HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 26 pro 2024, 10:16.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 224 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koje sadržaje mora imati mjesto da bi se moglo smatrati gradom?
PostPostano: 27 pro 2014, 13:08 

Amidza je napisao/la:
U Goražde dolaze radnici iz Foče, Višegrada, Cajnica i Rudog. Obrnuto, ne i baš. :kava

a kakvi su poslovi u pitanju? vjerojatno niskoplaceni. iako, opet bolje i to nego nista.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 13:12 

dudu je napisao/la:
Vujadin je napisao/la:

Nije bas prikladan (mada je dijelom tacan) izraz "parazitski". Postoji pravi naziv za naselja poput Sirokog za Mostar, Celinca i Laktasa za Banjaluku, Dugog Sela za Zagreb, Grocke za Beograd - satelitska naselja - poluurbana naselja u blizini centralnih gradova sa kojima su funkcionalno povezana.

Ne znam samo po cemu bi Trebinje bilo satelitsko naselje? I kako je danas ono funkcionalno povezano sa Dubrovnikom kad sa RH strane nema cak ni saobracajnih znakova u pravcu ovog grada Srpske.

Cak sta vise, u zadnjih 20 godina, Trebinje je dobilo, a Dubrovnik izgubio po par hiljada stanovnika, i ako se trendovi nastave, ova dva grada ce se populaciono izjednaciti.

u Dubrovniku samo dolazi do prekompozicije stanovnika, autohtono stanovnistvo napusta jezgru i naseljava se u Mokosicu i Zupu dubrovacku prema kojoj se grad i jedino moze siriti. sam Dubrovnik s najblizom okolicom ima vise rodjenih nego cijela istocna Hercegovina cije je Trebinje centar. Trebinje je izolirano na jugu, bez vecih naselja, cak i sela koja bi mu gravitirala. tu je ujedno velika razlika izmedju Trebinja i Sirokog, Trebinje je naselje duplo vece od Sirokog, ali Sirokom gravitira daleko veci broj stanovnika.

Pa logicno da Dubrovacka zupanija ima veci broj rodjenih od Istocne Hercegovine kad ima i 40% vise stanovnistva.

Trebinje je dobilo na regionalnom znacaju stvaranjem Srpske, jer mu sad gravitira i Nevesinje, koje je prije rata logicno gravitiralo Mostaru. Koleginica sa faksa mi je iz Ljubinja i kaze da je prije rata njenim roditeljima bio blizi Mostar od Trebinja - a Ljubinje je na pola puta.

Istina, to su sve rijetko naseljene opstine, kao ustalom cijela Istocna Hercegovina, i zato je uporedi sa slicnom Likom ili Lijevanjskim kantonom, pa vidi kolika je snaga Trebinja u odnosu na Gospic i Lijevno.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 13:12 

Amidza je napisao/la:
dudu je napisao/la:

Gorazde je malo, tj. cijeli taj kanton, sve skupa tu nema vise od 20-tak tisuca stanovnika. s tim da je nezaposlenih preko 3500. shodno tome, prica o nekom velicanstvenom gospodarskom uspjehu je izlisna, to je sporoumiruci kraj koji je ove godine kao kanton imao 167 prvasica, manje od Posusja i to za nekih 50-tak ucenika.

217 prvašica u Poššju?

lani je bilo 210, a ove godine tek krecu na proljece, ali nasao sam podatak da je u lipnju bilo 203 prijavljenih za prvi razred. pricamo o losim godinama, za Posusje je normala 240, koliko bi moglo biti rodjenih i ove godine.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 13:16 

Vujadin je napisao/la:
dudu je napisao/la:

u Dubrovniku samo dolazi do prekompozicije stanovnika, autohtono stanovnistvo napusta jezgru i naseljava se u Mokosicu i Zupu dubrovacku prema kojoj se grad i jedino moze siriti. sam Dubrovnik s najblizom okolicom ima vise rodjenih nego cijela istocna Hercegovina cije je Trebinje centar. Trebinje je izolirano na jugu, bez vecih naselja, cak i sela koja bi mu gravitirala. tu je ujedno velika razlika izmedju Trebinja i Sirokog, Trebinje je naselje duplo vece od Sirokog, ali Sirokom gravitira daleko veci broj stanovnika.

Pa logicno da Dubrovacka zupanija ima veci broj rodjenih od Istocne Hercegovine kad ima i 40% vise stanovnistva.

Trebinje je dobilo na regionalnom znacaju stvaranjem Srpske, jer mu sad gravitira i Nevesinje, koje je prije rata logicno gravitiralo Mostaru. Koleginica sa faksa mi je iz Ljubinja i kaze da je prije rata njenim roditeljima bio blizi Mostar od Trebinja - a Ljubinje je na pola puta.

Istina, to su sve rijetko naseljene opstine, kao ustalom cijela Istocna Hercegovina, i zato je uporedi sa slicnom Likom ili Lijevanjskim kantonom, pa vidi kolika je snaga Trebinja u odnosu na Gospic i Lijevno.

nisam govorio za DN zupaniju, nego za Dubrovnik i Zupu dubrovacku i mozda jos koju manju opcinu oko Dubrovnika. za Trebinje je najveci problem sto nema otkud crpiti novo stanovnistvo, a to se vidi i po broju rodjenih koji je konstantno u padu, nekad je isao i do 400 godisnje, sad ne moze ni do 300.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 13:17 

dudu je napisao/la:

kakono se zove, Mahovljan? dokud se stiglo s autocestom do Doboja?

Mahovljani.
Ne znam, ne pratim.

Gospodin Milorad:
http://www.atvbl.com/pocetak-gradnje-di ... -prnjavor/

Gospodin Slobodan (Vasković) bi vjerovatno imao mnoštvo prigovora za izrečeno, zato je i plaćen.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 17:49 

Agathonikos je napisao/la:
slika

slika

gospodin Miloradovi Laktaši

Gosn Aga, jeli ovo Dodikov bazen? :zubati

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 18:20 

:kava

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 18:36 

Nego da i ja malo promovišem svoj grad.

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 19:12 

Lijepo je Brčko, al nekako raštrakano. Živio sam u tom gradiću, odnosno naselju Grčica punih pola godine. Nije mi žao što nisam ostao.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 20:31 

Čuo sam da mnogi gradovi u BiH nemaju veterinara, a Dubrovnik ima. Ima i sićušni akvarij, a planira se graditi veliki s morskim psima. U BiH nema akvarija, a par je malih zooloških vrtova. Samo Banja Luka i Vrhbosna imaju bazene za vaterpolo.

Po nekim od navedenih kriterija ni Dubrovnik nije grad. Uglavnom se svi poznaju iz viđenja, siromašan noćni život, nijedan opasan dio, manje od 50 000 stanovnika. Ja sam potpuno izoliran od svojih vršnjaka, no svo svo vrijeme jako malo udaljeni. Izuzmem li one koji su pošli studirati u druge gradove, moji vršnjaci s kojima nemam nikakav kontakt pošto sam svojim izborom samotnjak cijelo su vrijeme nedaleko od mene. Dok ja uživam u samoći na Porporeli, oni su preko puta u noćnom klubu u utvrdi Revelin. Dok ja čekam autobus na Pilama, oni su preko puta u noćnom klubu Platanus ili iza mene u Skybaru. Oni su na Boninovu ili u Lapadu u zgradi sveučilišta, ili na putu prema mom kupalištu Dančama gdje je smješten američki menadžment. Grad je sićušan što sam provjerio kad sam ga 26. rujna 2013. cijelog prepješačio za 1h54 min, od 9:17 do 11:11. Posve je siguran i može se u bilo koje doba dana i noći boraviti na bilo kojoj točki bez ikakve bojazni. Kad sam u drugom srednje bio na izletu u Vrhbosni nedaleko od Baš-čaršije sam slučajno i nehajno ušao u nečije dvorište i pomokrio se. Neki je izišao i mislio me voditi u policijsku postaju, a onda me je pustio kad sam mu pokazao osobnu. Neka je stara žena rekla da u njih ima puno lopova. U Dubrovniku nema kriminala ništa, čista nula.

- Barem jedan semafor - ima
- Barem jedan kružni tok - ima, ali vrlo jednostavan
- Nogometni ili košarkaški tim koji nastupa u prvoj ligi (uz ili dvoranu s minimum 2.000 sjedala ili stadion s 10.000) - nema
- Kino - ima
- Barem jedan hotel s minimum 3 zvjezdice - ima na pretek od 5 zvjezdica
- Kazalište - ima
- Tržnicu ili šoping centar - ima, ali kad sam bio mali nije bilo nego smo išli u veliku kupovinu u Neum
- Sveučilište ili barem istureni fakultet nekog drugog sveučilišta - ima od 2003., ali s malo fakulteta
- Autobuski ili željeznički kolodvor - autobusni ima
- Aerodrom (ne mora biti međunarodni) ima međunarodni
- Bolnicu (ne samo Dom Zdravlja) - ima i bolnicu i dom zdravlja
- Glavni trg, šetalište ili park - ima, ali male i jednostavne

Poželjno:

- Barem jedan "sajam" nečega, ili neki poznatiji festival - samo ljeti
- Barem jedan "alternativni" pub-kafić i barem nekoliko boema-alternativaca - nema
- Gradsku pivovaru koja proizvodi neko lokalno pivo - nema
- Lokalnu TV - ima odnedavno, ali jako siromašnog programa
- Barem jedan "opasan" kvart :D .- nema
- Barem dva solitera s više od 4 kata - nema
- Da postoji više od 2 stupnja razdvajanja (odnosno da osoba koju tek upoznaš ne zna neku osobu koju ti već znaš) - teško
- Penzionere koji u parku igraju šah ili boće - ima, ali u malom parku
- Gradski derbi - nema

Minimalnu jednu dulju četverotraču aveniju s fizički odvojenim kolnicima - nema;
Jednu pješačku zonu ili ulicu - nema, osim u staroj jezgri;
Da kad želiš usamljenost da odeš u šetnju u dio grada, gdje je velika vjerojatnoća, da nećeš sresti nikog poznatog - nema;
Da se možeš barem satak vremena vozati autom raznim i različitim ulicama grada, kada te uhvati dosada - nema, autom prođeš svaki kutak za 15 min

-javni gradski prijevoz - ima
-razvijena taksi služba - ima, ali uglavnom za turiste
-"elitni" kvart - stara jezgra
-par sadržaja koji rade cijelu noć - zimi nema psa na Stradunu
-bar 5 benzinskih pumpi - nema
-bar 3 jako dobra restorana, ili restorana nešto više kategorije - ima mnoštvo
-bar 5 različitih dostavi hrane ili bilo čega drugog - ima
-bar 500 dobro plaćenih radnih mjesta (preko 2.5x ili 3x prosječne plaće), za "elitu", odnosno da se ambiciozniji građani ne moraju seliti - nema
-bar 1 do 2 izrazito alternativna sadržaja, koji bi šokirali stanovnike sela ili "malog i mirnog grada" (test tolerantnosti), za građane koji nisu mainstream (to može biti bilo što, od sex shopa, vegetarijanske trgovine, fanatičke vjerske udruge koja najavljuje smak svijeta, gay bar, radnja od gatare, udruga otetih od NLO, saloni za masaže, krav maga klub, do specijaliziranih prodavaonica vrlo specifičnih stvari poput ronilačke i planinarske opreme, krvožednih pirana za dekadentne akvarije, luksuznih proizvoda, ili antikvarijata), znači grad je sposoban razbiti dosadu, te zadržati barem dio neobičnih i zanimljivih ljudi - nema
-barem 50 radnih mjesta u znanosti, visokoj kulturi i umjetnosti (ne broje se amateri i samouki) - nema
-barem dva alternativna načina prijevoza u susjedni veći grad (cestom i željeznicom, ili cestom i avionom, ili cestom i brodom) - ima
-kvalitetna kanalizacija i odvodi padalinskih voda - ima
-barem 1 veću kompaniju za koju su svi u državi čuli - nema, čista nula
-barem 10 škola i 1 veliku biblioteku - nema
-barem 5 koncerata međunarodnih izvođača godišnje - nema

Također poželjno:
-značajan povjesni dio, ili biznis dio - ima (UNESCO)
-raznolikost i kozmopolitizam, kroz različito porijeklo stanovnika (barem geografsko), ili prisutnost osoba stranih kultura barem kroz turizam/biznis - ne baš
-barem 1 restoran strane kuhinje (kineski, meksički, turski, indijski, ...) - ima par
-minimum dvije vjerske zajednice koje imaju hram - osim katoličkih objekata dvije pravoslavne crkve i jedan mesdžid
-barem jedan rapidni transport u susjedne gradove (autocesta/brzi vlak/lokalne avionske linije) - nema
-mogućnost treniranja barem dva egzotičnija sporta (koji nisu atletika, nogomet, košarka, tenis, odbojka, rukomet, ili tri najčešće borilačke vještine), tu bih dao bodove čak i za stvari poput plivanja - nema, ima plivanje i vaterpolo i na kupalištima besplatno

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 21:11 

daj ba ateista šta misliš pod nemaju veterinara imaju ono veterinari eto čak i u mom gradu i sve to pto si nabrojao čak i Kisleljake u Septembru ako možeš i to ubrojati u festival jer po tradiciji samo je tad zbog predjela Kiseljaka u istom gradu i izvora kisele vode.
Solitere ima i izgrađuju nove čak je i vlada Saudijske Arabije počela izgrađivati novu zgradu za općine. Ako je do sad i nisu cijelu izgradili.
slika
slika
slika Herceg stolarija
slika

slika
slika
Nova zgrada Općine
slika
slika

Novi asvalt
slika
Itd itd samo rade nešto po gradu.

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 21:29 

Nema zoološkog vrta u tablici. Kako se zove ono mjesto u Srbiji u kojeg je došla žirafa? :D

edit: nasao sam

Mises

Vrh

PostPostano: 27 pro 2014, 21:36 

Jesu i ogradili malo obetonirali i stavili okorke drva gore. Zna se koji će đavo drvo gore zato što je jeftinije od betona maltara i kamena. Neko je jamio ovde para.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 15:27 

Ministry of Sound je napisao/la:
BGabriel je napisao/la:

Kako se to "nalaze" stanovnici po tvome? Da li se napravi sadržaj bez obzira hoće li biti korišćen ili ne a onda se čeka priliv stanovništva; dođu li ljudi sa strane jer ih čeka raznolika ponuda? Ne vidim tu logike jer ljudi su ti koji traže da im ne bude dosadno, a onda se može računati na razvoj ali i priliv stanovništa pa će ulog biti isplativ s tendecijom za dalji razvoj u svim segmentima.

Postoje institucije koje se time bave pa kada narod izrazi potrebu i pravnim sredstvima traži novi sadržaj, onda se to ugrađuje u detaljni urbanistički plan i mesto dobije sve ono što će zadovoljiti potrebe stanovnika, naravno sukcesivno. Zatim se ide ka daljem razvoju i ljudi se na taj način zadržavaju a grad širi.

Svakako da i institucije imaju svoj udeo u planiranju ali nikako pre nego što ne vide opravdanost za nove investicije.

Imaš i primjere planski izgrađenih gradova, koji su osmišljeni, projektirani i izgrađeni bez stanovnika.

Canberra, Australija:

slika

Brasilia, Brazil:

slika

Fini primeri i svakako s puno razloga izgrađeni.

Nije tipično za temu ali npr. u Beogradu su se gradila čitava naselja u koja su naselili stanovnike sa područja gde se gradilo za potrebe države i sl., a prema generalnom urbanističkom planu. Sada su to naselja koja zadovoljavaju potrebe stanovnika sa kompletnom infrastrukturom i ostalim sadržajima osim kulturnih, jer naselja su ipak deo Beograda.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 18:51 

storaB je napisao/la:
Lijepo je Brčko, al nekako raštrakano. Živio sam u tom gradiću, odnosno naselju Grčica punih pola godine. Nije mi žao što nisam ostao.

Kad si bio pošto se u poslednjih 7-8 godina Brčko dodatno promjenilo, a Grčica je među dijelovima grada koji su su najviše promjenili.

StoraB, ti i ja smo (bivše) komšije. :)

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 19:10 

dudu je napisao/la:
ali recimo Zagreb nikad ne bih mjenjao za Split

nikako mi nije jasno kako tebi kao čoeku iz kraja bure, sniga i sunca toliko paše jedan ravni i sivi zagreb :zubati
bio sam više puta u zegeju i kao neko ko je većinu života proveo u splitu ne mogu se ni zamislit tamo
prvenstveno zbog klime i nedostatka planina okolo a i udaljenost od duvna igra ogromnu ulogu, iz splita si za 1 sat u TG, pa moš svrnit kad god te volja, dok iz zagreba to baš i ne ide..

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 19:24 

Problem sa Splitom je to što je to previše lijep grad pa se ljudi u njemu osjećaju nekako... znaš ono, moraju paziti da što krivo ne učine. Kao kada dođeš kod nekoga u goste pa moraš stalno paziti da npr ne izgužvaš presvlake, zaprljaš sag, razbiješ luster... :)

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 19:26 

Kaj pričaš ti brale?

Pa svi najodličniji Zagrepčani su sa brega, recimo ja. :D

Kakva ravnica...mi silazimo u grad samo u posebnim prilikama. :D

Kao recimo danas.

Lopata u ruke, razbacuješ snijeg ispred sebe i pravo na biralište u svečanoj nedjeljnoj obleki.

Uz put ako naleti neki ljevičar, a njih nemreš fulat, samo ga poklopiš lopatom i produžiš.

Di ćeš bolje.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 19:56 

ma meni je samo čudno da jednom duvnjaku more zg bit poželjniji za život od st-a, ništa drugo :zubati

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 19:59 

mada pretpostavljam da dudu-u najveću ulogu igraju sadržaji koje grad nudi, al eto štaš kad ja ne mogu bez planina, pa onda mislim da su i svi iz mog kraja taki :D

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 21:11 

Ha?! Pa pola Zagreba je na planini.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 22:21 

Vladimir RUS je napisao/la:
storaB je napisao/la:

Kad si bio pošto se u poslednjih 7-8 godina Brčko dodatno promjenilo, a Grčica je među dijelovima grada koji su su najviše promjenili.

StoraB, ti i ja smo (bivše) komšije. :)

Zadnji put u BČ bio prije par mjeseci.
Naravno da se promjenilo i ima što za ponuditi, naročito su mi moćne žuraje u po bijela dana, kao da je noć... :zivili
Što se Grčice tiče ona zauzima jedan dio života, istorije ili kako god.... Mislim da sam u njoj spoznao sav smisao solidarnosti i zajedništva.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2014, 22:34 

Pantagana je napisao/la:
dudu je napisao/la:
ali recimo Zagreb nikad ne bih mjenjao za Split

nikako mi nije jasno kako tebi kao čoeku iz kraja bure, sniga i sunca toliko paše jedan ravni i sivi zagreb :zubati
bio sam više puta u zegeju i kao neko ko je većinu života proveo u splitu ne mogu se ni zamislit tamo
prvenstveno zbog klime i nedostatka planina okolo a i udaljenost od duvna igra ogromnu ulogu, iz splita si za 1 sat u TG, pa moš svrnit kad god te volja, dok iz zagreba to baš i ne ide..

meni je Split lijep za posjetiti, ali mentalitet mi nikako ne pase, niti ga smatram bliskim. drugo, mislim da u Zagrebu puno bolje odrzavamo nas duh, nego u Splitu i okolici gdje vec postoji jak regionalni osjecaj i nema mjesta za druge. Zagreb je kozmopolitski, svi smo purgeri, ali svi smo se i nesto drugo. :D meni udaljenost nije problem, volim voziti.

Vrh

PostPostano: 09 svi 2016, 20:55 

Robbie MO je napisao/la:
storaB je napisao/la:
Bijeljina je jedno ogromno selo
slika

I jedino po čemu je postidila i Mostar i Zenicu i Tuzlu je postojanje prave televizije (Televizija BN), na čemu Mostar može zavidjeti i biti posramljen.

Međutim bez obzira na broj stanovnika, teško je u tome gore na slici, gdje većina stanovnika živi u kućama i imaju dvorišta ruralnog karaktera, reći da se živi nekim gradskim životom. Recimo teško je zamisliti da dignem ruku i pokupi me taksi u Bijeljini i odveze me u hotel s 5 zvjezdica, i da pri tom na ulicama gledam ikakve tragove kozmopolitizma.

U medjuvremenu... Sad je i Mostar dobio televiziju, te prestigao Zenicu i Tuzlu i po tom pitanju, no ne jos i Bijeljinu. Nadajmo se da ce TV biti utjecajna bar kao BN.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 224 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: