HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 17 ruj 2025, 07:54.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 359 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Derventa
PostPostano: 28 stu 2009, 16:37 

:no
Provjerio sam i ovo je sigurno: taj broj žiroračuna nije ispravan, kažu da je to netko otvarao prije mnogo godina - valjda ondašnji gvardijan i župnik. Do sada ništa nije rađeno na samostanu, jer se radilo na crkvi. Nedavno je održan sastanak na kojem je odlučeno da će se vršiti priprave za izgradnju samostana, a prvi korak je otvaranje žiroračuna na tu nakanu. Upućen je zahtjev banci i predani potrebni dokumenti, ali još nije odobren broj, no bit će uskoro. Ako nekog bude zanimalo, mogu saznati i napisati ovdje. Uglavnom: ovaj gore je zastario.

Vrh

PostPostano: 28 stu 2009, 16:45 

Što se tiče ove gore slike kompleksa nove crkve i samostana na Plehanu, pouzdano je ovo: crkva se gradi po nacrtu akademika prof. Zlatka Ugljena. Dosad je podignut glavni, tj. molitveni prostor i administrativni prostor, tj. župni ured i župna dvoranica, a ljetos je počela izgradnju zimske kaple, koja je sada podignuta kao samo konstrukcijski. Preostaje izgraditi tzv. narteks, tj prolaz od molitvenog prostora do zvonika i zvonike, te urediti molitveni prostor unutra. To je velik posao i mora ići polagano, jer izvori financiranja nisu sigurni ni obilni. Svi pomažu pomalo, a Prsten nimalo. To nije organizacija koja pomaže ovakve projekte.
Samostan se može graditi po starom ili po novom projektu, o tome treba tek odlučivati, još nije odlučeno.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 02:05 

Uskopljak nemoj klikati na opciju "onemogući BB kod" kod ubacivanja poruke jer to onemogućuje citiranje poruke i slika pa ti moram prepravljati postove. Javi se na PP ako nešto nije jasno.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 12:40 

Posavina Dream je napisao/la:
Što se tiče ove gore slike kompleksa nove crkve i samostana na Plehanu, pouzdano je ovo: crkva se gradi po nacrtu akademika prof. Zlatka Ugljena. Dosad je podignut glavni, tj. molitveni prostor i administrativni prostor, tj. župni ured i župna dvoranica, a ljetos je počela izgradnju zimske kaple, koja je sada podignuta kao samo konstrukcijski. Preostaje izgraditi tzv. narteks, tj prolaz od molitvenog prostora do zvonika i zvonike, te urediti molitveni prostor unutra. To je velik posao i mora ići polagano, jer izvori financiranja nisu sigurni ni obilni. Svi pomažu pomalo, a Prsten nimalo. To nije organizacija koja pomaže ovakve projekte.
Samostan se može graditi po starom ili po novom projektu, o tome treba tek odlučivati, još nije odlučeno.

Ne zaboravi proslijediti detalje kada se krene, garantiram jednu lijepu svotu iz AU.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 14:11 

Uskopljak je napisao/la:
Moj boze, pa zasto ne grade samostan na Plehanu onakav kakav je bio. Prijesnji samostan je bio predivan.

Na sto to lici taj novi?!

Apsolutno, stari je bio prekrasan, ovaj novi će biti totalno bezličan, katastrofa. :no

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 15:58 

[youtube][/youtube]

Na neki nazin me posjeca na crkve u Domaljevcu, Posusju (novu), Podmilacju..... sve nove crkve koje nikano ne lice na crkve.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 16:04 

Uskopljak je napisao/la:
[youtube][/youtube]

Na neki nazin me posjeca na crkve u Domaljevcu, Posusju (novu), Podmilacju..... sve nove crkve koje nikano ne lice na crkve.

Ma u Posušju i Podmilačju će crkve još i solidno izgledati; posebno mi je arhitektonski zanimljiva ova u Podmilačju, dok ovo na Plehanu ne liči ni na što...
Za Domaljevac ne znam, nisam vidio crkvu.

Vrh

PostPostano: 29 stu 2009, 20:36 

:001_smile
Na Plehanu će biti sigurno dobra kad se sve izgradi. Sad se to ne može vidjeti jer su izgrađeni samo dijelovi. Vlastiti dojmovi nekad ne govore ništa o kvaliteti, nego o sviđanju, a to je subjektivna stvar. Ali, rasprave o tome često su besplodne i njih vole potencirati oni koji su najmanje spremni uključiti se u bilo što.

Vrh

PostPostano: 05 pro 2009, 00:47 

Ako niste znali: :thumbup

Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS otvorila svoj središnji ured u Derventi na adresi Ulica 1. maja br. 14 (preko puta škole u bivšoj Brodskoj ulici), koji radi svaki dan od 8 ujutro do 16 sati. Ured će, između ostalog, organizirati pomoć onima koji dolaze u Derventu vaditi bosansku osobnu kartu. Već sada se možete javiti i zamoliti da Vam se pripreme dokumenti (rodni list i uvjerenje o državljanstvu) a da Vi samo dođete i predate dokumente za osobnu i opunomoćite tajnicu Feniksa da Vam dokumente podigne i pošanje na Vašu adresu.

Adresa FENIKSa:
Ulica 1.maja 14
74400 DERVENTA
tel.fax: 053-331-846
e-mail: [email protected]

Ps. Udruga nastoji što prije otoriti podružne urede u Bos. Brodu i Doboju.

ovo mi je drago cuti, vec duze vrijeme razmisljam kako trebam izvaditi osobnu da mogu glasati da sto vise ima glasova. Sasvim slucajno sam saznao za ovu udrugu jer informacije tesko dolaze do nas posavljaka u HR, pa tako cim nesto saznate u vezi Dervente i Derventske opcine objavite to. :thumbup1

Vrh

PostPostano: 05 pro 2009, 22:28 

:thumbdown
Učinite to svakako što prije i nagovorite još nekoga od svojih ukućana, rodbine, prijatelja ili poznanika iz derventske ili koje druge posavske općine. Obavijestite ih o ovoj mogućnosti. Učinite nešto za svoj ponos!

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 00:10 

:thumbdown
Učinite to svakako što prije i nagovorite još nekoga od svojih ukućana, rodbine, prijatelja ili poznanika iz derventske ili koje druge posavske općine. Obavijestite ih o ovoj mogućnosti. Učinite nešto za svoj ponos!

Dali znaš, hoće li FENIKS sa svojom podružnicom u Doboju raditi i za Hrvate teslićke općine?

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 15:52 

Feniks je udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu, ali je registrirana kod ministarstva pravde BiH i ima pravo djelovanja na cjelokupnom teritoriju BiH. Treba stupiti s njima u kontakt i razgovarati: moguće je učlaniti se u Udrugu i osnovati vlastitu podružnicu ako bude dovoljno članova. Treba samo razgovarati.
Ps. Uskoro ću predstaviti Udrugu malo šire. Valjda ću se snaći s ovim tehničkim stvarčicama da pokažem fotografije i dokumente.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 17:08 

Javi mi se na PP ako treba kakva tehnička podrška ili bilo što uz promociju materijala.

Vrh

PostPostano: 06 pro 2009, 23:22 

:no Eh, kad bih ja znao što je PP!

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 19:29 

PP = Privatna Poruka

Imaš gore na vrhu foruma pored ČPP (ČEsto postavljana pitanja), meni piše "0 novih pruka" klikni na to i preko toga možeš bilo kome na ovome forumu poslati privatnu poruku.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 19:53 

[quote="Posavina Dream"]Feniks je udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu, ali je registrirana kod ministarstva pravde BiH i ima pravo djelovanja na cjelokupnom teritoriju BiH. Treba stupiti s njima u kontakt i razgovarati: moguće je učlaniti se u Udrugu i osnovati vlastitu podružnicu ako bude dovoljno članova. Treba samo razgovarati.
Ps. Uskoro ću predstaviti Udrugu malo šire. Valjda ću se snaći s ovim tehničkim stvarčicama da pokažem fotografije i dokumente.

To bi zaista bilo dobro da nam predstavis Udrugu malo sire, da li se moze uclanit itd.

Vrh

PostPostano: 07 pro 2009, 22:57 

Izgredi u Derventi zastrašuju Hrvate-povratnike

http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... #news_view

Inače, ovaj župnik Filip je pravi čovjek, Hrvatina, uvijek vedar i veseo!

Vrh

PostPostano: 08 pro 2009, 14:16 

:glare
Što se tiče provaljivanja i krađe, župna crkva je vrh ledenog brijega. Čim nastupi zima, svaka kuća koja ostane barem malo sama, biva provaljena. Prije toga ujesen i u proljeće opljačkaše šume i svako drvo kojeg se dočepaju. To sve govori o uspjesima Dodikove vlasti pod kojom narod živi u blagostanju pa ako ne krade, onda gladuje. Što se tiče zastrašivanja povratnika, to je manja briga. Oni koji su se vratili , oni se ne boje. Oni koji nisu, oni se boje i s onu stranu Save. Više zastrašuje dodikovanje nego obijanje kuća, jer to rade posvuda jednako a često i zajedno: prošle godine su na banci u Jelahu visjele potjernice za pljačkaše banke: dvojica naših i dvojica muslimana iz Novog Travnika. Time, naravno, ne niječem ozbiljnost situacije kada se provaljuje čak i u crkve a policija pravi samo zapisnike i jada se kako ništa ne može učiniti. A kad je pokušaju reformirati da djeluje na cjelokupnom teritoriju jedinstveno, onda je to ugrožavanje nacionalnog interesa.

Vrh

PostPostano: 08 pro 2009, 14:20 

Ultras1986 je napisao/la:

PP = Privatna Poruka

Imaš gore na vrhu foruma pored ČPP (ČEsto postavljana pitanja), meni piše "0 novih pruka" klikni na to i preko toga možeš bilo kome na ovome forumu poslati privatnu poruku.

Hvala na pouci. Okoristit ću se njome, no sad moram putovati.

Vrh

PostPostano: 08 pro 2009, 18:59 

ajmo dervenćani, zanima me kojem narodu iz okolice dervente pripada prezime Radanović

Vrh

PostPostano: 16 pro 2009, 09:50 

:smajl007
Obavijest:

U slijedeću subotu, 19. prosinca u 17 sati uvečer održat će se božićni koncert u crkvi sv. Jurja u Derventi. Organizator koncerta je Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Podružnica Derventa, a nastupaju zbor i tamburaški orkestar HKD Napredak iz Tuzle. Bit će to prvi javni kulturni događaj nakon rata koji organizira neka hrvatska organizacija u Derventi.
Obnoviteljska skupština derventske podružnica HKD Napredak održana je koncem prošle godine, kada je za predsjednika izabran odvjetnik g. Jozo Barišić, koji je otvorio svoj ured u Derventi, a za dopredsjednika poduzetnik g. Pero Matić, čija je obitelj u Kulini otvorila prvo hrvatsko poduzeće. Napredak je ove godine bio suorganizator pokladne zabave na Plehanu, a za iduću godinu zacrtao je sebi niz kulturnih pothvata. Podružnica, skupa s Udrugom Feniks, aktivno radi na povratku zgrade Hrvatskog doma u Derventi, koji su partizani oduzeli i pretvorili u Dom kulture, a u ratu je devastiran te nakon rata samo pokriven i tako stoji neiskorišten. U tijeku je pravljenje projekta obnove doma.

Vrh

PostPostano: 16 pro 2009, 09:58 

Obavijest:

U slijedeću subotu, 19. prosinca u 17 sati uvečer održat će se božićni koncert u crkvi sv. Jurja u Derventi. Organizator koncerta je Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Podružnica Derventa, a nastupaju zbor i tamburaški orkestar HKD Napredak iz Tuzle. Bit će to prvi javni kulturni događaj nakon rata koji organizira neka hrvatska organizacija u Derventi.
Obnoviteljska skupština derventske podružnica HKD Napredak održana je koncem prošle godine, kada je za predsjednika izabran odvjetnik g. Jozo Barišić, koji je otvorio svoj ured u Derventi, a za dopredsjednika poduzetnik g. Pero Matić, čija je obitelj u Kulini otvorila prvo hrvatsko poduzeće. Napredak je ove godine bio suorganizator pokladne zabave na Plehanu, a za iduću godinu zacrtao je sebi niz kulturnih pothvata. Podružnica, skupa s Udrugom Feniks, aktivno radi na povratku zgrade Hrvatskog doma u Derventi, koji su partizani oduzeli i pretvorili u Dom kulture, a u ratu je devastiran te nakon rata samo pokriven i tako stoji neiskorišten. U tijeku je pravljenje projekta obnove doma.

lijepe vijesti iz Dervnete - samo naprijed! :palacgore1

Vrh

PostPostano: 16 pro 2009, 18:01 

Obavijest:

svaka ti cast, kako samo saznas to sve. Hvala na obavijesti

Vrh

PostPostano: 18 pro 2009, 14:07 

Evo sa Hercegovina.info:

Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS otvorila svoj središnji ured u Derventi

http://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/bih/udruga-hrvata-povratnika-u-bosansku-posavinu-feniks-otvorila-svoj-sredisnji-ured-u-derventi#news_view

Vrh

PostPostano: 19 pro 2009, 13:11 

JESTE LI ZNALI? :ohmy

Na provokativni spot koji je snimila kandidatkinja za predsjednicu RH Vesna Pusic, oštro su reagirale udruge bosansko-posavskih Hrvata otvorenim pismom koje su poslali svim medijima. Evo njegova sadržaja:

Gospođo profesorice doktorice Pusić!

U ime svih Hrvata koji su rođeni u Bosanskoj Posavini, Sjeveroistočnoj i Središnjoj Bosni izražavamo svoj ogorčeni protest protiv Vašeg javnog ponižavanja Hrvata iz ovih krajeva pred cjelokupnom hrvatskom javnošću a za potrebe Vaše predizborne kampanje. Vaš nedavno objavljeni spot u kojem neki glumac igra ulogu neotesanog kriminalca, koji se hvali da je preko veze pušten iz zatvora i da ima svog kandidata za predsjednika države, opremljen je adresom koja otkriva odakle, po Vašem mišljenju, taj i takvi kriminalci potječu: kao uvod i podloga spotu nasnimljena je glazba izvorne bosanske pjesme, koju pjevaju njezini najpopularniji pjevači, braća Ilija i Marko Begić, a koja se pjeva samo u dijelu Bosne od Dervente, do Brčkog i dalje do Vareša. Kriminal, sumnjivi kapital i korupcija u Hrvatskoj, po Vašem spotu, potječu iz kruga ovih Hrvata i Vi tražite od svojih glasača da, izabirući Vas, kažu NE ovim kriminalcima, sumnjivim poduzetnicima i korupcionašima.
Da ste htjeli da Vaša poruka bude uopćena, vezana za pojavu a ne za konkretne ljude, u podlozi biste snimili neku neutralnu, neprepoznatljivu glazbu. Da ste pak htjeli doista uprijeti prstom u pravi milje kriminalaca i korupcionaša, morali ste u podlozi nasnimiti neku ozbiljniju glazbu koja upućuje na visoku gospodu s vilama i jahtama, koji rade na sveučilištima, u vladinim uredima i na drugim državnim položajima, jer mediji i istražna policija upravo tu pronalaze najveće kriminalce, korupcionaše i pljačkaše države. Zašto ih Vi tražite među posavskim i drugim bosanskim Hrvatima, to Vi već odavno znate. No to Vam znanje nimalo neće pomoći u pridobivanju glasova, pogotovo ne iz ovoga kruga hrvatskog nacionalnog korpusa, koji će svoj glas znati dati onima koji svakog Hrvata na jednak način cijene i poštuju. Vi sigurno ne spadate u takve ljude i zato niste zaslužili ne samo naš glas nego ni naše poštovanje. Trudit ćemo se, koliko god to budemo mogli, da svakome koga susretnemo savjetujemo da ne glasuje za Vas jer ste skloni segregacionističkim ispadima i koristite javne medije i državne povode da propagirate svoje komplekse veće vrijednosti. Takva osoba nije zavrijedila državnički položaj ni u jednoj zemlji pa ni u Hrvatskoj. :angry

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 359 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: