Junuz Djipalo je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:
A crkne ti baterija?Razbije se uređaj...?
Znanje o orijentaciji je osnova za bilo kakvo duže zadržavanje u prirodi i nepoznatom terenu.
Ja za svaki slučaj u prave planine nosim i kompas sa sobom. No, ne treba ti uglavnom neko posebno znanje orijentacije, posebno ne na markiranim planinarskim stazama kod nas. Fora s ovim je što je puno brže, nema vađenja karte stalno, usmjeravanja karte, ravnanja kompasa itd. Samo zrakneš mob.
Inače, ovo što sam stavio nije samo za mobitel. Iste karte se bez većih problema mogu skinuti, tj. dio koji nekom treba, i ispisati te nosit sa sobom i služit se s njom s klasičnom orijentacijom. Eto, htio sam na jedno mjesto stavit resurse pa neka koristi kome volja. Ja sam recimo Busovaču proučio do u brdo.
Još nešto, ove kmz karte se daju stavit u Google earth pa nama koji nismo vični čitanju izohipsi omogućava vizualizaciju reljefa. Lijepo se vidi u 3D.
Tehnika je super,samo kažem da svatko tko se bavi takvim aktivnostima poput planinara,lovaca,trekere i sl., treba poznavati osnove topografije i orijentacije.Nije to neko mudro slovo,a puno znači u prirodi.
Nekad se to ganjalo u srednjoj,iz ONO i DSZ,jel' tko bio po tim takmičenjima,u onaj SFRJ vakat?
Doduše,ta znanja su mi poslije dobrodošla za ratni vakat