HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 09:17.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 75  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu
PostPostano: 14 sij 2014, 11:03 

Republika BiH je napisao/la:
Evo ti pojašnjenja iz Kura'n-a
"Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao, a ako neko bude uzrok da se nečijl život sačuva- kao da je svim ljudima život sačuvao."(El-Maida, 32)
Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha jer On uistinu sve čuje i sve zna. (Kur'an, sura: El-Enfal, ajet 61)
I borite se na Allahovom putu protiv onih kojise bore protiv vas, ali vi ne otpočinjite borbu – Allah, doista, ne voli one koji zapodijevaju kavgu. (Kur'an, sura El-Bekare, ajet 190)

Shure iz Kurana koje kronološki dolaze kasnije pobijaju one stare. Muhammad je to nekoliko puta jasno naglasio (Kad ga sljedbenici hvatali u laži i kontradikcijama. Kao broj njegovih žena, ili kad je htio od usvojenog sina ženu povaliti, itd...)

Ove shure koje su bile prve kronološki rado podvaljujete ne-muslimanima i zapadu dok vi radite svoj business čišćenja svih muslimanskih krajeva od kršćana i ateista.

Doduše neki od vas to rade u neznanju, (prezentiranje starijih shura kao validnih) što bi za vas bilo veliki haram i pakao.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 11:16 

Jedno konkretno pitanje - zašto selefije, vehabije, kako kod već... zašto oni puštaju bradu a briju brkove? Zašto se zamajavaju dlačicama ispod nosa, je li ima neki propis protiv brkova... jer što je muškarac bez brkova... :)

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:12 

:D

Tito dragi! Je li ovo BBC raspravlja na temi o Islamu? Idem jednu otvoriti o poljoprivredi i ja :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:15 

Bobovac je napisao/la:
Jedno konkretno pitanje - zašto selefije, vehabije, kako kod već... zašto oni puštaju bradu a briju brkove? Zašto se zamajavaju dlačicama ispod nosa, je li ima neki propis protiv brkova... jer što je muškarac bez brkova... :)

Mislim da nisu normalni s onim bradama a negdje sam pročitala da im je brada znak muzevnosti i vjere :D

Uglavnom mene zanima koja vrsta Muslimana su oni?

Kad klanjaju vezu ruke poput zena na prsima a ne kao što to rade sunitski Muslimani ..
Plus toga noge su im u nekom čudom raskoraku.

Dijelove namaza ne klanjaju u dzamiji nego valjda polovinu ili dio kući?

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:19 

Pa suniti su majka mu stara, ali i suniti imaju te... meshebe?
To sa raširenim nogama je još jedno bitno pitanje za njih, bez zajebancije.
I nije šura već sura, BBC :)

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:20 

Bobovac je napisao/la:

To bi trebo njih da pitaš, jer ja nemam bradu i ne zamajavam se time.
Ali ima objašnjenje zašto vi kad prikazujete Isusa crtate ga sa bradom, zašto kad se prikazuje Mojsije opet ima bradu, odgovor je da pokušavaju da prate ponašanje i izgled božijih poslanika jer su i oni imali bradu a sad što nekome ne stoji to je njegova stvar na sebi nosi.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:22 

Metemma je napisao/la:
Pa suniti su majka mu stara, ali i suniti imaju te... meshebe?
To sa raširenim nogama je još jedno bitno pitanje za njih, bez zajebancije.
I nije šura već sura, BBC :)

Ja rodjena na Bistriku :D

Koliko je procenat Muslimana prije rata tamo bio?

Sunitiski Muslimani odnosno ovi sad u BiH sastavljaju noge pri klanjanju namaza. Namaz komplette klanjaju u dzamiji i ruke prilikom molitve vezu na preponama a ovi na prsima kao zene.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:36 

Stari Grad nije bio baš većinski srpski, blago rečeno, još od poznih vijekova Otomanske okupacije :D
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0% ... 2%D0%BE%29

Evo ti mapa pa se zanimaj, iskreno slabo me zanimaju detalji, svi ste vi meni isti ;)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... b_Map2.png

Šalim se, imaš i kod pravoslavaca neke slične stvari, da li otvoriti ili zatvoriti dveri, da li se okrenuti ljudima ili oltaru (za popa), meni je sve to smiješno...

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:39 

BBC je napisao/la:

Evo provjerio sam tačan izvor
Enciklopedija hadisa, knjiga br.7 strana 145,146,147 hadise bilježe Rezin i Tirmizi (3620- vrlo vjerovatno se pod ovim brojem nalazi u Tirmizijinoj zbirci hadisa)

I sad bi mi trebali kupovati neku bošnjačku zbirku. To nije pravi izvor.

Ono što je bitno napomenuti za to je da je svećenik Bahira bio opsjednut idejom da će upoznati mesiju za svog života. Pa tako je prirodno tom logikom i nesvjesno stvorio jednog. Da je znao da će mu taj prorok poklati i zabraniti ono čemu je čitav život posvetio u manastiru ne bi mu palo na pamet.

A ti nađi onda tirmizijinu zbirku hadisa online i tu ćeš naći sve to ja sam ti dao izvor a sad do tebe je.

A sad odjednom i znaš ko je Behira, pa kad si tako pametan i načitan šta onda tražiš izvor od mene.
A druga stvar ako je to sad tako tvoje mišljenje zašto je baš onda pokazao na Muhameda a.s. i zašto je baš njega tražio.
što nije upro prstom u nekoga drugog bilo gdje već u maloljetno dijete.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:39 

Ja mislim da su oni nešto pobrkali.

Kad sam bila u Posavini sad, pa pričaju kako sahranjuju u Gornjoj Maoči pokojnike.

Kaze trčeći. Navodno da ih šejtan ne opsjedne. I onda lopataju zemlju u raku ko da su rudari sa površinskog kopa Šikulje. Ubrzano, kao vjetar.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:50 

Mar-kan je napisao/la:

Tipične islamske zablude,tj. priče o prepravljanju Biblije,Isus nije Bog-a s ciljem opravdavanja sopstvenih pogrešnih učenja...Ali tako je to kad se slušaju autoriteti pod svaku cijenu.

Kad je uopće uvedeno obrezivanje?Kakva je uopće bila svrha obrezivanja?

Evanđelje Po luki (2-22)
Obrezanje i prikazanje u Hramu
Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Isus, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.
Sad ti možeš reći da je to urađeno po židovskim zakonima, znači ako su ti zakoni ne važeći kako se to moglo nekome koga vi nazivate da je "bog" i kakav je to Bog koji se treba dorađivati.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 12:53 

Zato što Isus nije došao da poruši Stari zavjet, već da ga ispuni, ne mogu sad da nađem citat.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 13:12 

Citat:
Djela apostolska...
-pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i prorokovat
-Bog je pak činio čudesa nesvakidašnja po rukama Pavlovima
-Zli im duh odvrati: "Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?

-Na prozoru je sjedio neki mladić imenom Eutih. Kako je Pavao dulje govorio, utone on u dubok san. Svladan snom, pade s trećeg kata dolje. Digoše ga mrtva.
Pavao siđe, nadnese se nad dječaka, obujmi ga i reče: "Ne uznemirujte se! Duša je još u njemu!
Zatim se pope pa pošto razlomi kruh i blagova, dugo je još zborio, sve do zore. Tad otputova.
Mladića odvedoše živa, neizmjerno utješeni.

Baš si me uvjerio on sam o sebi napisao.
Evo i ja ću objavit reko mi je neko da sam najljepsi na cijelom svijetu a ono laž, samo da bi te uvjerio napisat ću ja i knjigu o tome .
Sad eto trebam da jedem dosta pure da bi shvati ma pusti tu priču nemaš objašnjenje, vjeruješ da sam viđo kada istjeruju džine iz ljudi da obični neuki ljudi pričaju arapski i njemački a ne znaju ni naš kako treba znači ono sa jezicima ti dokazuje da je to bio džinski sluga i prevarant.
Ako hoćeš mogu te uvezat da nekad prisustvuješ kada ljudi to rade i to samo učenjem sura iz Kura'n-a.

i nećeš vjerovat koja im sura najviše smeta (džinima)
112. Al-Ihlas - Iskrenost
Mekka - 4 ajeta

Bismillahi rrahmani rrahim

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Reci: "On je Allah - Jedan!

Allah je Utočište svakom!

Nije rodio i rođen nije,

i niko Mu ravan nije!"

Vidi čuda govori da Bog nije rođen i nije rodio :)

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 13:14 

Metemma je napisao/la:
Zato što Isus nije došao da poruši Stari zavjet, već da ga ispuni, ne mogu sad da nađem citat.

Ne moraš tražit znam to samo sam ti htio pokazati da je Isus nastavak nekog reda božijih objava.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 13:21 

Jednog dana, dok je Abdulmuttalib sjedio pored Kabe, došao mu je jedan Nedžranski
sveštenik i otpočeo razgovor sa njim: "Mi smo u svojim knjigama čitali o svojstvima
posljednjeg poslanika, koji će doći od potomaka Ismaila, alejhisselam. Mekka je mjesto
njegovog rođenja a njegova svojstva su sljedeća“, te ih poče nabrajati. U tom času Resul-i
ekrem dođe među njih. Nedžranski sveštenik ga poče pažljivo posmatrati. Približi mu se,
pogleda u njegove oči, leđa, noge, te sav uzbuđen povika: „Evo, to je on. Je li ovo dijete iz
tvog potomstva?“ upita Abdulmuttaliba. On mu odgovori „To je moj sin!“ – „Prema onome
što smo mi našli u knjigama, ne bi trebalo da je njegov otac živ“, reče sveštenik.
Abdulmuttalib mu pojasni: „On je sin moga sina a otac mu je preselio prije nego što se rodio,
dok mu je majka još bila trudna.“ - "Rekao si istinu", uzvrati mu sveštenik. Ponukan ovim
događajem Abdulmuttalib svojim sinovima reče: "Čujte šta je rečeno o sinu vašeg brata, pa ga
pazite i čuvajte.“

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 14:31 

A druga stvar ako je to sad tako tvoje mišljenje zašto je baš onda pokazao na Muhameda a.s. i zašto je baš njega tražio.
što nije upro prstom u nekoga drugog bilo gdje već u maloljetno dijete.

Zato što u to vrijeme nitko nije znao što je islam i kakva nakarada to može biti. Allah je samo riječ za "Bog" tim plemenima, ništa više.

U to vrijeme se upiralo prstom na sve strane. Klerici su čekali svog Mesiju na sve strane. Možeš danas kao musliman otići u Međugorje pomoliti se, ista analogija.

Što ti misliš, da je taj monah znao da će Muhammad za svog života istjerati njegovu vjeru, srušiti im vjerske objekte, i kršćane iz Meke i Medine bi li pokazao prstom na njega. Teško, nevjerojatno i pomisliti.

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 15:06 

Citat:
Djela apostolska...
-pa kad Pavao položi na njih ruke, dođe Duh Sveti na njih te stanu govoriti drugim jezicima i prorokovat
-Bog je pak činio čudesa nesvakidašnja po rukama Pavlovima
-Zli im duh odvrati: "Isusa poznajem i Pavla znam, ali tko ste vi?

-Na prozoru je sjedio neki mladić imenom Eutih. Kako je Pavao dulje govorio, utone on u dubok san. Svladan snom, pade s trećeg kata dolje. Digoše ga mrtva.
Pavao siđe, nadnese se nad dječaka, obujmi ga i reče: "Ne uznemirujte se! Duša je još u njemu!
Zatim se pope pa pošto razlomi kruh i blagova, dugo je još zborio, sve do zore. Tad otputova.
Mladića odvedoše živa, neizmjerno utješeni.

Baš si me uvjerio on sam o sebi napisao.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Djela_apostolska

Citat:
Djela apostolska pripadaju u Povijesne knjige Novoga zavjeta. Napisao ih je sv. Luka. Opisuju širenje kršćanstva i prve kršćane.

Mogu se smatrati nastavkom Evanđelja po Luki. Pisac prikazuje, kako se širila vijest o Isusu Kristu i njegovu spasiteljskom djelu i kako nastaju kršćanske zajednice po tada poznatom svijetu. Vjesnici Kristova Evanđelja su osobito apostoli, koje pokreće i ispunja snagom Duh Sveti.

Način pisanja sv. Luke, vrlo je njegovan i otmjen stil.

Poglavlja:

Proslov
I. Crkva u Jeruzalemu
II. Prve misije
III. Barnabino i Savlovo prvo misijsko putovanje, Sabor u Jeruzalemu
IV. Pavlovo drugo misijsko putovanje, Evanđelje u Europi
V. Pavlovo treće misijsko putovanje, Završetak poslanja
VI. Pavao- sužanj u Kristu, Evanđelje u Rimu

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 21:27 

Provjeri malo historiju Islama i vidjet ćeš da su svi ratovi protiv muslimana u vrijeme Muhameda a.s. bili započeti od strane drugih da su mu bili odbrambeni ratovi da je da bi izbjegao nasilje čak i napustio rodno mjesto i da su ga i dalje tamo ganjali i pokušavali da ubiju i pokušavali.
Nisam tačno siguran ali borba muslimanima je propisana tek 14 godina posle početka objave.

Ukucam Muhamed u wikipediu i pogledam mu zivotopis, bitka do bitke, osvajanje, napade na karvane, sve "obrambeno" kao sto ti kazes.
Gledam dalje i nadjem ovo, kao primjer:

Banu Qurayza (arapski: بني قريظة; بنو قريظة‎ alternativni ispisi uključuju verzije kao što su Quraiza, Qurayzah, Quraytha i arhaički Koreiza) su bili jevrejsko pleme u Arabiji, smješteno u oazi Yathrib (današnja Medina), gdje su živjeli sve do 7. vijeka i sukoba sa Muhamedom koji je, nakon invazije Banu Qurayze, doveo do njihovog uništenja u februaru ili martu 627.[1] Pleme je bilo pod opsadom 25 dana, nakon čega je, prema većini konvencionalnih historija, svim muškim članovima odrezana glava. Muslimanski pravnik Tabari navodi kako je tada pogubljeno 600-900 being ljudi.[2] Sunitski hadisi ne navode broj ubijen, ali navode da su ubijeni svi muškarci i jedna žena

Jel je opsada obrambeno djelo?
Zar ovo nije zlocin?

Vrh

PostPostano: 14 sij 2014, 22:11 

Ma ti si sigurno doktor elektronike i radiš za NASU jer sad svi koriste mobitele i gledaju o zvijezdama na TV-u.
Ako nisi onda si lažov.
Eto ti odgovor na tvoj komentar bez dokaza.

Onda ti vjerujes da u radiju zive mali ljudi.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 18:44 

Bilic07 je napisao/la:
Provjeri malo historiju Islama i vidjet ćeš da su svi ratovi protiv muslimana u vrijeme Muhameda a.s. bili započeti od strane drugih da su mu bili odbrambeni ratovi da je da bi izbjegao nasilje čak i napustio rodno mjesto i da su ga i dalje tamo ganjali i pokušavali da ubiju i pokušavali.
Nisam tačno siguran ali borba muslimanima je propisana tek 14 godina posle početka objave.

Ukucam Muhamed u wikipediu i pogledam mu zivotopis, bitka do bitke, osvajanje, napade na karvane, sve "obrambeno" kao sto ti kazes.
Gledam dalje i nadjem ovo, kao primjer:

Banu Qurayza (arapski: بني قريظة; بنو قريظة‎ alternativni ispisi uključuju verzije kao što su Quraiza, Qurayzah, Quraytha i arhaički Koreiza) su bili jevrejsko pleme u Arabiji, smješteno u oazi Yathrib (današnja Medina), gdje su živjeli sve do 7. vijeka i sukoba sa Muhamedom koji je, nakon invazije Banu Qurayze, doveo do njihovog uništenja u februaru ili martu 627.[1] Pleme je bilo pod opsadom 25 dana, nakon čega je, prema većini konvencionalnih historija, svim muškim članovima odrezana glava. Muslimanski pravnik Tabari navodi kako je tada pogubljeno 600-900 being ljudi.[2] Sunitski hadisi ne navode broj ubijen, ali navode da su ubijeni svi muškarci i jedna žena

Jel je opsada obrambeno djelo?
Zar ovo nije zlocin?

A kad opet ukucaj pročitaj šta je bio povod pa da im se to desi.
Provjeri da je prije toga bila bitka na Hendeku, da su muslimani držani mjesec u okruženju, da je prije toga bio potpisan sporazum sa Jevrejima o ne napadanju i zajedničkoj obrani u slučaju da nekome bude trebala pomoć.
A onda kad su prvi put trebali da budu saveznici oni su se okrenuli protiv muslimana i stali na stranu idolopoklonika.
E onda kad su se idolopoklonici povukli uslijedila je odmazda.

Sta bi ti al iskreno reci uradio nekome ko bi ti bio prijetelj i onda stao na stranu onoga ko bi pokušo da te ubije, i dalje bi ti bio prijetelj ????

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 19:22 

Čuj "idolopoklonika". To neka ubleha kao "prijatelj Bosne" ili "probosanske snage" danas.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 20:01 

Provjeri da je prije toga bila bitka na Hendeku, da su muslimani držani mjesec u okruženju, da je prije toga bio potpisan sporazum sa Jevrejima o ne napadanju i zajedničkoj obrani u slučaju da nekome bude trebala pomoć.
A onda kad su prvi put trebali da budu saveznici oni su se okrenuli protiv muslimana i stali na stranu idolopoklonika.

Sta bi ti al iskreno reci uradio nekome ko bi ti bio prijetelj i onda stao na stranu onoga ko bi pokušo da te ubije, i dalje bi ti bio prijetelj ????

Evo iskreno: Nebih mi bio vise prijatelj ali ga nebi zaklao, u tome je stos.

Uopce nema razloga zaklati 600 ili 900 (brojka nije bitna) zarobljenika ili jednoga covjeka. Nasilje stvara nasilje, osveta stvara osvetu, nikad kraja.
Nitko nije zasluzio da ga se zakolje, ma bilo sta napravio.

Sta bih bilo da Muhamed nije vodio niti jednu bitku, rat, da nije napadao karavene i uzimao plijen?
Sta mislis, da je svakome oprastao i nudiju ruku pomirenja? Bez nasilja, sve mirnim putem.

Drugacije bih se gledalo na takvog covjeka, to sigurno.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 22:55 

Bilic07 je napisao/la:

Evo iskreno: Nebih mi bio vise prijatelj ali ga nebi zaklao, u tome je stos.

Uopce nema razloga zaklati 600 ili 900 (brojka nije bitna) zarobljenika ili jednoga covjeka. Nasilje stvara nasilje, osveta stvara osvetu, nikad kraja.
Nitko nije zasluzio da ga se zakolje, ma bilo sta napravio.

Sta bih bilo da Muhamed nije vodio niti jednu bitku, rat, da nije napadao karavene i uzimao plijen?
Sta mislis, da je svakome oprastao i nudiju ruku pomirenja? Bez nasilja, sve mirnim putem.

Drugacije bih se gledalo na takvog covjeka, to sigurno.

Vidim gledajući historiju čovječanstva i kada bi se brojalo ni 10% svjetskih zločina nisu počinili oni koje je odškolovao Muhamed a.s. i Kura'n u odnosu na one zločine koje je odškolovala Biblija.
Pa bolan vi uzimate da vam je "svetu" knjigu zapisao onaj koji je proganjo i ubijo kršćane.
to bi sad isto bilo da izaberete Šešelja da bude predvodnik Hrvata i da kaže da se pokajao.
Ja mislim, ali za ovo nisam 100% siguran, da kad sam u Bibliji čito za šta sve sleduju smrtne kazne da je i za one koji raskidaju ugovore. Al ovo nije previse ni bitno jer nisam ja teolog koji se bavi isključivo Biblijom da sve ovo znam.

I niko mi ne odgovori vazda nešto vrdate Zašto je Pavle mjerodavan a Barnaba nije jel što i prije rođenja Muhameda a.s. ga je opisao da će doći i čak mu naveo ime.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 23:02 

Djela 26 i 27
“Kad je Savao (Pavle) došao u Jerusalem nastojao se pribli’iti učenicima, ali ga se svi bojahu(misli se na Pavla), jer nisu vjerovali da je uistinu učenik”.
“Nato ga uze Barnaba i odvede ga apostolima”.

Djela 11: 22 do 25
“Tada vijesti o tim stvarima stigoše u uši Crkve koja je bila u Jerusalemu; i oni poslaše Barnabu da ide do Antiohije.”
“Koji kad dođe i vidje milost Božiju, obradova se, pa ih sve opominjaše da odlučna srca ostanu vjerni Gospodinu”.
Jer on je bio dobar čovjek(misli se na Barnabu) i pun Duha Svetog i vjere: i mnogo ljudi se pridruži Gospodu”

I kako to sad u Bibliji piše da je neko dobar i on se ne priznaje a onda onaj koga su se bojali Isusovi on je mjerodavan.

Vrh

PostPostano: 15 sij 2014, 23:13 

Ajd ti nama reci dali je zlocin zaklati 600-900 zarobljenika?

(Otvori novu temu pa cemo o bibliji, ovdje je tema islam.)

Jel moze?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 75  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: