|
|
Stranica: 26/75.
|
[ 1852 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:10 |
|
|
Hadisi o godištu Aishe r.a zabiljezeni su tokom kalifata Abasida.Vjeruje se da njeno godiste se isticalo u hadisima tog vremena da bi se suprostavilo Shijskim tvrdjnjama o potomcima Alija ib Abi Taliba r.a. Osoba koja je najvise dala hadisa o godinama Aishe r.a bio je Hisam ibn Urva , koji je prenosio od svoga oca. Kaze se da hadisi koje je on prenio potjecu iz Iraka (u vezi godista Aishe r.a). Hisam ibn Urva se je preselio u Irak poslije njegovog zivljenja u Medini 71 godinu.Vjeruje se da njegova prisebnost je slabila u starijim danima. Poslanik Muhamed savs kaze: “Sa zenom se mora ugovarati i traziti njen pristanak da bi brak bio ispravan.” Zabiljezeno je da je Aisha r.a voljela se igrati igrackama kad joj je bilo 9 godina umjesto uzimati odgovornosti ozbiljnije zene. Njen pristanak na brak kao tako male djevojcice koja se jos igra igrackama cinio bi brak neispravnim/nelegalnim po vjerskom zakonu serijatu(a njega su se svi morali pridrzavati).
Po hadisima Buharija i Muslima, Aisha je isla na ratiste u Borbi na Bedru sa Poslanikom savs,624godine nove ere a poslije i u borbu na Uhudu 652 gne.Hadisi biljeze da niko ispod 15 godina starosti nije smijeo se pridruziti muslimanskoj vojsci. Dakle 624 godine Aishi je trebalo biti najmanje 15 godina da bi pratila Poslanika savs na ratiste. Ovo bi znacilo da joj je bilo najmanje 13 godina kad se udala za Poslanika Muhameda u 622 gne.(prvi dokaz o nesuglasju hadisa sa onim koje je prenosio Hisam ibn Urva-o 6 i 9 godina) Ibn Hisam, u najranijoj biografiji Poslanika savs ‘Sirat Rashul Allah’(Poslanikov zivotopis), kaze da je Aisha presla na Islam prije Umara ibn al-Hataba ra, tokom prvih pet godina Islama, oko 610 gne. Dakle da bi primila vjeru islam, Aisha je najmanje imala 3 godine zivota, što bi znacilo da joj je bilo najmanje 15 godina kad se udala u 622 gne. (drugi dokaz da joj je moralo biti najmanje 15 godina)
Tabari biljezi da je Ebu Bekr(Ajshin otac) zelio zastiti Aishu putovanja u Etiopiju posije 615 gne, i pokusao ju je ozeniti za Mut’amovog sina. Mut’am je odbio jer je Ebu Bekr r.a bio primio islam. Ako je Aisha r.a vec bila za udaju u 615 gne, onda je sigurno bila starija od 9 godina u 622 gne.(ponovo neslaganje sa tvrdnjama Hisama ibn Urve)
Tabari takodje biljezi da su svih cetvero djece Ebu Bekra rodjeni u Dzahiliji (vrijeme prije Objave Kur’ana). Ako se to doba zavrsilo 610 gne (dolaskom Kur’ana), onda je Aisha r.a najmanje imala 12 godina 622 gne.(još jedan dokaz)
Poredjenje hadisa o Aishinom r.a godistu sa hadisom o Lejletul Kadr, u kojem je broj 1 koristen za 21, 3 za 23, 5 za 25, itd, onda je moguce da kad je zabiljezeno njeno godiste kao 6, odnosi se na 16, ako je 9 onda je 19 godina, itd. U arapskom jeziku oni koji poznaju osnovu ovog jezika, nije neuobicajeno koristiti brojeve u tom smislu. (ovo je itekako poznato onima koji poznaju arapski jezik!!!) Aisha ra, zabiljezeno je,da je rekla da za vrijeme objave Sure Al-Kamar (54. poglavlje Kur’ana) da je bila “mlada cura.” Ovo sure/poglavlje je objavljeno 9 godina prije Hidžre (migracije).Dakle, ako se predpostavi da joj je bilo izmedju 7 i 14 godina,, onda je za vrijeme udaje imala izmedju 14 do 21 godinu starosti. (jos jedan dokaz)
Po svim islamskim historicarima, Esma (starija Aishina sestra) je bila 10 godina starija od Aishe ra. Esma je, biljezi se, umrla 73 godine poslije hidzre, kad joj je bilo 100 godina. Dakle, bilo joj je 27/28 godina u hidzri. Ako je ovo tacno, onda je Aishi u to vrijeme bilo 17/18 godina.Aisha je onda imala izmedju 18 ili 20 godina za vrijeme svoje udaje.
Eto tako stvari stoje kada se analiziraju sve zbirke hadisa o godištu Ajshe r.a! Pitanje se postavlja,da li su ikada oni kriticari Islama,pokusali da to ucine,ili im je dovoljno kao i uvijek uzimati stvari iz konteksta i na osnovu tako nepostene i krnjave metode nesto zakljucivati!? Napominjem da svako ovo treba sam provjeriti,i da treba iscitati sve zbrike hadisa koje postoje,pa na osnovu toga uvjeriti se u ovu analizu koju sam ovdje naveo. Jos ako se uzme u obzir da je Hisam ibn Urva zaista i mislio sa 6 ,skracenicom oznaciti 16 godina(na arapskom),i sa 9 kao 19,onda se kockice mogu poslagati.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:10 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
To je bilo možda prije 30-50 godina. Sad vas ne mogu organski.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:12 |
|
|
A nisi odgovorio ako je Isus Bog kako ne zna kad će sudnji dan
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:13 |
|
|
Zašto se mučiš sa tim ? Najveći islamski klerici više ne negiraju to za 6. i 9. godina. Okani se Taqiyya-e. Vama u Europi malo sram zbog toga, ovi Arapi samo kažu "jest, i mi ćemo tako inshallah".
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:14 |
|
|
Pročitaj evenđelje po Marku 13:32
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:15 |
|
|
Tema je islam.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:18 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Pa kako je Bog ako nezna jer Bog je onaj koji sve zna Pa kako da ti objasnim kad imaš predrasude nastale pogrešnim tumačenjem onoga tko te učio teologiji...
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:18 |
|
|
Isusa su upitali kada će nastupiti sudnji dan. Rekao je Ja ne znam ni anđeli na nebu nego samo Bog. Hoćeš reči da Isus laže ( ja se ne bi usudio reći) drugo kako kaže da on ne zna samo Bog zna ako je on Bog.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:21 |
|
|
Evo malo iz boljeg izvora, sam kuran. Da se ne mogu vaditi da je "loš hadit". Sabljom po vratu po nevjernicima. Citat: 8:12- “I will instill terror into the hearts of the unbelievers: smite ye above their necks and smite all their finger-tips off.” Citat: 47:4- “Therefore, when ye meet the Unbelievers (in fight), strike off their heads; at length; then when you have made wide Slaughter among them, carefully tie up the remaining captives”: thereafter (is the time for) either generosity or ransom: Until the war lays down its burdens.”
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:22 |
|
|
Nemam ja bolan predrasude vjeruj mi od 3 najbolja prijatelja na poslu dvojca su hrvati i ako ne vjeruješ možeš poslat broj privatno da te nazovu jedan je Mario a drugi Ratko. A imaš li ti prijatelja muslimana ako ih ima uopšte na tvom poslu. I
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:22 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Isusa su upitali kada će nastupiti sudnji dan. Rekao je Ja ne znam ni anđeli na nebu nego samo Bog. Hoćeš reči da Isus laže ( ja se ne bi usudio reći) drugo kako kaže da on ne zna samo Bog zna ako je on Bog. Ako je Isus Bog,kako je dopustio da Ga ubiju?
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:34 |
|
|
Nisi odgovorio da li misliš da li isus lažov ( ja mislim da nije) ili on nije Bog. A taj ajet je istinit i nemoj se mučit na engleskom imaš prevode i na bosanski ipak je lakše razumjeti.
Jest rečeno je u 4 suri " Ja ću srca nevjernika strah uliti, pa ih vi po šijama udarite, i udarite ih po prstima"Al trebaš pročitati cijelu suru povod njene objave. ovo je ja mislim objavljeno pred bitku na Bedru kad su muslimani maltretirani više od 20 godina i kada su protjerani bili iz svojih kuća i kad im je egzistencija bila ugrožena onda im je naređeno da se bore. Pa i u bibliji piše "oko za oko zub za zub"
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:35 |
|
|
Ma ne, to je objavljeno pred bitku za "100% Bosnu".
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:37 |
|
|
Pa ja ne mislim da je Isus Bog već da je on božiji poslanik i to jedan od najodabranijih da će se vratiti na zemlju i da će predvoditi vojsku koja će da porazi Dedzala (antikrista). I mislim da se ovi jevreji pripremaju ozbiljno za dolazak dedžala koji je opisan ko jednooki lažac koji će imati neke natprirodne moći i zar nije očito da je simbol masona jedno oko na vrhu piramide
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:40 |
|
|
A ako u bibliji nije propisana borba zašto kršćani čekaju Isusa da ih povede u borbu protiv antikrista kojeg će On ubiti i zavladaće mir i pravda na zemlji.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:42 |
|
|
De malo o islamu, fulao si temu. Sad će doći još hadita.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:44 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Pa ja ne mislim da je Isus Bog već da je on božiji poslanik i to jedan od najodabranijih da će se vratiti na zemlju i da će predvoditi vojsku koja će da porazi Dedzala (antikrista). I mislim da se ovi jevreji pripremaju ozbiljno za dolazak dedžala koji je opisan ko jednooki lažac koji će imati neke natprirodne moći i zar nije očito da je simbol masona jedno oko na vrhu piramide Jedina osoba u ljudskoj povijesti koja se ikada usudila da kaže: “Ja sam život”, bio je Isus. To je jedina osoba za koju znamo, na osnovu mnogobrojnih podataka, da je uskrsla iz groba. To je srce Evanđelja.Vidiš li gdje je problem kod Muhameda kad ga poredimo sa Isusom?
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:46 |
|
|
BBC je napisao/la: Ma ne, to je objavljeno pred bitku za "100% Bosnu". To je poslke samo analogija koja se mogla iskoristiti i za situaciju u bosni. A sad ti meni reci etoono retorički bi li ti ratovao sa mnom da već sa nekim ratuješ i da preko mene treba da ti dođe hrana i municija i tamam da mene pobijediš opet ti hrana dolazi preko moga brata pa tamam da se i sa njim mogu nositi ima i drugi brat. Pa jel ti misliš da smo mi toliko izgorili po mozgu da bi mi napali hrvate da hrvatska nije htjela da sprovede sporazum iz Karađorđeva i ženevski sporazum da nisu sa srbima htjeli da nas iskorijene. Pa pogledaj šta se desilo samo posle godinu dana ne ratovanja srbi su se već pakovali iz banjaluke. Nama je najmanje odgovarao rat protiv hrvata.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:48 |
|
|
Ja ne sporim da je Isus mogao da liječi bolesne i oživljava mrtve uz Božije odobrenje i to mu je dato kao dokaz da nije obični čovijek već božiji poslanik. Ja sam ti rekao da ja ne sporim ništa oko >Isusa osim toga da je on Bog jer sam ti pokazao gdje u bibliji piše da on nije Bog
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:48 |
|
|
Ništa vam neću objašnjavati. Preskočili ste to da je muhammad silovao zarobljene žene i poklao im čitave obitelji. Ratko Mladić to nije radio, Karadžić to nije radio.
Iako ste vi muslimani kao osvajači došli na Balkan. Ta plemena u muhamedovo vrijeme nisu bili nikakvi osvajači.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:51 |
|
|
takođe sporim da simbol vjere treba da bude na koji je način neko ubijen. nisi mi odgovorio da je slučajno Isus ubijen na giljotini bi li simol bio giljotina i ti je onda nosao za vratom
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 12 stu 2013, 23:58 |
|
|
Citat: Then the apostle divided the property, wives, and children . . . among the Muslims, and he made known on that day the shares of horse and men, and took out the fifth.
A horseman got three shares, two for the horse and one for the rider. A man without a horse got one share (p. 466).
Then the apostle sent Sa'd b. Zayd al-Ansari brother of b. 'Abdu'l-Ashhal with some of the captive women of B. Qurayza to Najd and he sold them for horses and weapons. - Ibn Ishaq - Muhamad sa svojim ratnicima poklao sve muškarce u karavanu. - Uzeo sebi 1/5 ratnog plijena, kao i uvijek. - Žene koje mu nisu bile zanimljive (valjda mu nisu bile fizički privlačne za seks) poslao da se prodaju.
|
|
Vrh |
|
|
tuzla255
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 00:01 |
|
|
BBC je napisao/la: Ništa vam neću objašnjavati. Preskočili ste to da je muhammad silovao zarobljene žene i poklao im čitave obitelji. Ratko Mladić to nije radio, Karadžić to nije radio.
Iako ste vi muslimani kao osvajači došli na Balkan. Ta plemena u muhamedovo vrijeme nisu bili nikakvi osvajači. Ja sam ti rekoa da je to laž i da je to propaganda za silovanja. Eto ja ću reći da si ti silovao i ubijao a nemam dkaza za to osim to što te ne volim i ti se onda brani, najlakše je služit se propagandom. činjenica iako je sud koji sudi u kršćanskoj zemlji da je najmanje muslimana osuđeno za ratne zločine u BiH jer sam ti poslao video u kojem u vrijeme kada je u <sarajevu bilo najteže zamijenik rejsa na dženazi Envera šehovića govori o zabrani da se ubijaju žene starci da se uništavaju bogomolje... I naveo sam ti primjer da ovdje u TZ nigdje nije uništena ni jedna crkva dok tamo gdje je bio HVO sve dzamije su srušene. Čak i kad je napravljen onaj zločin nad franjevcima predsjednik je naredio još u ratu da se nađu i kazne počinioci. A sad kad smo kod franjevaca što je mjesto gdje su oni bili zvala prije dolaska turaka vrh bosanska vikarija a ne hrvatska vikarija i u najbolja vremena dostizala je do trsta ,kako se širila srednjovjekovna bosna i smanjivala tako se i vikarija mijenjala.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 00:02 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: Ja ne sporim da je Isus mogao da liječi bolesne i oživljava mrtve uz Božije odobrenje i to mu je dato kao dokaz da nije obični čovijek već božiji poslanik. Ja sam ti rekao da ja ne sporim ništa oko >Isusa osim toga da je on Bog jer sam ti pokazao gdje u bibliji piše da on nije Bog Pročitaj sve u Bibliji,pa možda i shvatiš.Interpretacije Isusa u islamu su pogrešne,zna se zbog kojih razloga. Evo ti jedan primjer iz Evanđelja... Citat: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. Ona bijaše u početku u Boga. Sve postade po njoj i bez nje ne postade ništa. Svemu što postade u njoj bijaše život i život bijaše ljudima svjetlo; i svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze. ...... I Riječ tijelom postade i nastani se među nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine. poslanica Timoteju... Citat: Da, po sveopćem uvjerenju, veliko je Otajstvo pobožnosti: On, očitovan u tijelu, opravdan u Duhu, viđen od anđela, propovijedan među narodima, vjerovan u svijetu, uznesen u slavu. itd.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu Postano: 13 stu 2013, 00:03 |
|
|
tuzla255 je napisao/la: BBC je napisao/la: Ništa vam neću objašnjavati. Preskočili ste to da je muhammad silovao zarobljene žene i poklao im čitave obitelji. Ratko Mladić to nije radio, Karadžić to nije radio.
Iako ste vi muslimani kao osvajači došli na Balkan. Ta plemena u muhamedovo vrijeme nisu bili nikakvi osvajači. Ja sam ti rekoa da je to laž i da je to propaganda za silovanja. Eto ja ću reći da si ti silovao i ubijao a nemam dkaza za to osim to što te ne volim i ti se onda brani, najlakše je služit se propagandom. činjenica iako je sud koji sudi u kršćanskoj zemlji da je najmanje muslimana osuđeno za ratne zločine u BiH jer sam ti poslao video u kojem u vrijeme kada je u <sarajevu bilo najteže zamijenik rejsa na dženazi Envera šehovića govori o zabrani da se ubijaju žene starci da se uništavaju bogomolje... I naveo sam ti primjer da ovdje u TZ nigdje nije uništena ni jedna crkva dok tamo gdje je bio HVO sve dzamije su srušene. Čak i kad je napravljen onaj zločin nad franjevcima predsjednik je naredio još u ratu da se nađu i kazne počinioci. A sad kad smo kod franjevaca što je mjesto gdje su oni bili zvala prije dolaska turaka vrh bosanska vikarija a ne hrvatska vikarija i u najbolja vremena dostizala je do trsta ,kako se širila srednjovjekovna bosna i smanjivala tako se i vikarija mijenjala. Kako imaš dokaza da je kuran od Boga. Hadite su pisali ljudi koji su ratovali i živjeli sa muhamedom. Stvarno mi žao što vas to jebe.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|