|
|
Stranica: 14/26.
|
[ 630 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
chat nick
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 03:45 |
|
|
Pričaš, a dao bi sve na svijetu da su 1991 muslimani pristali uz Srbe i ušli u sastav Velike Srbije
++++++++
Ne razumem zasto tako besomucno lazes. Cilj je bio da se sacuva bar ostatak YU u koju bi usla Makedonija CG RSK Srbija I deo bih bez HBa. Odbili ste I dobili ono sto ste dobili. Makedonija odustala mi se povukli u miru.Jos jednom.Povukli se bez jednog metka. Sa CG se isto tako podelili I to je to. Druga je stvar sto su vas Hrvati navukli ko voline. To nije nas problem.Ide im to od ruke.Ii su oni mnogo pametni ili vi mnogo glupi nesto sigurno jeste. Tako dolazimo do danasnje situacije u kojoj ja mirnocom Bude gledam tebe kako se histericno koprcas trazeci pomoc I prizivajuci ustastvo koje je kod Hrvata bilo aktuelno dok im je trebalo da se oslobode srpskog stanovnistva,gledam te I izgovaram Oce nas. :-) Bistri. Game is over. Znam da ti je tesko to da razumes.Znam da se ne miris sa tim.Ko bi se pomirio?Ali tako je.Svemu jednom dodje,kraj.
|
|
Vrh |
|
|
nosferatu
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 07:31 |
|
Pridružen/a: 22 ožu 2011, 01:44 Postovi: 1617 Lokacija: big shit
|
Da Alija nije bio militantni dzihadista u dusi i da nije zrtvovao mir za nezavisnu BIH 1992 muslimani bi danas siguran sam bili u mnogo boljem polozaju.
_________________ Potpisi Alija neka je ko avlija!
|
|
Vrh |
|
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 09:05 |
|
|
Bistrik je napisao/la: Ne pratim FTV redovito. Informiram se na Internetu.
Nas dvojica se ne moramo miriti, jer se nikada nismo sukobljavali, sem što nam se mišljenja na forumu razilaze. Razumijem tvoju tjeskobu i ogorčenost, ali ipak pokušaj da sve ljude ne stavljaš u istu košaricu.
Ja ne volim srpski nacionalizam (najblaže rečeno), pa čak i prema Srbima imam neki obzir osobito prema onima za koje znam da nisu u politici (djeca, starci, neke žene itd.)
U pravu si za činjenicu da se ne možemo izmiriti onak globalno, ali eto ja mogu reći da ne podržavam poteze bošnjačke politike koji mogu naštetiti Hrvatima i želim da doživim dan da takvih poteza više ne bude ... Isto bi želio vidjeti i sa hrvatske strane ...
Molim se za mir, slogu, i dobro između Božije djece i Božijih stvorenja katolika i muslimana ... Bošnjaci kao nešto hoće da se mire i praštaju, a zli Hrvati kao eto neće,... to bi kao trebala biti poenta teme kroz koju to provlačiš kroz osobni stav pa onda preslik i generalizacija na narode ispada kao logična. Mudro,... No, ne i učinkovito, ako ti je to bila iskrena namjera, mislim na pomirenje među narodima, tako se to ne radi i zato nema šanse. Ovo je začaran krug mirnog razdruživanja koji započeo kršenjem Washingtonskog dogovora, kao posljednje šanse za naš suživot, neće stati tek tako. Preveč smo senzibilizirani na prevare i izigravanja dogovora sa vaše strane da bi se stvorilo povjerenje, ono je sa opetovanim Sejdom Bajramovićem preko naših leđa definitivno unazađeno na '93. godinu. U sadašnjosti je dovoljno vidjeti koliko je ova fašistička bulimenta iz njegovog DFa, a kojoj je zajednički nazivnik da bi Hrvate jednostavno zbrisali s lica zemlje i ne priznaju ih kao narod posebice konstitutivan, dobila toliko glasova na izborima. A to su sve stvari koje aludiraju na brisanje jednog od naroda, onda ti ovde dođeš i pričaš o nekakvom mirenju dok fašizam buja kod Bošnjaka ovjeren izborom ovakvih političara tipa Suljagić i Bajrović. Ubojstva povratnika i terorizam je usputan i konstanta pa ću ga samo spomenuti uz ovo iznad da se proširi slika. Samo ti dajem natuknice gdje je problem i šta ometa to tvoje pomirenje, a ti to vidiš kao mržnju i ne znam šta već, ustvari postoji mržnja ali prema fašizmu i šovinizmu kojeg podmuklo sprovode trenutno likovi iz Sejdinog DF. To je konstantna pojava namjere da se Hrvate etnički očisti iz FBiH koja se preljeva od izbora do izbora u različitim strankama koje ponude takav program kroz krilatice tipa "graDŽanska BiH" "100%BiH",...a juriša se na Hrvate. Onda te ja pitam kakv bi bio refleks Bošnjaka da im se ovako nešto događa već 20ak godina,... ti sa tom spikom da se osjećaš kao Hrvat si jednostavno van vremena i realnosti koja vlada u BiH gdje se npr. hrvatske zastave zapale za svaku manju prigodu, pa to mogu shavtiti kao kontriranje 99,99% mišljenju i osjećajima koje vladaju kod Bošnjaka.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 09:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24038 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Nebula je napisao/la: Tuta je napisao/la: Daramo napisa da je većina današnjih Bošnjaka u BiH katoličkog porijekla. Aferim, jer to zbilja jest tako. Nije. Naravno, sve je izmješano, ali generalno (da pojednostavimo) može se reći da su Bošnjaci USK, TK, RS-a i Brčko distrikta katoličkog porijekla, ovi iz Sandžaka pravoslavnog porijekla, a ostali su potomci nekadašnjih krstjana. Naravno, ovo je pojednostavljeno ali najbliže istini. Bošnjaci u BiH: cca 700.000 katoličkog porijekla cca 100.000 pravoslavnog porijekla (sandžaklije, dio podrinja itd) cca 800.000 potomci krstjana (koji bi postali katolici da ne dođoše Osmanlije)Nebuloza. Mit. Novi mitovi Deretićevske nacije. Krstjana pred dolazak Turaka je ostala marginalna skupina i to je navedena skupina postala malobrojna barem 2-3 desetljeća pred dolazak Osmanlija, a prve islamizacije su krenule tek 60 godina nakon dolaska Otomana. Dakle, od nekog značajnijeg postojanja krstjana i prvih islamizacija u Bosni ima vremenski jaz od skoro 100 godina (5 generacija u ono vrijeme), tako da ovaj mit graniči s ludilom, koje je postalo opći obrazac ponašanja kotline u svim sferama društva zadnjih 15 godina Ovakvi bošnjački mitovi uništavaju Bosnu i Hercegovinu i po meni su znak da civilizacijski ne pripadaju zapadnom svijetu. Hrvatska i općenito Hrvati se zadnjih 15 godina jako dobro obračunava sa svim vrstama mitomanije iz svoje prošlosti, koje su pred rat bile nabujale i za vrijeme rata i poraća se držale u javnom diskursu. Srbi zadnjih desetak godina se također počeli obračunavati s vlastitim mitovima, a kod BiH Muslimana oni tek počeli bujati.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 11:22 |
|
|
@Bistrik
Uza sve ove lijepe govorancije o miru, ljubavi, toleranciji, usklađivanju interesa, ti nisi odgovorio na najbitnijie. Zato ću se ja ponovit. Nije problem ni u Hrvatima ni u Srbima. Oni su vas htjeli posrbit, pohrvatit - vi ste ti koji ste odbili. Fino sam ti objasnio kako su stajale stvari u Austrougarskoj, pa sve do izbora SDA, i to masovno, kao vodeću stranku Bošnjaka. Izabrali ste SDA - islamističku partiju, a mogli ste glasovat za HDZ BiH ili Savez komunista. A zašto niste?
Ti si čovjek pojedinac, koji je izrazio svoju kroatofiliju. Brojne su opcije pred tobom - možeš se izjasnit kao Hrvat na popisu, možeš ostat pro-hrvatski Bošnjak, možeš se pokatoličit, ne moraš. Možeš šta hoćeš. Ali hrvatski narod nema prava postavljat zahtjeve pred bošnjački narod. Maloprije reče podržao bi kada bi HNS tražio od Bošnjaka da se ostave političkog islama. Tko je HNS da zahtjeva od bilo kojeg naroda da se odrekne bilo čega? Gdje si zastranjao? U ostalom, pa nisu ni Hrvati ni Srbi ti koji bi trebali reć Bošnjacima šta da rade. Naše nacionalističke poltiike su čitavo jedno stoljeće ili dva vas pokušali pohrvatit ili posrbit. Nije problem kod Hrvata i Srba. Vi ste postali zaseban korpus - nacija, kako ti drago i nema nazad, niti Hrvati ni Srbi imaju vremena još jedno stoljeće da mozgaju jeste li vi Hrvati, Srbi ili ste Bošnjaci. Nemamo vremena. Odošmo mi.
|
|
Vrh |
|
|
Nebula
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 12:31 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8222 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
lider30 je napisao/la: Nebuloza. Mit. Krstjana pred dolazak Turaka je ostala marginalna skupina i to je navedena skupina postala malobrojna barem 2-3 desetljeća pred dolazak Osmanlija, a prve islamizacije su krenule tek 60 godina nakon dolaska Otomana. Istoričari se ne mogu složiti oko ovih stvari a ni ljudi po forumuma. Recimo na klixu tvrde ne samo da je crkva Bosanska postojala već da bi postojala sve do današnjeg dana da ne dođoše Osmanlije Svaka strana je ektremna u svom tumačenju istorije i čita istoričare koji pašu njihovom stavu. Umjesto da razmisle svojom glavom. Evo recimo da si ti u pravu i da su krstjani prihvatili katolicizam prije dolaska Osmanlija. To je opet bilo relativno kratko pred dolazak Osmanlija i nisu stigli da se "učvrste" u katolicizmu da se tako izrazim. Nema drugog objašnjenja zašto su baš stanovnici Bosne toliko prihvatili islam a nisu u ostalim dijelovima balkana koji su bili pod Turcima. Posebno ako se zna da su krstjani bili u gornjim tokovima rijeka Bosne, Vrbasa, Neretve i Drine a upravo su tu 91-ve Bošnjaci većina. Uz to Bošnjaci su još većina u cazinskoj krajini koja nije imala veze sa srednjovjekovnom Bosnom ali se to može objasniti da su bili graničari i da su tu naseljavani muslimani iz evropskih zemalja koje su oslobodile svoje teritorije od Turaka. To bi bilo objašenjenje i za TK naravno. Ali kraljevine Bosne i krstjana nije bilo u Semberiji, Banja Luci, Trebinju i tu Bošnjaci nisu većina ni 91-ve. daramo je napisao/la: 800 000 heretika u BiH? Zar ti stvarno misliš da je BiH u 15. st. imala 1,6 mil stanovnika? Nisi razumio. DANAS je u BiH 1,6 miliona Bošnjaka od čega su 800.000 potomci krstjana. Recimo da je tada pred dolazak Osmanlija bilo 20.000 krstjana (možda i manje, nebitno). Ako imaju po 4 djece (a imali su i više) i ako se razmnožavaju sa 20 godina (a i ranije su) naravno da će broj za 550 godina narasti do današnjih 800.000. Evo da krenemo sa 20.000 krstjana. To je 10.000 parova po 4 djece = 40.000 ljudi. To je 20.000 parova po 4 djece = 80.000 ljudi To je 40.000 parova po 4 djece = 160.000 ljudi. To je 80.000 parova po 4 djece = 320.000 ljudi. To je 160.000 parova po 4 djece = 640.000 ljudi To je 320.000 parova po 4 djece = 1.280.000 ljudi I eto ga samo u 6 generacija dođosmo od 20.000 do 1.280.000. Naravno, nisu svi plodni, ne ožene/ne udaju se svi, neki umru ranije da li od bolesti da li nasilno itd. Evo iz tih razloga da prepolovimo pa da kažemo da za 6 generacija od 20.000 dođosmo do 640.000. Ali 6 generacija je 120 godina a mi imamo 550 godina fore. Praktično, dovoljno je 10.000 krstjana prije 550 godina da danas bude 1.600.000 Bošnjaka koji su potomci tih 10.000 krstjana. Vjerovatno je dovoljno i 5.000
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 12:44 |
|
|
Nije mi jasno zašto vi Bošnjaci morate izmišljati nekakve gluposti o bogumilima/krstjanima. Zašto jednostavno ne priznate da ste bili katolici? Ugledajte se na Korrisnika koji doduše nije priznao da su mu preci bili katolici ali jest da su bili kršćani. Njemu ne smeta. Nije mi jasno zašto nekima smeta. I na kraju krajeva i bogumili/krstjani su bili kršćani.
|
|
Vrh |
|
|
Bistrik
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:07 |
|
Pridružen/a: 29 tra 2015, 04:10 Postovi: 1058 Lokacija: Sarajevo
|
Citat: Nije mi jasno zašto vi Bošnjaci morate izmišljati nekakve gluposti o bogumilima/krstjanima. Zašto jednostavno ne priznate da ste bili katolici? Ugledajte se na Korrisnika koji doduše nije priznao da su mu preci bili katolici ali jest da su bili kršćani. Njemu ne smeta. Nije mi jasno zašto nekima smeta. I na kraju krajeva i bogumili/krstjani su bili kršćani.
Naravno da smo bili 80 % katolici, uostalom na 80 % BiH prije Turaka nema pravoslavnih bizantskih crkava. Isključivo romaničke i gotičke crkve, dakle katoličke ... Bilo je i Crkve Bosanske, ali je to minorno u odnosu na snagu RKC na dulje staze ... Nećemo da priznamo da smo bili katolici, jer se naši ober muslimani plaše da im to neće na vjeru udarit, jer bi se nacionalno opredijelili za hrvatstvo, i zato što smo iskompleksirani. I vašima to odgovara ... i svima lijepo. Sem istini, pravdi i dobru kao i općoj hrvatskoj stvari ...
_________________ Clinton for president !
Love USA !
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:08 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Čitavo društvo im propada kako je neviđeno u Europi zadnjih 100 godina, oni nama ovdje ublehe slažu i gube svoje vrijeme.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Bistrik
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:12 |
|
|
Citat: Čitavo društvo im propada kako je neviđeno u Europi zadnjih 100 godina, oni nama ovdje ublehe slažu i gube svoje vrijeme. Zajebao si se ti. Bošnjačko-islamska opcija napreduje. Samo se naše zajedništvo, sloga i mir raspadaju...
Love USA !
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:13 |
|
|
Bistrik je napisao/la: Citat: Nije mi jasno zašto vi Bošnjaci morate izmišljati nekakve gluposti o bogumilima/krstjanima. Zašto jednostavno ne priznate da ste bili katolici? Ugledajte se na Korrisnika koji doduše nije priznao da su mu preci bili katolici ali jest da su bili kršćani. Njemu ne smeta. Nije mi jasno zašto nekima smeta. I na kraju krajeva i bogumili/krstjani su bili kršćani.
Naravno da smo bili 80 % katolici, uostalom na 80 % BiH prije Turaka nema pravoslavnih bizantskih crkava. Isključivo romaničke i gotičke crkve, dakle katoličke ... Bilo je i Crkve Bosanske, ali je to minorno u odnosu na snagu RKC na dulje staze ... Nećemo da priznamo da smo bili katolici, jer se naši ober muslimani plaše da im to neće na vjeru udarit, jer bi se nacionalno opredijelili za hrvatstvo, i zato što smo iskompleksirani. I vašima to odgovara ... i svima lijepo. Sem istini, pravdi i dobru kao i općoj hrvatskoj stvari ... Meni ti nisi jasan. Prvo si bio veliki zagovaratelj Srba u Hrvatskoj sad si gigantski kroatofil.
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:13 |
|
|
Neke stvari ovdje su pobrkane. Bogumili i krstjani nije isto. Krstjani su postojali u BIH, pripadnici tzv. CB, postoje i sacuvane knjige koje su im sluzile u religioznim obredima. CB je bila pravoslavna crkva.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:14 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
To znamo, zato i nema pomirenja. Jer je to do vas da se između sebe dogovorite i takve zle devijacije odstranite.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:16 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Neke stvari ovdje su pobrkane. Bogumili i krstjani nije isto. Krstjani su postojali u BIH, pripadnici tzv. CB, postoje i sacuvane knjige koje su im sluzile u religioznim obredima. CB je bila pravoslavna crkva. Ako je CB bila pravoslavna crkva, jesu li onda i francuski katari bili pravoslavci?
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:22 |
|
Pridružen/a: 02 tra 2012, 19:37 Postovi: 3913 Lokacija: Τριβαλλοί
|
bezimeni12 je napisao/la: Neke stvari ovdje su pobrkane. Bogumili i krstjani nije isto. Krstjani su postojali u BIH, pripadnici tzv. CB, postoje i sacuvane knjige koje su im sluzile u religioznim obredima. CB je bila pravoslavna crkva. CB je bila istočna crkva , i pravoslavne crkve su istočne ali nisu sve istočne crkve pravoslavne. Bogumili i krstjani su nebo i zemlja , bogumili su čista hereza , i to PRAVOSLAVNA hereza/jeres dok su krstjani lokalni bosanski kršćani/hrišćani. Kod Bogumila važi ono , 1000 puta ponovljena laž postaje istina.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24038 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Nebula je napisao/la: Nema drugog objašnjenja zašto su baš stanovnici Bosne toliko prihvatili islam a nisu u ostalim dijelovima balkana koji su bili pod Turcima. Posebno ako se zna da su krstjani bili u gornjim tokovima rijeka Bosne, Vrbasa, Neretve i Drine a upravo su tu 91-ve Bošnjaci većina. Uz to Bošnjaci su još većina u cazinskoj krajini koja nije imala veze sa srednjovjekovnom Bosnom ali se to može objasniti da su bili graničari i da su tu naseljavani muslimani iz evropskih zemalja koje su oslobodile svoje teritorije od Turaka. To bi bilo objašenjenje i za TK naravno.
Ma ima objašnjenja. Katoličke zemlje su jako bile zahvaćene procesom islamizacije, jer su katolici bili još za nijansu potlačeniji od ostalih kršćana u carstvu i pod lupom nove vlasti, jer su se Osmanlije stalno bojale izdaje katolika, zbog stalnih papinih poziva i pokušaja za ujedinjenje zapadnih država u pohodu protiv Osmanlija. Također splet povijesnih okolnosti da je Bosna ostala najisturenija zapadna enklava Osmanlija i bila je idealno tlo za doseljavanja islamiziranog stanovništva iz Slavonije, Like, Dalmacije i Mađarske, nakon oslobađanja od Osmanlijskih vlasti. Albanija je također dokaz tome (prije dolaska Osmanlija pretežito katolička), a kao mikro regije možeš pogledati - Bihaćki kraj. Evidentno je i da se Hrvatska vrlo brzo bila islamizirala za nešto više od stotinjak godina i islamsko stanovništvo se u kratkom vremenu popelo na polovicu stanovništva u nekim krajevima. Sad ćeš ti ove teze stavljati u istu ravan sa vašom novokomponovanog mitomanijom. Mislim bolesno je toliko forsiranje teza veze BiH Muslimani-krstjani, jer stvarno nema veze s mozgom
|
|
Vrh |
|
|
Bistrik
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:30 |
|
|
Citat: Meni ti nisi jasan. Prvo si bio veliki zagovaratelj Srba u Hrvatskoj sad si gigantski kroatofil. Ne pratiš moje postove. Meni hrvatski Srbi i njihova sudbina služe da pokažem da hrvatsko-katolička politika ima dvostruke standarde. Jedan za RH, a drugi za BiH. To je naše unutarnje prepucavanje ... Žal za Srbima : 0 % Citat: To znamo, zato i nema pomirenja. Jer je to do vas da se između sebe dogovorite i takve zle devijacije odstranite. Protiv islamskih ekstrema samo zajedno, braća Hrvati katolici i muslimani ...
Love USA !
|
|
Vrh |
|
|
Nebula
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:32 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8222 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
Boli mene briga šta su mi bili preci. Ali neke stvari su jednostavno logične. Ovdje bili krstjani: I onda, sasvim slučajno, baš tu i Bošnjaci većina 91-ve: Šio mi ga Đura. Ne vjerujem u takve slučajnosti. Ok, muslimani iz okolnih zemalja su dolazili u BiH. Prihvatam. Zato i ima Bošnjaka u cazinskoj krajini, TK, Posavini itd. Ali vidi se gdje su dominantna većina i baš tu su bili i krstjani. Case closed
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:40 |
|
|
- Ali kako objašnjavaš da je Bihaćki kraj najčišći sa islamiziranim stanovništvom u BiH? - Kako objašnjavaš da je Albanija islamizirana na sličnom stupnju kao i BiH - ako ne i većem? - Kako to da već od početka 15-tog stoljeća nema značajnijih tragova bosanskih krstjana već je riječ o marginalnim grupicama, a tek 100 godina kasnije počinju islamizacije u BiH i to sličnim intezitetom na svim područjima? - Kako to da na području današnje Hrvatske se krajem 16. stoljeća i u prvoj polovici 17. stoljeća još brže islamiziralo stanovništvo nego u Bosni? - I na toj karti je samo označeno područje Bosne, a bosanski krstjani su bili fenomen u Bosni. A i karta se ne podudara toliko. Tuzlanski kraj je jak sa muslimanskim stanovništvom, krstjana po karti nije bilo i masu još nepodudarnosti.
|
|
Vrh |
|
|
Bistrik
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:46 |
|
|
Citat: Šio mi ga Đura. Ne vjerujem u takve slučajnosti. Ok, muslimani iz okolnih zemalja su dolazili u BiH. Prihvatam. Zato i ima Bošnjaka u cazinskoj krajini, TK, Posavini itd. Ali vidi se gdje su dominantna većina i baš tu su bili i krstjani. Case closed Crkva Bosanska je zapadna heretička crkva, dakle nešto kao rani protestanti. Da je to tako - pokazuju pokušaji RKC da je integrira u svoj sastav, što su slučaju pravoslavnih šizmatika nije činjeno. Samo potpiši, priznaj papu i naš si ... Utjecaj Crkve Bosanske je jak u 12 stoljeću, a onda postupno opada dok narod nije primio katoličanstvo cca. 100 godina prije Turaka.
Love USA !
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 13:52 |
|
|
Nebula je napisao/la: Ja bih rekao da su sadašnji katolici nastali većinom od krstjana. Dakle po karti: - katolici većina u Olovu, Tešnju, Zvorniku i dijelu Podrinja, Visokom, Kaknju, Jajcu i Kreševu. - krstjani isključivi u Rami, Kiseljaku, Vitezu, Travničkom kraju.
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 14:01 |
|
|
Bistrik je napisao/la: Citat: Šio mi ga Đura. Ne vjerujem u takve slučajnosti. Ok, muslimani iz okolnih zemalja su dolazili u BiH. Prihvatam. Zato i ima Bošnjaka u cazinskoj krajini, TK, Posavini itd. Ali vidi se gdje su dominantna većina i baš tu su bili i krstjani. Case closed Crkva Bosanska je zapadna heretička crkva, dakle nešto kao rani protestanti. Da je to tako - pokazuju pokušaji RKC da je integrira u svoj sastav, što su slučaju pravoslavnih šizmatika nije činjeno. Samo potpiši, priznaj papu i naš si ... Utjecaj Crkve Bosanske je jak u 12 stoljeću, a onda postupno opada dok narod nije primio katoličanstvo cca. 100 godina prije Turaka. Muslimani kad počnu baljezgat o kršćanstvu , na temelju čega temeljiš da je CB bila baš zapadna crkva? Da li ti je poznato da li je CB vjerovala u Filioque? To je temeljna stvar po koju možeš odvojit sve istočne i zapadne crkve. Kako to da se u Bosni utvrdio grčki oblik hebrejskog imena Jeshua , Isus a ne iz latinskog Jesus? Onda iz Bosne je grčki oblik postao opći u Hrvatskoj tokom turskih provala seljenjem stanovništva , što je totalno atipično za Rimokatolike koji po prirodi odbacuju sve s istoka što se može? To što su neki krstjani prisezali na vjernost Papi se može lako objasnit , tada su vjerski ratovi u Europi bili više nego u modi , nominalnim priznavanjem pape mogla se dobiti kakva takva sigurnost.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 14:09 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5917 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
lider30 je napisao/la: Nebula je napisao/la: Ja bih rekao da su sadašnji katolici nastali većinom od krstjana. Dakle po karti: - katolici većina u Olovu, Tešnju, Zvorniku i dijelu Podrinja, Visokom, Kaknju, Jajcu i Kreševu. - krstjani isključivi u Rami, Kiseljaku, Vitezu, Travničkom kraju. Čemu laprdati o nepostojanju katolika u Rami i dolini Lašve na temelju jedne neprecizne karte, kad postoje daleko kvalitetnije karte na ovom forumu ( Srednjovjekovne crkve u Bosni i Hercegovini do 1463. godine), koje pokazuju da su i to bili katolički krajevi, kao uostalom i Vrhbosna (Sarajevsko polje). Citirat ću sam sebe: Glazbenik je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Zanimljivo je usporediti kartu katoličkih crkava do 1463. s kartom koja zvjezdicama prikazuje spomen krstjana u turskim defterima. Moj dojam je da se karte u priličnoj mjeri preklapaju (koncentracije => Konjic, Sarajevo, Zenica, Srebrenica, Bugojno, Gornje Podrinje). Ili se varam? Inače koncentracija krstjana oko Konjica je na tlu srednjovjekovne župe Humske Neretve, na lijevoj obali rijeke, koja je pripadala Kosačama. Više na temi: http://hercegbosna.org/forum/post688343.html#p688343
|
|
Vrh |
|
|
Bistrik
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 14:13 |
|
|
Citat: Muslimani kad počnu baljezgat o kršćanstvu , na temelju čega temeljiš da je CB bila baš zapadna crkva? Na temelju činjenice da nastaje i razvija se u vrijeme hereze na Zapadu, sa jakim vezama ka tamo. Citat: Da li ti je poznato da li je CB vjerovala u Filioque? To je temeljna stvar po koju možeš odvojit sve istočne i zapadne crkve. Znam što je Filioque i kakve posljedice na razumijevanje Svetog Trojstva ima. Nemamo pouzdanih podataka o teologiji CB, sem pisanja njenih protivnika, poglavito katoličkih. Nemaš ti pojma o detaljima teologije CB, kao ni ja... Citat: Kako to da se u Bosni utvrdio grčki oblik hebrejskog imena Jeshua , Isus a ne iz latinskog Jesus? Onda iz Bosne je grčki oblik postao opći u Hrvatskoj tokom turskih provala seljenjem stanovništva , što je totalno atipično za Rimokatolike koji po prirodi odbacuju sve s istoka što se može? Ovo je rubno područje dvije velike Crkve, i u oba smjera ima razmjene utjecaja. Da je RH-BiH par nekoliko stotina kilometara zapadnije - ne bi bio tako jak utjecaj Bizanta. Citat: To što su neki krstjani prisezali na vjernost Papi se može lako objasnit , tada su vjerski ratovi u Europi bili više nego u modi , nominalnim priznavanjem pape mogla se dobiti kakva takva sigurnost. Pa ipak pravoslavci nisu prisezali Papama...
Love USA !
|
|
Vrh |
|
|
ZlatkoZG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 29 lip 2015, 14:26 |
|
|
Bistrik je napisao/la: Na temelju činjenice da nastaje i razvija se u vrijeme hereze na Zapadu, sa jakim vezama ka tamo.
Znam što je Filioque i kakve posljedice na razumijevanje Svetog Trojstva ima. Nemamo pouzdanih podataka o teologiji CB, sem pisanja njenih protivnika, poglavito katoličkih. Nemaš ti pojma o detaljima teologije CB, kao ni ja...
Ovo je rubno područje dvije velike Crkve, i u oba smjera ima razmjene utjecaja. Da je RH-BiH par nekoliko stotina kilometara zapadnije - ne bi bio tako jak utjecaj Bizanta.
Pa ipak pravoslavci nisu prisezali Papama... Koje su to jake veze sa Zapadom? Crkva bosanska , u prvom redu nije bila nikakva heretička crkva , već samo lokalna crkva. Samo po sebi to nije hereza , nema ništa što bi bosanske krstjane trpalo u heretike. Još jednom , babuni/bogumili i bosanski krstjani nisu ista stvar. Pa upravo je najveća kritika CB sa rimokatoličke strane nepriznavanje Filioque-a. To je teološki jedna od najvećih razlika između istočnih i zapadnih crkava. Čuj rubno područje , pa nije Bosna jedina koja je rubna , fora s oblikom imena Isus je bitna zbog liturgije , u latinskoj liturgiji se koristio latinski Jesus , a u istočnim grčki Isus. I tu nije bilo miksanja , ni za živu glavu. Dakle ili su CB pravoslavci ili lokalna , narodna istočna crkva. Ja sam iskren pa kažem , da nema dokaza da je CB pravoslavna crkva ali onda moraju biti istočni kršćani nekog tipa. Nemožeš usporedit ponašanje jedne ranjive grupe ljudi stješnjenjih između dva svijeta s vjernicima druge najveće Crkve u Europi.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: VUKsaJUGA i 17 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|