HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 22 stu 2024, 23:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ] 

Od navedenih obljetnica idem na
1) sve 0%  0%  [ 0 ]
2) niti jednu 50%  50%  [ 3 ]
3) samo Alka 0%  0%  [ 0 ]
4) Alka i Oluja 17%  17%  [ 1 ]
5) neka druga kombinacija 33%  33%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 6
Autor/ica Poruka
 Naslov: Godina velikih obljetnica
PostPostano: 20 tra 2015, 14:05 

Ove (predizborne) godine čekaju nas tri velike obljetnice: 70. obljetnica Bleiburga, 300. Sinjske alke i 20.obljetnica Oluje.

Redom 16.svibnja, 2.kolovoza, te 5.kolovoza.

Alka će sigurno biti najveličanstvenija, ipak je ovako nešto, jednom u stotinu godina.

Što mislite o obilježavanju Oluje (i) u Zagrebu, 5.og navečer, vojnom paradom?

Osobno sam za to, al 4.og navečer.

I na kraju idete li put ovih mjesta ili ćete pratit s malih ekrana?

Vrh

Naslov: Re: Godina velikih obljetnica
PostPostano: 20 tra 2015, 14:10 

Također i 70 godina od stradanja u Jasenovcu. Hoće biti tko? Četvrtog svibnja.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 14:15 

70 godina od zatvaranja ustaškog logora, a stradanja su bila i prije 45. i poslije nje.

Bit ćeš ti očito. Javi nam kako je bilo.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 14:16 

Ibar je napisao/la:
70 godina od zatvaranja ustaškog logora, a stradanja su bila i prije 45. i poslije nje.

Bit ćeš ti očito. Javi nam kako je bilo.

Ja sam se već izjasnio da ne idem nigdje.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 14:17 

Pošteno.

Požeški biskup (ili njegov zamjenik) svake godine ima Misu u Jasenovcu. Ne znam točno datum. Bit će tako i ove godine.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 15:39 

Ibar je napisao/la:
Pošteno.

Požeški biskup (ili njegov zamjenik) svake godine ima Misu u Jasenovcu. Ne znam točno datum. Bit će tako i ove godine.

I to je pošteno.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 15:50 

Što se proslave 20. obljetnice Oluje tiče, osobno sam protiv vojne parade u Zagrebu i smatram da središnjica proslave mora biti u Kninu.

No ako već nekako treba uključiti Zagreb, onda bi bilo zanimljivo kada bi u ranojutarnjim satima vojna povorka (tipa tenkovi i slično) uz pratnju TV ekipa krenula iz Zagreba, pa recimo prošla sva značajnija mjesta poput redom Petrinje, Gline, Vojnića, Slunja, Plitvica, Korenice, Gračaca, Benkovca, te u neko doba poslijepodne "pobjednički" ušla u Knin kao centralnu etapu proslave.

A kroz prigodnu TV emisiju koja bi pratila kretanje povorke bi se onda moglo upoznati gledatelje sa tijekom akcije Oluja (primjerice uz goste koji su bili izravni sudionici akcije i koji bi mogli ispričati nekakve zanimljivosti).

Uglavnom, ovako nešto bi po meni bilo super, ali poznavajući sposobnost i želju Vlade i državne televizije, čisto sumnjam da bi se tako što moglo i ostvariti.

slika

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 21:54 

Oluja gotovo 100% siguran. Alka malo teže.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 21:56 

On bi tenkovima uništavao ceste.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 22:14 

Volio bih na jubilarnu Alku, no do ulaznica neće baš biti lako doći. Što se tiče mimohoda u Zagrebu podržavam, ovo je okrugla obljetnica, 20., i zahtijeva ponešto drugačiju proslavu. Tih 4 milijuna kuna nije velika cijena za davanje na značaju jednom od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti. Vojni mimohodi nisu nešto neuobičajeno u Europi, a u zadnjih godinu dvije je došlo puno nove oprem, ponajprije MRAP-i, Patrije i nadam se PZH-2000 i Kiowe.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 22:19 

Da, a u ovim sumornim vremenima to može malo i dignuti duh narodu.

Vrh

PostPostano: 20 tra 2015, 23:49 

Protiv sam te parade jer se pravi samo zato što su Srbi prošle godine sa Rusima napravili istu. U Hrvatskoj se previše zamaraju vijestima iz glupe Srbije dok o susjedima Mađarima ili Italijanima ne znaju ništa.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 02:14 

Vojnu paradu Oluje nikako u Zagrebu jer realno urbani i napredni klinci ne bi voljeli takvo nešto.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 09:16 

master_mind_ je napisao/la:
Vojnu paradu Oluje nikako u Zagrebu jer realno urbani i napredni klinci ne bi voljeli takvo nešto.

Glupost, sva događanja vezana uz vojsku su u Zagrebu izuzetno dobro posjećena. Jedina opasnost je da bi grad bio praktički prazan zbog sezone.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 18:18 

Naprotiv. Neka znadu kakav poredak vremena očekuje Hrvatsku, pa neka se prilagode ili kupe stvari i u bijeli svijet. Nisu njihovi očevi i djedovi bili tako obzirni prema suprotnoj strani.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 18:27 

volvoks je napisao/la:

Glupost, sva događanja vezana uz vojsku su u Zagrebu izuzetno dobro posjećena. Jedina opasnost je da bi grad bio praktički prazan zbog sezone.

:palacgore1
Točno!
:zivili

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 22:21 

Zadar1993 je napisao/la:

Naprotiv. Neka znadu kakav poredak vremena očekuje Hrvatsku, pa neka se prilagode ili kupe stvari i u bijeli svijet. Nisu njihovi očevi i djedovi bili tako obzirni prema suprotnoj strani.

Poredak vremena?

Pa ako će biti prazan onda bolje u Knin i zato jer je populacija tamo domoljubnija.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 22:51 

volvoks je napisao/la:

Da su događanja vezana za znanost i obrazovanje tako posjećivana, dibi nam bio kraj...

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 23:06 

Divlja svinja5 je napisao/la:
volvoks je napisao/la:

Da su događanja vezana za znanost i obrazovanje tako posjećivana, dibi nam bio kraj...

Nedavno sam bio na otvorenom danu PMF-a i bio je izuzetno posjećen, baš kao i sajam stipendija ili dan robotike u Tehničkom muzeju. To je samo dio znanstveno-obrazovnih programa koji su bili izuzetno posjećeni. Doduše, predavanje o Kirgistanu na geografskom odsjeku je pohodilo nekih 35 ljudi. Očito da neki sadržaji ipak ne mogu privući pažnju šireg pučanstva.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 23:28 

Ne planiram ići nigdje, no vrjerojatno ću pratiti putem TV.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 23:30 

Često sam znao ić na Alku, lijepo bilo svake godine, samo eto baš ovu 300. ne ću moć. Jbga.

Vrh

PostPostano: 21 tra 2015, 23:51 

Tuta je napisao/la:
Također i 70 godina od stradanja u Jasenovcu. Hoće biti tko? Četvrtog svibnja.

Kao netko kome je netko vrlo blizak bio zatočenik tog logora i poslije njemačkih, ja ne planiram ići.
Zašto? Da bih dokazivala nešto?
Svake godine se hodočasti na takva mjesta, a svinjarije u svijetu sve su veće, a s njima i naše licemjerje.

Ali smatram da bi se takva obljetnica trebala obilježiti većim brojem predavanja i knjiga o tome.
U svijetu koji mirno promatra etnička čišćenja i genocide, takvo što se ne bi trebalo obilježavati riječima, ikakvim.

S tim u vezi, Baldasarov postupak za koji sam čula danas je za svaku osudu.
Nije trebalo poslati cvijeće na taj datum.

Ne znam. Ne planiram ići. Ikad. Čak bih rekla da mi je to besmisleno.
Iako zvuči nehumano i demagoški.

Nije ni on, nikad poslije.

Vrh

PostPostano: 22 tra 2015, 16:37 

Zadar1993 je napisao/la:

Poredak vremena?

Pa ako će biti prazan onda bolje u Knin i zato jer je populacija tamo domoljubnija.

Ukupni društveno politički ustroj kad sindrom egipatskih lonaca završi svoj životni vijek. :D

Ma gle, osobno bih stavio za Oluju sve u Knin, a za dan državnosti (onaj izvorni) vojni mimohod u Zgu.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 26 tra 2015, 00:53 

Na 300 godina Sinjske alke!

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... TM3b38vCbg
Citat:
TERŠELIČ UCJENJUJE KOLINDU!
‘Ako ne uklonite ratnog zločinca Mirka Norca, morate prestati financirati Sinjsku alku!’

Autor: S. Vučković
Subota, 25. Travanj 2015.

Vesna Teršelič, voditeljica Documente, Centra za suočavanje s prošlošću, nevjerojatan zahtjev poslala je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i hrvatskoj Vladi. Svjesno, na samu 300-godišnjicu Sinjske alke, predsjednici je postavila ultimatum nazvavši ga “Odrecite se ratnog zločinca” aludirajući na Mirka Norca i činjenicu da je on počasni član Viteškoga alkarskog društva Sinj.

Evo njenog zahtjeva:

- Smatramo da je krajnje vrijeme da se, nakon godina sustavnoga prešućivanja problema, jasno upozori na bitan moralni skandal vezan uz Sinjsku alku. Počasni je član Viteškoga alkarskog društva Sinj, koje svake godine organizira Alku, naime i ratni zločinac Mirko Norac, osuđen, u dva sudska postupka, na ukupno 15 godina zatvora zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Norac koji je, uz ostalo, osuđen i zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu, nije – kako to konstatira prvostupanjska presuda – iskazao ni “pijetet prema poginulima i suosjećanje s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje”. Dva desetljeća nakon završetka rata javna moralna higijena zahtijeva da se Hrvatska oslobodi primitivno nacionalističkoga odnosa prema nedavnoj prošlosti. Jer, kao što to iskustva mnogih nacija pokazuju, nacionalisti su pripravni opravdavati zločine počinjene “u ime nacije” (ili ih, barem, relativirati), primitivni nacionalisti pak počinitelje ovakvih zločina proglašavaju junacima. Veoma značajan simbolički korak u ovome pravcu bio bi Vaš javni zahtjev organizatorima da, konačno, na Mirka Norca primjene 20. članak svojega statuta, koji glasi: “Ako se neki član ponaša nečasno i ogriješi se o odredbe statuta, pravilnika, običajnih pravila ponašanja i općih društvenih pravila, mogu mu se izreći stegovne mjere: opomena, ukor, isključenje s proba, zabrana sudjelovanja u Alci ili isključenje iz Alke, smjenjivanje s dužnosti i isključenje iz društva“. Odluka se o isključenju donosi „ako od redovnog suda ili drugog organa bude pravomoćno osuđen za djelo koje krnji njegov dobar glas.”. Vjerojatno, ipak, nema dvojbe u to da ubijanje civila, uza sve ostalo, „krnji dobar glas“ svake udruge (čak i ako se ne naziva “viteškim društvom”).
Smatramo Vašom – moralnom, ali i političkom – obvezom da odustanete od pokroviteljstva nad Alkom (odnosno od predsjedavanja Organizacijskim odborom) ne ispune li organizatori Alke ovaj zahtjev. Smatramo, također, da bi u takvome slučaju trebalo sugerirati izostanak s Alke i diplomatskome zboru te mogućim drugim inozemnim gostima – stav je Documente.

Ova Teršeličkina ucjena će zasigurno, ukoliko joj se ne udovolji, biti još jedna od tema koje će upakirati u otvoreno pismo i odaslati na “zapadne adrese”, zbog čega će Hrvatska dobiti “packe”, a možda i sankcije. Najčudnije je, međutim, što Vesna Teršelič ljude koji su Norca proglasili počasnim članom naziva “primitivnim nacionalistima” misleći valjda kako je vrlo moderno biti “antifašist”.

Petokolanaši u Hrvatskoj još slobodno 'dejstvuju'! Dokle?

Vrh

PostPostano: 26 tra 2015, 08:52 

U protivnom ce sto Terselicka nspraviti?

Jbg izgleda da se Dokumenta i sl. jos nisu navikli da ulaskom Hrvatske u EU je nestao njihov sredstva za pritisak.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: