HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 sij 2025, 17:32.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 630 post(ov)a ] 
Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Sljedeća

Jeste li za trajnu pomirbu i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH ?
Da 47%  47%  [ 21 ]
Ne 36%  36%  [ 16 ]
Ne znam. 18%  18%  [ 8 ]
Ukupno glasova : 45
Autor/ica Poruka
 Naslov: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH
PostPostano: 14 lip 2015, 09:04 

Pošto sam prozvan od @ daramo na drugoj temi, i da je ne bi začatavali ...

Citat:
OK "sunarodnjaci" druge vjere mene zanima šta ste uradili na tom pravaškom "ujedinjenju" naroda, lako je prodavati prazne priče po forumu na koje će možda i nasjesti neki Hrvat avnojevac koji vas ne poznaje dobro.

Prije svega riba smrdi od glave. Odnosi muslimana i katolika u BiH su davno žrtvovani zarad nekih "viših" interesa tijekom raspada bivše Jugoslavije. Sukobi nisu došli "odozdo", i tko god tvrdi da je postojala neka specijalna mržnja do 1992 izuzetno laže.

Jako je teško sada nama običnim smrtnicima liječiti rane koje je nanijela loša politika, topovi i tenkovi i preskakati svoju sjenu u sjeni ratnih zločina i dvodecenijskih konflikta koji se ni dan danas ne smiruju.

Evo što sam ja osobno kao mali čovjek radio na tragu ideja pravaštva. Prvo ja sam u ratu bio teenager, i nisam Bog zna što mogao. Ali ... barem nisam doljevao ulje na vatru i nisam dozvoljavao da se u mojoj okolici ogovaraju i ruže Hrvati katolici kao ljudi. Nije mi lijepo uzvraćeno od Hrvata koji su me sa potcijenjivanjem i podsmijehom gledali kao i vi ovdje na forumu. Kao, što imaš ti lijaba da budeš fin... svi ste vi isti, i onaj pod hastalom i onaj za hastalom.
Nisam nikada odustao da mirim i dajem potporu Hrvatima i RH u svemu izvan bošnjačko-hrvatskog sukoba, ali ... to je priča u vjetar.

Iza rata sam se angažirao u nevladinim organizacijama poglavito da bih radio na međuvjerskom dijalogu muslimana i katolika, ali stranci su davali novac pa smo morali uključivati i pravoslavce i židove, tako da se to dosta razvodnilo, ali je ostalo međureligijsko vijeće, kontakti mladih teologa i dobri osobni odnosi jednog broja ljudi uglavnom dajđi sa vaše strane i nekih imama sa naše. Moja uloga je bila naravno minorna i usputna, ali sam ipak žrtvovao vrijeme i znanje da dam potporu.

Od 2000 do 2010 sam redovito pratio odnose i reagirao sam čak i u BH i hrvatskom tisku u slučajevima kad je trebalo smirivati strasti, a bilo je više prilika. Nisam od osobnih problema imao vremena da se više angažiram.
Iza 2010 sam bio sudionik različitih inicijativa da muslimanski i katolički intelektualci, političari i poslovni ljudi sjednu u ZG i uz pomoć RKC i IZ, kao i obje vlade daju svoje viđenje i konkretne prijedloge za harmoničan suživot muslimana i katolika u politici, gospodarstvu i kulturno-vjerskom radu. Došlo je i do vlada - nije bilo potpore.
Kod nas se politika vodi isključivo na usko-stranačkim tračnicama. Volja i interesi običnog puka su nebitni.

Citat:
Mene zanima konkretno kad ste već pravaši kolega Bistrik i Nebula kako ste se izjasnili na prethodnom popisu kao Bošnjak ili Hrvat?

Ja ne sporim svoje europsko hrvatsko etničko podrijetlo, ali bez sveobuhvatnog političkog dogovora katolika i muslimana na našim prostorima čiji sam zagovarač, nema ništa od toga da ja izigravam mučenika za hrvatsku stvar i izlazim na brisani prostor između dvije vjere riskirajući sa me odbace svi.
Što su Hrvati učinili da ohrabre hrvatski europski element među Bošnjacima muslimanima da izađu na svjetlo dana ?
Nemojte zajebavati i tražiti od nas što vi osobno na našem mjestu učinili ne bi ...

Citat:
Albanaca ima svih vjera ali je kršćana apsolutna manjina tako da i ne mogu biti poseban narod jer nigdje nisu homogena većina, ista situacija bi bila i da su npr. Osmanlije osvojile cijelu Hrvatsku i da je većina Hrvata prešla na islam danas sigurno ne bi bilo Bošnjaka to stoji.

Bošnjaštvo je iznuđen identitet i svi to dobro znamo. Bit će ga onoliko koliko srpska, a ponajviše hrvatska zvanična politika bude iznudila da ga bude.

Citat:
Zanimljiva je naprimjer situacija da Albanci katolici dolaze u HB i otvaraju radnje a Albanci muslimani u Bošnjakistanu, to su ne pomirljive razlike koje uvijek izađu na sunce.

Ja bih jako volio da između nas vladaju odnosi kao između Albanaca katolika i muslimana. Svaki Albanac musliman bi život dao za Albanca katolika, a već ne bi za primjerice muslimana iz BiH, isto i Albanac katolik.

Citat:
Oni nas ne vide kao jedan narod nego su željeli i u ratu i poraću pojednostaviti stanje u BiH eliminiranjem Hrvata kao najmalobrojnije zajednice i podjelom BiH na srpski i bošnjački dio.

Vidjeli bi nas kao jedan narod da se tako izjašnjavamo. Strancima je svejedno kako se tko izjašnjava.
S druge strane koliko je pogrešno potiranje Hrvata katolika u čemu se slažemo, još je gora ideja stvaranje Islamske Džamahrije na teritorijama gdje su muslimani u većini.

Citat:
Da želite normalizaciju odnosa ne bi birali one koji Hrvati niječu kao narod i osporavaju sva prava, radili bi na tome da smo ravnopravni i gurali BiH prema EU a ne nekim arapskim i islamskim ligama.

BiH zbog Srba i Rusije nikada, a možda ni tada neće ući u NATO i EU. To su zablude za malu djecu. Raspad i rat su mnogo vjerojatniji.
Stranci i naša politička Čaršija sve lažu.
Što se islamske opcije tiče, ona može dobiti bitku samo ako se mala džamahirija formira. Najbolji način da se islamski ekstremisti trajno eliminiraju je integracija BiH i muslimana u širi zapadno-kršćanski prostor uz davanje potpore RKC i drugim crkvama zapadne provenijencije da budu kontra-uteg i zbilja jaka alternativa uz nas muslimane hrvatskog etničkog podrijetla.

Ja se slažem sa ravnopravnošću, ali na čitavom hrvatskom etničkom prostoru tj. da se prava Hrvata katolika i muslimana hrvatsko europskog etničkog podrijetla izjednače. Ja za nas tražim domovnice ne zbog toga što mi nešto treba od Hrvatske, prvi ću potpisati da se za sva vremena odričem socijalnih davanje i sl. stvari, nego da sutra u RH i u HB ne budem stranac, kao što je to sada slučaj.
Alternativa je Džamahirija koja neminovno vodi katolike i muslimane u sukob.

Citat:
Hrvati ne potiču nikakve sukobe upravo suprotno uvijek smo bili za dogovore iako na kraju uvijek po vlastitu štetu, samo vi danas imate najviše zaluđenih i medijski sustavno ispranih glava koje su spremne za islam i džamahiriju protjerivati Hrvate i Srbe.

Hrvati katolici su u cjelini izašli kao blizu pa apsolutni pobjednici ratova raspada biše Jugoslavije. Zašto pobjednici ne bi bili za dogovor ?
Točno - kod nas je narod sluđen, ali ako mu se da zbilja jaka alternativa, može biti i odluđen.

Citat:
Luđaka koji i sami ne shvaćaju da bi tim naštetili ponajviše sami sebi i da ćete imati najviše gubitke.

Gubitke bi imali svi, ali najgore je to što bi ovaj prostor postao Liban, Sirija i Afganistan. Stvaranje džamahirije doista nije rješenje i drago mi je da to uviđaš.

Što vi osobno radite na trajnoj pomirbi katolika i muslimana u BiH ?

Kakvi su vaši KONKRETNI prijedlozi da se nešto učini ?

Love USA !

Vrh

Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH
PostPostano: 14 lip 2015, 09:57 

Sve je to lijepo ali problem proizlazi iz slijedecih razloga:

1.) Fragmentiranost bosnjackog identiteta - imamo Jugoslovene, multietnicare, islamiste, velikobosnjake i sudeci po tebi u tragovima prohravtske ili prosrpske snage. I u vecini toga pomijesane navedene identitete(npr. islamist i velikobosnjak)

2.) Slijedom toga - s kim se moze pregovarati kad se razgovara sa Bosnjacima? Jedni kazu jedno, drugi kazu nema govora o tome itd.

3.) Vec je prisutno razdvjanje nasih (hrvatskog i bonjackog) identiteta. Hrvati naginju zapadu pod svim okolnostima a Bosnjaci bi eventualno zapad samo dok im koristi tj. kao nuzno zlo.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 10:36 

Svatko normalan je za pomirbu i suradnju ali od usklađivanja interesa nema ništa jer je to prosto nemoguće.

Hrvati samo traže ravnopravnost, nažalost poučeni prilikama i trenutnom sitaucijom sasvim je jasno da se ta ravnopravnost samo može ostvariti teritorijalnom, gospodarskom i kulturnom autonomijom i jedino bi se tim smanjilo iseljavanje Hrvata iz BiH.
Na drugoj strani Bošnjaci nikada neće odustati od nacionalne države i ideje Bošnjaka kao temeljnog naroda, pritisci će biti još viši s vremenom i demografskim prelaskom zacrtanih 50%.

Ovo je stvarno bezobrazno kako su to Hrvati apsplutni pobjednici?
To jedino može vrijediti za RH i opet u njoj Srbi imaju barem kakav takav utjecaj i fizički ih ima za razliku od RS.
Iz BiH je protjeran svaki 4 Hrvat, iz pola države je potpuno nestalo Hrvata u bošnjačkom dijelu FBiH smo desetkovani, odrekli smo se dvoje Republike radi toga da nas muslimani sutra mogu majorizirati i nekažnjeno se iživljavati nad nama.

Da je Bošnjacima do usklađivanja interesa oni bi kao brojniji narod i neugrožen u FBiH prvo Hrvatima dozvolili izbornu jedinicu i odklonili svaki mogući način preglasavanja i tv kanal na hrvatskom jeziku ali ne to ugrožava velikobošnjačke vitalne nacionalne interese

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 11:16 

Zajednički nteresi katolika i muslimana ne postoje, kao što je pomirenje nemoguće. Previše stoljeća mržnje i zla.
Zajednički interesi i pomirenje Hrvata i Bošnjaka su drugo, iako imaju slične šanse. 2 promila.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 12:29 

Kako se lijepo sjetio da sjebe Srbe, pa onda Hrvati više i neće biti problem... ovi Bušnjaci postaju sve lukaviji kako godine prolaze :smijeh

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:06 

Ovo što spominje @Bistrik je zapravo već urađeno 1994.
Nakon žestokih sukoba predstavnici Hrvata i muslimana su sjeli i potpisali Washingtonski sporazum, koji je Hrvatima davao prava u jednoj složenoj državnoj zajednici. I što se desilo? Prvom prigodom su muslimani izigrali odredbe toga sporazuma, izmjenili ga u svoju korist i obespravili hrvatski narod. Tako bi bilo i da se postigne neki novi "dogovor".
Da se i ne govori o nemoralnosti i političkoj štetnosti takvih dogovora dvojice na štetu trećeg.
Muslimani zbog nečeg imaju neko čudno razmišljanje da bi eto, Hrvati trebali da učine neki korak, potez, da iniciraju nešto, kao neki sporazum (u biti kontra Srba), a ne kuže da u ovoj konselaciji snaga jedino oni mogu i moraju učiniti prvi korak (a dakako to da neće, nisu ludi, jer znaju da od toga nema ništa pa čemu onda ustupci?)

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:11 

Bobovac, pa ti napisao više istine u kratkom komentaru nego je Bošnjaci vide u godinu dana na Klislam portalu i forumu.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:34 

Citat:
1.) Fragmentiranost bosnjackog identiteta - imamo Jugoslovene, multietnicare, islamiste, velikobosnjake i sudeci po tebi u tragovima prohravtske ili prosrpske snage. I u vecini toga pomijesane navedene identitete(npr. islamist i velikobosnjak)

Najveći dio muslimana ne posjeduje neku jasnu orijentaciju - amorfna masa koja će poći za onim tko ih najbolje osvoji. Hrvatska opcija je jaka barem koliko i bilo koja druga, ali dosada nije bilo razloga da se artikulira.
Evo ja ću skupiti 50 do 100 najjačih muslimanskih intelektualaca, uglednika, profesora u roku mjesec dana.
Stanje postaje kritično, pa je polako vrijeme ... Vaša strana je glavni problem.

Citat:
2.) Slijedom toga - s kim se moze pregovarati kad se razgovara sa Bosnjacima? Jedni kazu jedno, drugi kazu nema govora o tome itd.

Dogovor dvije grupe nije stvar zadimljenih birtija i okretanja janjadi i prasadi po nekim kavanama zajapurenih stranačkih lidera. Dogovoru prethodi široka društvena rasprava prvo između muslimana i katolika između sebe svaki pojedinačno. Slijedi rad u Zagrebu sa stručnjacima za različita polja dogovora, pravljenje sporazuma u kojem će čitavo zainteresirano drušvo učestvovati. Tko neće - ne mora, snosit će odgovornost za posljedice i stradanja. Konačno ide referendum u RH i FBiH, i tek onda kada narod nešto demokratski odobri i potvrdi- onda se eventualno ide na primjenu.

Sve ostalo nema legitimitet i propast će kao i dosadašnji dogovori.

Ako je narod u većini protiv - treba i to prihvatiti - ali vrijedi pokušati sve. Prošli puta nismo sve pokušali, pa je završilo kako je završilo.

Citat:
3.) Vec je prisutno razdvjanje nasih (hrvatskog i bonjackog) identiteta. Hrvati naginju zapadu pod svim okolnostima a Bosnjaci bi eventualno zapad samo dok im koristi tj. kao nuzno zlo.

Manje smo razdvojeni nego prije 100 godina. Muslimanska amorfna masa može sanjati što hoće, ali Islamska Džamahirija može samo ako se isele na Bliski Istok. Mislim može i sada ako ćemo živjet kao Afganistanci u stanju stalnoga rata. Bošnjaci muslimani su hametice pobjegli na Zapad i sad im većini djeca u školi slave Božić, i boje jaja za Uskrs. Toliko o pravome stanju...

Love USA !

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:37 

Da postoji i mrvica dobre volje sa strane Bosnjaka kao sto tu prica Bistrik, Hrvati bi vec imali tv kanal, izbornu jedinicu a likovi popit Komsica nebi prismrdili Predsjednistvu zemlje.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:40 

PCM je napisao/la:
Da postoji i mrvica dobre volje sa strane Bosnjaka kao sto tu prica Bistrik, Hrvati bi vec imali tv kanal, izbornu jedinicu a likovi popit Komsica nebi prismrdili Predsjednistvu zemlje.

Bistrik samo traži "partnera" za varanje i laganje Srba. I potencijalne ratne "saveznike" koji će im osvojiti zemlju, ginuti za njihove interese, na kojoj bi oni uživali kao begovi i age.
Hrvati kao najmanji narod moraju uzeti jaku distancu od toga inače su sebi potpisali smrtnu presudu. Strogo istinom i argumentima, od varanja nema ništa.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:44 

1: Daj molim te ne muljaj 90% Bošnjaka posjeduje jasnu orjentaciju:
100% islamska Bosna, povezivanje s islamskim zemljama, Bošnjaci temeljni narod, ISIL, kalifat, Turska.

2. Kakav referendum, misliš neki da se BiH uredi po Alijinoj islamskoj deklaraciji kladim se da bi za to glasalo preko 90% Bošnjaka?

3. Dobro džamahirija je neki nedosanjani san, svjesni su oni da od toga nema ništa u Europi ali bi se vrlo rado zadovoljili i sa 100% Bosnom kao nacionalnom državom Bošnjaka.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 13:54 

Bistrik je napisao/la:
Najveći dio muslimana ne posjeduje neku jasnu orijentaciju - amorfna masa koja će poći za onim tko ih najbolje osvoji. Hrvatska opcija je jaka barem koliko i bilo koja druga, ali dosada nije bilo razloga da se artikulira.

Totalna glupost. I prije više od 100 godina o tome se vodila debata i bilo je kojekakvih pokušaja sa minimalnim rezultatima.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:07 

Čuj, nisu ni prije 100% godina imali orijentaciju a ginuli ko ludi u borbama protiv Hrvata i ostalih AU naroda da sačuvaju osmanske privilegije, u AU nisu htjeli biti Bošnjaci i da budu pravima jednaki Hrvatima i Srbima, u kraljevini Jugi podvili rep i ni zucnuli za hrvatske i interese ostalih zaorobljenih naroda Kraljevine Srboslavije u WW2 da se spase četničkog noža hinjski glumili Hrvate i klali Srbe a iza leđa planirali progon katolika iz Bosne, da bi poslije rata odjednom postali partizani, ista repriza i 90.

Da se bogda ni tada u WW2 Švabe nisu umiješali da je tada puklo kao što je bilo na ivici ne bi se barem ponovilo 90tih.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:07 

Muslimani su podivljali i zanima in samo Erdogan i majka turska rade to sto im muftija naredi.
Neprospiaj vise price o nekom zajednistvu i tome znamo mi dobro ko je koga naoruzavo, preko koji granica su dolazili mudzahedini u pomoc muslimanima a koga su onda klali i ubijali ti isti. Zna se i ko je kome Komsica uvalio, neda TV kanal i jos mnogi stvari i sad u ovo vrijeme kad 99% muslimana ceka neki nestanak Hrvata u BiH i ti nama ovde o zajednickim interesima pomirenju i drugim sranjima ?!?! Mozda ti to mislis i iskreno i ozbiljno ali onda pripadas onim 0,1% i moram da te razocaram jer to se nemoze desit i nikad nece !

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:14 

Vratite se na temu, mislim da nije zamišljena kao povijesti osvrt nego što dalje ako je danas polazna točka.

Ja sam za svaki dogovor, sve dok je u duhu tronacionalne BiH, i da se ne udružuju dvoje protiv trećeg.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:20 

Trajna pomirba je moguca ako se Hrvatima dopusti stvaranje treceg entiteta, i kroz takav osjecaj sigurnosti. Sve ostalo je nesvrhonosno, jer Hrvati ostavljaju instrumente moguceg ugnjetavanja u rukama Bosnjaka.

Danas ni ne kupis jedan prsut na ric, a kamoli da nekome das u ruke suverenitet, jos pri tome ako ti se servira Komsice i druge bisere.

Bonsjaci ce se morati oprostiti o ideji temeljnog naroda u toj drzavi, a nije ni vridno pokazati prston na RH i pricati kako vi mozete, i mi bi, nisu iste situacije, niti su bile, okanite se corava posla.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:23 

Trajna pomirba je moguća po principu tronošća i nikako drugačije jer ako je jedna noga duža ili kraća zna se gdje završava takva BiH.

Vrlo jednostavno ako Srbi imaju svoj entitet trebaju ga imati i Hrvati i Bošnjaci, ako Srbi i Bošnjaci imaju svoj tv kanal trebaju ga imati i Hrvati e to su već usklađeni interesi.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:32 

Uostalom, ovo je pravljenje računa bez krčmara (jer se lik nije ograničio na FBiH). Koji bi to bio interes Hrvatske da u svoj nacionalni korpus prime do 2 milijuna muslimana (slabijeg imovinskog stanja od prosjeka u RH), s obzirom na što se danas događa u svijetu?

Slabo se ko više u RH pali na neku opasnost od Srba, pa ta korist od paket aranžmana propada?

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:39 

Bobovac je napisao/la:
Ovo što spominje @Bistrik je zapravo već urađeno 1994.
Nakon žestokih sukoba predstavnici Hrvata i muslimana su sjeli i potpisali Washingtonski sporazum, koji je Hrvatima davao prava u jednoj složenoj državnoj zajednici. I što se desilo? Prvom prigodom su muslimani izigrali odredbe toga sporazuma, izmjenili ga u svoju korist i obespravili hrvatski narod. Tako bi bilo i da se postigne neki novi "dogovor".
Da se i ne govori o nemoralnosti i političkoj štetnosti takvih dogovora dvojice na štetu trećeg.
Muslimani zbog nečeg imaju neko čudno razmišljanje da bi eto, Hrvati trebali da učine neki korak, potez, da iniciraju nešto, kao neki sporazum (u biti kontra Srba), a ne kuže da u ovoj konselaciji snaga jedino oni mogu i moraju učiniti prvi korak (a dakako to da neće, nisu ludi, jer znaju da od toga nema ništa pa čemu onda ustupci?)

Sve si rekao.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:45 

Nikakve saveze necemo raditi protiv trece strane u BiH. Niti sa Bosnjacima protiv Srba, niti sa Srbima protiv Bosnjaka. U BiH ima dovoljno mjesta za sve i mi necemo biti jezicac na vagi za neku od navedenih strana. Ako postovanje Europe i njenih zakona te demokratskih nacela nije dovoljno Bosnjacima ili Srbima, ima tko ce ih "utjerat u pamet".

Jasno da nebi bilo zabune, problem (trenutno) su Bosnjaci a ne Srbi.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:49 

Anketa nije u skladu sa početnim komentarom. Kliknuo sam ne za inat, jer "da" automatski uzima za gotovo da se slažeš sa mišljenjem autora teme.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 14:51 

Dajte Hrvatima treći entitet, pa onda pričajte o pomirenju.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 22:40 

Ministry of Sound je napisao/la:
Uostalom, ovo je pravljenje računa bez krčmara (jer se lik nije ograničio na FBiH). Koji bi to bio interes Hrvatske

Praktično svaka nacija teži da je veća i ljudstvom i teritorijalno. To je tako po defultu.
A osim toga evo ovako na prvu:
veća država=veće tržište
Bolja pozicija u odnosu na uvijek agresivne Srbe
Teritorijalna veza sa Dubrovnikom
Podebljavanje kifle
Zaleđe za Dalmaciju
Itd.

slika

Pozdrav Domovini! :klanjam

Ali šalu na stranu, ovo je nemoguće. Bošnjaci su već previše ubijeđeni da su poseban narod i tu se ništa ne može napraviti. :sad

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 22:45 

Nebula je napisao/la:
Podebljavanje kifle
Zaleđe za Dalmaciju
Itd.

Ali šalu na stranu, ovo je nemoguće. Bošnjaci su već previše ubijeđeni da su poseban narod i tu se ništa ne može napraviti. :sad

Kifla je vec podebljana u dogovoru sa Srbima, u zamjenu za ekolosko Podrinje.

Vrh

PostPostano: 14 lip 2015, 22:49 

Citat:
Zajednički interesi katolika i muslimana ne postoje, kao što je pomirenje nemoguće. Previše stoljeća mržnje i zla.

Postoje zajednički interesi. Mir, prosperitet, budućnost, sloga, EU, NATO ... itd. Moramo prevazilaziti mržnju i zlo. Nama su katolici potrebni kao nositelji zapadno-kršćanskog identiteta i zarad ukupnih odnosa na hrvatskom etničkom prostoru, a vama je potrebno da stvarate uvjete da se trend smanjenja broja katolika barem zaustavi i okrene na uspon. Neće ljudi da žive u atmosferi konflikta.

Citat:
Zajednički interesi i pomirenje Hrvata i Bošnjaka su drugo, iako imaju slične šanse. 2 promila.

Svi su nam interesi zajednički, a možemo se i inatiti dovijeka. Do nas je ...

Citat:
Svatko normalan je za pomirbu i suradnju ali od usklađivanja interesa nema ništa jer je to prosto nemoguće.

Nije svatko - vidjeli smo u ovih 2 desetljeća da nije svatko za pomirbu i suradnju.
Interese je moguće uskladiti ako imamo iskrene i dobre namjere jedni prema drugima, a trebali bi ih imati ako ništa zbog naše djece, koju nitko nema pravo osuditi na vječiti sukob.

Citat:
Hrvati samo traže ravnopravnost, nažalost poučeni prilikama i trenutnom sitaucijom sasvim je jasno da se ta ravnopravnost samo može ostvariti teritorijalnom, gospodarskom i kulturnom autonomijom i jedino bi se tim smanjilo iseljavanje Hrvata iz BiH.

Slažem se sa tobom. S tim da i muslimani moraju nešto dobiti. Ne mogu u BiH svi riješiti svoje probleme, a muslimanima od šake do lakta.
Koji je moj interes kao muslimana da dam potporu stvaranju teritorijalne autonomije u BiH za katolike ?
Ne mogu se zahtjevi jednostrano postavljati ...

Citat:
Na drugoj strani Bošnjaci nikada neće odustati od nacionalne države i ideje Bošnjaka kao temeljnog naroda, pritisci će biti još viši s vremenom i demografskim prelaskom zacrtanih 50%.

Kada nam se sa hrvatske strane dadne prava alternativa sadanjim odnosima u BiH, ja ću prvi u brobu za tu alternativu ...

Citat:
Ovo je stvarno bezobrazno kako su to Hrvati apsolutni pobjednici?
To jedino može vrijediti za RH i opet u njoj Srbi imaju barem kakav takav utjecaj i fizički ih ima za razliku od RS.

Mislio sam na RH.

RH - Hrvati apsolutni pobjednici
RS - Srbi djelomični pobjednici
FBiH - Bošnjaci i Hrvati djelimični gubitnici
Hrvatski Srbi - apsolutni gubitnici

Citat:
Iz BiH je protjeran svaki 4 Hrvat, iz pola države je potpuno nestalo Hrvata u bošnjačkom dijelu FBiH smo desetkovani, odrekli smo se dvoje Republike radi toga da nas muslimani sutra mogu majorizirati i nekažnjeno se iživljavati nad nama.

Niste se odrekli nego vas je međunarodna zajednica prisilila da u FBiH ne izađete kao apsolutni pobjednici, a muslimani ostanu u rezervatu ispunjenom terorizmom i islamskim fundamentalizmom.
Platili ste cijenu uspjeha RH.

Citat:
Da je Bošnjacima do usklađivanja interesa oni bi kao brojniji narod i neugrožen u FBiH prvo Hrvatima dozvolili izbornu jedinicu i odklonili svaki mogući način preglasavanja i tv kanal na hrvatskom jeziku ali ne to ugrožava velikobošnjačke vitalne nacionalne interese

Bošnjaci su ugroženi od RS i ideje Velike Srbije. Nama je Velika Srbija iznad Sarajeva, i opstanak nam je u pitanju. Iznutra imamo i nešto islamskih ekstrema koji nas ugrožavaju. Nemamo zaokruženu teritoriju kao što je ni Palestinci nemaju.
Ugroženi smo daleko više od Hrvata katolika...

Rekao sam da je izborna jedinica, otklon preglasavanja i TV kanal sasma prihvatljiv scenario, ako nam se nešto dadne zauzvrat. Puno za ništa ne može. Što je na stolu za nas sa hrvatske strane ?

Love USA !

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 630 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 26  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: cetalj_s_brda, pakovic, storaB i 25 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: