HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 stu 2024, 16:47.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 368 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Glamoč
PostPostano: 04 vel 2013, 22:12 

I drže svu ekonomiju i "plate" "ostalima" :zubati .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 05 vel 2013, 00:44 

Zenicanin je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:
Ako nije bilo 91 mozda sad ima. Mozda je neko ko je zivio u Glamocu u gradu kupio kucu ili neku zemlju u nekom selu, radi poloprivrede ili tako. Ako nema Hrvatskog sela, imal Hrvata dazive u "mjesanim" selima u okolici Glamoca?

Nema, Hrvati su samo naseljeni u urbanom dijelu Glamoca.

jesi bio tamo? Sta seres ti kad nisi nikad ni blizu Glamoca bio !
Pito sam ovog momka koji zivi u Glamocu.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2013, 01:02 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Zenicanin je napisao/la:

Nema, Hrvati su samo naseljeni u urbanom dijelu Glamoca.

Jesam bio, nema.

Vrh

PostPostano: 05 vel 2013, 01:20 

Zenicanin je napisao/la:
VUKsaJUGA je napisao/la:

Jesam bio, nema.

Smeta mi kad mi neko odgovara ko nema pojma ko ni ja... !

Vrh

PostPostano: 28 ožu 2013, 01:18 

Zbrajao sam glasove s izbora koje su dobile stranke s hrvatskim predznakom u Glamocu i vidio da lagano, ali sigurno rastemo:
Hrvati Glamoc, izbori 2008.g. : 18,66%
Hrvati Glamoc, izbori 2012.g. : 21,12%

Vrh

PostPostano: 23 tra 2013, 21:11 

Jezero Hrast kod Glamoča. Tu bi trebao niknuti turistički i sportsko-rekreacijski centar. Investitor je iz Livna.

https://www.facebook.com/JezeroHrastGlamoc

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 30 tra 2013, 10:09 

dUvno je napisao/la:
Zbrajao sam glasove s izbora koje su dobile stranke s hrvatskim predznakom u Glamocu i vidio da lagano, ali sigurno rastemo:
Hrvati Glamoc, izbori 2008.g. : 18,66%
Hrvati Glamoc, izbori 2012.g. : 21,12%

lajkam!

Vrh

PostPostano: 14 svi 2013, 19:20 

Župa Glamoč spominje se još u XIV. st., a propala je poslije pada pod Turke nakon 1500. godine. Obnovljena je prvo kao samostalna kapelanija 1864., a župa je od 1872. U Glamoču je postojala crkva sv. Marije, koja se spominje 1446., te sv. Katarine, koja je kasnije pretvorena u džamiju.

Od XIII. do XV. st. U Glamoču je postojao (vjerojatno na brdu Radaslije) franjevački samostan sv. Ilije proroka. I on je nestao padom pod tursku vlast. U selu Vrba otkrivena je starokršćanska bazilika, a ostaci crkava postoje još u selima Dragniću, Dolcu, Jakiru, Halapiću, Opačiću, Prehodcu, Radaslijama, Vidimlijama itd. U župi Glamoč rodio se biskup fra Pavao Posilović (Mušunjanin) oko 1600., a umro je u Rami oko 1653. Bio je skradinski pa makarski i konačno duvanjski biskup te apostolski vikar u Slavoniji.

Župna crkva sagrađena je 1903., ali je u Drugom svjetskom ratu spaljena. Obnovljena je tek 1969. godine, da bi 1992. bila minirana i potpuno srušena.

Izgradnja nove crkve sv. Ilije Proroka započela je 2001. godine. 2005. je stavljena pod krov, a od 2010. u njoj se služe mise. Crkva još uvijek nije u potpunosti dovršena.

slika

slika

slika

slika

slika

Župnik je od 2009. godine vlč. Marko Crnjak.

Web stranice župe Glamoč: http://www.zupa-glamoc.site90.net/

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 18:04 

Evo nekoliko videa iz Glamoča:

Oslobađanje grada:

Snimke grada:

Navijačke snimke:

Zanimljiv gradić. Zar je toliki problem otvoriti radna mjesta, pozvati ugroženu hrvatsku mladež iz Kaknja na doseljavanje i zaposlenje i osigurati većinu?

Vrh

PostPostano: 26 svi 2013, 21:14 

Tomislav Diablo je napisao/la:
Oslobađanje grada:

Snimke grada:

Navijačke snimke:

Zanimljiv gradić. Zar je toliki problem otvoriti radna mjesta, pozvati ugroženu hrvatsku mladež iz Kaknja na doseljavanje i zaposlenje i osigurati većinu?

U 21. stoljeću nema više kolonizacija, daj si to utuvi u gradu.
U Glamoču smo već većina u mlađoj generaciji, a gradić je sad naš.
Za 50ak godina će tu (u općini) srba bit 10ak posto.

Vrh

PostPostano: 29 svi 2013, 17:51 

Tomislav Diablo je napisao/la:

Oslobađanje grada:

Snimke grada:

Navijačke snimke:

Drago mi je da si postavio tih nekoliko videa, pogotovo ove novijeg datuma, jer sad smo mi ta generacija koja tu zivi, najveci problem grada(ako se tako moze nazvati) je posao, naime *ebe nas zupanija, sav kadar koji dolazi na drzavne poslove je iz livna, kao da ovdje nemamo dovoljno skolovanih ljudi, takva politika vodi do iseljavanja mladih iz grada, naime pola moje generacije radi vanka i samo ponekad dolazi kod roditelja u Gl, ako se tako nastavi bit ce stanje slicno kao i prije rata, svaki izbori su nova obecanja, ali uvijek ima vaznijih ljudi koji dođu raditi iz livna....... :neznam

Vrh

PostPostano: 23 lis 2013, 07:47 

Upravo sam skužio da Golanska visoravan ima istu površinu kao Glamoč.

Vrh

PostPostano: 13 stu 2013, 00:30 

GLAMOČ: BISKUP SEMREN KRSTIO PETO DIJETE OBITELJI GALIĆ

„Isusovo uskrsnuće treba biti svima putokaz za usmjerenje i ostvarenje svoga života na zemlji“, istaknuo je u propovijedi biskup Semren

U nedjelju, 10. studenog 2013. godine u župi sv. Ilije Proroka u Glamoču, pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren slavio je Svetu misu pod kojom je podijelio sakrament krštenja petom djetetu obitelji Vjenceslava i Tomislave Galić, maloj Teni.

Bio je to uistinu radostan događaj za obitelj Galić, koja svojim primjerom pokazuje otvorenost za donošenje novog života na svijet, ali također i radost za župnu zajednicu kao i za banjolučku biskupiju koja je bogatija za još jednog člana mističnog tijela Kristova tj. Crkve.

S biskupom Markom u koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Marko Crnjak, i tajnik biskupa Komarice, vlč. Zlatko Matić.

Na početku Svete mise domaći župnik vlč. Marko Crnjak pozdravio je sve župljane, naglasivši posebnost susreta i radost zbog sakramenta krštenja kojega će primiti novi član obitelji Galić, te izrazio srdačnu dobrodošlicu biskupu Marku.

U prigodnoj homiliji biskup je naglasio važnost „rođenja iz vode i Duha Svetoga“ istaknuvši da „Isusovo uskrsnuće treba biti svima putokaz za usmjerenje i ostvarenje svoga života na zemlji, jer svi smo pozvani u vječnost koju trebamo već sada živjeti u svojoj svakodnevnici“. Podijelivši sakrament krštenja maloj Teni biskup Semren je, uručivši prigodni dar, čestitao sretnim roditeljima, ali i župnoj zajednici zbog još jednog Kristovog suradnika.

Pred kraj Mise župnik je zahvalio biskupu zbog podijeljenog sakramenta krštenja i čestitavši sretnim roditeljima izrazio radost zbog dobitka novog člana Kristove Crkve, male Tene. (kta/tabb)

____
:HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 13 stu 2013, 01:27 

:zivili

Vrh

PostPostano: 18 stu 2013, 00:02 

LoVaC je napisao/la:
GLAMOČ: BISKUP SEMREN KRSTIO PETO DIJETE OBITELJI GALIĆ

„Isusovo uskrsnuće treba biti svima putokaz za usmjerenje i ostvarenje svoga života na zemlji“, istaknuo je u propovijedi biskup Semren

U nedjelju, 10. studenog 2013. godine u župi sv. Ilije Proroka u Glamoču, pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren slavio je Svetu misu pod kojom je podijelio sakrament krštenja petom djetetu obitelji Vjenceslava i Tomislave Galić, maloj Teni.

Bio je to uistinu radostan događaj za obitelj Galić, koja svojim primjerom pokazuje otvorenost za donošenje novog života na svijet, ali također i radost za župnu zajednicu kao i za banjolučku biskupiju koja je bogatija za još jednog člana mističnog tijela Kristova tj. Crkve.

S biskupom Markom u koncelebraciji su bili domaći župnik vlč. Marko Crnjak, i tajnik biskupa Komarice, vlč. Zlatko Matić.

Na početku Svete mise domaći župnik vlč. Marko Crnjak pozdravio je sve župljane, naglasivši posebnost susreta i radost zbog sakramenta krštenja kojega će primiti novi član obitelji Galić, te izrazio srdačnu dobrodošlicu biskupu Marku.

U prigodnoj homiliji biskup je naglasio važnost „rođenja iz vode i Duha Svetoga“ istaknuvši da „Isusovo uskrsnuće treba biti svima putokaz za usmjerenje i ostvarenje svoga života na zemlji, jer svi smo pozvani u vječnost koju trebamo već sada živjeti u svojoj svakodnevnici“. Podijelivši sakrament krštenja maloj Teni biskup Semren je, uručivši prigodni dar, čestitao sretnim roditeljima, ali i župnoj zajednici zbog još jednog Kristovog suradnika.

Pred kraj Mise župnik je zahvalio biskupu zbog podijeljenog sakramenta krštenja i čestitavši sretnim roditeljima izrazio radost zbog dobitka novog člana Kristove Crkve, male Tene. (kta/tabb)

____
:HercegBosanac

:smajl007

Glamoc je nas u buducnosti to je 100%. :D Medjutim ono sto cujem da najveci problem Glamocacima cine Livnjaci koji po gl. pokupise radna mjesta pa se lokani iseljavaju (nasi). Umjesto da politika radi na nacinu da tamo ako nista drugo odrzi ljude, oni ih de facto iseljavaju.

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 02 pro 2013, 10:27 

Ovo o čem pričaš Aztec (korupcija) je najtužnija priča BiH Hrvata. Ovdje u Hrvatskoj je ipak drugačija priča, vi se tamo dolje borite za opstanak i onda vas na kraju zezne neki komunist, daidža il ˝veliki katolik˝. Sve redom Hrvati.
Ne daj se hrvatski puče HB, preživio si i gore izdaje i Muslimani i koješta!

Vrh

PostPostano: 29 pro 2013, 00:59 

Kako je u Glamoču zimi nisam imao prilike biti u novije vrijeme,kakvi su putevi cini mi se da je ovako klimatski slicniji Livnu nesto hladniji ali opet topliji od Grahova(ipak je sjevernije i cini mi se bolje zasticen od juga i juzne ekspozicije premda su na slicnoj nadmorskoj visini oko 900mnv) i Kupresa ( koji je visi za nekih 200m,a skijalista i vise )

Vrh

PostPostano: 15 vel 2014, 08:47 

Prema zadnjim parlamentarnim izborima, izbrojao sam detaljno svaki glas.

Grad Glamoc:

49.4% hrvatskih glasova
26.3% srpskih glasova
24.3% muslimanskih glasova

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 16 vel 2014, 23:09 

Mozel se rec da se za cijelu opcinu tu mjenjaju Hrvati i Srbi ? naravno ne tacno ali nako odprilike ?

Vrh

PostPostano: 16 vel 2014, 23:37 

Kakav je nacionalni sastav ucenika osnovnih skola u Glamocu,da li je tacno to sto Jack tvrdi da od 273 ucenika,99 su Bosnjaci,tj.vecina relativna..

HT Eronet 092-890-830
Za pomoc RS iz Srbije 2161
Srbija 1003
Hrvatska 060-90-11

Vrh

PostPostano: 16 vel 2014, 23:42 

Hrvati su 57% u osnovnoj školi u Glamoču, Muslimana je manje od trećina.

Citat:
Obrazovanje

U Glamoču djeluju dvije škole:

Osnovna škola "Fra Franjo Glavinić" s oko 350 učenika od kojih je oko 200 Hrvata, 100 Bošnjaka i 50 Srba.

Srednja škola "Tin Ujević" Glamoč, u sklopu koje je opća gimnazija i strukovna tehnička škola koja trenutno školuje šumarske tehničare i prehrambene tehničare. U srednjoj školi također djeluje Vijeće učenika.

http://os-glamoc.com/sekcije.php

Nek nazove školu pa upita, osim ako se ne boji. ;)

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 16 vel 2014, 23:45 

Druze ,de ti provjeri datum ove objave,ja sam ovo vidio prije nekih 5-6 godina,mnogo se to promijenilo od tada.

HT Eronet 092-890-830
Srbija 1003
Hrvatska 060-90-11

Vrh

PostPostano: 16 vel 2014, 23:48 

Evo neki podaci za Glamoc u osnovnim skolama po sekcijama,misli na Bosnjake naravno-
Mladi demokrati 8/17
Novinarska 1/10
Informaticka 0/9
Dramska v.r. 0/20
Dramska n.r. 3/12
Recitatorska 2/5
Literarna 7/9
Kosarkaska 2/9
Likovna n.r. 6/30
Likovna v.r.
Ekoloska 8/22
Zbor 2/28
Zbor i orkestar
Mladi matematicari n.r.
Mladi matematicari v.r. 1/8
Mladi volonteri 7/11
Prometna 7/15
Nogometna 6/22

Ukupno 60/230
Ovo sam ja objavio kod Jacka na forumu,prije nego sto sam baniran.Nisam vjerovao u njegove podatke za Glamoc,ali ovo za 273 ucenika u osnovnim skolama stoji.
Naravno mnoga imena se ovdje ponavljaju,ali opet to je generalno poprilicno tacno.

HT Eronet 092-890-830
Srbija 1003
Hrvatska 060-90-11

Vrh

PostPostano: 17 vel 2014, 00:53 

Robbie MO je napisao/la:
Prema zadnjim parlamentarnim izborima, izbrojao sam detaljno svaki glas.
Grad Glamoc:
49.4% hrvatskih glasova
26.3% srpskih glasova
24.3% muslimanskih glasova

Hrvati apsolutna većina u gradu Glamoču, najkasnije kroz par godina :zivili:

Vrh

PostPostano: 17 vel 2014, 01:11 

Pa sa obzirom na velicinu grada nek sutra umre 4-5 ne Hrvata, eto ti absulutne vecine...
I smjesno i zalosno!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 368 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: