|
|
Stranica: 15/20.
|
[ 490 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 13 vel 2014, 23:33 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Što je vidljivo po tome da stanovnici dotične ne lete za Minhen 
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 13 vel 2014, 23:50 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
SDB je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Covjece ja sa svojim primanjima bi bio kralj u Gospicu a ovdje krpim svaki mjesec. Imam uplatnica preko 3k,goriva min. 1,5 k a gdje je sve drugo. Zg je vec neisplativ za zivjeti. Pogotovo ko nema svoje nekretnine. Mene to vadi. Ako žena ne zarađuje, nego samo pegla kartice, tu nema sriće ni u Gospiću.  Jebiga. Htio sam lijepu...  ma nadoknadim ja tu placu. U Zg treba 2,5 x vise love za jednaku kvalitetu zivota nego u Gospicu.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 13 vel 2014, 23:54 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: volvoks je napisao/la: Pitanje je želimo li Hrvatsku kao policentričnu zemlju. Policentrična zemlja znači da se ne koncentrira sve u Zagreb, Rijeku, Split što je klasični mentalitet Hrvata jer im još uvijek ostaju u pamćenju one "Zajednice općina" iz SRH . Moj grad se snašao s novcima iz EU fondova, no kako će primjerice Osijek nemam pojma. Jednako tako mi je simpatično kako u zadnjih dvije godine blokiraju donošenje odluke o tome da Zadarska Bolnica klasificira kao KBC s obzirom da ima sve uvjete za to. Ukratko, policentrična država znači da ne ide sve u tri najveća grada nego da se razvijaju institucije u svim većim značajnim središtima(recimo prvih 10 ili 15 najvećih gradova) te da se pomaže svim gradovima u njihovim gospodarskim aktivnostima, odnosno u kapitalnim projektima i stvaranju povoljne klime za poduzetništvo, a ne da se baca drugim gradovima klipove pod noge. Uostalom, ako želimo policentričnu državu i Zagreb bi trebalo malo kočiti i depopulirati, da dođe kroz 20ak godina na primjerice 500 000 stanovnika, jer ovako inercijom sve ide u smjeru da od RH ostane Zagreb i pustinja oko Zagreba. Problem je što je takvu razinu policentričnosti postigla jedino Njemačka, niti jedna europska zemlja joj nije ni blizu. A s obzirom na našu veličinu bi 4-5 centara bilo sasvim solidno, pogotovo zato jer su nam veći gradovi fino raspoređeni po krajevima države. Naravno, u svakom kraju naše domovine treba omogućiti nirmalan život, no čemu recimo sveučilište i KBC u Puli ako bi isto postojalo za Rijeku. Isto tako možemo reći za Slavonski Brod ili Varaždin. Depopulaciju ne možeš raditi na silu, tko će Lidlu odrediti da je jruh u Ličkom Osiku 3kn, a u Zagrebu devet? Tržište to određuje, a samo je odredilo da su nekretnine recimo skuplje u Zagrebu nego u ostatku kontinenta.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 14 vel 2014, 00:59 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Zadar1993 je napisao/la: Nisam rekao ništa o povlasticama, već samo o nabijanju cijena u Zagrebu kako bi ZG učinio skupljim mjestom za život od Vukovara. Znam, ali prilično sam skeptičan da bi i te mjere u suprotnom smjeru u slučaju Zagreba nešto bitnije izmijenile...
|
|
Vrh |
|
 |
limpus
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 14 vel 2014, 08:54 |
|
|
Aupičkumaterinu. Vidm frenda na ovim slikama potpore BiH. 
_________________ Neću NATO Hoću na te
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 14 vel 2014, 11:11 |
|
|
SDB je napisao/la: Da se jednom složim i s Junuzom. Administrativne mjere tog tipa su razlog zašto je propao komunizam, jer stvari na silu ne idu. Osim toga, država u Zagreb zadnjih 10-15 godina nije uložila praktički ništa, čak ni u stvari koje su njena nadležnost, a to je, recimo, rješenje željezničkog čvora.
Treba biti realan oko nekih stvari. Kako su se provincijalci digli protiv nas to je začuđujuće. I oni koji penthouse usred Zagreba imaju. Da ne govorimo kako je Zagreb cijeli rat isfinancirao sam sebe da nije bio na trošak državi. Da je praktički sve u Zagrebu napravljeno gradskim novcem. Šta je previše, previše je.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
Glazbenik
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 12:46 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 6023 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
SDB je napisao/la: Hrvatskoj je potreban policentričan razvoj, ali činjenica je da Hrvatska jednostavno nema kadrova (gospodin Glazbenik će se sigurno s time složiti) da svako mjesto od 10 000 stanovnika ima fakultet-dva, ili da svaki grad od 50 000 stanovnika ima sveučilište. Jasno. Inače, evo malog testa sveučilišnih gradova i pretendenata na to mjesto u RH. Uzeo sam broj doktora (znanosti) kao indikator do koje mjere su pojedine sredine pogodne za sveučilišni život, a zatim taj broj podijelio s brojem stanovnika starijih od 15 godina i pomnožio sa 100. Podatci su iz 2011. Zagreb => 6.932 / 673.958 = 1.03 Osijek => 577 / 92.722 = 0.62 Rijeka => 641 / 113.659 = 0.56 Split => 817 / 151.437 = 0.54 Dubrovnik => 126 / 36.255 = 0.35 Varaždin => 127 / 40.408 = 0.31 Zadar => 182 / 63.097 = 0.29 Pula => 121 / 49.864 = 0.24 Slavonski Brod => 79 / 49.452 = 0.16 Po postojećim kriterijima još bi samo Varaždin zaslužio vlastito sveučilište, ali gospodin SDB je već spomenuo probleme s kojima se nose "Primorčeva" sveučilišta. Slavonski Brod, kojeg je predložio Crni Božo, nema preduvjeta za sveučilište.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 13:58 |
|
|
To i ja mislim. Mi u gradovima koji imaju kakve takve predispozicije i imamo sveučilišta.
Za Varaždin je općenito šteta jer u Sjevernoj Hrvatskoj od preko 600 000 ljudi nemamo niti jedan veći regionalni centar. I Osijek mi je malo premali za Slavoniju. Da je bar oko 200 000 to bi bilo idealno.
Ne treba fantazirati i nerealne scenarije zamišljati. Šteta je da je Zagreb baš toliki ali nebi valjalo da je manji od 800 000 s okolicom. Za pravu metropolu trebaš određen broj ljudi za sve što bi metropola trebala imati.
Žao mi je prvenstveno za Osijek jer mislim da je to za Slavoniju premalo, ako usporedimo Split i Dalmaciju i volio bi da Zadar i Varaždin pređu 100 000.
I naravno pomagati i niz gradića od 20-50 000 ali ne može se od njih napraviti ne znam kakva čuda.
Sveučilište u Zagrebu Sveučilište u Rijeci Sveučilište u Splitu Sveučilište u Osijeku Sveučilište u Zadru Sveučilište u Dubrovniku Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Hrvatsko katoličko sveučilište
Volio bi da katoličko sveučilište postane konkurent zagrebačkom. To bi bilo idealno. Za sada su to samo želje. I mislim da nam fali jedno tehničko sveučilište. Tu smo općenito preslabi.
Da imamo love ja bi osnovao TIRH u Zadru npr. te bar još dva instituta recimo Institut Faust Vrančić u Splitu i Institut Nikola Tesla u Osijeku. Za različita polja znanstvenog djelovanja.
U informatici smo preslabi. FER je sjajan za napraviti sveučilištarca ali previše dave s teorijom, kao i općenito naši faksevi. Koliko čujem od frendova koji se kuže u to područje model privatni faks bi bila Visoka škola za računarstvo od Algebre. Posložena da se uči ono što je potrebno, izbačena sva nepotrebna filozofiranja i dril. Godina je 30 000 kuna ali mnogi dižu kredite jer znaju da će im se isplatiti. Program su složili po potrebama informatičkih firmi, sa svim većima imaju ugovore i kad završiš oni ti nađu posao ako si tako glup da ga ti ne možeš sam nać. Predavači su glavne face u Hrvatskoj na tom polju (od Microsoftovih MVP, direktora u VIP-u za međunarodne mreže,...) dosta se trude, stalno unaprijeđuju što se tiče tehnologije, u školovanju paralelno stječeš te certifikate, a opet nema popuštanja. Imaju tri smjera: sistemsko inžinjersko, programerstvo i multimedija.
Fali nam jedan kvalitetan državni Računarski fakultet, koji bi baš bio samo za to. Da te obuće da poslije možeš raditi. A ne da te dave zahtjevnom matematikom pa kad završiš FER moraš učiti posao jer ne znaš ništa raditi (kao na većini naših fakseva). A tu je velika perspektiva.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 15:15 |
|
|
Zadar možda i hoće preći 100 000 kroz dvadesetak godina, no Varaždin je SF. Isto tako ako se nastavi ovim tempom Osijek za 20ak godina pada s okolicom ispod 100 000 stanovnika.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
Crni Božo
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 15:51 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Zadar možda i hoće preći 100 000 kroz dvadesetak godina, no Varaždin je SF. Isto tako ako se nastavi ovim tempom Osijek za 20ak godina pada s okolicom ispod 100 000 stanovnika. Ovo je sasvim logična posljedica raspada slavonskog gospodarstva, što Slavoniju čini izrazito depopulacijskim područjem. Za razliku od toga priobalna područja, ako ništa drugo barem uvijek mogu računati na turizam.
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 16:06 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Zadar1993 je napisao/la: Zadar možda i hoće preći 100 000 kroz dvadesetak godina, no Varaždin je SF. Isto tako ako se nastavi ovim tempom Osijek za 20ak godina pada s okolicom ispod 100 000 stanovnika. Mislim da pretjeruješ u oba slučaja. Niti će sam Zadar za 20 godina prijeći 100 000, niti će Osijek s okolicom, čak i uz nastavak sadašnjih trendova, pasti ispod 100 000 (grad Osijek danas s okolicom ima nekih 140 000).
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 17:21 |
|
|
Pessimus dux je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Zadar možda i hoće preći 100 000 kroz dvadesetak godina, no Varaždin je SF. Isto tako ako se nastavi ovim tempom Osijek za 20ak godina pada s okolicom ispod 100 000 stanovnika. Mislim da pretjeruješ u oba slučaja. Niti će sam Zadar za 20 godina prijeći 100 000, niti će Osijek s okolicom, čak i uz nastavak sadašnjih trendova, pasti ispod 100 000 (grad Osijek danas s okolicom ima nekih 140 000). U zadnjih 10 godina Osijek s okolicom je izgubio oko 10 000 stanovnika, s obzirom da trend pokazuje ubrzanje procjena nije pretjerana. Zadar sam malo pretjerao, no on će svakako od prvih 5 gradova RH uz Zagreb jedini rasti i u narednom desetljeću.
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 17:32 |
|
|
Zadar je od 2001. do 2011. izgubio nešto sitno stanivnuštva, no u sljedećem popisnom razdoblju će se ostvariti rast zbog poboljšane gospodarske situacije, no 100 000 će zauviek ostati san osim ako 30% stanovništva neće činiti strani umirovljenici.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 17:52 |
|
|
volvoks je napisao/la: Zadar je od 2001. do 2011. izgubio nešto sitno stanivnuštva, no u sljedećem popisnom razdoblju će se ostvariti rast zbog poboljšane gospodarske situacije, no 100 000 će zauviek ostati san osim ako 30% stanovništva neće činiti strani umirovljenici. O čemu ti ? Zadar je porastao između popisa 2001.g. do 2011.g., a izgubio jedino stanovništvo u periodu 1991.g.-2001.g.
|
|
Vrh |
|
 |
Crni Božo
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 18:11 |
|
|
U periodu 2001.-2011. Zadar je dobio oko 2.350, dok je Osijek u tom istom periodu izgubio oko 6.500 stanovnika.
Kada se u obzir uzme socio-ekonomska situacija jednog i drugog područja (Slavonije i Dalmacije), za očekivati je da će se trend nastaviti, čak možda i dodatno povećati, no nebih rekao drastično.
Tako da bih procjenio kako bi Zadar kroz 20-ak godina mogao porasti za cca. 10.000, dok bi Osijek zaista mogao pasti za nekih 20.000 stanovnika.
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 vel 2014, 18:43 |
|
|
10 000 bi bilo moguće.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 18 vel 2014, 00:50 |
|
|
"Kad me netko pita koji je trenutak za domovinu Hrvatsku bio najopasniji tijekom ovoga rata, onda je za mene to bio siječanj 1991. To je bio za domovinu Hrvatsku najteži trenutak i Hrvatska je spašena, moguće bi rekao netko da ja preveliki značaj dajem Zagrebu, spašena je najvjerojatnije u Zagrebu." Stožerni general Zvonimir Červenko, načelnik GS OSRH Zagreb za dom! U očekivanju poništaja UEFA-ine nepravde prema Joeu, ostajemo spremni.
|
|
Vrh |
|
 |
MIR
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 18 vel 2014, 05:14 |
|
|
doc je napisao/la: "Kad me netko pita koji je trenutak za domovinu Hrvatsku bio najopasniji tijekom ovoga rata, onda je za mene to bio siječanj 1991. To je bio za domovinu Hrvatsku najteži trenutak i Hrvatska je spašena, moguće bi rekao netko da ja preveliki značaj dajem Zagrebu, spašena je najvjerojatnije u Zagrebu." Stožerni general Zvonimir Červenko, načelnik GS OSRH Zagreb za dom! U očekivanju poništaja UEFA-ine nepravde prema Joeu, ostajemo spremni. Blistav djelić slavne Hrvatske povijesti i naše nepobjedivosti kad smo zajedno!
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 21 vel 2014, 12:22 |
|
|
Neka se zna zašto puca svaki dan u 12:00.  Citat: S kule Lotrscak u dijelu starog Zagreba sto se zove Gric svaki dan tocno u podne opali top.Stranci i neupuceni dosljaci se uplase i iznenade, golubovi se razbjeze, a Zagrepcani se osmjehnu i ravnaju svoje satove. O cemu se radi? Krajem sesnaestoga stoljeca Turci su odlucili zauzeti cijelo hrvatsko kraljevstvo. Tadasnji sultanov namjesnik u Bosni Hasan-pasa Predojevic, koji je imao titulu beglerbega, najprije je oteo hrvatskom vladaru na prijevaru Bihac, a onda se s vojskom uputio prema Sisku. Opsjedao ga je i napadao 1591. do 1593. tri puta i to svaki put po nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. I dok je njegova vojska plandovala oko opkoljenog Siska, Hasan-pasa je s dvije ili tri tisuce konjanika upadao u okolna sela te palio i pljackao, a uhvaceno stanovnistvo odvodio u roblje prodajuci ga u dalekim krajevima Turskog Carstva ili trazeci golem otkup za bogatase, ako bi koga od njih zarobio. Sa svojih obrambenih zidova i kula Zagrepcani su sa zebnjom promatrali kako gore sela na drugoj obali Save. Zagrepcani nemaju top koji bi s Grica mogao dobaciti preko Save. Zato je Hasan-pasa Predojevic bezbrizno razapeo satore i uzivao u turskoj glazbi i plesacicama. A njegovi vojnici radili uobicajene vjezbe i vojnicke poslove. Hasan-pasa bio je u izvidanju da procijeni mogucnosti osvajanja bogatoga grada, ali tek kad osvoji Sisak. Zagrepcani su naslucivali sto namjerava pa su se iz dana u dan utvrdivali i nabavljali sto vise oruzja. Jednog dana dok su Turci plandovali na savskoj obali, a Hasan-pasa uzivao u svom satoru, Zagrepcani su iz becke ljevaonice krisom dopremili top velikog dometa i pomocu dizalica i kolotura ga digli na kulu Lotrscak. Cijev su mu usmjerili prema Savi. Tocno na sator opasnog i silnog Hasan-pase Predojevica. I dok je jednog lijepog proljetnog dana Hasan-pasa sjedio u svom satoru okruzen agama i begovima za niskim stolicem, a glavni kuhar mu na srebrnom pladnju donosio golemog turopoljskog pijetla, najednom je odjeknuo strahovit prasak, a debeli pijetao istog trena ispari iz kuharevih ruku zajedno s pladnjem. Kroz sator je prohujao vihor kao da je udario grom iz vedra neba. Od siline vihora porusili su se svi satori, a age, begovi i posluga popadali po zemlji od straha. Jedva su se iskoprcali ispod satora i dali se u panican bijeg. To je opalio top s Grica, a kugla je odnijela Hasan-pasina pijetla i od njezine silne brzine nastao je zracni kovitlac koji je porusio satore sto su joj bili na putu. Zagrepcani i nisu znali kakav je ucinak imao njihov top. To su saznali tek od turskih zarobljenika poslije bitke kod Siska: prestraseni turski voda pobjegao je sto dalje od Zagreba, a poraz kod Siska zaustavio je sva daljnja turska napredovanja. Tako Zagreb nikad nije pao u turske ruke. A Gricki top i danas svakog dana tocno u podne grune u sjecanje na taj davni i slavni hitac.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 21 vel 2014, 12:27 |
|
|
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 13 ožu 2014, 12:12 |
|
|
http://www.vecernji.hr/moj-kvart/u-sto- ... pad-926369Baš su mi ružne te zgrade nagurane oko Arene. Nikako da se spoji ono što valja. Malo zelenila, parkova, dječjih igrališta... Ne, samo beton i to što više naguran na manjem prostoru... Jedino pravi ljudi tamo žive. So better than East New Zg.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 13 ožu 2014, 20:55 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Što tu ima ružno ? Guzicu na Pelješac ako ti nije do visokih zgrada. Mogao sam i ja u Beču živjeti ali mi ide na kurac.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
volvoks
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 13 ožu 2014, 23:05 |
|
|
BBC je napisao/la: Što tu ima ružno ? Guzicu na Pelješac ako ti nije do visokih zgrada. Mogao sam i ja u Beču živjeti ali mi ide na kurac. Ružno je jer su zgrade previše nabijene i arhitektonski nezanimljive, dok je urbanizam praktički nepostojeći, nema nikakvih dodatnih sadržaja. U usporedbi s ovim je i Bandićev ZGhetto odlično riješen.
|
|
Vrh |
|
 |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 14 ožu 2014, 09:30 |
|
|
volvoks je napisao/la: Ružno je jer su zgrade previše nabijene i arhitektonski nezanimljive, dok je urbanizam praktički nepostojeći, nema nikakvih dodatnih sadržaja. U usporedbi s ovim je i Bandićev ZGhetto odlično riješen. Ja sam nešto fulao valjda ali nisam uspio skužit što je to Bandinjo fulao u urbanističkom smislu s N. Jelkovcem. Naselje samo tako, primjedbi ima na izvedbe stanova koje su šarolike. Jednostavno Index rek'o ne valja i ne valja. Sutra da Index objavi kako je super, bilo bi super pomodarima purgerskim.
|
|
Vrh |
|
 |
Ibar
|
Naslov: Re: Zagreb Postano: 15 ožu 2014, 14:41 |
|
|
U Jelkovcu je ključni problem klošarija. Urbanistički je naselje čist lijepo urađeno. Prestrašna je samo ona prva zgrada ˝Kineski zid˝ u kojoj živi ljudi ne zna im se broja  Također neki stanovi nisu najkvalitetnije urađeni, al ajde. Konačno sad imaju autobusnu vezu s Dupcem. Uskoro bi navodno trebali dobit izravnu vezu za Glavni Kolodvor. To bi bilo super. Kad se kompletira izgradnja(srednja škola, crkva te još par sadržaja) i malo sredi problem klošarije, bit će to čist lijepo naselje za život A kad će to bit, e bumo vidli 
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|