HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 29 tra 2025, 16:07.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Životna osiguranja - da ili ne?
PostPostano: 01 ožu 2013, 00:37 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Na ovu temu me je ponukalo osobno iskustvo. Imam policu životnog osiguranja, na rok od 25 godina. Negdje 2006. sam sklopio policu osiguranja s osiguravateljskom kućom, tako da uplaćujem osiguranje sad već 7. godinu.

Kad je prije sklapanja police osiguranja pričano o dobitima koja se pripisuju osiguranoj sumi, uvijek je bilo govora o mogućim dobitima i one su se tada činile jako prihvatljive. U praksi, zadnjih 7 godina dobiti su i manje od minimalnih. Nešto sitno doslovice 2-3 promila od dotadašnjih uplaćanih svota.

Što je najgore - u slučaju da ti treba novac ili si nezadovoljan neočekivano mizernim dobitima - prekidom osiguranja moraš se odreći dijela glavnice, koju si do tada uplatio. Ima li itko kakvih iskustava s ovim? Da li prekidati osiguranje i kada prekidati je najbolje. Isplati li se na mizerne dobiti čekati cijeli period osiguranja?

Nešto sam skeptičan prema ovome. :neznam

Vrh

Naslov: Re: Životna osiguranja - da ili ne?
PostPostano: 19 svi 2013, 12:59 

Životno osiguranje ti se isplati uplaćivati jedino ako ideš u Afriku da radiš na naftnoj platformi ili u neku od "mirovnih misija" ili u slučaju da si nekoj političkoj zvijerci gorila. :zubati

Za sve ostale situacije ti i ne treba životno osiguranje, jer mogućnost da te nešto strefi ravna je mogućnosti da te kidnapuju vanzemaljci. :D

Ako nije tajna kojim poslom se baviš pa si zato uplaćuješ životno osiguranje?

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 13:09 

Vladimir RUS je napisao/la:
Životno osiguranje ti se isplati uplaćivati jedino ako ideš u Afriku da radiš na naftnoj platformi ili u neku od "mirovnih misija" ili u slučaju da si nekoj političkoj zvijerci gorila. :zubati

Za sve ostale situacije ti i ne treba životno osiguranje, jer mogućnost da te nešto strefi ravna je mogućnosti da te kidnapuju vanzemaljci. :D

Nakon 25 godina općenito za pola manje vrijedi. Uzimajući da je inflacija 3% godišnje, nakon 25 godina se prepolovi vrijednost para, koja se povuče, a dobiti koje daju životna osiguranja su niska ili minimalna. Godišnje se mjere u promilima i to većinom manje od 0,4%.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 15:33 

to je glupost, pogotovo na te rokove od 25-30 godina. meni brat uplaćuje to smeće i ne daj bože zatreba ti hitno novac od dosad uplaćenih 20 i nešto tisuća kuna dobio bi samo 700. =))

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 15:50 

Super je životno osiguranje.Extra.
Javili su mi iz Hercegovina Osiguranja da mogu očekivati isplatu sredstava za par dana.
Javili su tamo krajem 2010.
Samo treba biti uporan i čekati.
Ja nisam uporan i ne čekam.
Eto im za frizure,neka imaju.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 16:03 

Puno bolje rješenje su mirovinski fondove, dosta je lakše raspolagati imovinom, a i prinosi su dosta bolji...

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 16:33 

Ili još bolje, stara dobra čarapa. :zubati

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 16:46 

Uz godišnju inflaciju od 3%??
Nakon 10 godina štednje, zapravo si izgubio trećinu glavnice...

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 18:54 

Sad sam se raspitivao kod druge osiguravateljske kuće i oni (kao i većina ostalih osiguravateljskih kuća) nemaju opciju štednje kroz životno osiguranje na 5 godina. :zubati

Jedino, što mi je period od 5 godina prihvatljiv - toga nema. Koji su mudrijaši i koncepti usavšavani preko 100 godina da uzmu narodu pare.

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 22:22 

lider30 je napisao/la:
Na ovu temu me je ponukalo osobno iskustvo. Imam policu životnog osiguranja, na rok od 25 godina. Negdje 2006. sam sklopio policu osiguranja s osiguravateljskom kućom, tako da uplaćujem osiguranje sad već 7. godinu.

Kad je prije sklapanja police osiguranja pričano o dobitima koja se pripisuju osiguranoj sumi, uvijek je bilo govora o mogućim dobitima i one su se tada činile jako prihvatljive. U praksi, zadnjih 7 godina dobiti su i manje od minimalnih. Nešto sitno doslovice 2-3 promila od dotadašnjih uplaćanih svota.

Što je najgore - u slučaju da ti treba novac ili si nezadovoljan neočekivano mizernim dobitima - prekidom osiguranja moraš se odreći dijela glavnice, koju si do tada uplatio. Ima li itko kakvih iskustava s ovim? Da li prekidati osiguranje i kada prekidati je najbolje. Isplati li se na mizerne dobiti čekati cijeli period osiguranja?

Nešto sam skeptičan prema ovome. :neznam

Odgovor definitivno NE to je sishanje ovchica lopatom,pogotovo ovdje tek nakom cenera godina mozes uopshte nesto dobiti od uplacenog odnosa,moja zena je negdje 2005 policu svoga zivotnog osiguranja zamrznula ili ti na njemachki "stillgelegt" (stanje mirovanja da ne uplacujes sumu mjesecno) a tek ce uplaceno dobiti 2015 pa ti burazeru vidi ,ali ja sam je kao pravi musliman natjerao da sve police otkaze jer je to haram, Allah mrzi one koji jedu kamatu :wink

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 22:40 

A cujte, moraju ljudi od neceg zivjeti. :zubati Za ocekivati je da se ne isplati povlaciti novac prije ugovorenog roka. Nije to Merhamet. :zubati

Moze i ne mora biti dobro. Treba procjeniti i ne precijeniti svoje mogucnosti oko uplacivanja... Al za ne daj Boze slucaja kakve nezgode itekako se isplati, sto se mojim dogodilo, pa imate ugovorenu novcanu odstetu odmah (ovisno i o stupnju ozljede), zatim potpuno placena rehabilitacija, plus su na to dobili novac za svaki dan bolovanja. Po isteku ugovorenog vremena dobiti ce glavnicu natrag, te pripadajuce kamate... Tako da se u svakom slucaju isplatilo...

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 22:51 

Vladimir RUS je napisao/la:

Da, bas... Koliko samo u prometu strada ljudi... Nije to lose uopce, ako mozete odvojiti za to, ako nista drugo onda za slucaj nesrece, a opet glavnicu imate, pa nek kamate i nisu ne znam kolike... Ne gubite nista. :neznam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 19 svi 2013, 23:31 

lider30 je napisao/la:
Sad sam se raspitivao kod druge osiguravateljske kuće i oni (kao i većina ostalih osiguravateljskih kuća) nemaju opciju štednje kroz životno osiguranje na 5 godina. :zubati

Jedino, što mi je period od 5 godina prihvatljiv - toga nema. Koji su mudrijaši i koncepti usavšavani preko 100 godina da uzmu narodu pare.

Te police zivotnog osiguranja i njihovi " uvjeti " potpisuju se samo uz temeljit pregled.Ako nisi vičan u pronalazenju zaškoljica to moze biti mač sa dvije oštrice.
Njihova tumačenja prilikom naplate ili prekida ugovora u principu skoro nikada ne odgovaraju onome o čemu su te informirali prije sklapanja ugovora.Police su pune dvosmislenih rečenica, koje kao što rekoh treba dobro prostudirati.Na zapadu imamo za nekih 50€, preko DAS-a pravni tim, kojem se mozeš obratiti u slučaju bilo kakvih nejasnoća.Savjetovala bih ti, ako u BiH ima nešto slično da se obavezno konsultiraš s njima.
Koristiće ti za mnoge poslove i u budućnosti ( kontroliraju ugovore o prodaji ili iznajmljivanju nekretnina, police svih vrsta osiguranja, predbračne ugovore :D i sl )
Taj DAS koji sam pominjala, mozeš koristiti i za tuzbe, a i pregledavanje već postojećih ugovora i pronalazak izlaza iz kompliciranih situacija.
Sigurno ima i u BiH nešto slično.

Ponesi zastavu!!!!

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 09:53 

Naravno Da Da (inače živiš po onoj - nakon mene potop). Ako se netko opekao sa osiguravačkom kućom koja je propala, to nije razlog da se popljuje cijeli koncept, odabir osiguravačke kuće gledao kao odabir banke za štednju.

Samo pazi da isplata ne bude prevelika, mislim da dobru ženu ne dovodiš u situaciju gdje zamišlja bogat i lagodan život nakon što otegneš papke (pad sa krova, otkazale kočnice, "slučajno" propucan dok si čistio oružje i sl).

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 09:55 

Ministre, nije to isto kod nas i kod vas, meni starci već plačaju 15 godina i da ih sutra pregazi auto ja ne bih dobio ni 300 000 kn... A kako se to osiguranje ponaša kao investicija je dobro opisao Lider.

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 09:59 

volvoks je napisao/la:
Ministre, nije to isto kod nas i kod vas, meni starci već plačaju 15 godina i da ih sutra pregazi auto ja ne bih dobio ni 300 000 kn... A kako se to osiguranje ponaša kao investicija je dobro opisao Lider.

Sve je u proporciji, koliko plaćaš, toliko i dobivaš. Imam i kod vas neka osiguranja, bolji uvjeti nego ovdje za neke police (nekretnine i sl).

Vrh

PostPostano: 20 svi 2013, 10:00 

u svakoj varijanti sa životnim osiguranjem si ženi više vrijedan mrtav nego živ, nakon 7-8 godina. nek žena uplaćuje. :D

Vrh

PostPostano: 16 lip 2015, 17:03 

Prekinuo sam policu životnog osiguranja u međuvremenu i podigao oko 70% uplaćene glavnice. Svi moji proračuni su bili za prekid uplaćivanja.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: