Mi imamo vrt, vinograd i puno svakakvog voća, uključujući i kaki, smokve, kivi, breskve, trešnje, čak i limun itd.
Što se mene osobno tiče, nisam baš predana poljoprivredi Ne volim raditi na zemlji... ali kad baš treba, pomognem.
Nekad smo imali i svinje i krave,čak i jednu kozu (Nela se zvala ) a sad već dugo ne... mama hrani samo par kokoši od kojih imamo friška jaja i par purana.
Prije dvije godine smo posadili (tj. moj brat) novi voćnjak, sa nekih 80-ak stabala raznog voća, većinom jabuka.
Ja imam (tj moji roditelji koji su to naslijedili iza rata od svojih roditelja) nekih 50-ak parcela zemlje u Kaknju, nekoliko stotina duluma, ne znam ni sam točno koliko, pa sam stoga na papiru pravi zemljoposjednik, landlord. Ima tu najviše livada (čaera) nešto obradiva zamljišta i voćnjaka te nešto malo šume. Druga je stvar što to ne vrijedi ništa, što je zapušteno, većim dijelom obraslo korovom, pa i šumom, a manji dio koriste muslimani, siju, kose, beru... zaboli ih neka stvar što je tuđe. Nema načina da ih spriječiš. Ne možeš stalno obilaziti tih 50 čestica, da ih tužiš gubljenje je vremena. Prošle godine ja idem pokraj jedne takve oranice i vidim nekog Muju kako ore (stvarno se zove Mujo). -`Oćel to Mujoo!?? Šuti Mujo, biće da se uvrijedio čovjek što mi djedovinu ore pa neće da priča sa mnom.
A zanimljivo ovdje u Čapljini... Prošle godine sam preselio u jednu kuću, koja iza ima jedno 300-400 m2 zemljišta. To sam iskrčio, napravio 2 podzide, nasuo zemlje tako da imam 2 kaskade od po jedno 2x80 m2 vrta. Planiram sada posaditi i desetak voćki. Heh, ali... ali opet tu dolaze "Muje". Prije nego što sam preselio tip- musliman, čija kuća tj posjed graniči sa mojim, sagradio je zid preko mojega sadašnjeg placa i uzeo sebi oko 150 m2 moje zemlje!! I što mi je najgore, tamo, napravio sebi poljski wc, kenjaru. Ljeti moram da zatvaram prozore od njegova smrada, njegovih govana. Ej zamisli taj paradoks, Mene muslimani protjerali, oteli mi zemlju, i ja sad nekako se skućio u Čapljini kad i tamo mi musliman oteo zemlju da sere po njoj? I što je najsmješnije, dolazi sad taj tip da me moli da mu pomognem materijalno kako bi sebi štogod gradio na mojoj zemlji. Čovjek kao nema pojma da to nije njegovo. I što da mu čovjek radi?! Zakonski ne može se ništa, to ja najbolje znam jer sam dugo radio baš oko takvih slučajeva. Par puta sam htio da ga ubijem, išao da mu jebem majku krvavu, sjekirom, toljagom, ali su me majčine suze i vapaji i preklinjanja vraćala nazad, pa se sve svodilo da sam mu preko ograde na sav glas spominjao sve po spisku. Zbog toga sam došao na zao glas u susjedstvu kao tip koji maltretira divnog čovjeka koji nikome nije učinio ništa nažao. A što je najčudnije tip stvarno nije mnogo pokvaren. Tj takav je bio jer Mr Govnar je krep`o za koji mjesec, nek` je pi*ka mu materina. Ali ostade mu žena i kopilad, a gladna... sirotinja... Ne znam što da radim sa njima. Djeca nisu ništa kriva ali ne mogu da dopustim da me se hebe u zdrav mozak, pogotovu dulje vrijeme.
Pokvario si cijeli post sa ovom krajem. Imaš 300 dunuma zemlje a nisi mogao čovjeku pokloniti tih 150m2 ili pomoći čovjeku da premjesti WC negdje drugo, možda nema u kući. Neka ti je na sramotu.
Ovako Bošnjaci od Hrvata ili BOšnjaci između se kad obrađuju zemlju ideo ovako platim ti 100 maraka ili 50 da obrađujem uzimam sijeno npr. Ili posijem ti žito što sam uzeo sijeno.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
Krompir na komad? Vrijeme je za povratak na selo! Zašto? Zatošto je standard opao (u gradu, kao i uopšte), kao i cijena zemlje (na selu). Nekada se nije moglo naći zemljište za ispod 1000-2000 KM za dunum, dok danas neki prodaju čak i za ispod 500 KM za dunum tako da zemlja je sve jeftinija sa tendencijom da bude još jeftinija.
Meni su se smijali davno,prvo kad sam preselio na "selo",pa do prije par godina,kao ne isplati se sijati ovo ili ono....tj.tražili opravdanje za lijenost.E,danas druga priča-te prodavnice preksupe,te pijaca ovakva...
U mene otac uvijek govori da se ne isplati sijati sadit jer sve moraš uložiti i ako godina rodije rodije.Npr treba ti sjemena za kukurza i sad ti znaj kakav će plod biti. A mislim da se isplati držati kravu kad bi čovjek mogao prodavati mlijeko. Jest da valja na ljetos kupiti sijeno kasniej ga diti na stožinu- Pa kositi travu. Ali najbolje prođu oni sa traktorima i mašinama oni zarade onako i usput dok sebi uzoru i poratanjiraju. Mogu šta i zaraditi.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.