HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 sij 2025, 10:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Karte i GPS
PostPostano: 01 kol 2014, 09:06 

Čudo jedno koliko je korisno imat na mobu GPS i karte, ne treba ti više znanje orijentacije a to olakšava nama rekreativcima odlazak u prirodu. Postoje brojni programi koji koriste razne podloge. Ja koristim OruxMaps, pokazao se odličan jer možeš skinuti karte offline pa negdje u p.m. imaš kartu koja život može značit.

Podloge: google maps i sl. zauzimaju puno mjesta i nisu baš točne. Moje iskustvo je da je Hike&Bike njemački odličan za naše prostore a ne zauzima puno mjesta. No, možda najbolje za naše krajeve su topo karte naše. Od JNA a ima i novijih. Meni se 100x dogodilo da negdje dođem i da ne znam kako se što zove kraj mene. E pa to se rješava na način kako piše u nastavku.

Hrvatska:

http://www.kle-croatia.com/forum/index.php?topic=1919.0

BiH:

http://androidforums.com/4873752-post25.html

http://www.zone-2000.net/service/kmz.htm

Ja sam s ovim naučio sve toponime gdje sam se kretao. Zaustavim lokalca i objašnjavam mu gdje je što i kako se što zove. :laugh

Vrh

Naslov: Re: Karte i GPS
PostPostano: 01 kol 2014, 09:40 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Čudo jedno koliko je korisno imat na mobu GPS i karte, ne treba ti više znanje orijentacije a to olakšava nama rekreativcima odlazak u prirodu. Postoje brojni programi koji koriste razne podloge. Ja koristim OruxMaps, pokazao se odličan jer možeš skinuti karte offline pa negdje u p.m. imaš kartu koja život može značit.

A crkne ti baterija?Razbije se uređaj...?

Znanje o orijentaciji je osnova za bilo kakvo duže zadržavanje u prirodi i nepoznatom terenu.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 09:43 

Ima ona mreža solarnih ćelija koja stane u ruksak kad se sklopi. Objesiš na leđa i dopunjava se pomalo. Nisu skupe.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 09:55 

Mar-kan je napisao/la:

Znanje o orijentaciji je osnova za bilo kakvo duže zadržavanje u prirodi i nepoznatom terenu.

Ja za svaki slučaj u prave planine nosim i kompas sa sobom. No, ne treba ti uglavnom neko posebno znanje orijentacije, posebno ne na markiranim planinarskim stazama kod nas. Fora s ovim je što je puno brže, nema vađenja karte stalno, usmjeravanja karte, ravnanja kompasa itd. Samo zrakneš mob.

Inače, ovo što sam stavio nije samo za mobitel. Iste karte se bez većih problema mogu skinuti, tj. dio koji nekom treba, i ispisati te nosit sa sobom i služit se s njom s klasičnom orijentacijom. Eto, htio sam na jedno mjesto stavit resurse pa neka koristi kome volja. Ja sam recimo Busovaču proučio do u brdo.

Još nešto, ove kmz karte se daju stavit u Google earth pa nama koji nismo vični čitanju izohipsi omogućava vizualizaciju reljefa. Lijepo se vidi u 3D.

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 14:26 

Mar-kan je napisao/la:

Ja za svaki slučaj u prave planine nosim i kompas sa sobom. No, ne treba ti uglavnom neko posebno znanje orijentacije, posebno ne na markiranim planinarskim stazama kod nas. Fora s ovim je što je puno brže, nema vađenja karte stalno, usmjeravanja karte, ravnanja kompasa itd. Samo zrakneš mob.

Inače, ovo što sam stavio nije samo za mobitel. Iste karte se bez većih problema mogu skinuti, tj. dio koji nekom treba, i ispisati te nosit sa sobom i služit se s njom s klasičnom orijentacijom. Eto, htio sam na jedno mjesto stavit resurse pa neka koristi kome volja. Ja sam recimo Busovaču proučio do u brdo.

Još nešto, ove kmz karte se daju stavit u Google earth pa nama koji nismo vični čitanju izohipsi omogućava vizualizaciju reljefa. Lijepo se vidi u 3D.

Tehnika je super,samo kažem da svatko tko se bavi takvim aktivnostima poput planinara,lovaca,trekere i sl., treba poznavati osnove topografije i orijentacije.Nije to neko mudro slovo,a puno znači u prirodi.

Nekad se to ganjalo u srednjoj,iz ONO i DSZ,jel' tko bio po tim takmičenjima,u onaj SFRJ vakat?
Doduše,ta znanja su mi poslije dobrodošla za ratni vakat :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: