HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 vel 2025, 21:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 75  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam i pitanja o islamu
PostPostano: 20 sij 2014, 22:08 

Kako vi muslimani objašnjavate činjenicu da je Muhammada na smrt otrovala ropkinja Židovka. I da je on malo prije toga pričao da mu
ne-muslimani ništa ne mogu jer ima zaštitu od allaha ?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 22:20 

BBC je napisao/la:
Kako vi muslimani objašnjavate činjenicu da je Muhammada na smrt otrovala ropkinja Židovka. I da je on malo prije toga pričao da mu
ne-muslimani ništa ne mogu jer ima zaštitu od allaha ?

Muhamed a.s nije umro od tog otrova koji mu je stavila jevrejka. rajem istog mjeseca Muhammed alejhisselam se vratio u Medinu. Kratko vrijeme iza povratka ukazaše se na Poslaniku znaci bolesti. Tresla ga je groznica, gubio je snagu i mršavio. Međutim, nikada nije prestao misliti o svojoj misiji, o zaštiti Islama i svega onoga što je do tada urađeno. Čuvši da Rimljani spremaju vojsku za napad na muslimane na sirijskoj granici, naredi da jedan dio vojske krene prema Sirdji, pod vodstvom mladića po imenu Usama, sina Zejda, roba kojeg je Poslanik oslobodio i koji je među prvima prešao na Islam.
Iako u bolesti, Pejgamber je i dalje nastavio da obavlja svoje dužnosti. Pored ostalog, svaki dan bi išao u džamiju i predvodio vjernike u namazu.
U džamiji je čuo kako se priča da ljudi nisu zadovoljni izborom tisama, kome su bile samo 24 godine, da komanduje tako velikom vojskom.
Iz dana u dan, međutim, Muhammed alejhisselam se sve teže kretao. Imao je jaku glavobolju i visoku temperaturu. Toga dana kada će otići u džamiju, budući da je imao visoku temperaturu, zamolio je svoju ženu da ga
11
161
pospe hladnom vodom po tijelu, kako bi mu, bar za trenutak, spala temperatura, i mogao otići do džamije. Obukao se i otišao u džamiju, te pošto se zahvalio Allahu džellešanuhu i zatražio oprost za sve muslimane, obratio se ljudima, govoreći:
"O ljudi! Pustite Usama da obavi svoj zadatak, tako vam moga života. Ako kažete nešto nedolično o njemu kao vojskovođi, onda ste to isto rekli i za njegovog oca, jer je Usam najpogodnija ličnost za vođu, isto kao što je to bio i njegov otac."
Kao što vidiš, čak i posljednjih dana svoga života Božiji poslanik je davao praktične upute. Odredio je da Usam bude vođa iako je bio tako mlad i sin roba. To nam je pouka da godine i socijalni položaj nisu prepreka da dođe do visokog položaja onaj koji to zaslužuje.
Visoka temperatura i ovaj odlazak u džamiju učinili su da Poslanik sljedećeg dana nije mogao otići da obavi molitvu, te je poslao svoga vjernog prijatelja Ebu Bekra da ga zamijeni) u mihrabu.
Dvije sedmice bijahu prošle od početka Pejgambero-ve bolesti. Njegovo zdravstveno stanje postajaše sve teže. Fatima, njegovo jedino živo dijete, posjećivaše oca svaki dan, a Muhammed alejhisselam bi je svaki put poljubio. Tako je radio čak i u najtežim situacijama. Jednom joj je nešto prošaputao u uho, i ona je odmah zaplakala. Na to joj je Poslanik nešto šapnuo na drugo uho. Ona je prestala plakati i tužno se osmijehnula. Hazreti Aiša, Pejgamberova žena, nakon što je Pejgamber preselio na Ahiret, pitala je Fatimu o ovom događaju. Fatima joj je objasnila: "Prvi put mi je rekao da se neće oporaviti od bolesti i ja sam zaplakala. Drug} put mi je rekao da ću ja biti prva iz familije koja će mu se pridružiti i ja sam se osmjehnula." Upravo se tako i dogodilo: šest mjeseci
162poslije Poslanikove smrti, i Fatima je preselila na onaj svijet.

