HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 01 vel 2025, 18:01.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 427 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Hrvatski Sabor za treći entitet u BiH
PostPostano: 20 ožu 2015, 19:39 

Bora je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Ne žuri nam se. Nemoj se tako lako otkrivati Borosabahudine.

Znači "dogodine u kninu" šema? Znaš kad ćeš to dočekat, isto kad i krajišnici knin. Nikad. Naravno, jedino ako ćemo opet zaratit sa bošnjacima, onda je sve moguće.

Nama se više sviđa ideja borbe za treći, nego sam treći. To je borba do iznemogolosti, vidit ćemo ko će prvi posustat.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:39 

BBC je napisao/la:
Ne žuri nam se. Nemoj se tako lako otkrivati Borosabahudine.

Ja govorim realno, a ti se nadaj isto ko i ona vlada u egzilu šta stoluje u zemunu da ćeš nešto dobit protokom vremena. Nema bez puške ništa, vrijeme je da to hrvatski političari kažu Hrvatima u BiH.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:41 

BBC je napisao/la:
Ja se slažem sa tobom, i želim vam da nastavite ovako "gospodariti" do samog kraja.

Hoćemo, nemoj ti ništa brinuti ;) Samo se opusti i uživaj.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:44 

Opušten sam maksimalno. Da su Hrvati sami sa vama u toj nakaradnoj tvorevini bio bih veoma zabrinut. Ovako kad su tu i Srbi sa kojima ćete se vječito mrziti potpuno sam miran. Uzeli ste krivi kurs.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:47 

BBC je napisao/la:
Opušten sam maksimalno. Da su Hrvati sami sa vama u toj nakaradnoj tvorevini bio bih veoma zabrinut. Ovako kad su tu i Srbi sa kojima ćete se vječito mrziti potpuno sam miran. Uzeli ste krivi kurs.

Šta kad se Srbi konačno osamostale? Misliš da će ratovati za nas? Odnosno za BiH Hrvate?

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:48 

Opet muslimančina o ratu. Nešto si poblesao danas.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:50 

BBC je napisao/la:

Pa muslimani u BiH danas se ponašaju slično kao srbi u jugoslaviji, misliš da će tu pomoći lijepe riječi i protok vremena ako se krene u disoluciju BiH? Varaš se. Tebi je svako ko je realan i ko ti govori ono šta ti se ne sviđa muslimančina.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:52 

BBC je napisao/la:
Citat:
Picula: BiH neće naprijed k EU dok ne promijeni Ustav
Objavljeno 18.03. - 13:33

Zastupnik SDP Hrvatske u Europskom parlamentu Tonino Picula

Odluku Vijeća za vanjske poslove EU-a o stupanju na snagu SSP-a s BiH zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula nazvao je stres-testom za BiH, ali i za EU. Nervozne reakcije iz Sarajeva na amandmane na izvješće o napretku BiH ocjenjuje očekivanim kako bi zadržali dominaciju.

– Pozdravljam odluke Vijeća za vanjske poslove jer će upravo konačna primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog još 2008. godine biti svojevrsni dvostruki stres-test kako za EU, tako i za BiH. Bruxelles mora dokazati vrijednost novog, neortodoksnog pristupa promjenama u zemlji koja najizrazitije zaostaje u procesu europskih integracija na zapadnom Balkanu dok se od svih razina bh. vlasti u neizmijenjenom, daytonskom okviru očekuje da će, potaknuti njemačko-britanskom inicijativom, poput Trnoružice odjednom živnuti i početi korjenitu transformaciju društva. Koliko je to realno, saznat ćemo najvjerojatnije do konca ove godine, kazao je Picula u intervjuu za Večernji list.

Picula naglašava kako se u BiH treba krenuti u ozbiljne reforme po nešto izmijenjenom redoslijedu, a oni će to pratiti sredstvima i političkom podrškom.

– Ne bih volio da se inicijativa svede tek na ublažavanje kriterija za BiH na njenoj europskoj agendi jer to ne bi pomoglo u rješavanju zaostalih problema. Svakako treba poticati konsolidiranje zemlje i zbog daljnje stabilizacije odnosa u njenom okruženju. Pogotovo u ovom razdoblju pogoršanja sigurnosnih prilika jer rastu utjecaji s kriznih žarišta na Bliskom istoku, Ukrajini i južnom Sredozemlju, kazao je Picula.

Komentirajući činjenicu kako SDA zamjera hrvatskim zastupnicima da su pristrani i da zahtjevima o slijeđenju federalnih načela i jednakopravnosti promoviratju samo interese Hrvata, Picula kaže kako bi razmišljati o općem napretku BiH, a pri tome ignorirati konkretne probleme bilo koje zajednice u toj državi bilo standardno fingiranje reformi u zemlji koja je, nažalost, postala sinonim za dugogodišnje unutarnje političke blokade i gospodarsko-socijalnu stagnaciju.

– Nisam primijetio da su ranije s istih adresa upućivane zamjerke recimo židovskoj ili romskoj zajednici u BiH zbog opravdanog zahtjeva međunarodne zajednice da se provede presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”. Još je apsurdnije kada se osporava zalaganje za federalnije odnose u dijelu države koja i službeno nosi naziv Federacija. Kritičari su trebali objasniti kako se to ruši država pozivanjem na punu provedbi postojećeg ustavnog načela, kaže Picula.

On naglašava kako je BiH zemlja opterećena strukturalnom krizom koju generira jedno gotovo bizarno ustavno rješenje, improvizacija koja je, doduše, zaustavila razoran rat prije točno dvadeset godina, ali i posijala sjeme nefunkcionalnosti, neravnopravnosti i nepravde. Takva BiH, po njegovim riječima, može biti u bliskoj budućnosti ishodište socijalnih, političkih i sigurnosnih kriza nove generacije koje se može spriječiti samo proaktivnom europskom politikom izbjegavajući pri tome dokazane greške međunarodne zajednice.

Objašnjavajući kako od Daytona stići do Bruxellesa, Picula pojašnjava kako bi bilo idealno da se, izlazeći iz daytonske faze, BiH rekonstruira na temelju unutarnjeg konsenzusa, a ne tek zahvaljujući izvanjskim pritiscima.
– Nažalost, BiH kao državnu cjelinu još uvijek ne konstituira pozitivno definirani interesi sva tri naroda, uz zaštitu prava svih njenih građana, nego dobrim dijelom baš nametnuti međunarodni provizorij, kazao je Picula./HMS/

Da se vratimo na temu. Dosta 3 luda muslimana na temi i razum ode iz diskusije.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:54 

Bora je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Pa muslimani u BiH danas se ponašaju slično kao srbi u jugoslaviji, misliš da će tu pomoći lijepe riječi i protok vremena ako se krene u disoluciju BiH? Varaš se.

I za rat nisu krivi bili Srbi već Muslimani. Neustavno se odcjepili, a još tomu i neustavnom većinom izglasovali neovisnost. Zašto nisu konzultirali Vijeće SR BiH pri donošenju referenduma, i još tomu, falilo im je 3% birača da bi zadovoljili minimum od 2/3 izlaznosti. Naravno, takvim postupanjem, izazvali su i opravdan otpor Srba. Sudjelovali smo i mi u tom cirkusu, ne treba nijekati. Ali ako je itko izazivao rat u BiH to je bio Izetbegović - on je jedini govorio o ratu. Ako treba braniti jedinstvo i cjelovitost da će stati pod oružje, čak i prije rata je to govorio, dok su se srpski i hrvatski predstavnici, bez obzira šta mislili, ustručavali davati takve borbene izjave, to čak ni Karadžić nije radio.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:57 

Nego, šta bi od Rezolucije o stanju napretka BiH prema EU, bijahu li usvojeni "hrvatski" amandmani, ako nije to sređeno, kada bi trebalo biti?

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:58 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
BBC lakše malo. Koliko god misliš, da je neko bezveze - opet je to nečije mišljenje. :zubati

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 19:59 

lider30 je napisao/la:
BBC lakše malo. Koliko god misliš, da je neko bezveze - opet je to nečije mišljenje. :zubati

Imaju temu na chatu pa nek se zabavljaju.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:00 

Tuta je napisao/la:
I za rat nisu krivi bili Srbi već Muslimani. Neustavno se odcjepili, a još tomu i neustavnom većinom izglasovali neovisnost. Zašto nisu konzultirali Vijeće SR BiH pri donošenju referenduma, i još tomu, falilo im je 3% birača da bi zadovoljili minimum od 2/3 izlaznosti. Naravno, takvim postupanjem, izazvali su i opravdan otpor Srba. Sudjelovali smo i mi u tom cirkusu, ne treba nijekati. Ali ako je itko izazivao rat u BiH to je bio Izetbegović - on je jedini govorio o ratu. Ako treba braniti jedinstvo i cjelovitost da će stati pod oružje, čak i prije rata je to govorio, dok su se srpski i hrvatski predstavnici, bez obzira šta mislili, ustručavali davati takve borbene izjave, to čak ni Karadžić nije radio.

Onda smo se i mi neustavno otcijepili, kakvog smisla ima ustav sfrj nakon šta su srbi ukinili AP Kosovo i Vojvodinu i ostale stvari 2-3 godine prije? Daj nemoj mi tu sad branit karadžića, jasno mi je da žešći herceg-bosanci ne mogu smislit muslimane, ali nikako mi nije jasno da neko brani srbe/četnike i govori im da oni nisu krivi i da je njihov "otpor" opravdan.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:01 

BBC je napisao/la:
Nenormalno koliko muslimani mrze Lasića. Samo zato što ne priča što im uhu ugodno čuti.

Citat:
Lasić: Federalizacija države BiH je model iz Europe
Objavljeno 10.03. - 14:13

Sveučilišni profesor Mile Lasić osudio je pokušaj denunciranja inicijative koja je istaknuta na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru oko federalizacije zemlje od dijela političkog Sarajeva i dijela nevladinih satelitskih organizacija dodajući, međutim, da se unutar HNS-a, nažalost, prije vrlo malo držalo do vlastitih deklaracija i političkih stavova koji su bili izraz dnevno-političkih stajališta.

U osvrtu na zasjedanje HNS-a na vlastitoj stranici milelasic.com te na posjet predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović BiH objavljenom na autograf.hr profesor Lasić je poručio kako su “oboljele unitarističke glave u političkom Sarajevu” na pogrdan način predstavile sadržaj deklaracije HNS-a u Mostaru koja je “u totalnom suglasju s Rezolucijom EP-a od 6. veljače 2014. u kojoj su osuđeni i centralizam i separatizam te potencirano načelo federalizacije i nebiranja političkih predstavnika drugima”.

“Uostalom, zahtjev za federalizacijom svoje zemlje ne može nigdje u svijetu biti protudržavan, izuzev u BiH, valjda i zbog toga što BiH i nije drugo do ‘failure state’, daytonski poluprotektorat s jako ograničenim suverenitetom”, smatra profesor Lasić, piše Večernji list. Pri tome je sarajevsku političku strukturu okarakterizirao najvećim “ublehašima” koji se “tobože bore protiv etnoteritorijalizacija dok žive u potpuno etnoteritorijaliziranom ambijentu”.

“Posve je apsurdno što moram kao jedan od rijetkih neovisnih intelektualaca u Mostaru i BiH govoriti u obranu HNS-a BiH. Toliko sam ih puta kritizirao i opet ću. No, ja i ne ustajem u obranu HNS-a, nego protiv svih ‘ubleha’, pa ću otvoreno kazati kako su u moru ublehaša najtužniji bili tzv. dežurni poželjni glasovi iz reda Hrvata, ti oprobani ‘povjerenici za Čečeniju’, koji više i ne mogu sakriti da su sluge bošnjačkih unitarističkih ambicija”, navodi profesor dodajući da mu ne smeta što se “političko hrvatstvo” u BiH koristi kao prigoda za denuncirati Hrvate kao nepatriote ili neprijatelje BiH.

Lasić smatra da mostarski saziv HNS-a nije upitan po sarajevskim mjerilima sa zahtjevom za “simetričnom federacijom” ili za “Daytonom 2″, nego zbog svega što se s HNS-om radilo u prošlosti i što se unutar HNS-a do vlastitih zahtijeva i ne drži mnogo. Bez radikalnih promjena Lasić ne vidi mogućnost napretka.

“Utoliko BiH nije spremna ni za rješavanje hrvatskog ni drugih nacionalnih pitanja, ni svog državnog položaja, posebice ne uvažavanjem svih identiteta i institucionalne jednakopravnosti, transnacionalnih pulsacija i socijalizacija i uz profunkcioniranje pravne države kao pretpostavke približavanja Europskoj uniji”, smatra profesor europskih integracija.

U zasebnom osvrtu o posjetu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, profesor Lasić najprije očekuje da Hrvate u BiH ne stavlja na svoju agendu kao dijasporu te da bolje upozna složenu bit zemlje./HMS/

Tema....

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:03 

BBC je napisao/la:
Da se vratimo na temu. Dosta 3 luda muslimana na temi i razum ode iz diskusije.

Jedino si ti lud na ovoj temu. Ko ne misli kao ti, odma je lud i musliman. Ajde se liječi od paranoje. Izigravaš ode nekog forumskog titu, čak bi otvorio neke forumske gole otoke gdje bi po tebi nepodobni mogli pisati.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:05 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Bora je napisao/la:
Tuta je napisao/la:

Onda smo se i mi neustavno otcijepili, kakvog smisla ima ustav sfrj nakon šta su srbi ukinili AP Kosovo i Vojvodinu i ostale stvari 2-3 godine prije? Daj nemoj mi tu sad branit karadžića, jasno mi je da žešći herceg-bosanci ne mogu smislit muslimane, ali nikako mi nije jasno da neko brani srbe/četnike i govori im da oni nisu krivi i da je njihov "otpor" opravdan.

Čitav narod je preglasan.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:05 

Tuta je napisao/la:
Nego, šta bi od Rezolucije o stanju napretka BiH prema EU, bijahu li usvojeni "hrvatski" amandmani, ako nije to sređeno, kada bi trebalo biti?

Postavih pitanjce od životnog značaja... đe je zapelo?

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:07 

lider30 je napisao/la:

Kažu i srbi da su preglasani u Hrvatskoj. Ispada na kraju da su srbi žrtve.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:09 

BBC je napisao/la:

Sami ste vi s nama u Federaciju, tu smo vas stisnuli čeičnim zagrljajem i ne puštamo. Niti namjeravamo puštati, a Ameri nam leđa čuvaju. Opusti se, nasloni se u fotelju, gledaj i uživaj.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:09 

Bora je napisao/la:
lider30 je napisao/la:

Kažu i srbi da su preglasani u Hrvatskoj. Ispada na kraju da su srbi žrtve.

Srbi u Hrvatskoj nisu imali mehanizam zaštite te konstitutivnosti, pa Sabor nije imao koga konzultirati. U SR BiH je postojalo Vijeće SR BiH koje je brinulo o interesima konstitutivnih naroda i moralo je biti konzultirano u vezi svake odluke koja se ticala konstitutivnosti naroda - a budući status BiH to svakako jest bio. Dakle - referendum je bio formalno neustavan. Druga stvar - nisu uspjeli postići izlaznost od 66%, a donijeli su odluku o usvajanju odluka na referendumu - na temelju neustavne većine. Dakle o tome se radi.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:13 

Sad će novo bošnjačko proljeće pa ćete i vi imati zabavu. Nije sve tako crno.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:15 

BBC je napisao/la:
Sad će novo bošnjačko proljeće pa ćete i vi imati zabavu. Nije sve tako crno.

Insallah. U šeher Sarajevu, u slanoj Tuzli, smogovitoj Zenici, dalekom Bihaću i stolnom Mostaru. Opet u tim gradovima protesti slijede.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:16 

Policija je sad dobila opremu, pa se čuvajte. Uzeli novac iz robnih zaliha.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:27 

BBC je napisao/la:
Policija je sad dobila opremu, pa se čuvajte. Uzeli novac iz robnih zaliha.

Policija je uz narod. Siguran sam da će se i oni pridružiti demonstrantima.

Vrh

PostPostano: 20 ožu 2015, 20:28 

Slovensko Delo i analiza "tretja entitete" ili kako već Slovenci vele...

Citat:
ANALIZA SLOVENSKOG “DELA”: BiH je kolijevka Hrvata i moguće ju je urediti kao decentraliziranu i federaliziranu zemlju

Slovenski dnevni list Delo iscrpno je analizirao zahtijeve Hrvatskog narodnog sabora i istupe predsjednice republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Bosna i Hercegovina je za Hrvatsku važan susjed, piše slovenski dnevnik Delo i dodaje da Hrvati, Bosnu i Hercegovinu, smatraju “kolijevkom hrvatstva”.

“Ipak, Hrvata u BiH je sve manje, a želje za formiranje Trećeg entiteta, koji bi bio ravnopravan sa srpskim i bošnjačkim su sve veće.” piše list.

Delo opširno analizira zahtjeve Hrvatskog narodnog sabora iz Mostara i istup Predsjednice Hrvatske tokom njene posjete u BiH, koja je “malo smirila napetosti oko tog pitanja, ali je sebi otvorila novi front i to s predsjednikom HDZa Tomislavom Karamarkom.”

List navodi da je novu BiH “po njegovom uvjerenju moguće vidjeti kao decentraliziranu , pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica sa jednakim pravima i odgovornostima.”

Delo smatra da je ova njegova poruka drugačija od one , koju je u Sarajevu uputila Kolinda Grabar Kitarović , kada je stavila do znanja da će se zalagati za politiku EU i SAD prema BiH.

SDP i DF su kritizirali istup hrvatske predsjednice nazivajući ga miješanjem u unutarnje stvari, dok je Milorad Dodik u Banjoj Luci ocijenio da su nastojanja za formiranje trećeg entiteta prirodna.

Poskok.info

Ako netko može pronać analizu.... :/

Ima ovde samo mali uvodni insert, a ostalo se treba platiti.... Ali super, internacionalizirali smo pojam "trećeg entiteta" :D

Citat:
Tretja entiteta BiH je v prvem planu

slika

Bosna in Hercegovina je za Hrvaško pomembna soseda. Dejstvo, da jo imajo tudi za »zibelko hrvatstva«, to le še potrjuje. Vendar pa je Hrvatov v BiH vse manj, želje po oblikovanju tretje entitete, ki bi bila enakopravna srbski in bošnjaški, pa postajajo vse glasnejše.

Nedavna zahteva hrvaškega narodnega sveta iz Mostarja, ki je odkrito zahteval od bosanskohercegovskih oblasti v Sarajevu spremembo ustave in ustanovitev tretje, hrvaške entitete, zato za analitike ni bilo niti najmanj presenetljivo.

Delo

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 427 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Banya, Fredericktown, iprodano i 23 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: