HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 sij 2025, 23:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 427 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski Sabor za treći entitet u BiH
PostPostano: 26 vel 2015, 09:41 

protein je napisao/la:

Radončićev SBB je jedina normalna politička pojava na bošnjačkoj političkoj sceni.

Vrh

PostPostano: 26 vel 2015, 21:22 

Tuta je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:
Danas sam otkrio unitarističkog uljeza u strukturama Euro Parlamenta... uskoro više, kad se sastavi čitav profil i poveznice sa unitaristima u SA.

Je li naš ustaša?

Nije Hrvat.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:39 

Može li neko tumačenje ovoga?

Citat:
Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH u subotu je u Mostaru usvojo deklaraciju kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH te federalizacija ove zemlje kako bi i Hrvati ostvarili jednakopravnost.
Jednoglasnom potporom više od 400 izaslanika na zasjedanju prihvaćen je dokument kojim se zagovaraju ustavne promjene kojim bi Hrvati dobili jednakopravnost.

Za svoje poteze dužnosnici HNS-a su dobili potporu predstavnika službenog Zagreba i političkih stranaka, hrvatskih udruga u BiH, predstavnika Katoličke crkve, akademske zajednice i kulturno-znanstvenih institucija.

U deklaraciji se ističe kako je BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma neostvarena država koja ne zadovoljava interese naroda i građana koji u njoj žive te da su u njoj Hrvati u diskriminiranome položaju. Zbog toga je zatraženo održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi se donio novi ustav koji bi doveo do preustroja zemlje umjesto sadašnja dva entiteta u više federalnih jedinica sukladno očekivanjima tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Strateškim prioritetom je u dokumentu ocijenjeno i članstvo zemlje u Europskoj uniji i NATO-u.

Hrvatski član Predsjedništva koji je i predsjednik HNS-a Dragan Čović rekao je da se ustavne promjene trebaju donijeti tijekom 2016. kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji.

Jeli to znači da Hrvati u BiH više ne žele treći, da se ide na uništavanje RS-a i u nekakav dogovor sa Bošnjacima (nakon svega!) ili se kroz međunaordnu konferenciju želi zapravo postići treći entitet?

Hvala na odgovorima i poseban pozdrav svim bivšim Forumašima Forum.hr-a :hrvatinic :zubati

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:41 

Znaš što znači "federacija".

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:48 

Mislim da su hrvatski političari davno odustali od trećeg naručito bez potpore Zagreba, ne možemo izboriti ni ravnopravnost a kamoli da odmah letimo na treći.
Nikavo razbijanje RS-a se ne spominje Srbi imaju zagarantirana prava u BiH valjda je to svima jasno pa i ovim mitomanskim do drinašima.
Nikav dogovor s Bošnjacima nije moguć pogledaj im samo komentare njih zanima isključivo unitarni Halifat Bosna ako ne na 100% onda barem na 51% BiH, njima se jedino nešto može nametnuti međunarodnim ugovorima nikad oni neće prihvatiti europske norme ako im se ne nametnu silom kao što je uradila AU a i drug im Tito.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:53 

BBC je napisao/la:

Federacija, naravno, podrazumijeva i mogućnost Federacije tri entiteta :)

Malo su me zbunili hrvatski "doDrinaši", zato sam i došao ovdje potražiti odgovore na pitanja koja mi nisu baš najjasnija.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:54 

BiH je trenutno labava federacija, a poziv na njezinu federalizaciju znači još više labavosti s još više federalnih jedinica, šta nije jasno, ja ne znam.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:57 

Nigdje se ne spominju entiteti mislim da su u pitanju prije regije, uostalom nije ni važno kako će se zvati entiteti, regije, kantoni samo je važno da smo svoji na svome, da smo ravnopravni i da nas nitko ne može preglasavati i gospodarski cijediti a s druge strane nazivati nacionalnom manjinom.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 21:58 

daramo je napisao/la:
Nigdje se ne spominju entiteti mislim da su u pitanju prije regije, uostalom nije ni važno kako će se zvati entiteti, regije, kantoni samo je važno da smo svoji na svome, da smo ravnopravni i da nas nitko ne može preglasavati i gospodarski cijediti a s druge strane nazivati nacionalnom manjinom.

Može se zvat i Republika *** i Kraljevina Isprdak. Čović je jasno rekao da i te regije moraju imati zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. A zna se šta je to - to je država.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:00 

PowerLock je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Federacija, naravno, podrazumijeva i mogućnost Federacije tri entiteta :)

Malo su me zbunili hrvatski "doDrinaši", zato sam i došao ovdje potražiti odgovore na pitanja koja mi nisu baš najjasnija.

Kačiš se na nebitno. Cilj je skinuti muslimane sa neke stvari, ostalo su forme.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:01 

Pa i entiteti su države. Imaju veće ovlasti nego bivše republike SFRJ. Mogu negirati Srpskoj državnost, ali to je država u federaciji (savezu) s Federacijom BiH. Ona je delegirala nadležnosti saveznoj BiH, a ne BiH njoj! Mada i da je vice versa to ne bi umanjilo državnost Srpske.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:03 

Tuta je napisao/la:
BiH je trenutno labava federacija, a poziv na njezinu federalizaciju znači još više labavosti s još više federalnih jedinica, šta nije jasno, ja ne znam.

Pa meni dosta toga nije jasno. Za početak da li će biti 3, 5 ili 7 regija - da li će biti regije sa miješanim stanovništvom ili će slijediti etnički princip.

Ali dobro, to je druga faza - u ovom me trenutku zanima što je većinsko raspoleženje Hrvata u BiH - što vi zapravo želite?

Kako gledate na učlanjenje cijele BiH u NATO i EU (je li to uopće realno, i ako je da li ste vi ZA?)

Kako bi Srbi u tom slučaju gledali na mogućnost uspostave "vojne granice na Drini" (između NATO-a i ne-NATO-a)?

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:06 

PowerLock je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Pa meni dosta toga nije jasno. Za početak da li će biti 3, 5 ili 7 regija - da li će biti regije sa miješanim stanovništvom ili će slijediti etnički princip.

Ali dobro, to je druga faza - u ovom me trenutku zanima što je većinsko raspoleženje Hrvata u BiH - što vi zapravo želite?

Kako gledate na učlanjenje cijele BiH u NATO i EU (je li to uopće realno, i ako je da li ste vi ZA?)

Kako bi Srbi u tom slučaju gledali na mogućnost uspostave "vojne granice na Drini" (između NATO-a i ne-NATO-a)?

Upitno je uopće kako će se federalne jedinice zvati - regije, kantoni, entiteti, države članice... ali sigurno je da su to federalne jedinice (države članice). Ne zna se koliko će ih biti, to je predmet reformi. HNS, kao i HDZ BiH predlažu četiri po narodnoj liniji, uz druge čimbenike.

Možeš gledati kako hoćeš na učlanjenje u EU i NATO, tko ti brani, ali to trenutno nije tema ovde.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:08 

BBC je napisao/la:

Ne budi ti teško, je li mi možeš nabrojiti dvije-tri takve forme - čisto da vidim koje su moguće različite opcije "skidanja muslimana sa neke stvari".

Iz vanjske perspektive sve izgleda kao dilema treći entitet ili cijela BiH sa razbucanom Srpskom u EU i NATO.

To su, čini mi se jedine dvije opcije o kojima se govori u Hrvatskoj. KOje su među-opcije?

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:10 

PowerLock je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Imaš puno tema o tome, Hrvati svoja mišljenja dosta jasno na njima napisali. Nema potrebe ovu trolati.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:11 

PowerLock je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Ne budi ti teško, je li mi možeš nabrojiti dvije-tri takve forme - čisto da vidim koje su moguće različite opcije "skidanja muslimana sa neke stvari".

Iz vanjske perspektive sve izgleda kao dilema treći entitet ili cijela BiH sa razbucanom Srpskom u EU i NATO.

To su, čini mi se jedine dvije opcije o kojima se govori u Hrvatskoj. KOje su među-opcije?

Forma je nešto što je nebitno. Oliti ublehe kako muslimani kažu. Samim tim nemam što nabrajati.
Ne postoji takva dilema, ni u Bejha ni u Hrvatskoj. Razmišljaš kao musliman. Možda i jesi.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:11 

HNS zagovara 4 regije, 3 nacionalne i distrikt Sarajevo.
Sarajevska čaršija bi vjerovatno pristala na 5 "gospodarskih" regija kada bi bile "multietnićke" s tim su oni većina u barem 4.
Kod Srba je sve jasno RS je nedodirljiva.

Što se tiče Hrvata pri tome mislim na narod tu je sve jasno treći entitet i što prije ulazak u NATO i EU.
To Srbi trebaju vidjeti između sebe nismo mi majorizatori da im nešto namećemo valjda sami znaju šta je najbolje za njih.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:14 

I dalje mislim da u RS ne treba dirati, jer prosto nema potrebe...

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:14 

Tuta je napisao/la:

Upitno je uopće kako će se federalne jedinice zvati - regije, kantoni, entiteti, države članice... ali sigurno je da su to federalne jedinice (države članice). Ne zna se koliko će ih biti, to je predmet reformi. HNS, kao i HDZ BiH predlažu četiri po narodnoj liniji, uz druge čimbenike.

Možeš gledati kako hoćeš na učlanjenje u EU i NATO, tko ti brani, ali to trenutno nije tema ovde.

Ako su države članice onda je to Konfederacija a ne Federacija - i ako je uz to još riječ o narodnom načelu određivanja granica, onda je to vrlo blizu švicarskog modela. To mi zvuči skroz normalno.

A shvaćam i da EU i NATO nisu tema. Zapravo za Hrvate u BiH je to ionako manje bitna tema nego za druga dva naroda :)

OK - Tuta - pomogao si! Hvala puno!

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:16 

Pa gdje se spominje diranje RS, najrealnija je opcija 3 nacionalne jedinice koje su ušle u Dejton RS, HB i RBiH i grad Sarajevo kao distrikt po principu Brisela.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:16 

PowerLock je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Ako su države članice onda je to Konfederacija a ne Federacija - i ako je uz to još riječ o narodnom načelu određivanja granica, onda je to vrlo blizu švicarskog modela. To mi zvuči skroz normalno.

A shvaćam i da EU i NATO nisu tema. Zapravo za Hrvate u BiH je to ionako manje bitna tema nego za druga dva naroda :)

OK - Tuta - pomogao si! Hvala puno!

Drago mi je pomoć.

Ali i federaciju naime čine države. Stvar je što se federacije stvaraju ustavom, a konfederacije međunarodnim ugovorom. Dakle, konfederaciju stvaraju suverene države, a ne države članice (federacije). Konfederacije se mogu raskinuti kao međunarodni ugovor jednostrano, dok se federacije raskidaju preko zakonodavnih tijela, osim ako nije predviđena mogućnost jednostranog odlučivanja o neovisnosti kako je to predvidio Ustav SFR Jugoslavije 1974. (jedini na svijetu, čini mi se).

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:18 

daramo je napisao/la:
Mislim da su hrvatski političari davno odustali od trećeg naručito bez potpore Zagreba, ne možemo izboriti ni ravnopravnost a kamoli da odmah letimo na treći.
Nikavo razbijanje RS-a se ne spominje Srbi imaju zagarantirana prava u BiH valjda je to svima jasno pa i ovim mitomanskim do drinašima.
Nikav dogovor s Bošnjacima nije moguć pogledaj im samo komentare njih zanima isključivo unitarni Halifat Bosna ako ne na 100% onda barem na 51% BiH, njima se jedino nešto može nametnuti međunarodnim ugovorima nikad oni neće prihvatiti europske norme ako im se ne nametnu silom kao što je uradila AU a i drug im Tito.

kako je nastao današnji ustroj BiH? dobrom voljom lokalnih sudionika? aha. dok ih nisu zaključali u Daytonu ništa od posla. pa kako je nastao 1995., tako se može i promijeniti 2015. ili u budućnosti.
i Hrvati imaju zagarantirana prava, pa smo vidjeli kako to izgleda u praksi.

(pozdrav PowerLocku kojeg upravo čitam na fhr. :D slika )

Takozvana RS je genocidna tvorevina.

Vrh

daramo je napisao/la:
Pa gdje se spominje diranje RS, najrealnija je opcija 3 nacionalne jedinice koje su ušle u Dejton RS, HB i RBiH i grad Sarajevo kao distrikt po principu Brisela.

Ne spominje HNS, spominje se kod Muslimana. Zato navodim. Ali i kod određenih Hrvata koji traže endehaziju ili teritorij gdje nažalost realno Hrvata više nema, a sasvim izgledno da ih više ne će ni biti.

Vrh

Federacija je već. Čim Bošnjaci ne mogu ministarsko mjesto dobiti da ne zamole Srbe i Hrvate. Ili bez da moraju Budimire i Lijanoviće tražiti za to. Samo to treba crno na bijelo još obznaniti.

Vrh

PostPostano: 28 vel 2015, 22:19 

Dobro jedno je federacija na papiru a drugo u stvarnosti i sadašnja FBiH na papiru je bila Federacija Hrvata i Bošnjaka pa se na kraju pretvorila u Bošnjački entitet.
Kolega PowerLock nije važan naziv nego forma.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 427 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: alh84001, AmazonBot, Banya, Majestic-12 [Bot], Pejtonac sa juga, Robbie MO, Tomba17 i 65 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: