HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 sij 2025, 20:48.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 75  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu
PostPostano: 20 sij 2014, 01:54 

Ovdje na ovom forumu jedine osobe sa kojim se može pričati, koje su relevantne da nešto kažu o religiji (mislim o kršćanstvu) i koji poznaju svoju vjeru su Markan, Orleanski i ovaj Blic07 a ostalo su neki koji bi ko biva nesto pricali a pojma nemaju i rasprava im se sastoji od provokacija.

I Baš mi je drago da je ovaj korrisnik došao jer lakše je u raspravi učestvovati kad imaju dvojica :)

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 02:04 

Republika BiH je napisao/la:
Ovdje na ovom forumu jedine osobe sa kojim se može pričati, koje su relevantne da nešto kažu o religiji (mislim o kršćanstvu) i koji poznaju svoju vjeru su Markan, Orleanski i ovaj Blic07 a ostalo su neki koji bi ko biva nesto pricali a pojma nemaju i rasprava im se sastoji od provokacija.

I Baš mi je drago da je ovaj korrisnik došao jer lakše je u raspravi učestvovati kad imaju dvojica :)

Tačno ovo u nekom smijeru ode i :offtopic pa onda opet valja vraćati na religiju. A u politici ode češće a religiju.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 02:05 

Bilic07 je napisao/la:
Isus je dosao na ovaj svijet da obnovi vjeru. Nije vise "oko-za-oko-zub-za-zub" nego "ljubav i oprostaj".
To je bit krscanstva.

Jadnio oni kome je crkva dala ljubav i oprostaj, inkvizicija, indijanci, jevreji, aboridžani.

Pa za 2000 godina nije mogao da bude papa niko osim bijelca, a sve sama ljubav i bratstvo.

Pa zar 2000 g niko da protumači ispravno Bibliju,gdje je crkva pokazala samilost prema ostalim narodima u 2000 g historije, poznati samo po nasilnom pokrštavanju, ubistvima naučnika i genocidu nad čitavim narodima.

Eto kakivi god bili muslimani u svakom slučaju puno bolji od crkve pa Jevreji su pred inkvizicijom bježali muslimanima.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 02:07 

Bilic07 je napisao/la:
Isus je dosao na ovaj svijet da obnovi vjeru. Nije vise "oko-za-oko-zub-za-zub" nego "ljubav i oprostaj".
To je bit krscanstva.

Jadnio oni kome je crkva dala ljubav i oprostaj, inkvizicija, indijanci, jevreji, aboridžani.

Pa za 2000 godina nije mogao da bude papa niko osim bijelca, a sve sama ljubav i bratstvo.

Pa zar 2000 g niko da protumači ispravno Bibliju,gdje je crkva pokazala samilost prema ostalim narodima u 2000 g historije, poznati samo po nasilnom pokrštavanju, ubistvima naučnika i genocitu nad čitavim narodima.

Eto kakivi god bili muslimani u svakom slučaju puno bolji od crkve pa Jevreji su pred inkvizicijom bježali muslimanima.

A u muslimana prvi mujezin bio crnac Bilal. A ovi još nisu imali papu crnca.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 02:25 

Bilic07 je napisao/la:
To je bit krscanstva.

Pa zar 2000 g niko da protumači ispravno Bibliju,gdje je crkva pokazala samilost prema ostalim narodima u 2000 g historije, poznati samo po nasilnom pokrštavanju, ubistvima naučnika i genocidu nad čitavim narodima.

Iskreno... Nisi ni svjestan koliki si smiješan. :D

Ali baš ono. Ako već želiš konstruktivnu raspravu, onda lijepo prouči činjenično stanje, a ne selektivno izvrtanje onoga što ti ne paše.

Kako bi se ti, kao musliman, uopće osjećao da ja tebi sad lijepo kažem da islam uopće nije nadnaravna religija koja datira od početka svijeta, nego da je riječ o naravnom pokretu koji je započeo Muhamed, reinterpretirajući na svoj način tada poznate religijske koncepte (kršćanstvo, židovstvo i gnosticizam) i to sve kako bi politički ujedinio skoro pa podivljala arapska plemena i napravio razornu vojnu silu? E vidiš... :whistling

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 02:42 

Citat:
Iskreno... Nisi ni svjestan koliki si smiješan. :D

Ali baš ono. Ako već želiš konstruktivnu raspravu, onda lijepo prouči činjenično stanje, a ne selektivno izvrtanje onoga što ti ne paše.

Kako bi se ti, kao musliman, uopće osjećao da ja tebi sad lijepo kažem da islam uopće nije nadnaravna religija koja datira od početka svijeta, nego da je riječ o naravnom pokretu koji je započeo Muhamed, reinterpretirajući na svoj način tada poznate religijske koncepte (kršćanstvo, židovstvo i gnosticizam) i to sve kako bi politički ujedinio skoro pa podivljala arapska plemena i napravio razornu vojnu silu? E vidiš... :whistling

To je samo još mogao reći Franjo Tuđman nešto skroz bzz al da je zanimljivo širokim narodnim masama.

JA sam maloprije rekao da tebe kao fratra smatram za ozbiljnog sagovornika i nisam očekivao da daješ neku populističku izjavu već nešto argumentovano.

Jer fratri su poznati kao izuzetno načitane osobe i koje ja cijenim puno više nego ove ostale svećenike, naročito ako je još bosanski fratar.

Al i dalje mi nije jasno kako tako obrazovani ljudi kao ti ne mogu da dokuče da su od monoteističke religije koju je propagirao Isa a.s. dođete do toga da imate tri boga i da se ko indijanci molite totemima ili kao u blažem poređenju kao Budisti kipu onog debeljuška.

Bog je nešto najljepše na svijetu, takve ljepotu čovjek ne može zamisliti a vi ste napravili cirkus sa kipom koji čak i nije prikazan u svom izvornom obliku jer Isa a.s. nije bio bijelac.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 03:27 

Evo šta ti jevrej kaže za ono što sam ti ja maloprije naveo

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 17:02 

Kako ide islamizacija ? Probajte ponuditi ćevape.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 17:06 

Al i dalje mi nije jasno kako tako obrazovani ljudi kao ti ne mogu da dokuče da su od monoteističke religije koju je propagirao Isa a.s. dođete do toga da imate tri boga i da se ko indijanci molite totemima ili kao u blažem poređenju kao Budisti kipu onog debeljuška.

:zubati A tko to kaže da postoje 3 boga?
Već sam pisao o toj pojavi-ako čovjeku nešto nije sasvim jasno,prevazilazi njegovu moć opašanja i shvatanja,taj isti čovjek ne može tvrditi da je ta ista pojava-pojam netočna-nepostojeća,samo zato što on ne razumije tu istu pojavu ili pojam,u datom trenutku.
Sjetite se kad ste bili mali,koliko vas je pojava zbunjivalo i plašilo,a danas su vam potpuno jasne i na koji način se očituju.

Tako i sa Trojstvom.Meni je jasno da to "buni" muslimane,ali oni će opet i to prije svariti od ateista,jer im je blizak pojam Boga,čuda itd.

Ključni problem u islamu,jeste Isus Krist.Um vjernika mora biti veoma,veoma otvoren da bi prihvatio Isusa kao Spasitelja,kao našeg Boga koji se utjelovio u liku i osobi Krista,za spasenje svih onih koji ga prihvate kao takvog.Za mene sasvim jednostavna i razumljiva stvar.

Mogu ja pisati danima o Njemu,možemo iznositi razne dokaze,možemo filozofirati...ali bez otvorenog srca i duše...džaba.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 18:35 

Mar-kan je napisao/la:

Već sam pisao o toj pojavi-ako čovjeku nešto nije sasvim jasno,prevazilazi njegovu moć opašanja i shvatanja,taj isti čovjek ne može tvrditi da je ta ista pojava-pojam netočna-nepostojeća,samo zato što on ne razumije tu istu pojavu ili pojam,u datom trenutku.
Sjetite se kad ste bili mali,koliko vas je pojava zbunjivalo i plašilo,a danas su vam potpuno jasne i na koji način se očituju.

Tako i sa Trojstvom.Meni je jasno da to "buni" muslimane,ali oni će opet i to prije svariti od ateista,jer im je blizak pojam Boga,čuda itd.

Ključni problem u islamu,jeste Isus Krist.Um vjernika mora biti veoma,veoma otvoren da bi prihvatio Isusa kao Spasitelja,kao našeg Boga koji se utjelovio u liku i osobi Krista,za spasenje svih onih koji ga prihvate kao takvog.Za mene sasvim jednostavna i razumljiva stvar.

Mogu ja pisati danima o Njemu,možemo iznositi razne dokaze,možemo filozofirati...ali bez otvorenog srca i duše...džaba.

Bolan kolko god otvorio um uz svo poštovanje prema tebi (jer se trudiš da korektno objasniš) ja vidim idolopoklonstvo i da se molite kipu kao Budisti.
Šta Bogu trebaju nekautelovljenja, jer Bog je sve prisutan.
Citat:
kao našeg Boga koji se utjelovio u liku i osobi Krista

A ako je jedan se utjelovio ko je ostao na nebu (znači drugi) i baš zbog te božije svmegućnosti šta njemu treba da se djeli pa da dio sebe dijeli na neke sitne djeliće kada su pod njegovom kontrolom sve.
A da nam je htio da pokaže na neki način svoje prisutvo ne trba ništa bolje od moći koje je dao Isa a.s., tj svi poslanici su imali Mudžize da bi običnim ljudima bile kao dokaz .

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 18:39 

Mar-kan je napisao/la:

Jest to sve sa kršćanske strane ali muslimani ne mogu i ne smiju da prihvate tako jer je Bog za njih nešto što se ne ponižaje i ne pretvara u čovjeka. Zbog toga muslimani i ne vjeruju u trojstvo. Po mom shvatanju kršćanstva je Otac (Bog) Sin (Bog) Sveti Duh (Bog) ali sad ima razlike u katolika i pravoslavaca ( da li ima u trojstvu) možda su se zbog toga razišli?
Sveti Duh se može tumačiti kao vjera. Ali sad je problem Sin i Otac. Bez Sina nema Oca kako bez Sina nema Oca. Eh tu sad astaje nešto drugo kod muslimana. Ako bi muslimani rekli da se Bog neuzubillah pretvorio u čovjeka počinili bi teški grijeh. ( U islamu se grijesi svrstavaju na teške, velike i male) Jer muslimani kažu za Boga da je on Uzvišeni i niko mu rava ni je. Odatle dolazi i ova sura kad su kršćani posjetili Muhameda a.s pa Bog poslao Objavu
PRijevod sure
Reci:On je jedan.
On je utočište svakome.
Nije rodio ni rođen nije.
I niko mu ravan nije.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 18:51 

Mar-kan je napisao/la:

Bolan kolko god otvorio um uz svo poštovanje prema tebi (jer se trudiš da korektno objasniš) ja vidim idolopoklonstvo i da se molite kipu kao Budisti.
Citat:
kao našeg Boga koji se utjelovio u liku i osobi Krista

A ako je jedan se utjelovio ko je ostao na nebu (znači drugi) i baš zbog te božije svmegućnosti šta njemu treba da se djeli pa da dio sebe dijeli na neke sitne djeliće kada su pod njegovom kontrolom sve.
A da nam je htio da pokaže na neki način svoje prisutvo ne trba ništa bolje od moći koje je dao Isa a.s., tj svi poslanici su imali Mudžize da bi običnim ljudima bile kao dokaz .

O kakvom idolopoklonstvu govoriš,i o kakvim kipovima?

Da,to je ključno pitanje zašto bi se Bog utjelovio...ajmo od početka...

S kim je razgovarao i koga je vidio Adem-Adam?Ibrahim-Abraham,pred uništenje Sodoma i Gomore?Mojsije?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 18:54 

korrisnik je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Jest to sve sa kršćanske strane ali muslimani ne mogu i ne smiju da prihvate tako jer je Bog za njih nešto što se ne ponižaje i ne pretvara u čovjeka. Zbog toga muslimani i ne vjeruju u trojstvo. Po mom shvatanju kršćanstva je Otac (Bog) Sin (Bog) Sveti Duh (Bog) ali sad ima razlike u katolika i pravoslavaca ( da li ima u trojstvu) možda su se zbog toga razišli?
Sveti Duh se može tumačiti kao vjera. Ali sad je problem Sin i Otac. Bez Sina nema Oca kako bez Sina nema Oca. Eh tu sad astaje nešto drugo kod muslimana. Ako bi muslimani rekli da se Bog neuzubillah pretvorio u čovjeka počinili bi teški grijeh. ( U islamu se grijesi svrstavaju na teške, velike i male) Jer muslimani kažu za Boga da je on Uzvišeni i niko mu rava ni je. Odatle dolazi i ova sura kad su kršćani posjetili Muhameda a.s pa Bog poslao Objavu
PRijevod sure
On je utočište svakome.
I niko mu ravan nije.

Islam se naslanja na koje svete spise?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 18:56 

Mar-kan je napisao/la:

O kakvom idolopoklonstvu govoriš,i o kakvim kipovima?

Da,to je ključno pitanje zašto bi se Bog utjelovio...ajmo od početka...

S kim je razgovarao i koga je vidio Adem-Adam?Ibrahim-Abraham,pred uništenje Sodoma i Gomore?Mojsije?

Adem je rezgovarao sa Bogom direktno kad ga je strvorio.
Ibrahim preko vatre ako se ne varam.
Mojsije Musa je sa Bogom ali je htio da mu se obrati bog direktno pošto se Bog obratio planini Musa se onesvijestio jer je planina sravnjena sa zemljom.
A Sodom i Gomora mislim u Kur'anu su Semmud i Add i za njih se veže Lot Lut kod koga je narod bio homoseksualno orijentisan.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 18:57 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

PRijevod sure
On je utočište svakome.
I niko mu ravan nije.

Islam se naslanja na koje svete spise?

Kuran Hadis Božije Objave
Velik male objave Suhufe Suhufi su manje objave. Kao što imaju suhufi Ibrahima i Mojsije. Manje objave – suhufi su dati slijedećim poslanicima: Ademu a.s. 10 suhufa, Šit a.s. dato 50 suhufa, Idrisu a.s. dato 30 suhufa i Ibrahimu a.s. dato 10 suhufa.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 19:04 

korrisnik je napisao/la:
Mojsije Musa je sa Bogom ali je htio da mu se obrati bog direktno pošto se Bog obratio planini Musa se onesvijestio jer je planina sravnjena sa zemljom.
A Sodom i Gomora mislim u Kur'anu su Semmud i Add i za njih se veže Lot Lut kod koga je narod bio homoseksualno orijentisan.

Tko su ova 3 čovjeka,koji su došli kod Abrahama?
Citat:
Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege.
Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega. Čim ih spazi, potrča s ulaza šatora njima u susret. Pade ničice na zemlju
pa reče: "Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge!

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 19:35 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Citat:
Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege.
Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega. Čim ih spazi, potrča s ulaza šatora njima u susret. Pade ničice na zemlju
pa reče: "Gospodine moj, ako sam stekao milost u tvojim očima, nemoj mimoići svoga sluge!

Anđeli meleki?NAČIN ALLAHOVA VAHJA POSLANICIMA

Allah šalje Objavu Svojim poslanicima na dva načina:

1. posredništvom, preko meleka Džibrila i

2. bez posredništva.

Objava bez posrednišva bila je na slijedeće načine:

1. ISTINITI SNOVI

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, kako kaže: „Prvo sa čim je počela Objava Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, bilo je u vidu istinitog sna. Sve što bi vidio u tom snu, dolazilo bi mu poput svjetla dana.“ (Muttefekun alejhi)

To je bila priprema Poslanika kako bi mu silazila Objava na javi.

Potvrda da su istinski snovi Poslanika objava, koju treba slijediti potvrđuje nam kazivanje o Ibrahimu i san o klanju njegova sina Ismaila:

فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلَامٍ حَلِيمٍ

„I Mi smo ga obradovali dječakom blage naravi.

فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانظُرْ مَاذَا تَرَىٰ

I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: „O sinko moj, u snu sam vidio da te trebam zaklati...“(Es-Saffat,101-112)

Istinski snovi nisu samo odlika poslanika, oni su mogući i kod drugih vjernika, s tim što to nije objava, kao što kaže Poslanik: „Od poslanstva ništa nije ostalo do radosne vijesti.“ „A šta su to radosne vijesti“? - rekoše. On odgovori: „To su istinski snovi.“ (Buharija)

Istinski snovi Poslanika prvi su dio božanskog govora spomenutog u Njegovim riječima:

وَمَا كَانَ لِبَشَرٍ أَن يُكَلِّمَهُ اللَّهُ إِلَّا وَحْيًا أَوْ مِن وَرَاءِ حِجَابٍ أَوْ يُرْسِلَ رَسُولًا فَيُوحِيَ بِإِذْنِهِ مَا يَشَاءُ ۚ إِنَّهُ عَلِيٌّ حَكِيمٌ

„A nije za čovjeka da mu govori Allah, izuzev objavom, ili iza hidžaba (zastora), ili (da) pošalje poslanika, pa se objavljuje s dopuštanjem Njegovim šta hoće. Uistinu, On je Uzvišen i Mudar!“ (Eš-Šura,51)

2. Allahov govor iza (hidžaba) zastora, na javi i bez posredništva.

To je potvrđeno kod Musaa, alejhi sellam:

وَكَلَّمَ اللَّهُ مُوسَىٰ تَكْلِيمًا

„A Allah je sigurno sa Musaom razgovarao.“ (En-Nisa’,164)

Također, potvrđen je i razgovor Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, sa Uzvišenim Allahom u Noći Mi'radža. Ovo je drugi dio spomenut u ajetu: „Ili iza zastora.- i u Kur'anu nema ništa objavljeno na taj način.

NAČIN OBJAVE MELEKA POSLANIKU

Allahova Objava poslanicima može biti bez posredništva na dva prethodno spomenuta načina: istinski snovi i Božanski govor na javi iza zastora; a može da bude uz posredništvo meleka Objave, Džibrila. Na ovaj je način Časni Kur'an objavljen.

Način dostave Objave meleka Vahja bio je na dva načina:

1. da mu dođe poput glasa zvona, jakog glasa koji bi djelovao na dušu da se spremi svom svojom snagom na prihvatanje njegova djelovanja. To je najteži način primanja Objave, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi u tom trenutku bio u potpunoj spoznajnoj moći za prihvatanje Objave, njeno razumijevanje i pamćenje. Taj glas nastaje udarcima melekovih krila na što nam ukazuje slijedeći hadis: „Kada Allah odredi naredbu na nebesima, meleki udaraju svojim krilima iz pokornosti Njegovim riječima, poput udara lanca u glatku stijenu.“ (Buharija)

2. pretvaranje meleka Džibrila u ljudski oblik. Ovaj način je lakši od prethodnog, jer postoji sličnost između onoga koji govori i slušaoca, kao i međusobna bliskost, za razliku od Objave putem zvuka zvona, kada je potrebno Resulullahu, sallallahu alejhi ve sellem, da se duhovno uzdigne na stupanj meleka. A to je kako kaže Ibn-Haldun: „Odvajanje od ljudske tjelesnosti i spajanje sa duhovnosti meleka, a drugo stanje je suprotno tome, kada melek prelazi iz svoga duhovnog stanja u stanje ljudske tjelesnosti.“

Oba ova stanja spomenuta su u hadisu koji prenosi Aiša, radijallahu anha, da je El-Haris b. Hišam upitao Resulullaha i rekao: „O Resulullah, kako ti dolazi Vahj?“ Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Ponekad mi dolazi u vidu zvuka zvona. To mi je najteži način Objave i kada se prekine, ja potpuno upamtim ono što mi je (Džibril) kazao. Ponekad mi se melek ukaže u liku čovjeka. On bi mi govorio, a ja pamtio šta mi kaže.“ (Buharija)

I prenosi Aiša teško stanje Poslanika prilikom primanja Objave i kaže: „Vidjela sam ga kako mu stiže Objava jednog jako hladnog dana i kada presta, čelo mu, uistinu, još kiptaše znojem.“ (Buharija) U Islamu niko nije vidio Boga direktno osima Adema jer je to valiki napor koji čovjeka može da ubije. Kao što se je Bog obratio planini što se tiče Mojsija kad je pitao Boga da mu pokaže svoj lik. Muhammed a.s jest išao i vidio poslanike ali nisam siguran da li je vidio Allaha kad je bila noć miradža.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 19:39 

korrisnik je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Anđeli meleki?

Piše da Abraham razgovara sa Gospodinom.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 19:46 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Anđeli meleki?

Piše da Abraham razgovara sa Gospodinom.

Jahve mu se ukaza kod hrasta Mamre dok je on sjedio na ulazu u šator za dnevne žege. (Piše prvo da mu se ukazao Jahve ali podigavši oči opazi tri čovjeka ) Što piše ali?
Podigavši oči, opazi tri čovjeka gdje stoje nedaleko od njega

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 19:47 

Pa zar nije po Biblji Bog se obratio Abrahamu preko vatre.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 20:30 

A kakve veze ima to što su razgovarali sa Allahom dž.š koja je poenta, razgovarali su Adem a.s. Musa a.s. Ibrahim a.s. Isa a.s. i Muhamed a.s. je kada je bio na Isri i Miradžu i kada je vidio dženet i džehenem razgovarao sa Allahom dž.š ali ga niko nije vidio direktno osim Adema a.s.
Muhamed a.s. je sa njim razgovarao iza zastora od svijetlosti.

A baš kad si kod razgovora sa Allahom dž.š.
Pogledaj ovaj ajet
A kada Ibrahim reče: "Gospodaru moj, pokaži mi kako oživljuješ umrle?" On reče: "Zar ne vjeruješ?!" "Dakako, vjerujem", odgo­vori on, "ali da mi se srce smiri!" Zatim mu reče: "Pa, onda, uzmi četiri ptice, isijeci ih, pa po dio od njih stavi na svaki brežuljak! Zatim ih pozovi, doći će ti žureći! Znaj da je Allah Silan i Mudar!"/260 Bekare.

Eto ovdje ti je pokazuje kako je i Isa A.s. oživljavao sve se to dešavalo Božijom voljom a poslanicima je dato kao Mudžize neke stvari da mogu radit.
Šta bi Musa a.s. po toj toriji trebo bit od drvenog štapa je stvorio zmiju....

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 20:45 

Markane eto da ti sad dođeš i nemaš pojma o religiji i susretneš se sa svim ovim religijama i kad bi vidio kršćane kako se mole pred kipšovima bil reko ovo su idolopoklonici i strpo ih u koš sa indijancima i budistima.
Čak bi rekao onaj debeljuškasti kipić izgleda simpatično i smiruje a onaj na krstu izgleda strašno šta je ono.
I šta tebi treba neki posrednik prema Bogu kad Bog svojim znanjem obuhvaća sve i može pratiti čak i tvoje misli i zna šta ti je u srcu.

Idruga bzz stvar je ona ispovjest, da kažeš nekom čovjeku da se kaješ i on ti kaže šta trebaš učinit za pokoru i to je to.
Pa ti ako si se iskreno pokajao šta trebaš iskrenost a za to ti ne treba posrednik.

Evo ti primjera da ne treba ti posrednik
Prenosi se da je u Musaovo, a.s., vrijeme Israilićane zadesila velika suša. Narod mu dođe i reče: “O ti, koji si s Allahom razgovarao, zamoli Ga da nas napoji kišom!” Musa, a.s., ustade i zajedno krenuše u pustinju. Bilo ih je preko sedamdeset hiljada. Musa, a.s., zavapi: “Gospodaru moj, napoj nas kišom i obaspi milošću! Smiluj se našoj dojenčadi, stoci na ispaši, starima koji Ti se klanjaju!” Međutim, nebo se još više razvedri, a Sunce jače upeče. Musa, a.s., nastavi s dovom: “Allahu moj, ako mi je ugled kod Tebe oslabio, molim Te ugledom vjerovjesnika Muhammeda, s.a.v.s., kojeg ćeš pred kijametski dan poslati!” Uzvišeni Allah mu objavi: “Tvoj ugled kod Mene nije splahnuo, ti si, zaista, cijenjen, ali među vama je rob koji Mi četrdeset godina uporno griješi. Obznani ljudima da vam je zbog njega kiša uskraćena.” Musa, a.s., odgovori: “Gospodaru moj, ja sam rob Tvoj slabašni, a i glas mi je tih, pa kako da ih obavijestim, a ima ih preko sedamdeset hiljada!?” Uzvišeni Allah mu objavi: “Tvoje je da obavijestiš, a Moje da dostavim.” Musa, a.s., viknu: “O griješniče! Ti koji Allaha, dž.š., četrdeset godina izazivaš! Iziđi pred nas, zbog tebe nam je kiša uskraćena!”

Grješnik se malo pridiže, pogleda lijevo i desno, i ne ugleda nikoga da je ustao, te shvati da traže njega, pa prošaputa: “Kad bih izišao, osramotio bih se pred svim Israilićanima. A ako, pak, ostanem sjedeći, zbog mene će im kiša ostati uskraćena.” Zavuče glavu u odjeću, kajući se za nedjela, pa zamoli: “Gospodaru moj, griješio sam četrdeset godina, a Ti si blago postupao prema meni. Sada Te, evo, skrušeno molim i kajem se, pa prihvati moje pokajanje!” Nije ni završio s dovom, a bijeli oblak se navuče i obilna se kiša prosu. Musa, a.s., upita Allaha, dž.š: “Gospodaru moj, zašto nas napoji kišom, a niko pred nas ne iziđe?” Uzvišeni mu odgovori: “O Musa, napojio sam vas radi onoga zbog koga ste i bili uskraćeni!” Musa, a.s., ponovo zamoli: “Pokaži mi Tvog pokornog roba!” Uzvišeni odgovori: “O Musa, nisam ga osramotio dok Mi je griješio, zar da ga osramotim sada kada Mi se pokajao!? Mrzim klevetnike, pa zar da budem od njih!?”

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 21:14 

A kakve veze ima to što su razgovarali sa Allahom dž.š koja je poenta, razgovarali su Adem a.s. Musa a.s. Ibrahim a.s. Isa a.s. i Muhamed a.s. je kada je bio na Isri i Miradžu i kada je vidio dženet i džehenem razgovarao sa Allahom dž.š ali ga niko nije vidio direktno osim Adema a.s.
Muhamed a.s. je sa njim razgovarao iza zastora od svijetlosti.

A baš kad si kod razgovora sa Allahom dž.š.
Pogledaj ovaj ajet
A kada Ibrahim reče: "Gospodaru moj, pokaži mi kako oživljuješ umrle?" On reče: "Zar ne vjeruješ?!" "Dakako, vjerujem", odgo­vori on, "ali da mi se srce smiri!" Zatim mu reče: "Pa, onda, uzmi četiri ptice, isijeci ih, pa po dio od njih stavi na svaki brežuljak! Zatim ih pozovi, doći će ti žureći! Znaj da je Allah Silan i Mudar!"/260 Bekare.

Eto ovdje ti je pokazuje kako je i Isa A.s. oživljavao sve se to dešavalo Božijom voljom a poslanicima je dato kao Mudžize neke stvari da mogu radit.
Šta bi Musa a.s. po toj toriji trebo bit od drvenog štapa je stvorio zmiju....

Imo je i Muhammed a.s mudžize
1 Kuran
2 Raspolovio je mjesec a ima i još jedna mudžiza da je mogao opskrbiti narod kad bi mu došli gosti on je imao uvijek posudu punu hrane (datula voća čega već)

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 21:15 

kršćani se ne klanjaju kipovima, nego samo presvetom oltarskom sakramentu, živom Bogu.

u Starom Zavjetu je Duh Sveti prisutan koliko i Otac, ovaj govor kroz vatru bi bilo tipično djelovanje Duha Svetog.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 21:19 

Pa pogledaj da Biblija kaže da je Bog jedan
17) ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, 18) zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro." 19I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu. 20Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima. (Evanđelje po Marku 16)

Prvo sam htio da vas testiram da li ste pravi kršćani da li smijete popiti otrov ako ste povjerovali u Isusa (crveni tekst) kad ono pa ovdje piše da je Isus sjeo sa desne strane Boga.
Kako sjede sa desne strane Boga a šta on dođe u ovoj priči.
Ja mogu razumiti jedino da je čovjek kome su ukazane posebne počasti.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 75  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Diablo i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: