|
|
Stranica: 6/8.
|
[ 184 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 21 svi 2014, 23:42 |
|
|
Migracije, poplave i klizišta.
Ravna posavina je od pamtivijeka bila slabo naseljena i izvorište malarije i drugih opakih bolesti. Stanovništvo posavine ako ne istrijebi rat, onda to uradi sava sa svojim pritokama. I tako svakih par desetljeća u krug. Posavinom nisu uspjeli trajno vladati niti mađari niti bosanski kraljevi, i jedni i drugi su gubili podanike u velikim epidemijama zaraznih bolesti.
Bosanska brda su pak od pamtivijeka klizala, ali su stare bosanske kuće pravljene od drveta i domaćeg kamena pješčara. Takve kuće su bile lakše za 40 i više puta od današnjih betonskih, pa je tlo lakše podnosilo opterećenja. Tu je još i iskustvo, stari ljudi nikad nisu kopali / orali zemlju iznad i ispod kuća, nego su to obično bile travnate površine. Ti isti ljudi su za vrijeme velikih kiša, svojim motikama pravili kanale okolo kuća i naselja, kako bi usmjerili vodu i pospješile što brže oticanje iste u potoke.
Što rade današnji ljudi, stotine tona nepotrebnog betona postave u brda, kanalizacijom ispiraju i natapaju tlo okolo kuća i onda se desi što se desilo sada.
Ova nesreća definitivno pokreće novi val migracija, ljudi svih nacija sa kojima sam proteklih dana razgovarao u naseljima okolo Tuzle imaju usaglašeno mišljenje, mora se odavde seliti, ne vrijedi više ulagati u kuće,imanja i naselja koja će sve češće biti izložena jakim kišama. Ovakav koncenzus nisam doživio ni u ratu, sada i stari i mladi razmišljaju da odu. Spominje se kamjenjar hercegovine i dalmacije.
_________________ Sanjam da pripojim RH BiH
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 21 svi 2014, 23:45 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Da. Dolje cekaju pozari i zemljotresi. Izmedju pozara i poplave te klizista ja bih radije ovo drugo.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 00:02 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Da. Dolje cekaju pozari i zemljotresi. Izmedju pozara i poplave te klizista ja bih radije ovo drugo. Boga ti onoliko kupreško i livanjsko polje, nigdje šume, a pitke vode okolo koliko hoćeš, u posavini od vode možeš dobiti kamenac na bubregu, a od poplava malariju i tifus.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 00:12 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Da. Dolje cekaju pozari i zemljotresi. Izmedju pozara i poplave te klizista ja bih radije ovo drugo. Boga ti onoliko kupreško i livanjsko polje, nigdje šume, a pitke vode okolo koliko hoćeš, u posavini od vode možeš dobiti kamenac na bubregu, a od poplava malariju i tifus. Iskreno, i meni nikad nije bilo jasno iseljavanjeviz Livna. I more je blizu... ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif)
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Crni Božo
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 00:13 |
|
|
Od Kupresa do Drvara, idealan prostor za naseljavanje naših ljudi. Bojim se samo da i Bošnjaci ne dođu na takvu ideju... Junuz Djipalo je napisao/la: Iskreno, i meni nikad nije bilo jasno iseljavanjeviz Livna. I more je blizu... ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif) Mislim da je ključ u prilično lošoj prometnoj povezanosti sa urbanim centrima (Mostarom i Splitom).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 00:19 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
Junuz Djipalo je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Boga ti onoliko kupreško i livanjsko polje, nigdje šume, a pitke vode okolo koliko hoćeš, u posavini od vode možeš dobiti kamenac na bubregu, a od poplava malariju i tifus.
Iskreno, i meni nikad nije bilo jasno iseljavanjeviz Livna. I more je blizu... ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif) aha, a živjeti se može od blizine mora. išlo se trbuhom za kruhom, jer su samo podobni mogli dobiti posao. a zna se gdje se izgrađivalo i zapošljavalo.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 01:21 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Junuz Djipalo je napisao/la: volvoks je napisao/la: Ma nebitno kome sada ide, realno, Maglaj i Doboj su ukrali svu pažnju i dosta muslimanskih mjesta je zanemareno također. Zanimljivije će biti vidjeti podjelu para za obnovu.
@korrisnik, jel tebi jasno daje merhametu ekvivalent caritas, a ne CK? Kako je nebitno. Ja sad idem uplatit Posavskoj županiji u kojoj je bar 1/4 muslimana, a oni mi daju primjer iz Tg u kojoj skupljaju donacije i pazi. ne šalju u Semberiju ili Bijeljinu, nego u selo koje je 100 % muslimansko. Nešto kao da ja uplatim za Prud i onda tvrdim da ne gledam vjeru i naciju i da mi nije to bitno. Ma koga maslaju? Dosta je meni njihovog navodono nebitnog ko je što, pa onda vidiš da im ipak jest bitno, kad se pomoć usmjerava, kad se državne pare dijele ili one od donacija, kad se (ne)osuđuju ratni zločinci i kad se ubijaju povratnici ili navija za Tursku. U svemu nabrojanom itekako dobro znaju isti ti koji navodno ne gledaju ko je ko. Našalost, tu sam se obrušio na Korrisnika koji pojma nema gdje što i kako, ja govorim generalno. Uvijek će bit i bilo je Ljudi. Stigla potvrda i sa terena: Citat: Danas je na radio Antena Jelah javljeno kako sva humanitarna pomoc iz Maglaja se dijeli po dzamijama izmedju bosnjaka, a da u toj opcini jos niti jedan hrvat niti srbin nije dobio bilo kakvu humanitarnu pomoc, iako je veci dio hrvatskog sela Fojnica razrusen.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 10:05 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ostrožac
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 10:19 |
|
|
Ispraznit će se sela po brdima i spustit se u gradove nema druge.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
korrisnik
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 10:28 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15077 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Ostrožac je napisao/la: Ispraznit će se sela po brdima i spustit se u gradove nema druge. Možda je u neku ruku tako i bolje sačuvat će se šume i ekologija ![neznam :neznam](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c045.gif)
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 10:40 |
|
|
Ostrožac je napisao/la: Ispraznit će se sela po brdima i spustit se u gradove nema druge. Ništa od toga, ako se ponovi još jedanput ovakvo nevrijeme, ljudi će migrirati u sigurnija područja izvan dohvata poplava i klizišta, a to nisu bosanski gradići smješteni između krhkih brda i pored nepredvidivih vodotoka.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ostrožac
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 22 svi 2014, 13:46 |
|
|
ManInBlack je napisao/la: Ostrožac je napisao/la: Ispraznit će se sela po brdima i spustit se u gradove nema druge. Ništa od toga, ako se ponovi još jedanput ovakvo nevrijeme, ljudi će migrirati u sigurnija područja izvan dohvata poplava i klizišta, a to nisu bosanski gradići smješteni između krhkih brda i pored nepredvidivih vodotoka. Da je to tako već bi pol Balkana bilo na drugoj lokaciji. Treba imat para, sredit papire, nać posao. Kako će otić i gdje? Mislim da će većina koja će otić privremeno il za stalno to napraviti vrlo blizu. Očekujem da će nešto Posavljaka za Zagreb i Sesvete gdje imaju dobru bazu u rodbini. Isto će biti s ljudima koji će za Zenicu, Tuzlu, Banja Luku il Beograd itd.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
protein
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 06:08 |
|
|
Jos neobradjeni podatci s popisa stanovnistva u BiH zbog ovih poplava su vec postali zastarjeli i prije njihova objavljivanja. Popis se, naravno, ne radi samo zbog uvida u strukturu stanovnistva.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 09:36 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Citat: Nikšić: U pripremi zakon o dodjeli državnog zemljišta onima koji su ostali bez kuća
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jopa
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 11:08 |
|
|
BBC je napisao/la: Citat: Nikšić: U pripremi zakon o dodjeli državnog zemljišta onima koji su ostali bez kuća Gdje si ovo pronašao. Iskreno sramota, odakle pravo Nikšiću da javno dobro daje u privatne ruke.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ManInBlack
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 11:08 |
|
|
Ostrožac je napisao/la: ManInBlack je napisao/la: Ništa od toga, ako se ponovi još jedanput ovakvo nevrijeme, ljudi će migrirati u sigurnija područja izvan dohvata poplava i klizišta, a to nisu bosanski gradići smješteni između krhkih brda i pored nepredvidivih vodotoka.
Da je to tako već bi pol Balkana bilo na drugoj lokaciji. Treba imat para, sredit papire, nać posao. Kako će otić i gdje? Mislim da će većina koja će otić privremeno il za stalno to napraviti vrlo blizu. Očekujem da će nešto Posavljaka za Zagreb i Sesvete gdje imaju dobru bazu u rodbini. Isto će biti s ljudima koji će za Zenicu, Tuzlu, Banja Luku il Beograd itd. Generacijski pola balkana i jeste na drugoj lokaciji. Danas kada se u nekretnine ulaže stotine tisuća maraka svatko će razmisliti gdje će istu podizati. Do prije par dana brdska naselja okolo Tuzle su bila atraktivna i cijenjena (čist zrak, lijep pogled, zelenilo kao u raju, nema gradske buke, cvrkut ptica i kukaca), nakon ove nesreće i sami starosjedioci gube volju za ostankom na tim područjima, jer općina i država nemaju novaca za sanaciju uzroka i posljedica nesreće. To će primorati ljude na migraciju, ako već do nje dođe, većina će radije izabrati selidbu u RH, Mostar, Livno, među svoje, nego recimo spustiti se u smog i buku tuzlanske kotline među muslimane.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
BBC
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 11:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Jopa je napisao/la: BBC je napisao/la: Gdje si ovo pronašao. Iskreno sramota, odakle pravo Nikšiću da javno dobro daje u privatne ruke. Vijest na Klix. To je jedino što im mogu dati.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 11:17 |
|
|
BBC je napisao/la: Citat: Nikšić: U pripremi zakon o dodjeli državnog zemljišta onima koji su ostali bez kuća Kojeg? Stacionarnog ili pokretnog? To je u redu, država (entitet) da zemlju, lokalna vlast komunalije i dozvole a humanitarci poput nas pare za izgradnju stanova. I riješeno.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Jopa
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 11:24 |
|
|
BBC je napisao/la: Jopa je napisao/la: Gdje si ovo pronašao.
Iskreno sramota, odakle pravo Nikšiću da javno dobro daje u privatne ruke.
Vijest na Klix. To je jedino što im mogu dati. Thx. Naravno, dat će im javno zemljište koje pripada svima i on će ispasti faca a svatko tko se pobuni bit će čovjek bez srca.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Kamov
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 16:08 |
|
Pridružen/a: 23 svi 2014, 03:07 Postovi: 745 Lokacija: Planet Zemlja
|
Ostrožac je napisao/la: Ispraznit će se sela po brdima i spustit se u gradove nema druge. A što će jesti? Nije valjda da će i buduća pokoljenja morati živjeti od humanitarne pomoći? Ljudi su od pamtivijeka živjeli s prirodom i njenim hirovima ali izgleda da su to zadnjih dvjestotinjak godina prestali u vjerovanju da su ovladali njome. Čovjek se mora prilagoditi prirodi i pokušati u skladu s njom živjeti a ne pokušavati obuzdati i mijenjati njene zakone.
_________________ Došao je tiho i ušao u legendu
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Red Member
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 22:56 |
|
|
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Što se Bošnjaka tiče obzirom da nemamo ni djelić pravne drzave ovisimo o tudjoj dobroj volji kao i uvjek.
Bolje receno Hrvati u ******** BiH ovise o dobroj volji bosnjaka koji imaju svu pravnu i zakonodavnu vlast ![HVO :HVO](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/HVO.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
korrisnik
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 23 svi 2014, 23:04 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15077 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
šovom namjerno probio nasip, rijeka se izlila
Vlada Stanković, načelnik Štaba za vanredne situacije u Žabarima (Srbija) prijavio je policiji da je namjerno probijen zaštitni nasip uz Veliku Moravu kod Aleksandrovca.
Motiv ovog čina za sada nije poznat, a istraga je u toku Provjerom je utvrđeno je da je u ataru ovog sela, na mjestu zvanom ,Ključ, u noći između 20. i 21. maja, NN lice ašovom probilo zemljani nasip i tako napravilo rupu široku 1,5 metara i duboku 60 centimetara, piše ‘Blic’.
Zbog toga se na ovom mjestu rijeka izlila i poplavila njive Rajku Rajčiću (60) iz Aleksandrovca. Pod vodom se našao hektar oranice zasađene suncokretom, hektar sa kukuruzom, 50 ari pod pšenicom i 30 ari pod uljanom repicom.
Poplave u regionu: Ovo je najtužniji snimak kojeg sam napravio VIDEO
O ovom slučaju obaviješten je zamjenik osnovnog javnog tužioca u Požarevcu, koji se izjasno da je riječ o krivičnom djelu oštećenje brana, nasipa i vodoprivrednih objekata.
Motiv ovog čina za sada nije poznat, a istraga je u toku
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Migracije nakon poplava Postano: 24 svi 2014, 10:10 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 16:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
dudu je napisao/la: o tome govorim, mozes misliti kako ovi iz Zeljeznog polja imaju rodbine izvan tih svojih desetak zaseoka. imaju mozda, ali u Topcic polju. Imaju itekako. Od novošeherskog kraja i Ozimice pa sve do Sarajeva. Nisu svi po dvoranama mnogi su smješteni kod rodbine, a kao i svako selo u Bosni tu im je i dijaspora koja im ipak pomaže koliko može. A i osim toga, nisu sva željeznopoljska sela pod zemljom. Dosta je njih sigurno i čitavo hvala Bogu, a stanovništvo odandje je iseljeno za "ne daj Bože". I ako sad mislite da će ljudi napustiti ta imanja koja nisu pogođena a u koja su investirali gomilu keša, onda se varate. Šta će biti sa onima čija su sela i imanja nestala, to se i ja pitam. lider30 je napisao/la: Definitivno mislim da je ovo zadnja faza ovih brdsko-planinskih sela, gdje su kuće napravljene na strminama i padinama planina i brežuljaka. Puna Bosna je takvih sela. Ovo će definitvno ubrzati kraj takvih sela. Sve mlađe od 40-45 ne vjerujem, da će više ikad ostati gore.
Zenica bi mogla dobiti novo stanovništvo. Govorite kao da se svako brdo u Bosni otapa. Na brdskim selima, u kojim živi većina Hrvata u općini Žepče i Usora (jer varoši u dolinama rijeka nikad nisu bila naše tradicionalno stanište, osim par sela), se može i dalje živjeti, ali se treba ispitati tlo prije nego što se kuće grade. U mojoj užoj rodbini recimo niko na brdu nije stradao ko je pravio kuću gdje je to smio. Siline bi im pogodile samo njive eventualno. Većina stradalih ruku na srce je bespravno pravila svoje ogromne kućerine (valjda im više to neće past na pamet) na području gdje to jednostavno ne bi smjeli, jer kao što kaže Man in Black sela su tu mogla bit dok su se sastojala od laganih, malih, zemljanih ili drvenih kuća i dok čovjek svojim djelima nije provocio brdo da poteče.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
ivica je napisao/la: Tuđman je za muslimane učinio više i od alije...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 24 svi 2014, 10:19 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 16:52 Postovi: 2746 Lokacija: Žepačko-bobovačka županija
|
Junuz Djipalo je napisao/la: BBC je napisao/la: Kojeg? Stacionarnog ili pokretnog? To je u redu, država (entitet) da zemlju, lokalna vlast komunalije i dozvole a humanitarci poput nas pare za izgradnju stanova. I riješeno. I onda se napravi naselje u dolini koju naplavi rijeka jer ni marka ne ode u zaštitu od poplave. Nek ljudi sad počnu malo preventivno razmišljat, a ne reaktivno, u protivnom će ti ljudi bit izbjeglice po ko zna koji put.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
NoviSeer
|
Naslov: Re: Migracije nakon pojave klizišta i poplava Postano: 24 svi 2014, 10:32 |
|
|
Citat: ZENICA - Na granici opština Zenica i Žepče, prije sedam dana, u noći između petka i subote, počele su se dešavati apokaliptične scene. Zemlja je gutala kuće, nestala su cijela naselja… A, do tog 16. maja, u Topčić Polju, naselju uz put M-17, kao i susjednim naseljima Starina, Orahovica, Nemila, Željezno Polje i Šerići, može se kazati da je život bio normalan. Ljudi su živjeli od poljoprivrede, stočarstva, donacija brojne dijaspore, a dobar dio njih bio je i zaposlen. Sedam dana poslije scena za koje su mislili da se mogu vidjeti samo u "američkim filmovima", mještani ovih naselja priznaju da su živjeli "odlično". "Sve sam imala...", kroz suze priča Fatima Ahmetspahić iz Topčić Polja, pa nakon što je došla do daha nastavlja: " Radila sam u osnovnoj školu u Starini, koju je zemlja progutala, ostala sam i bez posla i bez kuće. Hvala bogu, pa smo se uspjeli na vrijeme izvući". Fatima je jedno od 2.500 lica koja su iz prirodnom nesrećom zahvaćenih područja evakuisana u Zenicu. I dok je 2.000 ljudi privremeni smještaj našlo kod rodbine i prijatelja, njih oko 500 smješteno je u tri kolektivna centra, od kojih će, kako nam je rekao Mensud Keleštura, komandat Opštinskog štaba Civilne zaštite Zenica, od ponedjeljka u funkciji biti samo jedan i to onaj u kasarni Oružanih snaga (OS) BiH. "Padala je kiša, lokalni potok iz Starine koji prolazi pored naše kuće bio je nadošao, ali ništa nije slutilo na kataklizmu. Onda su nam predvečer došli iz Civilne zaštite i naredili hitnu evakuaciju. Moja petočlana porodica uzela je samo lične stvari i popeli smo se na obližnji brežuljak, odakle smo gledali kako našu kuću zatrpava zemlja. Cijelu noć smo kisnuli u šumi, odakle nas je ujutro helikopter evakuisao u Zenicu", kaže Ahmetspahićeva. U kolektivnom centru u kasarni OS BiH ona i još oko 50 njenih dojučerašnjih komšija, kao i stotinak mještana žepačkog sela Željezno Polje, imaju hranu, medicinsku njegu... "Otišao sam u penziju prije nekoliko godina i mislio sam da ću u miru dočekati smrt! Ali, eto, desi se ova katastrofa, pa sad ne mogu ni umrijeti kao insan", drhtavim glasom priča nam 70-godišnji Murat Karahasanović iz Starine, koji je sa suprugom i tri unučeta u kolektivnom centru, dok su mu sin i snaha u selu, gdje, kako kaže, pokušavaju spasiti što se spasiti može. Kada smo rekli da smo u posjetu kolektivnom centru došli nakon što smo obišli područje Topčić Polja i Starine, Murat nas je začuđeno pogledao i upitao: "Moja je kuća bila broj 92. Kažu da je sada otišla do broja 30, eto toliko je proklizala. De, molim te, novinar reci mi, je li istina da naše selo koje je nekada mirisalo, danas smrdi kao da je, bože mi oprosti, zemlja povratila. Je l' to istina boga ti?" Imao je Murat pravo, jer njegovo su selo prekrile metarske naslage crnog blata, kao da su tu nekada eksploatisali naftu ili crni ugalj. Otišao sam u penziju prije nekoliko godina i mislio sam da ću u miru dočekati smrt, a sad ne mogu ni umrijeti kao insan, žali se Karahasanović "Niko ne može odgonetnuti odakle ta crna boja, odakle takav materijal. Cijelo selo je prekrivano crnim muljem koji nesnosno zaudara", kaže Sefir Ahmetspahić, radnik "Željeznica FBiH", čiju je kuću u Topčić Polju djelimično zatrpala zemlja. I dok dobar dio mještana Topčić Polja i Starine gaji nadu kako u njihovim naseljima, ipak, ima budućnosti nakon što se saniraju klizišta, mještani Željeznog Polja, s kojima smo razgovarali u kolektivnom centru, pesimisti su kada je u pitanju njihova budućnost. " Mi smo iz mjesta Šahmani, koje više ne postoji. Kuća mi je pukla, a otac i majka su u posljednji čas uspjeli iskočiti iz nje. Ma, i da mi plate hiljade maraka, ne bih se vratio gore... Nikada mi iz glave neće izaći ti zvukovi, huka, zemlja je drhtala", kaže Edin Mehić, mladić koji je ovih dana trebalo da završi srednju školu u Žepču. Sa četiri brata i roditeljima Edin dijeli jednu vojničku sobu zajedno sa dojučerašnjim komšijama, porodicom Izudina Redžića. Njihovo djetinjstvo obilježio je doživljaj koji će ih pratiti do kraja života. Ipak, ne daju se! Vrijeme u prihvatnom centru od jutra do mraka provode igrajući fudbal. " Valjda će biti dobro. Majka kaže da više nećemo živjeti u Mjestovoj Ravni i da neću više gore ići u školu jer je ona na klizištu. Samo neka smo svi na okupu, a čuo sam da čekaju tetku da dođe iz Švajcarske, pa ćemo možda kod nje preseliti", kaže 15-godišnji Alen Memčić iz Željeznog Polja. Četiri godine stariji Aldin Ridžal, također iz Željeznog Polja, ne vjeruje da će se ikada više vratiti u naselje koje su poharala klizišta. "Imali smo malinjake, četiri krave, dunume posijane krompirom i šta sve još ne, ali, osim krava, sve smo izgubili. Otac je ostao kod komšije da riješi te krave, a ja sam ovdje s majkom i dva brata. I da nam daju neku drugu zemlju u Željeznom Polju da pravimo kuću, mene je strah, jer ono što smo doživjeli kada je zemlja počela da puca, to je kosti da ti se zalede", dodaje Aldin, koji nas je ispratio na kapiji zeničke kasarne, privremenog utočišta za nesrećne stanovnike nemilskog sliva i Željeznog Polja. "Bujica" emocija Prema evidenciji Crvenog krsta opštine Zenica, u ovaj grad je usljed poplava i klizišta evakuisano više od 300 djece i omladine. Udruženje za zaštitu mentalnog zdravlja djece i omladine "Lotos" od ponedjeljka će početi s psihoterapijama za preko 40 djece uzrasta od tri do 14 godina koja su doživjela traume usljed nedavnih prirodnih nesreća. U "Lotosu" su već obavili terapiju nekoliko dječaka i djevojčica, a kao posebno zanimljiv izdvojili su rad "Bujica", desetogodišnje Eveline Mahić. http://www.nezavisne.com/novosti/drustv ... 46214.html ![sad :sad](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/sad.gif) Ljudi stvarno nisu svjesni što imaju dok ne izgube.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 48 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|