|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
MIR
|
Naslov: NOB poezija Postano: 19 svi 2015, 05:38 |
|
|
Mrzimo vas(Objavljeno u Građi za kulturno-ujetnički rad iz 1943. godine) Mrzimo vas, hulje, Mrzimo, krvnici, Vi, pljačkaške rulje! U majčinoj klici Kunu vašu djecu utrobe svih žena. Naše ljute guje Kroz kost će vam gmizat, Pobješnjele kuje Crijeva će vam lizat Muhe zukavice i smrdljivi crvi Osvetu će množit u crnoj vam krvi. Srcem bismo jeli Pogano vam meso, na lešine sjeli I kliktali bijesno, Smrdežima vašim punili bi pluća Za pobjede nove, nova nadahnuća. Ivan Goran Kovačić
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 19 svi 2015, 06:17 |
|
|
Lijepa pjesma. Kome je posvećena?
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 19 svi 2015, 16:16 |
|
|
MIR je napisao/la: Mrzimo vas(Objavljeno u Građi za kulturno-ujetnički rad iz 1943. godine) Mrzimo vas, hulje, Mrzimo, krvnici, Vi, pljačkaške rulje! U majčinoj klici Kunu vašu djecu utrobe svih žena. Naše ljute guje Kroz kost će vam gmizat, Pobješnjele kuje Crijeva će vam lizat Muhe zukavice i smrdljivi crvi Osvetu će množit u crnoj vam krvi. Srcem bismo jeli Pogano vam meso, na lešine sjeli I kliktali bijesno, Smrdežima vašim punili bi pluća Za pobjede nove, nova nadahnuća. Ivan Goran Kovačić Ima i ona druga o klanju isto od Ivana Gorana Kovačića mislim da se Jama zove ili tako nešto.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 19 svi 2015, 19:39 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76250 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Odlicno stivo za simpatizere NDH.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 05 lip 2015, 23:37 |
|
|
A ovo je jedan napredni Titinih simpatizer Mate Kapović (Sveučilišni profesor na Filozovskom fakultetu!) koji kaže na svom Facebook-u svojim studentima, budućim intelektualcima: “Isprike na rječniku, ali serem vam se na Bleiburg…”
_________________ MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama! Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti! Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!
|
|
Vrh |
|
|
MIR
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 08 lip 2015, 18:56 |
|
|
Samo da popravim neke napisane pogreske: MIR je napisao/la: A ovo je jedan od "naprednih" Titinih simpatizera, Mate Kapović (Sveučilišni profesor na Filozovskom fakultetu!) koji kaže na svom Facebook-u svojim studentima, budućim intelektualcima: “Isprike na rječniku, ali serem vam se na Bleiburg…”
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 08 lip 2015, 20:05 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Ivanu Goranu Kovačiću ne pakovati, nije on ili Vladimir Nazor kriv što su živjeli u tim vremenima: Citat: Krv je moje svjetlo i moja tama. Blaženu noć su meni iskopali Sa sretnim vidom iz očinjih jama; Od kaplja dana bijesni oganj pali Krvavu zjenu u mozgu, ko ranu. Moje su oči zgasle na mome dlanu.
Sigurno još su treperile ptice U njima, nebo blago se okrenu; I ćutio sam, krvavo mi lice Utonulo je s modrinom u zjenu; Na dlanu oči zrakama se smiju I moje suze ne mogu da liju.
Samo kroz prste kapale su kapi Tople i guste, koje krvnik nađe Još gorčom mukom duplja koje zjapi - Da bodež u vrat zabode mi slađe: A mene dragost ove krvi uze, I ćutio sam kaplje kao suze.
Posljednje svjetlo prije strašne noći Bio je bljesak munjevita noža, I vrisak, bijel još i sad u sljepoći, I bijela, bijela krvnikova koža; Jer do pojasa svi su bili goli I tako nagi oči su nam boli.
O bolno svjetlo, nikad tako jako I oštro nikad nisi sinulo u zori, U strijeli, ognju; i ko da sam plako Vatrene suze s kojih duplje gori: A kroz taj pako bljeskovi su pekli, Vriskovi drugih mučenika sjekli.
Ne znam, koliko žar je bijesni trajo, Kad grozne kvrge s duplja rasti stanu, Ko kugle tvrde, i jedva sam stajo. Tad spoznah skliske oči na svom dlanu I rekoh: "Slijep sam, mila moja mati, Kako ću tebe sada oplakati..."
A silno svjetlo, ko stotine zvona Sa zvonika bijelih, u pameti Ludoj sijevne: svjetlost sa Siona, Divna svjetlost, svjetlost koja svijeti! Svijetla ptico! Svijetlo drvo! Rijeko! Mjeseče! Svjetlo ko majčino mlijeko!
Al ovu strašnu bol već nisam čeko: Krvnik mi reče: "Zgnječi svoje oči!" Obezumljen sam skoro preda nj kleko, Kad grč mi šaku gustom sluzi smoči; I više nisam ništa čuo, znao: U bezdan kao u raku sam pao.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: NOB poezija Postano: 08 lip 2015, 20:30 |
|
|
yayo je napisao/la: MIR je napisao/la: Mrzimo vas(Objavljeno u Građi za kulturno-ujetnički rad iz 1943. godine) Mrzimo vas, hulje, Mrzimo, krvnici, Vi, pljačkaške rulje! U majčinoj klici Kunu vašu djecu utrobe svih žena. Naše ljute guje Kroz kost će vam gmizat, Pobješnjele kuje Crijeva će vam lizat Muhe zukavice i smrdljivi crvi Osvetu će množit u crnoj vam krvi. Srcem bismo jeli Pogano vam meso, na lešine sjeli I kliktali bijesno, Smrdežima vašim punili bi pluća Za pobjede nove, nova nadahnuća. Ivan Goran Kovačić Ima i ona druga o klanju isto od Ivana Gorana Kovačića mislim da se Jama zove ili tako nešto. Horor. Ovo je gore od Majakovskog.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 8 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 22 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|