|
|
Stranica: 20/26.
|
[ 630 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Vujadin
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 11:39 |
|
|
protein je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Hrvatska ima neke simpatije prema vama, ne zato sto vas zeli integrisati, vec da kontrira Srbima. Točno. Simpatije prema Muslimanima postoje zbog a) nepoznavanja političkih prilika u BiH, poglavito u FBiH, zbog medijske izoliranosti Hrvata u BiH b) svijesti da su i Muslimani bili žrtve velikosrpskog pohoda Vujadin je napisao/la: Upravo suprotno od integracije, njima je cilj potpuni otklon od Balkana, ciji je BiH neodvojivi dio, i priblizavanje Visegradskoj grupi srednjoevropskih zemalja. Tako da ta hrvatska ideja nacije ne temelji se samo na religijskoj, vec i na kulturoloskoj podlozi. Točno. I zbog toga često dolazi do odbacivanja BiH u kompletu. Hrvat prezire Balkan. S tim da ti ne uočavaš da i Hrvat u BiH prezire Balkan. Postoje iznimke od pravila i u RH i u BiH i to brojne i eksponirane, u javnosti utjecajne, ali i jedni i drugi, hrvatski narod u cjelini, želi se odmaći od Balkana i vratiti u okrilje središnje Europe. Zato želimo i BiH što prije u EU, između ostaloga. Vujadin je napisao/la: Pa tako Hrvati iz BiH, nesumnjivo razvijeni u balkanskom kulturnom krugu, nisu bas ideal u Hrvatskoj, koja se fura na Cesku, Austriju... za razliku od recimo ugleda koji Srbi iz BiH imaju u Srbiji. Tako je to, pa kome milo, kome drago. Većim dijelom netočno. Objasnit ću. Je li BiH dio srednje Europe? Ne baš previše. Ali ipak jest. Moglo bi se reći ugrubo da je BiH po kulturi možda 20% srednja Europa i Mediteran, 80% čisti Balkanluk. Udio Srednje Europe i Mediterana u nekoj virtualnoj kulturi BiH, kažem virtualnoj jer ne postoji jedinstvena kultura Bejha, odgovara udjelu Hrvata, katolika u stanovništvu BiH. Herceg-Bosna da se izdvoji iz BiH bila bi ništa manje srednjoeuropska od RH ili pojedinih dijelova RH. Jer što je to Srednja Europa, a što Balkan? I jedan i drugi prostor nije definiran geografijom nego kulturom. Kultura Hrvata u BiH je srednjoeuropska, a svih ostalih balkanska. Jer Balkan definiramo kao ostavštinu Turskog Carstva, prvenstveno, a zatim kao ostavštinu Jugoslavije. Ostavštinu islama, pravoslavlja i komunizma. Hrvat u RH kao i onaj u BiH prezire i jedno i drugo. I teži onome što je Balkanu suprostavljeno. Nasuprot Balkanu, Srednju Europu definiramo kao ostavštinu Poljsko-litvanske unije i Habsburške Monarhije (Austro-Ugarske) i možda najviše od svega, katoličanstva. Što je neki teritorij dulje bio pod Turcima to je manje Srednja Europa, a više Balkan. Što je neki teritorij bio dulje dio A-U, a manje Osmanskog Carstva ili Srbije ili Jugoslavije, to je više Srednja Europa, a manje Balkan. Tocno, tocno, tocno - citam vas kao knjigu. E sto kod tebe nije tAcno to je BiH kao dio Srednje Evrope. Nikad bila niti ce biti. 40 godina austrijske okupacije je jedan sekund u istorijskom kontekstu. 86% stanovnistva ne osjeca apsolutno nikakvu povezanost sa nekim jodlovanjima, popevkama i slicnim izrazima. Ustvari 99%, ali jedan konstitutivni narod glumi pokondirenu tikvu. Ali dzaba vam gluma. Pojedini Hrvati iz Hrvatske vas smatraju odgovornim za balkanizaciju Hrvatske. Jbg, istorijska je cinjenica da je Siroki Brijeg ili Busovaca duze bili u istoj drzavi sa Plovdivom ili jednom dalekom Gazom, a ne sa Varazdinom ili Pulom. BiH cak i ako udje u EU, bice u istoj asocijaciji sa Srbijom i Crnom Gorom, sa kojima dijeli stanovnistvo, istoriju, kulturu, nacin zivota... A Hrvatska neka se povezuje sa Madjarskom, Ceskom, who cares... samo sto ce to imati negativan uticaj na hrvatski element u BiH.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 11:45 |
|
|
protein je napisao/la: Je li BiH dio srednje Europe? Ne baš previše. Ali ipak jest. Moglo bi se reći ugrubo da je BiH po kulturi možda 20% srednja Europa i Mediteran, 80% čisti Balkanluk. Udio Srednje Europe i Mediterana u nekoj virtualnoj kulturi BiH, kažem virtualnoj jer ne postoji jedinstvena kultura Bejha, odgovara udjelu Hrvata, katolika u stanovništvu BiH. Herceg-Bosna da se izdvoji iz BiH bila bi ništa manje srednjoeuropska od RH ili pojedinih dijelova RH.
Jer što je to Srednja Europa, a što Balkan? I jedan i drugi prostor nije definiran geografijom nego kulturom. Kultura Hrvata u BiH je srednjoeuropska, a svih ostalih balkanska. Jer Balkan definiramo kao ostavštinu Turskog Carstva, prvenstveno, a zatim kao ostavštinu Jugoslavije. Ostavštinu islama, pravoslavlja i komunizma. Hrvat u RH kao i onaj u BiH prezire i jedno i drugo. I teži onome što je Balkanu suprostavljeno.
Nasuprot Balkanu, Srednju Europu definiramo kao ostavštinu Poljsko-litvanske unije i Habsburške Monarhije (Austro-Ugarske) i možda najviše od svega, katoličanstva. Što je neki teritorij dulje bio pod Turcima to je manje Srednja Europa, a više Balkan. Što je neki teritorij bio dulje dio A-U, a manje Osmanskog Carstva ili Srbije ili Jugoslavije, to je više Srednja Europa, a manje Balkan.
Definirali smo odrednice Srednja Europa - Balkan. Evo ih:
Katoličanstvo (i u manjoj mjeri protenstantizam kao dijete katoličanstva) nasuprot Islamu, pravoslavlju i komunizmu Poljsko-litvanska unija i Austro-Ugarska nasuprot Turskom Carstvu i Jugoslavijama
Raščlanimo li južnoslavenske teritorije kroz ovu prizmu, ispada da je KULTUROLOŠKI:
- Slovenija, Istra i Sjeverozapadna Hrvatska (Reliquiae reliquiarum) su najvećim dijelom dio srednje Europe, a tek manjim dijelom dio Balkana (bili su dio Jugoslavije tek nešto manje od sto godina, ostatak povijesti dio srednjoeuropskih država, katolički teritoriji)
- Slavonija i Vojvodina većim dijelom dio srednje Europe, a manjim dijelom Balkana
- BiH većim dijelom Balkan, manjim dijelom srednja Europa, pripadnost srednoj Europi temeljem katoličanstva, srednjovjekovne državnosti Bosne i oslobođenja od strane Austro-Ugarske. Pripadnost Balkanu temeljem pravoslavlja, islama, temeljem višestoljetne turske okupacije, temeljem bivstvovanja u Jugoslaviji i ukorjenjenosti socijalizma
- Srbija (bez Vojvodine) je 100% Balkan, o Kosovu da ne govorimo
Ucrtaj na ovaj zemljovid Austro-Ugarsku i Poljsko-Litvansku Uniju u njihovom najvećem opsegu i ucrtao si Srednju Europu, to je pogled jednog Hrvata iz BiH.
A u cemu se ogleda ta srednje-evropska kultura Hrvata BiH?! Jel ti znas pre svega koliko je BiH bila pod Osmanlijama... stolecima, bez prekida... od Hercegovine do Posavine, bez razlike... bili su u razlicitim periodima i delovi Dalmacije, Like, Slavonije... to ne moze biti uporedivo sa 40 godina Austrougarske okupacije 1878-1918, ni po trajanju, ni po intenzitetu... Balkan je pojam koji je neraskidivo vezan i sa geografijom, i kulturom, i istorijom... ima mnogo dimenzija, i zato je jako pogresno mesarskom satarom seci i praviti tako duboke podele tamo gde one ili ne postoje, ili postoje, ali nisu primarne... Religija, koju ti stavljas na pijedestal identiteta, u svakodnevnom zivotu nije mnogo ni uocljiva, ni vazna... ona jeste bila kljucni katalizator formiranja modernih nacija na Balkanu, ali postoji jos mnogo znacajnih cinioca ako govorimo o identitetu pojedinacnog coveka, i sire, naroda i nacija na ovim prostorima. Tebi je mozda Srednja Evropa merilo i etalon nekakvog uspeha, i smernice cemu tezimo... meni nije... ja sa ponosom mogu reci da sam i Balkanac i Evropljanin... ja se toga ne stidim... ne osecam nikakvu bliskost prema Madjarima npr... Cesi su mi simpaticni, ali kad ih vidim u onoj varijanti paradajz turizma... izgledaju mi nekako jadno...cehinje vec ne Prema Austrijancima i Germanima isto ne osecam bliskost, postujem njihovu kulturu, ali to nije moja, niti ce ikad biti... Ja tebi ne sporim izbor da se osecas kako hoces... samo te upozoravam da ne uproscavas toliko stvari, da primetis da i posle svih sranja koja smo imali medjusobno, postoji mnogo stvari koje su nam svima bliske... isto nebo koje gledamo svaki dan, jezika kojim govorimo, obicajima koje bastinimo, mentalitet... uz sve varijacije... Dal je to motiv da opet sanjamo istu drzavu... nikako, ne dolazi u obzir... pokusali smo nekoliko puta i ljuto se opekli... ali me to nece toliko oslepeti da ne vidim notornu istinu, koliko smo mi svi negde sa istog stabla potekli... i da potreba nekih da sve to odstrane iz sebe, i da budu svim svojim bicem deo necega gde samo jednim manjim delom pripadaju... mi je izraz nekim dubokih strahova i nesigurnosti, pre nego dubinskog shvatanja svog identiteta...
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 12:07 |
|
|
Hrvati imaju potencijal biti most između istoka i zapada, međutim, ja sam vjerovao da će im tu ulogu uzeti Srbija pod Vučićem, no prevario sam se. Vučić će isto izgleda tu priliku bacit u smeće i priklonit se zapadu.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 12:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24035 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Hrvati u BiH nisu dio srednjoeuropskog civilizacijskog kruga (nažalost), nego im je dominantna balkanska civilizacijska odrednica. Ogroman je utjecaj Osmanlija bio i ne može se preko noći istisnuti.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 12:14 |
|
|
lider30 je napisao/la: Hrvati u BiH nisu dio srednjoeuropskog civilizacijskog kruga (nažalost), nego im je dominantna balkanska civilizacijska odrednica. Ogroman je utjecaj Osmanlija bio i ne može se preko noći istisnuti. U nas se to govori kao da je nešto loše, umjesto da se na to gleda kao na prednost. Nasilno podilaženje od nekih Nijemcima i drugima dovest će do toga da ništa zapadno ne će dobit, a istočnog će se odreć.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 12:36 |
|
|
Zapad prema svima nama ima ogromne predrasude, kojih se nece odreci, niti imaju nameru... mi smo za njih toliko mali i nevazni, da oni i ne primecuju medjusobne razlike... za njih je to sve manje vise ista vreca govana... jedva da znaju i prepoznaju kako nam se drzave zovu...
Nasa stvar je kako mi sebe vidimo i dozivljavamo... dal smo navukli komplekse kako smo zaista manje vredni, i da treba da postanemo nesto sasvim drugo... ili cemo da se pogledamo u ogledalo, i shvatimo koje su nam vrline i mane, nauciti sa time da zivimo bez osecaja krivice i slabosti...
Ja duboko verujem da ljudi sa ovim prostora nisu nista manje vredni od onih sa Zapada... stavise, prepoznajem unikatan talenat, volju za zivotom i borbom, dokazivanjem... kroz teske borbe smo prosli, negde se malo umorili i izgubili deo samopouzdanja... ali preziveli smo, imamo sansu ako sebe razumemo na iskren nacin.
Nece nas niko uvazavati ako mi prvi sami sebe ne uvazavamo... kao i u medjuljudskim odnosima, osoba koja o sebi ima nisko misljenje, ostali ce je gledati sa visine, ili je zaliti... ja nemam nikakav kompleks nize vrednosti prema ljudima poteklih iz nekih mirnijih i sredjenijih sredina... obicno su mi dosadni, odbojni, hladni... ne zelim da i ja postanem takav jednog dana...
Ajde da uzmemo sa Zapada ono sto valja... da se uozbiljimo, bolje organizujemo, prihvatimo neka pravila igre... ali da u tome ne izgubimo sebe, ne prodamo dusu, ne postanemo klimaci glavom i ljigave ulizice... jos manje ce nas postovati... dzabe sve ako prodas svoju dusu i ostanes na pola puta u neskladu sa onim sto jesi, i onim sto bi hteo biti, ali ne mozes...
Uvek postoji sansa, ako ovo razumemo... ostace sva nasa medjusobna neslaganja, ali da nadjemo neki minimalni zajednicki sadrzilac, da se ne valjamo u blatu besmislenih sukoba... kao posebne drzave i narodi, ali ne tako razliciti kao sto neki na silu pokusavaju da prikazu...
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 12:47 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Što je "zapad". To neko mitsko biće kao bošnjačka "100% Bosna".
Postoje ogromne razlike između država na Balkanu i pri Balkanu. Jedino vi Srbi to ne vidite iz vaših razno raznih geo političkih ciljeva. Vi bi opet trpali Slovence i Srbe u istu "uniju".
Predrasude nemaju nikakve veze sa ovom tematikom. Englezi imaju puno predrasuda prema Njemcima pa to u suštini ništa ne znači, dio su istog civilizacijskog kruga.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:00 |
|
|
BBC je napisao/la: Što je "zapad". To neko mitsko biće kao bošnjačka "100% Bosna".
Postoje ogromne razlike između država na Balkanu i pri Balkanu. Jedino vi Srbi to ne vidite iz vaših razno raznih geo političkih ciljeva. Vi bi opet trpali Slovence i Srbe u istu "uniju".
Predrasude nemaju nikakve veze sa ovom tematikom. Englezi imaju puno predrasuda prema Njemcima pa to u suštini ništa ne znači, dio su istog civilizacijskog kruga. Evo kako izgleda kad neko ne cita sa razumevanjem... Zapad... ne mislim na Jose Miguela iz Valjadolida, nego na ukupnost politickih, ekonomskih i kulturnih dimenzija Zapadne Evrope i Amerike... nije bilo potrebe da to sad rasclanjujem u sitna crevca,trazim unutrasnje razlike i time izgubim fokus... Razlike postoje izmedju balkanskih drzava, ali nisu ogromne...stavise, jednorodne su... muce nas serija slicnih problema, od politickih, ekonomskih...a pre svega ono sto sam pisao u predhodnom postu, pitanje identiteta, ko smo, i cemu tezimo... Razumem ja tvoju percepciju, i nekih ovde... Slovenija i Hrvatska, to je jedno...ovo ostalo, to je nesto sasvim drugo... ti svoju mrznju prema muslimanima prosipas ovde intenzivno, a ustvari najveci prezir gajis prema Srbima, ali to prikrivas neuspesno... Mislis da je sve "Istocno od Rajha" primitivno i zaostalo... nije... samo ti to ne znas, i ne razumes... hronican strah da neko hoce da te ugura u neku novu Jugoslaviju... nece, evo ja sam prvi izrazito protiv toga, kao i vecina Srba... ali ja necu reci i misliti da ste vi manje vredni, i da ste nesto sasvim drugo u odnosu na Srbe... dovoljno i licno poznajem Hrvate da bi takvu glupost tvrdio...
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:08 |
|
|
Vujadin je napisao/la: protein je napisao/la: Točno. Simpatije prema Muslimanima postoje zbog a) nepoznavanja političkih prilika u BiH, poglavito u FBiH, zbog medijske izoliranosti Hrvata u BiH b) svijesti da su i Muslimani bili žrtve velikosrpskog pohoda
Točno. I zbog toga često dolazi do odbacivanja BiH u kompletu. Hrvat prezire Balkan. S tim da ti ne uočavaš da i Hrvat u BiH prezire Balkan. Postoje iznimke od pravila i u RH i u BiH i to brojne i eksponirane, u javnosti utjecajne, ali i jedni i drugi, hrvatski narod u cjelini, želi se odmaći od Balkana i vratiti u okrilje središnje Europe. Zato želimo i BiH što prije u EU, između ostaloga.
Većim dijelom netočno. Objasnit ću.
Je li BiH dio srednje Europe? Ne baš previše. Ali ipak jest. Moglo bi se reći ugrubo da je BiH po kulturi možda 20% srednja Europa i Mediteran, 80% čisti Balkanluk. Udio Srednje Europe i Mediterana u nekoj virtualnoj kulturi BiH, kažem virtualnoj jer ne postoji jedinstvena kultura Bejha, odgovara udjelu Hrvata, katolika u stanovništvu BiH. Herceg-Bosna da se izdvoji iz BiH bila bi ništa manje srednjoeuropska od RH ili pojedinih dijelova RH.
Jer što je to Srednja Europa, a što Balkan? I jedan i drugi prostor nije definiran geografijom nego kulturom. Kultura Hrvata u BiH je srednjoeuropska, a svih ostalih balkanska. Jer Balkan definiramo kao ostavštinu Turskog Carstva, prvenstveno, a zatim kao ostavštinu Jugoslavije. Ostavštinu islama, pravoslavlja i komunizma. Hrvat u RH kao i onaj u BiH prezire i jedno i drugo. I teži onome što je Balkanu suprostavljeno.
Nasuprot Balkanu, Srednju Europu definiramo kao ostavštinu Poljsko-litvanske unije i Habsburške Monarhije (Austro-Ugarske) i možda najviše od svega, katoličanstva. Što je neki teritorij dulje bio pod Turcima to je manje Srednja Europa, a više Balkan. Što je neki teritorij bio dulje dio A-U, a manje Osmanskog Carstva ili Srbije ili Jugoslavije, to je više Srednja Europa, a manje Balkan.
Tocno, tocno, tocno - citam vas kao knjigu. E sto kod tebe nije tAcno to je BiH kao dio Srednje Evrope. Nikad bila niti ce biti. 40 godina austrijske okupacije je jedan sekund u istorijskom kontekstu. 86% stanovnistva ne osjeca apsolutno nikakvu povezanost sa nekim jodlovanjima, popevkama i slicnim izrazima. Ustvari 99%, ali jedan konstitutivni narod glumi pokondirenu tikvu. Ali dzaba vam gluma. Pojedini Hrvati iz Hrvatske vas smatraju odgovornim za balkanizaciju Hrvatske. Jbg, istorijska je cinjenica da je Siroki Brijeg ili Busovaca duze bili u istoj drzavi sa Plovdivom ili jednom dalekom Gazom, a ne sa Varazdinom ili Pulom. BiH cak i ako udje u EU, bice u istoj asocijaciji sa Srbijom i Crnom Gorom, sa kojima dijeli stanovnistvo, istoriju, kulturu, nacin zivota... A Hrvatska neka se povezuje sa Madjarskom, Ceskom, who cares... samo sto ce to imati negativan uticaj na hrvatski element u BiH. Bosna je bila dio Srednje Europe prije dolaska Osmanlija, bila je dio Srednje Europe od oslobođenja do ulaska u Prvu Jugoslaviju. U pravu si, nas Hrvata je premalo da bi danas BiH u kompletu bila dio Europe. Zato je i potrebno Herceg-Bosnu izdvojiti. Da bismo mogli razvijati i tu komponentu svog identiteta neometano od strane balkanske braće. DzoniBG je napisao/la: Tebi je mozda Srednja Evropa merilo i etalon nekakvog uspeha, i smernice cemu tezimo... meni nije... ja sa ponosom mogu reci da sam i Balkanac i Evropljanin... ja se toga ne stidim... ne osecam nikakvu bliskost prema Madjarima npr... Cesi su mi simpaticni, ali kad ih vidim u onoj varijanti paradajz turizma... izgledaju mi nekako jadno...cehinje vec ne Prema Austrijancima i Germanima isto ne osecam bliskost, postujem njihovu kulturu, ali to nije moja, niti ce ikad biti... Ja tebi ne sporim izbor da se osecas kako hoces... samo te upozoravam da ne uproscavas toliko stvari, da primetis da i posle svih sranja koja smo imali medjusobno, postoji mnogo stvari koje su nam svima bliske... isto nebo koje gledamo svaki dan, jezika kojim govorimo, obicajima koje bastinimo, mentalitet... uz sve varijacije... Dal je to motiv da opet sanjamo istu drzavu... nikako, ne dolazi u obzir... pokusali smo nekoliko puta i ljuto se opekli... ali me to nece toliko oslepeti da ne vidim notornu istinu, koliko smo mi svi negde sa istog stabla potekli... i da potreba nekih da sve to odstrane iz sebe, i da budu svim svojim bicem deo necega gde samo jednim manjim delom pripadaju... mi je izraz nekim dubokih strahova i nesigurnosti, pre nego dubinskog shvatanja svog identiteta... Nismo isti. Imamo mogućnost biti bliski, jezik nam to omogućuje i višestoljetni suživot. Udaljavanje od Balkana, povratak Herceg-Bosne u Srednju Europu kojoj pripada za razliku od ostatka BiH ne vidim na način na koji ti možda misliš, da bismo mi time činili nasilje nad tradicijom oblikovanom tragičnom poviješću. Ne daj Bože. Radi se samo o tome da priželjkujem da prestane to kulturološko nasilje nad Herceg-Bosnom koje se ogleda u tom konstantnom papagajskom kvocanju sa strane "Vi ste čisti Balkanci!" i od strane Sarajeva i od strane Beograda. Da ljudi konačno budu slobodni očitovati se dijelom one kulture i onog prostora koji im je draži, kojemu žele pripadati sami, a ne onog prostora kojem Sarajevo ili Beograd kažu da pripadaju, da moraju u toj močvari ostati. Bugaru ili Srbinu, Turčinu i Bošnjaku pojam Balkana nije nimalo kompromitiran, to je nešto mistično lijepo. Hrvatu u pravilu nije. Puno mu je od Stambola draži Beč. Nekima jest draži Beograd ili Istambul tj. Balkan, ali nisu više dominantni, izumiru. Isti proces koji je zahvatio RH od osamostaljenja (povratak u okrilje srednjoeuropke uljudbe omogućen izlaskom iz balkanskog bratskog zagrljaja) zahvatio bi i Herceg-Bosnu čim bi dobila više slobode no što ju ima sada. U tome nema po Srbe ništa loše. Ne znači da bismo imali manje poslovnih veza i suradnje. Štoviše. Niti bi vama itko branio da nas i dalje smatrate balkanskom braćom . Primjetiti da nisam za ekstremizam. Nisam za kulturološko odmicanje od Balkana kroz državno nasilje, poput onoga u NDH ili bilo čega sličnoga. Samo sloboda. Tko želi biti 100% balkanac, neka mu. Takvih bi u Herceg-Bosni bilo osjetno manje nego u današnjoj RH. Oni su ionako pokupili sve naše izrode, Jergoviće i Frljiće. A daidže bismo ostavili Sarajevu.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:12 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Za razlike mi dovoljno pogledati TV kanale svih država. Ne hvala, zadržite vaše ponosno za sebe. Hrvati neće voditi rat sa zapadom zato što vi pizdite zbog Kosova i NATO. To će se dogoditi znate kad.
Nekad je taj "zapad" sve nas gledao kao "Jugoslovene", ali ne više. Sve je kako se izboriš sam za sebe. Kamo vi idete rekao bih da se borite jako da ne budete dio pravoslavnog istoka i daleko od Turske.
I odjebi sa tim srpskim sranjima tko koga više mrzi. Pizda vam materina srpska nijie vam ovo 1954.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:30 |
|
|
protein je napisao/la: Nismo isti. Imamo mogućnost biti bliski, jezik nam to omogućuje i višestoljetni suživot. Udaljavanje od Balkana, povratak Herceg-Bosne u Srednju Europu kojoj pripada za razliku od ostatka BiH ne vidim na način na koji ti možda misliš, da bismo mi time činili nasilje nad tradicijom oblikovanom tragičnom poviješću. Ne daj Bože. Radi se samo o tome da priželjkujem da prestane to kulturološko nasilje nad Herceg-Bosnom koje se ogleda u tom konstantnom papagajskom kvocanju sa strane "Vi ste čisti Balkanci!" i od strane Sarajeva i od strane Beograda. Da ljudi konačno budu slobodni očitovati se dijelom one kulture i onog prostora koji im je draži, kojemu žele pripadati sami, a ne onog prostora kojem Sarajevo ili Beograd kažu da pripadaju, da moraju u toj močvari ostati. Bugaru ili Srbinu, Turčinu i Bošnjaku pojam Balkana nije nimalo kompromitiran, to je nešto mistično lijepo. Hrvatu u pravilu nije. Puno mu je od Stambola draži Beč. Nekima jest draži Beograd ili Istambul tj. Balkan, ali nisu više dominantni, izumiru. Isti proces koji je zahvatio RH od osamostaljenja (povratak u okrilje srednjoeuropke uljudbe omogućen izlaskom iz balkanskog bratskog zagrljaja) zahvatio bi i Herceg-Bosnu čim bi dobila više slobode no što ju ima sada. U tome nema po Srbe ništa loše. Ne znači da bismo imali manje poslovnih veza i suradnje. Štoviše. Niti bi vama itko branio da nas i dalje smatrate balkanskom braćom . Primjetiti da nisam za ekstremizam. Nisam za kulturološko odmicanje od Balkana kroz državno nasilje, poput onoga u NDH ili bilo čega sličnoga. Samo sloboda. Tko želi biti 100% balkanac, neka mu. Takvih bi u Herceg-Bosni bilo osjetno manje nego u današnjoj RH. Oni su ionako pokupili sve naše izrode, Jergoviće i Frljiće. A daidže bismo ostavili Sarajevu. Ja sam rekao da smo bliski po mnogo vaznih pitanja, a ne isti... i to nije mogucnost, to je za mene cinjenica, koju mozemo i posebno da analiziramo... Dosta puta sam na ovom forumu podrzao ideju hrvatskog entiteta, nek se zove Herceg Bosna, ili kako god vam je volja... ne iz pijeteta prema domacinima, nego sto zaista verujem da svaki od 3 naroda mora imati svoju definisanu zajednicu, i da onda iz tog okvira poteknu zajednicke stvari, zasnovane na interesu i kompromisu... ako se moze...ako ne, onda dogovoriti mirni razlaz... Vi ste cisti Balkanci...pogresno adresiras... pa ne dolazi to iz Beograda(u takvom kontekstu)... vi problem sa time imate pre svega u Zagrebu... postoji citav deo elite, pa i obicnih ljudi, koji na vas gledaju kao manje vredne Hrvate... to su tamo neki mutni Hercegovci, i Bosanci harmonikasi koji kvare nasu mitteleuropsku uljudbu... najeli ste se tih brabonjaka i previse... i za to nije kriv ni Beograd ni Sarajevo... tako nesto slicno su iskusili i Srbi iz BiH u Beogradu...doduse u manjoj meri, i ja sam uvek ostro protiv toga, ne dozvoljavam takve maligne podele ni u jednom smislu... Ne mogu da prihvatim ovu argumentaciju oko Balkana i Balkanaca... nije to samo turska zaostavstina, imali smo mi ovde drzave i pre njih, ovde smo se doselili sa severa, ovda smo prihvatili hriscanstvo...ovde su nasi preci ziveli 700 godina pre nego sto su azijati dosli i pokorili nas... sve to vreme mi smo ovde ziveli, mesali se, zenili i udavali medjusobno, bili i prijatelji i neprijatelji... jezik nas spaja, to sto mozemo da istim recima opisujemo svoje misli je ogroman resurs...a ne problem... Nigde se ne osecam kao stranac, bilo da odem u Sarajevo, Mostar, Peljesac... dokle god seze jezik koji razumem, to je deo mog habitusa, tu su ljudi sa kojima mogu da se volim ili ne volim, ali su mi bliski... kad dodjem na Horgos, i brkati madjar mi gleda pasos...tu ulazim u stranu zemlju...
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:39 |
|
|
protein je napisao/la: Vujadin je napisao/la: Hrvatska ima neke simpatije prema vama, ne zato sto vas zeli integrisati, vec da kontrira Srbima. Točno. Simpatije prema Muslimanima postoje zbog a) nepoznavanja političkih prilika u BiH, poglavito u FBiH, zbog medijske izoliranosti Hrvata u BiH b) svijesti da su i Muslimani bili žrtve velikosrpskog pohoda Vujadin je napisao/la: Upravo suprotno od integracije, njima je cilj potpuni otklon od Balkana, ciji je BiH neodvojivi dio, i priblizavanje Visegradskoj grupi srednjoevropskih zemalja. Tako da ta hrvatska ideja nacije ne temelji se samo na religijskoj, vec i na kulturoloskoj podlozi. Točno. I zbog toga često dolazi do odbacivanja BiH u kompletu. Hrvat prezire Balkan. S tim da ti ne uočavaš da i Hrvat u BiH prezire Balkan. Postoje iznimke od pravila i u RH i u BiH i to brojne i eksponirane, u javnosti utjecajne, ali i jedni i drugi, hrvatski narod u cjelini, želi se odmaći od Balkana i vratiti u okrilje središnje Europe. Zato želimo i BiH što prije u EU, između ostaloga. Vujadin je napisao/la: Pa tako Hrvati iz BiH, nesumnjivo razvijeni u balkanskom kulturnom krugu, nisu bas ideal u Hrvatskoj, koja se fura na Cesku, Austriju... za razliku od recimo ugleda koji Srbi iz BiH imaju u Srbiji. Tako je to, pa kome milo, kome drago. Većim dijelom netočno. Objasnit ću. Je li BiH dio srednje Europe? Ne baš previše. Ali ipak jest. Moglo bi se reći ugrubo da je BiH po kulturi možda 20% srednja Europa i Mediteran, 80% čisti Balkanluk. Udio Srednje Europe i Mediterana u nekoj virtualnoj kulturi BiH, kažem virtualnoj jer ne postoji jedinstvena kultura Bejha, odgovara udjelu Hrvata, katolika u stanovništvu BiH. Herceg-Bosna da se izdvoji iz BiH bila bi ništa manje srednjoeuropska od RH ili pojedinih dijelova RH. Jer što je to Srednja Europa, a što Balkan? I jedan i drugi prostor nije definiran geografijom nego kulturom. Kultura Hrvata u BiH je srednjoeuropska, a svih ostalih balkanska. Jer Balkan definiramo kao ostavštinu Turskog Carstva, prvenstveno, a zatim kao ostavštinu Jugoslavije. Ostavštinu islama, pravoslavlja i komunizma. Hrvat u RH kao i onaj u BiH prezire i jedno i drugo. I teži onome što je Balkanu suprostavljeno. Nasuprot Balkanu, Srednju Europu definiramo kao ostavštinu Poljsko-litvanske unije i Habsburške Monarhije (Austro-Ugarske) i možda najviše od svega, katoličanstva. Što je neki teritorij dulje bio pod Turcima to je manje Srednja Europa, a više Balkan. Što je neki teritorij bio dulje dio A-U, a manje Osmanskog Carstva ili Srbije ili Jugoslavije, to je više Srednja Europa, a manje Balkan. Definirali smo odrednice Srednja Europa - Balkan. Evo ih: Katoličanstvo (i u manjoj mjeri protenstantizam kao dijete katoličanstva) nasuprot Islamu, pravoslavlju i komunizmu Poljsko-litvanska unija i Austro-Ugarska nasuprot Turskom Carstvu i Jugoslavijama Raščlanimo li južnoslavenske teritorije kroz ovu prizmu, ispada da je KULTUROLOŠKI: - Slovenija, Istra i Sjeverozapadna Hrvatska (Reliquiae reliquiarum) su najvećim dijelom dio srednje Europe, a tek manjim dijelom dio Balkana (bili su dio Jugoslavije tek nešto manje od sto godina, ostatak povijesti dio srednjoeuropskih država, katolički teritoriji) - Slavonija i Vojvodina većim dijelom dio srednje Europe, a manjim dijelom Balkana - BiH većim dijelom Balkan, manjim dijelom srednja Europa, pripadnost srednoj Europi temeljem katoličanstva, srednjovjekovne državnosti Bosne i oslobođenja od strane Austro-Ugarske. Pripadnost Balkanu temeljem pravoslavlja, islama, temeljem višestoljetne turske okupacije, temeljem bivstvovanja u Jugoslaviji i ukorjenjenosti socijalizma - Srbija (bez Vojvodine) je 100% Balkan, o Kosovu da ne govorimo Ucrtaj na ovaj zemljovid Austro-Ugarsku i Poljsko-Litvansku Uniju u njihovom najvećem opsegu i ucrtao si Srednju Europu, to je pogled jednog Hrvata iz BiH.
