HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 srp 2025, 21:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Previranja u Starokatoličkoj crkvi kod Živinica prijete da prerastu u međunarodni skandal
PostPostano: 17 lip 2014, 15:23 

Previranja u Starokatoličkoj crkvi kod Živinica prijete da prerastu u međunarodni skandal

Citat:

Malo ko bi mogao i pretpostaviti da se u pojedinim crkvama, baš kao u skupštinskim klupama u BiH vodi rovovska borba za funkciju, moć i novac.

Ne biraju se sredstva da se dođe do fotelje i vlasti, pa makar da je riječ i o crkvenoj. Pojedinci se ne libe falsifikovati dokumente, prisvojiti pečate i na koncu, uvjereni u “svoju pravdu”, tužiti onu drugu stranu, baš kao i oni njih.

Konkretno, hrvatska Starokatolička crkva u Donjim Dubravama, u općini Živinice, kao jedina starokatolička crkva na prostoru BiH egzistira nepuno stoljeće, ali su se u posljednje vrijeme javili brojni problemi koji su više karakteristični odnosima u nekoj kompaniji, sladunjavoj sapunici nego li vjerskoj ustanovi.

Posljedica borbe za prevlast je činjenica da je u pitanje došao i status starokatoličke crkve i župe zbog ponašanja, a neki smatraju i zloupotrebe položaja bivšeg župnika Joze Kljajića.

On je, tvrde naši sagovornici, samoinicijativno uzeo župni pečat, određenu crkvenu dokumentaciju i došao na ideju da osnuje "bosansku starokatoličku crkvu" premda je gotovo stoljeće ova crkva bila pod "kišobranom" Zagreba, a zagrebačka pod patronatom Starokatoličke crkve u holandskom Utrehtu.

Povrh svega, kaže naš izvor iz Živinica, Kljajić koga je hrvatska Starokatolička crkva u međuvremenu smijenila po hitnom postupku, ima ideju da sebe imenuje biskupom.

Međutim, na terenu se zadnjih dana situacija otela kontroli tako da u ovoj crkvi, kako smatraju mnogi, "vedri i oblači" Kljajić, a aktuelni župnik Mario Čengić, rodom iz Slavonskog Broda, kojem zbog neriješenog statusa prijeti protjerivanje iz BiH u znak protesta počeo je štrajk glađu.

Čengić priznaje da je odluka o štrajku glađu bila teška, ali da u trenutnom odnosu snaga nije imao druge alternative. Traži da se o cijeloj situaciji u župi Svete Marije u Donjim Dubravama oglasi i neko iz Ministarstva pravde BiH i tužilaštva Tuzlanskog kantona kako bi se najzad znalo smije li se baš, kako kaže, tako lako otuđiti crkveni pečet i dokumentacija.

Riječ Zagreba

U razgovoru za naš portal starokatolički župnik Darko Mejaški iz Župe sv. Križa u Zagrebu kaže da je Sinodavno vijeće hrvatske Starokatoličke crkve suspendiralo Kljajića jer je bez znanja vijeća 2006. godine preregistrovao crkvu iz hrvatske u bosansku Starokatoličku.

Čengić i danas ne može da se načudi kako je Kljajiću uspjelo da mu 2006. godine Ministarstvo pravde BiH potpiše preregistraciju crkve koja egzistira od 1924. godine. Preregistracijom je Kljajiću omogućeno da bude pravni zastupnik Starokatoličke crkve u Donjim Dubravama.

- Dešavaju se najblaže rečeno čudne stvari. Jozo Kljajić i Starokatolička crkva u Dubravama od Njemačke, Austrije, Švicarske i Holandije dobili su finansijsku pomoć za obnovu župe i novog župnog stana u iznosu od 23.000 eura, 106.000 švicarskih franaka, više puta po 2.000 eura iz raznih župa. Pored ove sume od 2003. do 2012. iz Zagreba je novac uredno stizao na privatni Kljajićev račun jer je on rekao da crkva ne može imati status pravnog lica i svoj žiro račun. Njemu je, također, uplaćivano 10.000 kuna za plaću i 10.000 kuna (nešto više od po 2.000 KM) za obnovu župe. Kljajić je u BiH, iz samo njemu znanih razloga, zatvorio žiro račun i otvorio ga u Slavonskoj banci u Osijeku. Nažalost, raspetljavanju ovog crkvenog Gordijevog čvora nije pomogla ni činjenica da ga je biskup Džani Kora 22. juna 2012. godine razriješio dužnosti, a mene imenovao za upravitelja župe u Donjim Dubravama. Biskup je to imenovanje poslao svim državnim vlastima, te Ministarstvu pravde BiH- objašnjava Čengić.

Dva ukrao, dva falsifikovao

Čengić pored ostalog navodi da je Kljajić otuđio crkvene pečate i neke crkvene knjige.

- Kao da su njegovi uzeo je dva regularna pečata, a dva je falsifikovao tako da je zahtjev za ispitivanje cijelog slučaja predat tužilaštvu u Tuzli prije dvije godine. Međutim, prema našim saznanjima još se nije krenulo s mrtve tačke. Indikativno je da to možda nije desilo zbog toga što njegova supruga Matilda radi na sudu u Tuzli - kaže Čengić.

On napominje da se u otuđenoj crkvenoj dokumentaciji nalaze knjige: Matica krštenih, Matica vjenčanih, Matica umrlih i knjiga prelaza u kojoj se bilježe prelasci osoba iz Rimokatoličke u Starokatoličku crkvu.

Čengić tvrdi da je Kljajić u više navrata pred predstavnicima Tuzlanskog kantona i na sudu u Živinicama rekao da su sve sudske procedure protiv njega formalnost te da će on "sve srediti".

- Žalosno je da ne mogu ostvariti boravišnu vizu jer se bez riješenog statusa u crkvi ne mogu registrirati. Prijeti mi izgon iz BiH. Naravno, samo po sebi sve ukazuje na činjenicu da su iza njega neki ljudi iz politike koji u cijelom slučaju imaju neki svoj interes - tvrdi Čengić.

Čengić također tvrdi:

- On mi je rekao, ja ću te protjerati iz BiH, imam moć i vlast. Zapravo, Kljajić je profesionalni kriminalac. Za vrijeme rata izdavao je pečate, krsne listove, falsifikovao dokumente pa je upitno koliko ljudi drugih konfesija imaju krsne listove na osnovu kojih su kasnije dobili domovnice- ističe Čengić.

Kljajić negira optužbe

Jozo Kljajić u razgovoru za portal Avaza Čengićeve optužbe opovrgava i kaže da mu se čini da će situacija u vezi Starokatoličke crkve prerasti u međunarodni incident.

On kategorički stoji iza stava da se država nema pravo miješati u crkvene odnose te da je Čengić u suštini samozvani župnik. Također, Kljajić tvrdi da je Starokatoličkva crkva imala samostalnost još iz vremena Tita.

Kaže i da zna kako je Čengić štrajkovao glađu, ali to smatra “posljednjom rolom njegove zadnje predstave”.

- Čengić je bio nametnut od crkve iz Zagreba tako da sam podnio tužbu sudu zbog uzurpiranja posjeda i vlasti. Čengić se toliko osilio da osam mjeseci nisam mogao ući u crkvu, pa je angažirao i neke sumnjive osobe tako da ih se jedne prilike sedmorica 'zaglavilo na vratima' pa su počeli i razvaljivati. Suspenzija o kojoj govori Čengić nema učinka jer jer izdata od nenadležne crkve - smatra Kljajić.

On također pojašnjava da će crkva iz Donjih Dubrava ići u savez sa sličnim crkvama jer oni ne priznaju ređenje žena, ne priznaju istospolne brakove, homoseksualne veze, ali kaže i da "imamo nekih informacija iz Đakova o sumnjivim homoseksualnim odnosima u ovoj crkvi.

- Bilo je tu raznih nacija. Ja uvijek kažem islam nije samo za Bošnjake, kao što ni katoličanstvo nije samo za Hrvate. Nas ne interesira za šta mu treba krsni list. Ako je čovjek došao i kazao da hoće da pristupi našoj crkvi mi nismo pitali za vjeru. Naravno, ako bi mu naš potpis trebao da dobije na Lotu mi bismo ga potpisali jer otkud znamo za šta mu treba i za šta će koristiti krsni list - kaže sa smješkom Kljajić.

avaz.ba

Vrh

Naslov: Re: Previranja u Starokatoličkoj crkvi kod Živinica prijete da prerastu u međunarodni skandal
PostPostano: 17 lip 2014, 16:52 

Sramotno, tog debila treba naučiti pameti na ovaj ili onaj način, ili na oba.

Vrh

Naslov: Re: Previranja u Starokatoličkoj crkvi kod Živinica prijete da prerastu u međunarodni skandal
PostPostano: 17 lip 2014, 18:38 

Treba tu sektu ukinuti

Vrh

PostPostano: 17 lip 2014, 19:57 

ManInBlack je napisao/la:
Treba tu sektu ukinuti

Hrvatska starokatolička crkva ima smisla dok postoji određen broj vjernika koji opravdava njezino postojanje. Nasilno ukidanje ne bi imalo nikakvog smisla, ali nekakvo dugoročno misijsko djelovanje moglo bi imati prolaz.

Vrh

PostPostano: 17 lip 2014, 20:29 

Nema tu vjernika, pet baba ide na misu, 100 m dalje je rkc i 10x više vjernika.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: