HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 pro 2024, 09:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 224 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom?
PostPostano: 24 pro 2014, 17:22 

Citat:
You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer.

Frank Zappa

Minimum:

- Barem jedan semafor
- Barem jedan kružni tok
- Nogometni ili košarkaški tim koji nastupa u prvoj ligi (uz ili dvoranu s minimum 2.000 sjedala ili stadion s 10.000)
- Kino
- Barem jedan hotel s minimum 3 zvjezdice
- Kazalište
- Tržnicu ili šoping centar
- Sveučilište ili barem istureni fakultet nekog drugog sveučilišta
- Autobuski ili željeznički kolodvor
- Aerodrom (ne mora biti međunarodni)
- Bolnicu (ne samo Dom Zdravlja)
- Glavni trg, šetalište ili park

Poželjno:

- Barem jedan "sajam" nečega, ili neki poznatiji festival
- Barem jedan "alternativni" pub-kafić i barem nekoliko boema-alternativaca
- Gradsku pivovaru koja proizvodi neko lokalno pivo
- Lokalnu TV
- Barem jedan "opasan" kvart :D
- Barem dva solitera s više od 4 kata
- Da postoji više od 2 stupnja razdvajanja (odnosno da osoba koju tek upoznaš ne zna neku osobu koju ti već znaš)
- Penzionere koji u parku igraju šah ili boće
- Gradski derbi

Vrh

Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom?
PostPostano: 24 pro 2014, 17:53 

Interesantno i sredian u kojoj živim ima sve osim aerodroma i još je opština.... :-D

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 18:05 

bas me zanima, znate li se svi u Zvorniku izmedju sebe? uvijek sam se pitao koja je to velicina mjesta da se ljudi medjusobno svi ne znaju, makar iz vidjenja.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 18:06 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Obvezno:
Multiplex kino;
Minimalno 1 kazalište;
Minimalno 50 k stanovnika;
Moguće imati intimu, tj, da većinu ljudi ne poznaješ ni iz viđenja;
Jedan veliki shopping centar ( :zubati );
Nekoliko dobrih klubova za izlazak;
Minimalnu jednu dulju četverotraču aveniju s fizički odvojenim kolnicima;
Jednu pješačku zonu ili ulicu;

Poželjno:
Aerodrom, koji ima barem jednu redovitu međunarodnu liniju;
Da ima linije od niskotarifnih avio kompanija u tom gradu;
Da kad želiš usamljenost da odeš u šetnju u dio grada, gdje je velika vjerojatnoća, da nećeš sresti nikog poznatog;
Da se možeš barem satak vremena vozati autom raznim i različitim ulicama grada, kada te uhvati dosada;

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 18:09 

Ako bi grad morao imati bolnicu i aerodrom u RH i BiH zajedno bi jedva bilo desetak gradova a
mislim ni toliko. A znamo koliko ih ima status grada.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 18:11 

vidim, opise ti Mostar. :D

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 18:45 

dudu je napisao/la:
bas me zanima, znate li se svi u Zvorniku izmedju sebe? uvijek sam se pitao koja je to velicina mjesta da se ljudi medjusobno svi ne znaju, makar iz vidjenja.

A čuj, kad bih ti rekao da stičem utisak je u ZV prethodnih 20g bilo 100k ljudi ti bi rekao da namjerno pretjerujem i patim od velikih sredina i centara... Migracije su čudo i Zvornik je najbolja potvrda toga.
Što se tiče gradske zone,najuže jezgro ima 12k ljudi, a samo gradsko oko 20k. Opština po popisu 64k, a u stvarnosti oko 60k.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 19:17 

Jesu li se izbjeglice (Srbi) iz drugih krajeva stopili s domacim Srbima ili se uglavnom druze jedni s drugima?

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 19:20 

Onoliko koliko sarajevski muslimani vole srebreničke muslimane, malo više zvornički Srbi sarajevske Srbe.... Ali jedno svi vole - Republiku Srpsku.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 20:03 

Bez ovog se neki grad ne može nazvati tako

3D bioskop sa odgovarajućim vibrirajućim stolicama koje kada je neki hororac, dovode do toga da ti svi bubrezi iskoče od truckanja kada glavni lik na filmu ganja satarom slučajne prolaznike mračne ulice.

Najmanje 100000 ljudi, a da me niko živ ne zna i ne pozdravlja. Da mogu na miru da se sabirem sa mojim mislima.

Barem jedan aerodrom, jer jebeš grad bez aerodroma. To nije grad, već selo.

Veliko pozorište, što veće to bolje, uprkos činjenici da je rijetka i sve rijeđa publika koja ide da gleda operu.

Šoping centar veličine onog Fahrinog što ima kulu da se zna ko je gazda i ko konkuriše građevinama poput Velikog kineskog zida i Egipatskih piramida Keopsovih.

Barem jedan veliki hotel De Lux kategorije a la Jump in, put out and get out klase u kome svi stranci i drugi tranzitni putnici namjernici će moći da se olakšaju tj. obave veliki i važan posao mimo svoje legalne i legitimne supruge.

P.S. Šalim se, naravno. Samo parodiram.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 21:50 

Nije još navedeno:
-javni gradski prijevoz
-razvijena taksi služba
-"elitni" kvart
-par sadržaja koji rade cijelu noć
-bar 5 benzinskih pumpi
-bar 3 jako dobra restorana, ili restorana nešto više kategorije
-bar 5 različitih dostavi hrane ili bilo čega drugog
-bar 500 dobro plaćenih radnih mjesta (preko 2.5x ili 3x prosječne plaće), za "elitu", odnosno da se ambiciozniji građani ne moraju seliti
-bar 1 do 2 izrazito alternativna sadržaja, koji bi šokirali stanovnike sela ili "malog i mirnog grada" (test tolerantnosti), za građane koji nisu mainstream (to može biti bilo što, od sex shopa, vegetarijanske trgovine, fanatičke vjerske udruge koja najavljuje smak svijeta, gay bar, radnja od gatare, udruga otetih od NLO, saloni za masaže, krav maga klub, do specijaliziranih prodavaonica vrlo specifičnih stvari poput ronilačke i planinarske opreme, krvožednih pirana za dekadentne akvarije, luksuznih proizvoda, ili antikvarijata), znači grad je sposoban razbiti dosadu, te zadržati barem dio neobičnih i zanimljivih ljudi
-barem 50 radnih mjesta u znanosti, visokoj kulturi i umjetnosti (ne broje se amateri i samouki)
-barem dva alternativna načina prijevoza u susjedni veći grad (cestom i željeznicom, ili cestom i avionom, ili cestom i brodom)
-kvalitetna kanalizacija i odvodi padalinskih voda
-barem 1 veću kompaniju za koju su svi u državi čuli
-barem 10 škola i 1 veliku biblioteku
-barem 5 koncerata međunarodnih izvođača godišnje

Također poželjno:
-značajan povjesni dio, ili biznis dio
-raznolikost i kozmopolitizam, kroz različito porijeklo stanovnika (barem geografsko), ili prisutnost osoba stranih kultura barem kroz turizam/biznis
-barem 1 restoran strane kuhinje (kineski, meksički, turski, indijski, ...)
-minimum dvije vjerske zajednice koje imaju hram
-barem jedan rapidni transport u susjedne gradove (autocesta/brzi vlak/lokalne avionske linije)
-mogućnost treniranja barem dva egzotičnija sporta (koji nisu atletika, nogomet, košarka, tenis, odbojka, rukomet, ili tri najčešće borilačke vještine), tu bih dao bodove čak i za stvari poput plivanja

BiH ima samo 4 prava grada (uzimajući u obzir standarde regije), to su Sarajevo, BanjaLuka, Mostar i Tuzla. Za status grada su po meni daleko bitniji sadržaji i funkcije nego broj stanovnika. Po meni, broj stanovnika uopće ne bi trebao sam po sebi nositi ikakve bodove, jer se broj stanovnika već indirektno vrednuje kroz sadržaje odnosno njihov povećani broj. Brojiti stanovnike pa opet sadržaje bilo bi dvostruko prebrojavanje.

Zenica bi se eventualno mogla pustit u taj krug, ali po meni dug je put transformacije te spavaonice za industrijske radnike u grad sa sadržajima. Zenica nema nikakve poslove za "višu klasu". Isto vrijedi i za Bijeljinu. Veći broj stanovnika a slabi sadržaji i funkcije.

Polugradovi: Zenica, Bijeljina, Bihać, Brčko.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 22:51 

Robbie MO je napisao/la:
Za status grada su po meni daleko bitniji sadržaji i funkcije nego broj stanovnika. Po meni, broj stanovnika uopće ne bi trebao sam po sebi nositi ikakve bodove, jer se broj stanovnika već vrednuje kroz sadržaje odnosno njihov povećani broj.

Sve pobrojano ne bi imalo smisla ako bi nazovi grad imao npr. 10.000 stanovnika. Necelishodno je takvo ulaganje, a velika je verovatnoća da za takvim sadržajim nema potrebe ako se ima u vidu starosna i socijalna struktura stanovništva.

Ne znam kako je zakon o gradovima to uredio u Hrvatskoj, pretpostavljam slično a možda isto kao u Srbiji gde grad ima najmanje 100.000 stanovnika u širem području. Tada sve pobrojano ima smisla.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 23:12 

BGabriel je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
Za status grada su po meni daleko bitniji sadržaji i funkcije nego broj stanovnika. Po meni, broj stanovnika uopće ne bi trebao sam po sebi nositi ikakve bodove, jer se broj stanovnika već vrednuje kroz sadržaje odnosno njihov povećani broj.

Sve pobrojano ne bi imalo smisla ako bi nazovi grad imao npr. 10.000 stanovnika. Necelishodno je takvo ulaganje, a velika je verovatnoća da za takvim sadržajim nema potrebe ako se ima u vidu starosna i socijalna struktura stanovništva.

Ne znam kako je zakon o gradovima to uredio u Hrvatskoj, pretpostavljam slično a možda isto kao u Srbiji gde grad ima najmanje 100.000 stanovnika u širem području. Tada sve pobrojano ima smisla.

Ja samo kažem da tamo gdje ima puno sadržaja, spontano ćeš naći veći broj stanovnika, dok ne vrijedi obrat. Imaš "gradove" spavaonice s puno stanovnika i jako slabim sadržajima.
Još od doba Mezopotamije i Rima, grad odlikuje to da nije dosadan. Dakle sadržaji, funkcije, raznolikost, kozmopolitizam itd.
Svatko od nas bi radije živio u Las Vegasu (500 000) nego u nekoj kineskoj spavaonici iste veličine.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 23:31 

Tuzla nije grad.
Kakva zaposlenost kakvi bokrači.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 23:45 

korrisnik je napisao/la:
Tuzla nije grad.

Gledano po kvaliteti, raznolikosti i broju sadržaja i funkcija, ovako ide rang lista BiH gradova:

Sarajevo 10 bodova
Banja Luka 4 boda
Mostar 3.5 boda
Tuzla 3 boda
Zenica 2 boda
Bijeljina, Bihać i Brčko po 1 bod

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 23:48 

New York nema sto Bihac imade, prvu krunu od hrvatske vlade.

Vrh

PostPostano: 24 pro 2014, 23:52 

Robbie MO je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:
Tuzla nije grad.

Gledano po kvaliteti, raznolikosti i broju sadržaja i funkcija, ovako ide rang lista BiH gradova:

Sarajevo 10 bodova
Banja Luka 4 boda
Mostar 3.5 boda
Tuzla 2.5 boda
Zenica 2 boda

Po broju stanovništva je 3 Prvo je Sarajevo pa Banja Luka onda ide Tuzla.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:08 

korrisnik je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Sarajevo 10 bodova
Banja Luka 4 boda
Mostar 3.5 boda
Tuzla 2.5 boda
Zenica 2 boda

Tuzla je definitivno 4. po broju stanovnika i iza je Zenice, ali je po broju sadržaja isto tako definitivno ispred Zenice.
Prije rata je imala dosta manje stanovnika od Zenice, a i danas ima manje rođenih, umrlih i učenika, znači sve govori da ima manje stanovnika. Ipak Tuzla ima bolnicu najviše (IV) razine (klinički bolnički centar), starije i daleko veće sveučilište od Zenice, veći gravitacijski bazen, više poslovnih zgrada (pogotovo u zadnje vrijeme sagrađenih), te bolje sadržaje za rekreaciju (Panonska jezera).

Omjer stanovnika Sarajeva i Banja Luke manji je od 2, ali je omjer sadržaja veći od 2.

Per capita, mislim da Mostar ima najviše bodova po glavi stanovnika (ima razne stvari koje Tuzla i Zenica nemaju: sjedišta brojnih kompanija, državnih institucija, strane konzulate, više studenata, i međunarodni aerodrom i željeznicu, turiste, značajnu povijesnu jezgru...).

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:11 

Robbie MO je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Tuzla je 4. po broju stanovnika, iako je po broju sadržaja ispred Zenice.
Prije rata je imala dosta manje stanovnika od Zenice, a i danas ima manje rođenih, umrlih i učenika, znači sve govori da ima manje stanovnika. Ipak Tuzla ima bolnicu najviše (IV) razine (klinički bolnički centar), starije i daleko veće sveučilište od Zenice, veći gravitacijski bazen, više poslovnih zgrada (pogotovo u zadnje vrijeme sagrađenih), te bolje sadržaje za rekreaciju (Panonska jezera).

Omjer stanovnika Sarajeva i Banja Luke manji je od 2, ali je omjer sadržaja veći od 2.

Per capita, mislim da Mostar ima najviše bodova po glavi stanovnika (ima razne stvari koje Tuzla i Zenica nemaju: sjedišta brojnih kompanija, državnih institucija, strane konzulate, više studenata, i međunarodni aerodrom i željeznicu, turiste, značajnu povijesnu jezgru...).

Mostar diše na škrge i izvlači ga turizam samo ne znam kakvo je stanje u oba predpostavljam da je Istočni dio Mostara kvari sliku grada.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:24 

korrisnik je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Tuzla je 4. po broju stanovnika, iako je po broju sadržaja ispred Zenice.

Mostar diše na škrge i izvlači ga turizam samo ne znam kakvo je stanje u oba predpostavljam da je Istočni dio Mostara kvari sliku grada.

Korisniče, turizam je sitna lova, pravi turisti (ne studenti) ne čine ni 1% ekonomije grada, te ne daje niti 1 visoko plaćeno radno mjesto. Čak ni Split se ne oslanja na više od 10% na turizam. Turizam je svakako dobrodošao i nije još dovoljno razvijen, ali ne može 100 000 stanovnika jednog grada živjeti na osnovu jednog lijepog mosta.

Ono što Mostar čini značajnim gradom u ekonomskom smislu su kompanije i institucije koje su ovdje:

-Elektroprivreda HZHB
-HT Mostar
-Aluminij
-Sveučilište i Univerzitet (veliki biznis je iznajmljivanje stanova)
-sveučilišna bolnica (sveukupno 800 je zaposlenih u zdravstvu Mostara)
-Sjedište dvije od tri najveće banke u BiH (Unicredit Mostar, Hypo Alpe Adria Mostar)
-trgovina (Mepas i brojne manje)
-do desetaka drugih srednjih kompanija i pogona koje nisi čuo, recimo pretpostavljam da ne znaš što je ovo:
http://www.mucic.hr/novi/images/stories ... Mostar.jpg

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:37 

Tuzla ima medunarodne letove. Koliko je Tuzla imala letova prosle godine, a koliko Mostar?

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:39 

Amidza je napisao/la:
Tuzla ima medunarodne letove. Koliko je Tuzla imala letova prosle godine, a koliko Mostar?

Tako je, tek od prošle godine i prestigla je Mostar po zračnom prometu.

Mostar ima problema zbog nedostatka financija i što nije pronađen strateški partner za ulaganje, ima potencijal za 200 ili 300 tisuća putnika godišnje.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:40 

Robbie Mo, mislim da si ti previse subjektivan pa stoga govoris o Mostaru samo s superlativima. Razumljivo je to, lokalpatriotizam. Ali, odvadi malo.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:41 

Robbie MO je napisao/la:
Amidza je napisao/la:

Tako je, tek od prošle godine i prestigla je Mostar po zračnom prometu.

Mostar ipak ima potencijal za 200 ili 300 tisuća putnika.

Prije 2 godine je je bila saobraćajna nesreća Makedonskih putnika u Mostaru.

Vrh

PostPostano: 25 pro 2014, 00:42 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Robbie MO je napisao/la:
korrisnik je napisao/la:

Korisniče, turizam je sitna lova, pravi turisti (ne studenti) ne čine ni 1% ekonomije grada, te ne daje niti 1 visoko plaćeno radno mjesto. Čak ni Split se ne oslanja na više od 10% na turizam. Turizam je svakako dobrodošao i nije još dovoljno razvijen, ali ne može 100 000 stanovnika jednog grada živjeti na osnovu jednog lijepog mosta.

Ono što Mostar čini značajnim gradom u ekonomskom smislu su kompanije i institucije koje su ovdje:

-Elektroprivreda HZHB
-HT Mostar
-Aluminij
-Sveučilište i Univerzitet (veliki biznis je iznajmljivanje stanova)
-sveučilišna bolnica (sveukupno 800 je zaposlenih u zdravstvu Mostara)
-Sjedište dvije od tri najveće banke u BiH (Unicredit Mostar, Hypo Alpe Adria Mostar)
-trgovina (Mepas i brojne manje)
-do desetaka drugih srednjih kompanija i pogona koje nisi čuo, recimo pretpostavljam da ne znaš što je ovo:
http://www.mucic.hr/novi/images/stories ... Mostar.jpg

Mislim da Sveučilišna bolnica u Mostaru ima (za nekoliko desetaka radnika) preko 1.000 djelatnika.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 224 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: