HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 27 stu 2024, 09:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Ljeto i dijaspora
PostPostano: 10 sij 2010, 10:31 

Ova kolumna ispod je stara ali nismo o njoj nimalo prodiskutirali. Ajmo sad, bez stida i zadrške iskreno o dijaspori i njihovom ljetovanju u "zavičaju". Jesu li prepotentni, je li se baš svi rodnim selom moraju provozat u mečki ili bembari :zubati , je li vam sole pamet, jesu li najveći ratni heroji i znaju li što, gdje, i kako je trebalo u ratu od samih "domorodaca". Ili pošteno dođu, posjete, donesu deviza? Usput, pikaju li se ovi naši HercegBosanci iz HR kao dijaspora?

Citat:
Ponekad kanalizacija vrati fekalije tamo odakle su ušle u kanalizacijski otvor. Kao što se fekalije vraćaju na svoj izvor, tako se dijaspora vraća svojim korijenima. Ponekad i nakratko. Zasmrde malo i odu kud su prvobitno krenule.

_________piše: Tvrtko Milović l poskok.info

Tako se završava ljeto, period kada se dijaspora nakratko vrati. Prekvarcani i prešminkani, izlaze iz svojih Bemveova ukrašenih križićima i grbovima RH. Momci odjeveni u usku odjeću, nakićeni lancima, djevojke sretno udate za «naše momke vani», djecu su ostavile zadovoljnim svekrvama kojima ne smeta što se djeca zovu Leo i Lea. Oni se pijani zanose u ritmovima neofolka, svaku pjesmu znaju na pamet i svaka ih u srce dira. Grle se međusobno dok im križići s uljanih prsa bacaju odsjaje disko kugli.

Domicijelna omladina u isto vrijeme se gnuša i divi a domicijelne djevojke pokušavaju saznati koji je od nabildanih slobodan da je uda u Austriju, Švedsku il koju već kanalizacijsku rupu iz koje dolaze.

Otužna slika hercegbosanskog noćnog života obično završava početkom rujna. Pokoja zaostala svadba u kojim se još jedna naša cura probila do predgrađa Upsale ili Gratza, obilježava kraj sezone priljeva ojra.

Kakve su posljedice ovog, ne tako novog fenomena!? Pored demografskih, sociološke posljedice mnogo su teže. Prvenstveno za djevojke. Majke su ih već naučile da su domaći momci kreteni i da je najbolje udat se u Njemačku. Iako neobrazovane i zatucane, naše cure prirodno su inteligentne, pa su i same shvatile da je udaja u dijasporu najlakši put do lagodnog života bez rada.

Samo po sebi, ovo ne bi bio problem. Ali obzirom na raširenost ovakvih shvaćanja, posljedice po društvo postaju alarmantne. Ne samo da se jedan dio djevojaka udaje vani, nego one koje se ne uspiju tako «sretno» udati, čekaju! Domaći momci im ne mogu ponuditi život kakav je na zapadu, pa ih stoga i ne zanimaju. One čekaju da naiđe pravi. Dijasporac. Takvi znaju ne naići godinama, pa djevojke ostare i postanu neinteresantne i onim domaćim. Tako i jedni i drugi postaju dio crne hrvatske statistike o nevjerovatnom procentu «starih cura i momaka». Naravno, fenomen «starih cura i momaka» mnogo je dublji i kompleksniji a ovo je samo jedan od njegovih segmenata.

Dijasporci sa sobom donose i druge fenomene. Njihovo blještavilo pokazuje da su oni, tamo gdje već jesu, uspjeli. Svojim autima i nakitom pokazuju da i tako mladi mogu biti bogati. Kao što gangsteri zaokupljaju umove mladića, tako i udate nakvarcane bauštelke pokazuju da jedino što za uspjeh treba jeste suprug iz Austrije. Sama pojava dijaspore destimulira radne navike i odgađa sklapanje brakova u značajnom procentu.

Iako realno dijaspora ne živi ništa kvalitetnije nego mladi u HB, aura koju šire primamljiva je za većinu mladih u Herceg Bosni. Godine katastrofalnog edukacijskog sistema u HB onesposobile su mlade da misle svojom glavom i da analiziraju pojave oko sebe. Jer da znaju misliti shvatili bi da je cijela dijaspora ovdje ipak na samo na godišnjem odmoru. Oni su tu da potroše novac, da se dobro provedu i da ostvare pokoji jeftin seksualni užitak, ako ne i brak. O ostatku njihove godine mladi u HB ne znaju ništa.

Ono što dijaspora donosi u HB treba staviti na vagu. Pozitivna strana svakako su euri. I to mnogo eura. Negativna strana je sve ostalo. Vrijednosti koje donose razarajući su po naše društvo. Mahom su primitivni i zaostali u vremenu kada su njihovi roditelji otišli vani. Vulgariziraju religiju i nacionalne vrijednosti i nameću ih kao relevantne. Euri koji donose ne vrijede truleži koju rašire. Vaga bi prevagnula da je dijaspora štetna za HB.

Stoga skromno predlažem, svjestan nerealnosti želje, da se prema dijaspori ophodimo kao prema izbačenoj kanalizaciji: začepimo nosove i trpimo dok se ne povuče

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

Naslov: Re: Ljeto i dijaspora
PostPostano: 11 sij 2010, 01:50 

RajvoSa je napisao/la:
Ova kolumna ispod je stara ali nismo o njoj nimalo prodiskutirali. Ajmo sad, bez stida i zadrške iskreno o dijaspori i njihovom ljetovanju u "zavičaju". Jesu li prepotentni, je li se baš svi rodnim selom moraju provozat u mečki ili bembari :zubati , je li vam sole pamet, jesu li najveći ratni heroji i znaju li što, gdje, i kako je trebalo u ratu od samih "domorodaca". Ili pošteno dođu, posjete, donesu deviza? Usput, pikaju li se ovi naši HercegBosanci iz HR kao dijaspora?

ima ih vrlo potentnih. nisu svi nužno, ali dosta ih ima. recimo, u mom širokom vrhunac ljeta je velika gospa, 15.8., tada populacija širokog je veća bar 3 puta :D tada se stvarno daju razlikovati 'domoroci' od 'gostiju'. stav tijela, govor, vozilo, svašta nešto. a donesu deviza, Bogu hvala :zubati

a za ovo zadnje pitanje, odgovor bi od mene bio i da i ne.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2010, 14:03 

shit, nikako ne bih htio ispasti kao ovi papani iz članka, treba se nekako infiltrirati u "domoroce" :)

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 11 sij 2010, 14:52 

dao bi čini mi se, autor teksta guzice da se može dokopati zapada ili da se omrsi sisatom ukvarcanom hrvaticom iz dijaspore.

Vrh

PostPostano: 11 sij 2010, 20:55 

RajvoSa je napisao/la:

Citat:
Ponekad kanalizacija vrati fekalije tamo odakle su ušle u kanalizacijski otvor. Kao što se fekalije vraćaju na svoj izvor, tako se dijaspora vraća svojim korijenima. Ponekad i nakratko. Zasmrde malo i odu kud su prvobitno krenule.

_________piše: Tvrtko Milović l poskok.info

Tako se završava ljeto, period kada se dijaspora nakratko vrati. Prekvarcani i prešminkani, izlaze iz svojih Bemveova ukrašenih križićima i grbovima RH. Momci odjeveni u usku odjeću, nakićeni lancima, djevojke sretno udate za «naše momke vani», djecu su ostavile zadovoljnim svekrvama kojima ne smeta što se djeca zovu Leo i Lea. Oni se pijani zanose u ritmovima neofolka, svaku pjesmu znaju na pamet i svaka ih u srce dira. Grle se međusobno dok im križići s uljanih prsa bacaju odsjaje disko kugli.

Domicijelna omladina u isto vrijeme se gnuša i divi a domicijelne djevojke pokušavaju saznati koji je od nabildanih slobodan da je uda u Austriju, Švedsku il koju već kanalizacijsku rupu iz koje dolaze.

Otužna slika hercegbosanskog noćnog života obično završava početkom rujna. Pokoja zaostala svadba u kojim se još jedna naša cura probila do predgrađa Upsale ili Gratza, obilježava kraj sezone priljeva ojra.

Kakve su posljedice ovog, ne tako novog fenomena!? Pored demografskih, sociološke posljedice mnogo su teže. Prvenstveno za djevojke. Majke su ih već naučile da su domaći momci kreteni i da je najbolje udat se u Njemačku. Iako neobrazovane i zatucane, naše cure prirodno su inteligentne, pa su i same shvatile da je udaja u dijasporu najlakši put do lagodnog života bez rada.

Samo po sebi, ovo ne bi bio problem. Ali obzirom na raširenost ovakvih shvaćanja, posljedice po društvo postaju alarmantne. Ne samo da se jedan dio djevojaka udaje vani, nego one koje se ne uspiju tako «sretno» udati, čekaju! Domaći momci im ne mogu ponuditi život kakav je na zapadu, pa ih stoga i ne zanimaju. One čekaju da naiđe pravi. Dijasporac. Takvi znaju ne naići godinama, pa djevojke ostare i postanu neinteresantne i onim domaćim. Tako i jedni i drugi postaju dio crne hrvatske statistike o nevjerovatnom procentu «starih cura i momaka». Naravno, fenomen «starih cura i momaka» mnogo je dublji i kompleksniji a ovo je samo jedan od njegovih segmenata.

Dijasporci sa sobom donose i druge fenomene. Njihovo blještavilo pokazuje da su oni, tamo gdje već jesu, uspjeli. Svojim autima i nakitom pokazuju da i tako mladi mogu biti bogati. Kao što gangsteri zaokupljaju umove mladića, tako i udate nakvarcane bauštelke pokazuju da jedino što za uspjeh treba jeste suprug iz Austrije. Sama pojava dijaspore destimulira radne navike i odgađa sklapanje brakova u značajnom procentu.

Iako realno dijaspora ne živi ništa kvalitetnije nego mladi u HB, aura koju šire primamljiva je za većinu mladih u Herceg Bosni. Godine katastrofalnog edukacijskog sistema u HB onesposobile su mlade da misle svojom glavom i da analiziraju pojave oko sebe. Jer da znaju misliti shvatili bi da je cijela dijaspora ovdje ipak na samo na godišnjem odmoru. Oni su tu da potroše novac, da se dobro provedu i da ostvare pokoji jeftin seksualni užitak, ako ne i brak. O ostatku njihove godine mladi u HB ne znaju ništa.

Ono što dijaspora donosi u HB treba staviti na vagu. Pozitivna strana svakako su euri. I to mnogo eura. Negativna strana je sve ostalo. Vrijednosti koje donose razarajući su po naše društvo. Mahom su primitivni i zaostali u vremenu kada su njihovi roditelji otišli vani. Vulgariziraju religiju i nacionalne vrijednosti i nameću ih kao relevantne. Euri koji donose ne vrijede truleži koju rašire. Vaga bi prevagnula da je dijaspora štetna za HB.

Stoga skromno predlažem, svjestan nerealnosti želje, da se prema dijaspori ophodimo kao prema izbačenoj kanalizaciji: začepimo nosove i trpimo dok se ne povuče

Članak je pun negativnosti i nabijen zlobom, da nema potpisa ne bi bilo teško zaključiti tko ga piše, ovakve jadne članke pune zavisti i nekulture pišu samo Poskok ili njegov pobratim Index!

Ja sam kroz susrete s ljudima zaključio da je švicarska dijaspora drugačija od njemakče i austrijske, više mi sliče na prekooceansku po ponašanju, kulturniji su, skupi auti nisu toliko zastupljeni kod njih, stekao sam dojam da bolje i kvalitetnije žive pogotovo obiteljski život!
Kod Njemaca se mogu uglavnom primjetiti skupli auti i pametovanje o sustavu i poslovnoj kulturi, mentalitet im se nije puno promjenio!
Hrvatska dijaspora se fura na skupu robicu i pametuje o dosadi ovdje i sebe pokušava izdignuti sa izjavama da oni ne bi mogli živjeti ovdje!

Sve u svemu dijaspora nam puno doprinosi, posebno matreijalno, a ove negativnosti su uglavnom komične!
Najnegativnija stvar je to što naši , koji nisu nigdje bili, misle da je u dijaspori blagostanje i sreća, a tome doprinose i njihove priče, robica i auti, i tako potiču odlazak koji vrlo često završi teškim životom sa slabim i materijalnim i duhovnim ostvarenjema i za sebe i za svoju djecu, a često su to i tragične sudbine koje nikako nisu zaslužile onakve zlobne tekstove pogotovo od hercegovačkih portala jer kako nas pogađa inedex, a znamo da su nam neprijatelji, kako onda tek njih pogađa hercegovački portal kojega neopravdano smatraju prijateljskim i dobronamjernim!

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 02:55 

najbolje za hrvatsku je da iskoristi potencijal dijaspore...da se ovi jugo-komunisticki ekonomisti i gospodarstvenici izbace te ih zamjene uspjesni hrvatski gospodarstvenici iz emigracije...

a sto se mog vlastitog misljenja o emigraciji tice je da su kukavice hvala im za pomoc 90tih, ali di je ono obecanje da ce se vratiti u hrvatsku

prvo nisu htjeli doci zbog jugoslavije, onda zbog ekonomskih prilika...sada vise nemaju izgovor hrvatska je slobodna, ekonomski nikad nije bila ovako jaka bogatija je od juznoamerickih drzava u kojima nasi hrvati zhive...

stvarno je sramota da neki krajevi kao sto su lika, srednja bosna, posavina, gorski kotar... moraju dovoditi imigrante zbog nedostatka pucanstva, a imamo toliko hrvata van hrvatske sta kukavicki nezele se vratiti u domovinu

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 11:39 
Citat:
Članak je pun negativnosti i nabijen zlobom, da nema potpisa ne bi bilo teško zaključiti tko ga piše, ovakve jadne članke pune zavisti i nekulture pišu samo Poskok ili njegov pobratim Index!

ne znam zašto ja imam isti osjećaj? :neznam

molim da me netko što prije riješi tih davnih sumnji koje mi je jednom davno netko "ubacio u uho" i kojih se do dana današnjeg ne mogu riješiti, častim ga pivom u grudama :zivili

more i pizza, nije beg cicija...

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 11:59 
Hrvatski_Zrinjski je napisao/la:
najbolje za hrvatsku je da iskoristi potencijal dijaspore...da se ovi jugo-komunisticki ekonomisti i gospodarstvenici izbace te ih zamjene uspjesni hrvatski gospodarstvenici iz emigracije...

a sto se mog vlastitog misljenja o emigraciji tice je da su kukavice hvala im za pomoc 90tih, ali di je ono obecanje da ce se vratiti u hrvatsku

prvo nisu htjeli doci zbog jugoslavije, onda zbog ekonomskih prilika...sada vise nemaju izgovor hrvatska je slobodna, ekonomski nikad nije bila ovako jaka bogatija je od juznoamerickih drzava u kojima nasi hrvati zhive...

stvarno je sramota da neki krajevi kao sto su lika, srednja bosna, posavina, gorski kotar... moraju dovoditi imigrante zbog nedostatka pucanstva, a imamo toliko hrvata van hrvatske sta kukavicki nezele se vratiti u domovinu

ovaj poskokov tekst je užasan, nemam riječi kojim bih opisala gnušanje, podsjeća me na najcrnje pamflete iz doba komunističke diktature kad se sotonizirala hrvatska emigracija, ali ti si zoran primjer kako se netko nekritički može zalijepiti za gomilu predrasuda i floskula serviranih u ovom članku.
sad opet skačite po forumu i pišite kako vam je dosta podjela hrvata, a onda opet zdušno istresite žuč na svakog koga poskok uzme na zub.

pozdrav od škutorke

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 13:46 

Ilirka je napisao/la:
Citat:

ne znam zašto ja imam isti osjećaj? :neznam

molim da me netko što prije riješi tih davnih sumnji koje mi je jednom davno netko "ubacio u uho" i kojih se do dana današnjeg ne mogu riješiti, častim ga pivom u grudama :zivili

more i pizza, nije beg cicija...

nisi jedina, odnosno niste jedini.
poskok se meni čini samo naličje indexa s kojim se u bitnome vrlo dobro upotpunjava, koliko se god činilo da su posve različiti.

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 14:21 

Vrlo dobra tema..
Posto imam dovoljno godina da se dobro sjecam onoga i prije rata, mislim da sam kompetentan da napisem koju rijec.
Danas sam i sam "dijaspora" (vrlo kratko i ne bas cvrsto) ali dakako to je velika razlika od onih koji su vec po 35 godina u Austriji, Svici ili Njemacka (dobro ja sam u Niskozemskoj :zubati ) ili od onih koji su se radjali ovdje na zapadu.. I bas sam i ja bio jedan od onih koji su sa podsmjehom gledali sinove i kceri gastarbajtera kada su dolazili na "urlaub" i dernjali se razmazeno okolo "muti" , "papi" "ich wil jela cevapi aber mit mayo".... Daleko od toga da sam zavidio na bilo cemu, jer, hvala Bogu imali smo dovoljno za zivot. Jednostavno su mi bili smijesni razmazeni a decki prilicno bahati i "uzdignuti".. Ipak za mene je to bilo doba "pecanja" i moram priznati da sam bio uspjesan. Te male razmazene "svabice" padale su ko kruske na domace momke, koji su toliko razliciti od onih tamo pravih i "nasih" svaba. Njima je bilo do zabave, a Boga mi i nama tj. meni.. Vise su mi isli na zivce njihovi roditelji sa svojim preseravanjima i kurcenjem a svi smo znali da se ostalih 11 mjeseci ubijaju od posla ne bi li se pokazali ovih mjesec dana. Hebo te svi su se ponasali ko da su , u najmanju ruku, direktori po zapadu.
Zadnjih godina sam dosta "setao" po zapadnim zemljama upoznao mnoge ljude i velika je razlika onih koji su dosli krajem 60-tih pocetkom 70-tih i ovih koji su kao izbjeglice i prognanici naselili zapad. Prva i najveca razlika je ta sto su oni prvi dolazili svojom voljom, htjeli su otici negdje da rade i vise zarade (velika vecina, mada je bilo i politickih) dok su ovi drugi (opet vecina) morali napustat svoje domove.
da se razumijemo ovo sve vazi za sve tri naroda ih BiH

E sada, kod ovih drugih ima onih (poprilicno) kojima je sve to dobro doslo.. Iz raznih pripizdina gdje su po 100 metara van kuce isli na toalet, docepali su se zapada i takvi su postali bahatiji i "ufuraniji" no oni nasi gastarbajteri iz 70-tih.. To se kurci naveliko i ne bi ih topom vratio na svoju rodnu grudu koju toliko kao vole i oplakuju i opako su hrabri iz daljine.. Izbjegavaju pricat odakle su u stvari, srame se svoga porijekla i svog sela. Branit ce svoje sa sezdeset trece linije fronte. Oni uzivaju vise no bilo koji drugi, njima je pala kasika u med
Ovi drugi su sutljiviji i mnogi od njih tiho pate za svojim domovima iako imaju sve i na zapadu (uglavnom su to ljudi koji su prije rata zivjeli na teritorijama koje danas ne drze njhovi i skoro je nemoguce vratiti se) rade, uce svoju djecu maternjem jeziku i cine sve ne bi li nesto kupili, neku nekretininu, koja bi bila sto blize njihovom zavicaju. Poznajem jako puno i ovakvih. Njihova djeca su puno drugacija od onih gore navedenih i ne lice ni na prve ni druge iz ove tri grupacije.
Dobro, tesko mi je uci u srz svega jer ne pripadam niti jednoj od te tri "vrste" , ali lako ih je uociti i razlikovati kada dodju na godisnji...

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 14:59 

Tulkas je napisao/la:
Vrlo dobra tema..
Dobro, tesko mi je uci u srz svega jer ne pripadam niti jednoj od te tri "vrste" , ali lako ih je uociti i razlikovati kada dodju na godisnji...

Koja si ti posebna vrsta? :wub

U mojoj me sahranite zemlji

Samo u njoj počivat ću u miru.
Samo u njoj počivat ću mirno...

Isus će mi postelju prostrijeti
Isus će mi prostrijet odar smrti.

U susret mi Spasitelju dođi
Dođe mi u susret na pol puta
Ogrne me brižno svojim plaštom

Želim Bože da u času smrti
Ni jedno oko ne zasuzi za mnom
A jedino što ja tebe molim
Kada umrem da mi dadeš kutak... neba

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:21 

Smatrate li one koji su odselili u RH dijasporom?

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:27 

mara je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:
Vrlo dobra tema..

Hmm Mare, trebas me upoznat, definitivno.. :zubati

A odgovorio bih i Josipu TG.. Ne ja ne bih smatrao nase koji su u HR dijasporom..
Medju svojim si narodom, govoris svoj jezik, bla bla....samo nas granicna crta razdvaja

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:32 

Tulkas je napisao/la:
mara je napisao/la:

A odgovorio bih i Josipu TG.. Ne ja ne bih smatrao nase koji su u HR dijasporom..
Medju svojim si narodom, govoris svoj jezik, bla bla....samo nas granicna crta razdvaja

Ja te ozbiljno pitam! Pobeglulja, papiras, kontingent ..... ?

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:42 

mara je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Nista od toga. Sticajem okolnosti nadjoh sebi ususno mjesto.. za sada..Ja sam "ovamo" tek od 2006. godine

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:43 

Tulkas je napisao/la:
mara je napisao/la:

Nista od toga. Sticajem okolnosti nadjoh sebi ususno mjesto.. za sada..Ja sam "ovamo" tek od 2006. godine

Zato si drugaciji od navedenih?

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:44 

mare, hoces da ti crtam???

Ljepsi sam od vecine i pametniji :zubati ..

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 15:52 

Tulkas je napisao/la:
mare, hoces da ti crtam???

Ljepsi sam od vecine i pametniji :zubati .. Kurcim se jer imam cime :zubati ..

Ako crtas kako pises, nemoj! :smajl014

Poanta je da si gori od ovih? :neznam

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 16:00 

Mare, Mare ne se ljutit..
Jedini razlog sto navedoh da ne spadam u one tri navedene skupine je taj sto nisam dosao 60-tih ni 70-tih niti sam dosao kao izbjeglica, razumijes.. kod mene je nesto deseto u pitanju a one grupacije cine 99% dijaspore.. a ostalo napisano je cist zafrkancija.. Sorry ako si se uvrijedila mojim opisom dijasporaca.. svako se cese gdje ga zasvrbi.
cao

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 16:09 

Tulkas je napisao/la:
Mare, Mare ne se ljutit..
Jedini razlog sto navedoh da ne spadam u one tri navedene skupine je taj sto nisam dosao 60-tih ni 70-tih niti sam dosao kao izbjeglica, razumijes.. kod mene je nesto deseto u pitanju a one grupacije cine 99% dijaspore.. a ostalo napisano je cist zafrkancija.. Sorry ako si se uvrijedila mojim opisom dijasporaca.. svako se cese gdje ga zasvrbi.
cao

Mene je cisto zanimalo zasto ti sebe ne ubrajas u tu skupinu, nista vise!
Neznam otkud ti da sam se naljutila ili uvrijedila tim tvojim upisom? :neznam :smajl006 Osim par nedostataka tvojih analiza si apsolutno u pravu. Naravno da ne vrijedi za sve, ali ipak za vecinu!

Izgleda da je tebe zasvrbilo dobrane cim si se odmah raspalio! :wub

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 16:16 

Zna zasvrbit, al se poceskam i gotovo :zubati

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 16:24 

Tulkas je napisao/la:
Zna zasvrbit, al se poceskam i gotovo :zubati

Kazu da sapun i voda cine cuda! :oops

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 18:00 

Hvala na savjetu.. probat cu sa safunom

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 21:48 

ovo o ženama papirušama je živa istina.

Vrh

PostPostano: 12 sij 2010, 22:38 

Tulkas je napisao/la:
mara je napisao/la:

Zanimljivo, mi koji živimo u HB smo dijaspora za ove iz RH a obrnuto ne vrijedi. Možda zato što se naši brzo prilagode pa već nakon par mjeseci poprime naglasak domaćih.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: