|
|
Stranica: 402/3590.
|
[ 89733 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
i_jopet
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 18:11 |
|
|
korrisnik je napisao/la: Bezzeze karta jer nije po etničkom pricipu, to je isto kao bez kantona. Ali ima jedna stvar zanimljiva na ovoj karti, Mostar je cijeli u "hrvatskom" entitetu gdje Bošnjaka ima maksimalno 15%.
|
|
Vrh |
|
|
chubura
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 18:23 |
|
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 18:43 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15123 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
chubura je napisao/la: korrisnik je napisao/la: Ponovo crtanje karata. http://www.nkp.ba/amerika-i-njemacka-pr ... i-entiteti Dobijaju se 4 nevidljiva entieta ma nea ništa. Sto je babi milo to joj se i snilo Ovo je glupost znači spajanjem Bijelljine I Tuzle onda otimanjem Bihaća ovo samo ide u korist Hrvatima ovakva karta što se tiče južnog dijela a gube Posavinu, ne paše nikom bit će opet Kurzovi pravili mape.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
pinco
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 18:51 |
|
|
Ove mape nemaju smisla, jel u ovome ustroju kantoni nemaju nikakvoga smisla, niti vežu neke cijeline, geografski, etnički, privredno... Ovo je = građanska država, a BiH nema veze sa time...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 21:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75499 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Kao što rekoh, fantazije M. Osmovića iz Dnevnog lista.
Ovo ne da je san, nego san unutar sna unutar sna.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 21:32 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15313 Lokacija: Misao svijeta
|
Inception starring M. Osmovich
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 21:35 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37791 Lokacija: Gl. grad regije
|
pinco je napisao/la: Ove mape nemaju smisla, jel u ovome ustroju kantoni nemaju nikakvoga smisla, niti vežu neke cijeline, geografski, etnički, privredno... Ovo je = građanska država, a BiH nema veze sa time... Bošnjakistan djeluje kompaktnije. Valjda je to.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 21:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 75499 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Zadar1993 je napisao/la: Inception starring M. Osmovich
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 22:02 |
|
|
Neka Osmović ovo predloži Belgiji, Španolskoj, UK ili Cipru.
Onda kada JEDNA višenacionalna EU zemlja prihvati granice koje ne idu etničkim linijama, onda nek s tim prijedlogom dođe na nemuslimanskih 76% BiH pa da ga i službeno odbijemo.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 22 vel 2014, 22:21 |
|
|
Da li mogu biti prihvatljive multietničke pokrajine u BiH? Ja bih rekao da, ali ako Muslimani potpišu slijedeći uvjet: Da se prostor na kojem su Muslimani većina, novim granicama smanjuje a ne povećava.Muslimanima je jedino bitna multietničnost, dok je Hrvatima i Srbima bitno povećanje svog teritorija, tako da je ovo kompromisan prijedlog.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 23 vel 2014, 02:57 |
|
|
2 stvari; a) prijedlog Banj Olučka regija? Vidljivo je da je prijedlog pisan sa strane Bošnj Oka : b) Robbie, jako dobro uočeno. Ja bih još dodao Hadžiće i Trnovo (a možda i Ilidžu) Srbima. Nema smisla da uopće graniče s Hercegovinom. Martin Brod i Novi Šeer kod Maglaja su im isto viška, kao i istok Krupe, a i jedna rupa u Vareš-Sutjesci bi dobro sjela Hrvati u Posavini, ok, Brod, Vukosavlje, Derventa, a i ona granična sela koja često spominjem bi trebalo riješiti p.s. karta bošnjočkih postotaka po općinama naravno ne valja
|
|
Vrh |
|
|
dudu
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 23 vel 2014, 10:42 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 60728 Lokacija: DAZP HQ
|
Prema podacima koje nam je dao Maksić, u prošloj godini je u Livnu umrlo 60 Bošnjaka, rođeno tek 20 bošnjačke djece a šerijatski vjenčano 23 bošnjačka para. MIZ Livno, na žalost, nema instrumenta za borbu protiv sve prisutnije bijele kuge među Bošnjacima Livna, koja nije zahvatila samo njih, već i ostale vjerske i etničke grupe u Livnu, ali i širom BiH. http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
|
danijel 88
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 23 vel 2014, 22:12 |
|
Pridružen/a: 25 svi 2012, 18:44 Postovi: 336 Lokacija: Naša Draga Hrvatska
|
|
Vrh |
|
|
iprodano
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 23 vel 2014, 23:42 |
|
|
danijel 88 je napisao/la: http://www.zabranjeni.url/-maksimalno-smo-iskoristili-hrvatske-putovnice--otkako-ste-u-eu--odavde-je-u-europu-otislo-vec-1000-gastarbajtera--/1167418/
Ovo ne zvuci dobro.., U par mjeseci da se iseli skoro 10% stanovništva? Kakve su to gluposti od članka...
|
|
Vrh |
|
|
oak
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 24 vel 2014, 01:02 |
|
|
iprodano je napisao/la: danijel 88 je napisao/la: http://www.zabranjeni.url/-maksimalno-smo-iskoristili-hrvatske-putovnice--otkako-ste-u-eu--odavde-je-u-europu-otislo-vec-1000-gastarbajtera--/1167418/
Ovo ne zvuci dobro.., U par mjeseci da se iseli skoro 10% stanovništva? Kakve su to gluposti od članka... Što je najgore istinite, možda ne toliki broj ali ogromno je iseljavanje u zadnje vrijeme ne samo u TG. Nezaposlenost je ogromna, pa svi oni koji imaju priliku ići idu vanka a i u Njemačkoj ili nekoj razvijenoj državi za koji mjesec zaradiš više nego ovdje za godinu, tako da ovo nije neobično.
_________________ Ili ga imaš, ili ga nemaš - Ideal
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 24 vel 2014, 10:39 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15123 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Besim Šabanović u 75. godini upisao fakultet enzioner Besim Šabanović (76) iz Tuzle, uspješan je brucoš Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Odjeljenje u Bijeljini i ,vjerovatno, najstariji student u Bosni i Hercegovini i regionu. Šabanović, inače rođeni Banjalučanin, živio je i radio u Banovićima na održavanju rudničke mehanizacije gdje je završio srednju mašinsku školu. Poslije rata u ovom rudarskom mjestu počeo se baviti ratarstvom i stakleničkom proizvodnjom povrća, a najviše voli rad u voćnjaku, piše Avaz.ba. "Kolega Fahrudina, s kojim sam radio, rekao mi je da bi bilo dobro da za svoje znanje imam i potvrdu, pa me nagovorio da se zajedno upišemo u Poljoprivrednu tehničku školu u Bijeljini. U početku sam se nećkao, jer sam već davno bio završio jednu srednju školu. Upisao sam se, ali me Fahrudin prevario. Kazao mi je da njegov mozak više ne može pamtiti i da nema strpljenja za učenje", kaže Šabanović, koji nakon položenog ispita iz Biologije, ovih dana uči lekcije iz Neorganske hemije. Fakultet je vanredno upisao prošle godine. Iz Tuzle u oko 60 kilometara udaljenu Bijeljinu putuje automobilom. "Kada je magla, idem autobusom, jer ne želim voziti, iako me vid dobro služi. Ne propuštam predavanja, osim ako sam bolestan. U početku su studenti, ali i pojedini profesori mislili da sam predavač. Profesori su mladi stručnjaci i drago im je što sam među njima. Sjedim u prvom redu u amfiteatru i uživam slušajući svaku riječ. Profesori mi pomažu, jer vide da imam poleta", kazao je Šabanović i poljubio udžbenik iz Matematike. Vrijeme do početka ispita provodi u razgovorima s višestruko mlađim kolegama. "Razmjenjujemo mišljenja o mogućim ispitnim pitanjima, pričamo o tome ko je šta i koliko učio. Odemo negdje nešto pojesti i izađemo na ispit", opisuje Besim svoje studentske dane. Svakome će, kaže Šabanović, rado objasniti nešto o uzgoju voća i povrća. "Besplatno ću pomoći svima, naravno, ako znam odgovore. Za svaku sam voćku odgovoran, kao što je ljekar odgovoran za dijete. Dati suprotan lijek je i grehota i sramota. Ja ću, ako me zdravlje posluži, za koju godinu biti diplomirani agronom", kazao je ambiciozni Šabanović. http://radiosarajevo.ba/novost/142465/nocache
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
panteri
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 24 vel 2014, 15:18 |
|
|
dudu je napisao/la: Prema podacima koje nam je dao Maksić, u prošloj godini je u Livnu umrlo 60 Bošnjaka, rođeno tek 20 bošnjačke djece a šerijatski vjenčano 23 bošnjačka para. MIZ Livno, na žalost, nema instrumenta za borbu protiv sve prisutnije bijele kuge među Bošnjacima Livna, koja nije zahvatila samo njih, već i ostale vjerske i etničke grupe u Livnu, ali i širom BiH. http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=457Prosle godine je je u Livnu umrlo 62 Bosnjaka,a rodjeno 19. Imam podatke za 9 opstina u BiH za Bosnjake,vjerovatno su ovdje iz IZ zaokruzili broj.
_________________ Pozovi i pomozi,budi covjek,ne mlati praznu slamu,djeluj. BH Telekom 090-231-032 Mtel 1458 HT Eronet 092-890-830 Za pomoc RS iz Srbije 2161 Srbija 1003 Hrvatska 060-90-11
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 24 vel 2014, 19:28 |
|
|
Pa dobro i šta mislite smanjimo se i postanemo Sejdić- Finci i sad ko ne bi imali ista prava to je onda još gore imali bi još veća prava pa bi mogli govoriti da smo još više ugroženi. kad nas sad ima većina onda bi tražili za svakog Bošnjaka koji je u manjini isto ako ne i više od Srba i Hrvata što oni sad zahtijevaju za svoje manjinske ljude.
|
|
Vrh |
|
|
Dew
|
Naslov: ''POJAS GAZE'' oko Zenice i ''ZAPADNA OBALA'' oko Bihaća Postano: 24 vel 2014, 22:15 |
|
|
http://saff.ba/kolumne/1119-pojas-gaze- ... oko-bihacaCitat: Uvodnik - Saff, 357 ''POJAS GAZE'' oko Zenice i ''ZAPADNA OBALA'' oko Bihaća ponedjeljak, 24 Februar 2014 u 15:10 sati Onog časa kad izgradimo REFLEKSE ZA SAMODRŽANJEM, i napad će imati drugačiji karakter. Drugačije se udara na onog koji se brani, i na onog koji se ne brani. Mi ćemo se braniti. Na laž ćemo odgovarati istinom, a na udarce... BUĐENJEM. Piše: Semir Imamović Rat nije samo kad puca, i kad krv teče, rat je sve gdje jedna zemlja i jedan narod gube sebe. Februarski pokušaj državnog udara nad BOŠNJACIMA jeste rat protiv BOŠNJAKA. Zašto to BOŠNJACI nemaju snage sebi da priznaju? Valjda misle da ako to glasno i jasno kažu – neko će ih optužiti da su za rat. Toga se više ne treba plašiti, jer su BOŠNJACI u dejtonskim godinama povijali kičmu do dna, pa su opet optuživani i maltretirani. Ne postoji mjera BOŠNJAČKOG samoponiženja koja bi zadovoljila katile nad BOŠNJACIMA. Što si niže, on te više gazi. Što se više plašiš, on te više plaši. Velikosrbi ne razmiju BOŠNJAČKU dobrotu, jer misle da je to slabost. BOŠNJACI nemaju više nikakvog računa, nikakvog razloga, da istini ne pogledaju u oči i da to što se događa ne nazovu pravim imenom. Da, ovo je rat protiv BOŠNJAKA! Da, ovo je nastavak genocida nad BOŠNJACIMA! Da, ovo međunarodna zajednica radi isto ono što je radila kad je vezala ruke legalnoj vladi u SARAJEVU i kad je ohrabrivala srpske i hrvatske vojne i genocidne hunte. Da ovo je nastavak SREBRENICE! Zar je normalno da Zapad podržava terorizam pod maskom demonstracija i socijalnog bunta? Svi izvori govore da ova tzv. revolucija nije spontana već je organizirana, finansirana, mjesecima prije pripremana? A za čiji račun može biti organiziran nered među BOŠNJACIMA? Samo za račun genocidnih agresora. Cilj je BOŠNJAKE ograditi u GETO oko Zenice, jer će SARAJEVO pod prisilom postati tzv. distrikt, a Tuzla će se svakako politički posrbiti, a čime će i ono BOŠNJAKA u getu, pod terorom policijske države, gubiti nadu u opstanak na svojoj zemlji i u svojoj vjeri. To neće biti ni 24 ODSTO BH. TERIRTORIJE, već jedan POJAS GAZE (oko Zenice) i jedna ZAPADNA OBALA (oko Bihaća). Jedina šansa da se to ne dogodi jeste da BOŠNJACI istini pogledaju u oči, koliko god to bilo bolno, jer niko kao BOŠNJACI ne želi mir, normalan život, i suživot, i toleranciju, i civilizacijski ambijent. Ali, BOŠNJAKE, zato što su MUSLIMANI, drugi neće pored sebe, i to je slika njihovog primitivizma i divljaštva. Je li sada BOŠNJACI treba da oplakuju svoju sudbinu, u kojoj velikosrbi, za vijek vijekova, žele da se iživljavaju nad BOŠNJACIMA, dok i posljednji ne nestane, dok i posljednji ne okrene leđa ISLAMU i ne pljune na svoje SVETINJE? Naprotiv, treba hrabro dići glavu i kazati: mi BOŠNJACI nećemo nikada imati mira, uprkos velikoj želji da živimo u miru, u komšiluku i dobroti. Ako to shvatimo, onda imamo šansu da opstanemo, da zbijemo redove i da u ime univerzalnih vrijednosti agresivno insistiramo da se poštuju naša ljudska prava. Ovo što se događa, u vidu orkestrirane smutnje u krajevima gdje su većinski BOŠNJACI, treba da nas otrijezni i zauvijek uvjeri da ne postoji više nijedan dan u kome ćemo biti rahat, ostavljeni od svojih dušmana. Ma kakav bio privid mira, tog mira nema, jer je u nama zauvijek usađena sumnja da nam neko zlo misli i zlo sprema. Tako je trebalo biti odmah nakon prestanka oružanog dijela agresije na BOŠNJAKE, odmah nakon 1995. godine, pa bismo dosad izgradili REFLEKSE ZA SAMOODRŽANJEM, a sumnja je jedina garancija da nam neće ispred očiju proletjeti slonovi, kao što nam je proletio ovaj februarski pokušaj DRŽAVNOG UDARA. Oprez je naš kompas, zato što se pokazalo da nam je život bez opreza nemoguć. Upravo smo vidjeli kako su državne institucije okupirane od velikosrpsklih agenata, i to dok smo mi vjerovali da je ovaj mir trajan i stabilan. Dakle, u novembru, u decembru, u januaru, neko je obučavao piromane, neko je sve ovo planirao i organizirao, pred našim ofarbanim očima. Ako bi nam ovo iskušenje pomoglo da progledamo, i da više nikad ne povjerujemo da nećemo biti napadnuti, bio bi to veliki dobitak. Onog časa kad izgradimo REFLEKSE ZA SAMODRŽANJEM, i napad će imati drugačiji karakter. Drugačije se udara na onog koji se brani, i na onog koji se ne brani. Mi ćemo se braniti. Na laž ćemo odgovarati istinom, a na udarce... BUĐENJEM. Ovo je sigurno pisao Jack ili Bosnjo Demografski Mag
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 24 vel 2014, 23:45 |
|
|
Al je karta moja (iako je stara i ima grešaka, Kreševo, Fojnica, Žepče, Brčko, Konjic, Vareš i Uskoplje smo jači bili-->to je fronta iz 94.)
|
|
Vrh |
|
|
chubura
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 25 vel 2014, 17:44 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Odgovor: stravično i jezovito. Video sam podatak negde na prvim stranicama ove teme FBiH 1996.god.rodjeni preko 34000 a umrli nesto preko 13000.Znaci 1996.pp+21000.S obzirom da je to prva posleratna godina i da jos nigde nije bilo povratnika znaci Bosnjaka tada nije bilo u RS,a i ovo malo Srba staraca povratnika jos nije bilo u FBiH i ni u kom udelu nisu uticali na mortalitet te 1996.Zna li neko koliko je od ovih 34000/13000 bilo Bosnjaka a koliko Hrvata?Federacija je 1996.imala vise stanovnika nego sada,s obzirom na kasniji povratak Bosnjaka u RS i s obzirom na kasnije migracije.2012.mortalitet 20 500,a samo Bosnjaka na nivou cele BiH oko 15 500.Sve mi lici da je ova starosna struktura Bosnjaka predstavljena ovim grafikonom tacna i da dolazi jos gore vreme za njih,najbolji dokaz za to je razlioka od 1996.do sada.
|
|
Vrh |
|
|
Ostrožac
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 26 vel 2014, 10:22 |
|
|
Prema ovoj piramidi u sljedećem desetljeću Bošnjaci će imati godišnje preko 20.000 umrlih a rođenih ispod 15.000. Kakva je piramida kod Srba i Hrvata?
|
|
Vrh |
|
|
chubura
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 26 vel 2014, 16:48 |
|
|
Ostrožac je napisao/la: Prema ovoj piramidi u sljedećem desetljeću Bošnjaci će imati godišnje preko 20.000 umrlih a rođenih ispod 15.000. Kakva je piramida kod Srba i Hrvata? losija,pogotovo kod Srba(za Hrvate ne znam tacno,kod njih je stanje bolje nego kod Srba po tom pitanju),kod Srba nepovoljnija u svakom pogledu trenutno,u proseku starije stanovnistvo,mnogo veci mortalitet i losiji natalitet,kod Srba brojne generacije vec izumiru,ali i kod Srba i Hrvata nije bilo ovakvih naglih promena kao kod Bosnjaka vec su one isle kroz nekoliko decenija postepeno i zato ce Bosnjaci imati mnogo tezu situaciju kad pocnu da izumiru brojnije generacije,Srbi sada prolaze kroz ono sto Bosnjake tek ceka u mnogo vecoj meri,ovo nije nikakvo likovanje i radovanje,ovo je neminovno.Koliko god da ima Bosnjaka u BiH po ovom popisu sledeci popis bice manje,i u brojkama i u procentu.
|
|
Vrh |
|
|
shodan
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 27 vel 2014, 04:03 |
|
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: 1995.-2014. Krah multietniĆarsko-demografske politike bošnji Postano: 27 vel 2014, 22:48 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8173 Lokacija: Republic of Srpska
|
U toj negativnoj migraciji zadnjih godina itekako učestvuju i povratnici. Jel ono 22k Bošnjaka u Zvorniku bi Jack-ova procjena? Citat: Zadnjih godina povećan je broj gradjana, koji napuštaju Zvornik sa cjelokupnim porodicama, tražeći azil u nekoj od zemalja EU. Da je ova pojava masovna kada su u pitanju uglavnom povratnici Bošnjaci, moglo se danas čuti na okruglom stolu pod nazivom “Ne budi opet žrtva“ u organizaciji Udruženja za održiv povratak Podrinja sa sjedištem u Zvorniku. U velikom broju svi koji se odluče da na ovaj način, prijavljujući se kao azilanti, napuste Bosnu, budu vraćeni, jer podnose neosnovane zahtjeve za dobijanje azila, naglašeno je u uvodnom izlaganju Samira Palića, predsjednika Skupštine Udruženja za održiv povratak Podrinja sa sjedištem u Zvorniku i koordinatora ovog projekta. Javnom kampanjom, radionicama po mjesnim zajednicama i razgovorima sa gradjanima Udruženje nastoji da spriječi nove manipulacije, kako ističu sa ratnim stradalnicima i velikim žrtvama poratne socio-ekonomske situacije u zemlji. Rezultati istraživanja i ankete koju su sproveli, poražavajući su, istaknuto je na okruglom stolu. Ljudi odlaze, a razlozi su brojni. Osnovni je loša ekonomska situacija, problem koje imaju povratnici u ostvarivanju svojih prava kod zaposlenja, sa zdravstvom i školstvom. Mogle su se čuti ispovesti pojedinaca koji su bili u azilantskim logorima i vratili u zemlju, kao i najave onih koji bez obzira na problem planiraju da potraže izlaz prijavivši se kao azilanti. Zemlje gdje najčešće povratnici, Bošnjaci iz zvorničke opštine odlaze su Francuska, Nemačka i Švedska.
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|