Once the Holy Prophet (Sallallaho alaihe wasallam) was given food mixed with poison to eat. He who ate it first expired, but the Holy Prophet (Sallallaho alaihe wasallam) lived for four years even after taking that food. That food told the Holy Prophet (Sallallaho alaihe wasallam): There is poison in me. [1]

The Prophet showed tremendous energy before his death, the poison had no effect on him. When the Prophet conquered Mecca, he was fasting!

AbuBakr ibn AbdurRahman reported on the authority of a Companion of the Prophet (peace_be_upon_him): I saw the Prophet (peace_be_upon_him) commanding the people while he was travelling on the occasion of the conquest of Mecca not to observe fast. He said: Be strong for your enemy. The Apostle of Allah (peace_be_upon_him) fasted himself. (Sunan Abu-Dawud, Book 13, Number 2358)

Where did the Prophet acquire the strength to fast? He was truly a Prophet of God because he continued to fast during Ramadan!

The Apostle of Allah (peace_be_upon_him) used to count the days in Sha'ban in a manner he did not count any other month; then he fasted when he sighted the new moon of Ramadan; but if the weather was cloudy he counted thirty days and then fasted. (Narrated Aisha Ummul Mu'minin:, Sunan Abu-Dawud, [2]

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 22:23 

"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopamaj svojini (svojih predaka )vratili?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 22:32 

Ko je rekao da je Muhamed a.s bio nedotaknut u bitkama i da mu niko ništa ne može pa izgubio je očnjak u bitki na Uhudu i bio ranjen ali Bog mu je spasio život. Pa i sam Zapad je preuzeo muslimanski običaj što se tiče ubijanja pauka.Kad su mušrici proganjali Muhameda A.S. pauk je spasio Muhameda a.s kad je bjezao..Njega su ganjali da ga ubiju i on se zavuko u malu pecinu i pauk je ispleo na brzinu mrezu i kad su ti ljudi vidili da ja mreza citava rekli su de se tu nije mogo zavuc i tako je pauk spasio Muhameda A.S.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 22:55 

To su njegove riječi da umire od otrova u krvi i hrane koju je pojeo.

Inače Shia klerici koji puno bolje od vas Šljivovica muslimana Bošnjaka poznaju islam tvrde da ga otrovala Aisha, njegova žena, bivša ropkinja kojoj je muhammad zaklao roditelje nekad davno.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 23:02 

BBC je napisao/la:

Inače Shia klerici koji puno bolje od vas Šljivovica muslimana Bošnjaka poznaju islam tvrde da ga otrovala Aisha, njegova žena, bivša ropkinja kojoj je muhammad zaklao roditelje nekad davno.

Eto a Muhamed a.s oženio se kćerkom od Ebu Bekra koji je bio priatelj od Muhameda a.s. Ebu Bekr je kasnije postao halifa poslije smrti Muhameda a.s. Kakve sve klevete kruže na poslaika nije ni čudno.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 23:05 

korrisnik je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Eto a Muhamed a.s oženio se kćerkom od Ebu Bekra koji je bio priatelj od Muhameda a.s. Ebu Bekr je kasnije postao halifa poslije smrti Muhameda a.s. Kakve sve klevete kruže na poslaika nije ni čudno.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 23:32 

Republika BiH je napisao/la:
Pa pogledaj da Biblija kaže da je Bog jedan
17) ovi će znakovi pratiti one koji uzvjeruju: u ime će moje izganjati zloduhe, novim će jezicima zboriti, 18) zmije uzimati; i popiju li što smrtonosno, ne, neće im nauditi; na nemoćnike će ruke polagati, i bit će im dobro." 19I Gospodin Isus, pošto im to reče, bude uzet na nebo i sjede zdesna Bogu. 20Oni pak odoše i propovijedahu posvuda, a Gospodin surađivaše i utvrđivaše Riječ popratnim znakovima. (Evanđelje po Marku 16)

Prvo sam htio da vas testiram da li ste pravi kršćani da li smijete popiti otrov ako ste povjerovali u Isusa (crveni tekst) kad ono pa ovdje piše da je Isus sjeo sa desne strane Boga.
Kako sjede sa desne strane Boga a šta on dođe u ovoj priči.
Ja mogu razumiti jedino da je čovjek kome su ukazane posebne počasti.

Niko na odgovori
A BBC ne zna ba ni svoju religiju pa valja nebuloze pa izvali glupost da bi pričali o njoj a tamo u bibliji piše da je Bog jedan a on obožava kipove na oltaru.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 23:49 

Tema je jebeni islam, ne Bibilija.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2014, 23:52 

Ajmo ljudi jednu anketu.

Jedan nas dobar prijatelj (ali bas dobar prijatelj) nadje se u situaciji da je napravio veliki grijeh, neka bude preljub.
A mi smo sudac, koji njega treba osuditi po sljedecim varijantama:

Da bude malo delikatnija situacija, njegova i nasa cijela obitelj to gledaju kao i svi nasi prijatelji i druga raja koja je dosla.
Ono bas svi su stigli koje znamo i sad bule u nas da cuju odluku:

A) bicovanje ili kamenovanje koje nece prezivjeti
B) pustimo ga na slobodu i kazemo: eno vidi, mater ti vise ne place, ajd kuci, ziv si

Samo kratko, A ili B, nemojte sad romane kad bi ovo ili ono, samo A ili B.......ajd hvala

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:00 

Bilic07 je napisao/la:
Ajmo ljudi jednu anketu.

Jedan nas dobar prijatelj (ali bas dobar prijatelj) nadje se u situaciji da je napravio veliki grijeh, neka bude preljub.

Da bude malo delikatnija situacija, njegova i nasa cijela obitelj to gledaju kao i svi nasi prijatelji i druga raja koja je dosla.

B) pustimo ga na slobodu i kazemo: eno vidi, mater ti vise ne place, ajd kuci, ziv si

Samo kratko, A ili B, nemojte sad romane kad bi ovo ili ono, samo A ili B.......ajd hvala

B da se pokaje i da se ne vraća bludničenju.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:12 

BBC je napisao/la:
Tema je jebeni islam, ne Bibilija.

Vidima kako tema ide u kojem smijeru Biblija Indžil je Božija objava pa kao taka pripada i Islamu. Samo je izmjenjivana i nem u njoj čitavog originalnog teksta kao prije.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:23 

De objasni ljudima zašto je muhammad radio gore zločine nego Ratko Mladić.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:33 

BBC je napisao/la:
De objasni ljudima zašto je muhammad radio gore zločine nego Ratko Mladić.

Ja sa nekim hoću na lijep način civilizovano europski :zubati a on po meni pljuje u narodu se kaže sa nekim ne možeš izać na kraj pa pusti ga pusti kraju.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:34 

korrisnik je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:
Ajmo ljudi jednu anketu.

B da se pokaje i da se ne vraća bludničenju.

Svaka cast, co'ek si

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:37 

korrisnik je napisao/la:
Samo je izmjenjivana i nem u njoj čitavog originalnog teksta kao prije.

Šta je izmjenjeno?Daj originalni tekst i promjenu na njemu.

Btw,čime dokazuješ da je originalni tekst zaista i originalni,isto vrijedi i za Kuran?

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 00:50 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Samo je izmjenjivana i nem u njoj čitavog originalnog teksta kao prije.

Btw,čime dokazuješ da je originalni tekst zaista i originalni,isto vrijedi i za Kuran?

Zato što se Bogu propisuje da se je ponizio i pretvorio u čovjeka btw zašto jevreji tako ne tvrde. A Kuran muslimani nisu mijenjali pa i sad slabo ćeš naći Kur'an koji ima samo prijevod a da nema svoj izvorni jezik na stranicama. A što kršćani izbaciše latinski iz biblije i mise na latinskome jeziku ja se ponosim što imam izvorni arapski jezik moje svete knjige kao što i jevreji imaju izvorni jezik svoje svete knjige.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 01:23 

korrisnik je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Zato što se Bogu propisuje da se je ponizio i pretvorio u čovjeka btw zašto jevreji tako ne tvrde. A Kuran muslimani nisu mijenjali pa i sad slabo ćeš naći Kur'an koji ima samo prijevod a da nema svoj izvorni jezik na stranicama. A što kršćani izbaciše latinski iz biblije i mise na latinskome jeziku ja se ponosim što imam izvorni arapski jezik moje svete knjige kao što i jevreji imaju izvorni jezik svoje svete knjige.

Ponizio što se utjelovio??Problem islama jeste nerazumjevanje Božjeg utjelovljenja,a imaš o tome na prethodnim stranicama zašto je Bog to uradio,pa ako to razumiješ,onda ćeš veoma lako da razumiješ i Isusa u 'ispravnom svjetlu'.Isti problem imaju i Jehovini svjedoci.

Kršćanstvo nije neka druga religija od židovstva,kršćanstvo je židovstvo čija su se vjekovna nadanja konačno ispunila!
Odbijajući Isusa,Židovi u stvari niječu svoju vlastitu tradiciju,bar onaj veći dio Židova.Jer postoji nemal broj Židova koji priznaju Isusa kao Mesiju,koji potpuno i pravilno razumiju SZ,gdje se na x mjesta spominje dolazak Isusa Krista.Uostalom,prvi kršćani i jesu Židovi.

Latinski nije bitan u ovoj priči.

Btw,šta je mijenjano?

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 01:43 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Ponizio što se utjelovio??Problem islama jeste nerazumjevanje Božjeg utjelovljenja,a imaš o tome na prethodnim stranicama zašto je Bog to uradio,pa ako to razumiješ,onda ćeš veoma lako da razumiješ i Isusa u 'ispravnom svjetlu'.Isti problem imaju i Jehovini svjedoci.

Kršćanstvo nije neka druga religija od židovstva,kršćanstvo je židovstvo čija su se vjekovna nadanja konačno ispunila!
Odbijajući Isusa,Židovi u stvari niječu svoju vlastitu tradiciju,bar onaj veći dio Židova.Jer postoji nemal broj Židova koji priznaju Isusa kao Mesiju,koji potpuno i pravilno razumiju SZ,gdje se na x mjesta spominje dolazak Isusa Krista.Uostalom,prvi kršćani i jesu Židovi.

Latinski nije bitan u ovoj priči.

Btw,šta je mijenjano?

Ček Židovi su odbili Isusa a.s Ok. Ako su od jevreja nastali krščani i ako je kršćanstvo judeizam pa i kršćani su odbili Muhameda a.s onda se opet vraćaju svojoj tradiciji.Ako pišše u Starom Zavjetu O ISa. as a i mislim da piše a jevreji ga ne priznaju onda isto tako piše i u Novom zavjetu ima naznaka o Muhamedu a.s a kršćani ga ne priznaju. I eto zavrzlame Abrahamovih sinova.Pa trojstvo je izmišljenu u Nikeji.Evo malo pa vidi:" Koncept Trojstva je naznačen na ekumenskom koncilu godine 325. u Nikeji kada se Isus Hrist definira kao druga Božja osoba (hipostaza), koja ima istu duhovnu supstancu kao Bog. Štaviše, sve do konzila u konstantinopolju 381. godine nije postojala formula jednog Boga koji egzistira u tri jednake ličnosti.[2] Eksperimentalne teorije su, međutim, bile predlagane u 3. veku.[3] Tek na Saboru u Konstantinopolju Sveti Duh je definisan kao božanstvo, pokraj Boga Oca i Boga Sina, koji zajedno tvore jednog Boga, čime je službeno uvedeno Trojstvo.[4]
"Pravoslavna i Rimokatolička crkva su razvijale sopstveni teološki pristup Svetoj Trojici, koji je uticao i na kasnije dogmatske razlike. Pravoslavna Crkva kao pretpostavku za iskustvo Svete Trojice uzima odnos koji Sin i Sveti Duh imaju prema Ocu, što čini Boga - jednim, a podrazumeva tri ličnosti kojoj je uzrok Bog Otac. Katolička crkva polazi od kategorije jedinstva bića u smislu suštine, koju tri ličnosti Trojice dele. Oba stava su prisutna kod već otaca Crkve, samo su im u zavisnosti od vremena i okolnosti davana određena preimućstva. Trojičnost Ličnosti su na Istoku zastupali kapadokijski oci kao: Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov, Grigorije Niski itd. Prednost suštine nad ličnostima kao zalog jednosti božanstva više i češće je zastupana od strane Zapadne Crkve. Ovaj stav se može naći u delima Svetog Avgustina".

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 11:46 

Bog je nešto najljepše na svijetu, takve ljepotu čovjek ne može zamisliti a vi ste napravili cirkus sa kipom koji čak i nije prikazan u svom izvornom obliku jer Isa a.s. nije bio bijelac.

Ne bih baš rekao da je Bog nešto "najljepše na svijetu". Nisam balava tinejdžerica. Rekao bih radije da je Bog nešto najegzistencijalnije ne samo na ovome svijetu nego i izvan ovoga svijeta.

A kad je riječ o cirkusu: pa gdje ćeš većeg cirkusa od doslovnog tumačenja Kur'ana? I ja opet postavljam pitanje na koje mi nitko čak ni od islamskih teologa i hafiza nije znao reći: zašto ste tako uvjereni da je Kur'an ne dirnut od "početka" svijeta (čitaj: od sedmog stoljeća) ako je to znanstveno (i lingvistički i morfološki) dokazano?

Često imam priliku laganini polemizirati s muslimanima i velika većina onih koje sam susreo smatra da je Biblija iskrivljena, reinterpretirana te da je, zahvaljujući višestoljetnim prepisivanjima, došlo do pogrešaka u prijevodu.

Ali prije dvije godine imao sam čast upoznati, sjediti i sat vremena pričati s jednim uglednim islamskim teologom (dakle, musliman!) u Londonu. Ne znam sad kako se prezivao, ali znam da je prije dvije godine bio napisao dobar članak o kontroverznoj švicarskoj zabrani izgradnje minareta u londonskom The Timesu s kojim je pobunio islamski svijet.

Uglavnom, htio sam reći nešto o samom Kur'anu i onoj navodnoj činjenici kako je originalan i neiskrivljen. Inače kod muslimana je svako spominjanje na eventualno iskrivljavanje kur'anskog teksta vrlo sporno. Mi i Židovi vjerujemo da su naši sveti tekstovi djelo ljudi koji su ih napisali nadahnuti Božjim duhom dok muslimani, s druge strane, vjeruju da je Kur'an Božja riječ koju je Muhamed direktno primio od Boga. Ovo nam de facto govori da je kritička analiza svetih tekstova izuzetno osjetljiva kad je riječ o Kur'anu. Velik je problem kad o tome progovore ne-islamski znanstvenici, a još je veći problem kad o tome progovore islamski teolozi, čime automatski bivaju šikanirani i proganjani od strane fundamentalista i ekstremista.

Zanimljivo je primijetiti da je Kur'an pisan klasičnim arapskim tekstom, koji je često nerazumljiv i visoko obrazovanim poznavateljima arapskog pisma i jezika te da arapski jezik nije materinski jezik većini muslimana.

I još je najzanimljivije da su najstariji otkriveni primjerci Kur'ana pisani određenom vrstom stenografije. Dakle, bez oznaka i onih karakterističnih točaka. O čemu je riječ? U vrijeme objavljivanja Kur'ana arapska slova nisu imala herekete (te točke i crtice) koji određuju formu riječi, što znači da neke riječi mogu imati i do 20-ak različitih značenja.

Iako muslimanski teolozi smatraju da je svaka riječ u tekstu savršeno sačuvana u usmenoj predaji, pronađeni pisani Kur'an pokazuje da ipak postoje odstupanja.

Prije 10-ak godina izašla je knjiga jednog stručnjaka za rane semitske jezike koji se zbog kontroverznosti djela potpisuje pseudonimom Christoph Luxenberg. Luxenberg zastupa tezu da je originalni tekst Kur'ana bez točaka dobio točke na krivom mjestu te da je to zapravo iskrivilo neke dijelove Kur'ana. Pomoću lingvističkih metoda, Luxenberg je ispitao i istražio neke nejasne dijelove u Kur'anu ne dirajući u samu bit islama nego samo neke rečenice koje se tiču praktičnog života.

Posebno je zanimljivo Luxenbergovo spominjanje raja u islamu. On proturječi famoznoj predaji da će svaki pravednik dobiti 72 djevice "krupnih očiju". Luxenberg tvrdi da se to ne slaže sa sedam stihova u Kur'anu koji pravedniku obećava vječno zadovoljstvo s njihovim ženama te on nudi svoje tumačenje: "U jednom odlomku u kojem se govori o hurijama piše kako će spariti pravedne s "djevicama krupnih očiju". Tako se po tradiciji tumači ovaj stih. Međutim ako presložite točke ispod teksta, dobijete: "Omogućit ćemo vam odmor uz bijelo, kristalno čisto grožđe."" :thumbup

Ne mora značiti da je ovo Luxembergovo tumačenje istinito, ali ipak baca neko novo svjetlo na Kur'an te njegova istraživanja ne ugrožavaju nijedno od osnovnih pravila, učenja i temelja islama. Luxenberg postavlja zanimljiva pitanja, a muslimani, kao ljudi 21. stoljeća, moraju razmisliti o tim pitanjima i ponuditi pravi odgovor. Potrebno je također vidjeti ima li Luxenbergovo tumačenje povijesnu osnovu ili produkt europskog orijentalizma.

Ajmo iskreno. Kur'an nije od početka Svijeta kako velika većina muslimana misli. Čak sam imao jednu oštru raspravu s jednim studentom s Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva koji je meni tvrdio da su islam i Kur'an od početka svijeta, ali nikako mi nije mogao objasniti zašto se islam javlja tek u 7. stoljeću poslije Krista. :whistling

Islam je kao mješavina kršćanstva, židovstva i gnosticizma bio sredstvo ujedinjavanja razjedinjenih i skoro pa podivljalih arapskih plemena. Ne možeš Kur'anom tumačiti Bibliju (npr. tvoje teze da Isus nije Bog ili tvoja nemogućnost da bar pokušaš promišljati o Trojstvu) zato što ti polaziš od teze da je Kur'an nešto što je nemoguće dovesti u pitanje. Nije baš tako.

Muslimanima tek predstoje stoljeća teološkog promišljanja. I mi, kršćani, imali smo svoja razdoblja kad se Biblija tumačila doslovno i kad je svatko tko se usuđivao promišljati na drugi način bio degradiran i odbacivan. Mi smo našu krizu svetih knjiga prošli - vama vaša tek slijedi. Uostalom, islam je ipak nastao sedam stoljeća nakon kršćanstva. :smajlić koji namiguje, a ja ga ne mogu naći sad u ovom izborniku smajlića

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 12:28 

orleanski je napisao/la:

Bog je nešto najljepše na svijetu, takve ljepotu čovjek ne može zamisliti a vi ste napravili cirkus sa kipom koji čak i nije prikazan u svom izvornom obliku jer Isa a.s. nije bio bijelac.

Ne bih baš rekao da je Bog nešto "najljepše na svijetu". Nisam balava tinejdžerica. Rekao bih radije da je Bog nešto najegzistencijalnije ne samo na ovome svijetu nego i izvan ovoga svijeta.

A kad je riječ o cirkusu: pa gdje ćeš većeg cirkusa od doslovnog tumačenja Kur'ana? I ja opet postavljam pitanje na koje mi nitko čak ni od islamskih teologa i hafiza nije znao reći: zašto ste tako uvjereni da je Kur'an ne dirnut od "početka" svijeta (čitaj: od sedmog stoljeća) ako je to znanstveno (i lingvistički i morfološki) dokazano?

Često imam priliku laganini polemizirati s muslimanima i velika većina onih koje sam susreo smatra da je Biblija iskrivljena, reinterpretirana te da je, zahvaljujući višestoljetnim prepisivanjima, došlo do pogrešaka u prijevodu.

Ali prije dvije godine imao sam čast upoznati, sjediti i sat vremena pričati s jednim uglednim islamskim teologom (dakle, musliman!) u Londonu. Ne znam sad kako se prezivao, ali znam da je prije dvije godine bio napisao dobar članak o kontroverznoj švicarskoj zabrani izgradnje minareta u londonskom The Timesu s kojim je pobunio islamski svijet.

Uglavnom, htio sam reći nešto o samom Kur'anu i onoj navodnoj činjenici kako je originalan i neiskrivljen. Inače kod muslimana je svako spominjanje na eventualno iskrivljavanje kur'anskog teksta vrlo sporno. Mi i Židovi vjerujemo da su naši sveti tekstovi djelo ljudi koji su ih napisali nadahnuti Božjim duhom dok muslimani, s druge strane, vjeruju da je Kur'an Božja riječ koju je Muhamed direktno primio od Boga. Ovo nam de facto govori da je kritička analiza svetih tekstova izuzetno osjetljiva kad je riječ o Kur'anu. Velik je problem kad o tome progovore ne-islamski znanstvenici, a još je veći problem kad o tome progovore islamski teolozi, čime automatski bivaju šikanirani i proganjani od strane fundamentalista i ekstremista.

Zanimljivo je primijetiti da je Kur'an pisan klasičnim arapskim tekstom, koji je često nerazumljiv i visoko obrazovanim poznavateljima arapskog pisma i jezika te da arapski jezik nije materinski jezik većini muslimana.

I još je najzanimljivije da su najstariji otkriveni primjerci Kur'ana pisani određenom vrstom stenografije. Dakle, bez oznaka i onih karakterističnih točaka. O čemu je riječ? U vrijeme objavljivanja Kur'ana arapska slova nisu imala herekete (te točke i crtice) koji određuju formu riječi, što znači da neke riječi mogu imati i do 20-ak različitih značenja.

Iako muslimanski teolozi smatraju da je svaka riječ u tekstu savršeno sačuvana u usmenoj predaji, pronađeni pisani Kur'an pokazuje da ipak postoje odstupanja.

Prije 10-ak godina izašla je knjiga jednog stručnjaka za rane semitske jezike koji se zbog kontroverznosti djela potpisuje pseudonimom Christoph Luxenberg. Luxenberg zastupa tezu da je originalni tekst Kur'ana bez točaka dobio točke na krivom mjestu te da je to zapravo iskrivilo neke dijelove Kur'ana. Pomoću lingvističkih metoda, Luxenberg je ispitao i istražio neke nejasne dijelove u Kur'anu ne dirajući u samu bit islama nego samo neke rečenice koje se tiču praktičnog života.

Posebno je zanimljivo Luxenbergovo spominjanje raja u islamu. On proturječi famoznoj predaji da će svaki pravednik dobiti 72 djevice "krupnih očiju". Luxenberg tvrdi da se to ne slaže sa sedam stihova u Kur'anu koji pravedniku obećava vječno zadovoljstvo s njihovim ženama te on nudi svoje tumačenje: "U jednom odlomku u kojem se govori o hurijama piše kako će spariti pravedne s "djevicama krupnih očiju". Tako se po tradiciji tumači ovaj stih. Međutim ako presložite točke ispod teksta, dobijete: "Omogućit ćemo vam odmor uz bijelo, kristalno čisto grožđe."" :thumbup

Ne mora značiti da je ovo Luxembergovo tumačenje istinito, ali ipak baca neko novo svjetlo na Kur'an te njegova istraživanja ne ugrožavaju nijedno od osnovnih pravila, učenja i temelja islama. Luxenberg postavlja zanimljiva pitanja, a muslimani, kao ljudi 21. stoljeća, moraju razmisliti o tim pitanjima i ponuditi pravi odgovor. Potrebno je također vidjeti ima li Luxenbergovo tumačenje povijesnu osnovu ili produkt europskog orijentalizma.

Ajmo iskreno. Kur'an nije od početka Svijeta kako velika većina muslimana misli. Čak sam imao jednu oštru raspravu s jednim studentom s Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva koji je meni tvrdio da su islam i Kur'an od početka svijeta, ali nikako mi nije mogao objasniti zašto se islam javlja tek u 7. stoljeću poslije Krista. :whistling

Islam je kao mješavina kršćanstva, židovstva i gnosticizma bio sredstvo ujedinjavanja razjedinjenih i skoro pa podivljalih arapskih plemena. Ne možeš Kur'anom tumačiti Bibliju (npr. tvoje teze da Isus nije Bog ili tvoja nemogućnost da bar pokušaš promišljati o Trojstvu) zato što ti polaziš od teze da je Kur'an nešto što je nemoguće dovesti u pitanje. Nije baš tako.

Muslimanima tek predstoje stoljeća teološkog promišljanja. I mi, kršćani, imali smo svoja razdoblja kad se Biblija tumačila doslovno i kad je svatko tko se usuđivao promišljati na drugi način bio degradiran i odbacivan. Mi smo našu krizu svetih knjiga prošli - vama vaša tek slijedi. Uostalom, islam je ipak nastao sedam stoljeća nakon kršćanstva. :smajlić koji namiguje, a ja ga ne mogu naći sad u ovom izborniku smajlića

Uveo se je moderni arapski jezik ali ima neko ko zna da čita bez otih hereketa ja ne zam bez e i u. A u ostalom muslimani ne smatraju ni Hadisima vjerodostojnim isto kao i Bibliju. Jest Islam od početka svijeta javlja se u 7 stoljeću poslanik Muhameda a.s kao pečat svim poslanicima. Musliman znači osoba koja je predana Bogu. I Islam je se objavljivao postepeno od Adema pa do Muhameda a.s.Kaže Allah, dž.š.: Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera. (El-Maide, 3.)

Ovaj ajet je objavljen u petak, na dan Arefata, poslije kojeg je Poslanik s.a.w.s. živio 81 dan. Allah, dž.š., u njemu jasno obznanjuje da nam je upotpunio vjeru i da do Sudnjega dana nema dodavanja niti oduzimanja od nje. Također je obznanio da je zadovoljan da nam Islam bude vjera, a prije toga je objavio da ne prima nikakvu drugu vjeru osim nje, pa kaže: Onaj koji bude želio neku drugu vjeru mimo islama neće mu biti primljena i on će na onome svijetu propasti. (Alu-Imran, 85.) . Sam poslanik je jedan od predznaka Sudnjeg dana.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 14:30 

korrisnik je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Uveo se je moderni arapski jezik ali ima neko ko zna da čita bez otih hereketa ja ne zam bez e i u. A u ostalom muslimani ne smatraju ni Hadisima vjerodostojnim isto kao i Bibliju. Jest Islam od početka svijeta javlja se u 7 stoljeću poslanik Muhameda a.s kao pečat svim poslanicima. Musliman znači osoba koja je predana Bogu. I Islam je se objavljivao postepeno od Adema pa do Muhameda a.s.Kaže Allah, dž.š.: Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera. (El-Maide, 3.)

Ovaj ajet je objavljen u petak, na dan Arefata, poslije kojeg je Poslanik s.a.w.s. živio 81 dan. Allah, dž.š., u njemu jasno obznanjuje da nam je upotpunio vjeru i da do Sudnjega dana nema dodavanja niti oduzimanja od nje. Također je obznanio da je zadovoljan da nam Islam bude vjera, a prije toga je objavio da ne prima nikakvu drugu vjeru osim nje, pa kaže: Onaj koji bude želio neku drugu vjeru mimo islama neće mu biti primljena i on će na onome svijetu propasti. (Alu-Imran, 85.) . Sam poslanik je jedan od predznaka Sudnjeg dana.

PA imamo Evanđelja kamaru
Evanđelje po Luki
Evanđelje po Marku
Evanđlje po Mateju

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 16:15 

korrisnik je napisao/la:
Evanđelje po Luki
Evanđelje po Marku
Evanđlje po Mateju

Nije to kamara,nego točno određen broj,4 povijesna spisa-Evanđelja,koja govore o fenomenu Isusovog uskrsnuća.

Ne jedan,nego četiri!I još plus 4 autora koja opisuju uskrsnuće mimo Evanđelja.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 16:24 

Mar-kan je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Evanđelje po Luki
Evanđelje po Marku
Evanđlje po Mateju

Nije to kamara,nego točno određen broj,4 povijesna spisa-Evanđelja,koja govore o fenomenu Isusovog uskrsnuća.

Ne jedan,nego četiri!I još plus 4 autora koja opisuju uskrsnuće mimo Evanđelja.

Tačno je da je tačno određen broj jevanđelja, i to nekoliko stotina godina posle Isusove smrti i nijedno naravno nije povjesno jer ih je bila zaista kamara i iz kamare je odabrano 4 "pravovaljana" i "povjesno utemeljena". :zubati

Vrh

PostPostano: 21 sij 2014, 16:36 

Zasto se dzaba trosite.
Ne postoje dokazi o ovozemaljskom postojanju Isusa Hrista.
S te strane i Kuran laze.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 1852 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46 ... 75  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: