HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ožu 2026, 15:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 61 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Montevideo
PostPostano: 25 lip 2014, 20:23 

SDB je napisao/la:
DzoniBG je napisao/la:

Vec duze vremena zagovaram to...da se vrati odakle je i dosao...

Moze i plavi voz...u cik zore da ga isprate mladi partizani, i da skinemo urok...

Al to je neka druga tema...

Neka, hvala.

Pravili su muslimani neke peticije da ih se premjesti kod njih, Sarajevo, Tuzla, Zenica...

Btw, evo prve 4 epizode te serije na linku ispod.

http://www.balkanje.com/search.php?keyw ... +vidimo+se

Vrh

PostPostano: 25 lip 2014, 21:14 

sad ce pocet jos historijske o nemanjicima,kobilicima i citavoj druzini

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 09:23 

DzoniBG je napisao/la:
SarajkaDjevojka je napisao/la:
Upravo neredovito pratim radnju istoimene serije koja mi je moram priznati zabavna. Zbog obaveza fokusirana sam na dnevnu sobu a tamo mama prati kanale sa našeg govornog područja.

Obzirom da je groznica SP i kod nas bila u tijeku, zabavljala sam se dodatno gledanjem. Moram priznati da je u seriji zastupljena odlična mlada ekipa srpskih glumaca.

Mozda fali Nebojša Glogovac ali obzirom da se fokusirao na " povijesne serije " razumijem izostanak. :D

Kakve su vaše kritike i da li pratite seriju?

Da li ste ili namjeravate odgledati film?

Ono što je nainteresantnije bar meni je da se radnja serije bazira na istinitost dogadjaju.
Sudbine glavnih protagonista opisane su nakon kraja filma u tančine.

Kako su i gdje završili.. Na kojim pozicijama.. Tijek karijere i političkog djelovanja i sl.

http://mondo.rs/a655293/Kolumne/Misko-B ... mo-se.html

Sarajka, zarad odrzanja politickih svetonazora, bolje preskoci ovu seriju... ne bi valjalo sad da se menjas :zubati

Postoje dva dela filma, a uporedo je izlazila i serija...prvi blok serija koji je prosirena radnja prvog dela filma...drugi blok koji prati dogadjaje izmedju dva dela filma, i treci blok koji je prosiren drugi deo filma...

Ceo fudbalski tim, selektor, ljudi iz saveza... su i u stvarnosti postojali, put u Montevideo, utakmice, rezultat...su autenticni... dok su zbog potreba filma ostali dogadjaji izmisljeni, ili romansirani...

Dugo vremena, posleratne generacije iz Titovog vremena vrlo malo su znali o tom uspehu koji se precutkivao... kao i u mnogim drugim stvarima, istorija je pocinjala sa Titom... serija nije samo fokusirana na fudbal, nego i na predratni Beograd, ljude i obicaje koji su tada vladali...posto mi je baka zivela tad u Beogradu, mogu iz njenih prica da kazem da je to uglavnom verno prikazano...

Nije ni tad sve bilo idilicno, u prvom delu se vidi kako neki fudbaleri rade po fabrikama, obicni ljudi se muce... Milutinac kao nukleus komunizma, prikazan kao pravednik koji se bori protiv klasnih razlika... nazalost imao je tesku sudbinu, streljan je u logoru na Banjici 1943 godine...kasnije proglasen za narodnog heroja...i danas postoji fudbalski klub u Zemunu koji nosi njegovo ime...Mosa Marjanovic je takodje zavrsio u nemackom logoru...

Tirke i Mosa su imali dobre karijere, Tirke je bio i selektor Juge posle rata...

Odnos prema Hrvatima u seriji... hmmm, ima tu svacega... priznaje im se da imaju sjajne fudbalere koji fale repki, spominje se sukob u savezu koji je izazvao bojkot Hrvata... pojavljuje se i onaj debeli purger koji posle alkohola prepada zene, ali ipak ne popusta u zahtevima... postoji i ona scena gde Marko Nikolic kaze nesto u stilu: Kara-Djordjevic, nisu Hrvati i Slovenci robovi da ih iskoriscavamo...
U drugom delu Djura kao hrvatski iseljenik je po meni mozda i najupeecatljivija uloga... odlicno se snasao, spoj humora, cinizma, dobrih fori... ponosan je sto je mostarski Hrvat, pljuje Jugu...ali ipak se ljudski zblizio sa fudbalerima... vidi se da je ambicija bila da se bude "politicki korektan" kako bi Bjela mogao da prosiri fransizu i obrne lovu...

Uz sve mane, i ponekad preteranu bajkovitost, Montevideo je dobro uradjen film...od produkcije, izbora glumaca, muzike, kamere, scenografije... sve je na zavidnom nivou...

Ja seriju pratim zbog izvanrednih mladih glumaca. Ne vjerujem da će mi to uništiti dosadašnje političke svjetonazore :zubati

Uglavnom, ja o povijesti fudbala i općenito sporta na ovim prostorima znam vrlo malo.
Cijeli dogadjaj je istinit i protagonisti su stvarne ličnosti.

Dobro, ne ulazim u romantični prikaz i Bjelogrlićevu umjetničku slobodu.

Serija je kvalitetno uradjena. Nema psovki i nekih ispada a glumci su mladja generacija čije vrijeme ili dolazi ili su u usponu.

Simpa mi je i Vojin Ćetković .. Mada njega ne pomenuh prvobitno, njegova bolja polovica Sloboda Mićalović je takodje talentirana mlada srpska glumica.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 09:44 

pagan je napisao/la:
sad ce pocet jos historijske o nemanjicima,kobilicima i citavoj druzini

Ko, ovi šta su snimili seriju ili uvodničarka, ako se zadesi nekad u beogradu očekujte temu o splavovima.
Srpska kinematografija je jača od babinih priča.

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 09:53 

Jedan od najvećih Srbofila na forumu Pol, kritizira moje pozitivno mišljenje o srpskoj seriji koja apsolutno nema veze sa politikom. Čak vrijeme dogadjaja je prije nastanka EX Jugoslavije

Kuda IDE ovaj Forum i svijet??? :D

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 13:04 

Čak vrijeme dogadjaja je prije nastanka EX Jugoslavije

!?

:rolleyes

Pa barem bi vi Austrijanci trebali da znate kada je nastala Jugoslavija. :zubati

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 14:02 

Mislila sam na Titovu Jugu i pretpostavljala da se to podrazumijeva :D

Uglavnom očekujem pohvale za poznavanje srpske kinematografije!

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 14:08 

Mislila sam na Titovu Jugu i pretpostavljala da se to podrazumijeva :D

Uglavnom očekujem pohvale za poznavanje srpske kinematografije!

Velika pohvala od mene zato što imaš ukusa kada je kinematografija u pitanju. :D

Vrh

PostPostano: 26 lip 2014, 16:05 

Prvi put kada sam čuo za film Montevideo bilo je to 2010 godine. Tada nisam pridavao značaj tom filmu pošto ga tada nisam gledao jer sam mislio da je riječ o još jednom filmu kratke popularnosti no međutim kako je film izrastao u filmski serijal o kome priča kinematografska publika širom svijeta to mi je zagolicalo imoju znatiželju i radoznalost da vidim o kakvom se filmu radi. Kada sam odgledao film Montevideo Bog te video onda su došli i nastavci te filmske sage u vidu filmskog serijala kao i serije koja sadrži i kadrove kojih nema u filmu tako da nastavak pustolovine mladih fudbalera reprezentacije Kraljevine Jugoslavije sada gledam kroz seriju.

http://www.imdb.com/title/tt1634013/

Vrh

PostPostano: 01 kol 2014, 15:03 

Evega linkovi od filma u 3 dijela:

http://www.dailymotion.com/video/x22az5 ... shortfilms

http://www.dailymotion.com/video/x22azc ... shortfilms

http://www.dailymotion.com/video/x22azg ... shortfilms

Vrh

PostPostano: 24 ruj 2014, 19:35 

Bobovac je napisao/la: