HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 06 stu 2024, 01:27.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8849 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255 ... 354  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rat u Ukrajini
PostPostano: 08 vel 2015, 00:01 

Ukrajinska televizija pravi prilog iz Avdjejevke koju drze.
Narod ih naprasio:

A baba na 1:10 kaze otprilike:"kakvi Rusi kad je pola Avdjejevke otislo da se bori za DNR".

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:01 

Kum Bečo je napisao/la:
Gdje je tu Kosovo?

Sjeveroistočno od Zaporožja, odmah pored unitarne BiH.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:03 

Ne vjerujem u realnost tih karata, zdrav razum nalaže. Popis je bio ispravan, ali to je bilo u vrijeme kad se puno Rusa osjećalo "Ukrajincima" i popisivali da pričaju "Ukrajinski".
Da je takvo stanje danas na terenu Ukrajincima ne bi trebao ni jedan vojnik sa zapada države. Sami bi mogli vrlo brzo smiriti Ruse.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:04 

slika

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:04 

boksnamnik je napisao/la:
Tuta je napisao/la:
slika

Postotci Ukrajinaca po regijama 2001.

slika

Postotci onih kojima je materinski jezik ruski 2001.

I vise nego cudna zemlja.
Mape to potvrdjuju.

Jasno je da se veliku broj Ukrajinaca (pogotovo u Donjecku i Lugansku) izjasnio da im je materinski ruski jezik (i sam Janukovič nije znao ukrajinski dok se nije vinuo na vrh). Dakle ima jako puno i Rusa po nacionalnosti, no čini mi se da se većina govornika ruskog u Ukrajini, izjasnila kao Ukrajinci na popisu. Nedvojbeno, takvi sada ratuju u Donjecku i Lugansku na uvjetno rečeno ruskoj strani.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:05 

bezimeni12 je napisao/la:
A baba na 1:10 kaze otprilike:"kakvi Rusi kad je pola Avdjejevke otislo da se bori za DNR".

Došli po priču o ruskoj agresiji a dobili kurton u zube.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:05 

BBC je napisao/la:
Ne vjerujem u realnost tih karata, zdrav razum nalaže. Popis je bio ispravan, ali to je bilo u vrijeme kad se puno Rusa osjećalo "Ukrajincima" i popisivali da pričaju "Ukrajinski".
Da je takvo stanje danas na terenu Ukrajincima ne bi trebao ni jedan vojnik sa zapada države. Sami bi mogli vrlo brzo smiriti Ruse.

Evo, ja taman dole tako nešto isto komentiro. U stvari su se Ukrajinci izjasnili da govore ruski.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:06 

slika

Ova anketa (survey), nikako nije točna.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:08 

Tuta je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Evo, ja taman dole tako nešto isto komentiro. U stvari su se Ukrajinci izjasnili da govore ruski.

Nisam ja to rekao. Rekao sam da tamo živi više Rusa, koji su dugo vremena bili lojalni državi Ukrajini, pa im se popelo na glavu.
To je ogromna nacija i to što ti govoriš nema logike. Toliko nacionalnih izdajica ne postoji ni u jednoj državi.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:08 

Ako nije problem, kopirajte samo tekst pa odgovorite na njega. Ovo ponavljanje istih mapa po 10 puta na istoj stranici zamara oči i čini stranicu neurednom i nepreglednom.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:10 

Najnovije:
Citat:
#BREAKINGFOOTAGE
Russian forces took the #Vuhlehirsk mine,the last Ukr stronghold in the area

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:11 

BBC je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Nisam ja to rekao. Rekao sam da tamo živi više Rusa, koji su dugo vremena bili lojalni državi Ukrajini, pa im se popelo na glavu.
To je ogromna nacija i to što ti govoriš nema logike. Toliko nacionalnih izdajica ne postoji ni u jednoj državi.

To što ja govorim govore i karte. Tako se ljudi izjasnili, nitko ih nije tjerao. Ne negiram ja da su oni etnički Rusi porijeklom, ali su se osjećali očito više kao Ukrajinci nego Rusi. Nitko im nije branio da se izjasne drugačije, mogli su.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:13 

Tuta je napisao/la:
BBC je napisao/la:

To što ja govorim govore i karte. Tako se ljudi izjasnili, nitko ih nije tjerao. Ne negiram ja da su oni etnički Rusi porijeklom, ali su se osjećali očito više kao Ukrajinci nego Rusi. Nitko im nije branio da se izjasne drugačije, mogli su.

Ta anketa (survey), nikako nije točna. :zubati

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:14 

Te mape su uglavnom prevazidjene...i vrlo malo govore o trenutnoj situaciji i identifikaciji ljudi, njihovom opredelenju u nacionalnom i jezickom smislu.

Ukrajinski jezik je samo jedan dijalekat ruskog, na ikavici, sa nekim svojim posebnim recima i regionalizmima... jedino onaj zapadni deo gde su Galicani, ima jezik koji se i na prvo slusanje drasticno razlikuje... ali to nije ukrajinski standard...

Velika vecina onih i koji su na tom popisu 2001 rekli da govore ukrajinski kao maternji, se sluze ruskim u svakodnevnom govoru... Julija Timoshenko npr jedva i da govori tu varijantu ukrajinskog, gde god moze govori ruski, iako je sad na sasvim suprotnoj strani...najvatreniji rusofob...

Mogao bi da povucem paralelu sa npr "crnogorskim" jezikom i srpskim... drugaciji su procenti, ali sustina je ista, nacionalisti i milogorci znaju da moraju jezik da zovu jezik imenom svog naroda, ma kako to bilo besmisleno u istorijskoj ravni...

Treba razumeti taj dvojan identitet mnogih Ukrajinaca, a ove brojke to ne govore... terati ih da se opredele izmedju jednog ili drugog samo zamagljuje sliku...

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:14 

Tuta je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Onda brljaš Ruse i Ukrajince, kao da si Bošnjak. Ne može se tako diskutirati. Nema to apsolutno nikakve logike što tvrdiš. jer bi ispalo da 20% Rusa maltretira 80% Ukrajinaca. Veze sa mozgom nema.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:15 

Što se jezika tiče, dovoljno je bilo pratiti jubito za ovih godinu dana da bi se ukapiralo da barem 80% ukrajinskih političara govori ili ruski ili suržik (mješavina ruskog i ukrajinskog) a isto vrijedi i za klipove s njihovom vojskom tako da su ove mapice sa dominantnim ukrajinskim samo pišanje u vjetar.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:15 

Tuta je napisao/la:

Ta anketa (survey), nikako nije točna. :zubati

Samo ovo nije anketa, već popis stanovništva. -_-

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:19 

BBC je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Onda brljaš Ruse i Ukrajince, kao da si Bošnjak. Ne može se tako diskutirati. Nema to apsolutno nikakve logike što tvrdiš. jer bi ispalo da 20% Rusa maltretira 80% Ukrajinaca. Veze sa mozgom nema.

Radi se o stvari da je Ukrajina država razdijeljenih identiteta. Upravo je to bit stvari. Jedni su (na zapadu države), ukrajinski identitet shvaćali kao europski, a drugi (na istoku države), ukrajinski identet su vezali za Rusiju, pravoslavlje itd. Dakle upravo je to stvar. Pro-ruski orijentirani Ukrajinci su tražili i pro-rusku vlast. Pro-ruski Ukrajinci su se dobrim dijelom izjašnjavali da govore ruski jezik (kao što je očito u Donjecku i Lugansku). Dakle to je stvar. Sada kada se ovo izmijenilo, rat i tako to, vjerojatno bi se izjasnili kao Rusi, a ne kao Ukrajinci.

U ostalom, sam si rekao da je (parafraziram), "to bilo vrijeme kada su osjećali bliskost Ukrajini" itd. Dakle upravo je to stvar. Nejasan identitet Ukrajine.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:23 

Agathonikos je napisao/la:
Što se jezika tiče, dovoljno je bilo pratiti jubito za ovih godinu dana da bi se ukapiralo da barem 80% ukrajinskih političara govori ili ruski ili suržik (mješavina ruskog i ukrajinskog) a isto vrijedi i za klipove s njihovom vojskom tako da su ove mapice sa dominantnim ukrajinskim samo pišanje u vjetar.

Ne bih rekao Stvar je ta da puno ex-sovjetskih državljana zna ruski. Ako bi pratio postove nekih drugih iz ex-sovjetskih država, npr. Armenije, vidio bi da se bar 10% koristi ruskim (na Facebooku npr.) (velik postotak gdje je 99% ljudi Armenci). Postoji trend. Vidio sam ranije podatke, kao kako velik postotak facebook korisnika koristi ruski kao postavljeni jezik na istoku Ukrajine, ali podatci se ne mogu uzeti zdravo za gotovo. Meni je jedno vrijeme FB bio na engleskom, dosta Bošnjaka ga ima na hrvatskom, to znam pouzdano (čak i u Sandžaku) :D

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:26 

Tuta je napisao/la:

Popis stanovništva u Ukrajini je je relativna stvar je nije isto biti Ukrajinac u Lvovu i Harkovu npr.
Milionima Ukrajinaca maternji jezik je ruski a matična crkva je RPC (Moskovska patrijašija). To ukrajinstvo što se god više ide od zapada prema jugoistoku, sve više poprima formu jugoslovenstva pa je osjećaj za pripadnost ukrajinskoj naciji daleko fluidniji i slabiji od onog prema zapadu. To pokazuju i jezične mape i prijeratni izborni rezultati koji se skoro u 100% poklapaju sa jezičkom pripadnošću. Mi smo navikli na naše ostrašćenosti pa ko je Hrvat, on je 101% Hrvat a ko je Srbin, on je 101% Srbin. U Ukrajini je ni blizu tome.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:28 

Agathonikos je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Popis stanovništva u Ukrajini je je relativna stvar je nije isto biti Ukrajinac u Lvovu i Harkovu npr.
Milionima Ukrajinaca maternji jezik je ruski a matična crkva je RPC (Moskovska patrijašija). To ukrajinstvo što se god više ide od zapada prema jugoistoku, sve više poprima formu jugoslovenstva pa je osjećaj za pripadnost ukrajinskoj naciji daleko fluidniji i slabiji od onog prema zapadu. To pokazuju i jezične mape i prijeratni izborni rezultati koji se skoro u 100% poklapaju sa jezičkom pripadnošću. Mi smo navikli na naše ostrašćenosti pa ko je Hrvat, on je 101% Hrvat a ko je Srbin, on je 101% Srbin. U Ukrajini je ni blizu tome.

Slažem se. To sam i sročio otprilike da se ukrajinski identitet kod jednih poimao ovako, kod drugih onako.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:29 

Tuta je napisao/la:

U ostalom, sam si rekao da je (parafraziram), "to bilo vrijeme kada su osjećali bliskost Ukrajini" itd. Dakle upravo je to stvar. Nejasan identitet Ukrajine.

Nisu imali nikakvu krizu identiteta već vjerovali u svjetliju budućnost Ukrajine dok se Rusija patila u siromaštvu. Pa se situacija obrnula i njima dopizdilo čekati budale.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:31 

BBC je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Nisu imali nikakvu krizu identiteta već vjerovali u svjetliju budućnost Ukrajine dok se Rusija patila u siromaštvu. Pa se situacija obrnula i njima dopizdilo čekati budale.

Kažem, taj dio ljudi koji je glasovao za Janukoviča i Stranku regija, ukrajinski identitet je poimao kao blizak Rusiji, slavenstvu, pravoslavlju itd. Na zapadu se ukrajinski identitet poimao kao srednjoeuropski (primijetiš da je upravo taj dio nekad bio dio Austrijskog Carstva/Austro-Ugarske - Galicija).

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:39 

Najveca tragedija ovog rata je u tome sto srodni ljudi, u nekom smislu braca, se tako surovo tuku i ubijaju, kao da su krvni neprijatelji...

Pa prva ruska drzava je bila Kijevska Rusija... vekovima su bili deo ruskog carstva, delili dobro i zlo, imali iste neprijatelje i prijatelje...kulturno, jezicki...to je jedan narod....

Ovo je pre svega ideoloski sukob... onih koji misle da su nekakvi evropljani, a Rusi nisu... od Lenjina i formiranja vestacke republike zvane Ukrajina, i instaliranja laznog posebnog identiteta, pokusava se i donekle uspeva napraviti nesto drugacije...

Koliko su zalutali oni koji veruju da ce im biti bolje ako budu clan NATO i EU... ako dozvole da budu antiruska batina u ruskom dvoristu... vec beru te trule jabuke svojih zabluda... neki ce se otrezniti, a neki ce skliznuti samo u jos goru mrznju, jer to je jedini nacin da opravdaju svoje fix ideje...onaj ko Joe Bidena u Kijevu vidi kao prijatelja, taj je izleteo iz shina, i nema povratka nazad....

Vrh

PostPostano: 08 vel 2015, 00:42 

DzoniBG je napisao/la:
Najveca tragedija ovog rata je u tome sto srodni ljudi, u nekom smislu braca, se tako surovo tuku i ubijaju, kao da su krvni neprijatelji...

Pa prva ruska drzava je bila Kijevska Rusija... vekovima su bili deo ruskog carstva, delili dobro i zlo, imali iste neprijatelje i prijatelje...kulturno, jezicki...to je jedan narod....

Ovo je pre svega ideoloski sukob... onih koji misle da su nekakvi evropljani, a Rusi nisu... od Lenjina i formiranja vestacke republike zvane Ukrajina, i instaliranja laznog posebnog identiteta, pokusava se i donekle uspeva napraviti nesto drugacije...

Koliko su zalutali oni koji veruju da ce im biti bolje ako budu clan NATO i EU... ako dozvole da budu antiruska batina u ruskom dvoristu... vec beru te trule jabuke svojih zabluda... neki ce se otrezniti, a neki ce skliznuti samo u jos goru mrznju, jer to je jedini nacin da opravdaju svoje fix ideje...onaj ko Joe Bidena u Kijevu vidi kao prijatelja, taj je izleteo iz shina, i nema povratka nazad....

Svaki rat je žalostan, ali je tako kako je. Malo su zapadne države pretjerale kada su stiskale Janukoviča i namjerno agitirale da stvari izmaknu kontroli. Rusi nisu odustajali. Tu su ispali pravedni i bolje su se držali "zapadnih" načela od EU i SAD-a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8849 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255 ... 354  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: