HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 stu 2024, 12:23.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: DOLAZAK Hrvata - 2. dio
PostPostano: 08 pro 2009, 19:36 

..iliti povratak hrvatske dijaspore kuci.

Da li je to promasena tema i dali uopce itko pomislja ozbiljno tko je hrvatskoga roda se vrati na svoju grudu?

kako doci do brojne hrvatske dijspore i ponuditi im kvalitetan dolazak u svoju maticnu zemlju??

dali Republika Hrvatska ima pri svome ministartvu ured koji se bavi ovim pitanjem i da li ikavka u institucija u BiH pod hrvatskom ingerencijokm od lokalne do drzavne razine radi na tom pitanju??

i da li je uopce razmisljanje o ovoj temu utopijsko i unaprjed osudjeno na propast sa odgvorima u stilu " zasto bi se itko normalan vracao dole"...

meno osobno tema je vrlo zanimljiva sa vise gledista...pod broj jedan povratak Hrvata kao dodatni impuls svojo domovini i pod broj 2 (ono sto mene osobno najvise zanima) povratak hrvatske dijaposre u HB..

sta je to sto bi ljude iz argenitne , australije, amerike, zap. europe presvrnulo u glavi pa da kaze..VRACAM SE KUCI.
da li postoji taj KLIK koji bi okinuo u svijesti dijaspore i sta bi taj KLIK mogao biti..

da li je ekonomsko stanje i nesredjena drzava prva prepreka koja je sasvim dovoljna da vecina dijspore niti razmiljsa o toj temi ..temi POVRATAK..a da ne govorim o izgubljenim generacijama koje znaju da im je "granfader" iz CROEJŠA i to im je sve...

isto tako sam up'ozano par likova koji su se vratili i ostali i nisu se pokajali sekunde sto su to ucinili ..i svak je imao vrlo zanimljivu pricu i razlict onaj KLIK koji je prelomio odluiku za POVRATKOM...

eto zelio da ako tko ima da prica o ovakvim temama ...jer nama (pogotovo u BIH ) treba LJUDI... i siguran sam da ima dovoljno sanjara i zanesenjaka koji bi dosli u vecem broju kad bi se radila i prava promodzba u tom smjeru..

sad ne mislim da ih treba vabiti sa pricom o tome kako ih vamo ceka sve i svasta samo da dodju :)..vec ljudima otovoreno prikazati stanje kako je..dakle lose...ali i uz to negativno sto nas tare..pokazati ono pozitivno da ima itekako dobrih stavri zbog kojih se ako ne isplati vratiti onda svakako isplati doci turisticki i siriti glas dalje o tome...

izvolite dati svoja misljenja..ali nemojte samo previse negativna...taka mi ne trebaju ..te znam i sam...ocu samo pozitivna razmisljanja o ovakvim stvarima....

jer kad nas ima stotina tisuca da ovdje ostanemo ..ocekujem i jos pokojeg da dodje ovdje i podrzi nas party :)

ZA POVRATAK - SPRMENI!! :HercegBosanac

Vrh

Naslov: Re: DOLAZAK Hrvata - 2. dio
PostPostano: 08 pro 2009, 22:23 

west je napisao/la:
i da li je uopce razmisljanje o ovoj temu utopijsko i unaprjed osudjeno na propast sa odgvorima u stilu " zasto bi se itko normalan vracao dole"...

Razmišljanje na temu nije ni najmanje utopijsko. Ja, na primjer, pažljivo pratim primjere povratka i vjerujem da se tu ima prostora puno napraviti.

west je napisao/la:
da li je ekonomsko stanje i nesredjena drzava prva prepreka koja je sasvim dovoljna da vecina dijspore niti razmiljsa o toj temi ..temi POVRATAK..a da ne govorim o izgubljenim generacijama koje znaju da im je "granfader" iz CROEJŠA i to im je sve...

Nažalost, ekonomsko stanje i nesređena država jesu faktor i nerijetko se događa da netko od Gastarbeiter-a podrijetlom iz BiH, odabere Hrvatsku za zemlju u koju će se vratiti, umjesto BiH upravo iz navedenih razloga.

Što se tiče izgubljenih generacija, mislim da bi trebalo itekako raditi na povratku one generacije koja je rođena u inozemstvu, a govori bar rudimentaran hrvatski jezik. Već s njima ima velikih problema, ako se vraćaju kao adolescenti, ali ni tada nije prekasno. Tek generacije koje odrastaju bez ikakvog hrvatskog u obitelji su de facto izgubljene.

west je napisao/la:
sad ne mislim da ih treba vabiti sa pricom o tome kako ih vamo ceka sve i svasta samo da dodju :)..vec ljudima otovoreno prikazati stanje kako je..dakle lose...ali i uz to negativno sto nas tare..pokazati ono pozitivno da ima itekako dobrih stavri zbog kojih se ako ne isplati vratiti onda svakako isplati doci turisticki i siriti glas dalje o tome...

Ne treba lagati o stanju. Treba:
1.) naglasiti prednost života u svojoj vlastitoj jezičnoj i nacionalnoj sredini
2.) te se pobrinuti riješiti im stambeno pitanje i pitanje radnog mjesta.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2009, 10:57 

I ja sam mislio da ovdje ima veliki "bazen" za povratak, ali nažalost mislim da nema. Razlog je prilično banalan. Vidim da svi pričamo o tehničkim detaljima, pozivima na povratak, olakšicama, i sl, ali je najosnovniji problem nešto ipak neriješljivo. Ogroman dio dijaspore ovdje u AU vuče korijene iz tamo doba 1950 pa do 1970ih, a tada su zajedno emigrirale cijele obitelji (dakle nekoliko braća i sestara, sa bračnim partnerima).

Situacija je takva da su ovdje sada cijeli klanovi, tj. druga i treća generacija kojim su skoro cijela bliža i šira obitelj (ujaci, ujne, tetke, rođaci, djedovi) ovdje, a ne tamo!

Tako da se postavlja pitanje - kome bi se oni uopće vraćali? Njima bi Hrvatska bila "strana" zemlja po svim parametrima. Mislim da možete zaboravit ovu 2 i 3 generaciju, kojim je više od 50% obitelji ovdje.

Kandidati za povratak su prije svega vrlo bogati ljudi, zatim penzioneri koji su stekli pravo na stranu penziju i žele umrijet doma, zatim vrlo siromašni ljudi iz južne Amerike, zatim ugroženi Hrvati iz južne Afrike, kao i ove novije generacije, ljudi koji su ovdje došli 90ih.

Sve ovo što rekoh mislim vrijedi za Australiju/NZ, SAD i Kanadu. Europa je skroz drukčije pitanje jer se mislim dobar dio tih ljudi osjećaju dovoljno blizu doma.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 09 pro 2009, 11:42 

RajvoSa je napisao/la:
I ja sam mislio da ovdje ima veliki "bazen" za povratak, ali nažalost mislim da nema. Razlog je prilično banalan. Vidim da svi pričamo o tehničkim detaljima, pozivima na povratak, olakšicama, i sl, ali je najosnovniji problem nešto ipak neriješljivo. Ogroman dio dijaspore ovdje u AU vuče korijene iz tamo doba 1950 pa do 1970ih, a tada su zajedno emigrirale cijele obitelji (dakle nekoliko braća i sestara, sa bračnim partnerima).

Situacija je takva da su ovdje sada cijeli klanovi, tj. druga i treća generacija kojim su skoro cijela bliža i šira obitelj (ujaci, ujne, tetke, rođaci, djedovi) ovdje, a ne tamo!

Tako da se postavlja pitanje - kome bi se oni uopće vraćali? Njima bi Hrvatska bila "strana" zemlja po svim parametrima. Mislim da možete zaboravit ovu 2 i 3 generaciju, kojim je više od 50% obitelji ovdje.

Kandidati za povratak su prije svega vrlo bogati ljudi, zatim penzioneri koji su stekli pravo na stranu penziju i žele umrijet doma, zatim vrlo siromašni ljudi iz južne Amerike, zatim ugroženi Hrvati iz južne Afrike, kao i ove novije generacije, ljudi koji su ovdje došli 90ih.

Sve ovo što rekoh mislim vrijedi za Australiju/NZ, SAD i Kanadu. Europa je skroz drukčije pitanje jer se mislim dobar dio tih ljudi osjećaju dovoljno blizu doma.

mislim da bi ovo bila odlična baza za naseljavanje.
tko god može dokazato da mu je do treće generacije netko bio hrvat dobivao bi odmah dozvolu stalnog boravka.
državljanstvo ne odmah jer bi mnogima onda hrvatska bila samo usputna stanica.

Vrh

PostPostano: 09 pro 2009, 11:43 

Da, prva ciljana skupina su južnoamerikanke hrvatskog porijekla - prva po redu Gabrijela Spanić!

Vrh

PostPostano: 10 pro 2009, 21:49 

RajvoSa je napisao/la:
Da, prva ciljana skupina su južnoamerikanke hrvatskog porijekla - prva po redu Gabrijela Spanić!

A ima i kod vas u AU ona jedna naša iz te skupine... kako se ono zove?

Vrh

PostPostano: 11 pro 2009, 07:10 

Laura Dundović - Miss Universe Australia. Mater joj je Australka.

slika

Citat:
Laura Dundovic is thrilled to be crowned Miss Universe Australia and is enjoying the excitement the day after. Laura with her proud parents L-R John, Laura and Shirley. Pic. Rebecca Michael

Vrh

PostPostano: 11 pro 2009, 12:32 

E to je ta... dobra, dobra... :thumbup

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 00:28 

west je napisao/la:

Da li je to promasena tema i dali uopce itko pomislja ozbiljno tko je hrvatskoga roda se vrati na svoju grudu?

kako doci do brojne hrvatske dijspore i ponuditi im kvalitetan dolazak u svoju maticnu zemlju??

dali Republika Hrvatska ima pri svome ministartvu ured koji se bavi ovim pitanjem i da li ikavka u institucija u BiH pod hrvatskom ingerencijokm od lokalne do drzavne razine radi na tom pitanju??

Ne mislim da se itko OZBILJNO vraca,razglaba se za svim kucnim prijateljima jedna te ista tema o povratku od kad znam za sebe i jos se nitko nije vratio :neznam

Moji su odlucili da ni u slucaju da pocmu buncati pod stare dane o povratku da im priljepimo jednu iza uha da dodju k sebi jer su cjelu mladost potrosili tugujuci za domovinom koju zanimaju samo dolari koje bi dijaspora ulozila da se mudonje odrzavaju na polozajima :rigam

Citat:
meno osobno tema je vrlo zanimljiva sa vise gledista...pod broj jedan povratak Hrvata kao dodatni impuls svojo domovini i pod broj 2 (ono sto mene osobno najvise zanima) povratak hrvatske dijaposre u HB..

sta je to sto bi ljude iz argenitne , australije, amerike, zap. europe presvrnulo u glavi pa da kaze..VRACAM SE KUCI.
da li postoji taj KLIK koji bi okinuo u svijesti dijaspore i sta bi taj KLIK mogao biti..

Taj klik postoji medju mladjim dijasporasima ali taj klik ce biti samo klik dok im roditelji ne umru a djeca narastu i nece ni cuti o povratku KUCI jer oni su KOD KUCE :neznam

Citat:

Evo sta se mene tice,ni u ludilu se nebi selila u Hrvatsku,zgadili su mi se onog momenta kad su nase generale predali u Hag :smajl026 s tim su pokazali svoju odanost prema svojim drzavljanima sad zamisli kako bi se ja osjecala zasticenom gradjankom u toj drzavi i kakva bi prava uopce smjela traziti :rigam

Znam jedne ljude sta su napravili kucu negdje oko Mostara ali oni nisu imali djece pa sad ljetuju dolje a zimuju ovdje,jer Canada ne daje pemzije izvan zemlje :neznam

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 10:44 

Ajde Čiča, nemoj tražiti neki politički kontekst i izgovore tipa "neću u ovakvu Hrvatsku". Reci lijepo da te ne zanima povratak, i kvit, a ne koristit tu činjenicu da bi napravila neki politički govor.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 17:58 

chichonina je napisao/la:
west je napisao/la:

Ne mislim da se itko OZBILJNO vraca,razglaba se za svim kucnim prijateljima jedna te ista tema o povratku od kad znam za sebe i jos se nitko nije vratio :neznam

Moji su odlucili da ni u slucaju da pocmu buncati pod stare dane o povratku da im priljepimo jednu iza uha da dodju k sebi jer su cjelu mladost potrosili tugujuci za domovinom koju zanimaju samo dolari koje bi dijaspora ulozila da se mudonje odrzavaju na polozajima :rigam

Citat:

Taj klik postoji medju mladjim dijasporasima ali taj klik ce biti samo klik dok im roditelji ne umru a djeca narastu i nece ni cuti o povratku KUCI jer oni su KOD KUCE :neznam

Citat:

Evo sta se mene tice,ni u ludilu se nebi selila u Hrvatsku,zgadili su mi se onog momenta kad su nase generale predali u Hag :smajl026 s tim su pokazali svoju odanost prema svojim drzavljanima sad zamisli kako bi se ja osjecala zasticenom gradjankom u toj drzavi i kakva bi prava uopce smjela traziti :rigam

Znam jedne ljude sta su napravili kucu negdje oko Mostara ali oni nisu imali djece pa sad ljetuju dolje a zimuju ovdje,jer Canada ne daje pemzije izvan zemlje :neznam

i koji *** tražiš ovdje onda?
da bi te možda morali slušati kako živiš u izobilju i kako ti je guzica navikla na meko pa ti na kraj pameti u bijedu i siromaštvo današnje hrvatske?
zgadili su se i nama seronje koji iz daljine pljuju po svemu a ne bi ni prstom pomakli da daju neki svoj doprinos.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:03 

Glazbenik je napisao/la:

hmm...stambeno pitanje i radno mjesto ???

dobro si ti to zamislio.....ali ko ce meni prvo to rjesiti.....

ipak sam ja sam sebi "prišniji" nego sva dijaspora......

zato sam i rekoa..zvat ljude...ali ne mogu im ja rjesiti stambeno pitanje i radno mjesto ..kad nisam ni sam sebo to rjesio...ciljam dakle bas one one patriote domoljube.... kojih ima svim forumima i poprilicno su glasni u ocjenivanju sta je dobro za Hrvate i Hrvatsku( i Hrvate u HB ) .,...ali bas kad im ponudis pravu temu u stilu "kad cete kuci" tada dobijamo smijesne izgovore kao sto je malo prije u postu ponudila i nasa draga chiconina... :)

zivili i sretan povratak draga dijasporo...AJTEEE KUCII :zivili

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:17 

RajvoSa je napisao/la:
Ajde Čiča, nemoj tražiti neki politički kontekst i izgovore tipa "neću u ovakvu Hrvatsku". Reci lijepo da te ne zanima povratak, i kvit, a ne koristit tu činjenicu da bi napravila neki politički govor.

Ova tema se najvjerovatnije mene i ne tice jer ja se ne mogu vratiti u Hrvatsku kad nisam iz nje ni otisla :kava

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:21 

caporegime je napisao/la:
da bi te možda morali slušati kako živiš u izobilju i kako ti je guzica navikla na meko pa ti na kraj pameti u bijedu i siromaštvo današnje hrvatske?
[b]zgadili su se i nama seronje koji iz daljine pljuju po svemu a ne bi ni prstom pomakli da daju neki svoj doprinos.
[/b]

Trazim da prestanes kurcesati i da postanes neki kurcevi normalni diskutant :biceovodobro

a ovo zadnje si potvrdio tvoje pravo misljenje o dijaspori :rigam

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:22 

To ti je tzv. prefinjena "bečka škola".

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:33 

[b]zgadili su se[b] i nama seronje koji iz daljine pljuju po svemu a ne bi ni prstom pomakli da daju neki svoj doprinos[/b].
[/b]

Trazim da prestanes kurcesati i da postanes neki kurcevi normalni diskutant :biceovodobro

a ovo zadnje si potvrdio tvoje pravo misljenje o dijaspori :rigam

misliš vjerojatno na ovo?
pa to nije dijaspora. to su poneki pojednici među koje spadaš i ti.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:34 

west je napisao/la:
[hmm...stambeno pitanje i radno mjesto ???

zato sam i rekoa..zvat ljude...ali ne mogu im ja rjesiti stambeno pitanje i radno mjesto ..kad nisam ni sam sebo to rjesio...ciljam dakle bas one one patriote domoljube.... kojih ima svim forumima i poprilicno su glasni u ocjenivanju sta je dobro za Hrvate i Hrvatsku( i Hrvate u HB ) .,...ali bas kad im ponudis pravu temu u stilu "kad cete kuci" tada dobijamo smijesne izgovore kao sto je malo prije u postu ponudila i nasa draga chiconina... :)

Situacija dijaspore je kompliciranija nego sta vi zamisljate,niti u dijaspori im nije drzava sredjivala stambeno stanje pa tako nebi ocekivali niti od Hrvatske.

Dijaspora sta god napravi uvjek gubi,kad su otisli izgubili su sve sta su znali i sta su voljeli i tugujuci za domovinom i rodbinom prisiljeni su boriti se za svoj nekakvi opstanak :neznam

djeca se radjala i rasla i s njima dilazile nove obaveze i prepreke za povratkom, da se odluce vratiti gube penziju koju su zaradili jer Canada ne isplacuje penzije izvan zemlje,gube djecu jer djeca su odlucila ostati u svojoj zemlji gdje su rodjeni,gube unucad a doma ih vise nema tko docekati jer su roditelji pomrli .

Sad pitajte se sta bi vi ucinili u ovoj situaciji :neznam

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:35 

Opalit djecu iza ušiju i natjerat ih da se vrate.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:36 

misliš vjerojatno na ovo?
pa to nije dijaspora. to su poneki pojednici među koje spadaš i ti.

Pre glup si za dalnju raspravu :smajl025

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:38 

Ministry of Sound je napisao/la:
Opalit djecu iza ušiju i natjerat ih da se vrate.

jebo te pa to vise nisu djeca nego pozenjeni ljudi sa svojom djecom,druga generacija rodjena izvan Hr. :biceovodobro

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:55 

Situacija dijaspore je kompliciranija nego sta vi zamisljate,niti u dijaspori im nije drzava sredjivala stambeno stanje pa tako nebi ocekivali niti od Hrvatske.

Dijaspora sta god napravi uvjek gubi,kad su otisli izgubili su sve sta su znali i sta su voljeli i tugujuci za domovinom i rodbinom prisiljeni su boriti se za svoj nekakvi opstanak :neznam

djeca se radjala i rasla i s njima dilazile nove obaveze i prepreke za povratkom, da se odluce vratiti gube penziju koju su zaradili jer Canada ne isplacuje penzije izvan zemlje,gube djecu jer djeca su odlucila ostati u svojoj zemlji gdje su rodjeni,gube unucad a doma ih vise nema tko docekati jer su roditelji pomrli .

Sad pitajte se sta bi vi ucinili u ovoj situaciji :neznam

kad sam spominjao povratak ..mislio da statisitkci od nekih po procjenama 4-5 milijuna iseljenih HRVATA po svijetu ako bi se uspjelo vratiti samo 1 promil tih Hrvata kroz neku organiziranu dobro osmisljenu maretkinsku kampanju dosli bi do brojke od 40-50 000 ljudi..sto je jedan pristojan gradic.....a da ne govorim kad bi se uspjelo vratiti 1 % dijaposore dosli bi do fenomelnale brojle od 400 000 ljudi ( ako sam dobro proracuno ) :D

dakle tema je vrlo zanimljiva i puno opseznija od jednostavnog opdogovora da se ljudi ne bi vracali u HR jer kanada ne isplacuje mirovine van zemlje..

ja znam za primjer jedne prijateljice koja je tijekom rata dosla iz kanade u Bih i to sama...dok je njeizna obitelj ostala u kanadi ....ona je pocela novi zivot u Hercegovini...zaposlila se udala se.....i na kraju...skupa s muzem odselila nazad u kanadu jer ovdje nisu imali uvjeta za zivot (nema posla, ili ima posla ali nema para i slicno)...

dakle ljudi su se vracali u domovinu i kad je bilo najteze( u ratnim uvjetima) i zasto to ne nastavili i jos vise u mirnodospkim uvjetima...

sve je stvar samo marketniga...

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 18:58 

To 4-5 milijuna je debelo prenapuhano...to valjda broji i Hrvate sa par promila hrvatske krvi u njima, tipa onoga što je prije par godina trebao zaigrat za HR (Argentinac)...kako li se ono zvao.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 19:22 

west je napisao/la:
kad sam spominjao povratak ..mislio da statisitkci od nekih po procjenama 4-5 milijuna iseljenih HRVATA po svijetu ako bi se uspjelo vratiti samo 1 promil tih Hrvata kroz neku organiziranu dobro osmisljenu maretkinsku kampanju dosli bi do brojke od 40-50 000 ljudi..sto je jedan pristojan gradic.....a da ne govorim kad bi se uspjelo vratiti 1 % dijaposore dosli bi do fenomelnale brojle od 400 000 ljudi ( ako sam dobro proracuno ) :D

dakle tema je vrlo zanimljiva i puno opseznija od jednostavnog opdogovora da se ljudi ne bi vracali u HR jer kanada ne isplacuje mirovine van zemlje..

ja znam za primjer jedne prijateljice koja je tijekom rata dosla iz kanade u Bih i to sama...dok je njeizna obitelj ostala u kanadi ....ona je pocela novi zivot u Hercegovini...zaposlila se udala se.....i na kraju...skupa s muzem odselila nazad u kanadu jer ovdje nisu imali uvjeta za zivot (nema posla, ili ima posla ali nema para i slicno)...

dakle ljudi su se vracali u domovinu i kad je bilo najteze( u ratnim uvjetima) i zasto to ne nastavili i jos vise u mirnodospkim uvjetima...

sve je stvar samo marketniga...

west ti imas to ljepo zamisljeno ali vjeruj da je neizvodljivo,tko jednom odseli tesko se ikad vraca :neznam jednostavno godine i vrijeme ucini svoje,pregazi ih :ucelo

Vrh

PostPostano: 13 pro 2009, 19:34 

west je napisao/la:
Glazbenik je napisao/la:

hmm...stambeno pitanje i radno mjesto ???

1.) Koliko je meni poznato sam marketing ne osigurava održiv povratak. Ako se ljudi vrate, povjerovavši obećanjima i otkriju da su ostavljeni bez ikakve pomoći, većina njih će se vratiti u zemlju iz koje su došli. A sa stopom reemigracije od 99% cijela marketinška kampanja je promašaj, blamaža i gubitak novca.

2.) Budući da sam u vidu imao povratak ljudi iz zemalja s višim BDP-om od Hrvatske ili BiH, što praktično isključuje ekonomski motiv povratka ponudio sam rješenje koje primjenjuje Izrael. Njihova organizacija Nefesh B'Nefesh koja se bavi preseljavanjem Židova iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u Izrael u sklopu svog programa ima predviđenu pomoć i za nalaženje posla i za rješavanje stambenog pitanja.
Pročitaj poglavlje: Aliyah Support Services Provided by Nefesh B'Nefesh s web-stranice: http://en.wikipedia.org/wiki/Nefesh_B%27Nefesh

3.) Brojke od 4-5 milijuna su SF, hrvatsku svijest teško da ima i milijun ljudi u svijetu. Od brojaka koje si naveo (4-5 milijuna) je 40-50 000 =1%, a samo 4-5 000 = 1 promil. Osim broja useljenika je bitna i njihova kvaliteta, dakle cilj politike useljavanja je i privlačenje radno aktivnog stanovništva koje neće biti socijalni teret, već ono koje se u razumnom roku može uključiti u društvo i pridonijeti mu.

P.S. Argentinski nogometaši su: Dario Cvitanich i Daniel Bilos.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2009, 12:21 

Glazbenik je napisao/la:

2.) Budući da sam u vidu imao povratak ljudi iz zemalja s višim BDP-om od Hrvatske ili BiH, što praktično isključuje ekonomski motiv povratka ponudio sam rješenje koje primjenjuje Izrael. Njihova organizacija Nefesh B'Nefesh koja se bavi preseljavanjem Židova iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva u Izrael u sklopu svog programa ima predviđenu pomoć i za nalaženje posla i za rješavanje stambenog pitanja.
Pročitaj poglavlje: Aliyah Support Services Provided by Nefesh B'Nefesh s web-stranice: http://en.wikipedia.org/wiki/Nefesh_B%27Nefesh

Neprihvatljivo. To bi otvorilo velike razdore i sukobe između povratnika i "domicilnog" stanovništva. U Izraelu to prolazi jer oni na povratak i kolonizaciju gledaju kao sveti cilj, a i sekularni Židovi, koji nisu u điru sa Eretz Yisrael, gledaju pragmatično na povratak kao način za održavanje brojčane ravnoteže sa Arapima.

U Hrvatskoj nema te svijesti, a to je i famozni hrvatski jal, a ruku na srce, zemlja ne može priuštiti te grandiozne programe.

Glazbenik je napisao/la:
3.) Brojke od 4-5 milijuna su SF, hrvatsku svijest teško da ima i milijun ljudi u svijetu. Od brojaka koje si naveo (4-5 milijuna) je 40-50 000 =1%, a samo 4-5 000 = 1 promil. Osim broja useljenika je bitna i njihova kvaliteta, dakle cilj politike useljavanja je i privlačenje radno aktivnog stanovništva koje neće biti socijalni teret, već ono koje se u razumnom roku može uključiti u društvo i pridonijeti mu.

Slažem se, i oko 1.000.000 je bila moja okvirna procjena. Uostalom, mislim da i nije važno to zbrajanje, hoće li se vratiti 10, 20 ili 50 tisuća, i koliko je novih gradova. Ako se privuče recimo samo 500 imućnih Hrvata-poduzetnika, pogotovo nakon ulaska u EU, koji bi donijeli kapital (novčani i mentalni), uletili sa greenfield investicijama...to ti je možda vrijednije od 10.000 "običnih" povratnika.

Na primjeru Australije se vidi koliko je precijenjena brojnost dijaspore...vjerujem da bi mnogi bubnuli da Hrvata u Australiji ima i do 500.000, ali se radi o samo 118.000 ljudi, a od njih je 50.000 rođeno u Hrvatskoj.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: