HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 20:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 12 svi 2014, 21:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 18 kol 2009, 16:38
Postovi: 1522
Izvor: http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=44067

Izložba povodom 100. obljetnice izgradnje katoličke crkve Presvetog Srca Isusova u Foči

U orginazaciji župe Uznesenja Blažene Djevice Marije - Nevesinje i Muzeja „Stara Hercegovina" u Foči u ponedjeljak, 19. svibnja 2014. s početkom u 11 sati u muzeju „Stara Hercegovina" u Foči bit će upriličeno otvaranje izložbe povodom 100. obljetnice izgradnje katoličke crkve Presvetog Srca Isusova u Foči na Drini po projektu Antona Möllera, arhitekta iz Češke.

Tom prigodom će biti predstavljena i knjiga-monografija „Katolička Crkva u fočanskom i čajničkom kraju“, autora Antona-Tonija Šarca iz Mostara, profesora u Katoličkom školskom centru u Banjoj Luci. U knjizi se daje kratak pregled iz povijesti i života Crkve u tim krajevima od staroga i srednjega vijeka, turskoga razdoblja i drugih vladara. Knjiga sadrži i faksimile važnijih arhivskih dokumenata kao i bogatu foto-dokumentaciju. Izložbeni panoi u slici i riječi sažeto i zorno prezentiraju samu knjigu, a ureditelj izložbene postavke ujedno je autor knjige.

Don Ante Luburić, župnik nevesinjski o crkvi u Foči

Želja za crkvom. Davne 1886. god. katolici Foče utemeljili su prvi Odbor za izgradnju crkve i počeli prikupljati milodare za njezinu gradnju. Međutim, ubrzo je sve moralo stati, jer zemljišta za crkvu nisu imali, a ni razumijevanja tadašnjih mjesnih vlasti. Ali kako čežnja za izgradnjom vlastite crkve nikada nije utrnula, a bogoslužja su se do tada održavala u jednoj za to preuređenoj prostoriji mjesne vojarne, fočanski se katolici 1911. godine odlučuju na izgradnju. Te su godine utemeljili novi Odbor za gradnju crkve i uputili zahtjev za njezino odobrenje.

Arhitekt Möller. U kolovozu 1911. godine arhitekt Anton Möller, iz Varnsdorfa u Češkoj, na zahtjev Odbora, izradio je projekt za katoličku crkvu u Foči. No sve je moralo čekati dok se ne osigura zemljište za izgradnju.

Zemljište za gradnju. I nakon gotovo tri prošla desetljeća traženja da kupe neko povoljno mjesto u Foči za gradnju crkve, fočanski su katolici 1912. bili primorani obratiti se čak carskomu dvoru u Beču. Stoga je izaslanstvo dvora doputovalo u Foču te od civilnih vlasti zahtijevalo da se, u samom središtu grada, pronađe mjesto za izgradnju crkve. Gradske vlasti nisu mogle nikoga nagovoriti da pristane prodati svoje zemljište za crkvu, pa je osobno intervenirao car i kralj Franjo Josip I.

Međutim, priznati Bečkomu dvoru da nitko ne želi prodati svoje zemljište za izgradnju katoličke crkve, nije se moglo. Tada fočanski gradonačelnik Zulfikarpašić odluči dati svoje zemljište (oko 6.000 m2) u središtu grada.

Pomoć. Nakon što je isposlovana lokacija za crkvu, sredstva za izgradnju počela su pristizati sa raznih strana. Priloge po Bosni i Hercegovini prikupljao je Fočak Alois Vinšalek, katolik češke narodnosti. Znatna je sredstva dao sam car Franjo Josip I., kao i princeza od Burbona - grofica Bardi.

Blagoslov. Dana 18. kolovoza 1913. postavljen je i blagoslovljen temeljni kamen. Već sljedeće, 1914. godine, crkva je bila dovršena, kada su na njezin toranj postavljena “tri krasna zvona”. Katolički je puk u Foči zvona postavio na obljetnicu blagoslova temeljnoga kamena, 18. kolovoza, 1914. godine.

Stara i nova crkva. Tada izgrađena katolička crkva Presvetoga Srca Isusova bila je nasljednica srednjovjekovne katoličke crkve sv. Marije (sv. Gospe), izgrađene najkasnije u 12. stoljeću, a srušene u 16. stoljeću. Tako je nova crkva, izgrađena u secesijskom stilu, sa svojim prekrasnim zvonikom, “uistinu veličanstvena građevina”, onda smještena u aleji jablanova, davala posebno obilježje ovomu gradu na dvjema rijekama sve do 1943. kada je, zračnim bombardiranjem grada, teško oštećena.

Rušenje nove crkve. Nakon Drugoga svjetskog rata, 1947./48., mjesne vlasti donose odluku o potpunu uklanjanju ruševina. U prosincu 1954. godine Državni sekretarijat za poslove opće uprave i budžet NRBiH, unatoč protivljenju Biskupskoga ordinarijata u Mostaru i mjesnih katolika, donosi dekret kojim je dopuštena potpuna eksproprijacija zemljišta na kojem je stajala katolička crkva. Danas nema ni gimnazije radi koje je eksproprijacija izvršena!

Tako je od rušenja crkve i uklanjanja ruševina prošlo gotovo sedam desetljeća, a i od oduzimanja zemljišta na kojem je stajala trideset godina kao ukras grada prođe šezdeset godina. Kroz sve to vrijeme, do naših dana, fočanski su katolici bili bez svoje crkve, čuvajući vjeru u srcu.

Iako Möllerove crkve u Foči više nema, kao župnik župe Velike Gospe u Nevesinju, kojoj pripada i Foča s Čajničem, osjećam obvezu da se uz 100. obljetnicu izgradnje crkve jednom prigodnom izložbom podsjetimo na njezino postojanje i značenje kao i na njezina arhitekta Antona Möllera i druge osobe koje su vodile brigu oko ostvarenja ovoga – za ono vrijeme – doista velika pothvata. (kta)


slika

slika

slika

slika

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 27 lis 2014, 22:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
Pogled na Focu (pogled niz Drinu)
slika

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 27 lis 2014, 23:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
U Foci se danas nalaze dva fakulteta: Medicinski i Teoloski.
Takodje, Foca je glavni klinicki centar za podrucje Istocne RS.

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 27 lis 2014, 23:07 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
U blizini Foce, uz magistralni put za Trebinje je i nacionalni park Sutjeska, u cijem sklopu je i Tjentiste, gdje je podignut spomenik (memorijalni kompleks) DOLINA HEROJA, kao podsjetnik na 7000 poginulih u poznatoj bici na Sutjesci.

slika

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 27 lis 2014, 23:13 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
U poslednje vrijeme je u ovom kraju doslo do ubrzanog razvoja turizma. Rijec je o raftingu Tarom i Drinom, pa su tako pored ove dvije rijeke nikli mnogobrojni kampovi, koji su u proljece i ljeto veoma posjeceni.

slika

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 27 lis 2014, 23:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58
Postovi: 2352
Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
U blizini Foce je i planina Maglic (2396m), najvisa planina u BiH.

slika

_________________
Za dobar zivot nije rodjen svako


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 19 pro 2014, 20:00 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 svi 2009, 22:01
Postovi: 19705
Citat:
Sjećanje na pobijene Srbe u Foči

slika

Na Nikoljdan 1992. godine pripadnici Armije BiH iz Goražda svirepo su ubili 56 srpskih civila iz fočanske Mjesne zajednice Jošanica i zapalili 18 jošaničkih sela.

Tim povodom danas su porodice pobijenih Srba izašle na Gradsko groblje u Foči i na mjesno groblje u Jošanici i zapalili svijeće.

Preživjeli i potomci ubijenih i danas se prisjećaju kako su ih na krsnu slavu napale bivše komšije muslimani iz Goražda.

Napad na 18 srpskih sela Jošanice izveli su pripadnici zloglasne Prve drinske brigade Armije BiH, pod komandom oficira Zaima Imamovića. Najviše ubijenih je iz porodica Višnjić, Grujičić, Kulić, Stevanović.

Oni su za samo nekoliko časova, ubili, zaklali i spalili 56 mještana, među kojima je 37 civila – djece, staraca i žena.

Milosti nisu imali ni prema dvoipogodišnjoj Danki Tanović, te bratu i sestri desetogodišnjem Draženu i dvanaestogodišnjoj Dragani Višnjić.

Preživjeli se prisjećaju da su napadači ubijali sve na koje su naišli, žene, djecu, starce, životinje, palili kuće. Od većine sela praktično ništa nije ostalo.

U jošaničkom selu Hodžići obnovljeno je samo nekoliko kuća, a prije nekoliko godina podignuto je spomen-obilježje.

Iako su svjedočili o tom teškom zločinu, u kojem su i djeca i žene bili masakrirani, i poslije 22 godine od najvećeg stradanja fočanskih Srba još se čeka na sudski epilog.

Okružno tužilaštvo u Trebinju godinama je vodilo istragu i uprkos brojnim svjedočenjima preživjelih nije podiglo nijednu optužnicu za ovaj zločin. Poslije dugogodišnje istrage predmet je prije dvije godine proslijedilo Tužilaštvu BiH.

Iz ove institucije ranije je saopšteno da se vodi intenzivna istraga i da je Jošanica jedan od prioriteta Tužilaštva.

Rodbina poginulih i preživjeli Jošaničani još jednom su poručili da nikada neće odustati od borbe za pravdu, jer je, kako ističu, to njihova obaveza i jedini put ka pomirenju naroda u BiH.

Godišnjica nikoljdanskog stradanja zvanično se obilježava 22. maja, na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole, kada se kod spomenika u Gornjoj Jošanici služi pomen.

Izvor: http://www.atvbl.com/category/vijesti/republika-srpska/

_________________
Smrt fašizmu! Sloboda ili smrt! Slava Rusiji! Denacifikacija Ukrajini!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 20 pro 2014, 21:31 
Offline

Pridružen/a: 01 stu 2014, 16:41
Postovi: 948
Haha Zaim zloglasan. Jest, mozda., Ali samo za gorazdanske i focanske cetnike. Najgoru sortu cetnicke divljaci.

Da je bogdo bilo vise ljudi Kao StO su rahmetli Zaim ili ahmet sejdic, komandant 1sl.visegradske Brigade ..manje bi se sranja izdogadjalo na svim stranama.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 22 pro 2014, 12:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
Komandanti ubice djece i baba.

_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 03 vel 2015, 20:58 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Foča: Porodici Čančar klizište je za 20 minuta uništilo decenije rada

http://www.klix.ba/vijesti/bih/foca-por ... /150203098

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 08 srp 2018, 20:02 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Radovi na Aladža džamiji pri kraju, otvorenje krajem godine

https://m.novi.ba/clanak/204024/radovi- ... jem-godine

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 23 srp 2018, 22:05 
Online

Pridružen/a: 22 vel 2012, 15:06
Postovi: 2843
Pogled na Foču.

slika


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 04 svi 2019, 08:51 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 10:29
Postovi: 69036
Lokacija: hrvatsko-hrvatska Federacija
Aladža mošeja izgleda kao Aja Sofija, to naravno nije iznenađenje s obzirom da su Turci preuzeli bizantsku arhitekturu a posebno bili inspirirani Ajom Sofijom.

_________________
Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
Vojni proračun Bošnji je manji od proračuna Dinama

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIooooooooooo


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 04 svi 2019, 09:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Aladza, Ferhadija, Stari most... to je sve porušeno.
Ovo što Muslimani grade su replike. Inat objekti bez ikakve vrijednosti.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 00:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 vel 2019, 01:55
Postovi: 29
Lokacija: Vojvodstvo Svetog Save
Citat:
Aladza, Ferhadija, Stari most... to je sve porušeno.
Ovo što Muslimani grade su replike. Inat objekti bez ikakve vrijednosti.

To prvo dvoje okej, ali greota što su hrvatski vojnici demolirali onako lijep most. Vojni cilj, ali opet se moglo izbjeći. Stari most nije bio simbol nikakvog bošnjaštva, već Mostara. Najveća kulturna katastrofa za Hercegovinu koju je donio prethodni rat. Ista stvar kao kad bi naše jedinice u Bosni srušile Most u Višegradu.

_________________
Non omne quod licet honestum est.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 08:19 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Džamijaš, trolaš.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 10:03 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Srpska Hercegovina je napisao/la:
Citat:
Aladza, Ferhadija, Stari most... to je sve porušeno.
Ovo što Muslimani grade su replike. Inat objekti bez ikakve vrijednosti.

To prvo dvoje okej, ali greota što su hrvatski vojnici demolirali onako lijep most. Vojni cilj, ali opet se moglo izbjeći. Stari most nije bio simbol nikakvog bošnjaštva, već Mostara. Najveća kulturna katastrofa za Hercegovinu koju je donio prethodni rat. Ista stvar kao kad bi naše jedinice u Bosni srušile Most u Višegradu.


Nije isto.
Most u Visegradu je napravio Srbin Bajica Nenadić.

BTW Visegrad nije u Bosni nego u Republici Srpskoj. Ne postoji nikakva Bosna.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 10:43 
Online
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 16:49
Postovi: 30441
novovrijeme je napisao/la:
Srpska Hercegovina je napisao/la:
To prvo dvoje okej, ali greota što su hrvatski vojnici demolirali onako lijep most. Vojni cilj, ali opet se moglo izbjeći. Stari most nije bio simbol nikakvog bošnjaštva, već Mostara. Najveća kulturna katastrofa za Hercegovinu koju je donio prethodni rat. Ista stvar kao kad bi naše jedinice u Bosni srušile Most u Višegradu.


Nije isto.
Most u Visegradu je napravio Srbin Bajica Nenadić.

BTW Visegrad nije u Bosni nego u Republici Srpskoj. Ne postoji nikakva Bosna.


Zanima me, po novogovoru, postoji li kod vas Hercegovina?

Naime, ne mogu zamisliti da Hercegovac pristane na to da nema Hercegovine, makar i Srbin bio. :zubati

_________________
Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.

807 of 2558 - 31.55%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 11:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Naša Kvačica je napisao/la:
novovrijeme je napisao/la:

Nije isto.
Most u Visegradu je napravio Srbin Bajica Nenadić.

BTW Visegrad nije u Bosni nego u Republici Srpskoj. Ne postoji nikakva Bosna.


Zanima me, po novogovoru, postoji li kod vas Hercegovina?

Naime, ne mogu zamisliti da Hercegovac pristane na to da nema Hercegovine, makar i Srbin bio. :zubati


Hercegovina je ok, nije isprljana kao pojam.
Mada ni ona ni pravno ni teritorijalno ne postoji.

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 12:26 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35998
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Srpska Hercegovina je napisao/la:
Citat:
Aladza, Ferhadija, Stari most... to je sve porušeno.
Ovo što Muslimani grade su replike. Inat objekti bez ikakve vrijednosti.

To prvo dvoje okej, ali greota što su hrvatski vojnici demolirali onako lijep most. Vojni cilj, ali opet se moglo izbjeći. Stari most nije bio simbol nikakvog bošnjaštva, već Mostara. Najveća kulturna katastrofa za Hercegovinu koju je donio prethodni rat. Ista stvar kao kad bi naše jedinice u Bosni srušile Most u Višegradu.


Da šteta što ste ga vi prije toga izbušili ko ementaler pa ga Salko dinamitaš takva poslao u ahiret.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 12:38 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35998
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
novovrijeme je napisao/la:

Nije isto.
Most u Visegradu je napravio Srbin Bajica Nenadić.

BTW Visegrad nije u Bosni nego u Republici Srpskoj. Ne postoji nikakva Bosna.


To neki nick Mimara Sinana?

Most u Višegradu je napravio turski paša Mehmed Sokolović kao osmanski vojni objekt za brži prelazak osmanskih snaga koje su za cilj imale osvajanje Hrvatske i ostatka Europe.
Zanimljivo da se te ćuprije grade samo dok je turski kalifat u ekspanziji, dakle dok imaju vojnu svrhu.
Jel netko zna za neku ćupriju iz 18. ili 19. st?

Koliko ja znam ako već govorimo o zavičajima Višegrad je u Podrinju.
Nije mi jasno kako netko tko živi na rijeci Drini može biti u rijeci Bosni?
Dobro može ako je Musliman, njima je sve moguće, ionako je Bosna tamo gdje prestaje sva logika.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 21:32 
Offline

Pridružen/a: 09 svi 2019, 23:29
Postovi: 320
Ma nije to bolan. To je mali Bajica napravio svojim Srbima onako da imaju.

A gluposti oko "mosta koji sluzi za osvajanje" (sto bi valjda trebalo sugerisati da nebi bilo greota da ga se rokne ko i onaj u Mostaru) bi trebalo takodjer prokomentarisati.

Most je napravljen 1574. godine.

Bitka na Mohacu je bila 1524. godine.

1574. godine Osmanlijama nije bio potreban nikakav most u Visegradu da bi osvajali Europu.


To je ono kad uz neznanje ide fanatizam ruku pod ruku.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 21:34 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Pa većinom ste porijeklom od pravoslavaca. Sad ko je gradio, stvar filozofije i diskusije.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 21:39 
Offline

Pridružen/a: 09 svi 2019, 23:29
Postovi: 320
Sta fali, neka smo. Prije pravoslavaca smo bili nesto opet drugo, kao i vi. To su promjenjive stvari i sasvim normalne.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Foča
PostPostano: 18 svi 2019, 21:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
U vama teče pravoslavna krv i pravoslavni geni. Da se zamisliš.
Može se potpuno ispravno reći da je most gradio pravoslavac.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 18 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO