HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 sij 2026, 01:26.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Vjerska diskriminacija
PostPostano: 26 lis 2009, 18:06 

Žena..
Svjedoci smo zabrane ženskog sveštenstva u hrišćanstvu,preko raznih zabrana na Bliskom Istoku,sakaćenje/obrezivanje u islamskim afričkim zemljama,pa u judaizmu je žena "nečista" jednom mesečno kada joj je strogo zabranjeno učešće u verskim obredima, ajde nije toliko strašno što se tiče ženskog sveštenstva ,a i čini mi se da se negdje dopušta,no zašto tretman nižeg bića?
Ili kako i piše u obraćanju apostola Pavla:
Žene vaše u Crkvama da ćute; jer njima nije dopušteno da govore, nego da se pokoravaju,ili neka kod kuće pitaju svoje muževe; jer je neprilično ženi da govori u Crkvi.
Dali religiozni sistem omalovažava žene?
Možda da otvorimo diskusiju prava žene u Islamu i prava žene u Hrišćanstvu :neznam

Vrh

Naslov: Re: Vjerska diskriminacija
PostPostano: 26 lis 2009, 21:29 

A da prestanemo svijet promatrati marksističkim naočalama?

Zar je žena diskriminirana jer ne može postati svećenik!??? :ucelo

...kao da muškarac kaže da je diskriminiran jer ne može postati časna sestra. :ucelo

Gluposti.

slika

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 13:42 

Pa Hrvatu, objasni mi ovaj dio :biceovodobro
"Ali ženi ne dopuštam,da uči niti da vlada mužem,nego da bude mirna." - Sv. Apostol Pavle, I Timotiju, 2:12
još jedan zanimljiv tekst
Citat:
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi potvrđuju da nema teološkog objašnjenja za oltarski prostor koji je rezervisan samo za sveštenike i prema jevanđelskom predanju, jedina žena koja je stupila u oltarski prostor, i to na mesto rezervisano za prvosveštenika, bila je Devica Marija. U pravoslavnoj crkvi se taj dan slavi kao Vavedenje i jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen uspomeni na događaj prvog ulaska Bogorodice pod svodove jerusalimskog hrama. Verski analiticar Živica Tucih ističe da je novozavetna vera to pravilo preuzela iz judaizma u kome se smatra da je žena “nečista” jedanput mesečno kada joj je strogo zabranjeno svako prisustvo i učešće u verskim obredima. Ovaj levitski tabu, kako je objasnio, preuzela je judeo-hrisćanska civilizacija i do danas se poštuje, posebno u jelinskoj pravoslavnoj praksi gde žena u vreme periode ne može stupiti u hram ni primiti pročest, a zabranjeno joj je čak i celivanje ikone. U tekstu koji je objavljen na sajtu Verske informatvne agncije (VIA) ističe se da se ovo pravilo u praksi ne primenjuje dosledno i da je reč o nasleđu iz vremena opšte crkve i nepodeljenog hrišćanstva.

Citat:
U svim trima monoteističkim religijama – hrišćanstvu, judaizmu i islamu, govori se više nego ikada o položaju žene. Kako piše VIA, jevrejski rabini su do pre sedamdesetak godina bili samo muškarci, a danas su tu ulogu preuzele i žene u takozvanim “liberalnim” sinagogama. Najmanje rabinki, kako se navodi, ima u Izraelu a najviše u Americi dok je beogradskim Jevrejima bliska samo tradicionalna praksa.
U islamu se vrlo retko razmišlja o “ženskom pitanju” jer se smatra da su žene “zaštićenije” nego u ma kojoj drugoj religiji, iako praksa govori upravo suprotno. Žene u islamu nemaju ni pravo glasa, a njihovo svedočenje na sudu se ne prihvata kao verodostojno. Međutim, podseća VIA, marokanski kralj koji je zvanično čuvar islamske vere u Maroku, dao je poslednjih godina važnost obrazovanim ženama koje obavljaju deo imamskih poslova i, na primer, predvode molitvene obrede.
Neke hrišćanske crkve se danas pozivaju na Hristovo učenje, prema kome ne postoje razlike među polovima. Hrist je, kako podsećaju, bio okružen ženama koje su njegovo učenje sledile sa velikim elanom, predanošću i odanošću. One su prve saznale i obavestile svet o Njegovom slavnom vaskrsenju, a vekovima se postavlja i pitanje koja je bila uloga Marije Magdaline i da li o tome znamo “pravu istinu”. U protestantizmu, nastalom u 16. veku odvajanjem od Rima, prihvaćeno je žensko sveštenstvo posle dužih teoloških razmatranja, polemika i osporavanja. Danas žene u protestanstskoj hrišćanskoj crkvi čine bar trećinu klira, a ima ih nekoliko i kod nas u slovačkoj evangelističkoj crkvi. Kod anglikanaca je ovo dopušteno 1992. godine, gotovo istim udelom.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:09 

snezana mk je napisao/la:
Pa Hrvatu, objasni mi ovaj dio :biceovodobro
"Ali ženi ne dopuštam,da uči niti da vlada mužem,nego da bude mirna." - Sv. Apostol Pavle, I Timotiju, 2:12
još jedan zanimljiv tekst
Citat:
U Srpskoj pravoslavnoj crkvi potvrđuju da nema teološkog objašnjenja za oltarski prostor koji je rezervisan samo za sveštenike i prema jevanđelskom predanju, jedina žena koja je stupila u oltarski prostor, i to na mesto rezervisano za prvosveštenika, bila je Devica Marija. U pravoslavnoj crkvi se taj dan slavi kao Vavedenje i jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen uspomeni na događaj prvog ulaska Bogorodice pod svodove jerusalimskog hrama. Verski analiticar Živica Tucih ističe da je novozavetna vera to pravilo preuzela iz judaizma u kome se smatra da je žena “nečista” jedanput mesečno kada joj je strogo zabranjeno svako prisustvo i učešće u verskim obredima. Ovaj levitski tabu, kako je objasnio, preuzela je judeo-hrisćanska civilizacija i do danas se poštuje, posebno u jelinskoj pravoslavnoj praksi gde žena u vreme periode ne može stupiti u hram ni primiti pročest, a zabranjeno joj je čak i celivanje ikone. U tekstu koji je objavljen na sajtu Verske informatvne agncije (VIA) ističe se da se ovo pravilo u praksi ne primenjuje dosledno i da je reč o nasleđu iz vremena opšte crkve i nepodeljenog hrišćanstva.

Citat:
U svim trima monoteističkim religijama – hrišćanstvu, judaizmu i islamu, govori se više nego ikada o položaju žene. Kako piše VIA, jevrejski rabini su do pre sedamdesetak godina bili samo muškarci, a danas su tu ulogu preuzele i žene u takozvanim “liberalnim” sinagogama. Najmanje rabinki, kako se navodi, ima u Izraelu a najviše u Americi dok je beogradskim Jevrejima bliska samo tradicionalna praksa.
U islamu se vrlo retko razmišlja o “ženskom pitanju” jer se smatra da su žene “zaštićenije” nego u ma kojoj drugoj religiji, iako praksa govori upravo suprotno. Žene u islamu nemaju ni pravo glasa, a njihovo svedočenje na sudu se ne prihvata kao verodostojno. Međutim, podseća VIA, marokanski kralj koji je zvanično čuvar islamske vere u Maroku, dao je poslednjih godina važnost obrazovanim ženama koje obavljaju deo imamskih poslova i, na primer, predvode molitvene obrede.
Neke hrišćanske crkve se danas pozivaju na Hristovo učenje, prema kome ne postoje razlike među polovima. Hrist je, kako podsećaju, bio okružen ženama koje su njegovo učenje sledile sa velikim elanom, predanošću i odanošću. One su prve saznale i obavestile svet o Njegovom slavnom vaskrsenju, a vekovima se postavlja i pitanje koja je bila uloga Marije Magdaline i da li o tome znamo “pravu istinu”. U protestantizmu, nastalom u 16. veku odvajanjem od Rima, prihvaćeno je žensko sveštenstvo posle dužih teoloških razmatranja, polemika i osporavanja. Danas žene u protestanstskoj hrišćanskoj crkvi čine bar trećinu klira, a ima ih nekoliko i kod nas u slovačkoj evangelističkoj crkvi. Kod anglikanaca je ovo dopušteno 1992. godine, gotovo istim udelom.

ženo božja u protestantizmu vjenčavaju pederske parove i drže vjerski obred pri pokopu kućnih ljubimaca.
sekta nastala na pokušaju da se opravda bogaćenje ne može biti kriterij ičemu.
ako misliš da crkva i religija dikriminiraju žene onda odi u budiste ili hinduse ili zazivaj duhove i pleši obredne plesove.
šta bi htjela, kvotu ženskih svetaca?

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:17 

caporegime je napisao/la:

ženo božja u protestantizmu vjenčavaju pederske parove i drže vjerski obred pri pokopu kućnih ljubimaca.
ako misliš da crkva i religija dikriminiraju žene onda odi u budiste ili hinduse ili zazivaj duhove i pleši obredne plesove.

Capo kao i obično burno reaguješ :kava ,što je toliko strašno razgovarati na ovoj temi :neznam
pa piši o položaju žene u Islamu ako hoćeš,a ne drži meni moralne prodike gdje i kako da odem,ja savršeno znam gdje sam. :wink
a ateist nisam.
Inače i Hrišćanske Crkve ,sveštenici veoma često odgovaraju na ovakva pitanja pa ne bi trebalo biti problem diskutirati o ovom pitanju na jednom forumu.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:27 

Capo kao i obično burno reaguješ :kava ,što je toliko strašno razgovarati na ovoj temi :neznam
pa piši o položaju žene u Islamu ako hoćeš,a ne drži meni moralne prodike gdje i kako da odem,ja savršeno znam gdje sam. :wink
a ateist nisam.
Inače i Hrišćanske Crkve ,sveštenici veoma često odgovaraju na ovakva pitanja pa ne bi trebalo biti problem diskutirati o ovom pitanju na jednom forumu.

možemo raspravljati danima opet ćemo se naći na početku.
to je jednostavno tako i najbolje prihvatiti kao takvo osobito jer se u našoj kršćanskoj vjeri poklanja osobita pažnja zaštiti i poštovanju žena.
zarad toga ja često na prilike izvanbračne avanture prvo okrećem glavom lijevo desno a onda gledam ravno i u prazno dugo....

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:37 

Žena..
Svjedoci smo zabrane ženskog sveštenstva u hrišćanstvu,preko raznih zabrana na Bliskom Istoku,sakaćenje/obrezivanje u islamskim afričkim zemljama,pa u judaizmu je žena "nečista" jednom mesečno kada joj je strogo zabranjeno učešće u verskim obredima, ajde nije toliko strašno što se tiče ženskog sveštenstva ,a i čini mi se da se negdje dopušta,no zašto tretman nižeg bića?
Žene vaše u Crkvama da ćute; jer njima nije dopušteno da govore, nego da se pokoravaju,ili neka kod kuće pitaju svoje muževe; jer je neprilično ženi da govori u Crkvi.
Možda da otvorimo diskusiju prava žene u Islamu i prava žene u Hrišćanstvu :neznam

Ne može biti govora o diskriminaciji u organizacijama u kojima je članstvo dobrovoljno. Ako ti Crkva dodeljuje položaj koji ti se ne sviđa, niko te ne tera da budeš član Crkve. Verska diskriminacija bi bila ako je jedna verska zajednica povlašćena u odnosu na drugu. Verska diskriminacija je ukoliko nemaš pravo da osnuješ svoju versku zajednicu.
Danas ta diskriminacija postoji u teokratskim režimima, gde je pripadnost određenoj verskoj zajednici povezan za društvenim statusom. Radi se najčešće o islamskim zemljama.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:44 

a ateist nisam.

to je jednostavno tako i najbolje prihvatiti kao takvo osobito jer se u našoj kršćanskoj vjeri poklanja osobita pažnja zaštiti i poštovanju žena.
zarad toga ja često na prilike izvanbračne avanture prvo okrećem glavom lijevo desno a onda gledam ravno i u prazno dugo....

Dobro,zamoliću moderatore da promjene naslov u Položaj žene u Religiji,da ne bude agresivan.
OK?

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:51 

Dobro,zamoliću moderatore da promjene naslov u Položaj žene u Religiji,da ne bude agresivan.
OK?

nije naslov agresivan ali rasprava neće daleko dogurati, eventualno će se netko posvađati.
hm, malo ti je mutan avatar, ali opet.....

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 14:55 

Po crkvenom nauku katoličke crkve koji se temelji na Sv. Pismu žene ne mogu obavljati svećeničku službu i time žene nisu ni malo uskraćene, niti im je uskraćeno dostojanstvo na taj način.

Žena je u Crkvi uvijek imala posvećen položaj, bila ona u svojoj obitelji, svom poslu ili potpunoj predanosti službi Božjoj.

Nekako mi je gromoglasnost u ostvarivanju tzv ženskih prava ipak svojstven ateistkinjama koje galame ( u raskoraku ) ispred zagrebačke katedrale.

A šta će babe, možda bi one htjele biti svećenice.... :smijeh

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 15:15 

anđa je napisao/la:
Po crkvenom nauku katoličke crkve koji se temelji na Sv. Pismu žene ne mogu obavljati svećeničku službu i time žene nisu ni malo uskraćene, niti im je uskraćeno dostojanstvo na taj način.

Žena je u Crkvi uvijek imala posvećen položaj, bila ona u svojoj obitelji, svom poslu ili potpunoj predanosti službi Božjoj.

Nekako mi je gromoglasnost u ostvarivanju tzv ženskih prava ipak svojstven ateistkinjama koje galame ( u raskoraku ) ispred zagrebačke katedrale.

ne, one bi htjele da su lijepe a pošto nisu svako daljnje njihovo djelovanje proizlazi iz te gorke istine

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 15:20 

vidjela i uvjerila se.....
uistinu ih promašila ženstvenost

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 19:16 

aleksije radicevic je napisao/la:
Ne može biti govora o diskriminaciji u organizacijama u kojima je članstvo dobrovoljno. Ako ti Crkva dodeljuje položaj koji ti se ne sviđa, niko te ne tera da budeš član Crkve. Verska diskriminacija bi bila ako je jedna verska zajednica povlašćena u odnosu na drugu. Verska diskriminacija je ukoliko nemaš pravo da osnuješ svoju versku zajednicu.
Danas ta diskriminacija postoji u teokratskim režimima, gde je pripadnost određenoj verskoj zajednici povezan za društvenim statusom. Radi se najčešće o islamskim zemljama.
Dobro rečeno. :palacgore1

slika

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 21:34 

Hrvat je napisao/la:
aleksije radicevic je napisao/la:
Dobro rečeno. :palacgore1

kratko i jasno

Vrh

PostPostano: 27 lis 2009, 21:51 

Citat:
Citat:

Ja se pridrzavam tog nepisanog pravila,kad zena ne ide u crkvu,kad se ne moze pricestiti...

Ako kazem da necu nikakve diskriminacije BREEE.... :zubati...bice da sam neposlusni vernik..
Salu na stranu..postujem koliko mogu..jer verujem u Gospoda Boga,Isusa Hrista i Duha svetog.
Citala sam o ovome vec...
Moram da kazem da se uopste kao zena vernik,hriscanka, ne osecam diskriminisano.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 15:18 

:smijeh :smijeh :palacgore2 :klanjam

minimum 30% :zubati =))

Sad bez zezanja, meni je jedino žao što kao žensko ne mogu posetiti Hilandar i Svetu goru.

slika

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 15:34 

Real gone je napisao/la:

:smijeh :smijeh :palacgore2 :klanjam

minimum 30% :zubati =))

Sad bez zezanja, meni je jedino žao što kao žensko ne mogu posetiti Hilandar i Svetu goru.

Zasto je zabranjen pristup zenama na Svetu Goru? Kroz povjest se desavalo da zene nadju utociste u samostanima na Svetoj Gori, al to nije promjenilo pravilo o zabrani!

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 28 lis 2009, 15:36 

Citat:
Pristup ženama na Svetu goru zvanično je zabranio vizantijski car Konstantin Monomah 1046. godine. U hrisovulji (carskoj povelji) koja se do danas poštuje na Svetu goru je zabranjen pristup "...bilo kojoj ženi ili ženki životinjske vrste, dečacima i evnusima, bilo kome ko je golobrad...” To je učinjeno i iz praktičnih razloga kako bi se monasima koji su svoj život posvetili Bogu obezbedio neophodan molitveni mir sa što manje iskušenja.
Inače, Sveta gora nije jedina pravoslavna svetinja na koju žene nemaju pristup. U pravoslavni manastir Svetog Save Osvećenog, nedaleko od Jerusalima, u kojem je Sveti Sava srpski dobio na dar velike svetinje patericu i dve ikone "Trojeručicu” i "Mlekopitateljnicu”, žene i dan-danas ne mogu da udju.
Ipak, ovo strogo pravilo kroz istoriju je više puta kršeno, najčešće u vreme velikih epidemija, ali i tokom grčkog ustanka kada su se mnogobrojne žene i deca krili po svetogorskim gudurama.
Istorija Svete gore, ipak, beleži posete žena. Zna se da je u zimu 1347-1348. godine zbog kuge u Hilandaru boravila Jelena, žena cara Dušana. Jedina žena koja je dobila dozvolu da stupi na Atos bila je Mara Branković, ćerka srpskog despota Djurdja Brankovića, žena sultana Murata. Zbog dobročinstva prema Crkvi njoj je bilo omogućeno da obidje manastire Svetog Pavla, Zograf i Hilandar.

Vrh

PostPostano: 19 stu 2009, 13:29 

Što se tiče zahvalnosti i požrtvovnosti, općenito govoreći žene jesu podcijenjene.

Ali to ne znači da su muškarci i žene isti.

Vrh

PostPostano: 21 stu 2009, 18:18 

I što je loše apostol Pavle rekao, jesam za jednaka ljudska, radna, politička prava ali vjerski to ne ide. U judaizmu žena ima veliku ulogu, svrstane su u matrijarhe ; Sara, Rebeka, Lea i Rahela. Pa opet primjeri Miriam, Estere, Rute itd. Žene započinju Shabbat paljenjem svijeća i recitiranjem Kiddusha, odgajaju djecu i imaju primat u tome do bar/bat mitzve a i nakon toga i sl. Imaju široku paletu prava i praksi koje mogu ispunjavati ali svećenstvo i odnosi sa Bogom teže muškarcu, tako je dogovoreno na Sinaju, za Beit Hamikdash (Hram), žrtvovanje, seksualne odnose itd. Što je ustvari emancipacija i feminizam donio ženama koje su zaluđene time, imaju preko 40 i prestare su za nekakav normalan koncept obitelji, ganjaju karijeru i samo misle na to i novac, nose kratku kosu i imaju schwartze za ljubavnika ili lezbijku ljubavnicu, nose zelenu odoru i pucaju na ljude itd. Lakrdija i ništa više. :kava

Broj forumaša na ignore : 5

Vrh

PostPostano: 21 stu 2009, 18:26 

anđa je napisao/la:

ne, one bi htjele da su lijepe a pošto nisu svako daljnje njihovo djelovanje proizlazi iz te gorke istine

Genijalac, svaka čast, kratko, jasno, jezgrovito. :zivili

1438 of 2558 - 56.22%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 21 stu 2009, 20:03 

Žena..

Iz Knjige Postanka:

A ženi reče: "Trudnoći tvojoj muke ću umnožit, u mukama djecu ćeš rađati. Žudnja će te mužu tjerati, a on će gospodariti nad tobom."

Da li ta neravnopravnost vuče korjene još od početka svijeta?

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 14:41 

ja sam diskriminiran jer ne mogu roditi :sega

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 22:24 

Od religija koje traju, žene ne mogu biti svećenice (nego eventualno redovnice) u:

*kršćanstvu (osim trendovskih pojava u nekim inačicama protestantizma)
*islamu
*judaizmu (opet, osim nekih verzija reformiranoga)
*konfucijanizmu
*budizmu
*hinduizmu
*šintoizmu
*....

Žene su bile svećenice u nekim propalim starim religijama poput
babilonske i još koje. No, u zadnjih je oko 2500 godina situacija da žene nemaju
svećeničku, ali imaju-mogu imati- redovničku funkciju.

Možda je to povezano s konačnom pobjedom, u većini civilizacija, solarnog, muškog
principa nad lunarnim, ženskim.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: