HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 sij 2025, 15:36.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Prosvjedi studenata Univerziteta Džemal Bijedić
PostPostano: 13 lip 2013, 12:49 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Oko dvjestotinjak studenata Univerziteta Džemal Bijedić je danas prosvjedovalo zbog lošeg općeg stanja na Univerzitetu. PovorkA je krenula od Univerziteta do zgrade Vlade HNŽ, gdje će zahtijevati od Vlade bolje uvjete studiranja.

Citat:
Rečeno je, kako će studenti tražiti smanjenje školarine, upisivanje Vlade HNK kao osnivača Univerziteta i smanjivanje plata ministrima i službenicima u Vladi HNK. Studenti ispred zgrade Vlade skandiraju "pravda za studente" uz ogromnu buku koju stvaraju pištaljke i sirene. Saobraćaj u ulici ispred zgrade je blokiran.

Vrh

Naslov: Re: Prosvjedi studenata Univerziteta Džemal Bijedić
PostPostano: 23 ruj 2013, 10:08 

Ode Džemo u helać:

http://radiosarajevo.ba/novost/126135/m ... al-bijedic

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2013, 11:21 

S obzirom kakve im "intelektualce" generira nikakva šteta. Čak i korist, bolje im da kopaju kanale.

Vrh

PostPostano: 19 sij 2015, 01:24 

Zna li itko koliko se ove godine studenata upisalo na univerzitet, a koliko na sveuciliste?

Vrh

PostPostano: 19 sij 2015, 02:18 

Rondo je napisao/la:
Zna li itko koliko se ove godine studenata upisalo na univerzitet, a koliko na sveuciliste?

Izaci ce za mjesec dana podaci federalnog zavoda za statistiku za visoko skolstvo.

Uglavnom, odavno su brojke neusporedive, Sveuciliste je sad 3 puta vece a razlika svake godine raste.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 19 sij 2015, 11:53 

Biti ce zanimljivo takodjer usporediti univerzitet i logos

Vrh

PostPostano: 19 sij 2015, 19:45 

Rondo je napisao/la:
Biti ce zanimljivo takodjer usporediti univerzitet i logos

I ono sranje u Međugorju :sega

Vrh

PostPostano: 19 sij 2015, 23:04 

http://fzs.ba/saopcenja/2015/12.3.pdf

2014/15 Mostar

Sveučilište 10.712
Univerzitet 2.522
Privatne 1.013

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 00:21 

Ultras1986 je napisao/la:
http://fzs.ba/saopcenja/2015/12.3.pdf

2014/15 Mostar

Sveučilište 10.712
Univerzitet 2.522
Privatne 1.013

Nevjerojatno. Pa Univerzitet ce doci na 1000 studenata. Prosle godine bilo:

2013/2014 Mostar

Sveučilište 11.193
Univerzitet 3.202
Privatne 756

S obzirom da se Privatne izvode na hrvatskom jeziku, kad se zbroji Sveuciliste + Privatne dobija se:

2013/2014 Mostar
Sveuciliste+Privatne na hrvatskom: 11.949
Univerzitet 3.202

2014/2015 Mostar
Sveuciliste+Privatne na hrvatskom: 11.725
Univerzitet 2.522

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 00:33 

Skoro 11.000 studenata na mostarskom Sveučilištu... Mashala :)
Zadar primjerice ima oko 5-6.000 studenata ako se ne varam ... Dubrovnik oko 3000
Split oko 22.000

Fino

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 01:31 

Kakav financijski udarac za univerzitet... Koliko uopce imaju fakulteta, smjerova?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 08:13 

na ovom univerzitetu je visina skolarine obrnuto proporcionalna kvaliteti nastave i opcedrustvenoj priznatosti ovog visokog ucilista.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 08:17 

Rondo je napisao/la:
Kakav financijski udarac za univerzitet... Koliko uopce imaju fakulteta, smjerova?

UniMo ima osam fakulteta, bar prema službenoj stranici. Ne znam koliko imaju katedri na svakom, profesora i asistenata. Ali jebi ga, ako imaš npr. na pravnom fakultetu i pet studenata, mora biti isti broj profesora i asistenata kao da ih imaš 100. To je problem, financijski je to katastrofa, neisplativo. Privatizacija je jedino rješenje.

Agromediteranski fakultet,
Ekonomski fakultet,
Fakultet humanističkih nauka,
Fakultet informacijskih tehnologija,
Građevinski fakultet,
Mašinski fakultet,
Nastavnički fakultet,
Pravni fakultet.

Meni se npr. ne plaća sadaka ni kome.

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 08:18 

dudu je napisao/la:
na ovom univerzitetu je visina skolarine obrnuto proporcionalna kvaliteti nastave i opcedrustvenoj priznatosti ovog visokog ucilista.

Kolika je školarina za redovnog studenta koji sam plaća studij na UniMo?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 14:53 

Moze li se vidjeti igdje gdje je koji student upisan, neka statistika?

Vrh

PostPostano: 20 sij 2015, 16:55 

Tuta je napisao/la:

FIT:
Citat:
Cijene studija

Školarina za prvu (I) i drugu (II) godinu studija iznosi: 1800 KM.
Školarina za treću (III) i četvrtu (IV) godinu studija iznosi: 2000 KM.

Studenti prve (I) i druge (II) godine školarinu mogu platiti i u dvije rate po 900 KM. Prvu ratu studenti uplaćuju prilikom upisa, a drugu do 15.11. trenutne godine. Studenti treće (III) i četvrte (IV) godine školarinu mogu platiti u četiri rate po 500 KM.

Studenti koji obnavljaju godinu dužni su uplatiti 400 KM za prvu ratu obnove i drugu ratu od 80 KM za svaki preostali nepoloženi ispit (iznos druge rate obnove limitiran je na 400 KM).

Vrh

PostPostano: 21 sij 2015, 16:30 

witj je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

FIT:
Citat:
Cijene studija

Školarina za prvu (I) i drugu (II) godinu studija iznosi: 1800 KM.
Školarina za treću (III) i četvrtu (IV) godinu studija iznosi: 2000 KM.

Studenti prve (I) i druge (II) godine školarinu mogu platiti i u dvije rate po 900 KM. Prvu ratu studenti uplaćuju prilikom upisa, a drugu do 15.11. trenutne godine. Studenti treće (III) i četvrte (IV) godine školarinu mogu platiti u četiri rate po 500 KM.

Studenti koji obnavljaju godinu dužni su uplatiti 400 KM za prvu ratu obnove i drugu ratu od 80 KM za svaki preostali nepoloženi ispit (iznos druge rate obnove limitiran je na 400 KM).

Kod mene iznosi 1500 BAM, a koliko znam na našim fakultetima je uvijek ista cijena za sve četiri godine, negdje ispod, negdje iznad 1500 BAM, čini mi se samo na Medicini da je 1800 BAM. Dakle, dobro ih deru, s razlogom.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2015, 16:56 

Osobno mi se ne sviđa sustav školarina na Sveučilištu. Ja sam u RH u ove tri godine studija ukupno izdvojio na školarinu oko 700 KM, a moje kolege u Mostaru s istim ili boljim uspjehom toliko plaćaju svaki semestar samo zato jer nisu upali "bez plaćanja".
Mislim da bi trebali primjenjivati sustav kao u RH, prva godina prvi put besplatna, a dalje po ostvarenom uspjehu. Jasno mi je da bi to znatno utjecalo na proračun, ali vjerujem da bi mogli provesti to barem za deficitarne studije.

edit:
Tuta, na farmaciji je 3000 KM godina, medicini 2500, a 1800 je na zdravstvenim studijima.

Vrh

PostPostano: 21 sij 2015, 19:50 

Nikako ne mogu shvatiti zašto ti ljudi uopće studiraju i kakovu korist mogu imati od svojega studija?
Kužim onih 5% koji studiraju nešto relativno deficitarno ili onih koji imaju štelu za kasniji posao ali što je sa ostalih 95%? Zašto oni trate najbolje godine svojega života? Da mogu reći da su akademski građani kada budu kopali kanale, konobarisali, ribali WC u Njemačkoj?

Vrh

PostPostano: 21 sij 2015, 23:48 

witj je napisao/la:
Osobno mi se ne sviđa sustav školarina na Sveučilištu. Ja sam u RH u ove tri godine studija ukupno izdvojio na školarinu oko 700 KM, a moje kolege u Mostaru s istim ili boljim uspjehom toliko plaćaju svaki semestar samo zato jer nisu upali "bez plaćanja".
Mislim da bi trebali primjenjivati sustav kao u RH, prva godina prvi put besplatna, a dalje po ostvarenom uspjehu. Jasno mi je da bi to znatno utjecalo na proračun, ali vjerujem da bi mogli provesti to barem za deficitarne studije.

edit:
Tuta, na farmaciji je 3000 KM godina, medicini 2500, a 1800 je na zdravstvenim studijima.

Ja iako sam ekonomski liberalan, dakle za što manje poreze, ipak podržavam državnu potporu obrazovanju, jer od obrazovanih građana svi imaju koristi. Zato bih uvijek podržao kada bi naše županije znatno sufinancirale sveučilište.

Vrh

PostPostano: 22 sij 2015, 09:35 

Bobovac je napisao/la:
Nikako ne mogu shvatiti zašto ti ljudi uopće studiraju i kakovu korist mogu imati od svojega studija?
Kužim onih 5% koji studiraju nešto relativno deficitarno ili onih koji imaju štelu za kasniji posao ali što je sa ostalih 95%? Zašto oni trate najbolje godine svojega života? Da mogu reći da su akademski građani kada budu kopali kanale, konobarisali, ribali WC u Njemačkoj?

Au, žešći crnjak, pa nije valjda toliko kritično? Možda bi trebali prestati objavljivati podatke o % nezaposlenih i fokusirati se na % zaposlenih. To što si rekao je ipak stvar šireg konteksta, slično pitanje se može postaviti i u Španjolskoj ili Grčkoj gdje su stope nezaposlenosti za mlade skoro u rangu BiH.

Diploma ti sigurno neće nauditi, a te 3 ili 4 godine na faksu su fina tranzicija iz djetinjstva, ako ni zbog čega drugog onda barem zato jer tu bol koju spominješ odgađaju od 18 rođendana na 22 ili 23.

A cijena nije skupa (osim ako u Mostar ne dolaziš sa strane), ako ćeš diplomirati sa nekakve institucije (koja nije seoski privatni fakultet), a usput i nešto naučiti za samo 4-5 tisuća EUR. U anglosaksonskim zemljama su ti troškovi 10-20x veći, pa dobro treba promisliti je li se vrijedi upuštati u to ili ići strukovnom rutom.

Vrh

PostPostano: 23 sij 2015, 17:03 

Ministry of Sound je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:

Au, žešći crnjak, pa nije valjda toliko kritično? Možda bi trebali prestati objavljivati podatke o % nezaposlenih i fokusirati se na % zaposlenih. To što si rekao je ipak stvar šireg konteksta, slično pitanje se može postaviti i u Španjolskoj ili Grčkoj gdje su stope nezaposlenosti za mlade skoro u rangu BiH.

Diploma ti sigurno neće nauditi, a te 3 ili 4 godine na faksu su fina tranzicija iz djetinjstva, ako ni zbog čega drugog onda barem zato jer tu bol koju spominješ odgađaju od 18 rođendana na 22 ili 23.

A cijena nije skupa (osim ako u Mostar ne dolaziš sa strane), ako ćeš diplomirati sa nekakve institucije (koja nije seoski privatni fakultet), a usput i nešto naučiti za samo 4-5 tisuća EUR. U anglosaksonskim zemljama su ti troškovi 10-20x veći, pa dobro treba promisliti je li se vrijedi upuštati u to ili ići strukovnom rutom.

Bobovac je donekle u pravu, u glavnom je u pravu da budem precizniji. SveMo treba uskladiti obrazovnu politiku s potrebama tržišta, u suprotnom imaš jako puno obrazovanih i stvori se lažna slika o tome kako se obrazovani nemaju gdje zaposliti zbog primarno malog broja zaposlenja (a nije tako, nemaju se gdje zaposliti jer ih je u stvari previše... slično je, ali nije isto dakle :D ), pa se onda nadoveže slika o odljevu mozgova itd. Dakle stvori se nerealna slika. Sveučilišta trebaju uvesti i poštovati (!) kvote, jer su bile uvedene neke merhametli kvote na nekim faksovima koje još na kraju nisu ni poštovane. To bi smanjilo broj studenata i prihode Sveučilištu, ali je mjera nužna.

Vrh

PostPostano: 24 sij 2015, 23:04 

Može li mi itko potvrditi ovo ili reći barem pobliže o čemu se radi, a ako netko iz Mostara poznaje detaljnije stvari oko nove dekanice Pravnog faksa bilo bi super.

Citat:
ojava nezasitnih pojedinaca u politici je redovita pojava karakteristična za društva na nižem stupnju društvenog razvoja i političke sustave u nastajanju. Po uzoru na nekadašnja feudalna društva ne mali broj pojedinaca djeluje i danas. Osobito je ta praksa raširena u BiH. Zaklinjući se u autoritete svojih nadređenih i nacionalne interese, istodobno se pozivajući na političku stranku kojoj pripadaju, mnogi pojedinci prvenstveno nastoje ojačati svoju strukturu unutar tog sustava, da bi na njezinim krilima osigurali što veći osobni utjecaj. U takvoj metodologiji djelovanja, osobe željne moći i vlasti najčešće sklapaju često nelogične sporazume sa svima onima koji bi im na bilo koji način mogli pomoći pri jačanju osobne moći i utjecaja svoga feuda. Pri tome, naravno, određeni broj njih, ne tako rijetko, postane metom, odnosno najobičnijim alatom u rukama nekog drugog pojedinca, skupine ili sustava.

Ne mali broj indicija i dostupnih informacija otvoreno ukazuje na mogućnost da je eklatantan primjer ovakve vrste upravo jedan od najutjecajnijih hercegovačkih HDZ-ovaca, nekadašnji stolački gradonačelnik i aktualni ministar zdravstva u vladi HNŽ-a dr. Mladen Bošković. Puno toga, čini se, pokazuje da se u silnoj želji za jačanjem vlastite moći i utjecaja, Bošković do kraja zapleo u političko-interesne intrige, ugrozivši tako vlastitu poziciju, ali i vjerodostojnost vlastite stranke, kao i nacionalne interese hrvatskog naroda u BiH.

Tko je dr. Mladen Bošković?

Zahvaljujući položaju prvog čovjeka općine Stolac i tamošnjeg HDZ-a, Bošković je svojevremeno postao najutjecajniji hrvatski političar na iznimno osjetljivom prostoru istočne Hercegovine. Nešto zbog političke pragmatičnosti, a više vođen željom za jačanjem osobne moći i utjecaja, Bošković je na sva ključna mjesta postavio sebi odane kadrove, tvrde poznavatelji tamošnjih prilika.

Odlaskom na županijsku razinu i preuzimanjem dužnosti ministra zdravstva u vladi HNŽ-a, Bošković je zadržao utjecaj u svojoj bazi, koji je ostvarivao preko svog nasljednika koga je, kako navode izvori s kojima smo razgovarali, sam izabrao, te počeo kovati planove za svoj meteorski uspon i na novoj političkoj poziciji.

Održavajući stanje u Stocu nepromijenjenim, Bošković je otpočeo i na jačanju svog utjecaja na županijskoj razini, postavljajući na ključna mjesta u županijskim institucijama sebi bliske kadrove. Sugovornici s kojima smo razgovarali po ovom pitanju ističu, da Bošković na županijskoj razini, za razliku od Stoca – gdje svatko svakog poznaje, uglavnom preferira i raspoređuje kadrove s kojima je rodbinski i obiteljski povezan. Kako bi im osigurao stručnu spremu predviđenu zakonom, Bošković se sudeći prema tvrdnjama izvora s kojima smo razgovarali obratio svom dugogodišnjem prijatelju Zoranu Kazaziću, tajniku Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Privatnim poznanstvima i zakulisnim igrama do gašenja mostarskog Sveučilišta

Kako doznajemo, Bošković održava dugogodišnje prijateljsko-poslovne odnose sa Zoranom Kazazićem, tajnikom Univerziteta „Džemal Bijedić“, na kome se nastava odvija na bošnjačkom jeziku, i bratom dekanice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. Vesne Kazazić, koja je na vrlo kontroverzan način izabrana na tu odgovornu dužnost.

Nejasno je kad je točno otpočela suradnja između HDZ-ovog Boškovića i projugoslaveni orijentiranog Kazazića. Međutim, vidljivo je da je dobar dio kadrova koje Bošković do sada pozicionirao, ili pokušava pozicionirati u institucije sustava, do diploma došao upravo na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u istočnom Mostaru, što upućuje na zaključak da je edukacija obavljena pod budnim okom Zorana Kazazića.

Kao protuuslugu, a ujedno i način širenja osobne moći i utjecaja, Bošković se istakao i u pozicioniranju Kazazićeve sestre Vesne na mjesto dekanice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, gdje se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Premda su se u javnost dugo pokušavale plasirati teze kako je dolazak ugledne mostarske SDP-ovke na čelo Pravnog fakulteta dio dogovora SDP-a i HDZ-a, u posljednje vrijeme postaje sve očitije kako je dolazak Vesne Kazazić na čelo Pravnog fakulteta dio dogovora koji je dr. Mladen Bošković postigao s njezinim bratom Zoranom, uz potporu Zlatka Hadžiomerovića, čelnika SDA u Stocu i aktualnog ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije i lobiranjima osmišljenim u tome interesnom krugu.

Izvori bliski mostarskom Sveučilištu ne ustručavaju se naglasiti da se iza svega, uz jačanje osobne moći pojedinaca, nedvojbeno skriva želja bošnjačkih političara o ponovnom otvaranju pitanja ujedinjenja Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“, odnosno o novom pokušaju tihog gašenja jedinog sveučilišta na hrvatskom jeziku, što je politički cilj za koji se otvoreno zalažu Boškovićevi prijatelji i suradnici Zoran Kazazić i aktualni ministar znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Zlatko Hadžiomerović.

Bošnjački politički krugovi, u Mostaru i šire, vesele se i Boškovićevom destruktivnom ponašanju prema KBC-u Mostar, uz Sveučilište u Mostaru, jednoj od perjanica hrvatskog naroda u BiH, dajući Boškoviću i njegovim „izletima“ zdušnu političku i osobnu potporu.

Trgovina općinskim zemljištem?

Dobro upućeni ukazuju i na Boškovićevu navodnu upletenost u trgovinu općinskim zemljištem u Stocu, kao i u ostalim općinama u dolini Neretve. Zanimljivo je da prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, i u ovom poslu Bošković ima potpuno ste partnere. Kao jednog od ključnih Boškovićevih partnera, bolje upućeniji spominju i Anera Žuljevića, zastupnika u Parlamentu Federacije BiH i predsjednika Županijskog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanske županije, te bivšeg zastupnika u Skupštini HNŽ-a. Uz HDZ-ovca Boškovića, SDP-ovce Žuljevića i Kazazića, u pogodovanju pri trgovini općinskim zemljištem dobro upućeni spominju i ime Zlatka Hadžiomerovića, čelnika SDA u Stocu i aktualnog ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

Analizirajući ove informacije, dobro upućeni u prilike i događanja na neretvanskom pravcu ukazuju na činjenicu da je riječ o realiziranju jednog od pet strateških planova za čije ostvarenje bošnjačka strana ne žali napora, niti materijalna sredstva.

Cilj realizacije ovog plana je dolazak u posjed što većeg broja nekretnina na pravu Mostar-Stolac-Čapljina-Neum, što bi u budućnosti trebalo dovesti do postupne promjene nacionalnog sastava tamošnjeg stanovništva, odnosno ostvarivanja potpune dominacije bošnjačkog nacionalnog elementa na Dubravskoj visoravni i jadranskom zaleđu, istočno od rijeke Neretve. Poslovično dobro obavješteni izvori, koji iz sasvim razumljivih razloga žele ostati anonimni, ukazuju kako se glavnina ovih aktivnosti odvija u trokutu Mostar-Ivanjica – Neum, za što se sredstva osiguravaju iz različitih fondacija arapskog i turskog porijekla, ali i nekih agencija koje djeluju u okviru Federacije BiH.

Dokazi o djelovanju bošnjačkog parasustava

Pobrojani niz aktivnosti, koje se događaju na prostoru između Mostara i zaleđa Dubrovnika, nedvojbeno ukazuju na netransparentne aktivnosti velikobošnjačkog parasustava i otvorenu ugrozu tamošnjih Hrvata, ali i interesa Republike Hrvatske. Postojanje ovih planova vidljivo bilo je vidljivo i do sada. Velikobošnjačka nastojanja za gradnjom luke u Neumu, pokušajima ometanja najavljene gradnje Pelješkog mosta, netransparentna kupovina nekretnina, kao i bezuspješni pokušaji centraliziranja prostornog plana na razini Federacije BiH, samo su neki od dokaza postojanja i provedbe jedne ofanzivne velikobošnjačke politike na neretvanskom pravcu.

Analitičari ukazuju da je kreator ovog plana velikobošnjačka paraobavještajna struktura MOS-a, odnosno ostaci nekadašnjeg AID-a, u čiju je operativnu mrežu upletena većina nositelja politike velikobošnjačkog centralizma. Postojale su, i postoje, indicije i dokazi o umiješanosti djela hrvatskih krugova, ali i pojedinaca, u ove netransparentne poslove. Prema tvrdnjama, naših izvora riječ je o pojedincima i skupinama iz različitih političkih subjekata, koji se zbog vlastitog osobnog probitka stavljaju na raspolaganje ovom parasustavu, najčešće i ne razmišljajući o dalekosežnosti takvih poteza.

Puno je činjenica koje ukazuju na zaključak da se i dr. Mladen Bošković, visokopozicionirani dužnosnik HDZ-a BiH, ministar u županijskoj vladi i dugogodišnja siva eminencija stolačkih Hrvata našao u raljama cijelog spektra velikobošnjačkih unitarističkih aktivnosti. Nejasno je, međutim, da li je Bošković uopće svjestan situacije u kojoj se našao.

Prema mišljenju nekolicine osoba s kojima smo razgovarali, eventualno Boškovićevo nepoznavanje strateških planova bošnjačkih parastruktura ne amnestira ga od političke i svake druge odgovornosti. Poglavito jer su se u posljednje vrijeme u kuloarima pojavile i informacije o njegovim otvorenim prijetnjama upućenim svima onima koji ne žele sudjelovati u aktivnostima kreiranim u četverokutu Bošković-Kazazić-Žuljević-Hadžiomerović.

Kako neslužbeno doznajemo, većina ovih informacija došla je do predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predsjednika Županijskog odbora ove stranke Rafe Gagre.

Mada su u posljednje vrijeme iz kruga dr. Mladena Boškovića i njegovih suradnika u više navrata u javnost plasirane tvrdnje kako je riječ o aktivnostima koje podupire i vodstvo HDZ-a BiH na čelu s Draganom Čovićem, čini se da to ne odgovara istini. Naši izvori naime otklanjaju bilo kakvu mogućnost da bi Dragan Čović odobrio bilo kakvo sudjelovanje nekog od svojih suradnika u mirnodopskom scenariju realiziranja ratnih ciljeva Armije BiH zacrtanih u ratnom planu „Neretva 93“, odnosno njegovoj mirnodopskoj inačici poznatoj pod nazivom „Zelena dolina“.

Čović će morati povući potez

Bošnjačkim strukturama je interes šutjeti o ovim aktivnostima, što je sasvim razumljivo. Kao što je poznato, Dragan Čović i aktualno vodstvo HDZ-a BiH se po pitanju spomenutih postupaka dr. Mladena Boškovića još uvijek nisu očitovali. Kako stvari stoje u narednom će razdoblju to morati učiniti. Teško je međutim vjerovati da će vodstvo HDZ-a BiH u predizbornom razdoblju dozvoliti nastajanje afere, slične onoj kakva posljednjih dana potresa HDZ-1990. Stoga, predviđanja da će se vodstvo HDZ-a mastojati obračunati s Boškovićem kod sastavljanja listi za nove opće izbore djeluje kao sasvim logična opcija.

Teško je naime vjerovati da stranka koja „puca“ na većinu hrvatskih glasova u BiH u izbornu utrku uđe opterećena hipotekom jednog „lokalnog šerifa“ i njegovih osobnih ambicija, dogovora i planova.

I. Pehar

http://hrsvijet.net/index.php?option=co ... Itemid=100

Vrh

PostPostano: 25 sij 2015, 12:48 

dabome, zanimljiv tekst

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.