HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 sij 2025, 12:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Crkve u Mostaru
PostPostano: 24 lis 2009, 16:21 

Ultras1986 je napisao/la:
frane je napisao/la:
da, crkva je vjerojatno vec gotova .
imali koji forumas da trkne do tamo i da uslika kako sad to izgleda ?

postoji li crkva u Cimu ?

Crkva je i dan danas ovakva. Nije dovršena

Cim ima dom sv. Ante u kojemu fra Luka služi misu, prave crkve nema.

sramotno da grad od preko 30.000 st nema neg 2-3 crkve ! nije mi jasno
a Cim preko 3.000 st i nema crkvu
problem novac ili sto ? sto se ne sakupi novac za gradnju crkve .
ni Rodoc, ni Jasenica jos nemaju svoju crkvu ,Rodoc se gradi .a muslimani grade dzamije cak i gdje ih nema .

Vrh

Naslov: Re: Crkve u Mostaru
PostPostano: 24 lis 2009, 20:17 

frane je napisao/la:

Crkva je i dan danas ovakva. Nije dovršena

Cim ima dom sv. Ante u kojemu fra Luka služi misu, prave crkve nema.

ni Rodoc, ni Jasenica jos nemaju svoju crkvu ,Rodoc se gradi .a muslimani grade dzamije cak i gdje ih nema .

Ovo možda može biti i posebna tema: "Crkve u Mostaru." U Cimu i Ilićima prije rata komunisti nisu dali praviti crkvu a to su sad dvije odvojene župe, u Cimu župa svetog Marka, a u Ilićima Župa svetog Luke, i zbog problema "Hercegovači slučaj" tamo se sad ne grade crkve, trenutačno se za obe župe drže mise u jednoj improviziranoj kući na granici ta dva naselja. Znači to je problem ta dva naselja.
Što se tiče ostatka Mostara, prije svega mislim na urbani dio situacija je sljedeća:
Pored gore dvije navedene župe u Mostaru, postoje još (redat ću ih kronološki, tj od godine nastanka):
- Župa svetog Petra i Pavla sa istoimenom crkvom srušena u ratu, na temeljima iste napravljena nova, još nezavršena. Bilo je slika na forumu, ali ko ima može je ovdje objaviti pa da se vidi. Župom upravljaju franjevci pa je u Mostaru poznata kao i franjevačka crkva. Do crkve je franjevački samostan. Crkva napravljena 1872.
- Župa Marije majke Crkve, odnosno katedralna župa. Katedrala u Mostaru napravljena 1980. Poslije rata dograđivana, napravljen zvonik odvojen od nje, još nezavršena, ali od svih crkava u Mostaru, najzavršenija.
- Župa sv. Mateja osnovana 1993. godine. Crkva se trenutačno pravi.
- Župa sv. Ivana ap. i ev. osnovana 1993. godine. Župa trenutačno obavlja pastoralni rad u improviziranoj crkvi u bivšem vojnom skladištu. Nova crkva koja bi trebala biti konkatedralna crkva posvećena Kristovu Uskrsnuću počela se graditi preko puta hotel Ere u središtu Mostara, ali su radovi zaustavljeni 2000. godine zbog političkih problema i do dan danas ne mogu se nastaviti.
Ovo je kratki pregled župa, tj. crkvi na području grada Mostara. Ima ih još u prigradskim naseljima. Ako ste zainteresirani možemo otvoriti novu temu pa ih sve tamo prestaviti.
U međuvremenu molim Ultrasa1986 da stavi kartu ili sliku Mostara sa lokalitetima postojećih i budućih crkava. Znam da ima to.
Eto toliko. Ako zanima nekoga još nešto samo pitajte, ali kažem možemo novu temu otvoriti.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 21:19 

Mostaru fali barem još 7-8 novih crkvi.
U istočnom dijelu grada također trebaju crkve!

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 21:28 

nikolasmo je napisao/la:
frane je napisao/la:

Ovo možda može biti i posebna tema: "Crkve u Mostaru." U Cimu i Ilićima prije rata komunisti nisu dali praviti crkvu a to su sad dvije odvojene župe, u Cimu župa svetog Marka, a u Ilićima Župa svetog Luke, i zbog problema "Hercegovači slučaj" tamo se sad ne grade crkve, trenutačno se za obe župe drže mise u jednoj improviziranoj kući na granici ta dva naselja. Znači to je problem ta dva naselja.
Što se tiče ostatka Mostara, prije svega mislim na urbani dio situacija je sljedeća:
Pored gore dvije navedene župe u Mostaru, postoje još (redat ću ih kronološki, tj od godine nastanka):
- Župa svetog Petra i Pavla sa istoimenom crkvom srušena u ratu, na temeljima iste napravljena nova, još nezavršena. Bilo je slika na forumu, ali ko ima može je ovdje objaviti pa da se vidi. Župom upravljaju franjevci pa je u Mostaru poznata kao i franjevačka crkva. Do crkve je franjevački samostan. Crkva napravljena 1872.
- Župa Marije majke Crkve, odnosno katedralna župa. Katedrala u Mostaru napravljena 1980. Poslije rata dograđivana, napravljen zvonik odvojen od nje, još nezavršena, ali od svih crkava u Mostaru, najzavršenija.
- Župa sv. Mateja osnovana 1993. godine. Crkva se trenutačno pravi.
- Župa sv. Ivana ap. i ev. osnovana 1993. godine. Župa trenutačno obavlja pastoralni rad u improviziranoj crkvi u bivšem vojnom skladištu. Nova crkva koja bi trebala biti konkatedralna crkva posvećena Kristovu Uskrsnuću počela se graditi preko puta hotel Ere u središtu Mostara, ali su radovi zaustavljeni 2000. godine zbog političkih problema i do dan danas ne mogu se nastaviti.
Ovo je kratki pregled župa, tj. crkvi na području grada Mostara. Ima ih još u prigradskim naseljima. Ako ste zainteresirani možemo otvoriti novu temu pa ih sve tamo prestaviti.
U međuvremenu molim Ultrasa1986 da stavi kartu ili sliku Mostara sa lokalitetima postojećih i budućih crkava. Znam da ima to.
Eto toliko. Ako zanima nekoga još nešto samo pitajte, ali kažem možemo novu temu otvoriti.

ovo bi me veoma zanimalo .
zaboravija si da je sad napravljena i crkva u naselju Rudnik ,znaci trenutno Mostar grad ima 3 crkve ,franjevacka,katedrala i ova u Rudnik .
ova sv Mateja ,gdje se ona pravi ?

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 22:05 

frane je napisao/la:
ovo bi me veoma zanimalo .
zaboravija si da je sad napravljena i crkva u naselju Rudnik ,znaci trenutno Mostar grad ima 3 crkve ,franjevacka,katedrala i ova u Rudnik .
ova sv Mateja ,gdje se ona pravi ?

To je ta. Župa svetog Mateja na Rudniku. Nije crkva još gotova. Gotov je zvonik i kripta, trenutačno rade na betoniranju crkve. Imaš informacije o župi na http://www.sveti-matej.info/

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 22:13 

Evo ovako, ovo su lokacije crkvi u Mostaru.

Ovo su lokacije crkvi:

slika

1. Crkva sv. Mateja (Rudnik-Orlac), crkva je u izgradnji. Župa po nekim procjenama ima od 7-8000 ljudi.

slika

slika

Prvo je izgrađen zvonik, a nadam se da će do Božića biti završena ugrubo čitava crkva.

slika

(nastavlja se...)

Vrh

PostPostano: 24 lis 2009, 22:23 

Evo ukratko i ostale crkve

Katedrala

slika

Franjevačka (sv. Petra i Pavla)

slika

slika

Sv. Ivan ima na slikama o Mostaru da ne tražim sada.

A evo i Doma sv. Ante (Cim)

slika

Vrh

PostPostano: 11 stu 2009, 00:00 

MOSTARSKE CRKVE PRIJE TURSKE OKUPACIJE
Mačem širili vjeru, rušenjem gradili bogomolje
PIŠE: Darko JUKA l tjednik Republika

Crkvica sv. Ruže Viterbijske nalazila se na vrelu Babun u Ilićima, a nakon što su je spalili, na njezinim su zidovima Turci izgradili vlastito vjersko zdanje – mesdžid, kojega je, da stvar bude tužnija, podigao neki Muslimani Temim prije 1676. godine, a koji je imao velike posjede po Ilićima, Cimu i Vihovićima te po zapadnoj Hercegovini. Stara je crkvica bila posvećena svetoj Ruži iz Viterba kojoj se u 18. godini života ukazala Bogorodica i ozdravila ju od teške bolesti. Ruža se potom zaredila kao franjevačka trećoredica te je javno hvalila Isusa i Mariju, zbog čega je progonjena. Preminula je na glasu svetosti u rodnom gradu 1251. godine, a uvrštena je u Rimski popis mučenika. Uza njezine je blagdane vezano cvijeće, napose ruže i cvjetni vijenci te umivanje u cvjetnoj vodi. Upravo zato turski ljetopisac Hivzija Hasandedić zapisuje kako se u Ilićima, 'na krajnjoj zapadnoj periferiji Mostara, nalazi mesdžid poznat pod imenom 'Džamija na Babunu', gdje su u prošla vrjemena pučani Mostara u proljeće izlazili i teferičili'. Zapravo su se svakoga 6. ožujka, na blagdan svete Ruže, tu katolici skupljali u molitvi, brali cvijeće i umivali se u njemu, u znamen štovanja svetice. Turci su, pak, zadržali zatečeni običaj okupljanja na tom mjestu, izmijenivši mu ime i svrhu, kako su ostalom učinili i s brojnim drugim običajima u gradu na Neretvi, što se tako izokrenuto sačuvalo među muslimanskim pukom i do današnjih dana.

Ilići, Babun
slika
Proslava Lipanjskih zora, 2007

Vrh

PostPostano: 11 stu 2009, 00:05 

Ilići, Babun, 2007
slika
Nema straha za našu budućnost!

Vrh

PostPostano: 11 stu 2009, 00:16 

Ilići, Babun, 2008
slika
Crkva na Babunu u izgradnji

Vrh

PostPostano: 11 stu 2009, 00:25 

Ilići, Babun, 2009
slika
Imamo opet Crkvu na Babunu, Crkvu Sv. Franje!

Vrh

PostPostano: 12 pro 2009, 02:41 

Franjevačka Crkva Sv. Petra i Pavla

slika

... a visok ti je!

:hrvatinic :hrvatinic :hrvatinic

Vrh

PostPostano: 12 pro 2009, 17:31 

slika

slika

Vrh

PostPostano: 12 pro 2009, 17:32 

slika

Vrh

PostPostano: 14 pro 2009, 19:59 

Ja mislim da ima i previše crkvi u ovome gradu i da su i one poluprazne (ili polupune, kako vam drago). Manje crkvi, više radnih mjesta, moje mišljenje.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2009, 20:09 

mostarka je napisao/la:
Ja mislim da ima i previše crkvi u ovome gradu i da su i one poluprazne (ili polupune, kako vam drago). Manje crkvi, više radnih mjesta, moje mišljenje.

Vidim da nisi često u crkvi. Crkve su krcate nedjeljom, a prođi u 6 ujutro pored bilo koje crkve vidjet ćeš isto tako da su pune za vrijeme mise zornice.

I nije mi jasno kako neko pri zdravoj pameti reći da u gradu ima previše crkvi, kada u gradu od 6 župa u kojima obitava preko 50 000 vjernika, ima:

1. završena (katerdala)
3. se gradi (franjevačka (odavno stoji u betonu), rudnik, ilići)
2. župe nemaju uopće crkvu već se mise drže u skladištu (centar2 i cim)

Vrh

PostPostano: 14 pro 2009, 20:11 

PS pralela - broj crkvi i radna mjesta je kao da usporediš broj stanova u Mostaru sa brojem NASA-inih letova u svemir.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 01:09 

mostarka je napisao/la:

Mala, crkva je jedino što ovaj narod drži normalnim. :kava

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 11:26 

Samo jako! je napisao/la:
mostarka je napisao/la:

Misliš? Jer ja ne vidim da je ovaj narod normalan. Ja vidim samo sirotinju koja kopa po smeću navečer kad misli da ih nitko ne vidi. Sad, ako njih crkva može nahraniti (a ne može), ok. Ne vidim ja da je ovaj narod normalan uopće.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 12:21 

mostarka je napisao/la:

Misliš? Jer ja ne vidim da je ovaj narod normalan. Ja vidim samo sirotinju koja kopa po smeću navečer kad misli da ih nitko ne vidi. Sad, ako njih crkva može nahraniti (a ne može), ok. Ne vidim ja da je ovaj narod normalan uopće.

Upravo smo na forumu dobili i domaću (valjda je domaća) nepatvorenu libevičarku (mješavina izmedju liberala i ljevičara).

Sad će biti priče u stilu: zašto pričate o ratu i kakav je to vodja Tudjman kad mu vojnik Pero ima puknutu cipelu kroz koju ulazi voda i on se loše osjeća radi toga ?

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 12:43 

mostarka je napisao/la:

Ispravak: mislio sam napisat kolko-tolko normalnim.

A koliko ja znam crkva upravo najviše pomaže sirotinji.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 12:57 

pjosip je napisao/la:
mostarka je napisao/la:

Upravo smo na forumu dobili i domaću (valjda je domaća) nepatvorenu libevičarku (mješavina izmedju liberala i ljevičara).

Sad će biti priče u stilu: zašto pričate o ratu i kakav je to vodja Tudjman kad mu vojnik Pero ima puknutu cipelu kroz koju ulazi voda i on se loše osjeća radi toga ?

Hahah ne mislim se svrstati ni u jednu skupinu, iako je apolitičnost iluzija, ali to je druga tema, blago tebi kad kroz 2 posta 'pročitaš' čovjeka :smajl007

Što se tiče ostaloga, istina da crkva pomaže, ali iz pouzdanih izvora moram reći da može i više, nagledala sam se svega. U crkvu ne idem više, išla sam prije redovito i ne mislim da su bile krcate. Kažem da se dovrše te započete crkve, u Rodoču, Cimu, na Rudniku... I koliko sam čula, ona kod bivše mljekare bi se trebala rušiti (nisam baš upućena, prosvijetlite me :neznam ), apsolutno sam protiv toga, mislim da se crkva ni bilo koji vjerski objekt ne smije rušiti. Ali sad praviti još novih... mislim da ih je dosta. Kad čujem neki takav plan 'E, tu će biti još jedna nova crkva', sry, ali kosa mi se diže na glavi.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 13:04 

mostarka je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Hahah ne mislim se svrstati ni u jednu skupinu, iako je apolitičnost iluzija, ali to je druga tema, blago tebi kad kroz 2 posta 'pročitaš' čovjeka :smajl007

Pa kad ste jednostavni... Da ne kažem - prozirni...

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 16:06 

PS pralela - broj crkvi i radna mjesta je kao da usporediš broj stanova u Mostaru sa brojem NASA-inih letova u svemir.

Čitaj malo pažljivije, na to sam se dovezala na komentar da su 'crkve jedino što ovaj narod čini normalnim', s čim se ne slažem.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2009, 16:24 

mostarka je napisao/la:
pjosip je napisao/la:

Što se tiče ostaloga, istina da crkva pomaže, ali iz pouzdanih izvora moram reći da može i više, nagledala sam se svega. U crkvu ne idem više, išla sam prije redovito i ne mislim da su bile krcate. Kažem da se dovrše te započete crkve, u Rodoču, Cimu, na Rudniku... I koliko sam čula, ona kod bivše mljekare bi se trebala rušiti (nisam baš upućena, prosvijetlite me :neznam ), apsolutno sam protiv toga, mislim da se crkva ni bilo koji vjerski objekt ne smije rušiti. Ali sad praviti još novih... mislim da ih je dosta. Kad čujem neki takav plan 'E, tu će biti još jedna nova crkva', sry, ali kosa mi se diže na glavi.

Onda pusti nas koji idemo i koji se smrzavamo po skladištima primjerice u sv. Ivanu, da izgradimo sebi crkvu jer usotalom što se to tebe tiče pa ne ide novac iz tvog džepa, nama nitko ne naređuje da dajemo za izgradnju, ali dajemo i davat ćemo.

Opet napominjem da od 6 ŽUPA u Mostaru imamo samo 1 završenu crkvu, 3 u izgradnji i 2 župe koje mise održevaju u skladištima.

I zašto bi ti se dizala kosa na glavi i kakve veze s tobom ima što MI katolici sebi gradimo crkve?

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: