|
|
Stranica: 1/5.
|
[ 101 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
SarajkaDjevojka
|
|
Naslov: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 09 stu 2013, 19:32 |
|
Pridružen/a: 29 srp 2012, 00:08 Postovi: 20924 Lokacija: među zvijezdama
|
Ima li takvih slučajeva medju cijenjenim forumskim pučanstvom?? Citat: Šopingholičari Danijel Mić
Svaka aktivnost koja donosi neku vrstu ugode povezana je s povišenim lučenjem dopamina u mozgu. U slučaju čestog ponavljanja takvih aktivnosti postoji mogućnost neuroadaptacije na takvu količinu dopamina tj. preduvjeta za ovisnost. Za neke ljude, neke aktivnosti mogu proizvesti učinak (slično konzumiranju droga) koji podrazumijeva lučenje dopamina što postaje svojevrsna nagrada te se ljudi osjećaju ugodno uz (ne)svjesnu potrebu da se to iskustvo ponovi.
Upravo ovdje leži srž problema kod pitanja, kategorizirati li prekomjerni (kompulzivni) shopping ovisnošću?
Ako kažemo:da, to je ovisnost, dovodimo cijeli niz ponašanja i aktivnosti u kategoriju mogućih ovisnosti.
S obzirom na efekt nagrade i ugode te tendenciju ponavljanja istog ponašanja, definiciju ovisnosti mogli bi opisati kao:
temeljni ponašajni sindrom bez naglašavanja specifičnih aktivnosti ili tvari.
Drugi način objašnjavanja i opisivanja ovisničkih ponašanja bio bi naglasiti one najčešće aktivnosti ili ponašanja koja možemo karakterizirati ovisničkim te preventivno upozoriti na moguću pojavu ovisnosti.
Treći način bio bi još modificirati definiciju ovisnosti te reći:
ovisnost je oblik ponašanja koje nam ugrožava psihofizičko zdravlje ali se svejedno ponavlja te ima tendenciju povećanja.
S tim na umu možemo nastaviti priču o kompulzivnom shoppingu.
Šopingholičara ima otprilike nešto manje od deset posto stanovništva, što je podatak koji vrijedi za veći dio europskih zemalja i veči je od postotka nekih drugih prilično raširenih poremećaja, kao što je npr. anksioznost.
Posljedice takve kupovine jednake su za muškarce i žene te mogu biti izuzetno razorne.
Uzevši u obzir raširenost ovog problema, posljedice na život te sličnosti s problematikom zlouporabe droga, nameće se potreba definiranja i opisa problema kompulzivnog shoppinga kako bi se utvrdio način identificiranja i odabira tretmana takvog ponašanja.
Ključni faktor svakog ovisničkog ponašanja je hiperstimulacija lučenja dopamina što rezultira trajnim promjenama u funkcioniranju mehanizma zadovoljstva i nagrade u čovjeku.
Nakon neuroprilagođavanja, ovisnikova potreba za tim zadovoljstvom je sve veća, a vjerojatnost ponavljanja takvog ponašanja još je veća te se remeti cijeli niz navika, ponašanja, aktivnosti i odnosa.
Stavljajući to određeno ponašanje u prvi plan, ovisnik zapušta sve druge aspekte života.
Osoba ovisna o nekoj tvari ili ponašanju žudi za tim sve više i češće te se izlaže riziku da ostane u stanju konstantnog nedostatka nagrade ili zadovoljstva.
Temeljni problem postaje činjenica da osoba prestane reagirati na bilo koji drugi svakodnevni zadovoljstveni stimulans koji bi joj inače donio neki tip ugode.
Kako kupovina postaje hiperstimulirajuća kao psihoaktivna tvar?
Coca-Cola je 1903. godine ukinula formulu kokaina s popisa aditiva koji se dodaju tom bezalkoholnom piću no međutim, marketinški stručnjaci su pronašli nove i lukavije načine kako da kupce uvjere da potroše svoj novac baš na njihov proizvod.
Oglašavanje, oblik i izgled ambalaže utječu na osobu na sličan način kao i mehanizam nagrade vezan uz lučenje, maloprije spomenutog dopamina.
Ovdje se nalazimo u djelu priče gdje treba spomenuti neuromarketing.
Neuromarketing je grana znanosti koja se koristi kako bi se ljudskom mozgu što bolje mogle servirati dopadljive karakteristike određenih proizvoda.
Znanstvena istraživanja s područja neuromarketinga uključuju testiranja EEG-a, reakcije kože, brzinu rada srca, ritam disanja, pokretanje očiju, širenje zjenica i mnoge druge reakcije, a sve u službi što bolje promdžbe proizvoda ili usluga.
Marketinške tvtke su u zadnjih 10-ak godina potrošile preko 7 milijardi dolara na takva istraživanja kako bi utvrdile maksimalni mogući učinak koji brandiranje, pakiranje te pozicioniranje proizvoda mogu imati na kupčevu odluku da taj proizvod kupi.
Mnoga neuromarketinška istraživanja pronašla su način da preskoče svjesno i promišljeno razmišljanje te zaključivanje kod kupaca s ciljem povećanja prodaje proizvoda.
Te metode provociraju kod ljudi emotivno vezanje uz proizvod, povećanje zadovoljstva kod kupnje proizvoda te osjećaj inferiornosti ako taj proizvood ne kupe.
Mnoge neuromaretinške studije izbjegavaju/zavaravaju moždane funkcije odraslog čovjeka odgovornih za svjesno i racionalno donošenje odluka kako bi maksimalizirali uzbuđenje, emocionalnu privrženost, privrženost brandu, aktivirali neurpputeve nagrađivanja, medijalnu prefrontalnu identifikaciju i stimulaciju oksitocina, utječući tako na impulzivne odluke o kupnji to na načine kojih osobe nisu svjesne ili obavještene.
Korištenje rezulata neuromarketinških istraživanja, koji ukazuju na rakcije potrošača na određeni prozvod, sastavni je dio poslovanja velikih tvrtki kao što su na primjer Google, Disney i slično.
_________________ Sarajevo ljubavi moja! Слава Україні!
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 09 stu 2013, 19:40 |
|
|
Mene taj virus nešto slabo drži mada ako vidim nešto dobro i još pritom planiram već danima da kupim takvo nešto onda bože moj što da ne kupim, dok ovako nešto specijalno, ne baš.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 09 stu 2013, 19:47 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Mene taj virus nešto slabo drži mada ako vidim nešto dobro i još pritom planiram već danima da kupim takvo nešto onda bože moj što da ne kupim, dok ovako nešto specijalno, ne baš. A što uzimaš? Tehniku, odjeću, obuću? Mislim najčešće. Ja se oraspolozim kupovinom uvijek. Dodatno mi na raspolozenje utiče i plivanje, odnosno općenito kupanje makar u kadi , te posjeta frizeru. Volim i rolati se uz Dunav. To čini mi se najviše, no vrijeme je uzasno, jeseni nismo uopće imali ove godine. Bila sam ti u rodnom kraju za praznik. Otkud u Ulicama Srbi?
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 09 stu 2013, 21:02 |
|
|
Najčešće kupujem proizvode prehrambene namjene ( ), dok tehniku, odjeću i obuću kupujem slabije, ali zato kada kupim najmanje mi par stotina ili čak 1000 KM (ne računajući tehničku robu u toj računici) odu za tren oka i to mi traje par godina. Da pogrešno ne budem shvaćen pošto nisam štedljiv (čitaj škrtica ) već samo pristalica ideje kupovine recimo jedne skupe stvari koja će trajati više negoli da kupujem najjeftinije stvari koje ću nositi samo nekoliko puta na sebi i ćao pošto jeftina kupovina nije nužno i najbolja kupovina, a pogotovu ne pametna pogotovu kada se kupuju patike, bijela tehnika, odjeća, obuća i slično. Kada je u pitanju neki osjećaj ja lično ne osjećam ništa olakšavajuće, osim olakšanog novčanika, ( ) dok na skali 1 do 10, svoj šopingholizam bih ocijenio sa 5 pošto u šoping idem samo kad moram i pritom ne štedim. Što se tiče odlaska kod frizera, za to posljednjih godina nemam puno razloga pošto frizeri sa mnom nebi imali puno posla, a naplatili bi mi kao da sam došao sa tarzan frizurom. Što se tiče ovog vremena, tek sad stiže prava jesen. P.S. Jesi neka, nikako da se najaviš kada dolaziš. Ništa, sljedeći put kad budeš navraćala u moj rodni grad obavezno mi reci kad dolaziš pa da ti pokažem sve ljepote moga rodnog kraja pošto ima mnogo finih mjesta na kojim bi te rado odveo naravno kada bih za to imao priliku.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 10 stu 2013, 16:32 |
|
|
Postoji Vlado jedna stara izreka " nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari"
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 10 stu 2013, 17:39 |
|
|
Znam, zato ti i pišem sve ovo. Učio sam to na tuđim greškama, a bogami i na svojim i tako sam naučio svoju lekciju.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 10 stu 2013, 18:13 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ja se oraspolozim kupovinom uvijek I zbog toga nema Brazila
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 23 stu 2013, 09:34 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ja se oraspolozim kupovinom uvijek Yeah, odoh popodne
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 23 stu 2013, 20:10 |
|
|
Alo vas dvije, budite malo niježnije prema novčanicima i plastičnim karticama vaših grubljih polovica.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 00:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Kad pocinju snizenja u Zari? Vidio sam jednu jaknu, bas mi se svidja i nesto je oko 350 KM. Pamucna je pa i nije bas malo za pamuk, al mi se svidja pa uzeo bih (online) je bez obzira. Samo, sad bi trebala brzo snizenja? Isplati li se cekati?
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 01:15 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 01:24 |
|
|
U, ovo je u odjelu kaputa sad vidim (mada meni vise lici na jaknu i kosta 315 KM). A bude li sta sad oko Bozica? I ostane li toga u Zari dosta na snizenjima i jesu im kakva snizenja? P.S. Sad vidim da je u AT online radnji jeftinija nego u BiH za cca 20 KM.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 01:30 |
|
|
Bude i za Bozić .. Oni to podijele valjda. Uglavnom proljetna kolekcija dolazi početkom februara obično, pa se postepeno riješavaju tako i zimske robe. S tim da odijela i klasika obično idu zadnji na snizenje. Prošeći za vikend do : http://www.mcarthurglen.com/at/designer ... e/gallery/http://www.mcarthurglen.com/at/designer ... re-marken/Nema što nema na jednom mjestu. I stalno su snizenja. Imaš Bus iz Sarajeva svaki dan. A oko 60€ je mislim i noćenje jer Bozić .. Uglavnom tu su stalno snizenja. Ja bila prošli vikend.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 02:18 |
|
|
Ma to mi je previse posla oko tog a nemam ni vremena :) Ne znam znas li je li moguce recimo u Zari AT naruciti i platiti karticom iz BiH a da oni to dostave na adresu koju im ja dam u AT? Vjerujem da moze. Ova jakna mi je zapela za oko. jednostavna i postavljena vunom. taman za zime.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 14:30 |
|
|
Aztec je napisao/la: Ma to mi je previse posla oko tog a nemam ni vremena :) Ne znam znas li je li moguce recimo u Zari AT naruciti i platiti karticom iz BiH a da oni to dostave na adresu koju im ja dam u AT? Vjerujem da moze. Ova jakna mi je zapela za oko. jednostavna i postavljena vunom. taman za zime. Ne bi trebalo biti problema ni da ti dostave u BiH koliko znam. Uglavnom otidji i probaj tu jaknu, ako već ima i ako nisi i tek onda naručuj. Stvari nekad izgledaju potpuno drugacije u katalozima. Jednom sam kupila neki komplet tako i hlače su izgledale kao da me Miljacka izbacila. Prekratke
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 14:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ružna ti ta jakna, evo alternative, moje jakne, nije futrovana na isti način, ali je sasvim solidno prošla ispit na do -5c. Ima i zelena verzija, ako se želiš uklopiti u Šeheru:
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 14:54 |
|
|
Ti izgleda zaboravio Ministre kakve su zime u Šeheru. Trebao bi obnoviti sjećanja. I to preporučujem šetnju bez auta gradom u decembru ili januaru. Lično testiraj onda te jakne koje si postao. Mozeš to po Australiji nositi, kod vas zimi temperatura ne pada na minus 20 Te jaknice nisu ni za proljeća kod nas a ne da ih nazivaš zimskim.
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 14:59 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nije testirana u AU, nego u SAD, no nije bilo hladnije od -5, doduše ni u Sarajevu tijekom dana ne pada često previše ispod ništice. Možda na slici izgleda više kao košulja, ali je moćna, nikakav ledeni vjetar ne prolazi kroz nju, a izgled je za desetku (no homo, no modni mačak)!
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 16:28 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
logo je najbolji. baš prikladan. on topic, nisam ovisna, iako imam previše stvari i stalno gledam torbe i haljine. ali rijetko nađem nešto što bih odmah kupila.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 17:48 |
|
|
Alpha jakne,među najboljim...
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 18:48 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la: Ne bi trebalo biti problema ni da ti dostave u BiH koliko znam. Uglavnom otidji i probaj tu jaknu, ako već ima i ako nisi i tek onda naručuj. Stvari nekad izgledaju potpuno drugacije u katalozima. Jednom sam kupila neki komplet tako i hlače su izgledale kao da me Miljacka izbacila. Prekratke Ne znam da dostavljaju u BiH. ZARA koliko je meni poznato za sad ima samo u Mostaru, tako da bih morao trositi na put, zajebavati se zbog jakne i uz to je i nesto malo skuplja u BiH pa s putem do tamo i nazad izaslo bi me cca 60 KM skuplje (a ako je budem vec probavao, onda je tu valjda mogu i kupiti, a ne da probam pa narucivam online ) A i zaboravio sam da ionaku putujem za par dana pa je i tu mogu pogledati. Najvise me zanimalo hoce li im ubrzo snizenja pa da se malo strpim. :) Inace, ima ovdje kako otprilike izgleda na ovom tipu od 183 i nosi L, sto znaci da meni moze XL otprilike (mada je na knap). http://www.zara.com/ba/en/man/coats-and ... 93595.html@Ministre... Ne svidja se ni meni ta tvoja. Kratka je a ne volim kratku robu opcenito, nema kapuljacu itd... Doduse imam nesto slicno al ovo je bas onako zimska jakna. I svidja mi se sto je minimalisticka.
|
|
Vrh |
|
|
puntar2.0
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 19:01 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ružna ti ta jakna, evo alternative, moje jakne, nije futrovana na isti način, ali je sasvim solidno prošla ispit na do -5c. Ima i zelena verzija, ako se želiš uklopiti u Šeheru: Izgleda kao radna kosulja US Army avio tehnicara.
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 19:07 |
|
|
A meni gornja kao sovjetska, dok donja kao Castrova, pogotovo po boji. Nekako su mi nekako premilitary, u tom bih izgledao ko neki propalitet s filozofskog.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 19:10 |
|
|
volvoks je napisao/la: A meni gornja kao sovjetska, dok donja kao Castrova, pogotovo po boji. Nekako su mi nekako premilitary, u tom bih izgledao ko neki propalitet s filozofskog. :zubati A-a. Ima nesto tu. Al ja bas volim te "klosarske" stvari. Izgled skitnice... Meni se boja bas svidja. EDIT: No homo.
|
|
Vrh |
|
|
SarajkaDjevojka
|
Naslov: Re: Ovisnost o kupovini - Šopingholičari Postano: 12 pro 2013, 19:14 |
|
|
Zara će se otvoriti u SCC Aztec, no pričali smo prije o trgovinama ( ima ih par u Sarajevu ) koje prodaju Zarinu robu. http://www.sarajevocitycenter.com/bsMislila sam da si tamo vidio jaknu i da je nešto skuplja pa zato misliš naručivati. @Ministre, te tvoje jakne mozeš mozda u Neumu nositi no za Sarajeva sigurno nisu. Čovječe smrzao bi se. I nisi Dalmatinac, nego dijete planinskih krajeva. Uostalom, kad je snijeg i hladnoća niko ne gleda kako je obučen A ti se vidim brineš o dojmu koji ostavljaš na prolaznice :P Zato te jaknice koje nisu ni naduvane ni postavljene nosiš da ti se ocrtavaju bicepsi i tricepsi
Ponesi zastavu!!!!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|