|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 57 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 21:46 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Valja,valja-nastavi! Ma tko će se to ugledati na koga!?Većina bježi od sela kao vrag od krsta,to danas nije 'in'. zlo jedno poljoprivredničko.  pa rekla sam i ja da je to težak posao i da svi bježe od njega. ali kako stvari idu, treba krenuti sa par saksija, pa onda par kvadrata, i tako redom...  ja sam zamalo postala vlasnica komadića vrta, ali nisu bili riješeni imovinski odnosi, pa ništa zasad.  Tko hoće,uradi.Tko neće,nađe izgovor. Kako stvari idu,ljudi će glabati te iste saksije kad pojedu bosiljak sa korijenom..
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 21:52 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17438 Lokacija: יום טוב
|
nemoj tako, moj bosiljak je baš fino mirisao.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 21:54 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: nemoj tako, moj bosiljak je baš fino mirisao. U nekim segmentima života nemam milosti! Znači,motike u ruke,da vidimo plodove rada!
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 21:56 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: nemoj tako, moj bosiljak je baš fino mirisao. U nekim segmentima života nemam milosti! Znači,motike u ruke,da vidimo plodove rada! Knjigu engleskog u ruke, da ne moram tu u susjedstvu kupovati voće i povrće iz Portugala. Ništa prodati ne znate.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 21:58 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: nemoj tako, moj bosiljak je baš fino mirisao. U nekim segmentima života nemam milosti! Znači,motike u ruke,da vidimo plodove rada! ti ćeš mene u grob otjerat.  a na ploči će pisati - ovdje leži ona koju je Markan natjerao da se bavi poljoprivredom. 
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 22:14 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: U nekim segmentima života nemam milosti! Znači,motike u ruke,da vidimo plodove rada! ti ćeš mene u grob otjerat.  a na ploči će pisati - ovdje leži ona koju je Markan natjerao da se bavi poljoprivredom.  Dapače,ima da se preporodiš,zdrava kao čelik!Poslaćeš mi zahvalnicu i malo zimnice:-)
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 15 ruj 2013, 22:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: ti ćeš mene u grob otjerat.  a na ploči će pisati - ovdje leži ona koju je Markan natjerao da se bavi poljoprivredom.  Dapače,ima da se preporodiš,zdrava kao čelik!Poslaćeš mi zahvalnicu i malo zimnice:-) i sad sam zdrava kao čelik. aaa, za zimnicu se grebeš, što odmah ne kažeš tako. 
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 16 ruj 2013, 20:43 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Sayuri je napisao/la: I Markan kaže dulum  Tako i naši stari govore, mada nije ispravno. Većina naroda nema predstavu što je hektar,ar itd.Ali kad spomeneš dulum,sve im je jasno. Tema je zanimljiva,iako ne znam da će se ovdje skupiti više od nas par forumaša... Ja nikad nisam čuo od svoje bake/djeda i drugih iz našeg kraja da mjere zemlju u dulumima/dunumima. Svi koriste jutro kao mjeru. Pretpostavljam da je tako i drugdje u Hrvatskij.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 16 ruj 2013, 20:47 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Većina naroda nema predstavu što je hektar,ar itd.Ali kad spomeneš dulum,sve im je jasno. Tema je zanimljiva,iako ne znam da će se ovdje skupiti više od nas par forumaša... Ja nikad nisam čuo od svoje bake/djeda i drugih iz našeg kraja da mjere zemlju u dulumima/dunumima. Svi koriste jutro kao mjeru. Pretpostavljam da je tako i drugdje u Hrvatskij. Da,ja sam govorio o našim krajevima,kojí su pokupili veliki broj turcizama.
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 16 ruj 2013, 20:53 |
|
|
meni je dulum jednostavniji za računat.  10 duluma = 1 hektar, pa imam predstavu koliko je to.
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 16 ruj 2013, 21:01 |
|
|
Inače, se osobno ne bavim poljoprivredom, ali moji baka i djed imaju vrt, šljive, jabuke, lješnjake, orahe, kruške, trešnje, dunje... i kokoši. Ja malo pomažem, kad stignem. 
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 01 stu 2013, 12:04 |
|
|
Ne znam koliko ljudi zna za ovu činjenicu,da je paradajz voće? Citat: Rajčica nije povrće, rajčica je voće. Dana 4. veljače 1887. vrhovni je sud Sjedinjenih Američkih Država presudio: RAJČICA JE POVRĆE. Uvoznik nije oslobođen carine. Obrazloženje je glasilo: "Jede se kao juha ili poslije juhe. S ribom, mesom kao bitan dio obroka, a ne kao voće koje se općenito jede kao desert". ) Podrijetlom je iz Perua. Najprije je služila kao začin, a koristili su je i travari kao lijek. tek od nazad nekih 200 godina, rajčica ulazi u kuhinju. Razlog tome je najvjerojatnije što joj stabljika nije jestiva. Slična sudbina je zadesila i krumpir. http://hr.wikipedia.org/wiki/Raj%C4%8Dica
|
|
Vrh |
|
 |
puntar2.0
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 01 stu 2013, 13:10 |
|
|
Zbog cega je voce, zbog tog sto kazu Ameri tako? Njima je i McDonalds hrana. 
_________________ Oj Hrvati, svi na desno krilo....
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 01 stu 2013, 13:18 |
|
|
puntar2.0 je napisao/la: Zbog cega je voce, zbog tog sto kazu Ameri tako? Njima je i McDonalds hrana.  Pa valjda zbog te presude,da se plati carina Btw,ako koga zanima,evo tabele isplativosti plasteničke proizvodnje... http://www.uppgp.ba/index.htmsa lijeve strane imate detaljno o svakom povrću.
|
|
Vrh |
|
 |
AnaB
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 01 stu 2013, 23:01 |
|
|
Iz kraja sam koji se bavi poljoprivredom i čak nekim ljudima to je jedini izvor zarade. Primjećujem medjutim da su neka poljoprivredna imanja poprilično zapuštena u zadnje vrijeme.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 14 stu 2013, 20:49 |
|
|
Baštovan gerilac:) Citat: BAŠTOVAN GERILAC IZ LOS ANĐELESA
Neverovatna priča o Ronu Finliju koji sadi bašte sa povrćem i voćem u Los Anđelesu – na napuštenim placevima, zelenim površinama pored puta i ivičnjaka.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 22 sij 2014, 11:09 |
|
|
Odličan
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 22 sij 2014, 12:19 |
|
|
ova vrtlarska gerila je prva liga.  mislim da čak negdje imam uputstvo kako napraviti sjemenu "bombu".  samo mi bicikl fali.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 22 sij 2014, 15:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Baštovan gerilac:) Citat: BAŠTOVAN GERILAC IZ LOS ANĐELESA
Neverovatna priča o Ronu Finliju koji sadi bašte sa povrćem i voćem u Los Anđelesu – na napuštenim placevima, zelenim površinama pored puta i ivičnjaka.
Garden gangsta. 
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 25 sij 2014, 10:59 |
|
|
Citat: Građani počeli i krompir kupovati na komad! Ponuda na sarajevskim pijacama za ovo doba godine nikada nije bila raznovrsnija, ali, istovremeno, cijene voća i povrća nikada nisu bile više. Prema riječima jednog od trgovaca na pijaci Otoka, došlo je takvo vrijeme da građani kupuju po dva krompira, jednu glavicu luka, tri banane... Znatne razlike Razlike u prošlogodišnjim i ovosezonskim cijenama su velike pa je tako kilogram banana i mandarina prošle godine u ovo doba koštao 1,5 maraka, a sad je od 2 do 2,5 KM. Trgovci na tri gradske pijace koje smo posjetili - Ilidža, Otoka i Markale - potvrdili su nam da situacija nikada nije bila teža jer su stolovi puni, a kupaca nema. Kada su u pitanju cijene voća i povrća, pijaca na Otoci je najpovoljnija. Međutim, kupci koje smo zatekli na ovoj pijaci ističu da su za njihova primanja i ove cijene previsoke. Izeta Islamagić kaže da je sve preskupo, a penzije i plaće premale. - Kada idem na pijacu, obično znam koliko taj dan mogu potrošiti. Tako nekada kupujem na komad, a nekada na kilogram - govori Islamagić. Na Markalama su cijene više u prosjeku za pola marke u odnosu na Otoku, dok je pijaca na Ilidži najskuplja. Kako preživjeti Jasminka Jazvin, koju smo zatekli na Markalama, rekla nam je da kupuje samo ono što je neophodno, a ne stidi se uzeti voće ili povrće na komad. - Ako kupim kilogram banana, gledam da ih rasporedim na nekoliko dana. Sve je preskupo, a ja s penzijom moram preživjeti mjesec - navodi Jazvin.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 25 sij 2014, 14:17 |
|
|
Krompir na komad? Vrijeme je za povratak na selo! Zašto? Zatošto je standard opao (u gradu, kao i uopšte), kao i cijena zemlje (na selu). Nekada se nije moglo naći zemljište za ispod 1000-2000 KM za dunum, dok danas neki prodaju čak i za ispod 500 KM za dunum tako da zemlja je sve jeftinija sa tendencijom da bude još jeftinija.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 25 sij 2014, 15:55 |
|
|
Vladimir RUS je napisao/la: Krompir na komad? Vrijeme je za povratak na selo! Zašto? Zatošto je standard opao (u gradu, kao i uopšte), kao i cijena zemlje (na selu). Nekada se nije moglo naći zemljište za ispod 1000-2000 KM za dunum, dok danas neki prodaju čak i za ispod 500 KM za dunum tako da zemlja je sve jeftinija sa tendencijom da bude još jeftinija. Meni su se smijali davno,prvo kad sam preselio na "selo",pa do prije par godina,kao ne isplati se sijati ovo ili ono....tj.tražili opravdanje za lijenost.E,danas druga priča-te prodavnice preksupe,te pijaca ovakva... 
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 25 sij 2014, 16:32 |
|
|
Ova baba na slici sigurno nije sama uzgojila cvjetaču i patlidžane (a i sve ostalo). Vidi se na prvi pogled
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 25 sij 2014, 16:51 |
|
|
Divlja svinja5 je napisao/la: Ova baba na slici sigurno nije sama uzgojila cvjetaču i patlidžane (a i sve ostalo). Vidi se na prvi pogled Ma to sam linkao sliku bezz sa pijace,da nije suhoparan text.
|
|
Vrh |
|
 |
Divlja svinja5
|
Naslov: Re: Poljoprivreda Postano: 25 sij 2014, 16:59 |
|
|
Ma OK, samo sam htio reći da općenito ne možeš nikome od trgovaca vjerovati.
_________________ (*_*)
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|