Ovog još uvijek ljeta (iako vrijeme asocira na poznu jesen) internetom kruži nova senzacija u kome se javne ličnosti polivaju kofom hladne vode. Cilj je da se ukaže na jednu rijetku bolest. Mnoge svjetske, regionalne i lokalne ličnosti su učestvovale u ledenom izazovu od kojih Novak Đoković, Severina, ali i Stanija, kao i neki lokalni bh. političari.
post782491.html?hilit=Ice%20bucket#p782491 DA to je taj famozni Bucket chalange koji je u trenutno u trendu. Znači poliješ se kantom hladne vode i nominiraš nekoga drugog. U početku to to je imalo svrhu ali sad nema. Inače radi se o neizlječivoj bolesti i samim aktom polijevanja "ledene" vode osjeti se kako je osobma sa ALS)Izgleda da niisam pravilno napisao naslov challenge fali dva l i jedno e umjesto a. Ali cijela poenta je u ovome. e origins of the idea of dumping cold water on one's head to raise money for charity are unclear and have been attributed to multiple sources. From mid-2013 to early 2014, a challenge of unknown origin often called the "Cold Water Challenge" became popular on social media in areas of the northern United States. The task usually involved the option of either donating money to cancer research or having to jump into cold water.[5]
One version of the challenge, which took place in Salem, Indiana as early as May 15, 2014, involved dousing participants with cold water and then donating to a charity;[6] for example, the Auckland Division of the Cancer Society of New Zealand.[7] As with similar challenges, it was usually filmed so footage can be shared online.
The National Fallen Firefighters Foundation popularized the "Cold Water Challenge" in early 2014 to raise funds as an unsanctioned spin-off of the polar plunge most widely used by Special Olympics as a fundraiser.[8]
On May 20, 2014, the Washington Township, New Jersey fire department posted a video on YouTube participating in the "Cold Water Challenge" with fire hoses. Participating members of the department were subsequently punished for using fire department equipment without permission.[9] he challenge first received increased media attention in the United States on June 30, 2014, when personalities of the program Morning Drive, which airs weekdays on Golf Channel, televised the social-media phenomenon, and performed a live, on-air Ice Bucket Challenge.[10]
Soon after, the challenge was brought to mainstream audiences when television anchor Matt Lauer did the Ice Bucket Challenge on July 15, 2014 on NBC's The Today Show at Greg Norman's challenge.[11][12]
On the same day, golfer Chris Kennedy did the challenge and then challenged his cousin Jeanette Senerchia of Pelham, New York, whose husband, Anthony, has had ALS for 11 years. Kennedy "was the first ... to focus the freezing fundraiser on ALS research."[13]
Green Bay local radio and TV personality John Maino performs the ALS Ice Bucket Challenge. Former Boston College baseball player Pete Frates, who has ALS began posting about the challenge on Twitter.[14] Frates is a patient advocate who was awarded the Stephen Heywood Patients Today Award in 2012 for his fundraising and advocacy work.[15] Frates' Boston College and sporting connections became an initial focus of the challenge and strengthened its focus on ALS.[16]
The President of the United States, Barack Obama, was challenged by Ethel Kennedy but declined, opting to contribute to the campaign with a donation of $100.[17] Justin Bieber,[18] LeBron James,[19] and "Weird" Al Yankovic[20] also challenged President Obama after completing the Ice Bucket Challenge. Former president George W. Bush completed the challenge and nominated Bill Clinton.[21] The Prime Minister of the United Kingdom, David Cameron, was challenged by both Alex Salmond[22] and Russell Brand,[23] but also declined in favour of a donation.
The Washington Post reported that twenty-six governors of U.S. states have completed the challenge; one (Governor Peter Shumlin of Vermont) performed the challenge in a suit.[24] A significant number of members of Congress publicized their participation in the challenge, including at least sixteen members of Congress who voted to cut $1.55 billion in funding for the National Institutes of Health in the Budget Control Act of 2011, for which they were crit.. http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_Bucket_Challenge
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24391 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Vladimir RUS je napisao/la:
Ovog još uvijek ljeta (iako vrijeme asocira na poznu jesen) internetom kruži nova senzacija u kome se javne ličnosti polivaju kofom hladne vode. Cilj je da se ukaže na jednu rijetku bolest. Mnoge svjetske, regionalne i lokalne ličnosti su učestvovale u ledenom izazovu od kojih Novak Đoković, Severina, ali i Stanija, kao i neki lokalni bh. političari.
Mislim da je prije mjesec dana bio vrhunac ledenog izazova. Sad je već pomalo u gašenju trend.
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24391 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Ne bih rekao da je Čedo na bijelom. Ima više od 15 godina kruži priča da je na koki, ne vjerujem da bi poslije dugotrajnog uzimanja izgledao ovako sportski.
Ovo je tretana svaki dan i to barem 2-3 godine. Plus malo stereoida.
Citat:
Evo kaj mi je na umu. Moja majka je prije godinu i pol umrla od ALS-a, strašne bolesti koja možda više nego ijedna druga razara i tijelo i psihu. Sve druge bolesti, naime, ostavljaju nadu izlječenja, ponekad jedva tinjajuću, kao u slučaju karcinoma, melanoma i sličnih bolesti, ali ipak – nada postoji. No, ALS ne ostavlja nikakvu nadu - od dijagnoze čovjek ima najviše 4 godine vremena do posljednjeg udisaja i izdisaja. To je kao da se rađamo znajući točno kad ćemo umrijeti – teško breme za oboljelog i za njegove bližnje. I sad gledam ove svjetske "celove" kako se polijevaju hladnom vodom kako bi, tobože, upozorili svijet na ovu bolest. Što se mene tiče – šaljem ih sve u krasan kurac. Gledajući taj cirkus, a pamteći posljednje dane moje majke, osjećam se kao da mi netko pljuje u lice. Ne znam, ideja je možda i dobra, ali je realizacija ogavna. I jednu tešku bolest uspjeli su svesti na Zvijezde plešu.
Citat:
Evo kaj mi je na umu. Moja majka je prije godinu i pol umrla od ALS-a, strašne bolesti koja možda više nego ijedna druga razara i tijelo i psihu. Sve druge bolesti, naime, ostavljaju nadu izlječenja, ponekad jedva tinjajuću, kao u slučaju karcinoma, melanoma i sličnih bolesti, ali ipak – nada postoji. No, ALS ne ostavlja nikakvu nadu - od dijagnoze čovjek ima najviše 4 godine vremena do posljednjeg udisaja i izdisaja. To je kao da se rađamo znajući točno kad ćemo umrijeti – teško breme za oboljelog i za njegove bližnje. I sad gledam ove svjetske "celove" kako se polijevaju hladnom vodom kako bi, tobože, upozorili svijet na ovu bolest. Što se mene tiče – šaljem ih sve u krasan kurac. Gledajući taj cirkus, a pamteći posljednje dane moje majke, osjećam se kao da mi netko pljuje u lice. Ne znam, ideja je možda i dobra, ali je realizacija ogavna. I jednu tešku bolest uspjeli su svesti na Zvijezde plešu.
Ideja je prvobitno bila osmišljena da se ukaže na tu opaku bolest tj. da se prikupe sredstva za oboljele od te rijetke, ali veoma podmukle bolesti, no međutim cijeli ta promocija pretvorila se u paradu što je i mene "iznerviralo".
Ideja je prvobitno bila osmišljena da se ukaže na tu opaku bolest tj. da se prikupe sredstva za oboljele od te rijetke, ali veoma podmukle bolesti, no međutim cijeli ta promocija pretvorila se u paradu što je i mene "iznerviralo".
Članovi Dubioze kolektiv pozvali su i sve domaće političare da opale sebi šamar, ne radi izazova, nego da se -raja malo zabavi...
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17431 Lokacija: יום טוב
Vladimir RUS je napisao/la:
da je bar parada...od dobre ideje ispade da se neki izruguju s bolešću.
pazi ovu tuku.
vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Citat:
SRAMOTA Iz Srbije samo 5.000 evra od cirkusa sa polivanjem
Od silne estradne histerije zvane “izazov polivanja ledenom vodom”, za obolele od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) prikupljeno je tek oko 5.000 evra.
To za “Blic” potvrđuje prof dr Zorica Stević, neurolog Kliničkog centra Srbije i jedan od osnivača Društva za bolesti motoneurona koje se bori za prava obolelih od ALS.
Prvih dana estradnog ludila kada su estradne „zvezde“ poput Stanije ili golmana Vladimira Stojkovića na sebe sasipali kante hladne vode, račun za pomoć obolelima je bio prazan.
„Blic“ je tada uz pomoć dr Zorice Stević pozvao sve ljude uključujući i celu estradu da umesto polivanja uplate novac za pomoć. Jedan od onih čije je polivanje izazvalo najviše pažnje je Čedomir Jovanović. On je jedan od retkih javnih ličnosti koji je uplatio novac, ali ne na račun u Srbiji već na račun nevladine organizacije sa Floride.
- Ljudi su se trgli, naročito nakon kritika upućenih javnim ličnostima koje su se polivale vodom a da pritom ništa nisu uplaćivale za pomoć obolelima. Tačan iznos objavićemo u narednih desetak dana - priča dr Stević za “Blic”.
Akcija polivanja ledenom vodom pokrenuta je u sklopu podizanja svesti o Lu Gerigovoj bolesti, poznatoj i kao amiotrofična lateralna skleroza.
Izazov se ogledao u tome da jedna poznata ili nepoznata ličnost nominuje drugu ličnost da prospe sebi na glavu kantu punu ledene vode, ili da donira novac asocijaciji.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.