbolje.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:01 |
|
|
samostalnost je zapravo nemoguća priča, pa ne može se imati nekoliko nacionalnih država,osim možda na balkanu pazi ovo...Republic of Serbia and Serb Republic  pa na šta bi to sličilo? 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
lider30
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:02 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 21:11 Postovi: 25058 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
hercegovac1981 je napisao/la: Glasao sam za samostalnu državu. Ja mislim da je to najbolje rješenje. Ako imamo entitet kao RS onda je to opet povuci potegni, nemogućnost dogovora i slično gdje se trošimo na podmetanje nogu jedni drugima. Manje ovlasti entiteta: opet ista priča. Pripojenje RH ne želim jer bi dobili vanjski dug i nebi imali utjecaja na politiku koja bi nas bezglavo i nekritički vukla za sobom a ne sviđa mi se ni ogromna centralizacija na sceni u RH. Možda eventualno uz neku autonomiju. Koliko je realna samostalnost posebna je priča ali ja gledam što bi bilo najbolje. Da, ali sa ovlastima RS-a, kontroliraš tijekove novca i imaš skoro sve nadležnosti i mehanizme za samoupravu i samofinanciranje. A iz Sarajeva sikću i ne mogu ništa.
_________________ Safe European Home
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:08 |
|
|
lider30 je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Glasao sam za samostalnu državu. Ja mislim da je to najbolje rješenje. Ako imamo entitet kao RS onda je to opet povuci potegni, nemogućnost dogovora i slično gdje se trošimo na podmetanje nogu jedni drugima. Manje ovlasti entiteta: opet ista priča. Pripojenje RH ne želim jer bi dobili vanjski dug i nebi imali utjecaja na politiku koja bi nas bezglavo i nekritički vukla za sobom a ne sviđa mi se ni ogromna centralizacija na sceni u RH. Možda eventualno uz neku autonomiju. Koliko je realna samostalnost posebna je priča ali ja gledam što bi bilo najbolje. Da, ali sa ovlastima RS-a, kontroliraš tijekove novca i imaš skoro sve nadležnosti i mehanizme za samoupravu i samofinanciranje. A iz Sarajeva sikću i ne mogu ništa. Ima jedan veliki problem i na tom valu pliva Dodik i njemu slični a taj je da u tom slučaju stalno imaš pokušaje Bošnjaka da ukinu entitet gdje onda Dodik ima mobilizacijsku priču za birače i osiguran mandat koji mu omogućuje pljačku naroda. A entitet u kojem će vlast krast narod nije dobar entitet. Ne kažem da ne može vlast krast i u državi ali u tom slučaju bi se teško moglo mobilizirat birače na tako lak način i vjerojatno bi ljudi više vremena mislili o bitnijim stvarima nego sada.
_________________ ...Mostar, Stolac, Neum i Čapljina Hrvatska je stara djedovina, gdje su došli vječno će ostati to je zemlja gdje žive Hrvati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:29 |
|
|
|
Egzistencijalni problemi trebaju biti na prvom mjestu. Ne treba nam prazna ljuštura od entiteta ako narod odlazi trbuhom za kruhom. Entitet bi lako mogao dati monopol na vlast iz razloga kojih sam gore spomenuo. A kad vlast ima monopol znamo što možemo očekivati. Samostalna država bi sigurno omogućila veći politički pluralizam. Uostalom što to BiH nudi kao okvir a da je nama potrebno?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hrvat
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:40 |
|
|
|
Kratkoročno rješenje - hrvatski entitet u BiH. Dugoročno rješenje - vraćanje otetih hrvatskih teritorija RH (ili kako vi to zovete "pripojenje Hrvatskoj").
Fuck off AVNOJ!!!
P. S. Ovo dugoročno u povoljnom trenutku, dakle jednog dana u zasad neodređenoj budućnosti.
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:43 |
|
|
Hrvat je napisao/la: Kratkoročno rješenje - hrvatski entitet u BiH. Dugoročno rješenje - vraćanje otetih hrvatskih teritorija RH (ili kako vi to zovete "pripojenje Hrvatskoj").
Fuck off AVNOJ!!! tako i ja nekako gledam 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:51 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: Egzistencijalni problemi trebaju biti na prvom mjestu. Ne treba nam prazna ljuštura od entiteta ako narod odlazi trbuhom za kruhom. Entitet bi lako mogao dati monopol na vlast iz razloga kojih sam gore spomenuo. A kad vlast ima monopol znamo što možemo očekivati. Samostalna država bi sigurno omogućila veći politički pluralizam. Uostalom što to BiH nudi kao okvir a da je nama potrebno? Problem sa samostalnošću je diskontinuitet, odnosno prelazak dvije državne granice da se dođe do Viteza, recimo. Također, raspad BiH stvara Gazu, rasadnik svega i svačega na našim granicama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Frankopan
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:52 |
|
|
|
Glasao za prvu opciju, cini mi se da je najrealnija. Sve dok smo kao i 95 vecina u onim opcinama koje smo vojno drzali na kraju rata, pri pripajanju EU-u..( 5-10 godina) granice izmedju nas u HB-u i Hrvatskoj nece ni bit i prirodni tokovi ce ucinit svoje. Banovina. Vazno je sada izboriti se stvarnu i potpunu vlast u III entitetu.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:53 |
|
|
mateb je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Egzistencijalni problemi trebaju biti na prvom mjestu. Ne treba nam prazna ljuštura od entiteta ako narod odlazi trbuhom za kruhom. Entitet bi lako mogao dati monopol na vlast iz razloga kojih sam gore spomenuo. A kad vlast ima monopol znamo što možemo očekivati. Samostalna država bi sigurno omogućila veći politički pluralizam. Uostalom što to BiH nudi kao okvir a da je nama potrebno? Problem sa samostalnošću je diskontinuitet, odnosno prelazak dvije državne granice da se dođe do Viteza, recimo. Također, raspad BiH stvara Gazu, rasadnik svega i svačega na našim granicama. Ne vjerujem u te scenarije palestinizacije Bošnjakistana a razgraničenje je i ovako ogromni problem.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
kikx_sb
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:54 |
|
|
Hrvat je napisao/la: Kratkoročno rješenje - hrvatski entitet u BiH. Dugoročno rješenje - vraćanje otetih hrvatskih teritorija RH (ili kako vi to zovete "pripojenje Hrvatskoj").
Fuck off AVNOJ!!!
P. S. Ovo dugoročno u povoljnom trenutku, dakle jednog dana u zasad neodređenoj budućnosti. 
_________________ oj široki u srcu te nosim
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:56 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: mateb je napisao/la: Problem sa samostalnošću je diskontinuitet, odnosno prelazak dvije državne granice da se dođe do Viteza, recimo. Također, raspad BiH stvara Gazu, rasadnik svega i svačega na našim granicama.
Ne vjerujem u te scenarije palestinizacije Bošnjakistana a razgraničenje je i ovako ogromni problem. Ok, pusti palestinizaciju. Što se granice tiče, ako imaš entitet onda granice zapravo nema (kao između RS i FBiH), ako imaš dvije države onda imaš granične kontrole dok obje države ne uđu u Schengen, a to je daleko. Time si, ekonomski, uništio enklave u SB.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Croat
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 19:56 |
|
Pridružen/a: 18 srp 2009, 14:14 Postovi: 5152 Lokacija: Na dženazi BiH
|
Fuck off AVNOJ!!!
potpis 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
hercegovac1981
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 20:04 |
|
|
mateb je napisao/la: hercegovac1981 je napisao/la: Ne vjerujem u te scenarije palestinizacije Bošnjakistana a razgraničenje je i ovako ogromni problem.
Ok, pusti palestinizaciju. Što se granice tiče, ako imaš entitet onda granice zapravo nema (kao između RS i FBiH), ako imaš dvije države onda imaš granične kontrole dok obje države ne uđu u Schengen, a to je daleko. Time si, ekonomski, uništio enklave u SB. Ko kaže da bi to morale biti enklave? Za sve postoji rješenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 20:09 |
|
|
hercegovac1981 je napisao/la: mateb je napisao/la: Ok, pusti palestinizaciju. Što se granice tiče, ako imaš entitet onda granice zapravo nema (kao između RS i FBiH), ako imaš dvije države onda imaš granične kontrole dok obje države ne uđu u Schengen, a to je daleko. Time si, ekonomski, uništio enklave u SB.
Ko kaže da bi to morale biti enklave? Za sve postoji rješenje. Onda ok, u tom slučaju bi se morali stvoriti koridori, dakle vjerojatno mijenjati teritorij.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Zepce Jugend
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 20:49 |
|
|
Samostalna država je WAY TO GO 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Hrvat
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 20:56 |
|
|
Trebalo je staviti među opcije: unitarna država BiH. Onda bi vidio stotine padobranaca multietničara (  ), koji bi se registrirali na forum s hrvatskim nickovima samo da mogu glasovati u anketi. 
_________________ Nacionalizam je ideologija i pokret koji ističe interese i prava nacije, ponajprije njezino pravo na samoodređenje.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
cromwell
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 21:39 |
|
|
|
Glasovao sam za prvu opciju,dakle federalna jedinica...
Vrlo dobra anketa
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Što Hrvati žele? Postano: 02 pro 2009, 21:47 |
|
|
|
Vidim da je druga opcija dobila jedan glas. Junuze, jesi li to ti?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|