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:43 |
|
|
[/quote] I nista nam ne fali. euRUPSKA uljudba a ha ha ha..Svaka devijacija je ispromovisana I ispotencirana sa uljudbenog Zapada.Od qrvi u izlogu preko zabrane pusenja cigareta a dozvole marihuane do pedofilije.U Belgiji znaci deformisani su.Nisu ruzni.Deformisani.A Bec?Viena?Najbolje picke su im ciganke iz Rumunije I Srbije. Ne mozes da vidis krstenu ribu.Sve sam degenerik.Pustite Vagnera Mocarta Njutna ..to je bilo pre sada..to su neke pete price. Istorija Zapada..genocid ropstvo masovna unistenja ljudi zivotinja prirode.[/quote]
??? koja sovinisticka sranja od ovih čudakosrba ovih zadnjih dana pa to je nemoguce!!
ev austrijanke lipa ko dan
|
|
Vrh |
|
|
Heero
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:53 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: protein je napisao/la: Je li BiH dio srednje Europe? Ne baš previše. Ali ipak jest. Moglo bi se reći ugrubo da je BiH po kulturi možda 20% srednja Europa i Mediteran, 80% čisti Balkanluk. Udio Srednje Europe i Mediterana u nekoj virtualnoj kulturi BiH, kažem virtualnoj jer ne postoji jedinstvena kultura Bejha, odgovara udjelu Hrvata, katolika u stanovništvu BiH. Herceg-Bosna da se izdvoji iz BiH bila bi ništa manje srednjoeuropska od RH ili pojedinih dijelova RH.
Definirali smo odrednice Srednja Europa - Balkan. Evo ih:
Katoličanstvo (i u manjoj mjeri protenstantizam kao dijete katoličanstva) nasuprot Islamu, pravoslavlju i komunizmu Poljsko-litvanska unija i Austro-Ugarska nasuprot Turskom Carstvu i Jugoslavijama
Raščlanimo li južnoslavenske teritorije kroz ovu prizmu, ispada da je KULTUROLOŠKI:
- Slovenija, Istra i Sjeverozapadna Hrvatska (Reliquiae reliquiarum) su najvećim dijelom dio srednje Europe, a tek manjim dijelom dio Balkana (bili su dio Jugoslavije tek nešto manje od sto godina, ostatak povijesti dio srednjoeuropskih država, katolički teritoriji)
- Slavonija i Vojvodina većim dijelom dio srednje Europe, a manjim dijelom Balkana
- BiH većim dijelom Balkan, manjim dijelom srednja Europa, pripadnost srednoj Europi temeljem katoličanstva, srednjovjekovne državnosti Bosne i oslobođenja od strane Austro-Ugarske. Pripadnost Balkanu temeljem pravoslavlja, islama, temeljem višestoljetne turske okupacije, temeljem bivstvovanja u Jugoslaviji i ukorjenjenosti socijalizma
- Srbija (bez Vojvodine) je 100% Balkan, o Kosovu da ne govorimo
Ucrtaj na ovaj zemljovid Austro-Ugarsku i Poljsko-Litvansku Uniju u njihovom najvećem opsegu i ucrtao si Srednju Europu, to je pogled jednog Hrvata iz BiH.
A u cemu se ogleda ta srednje-evropska kultura Hrvata BiH?! Jel ti znas pre svega koliko je BiH bila pod Osmanlijama... stolecima, bez prekida... od Hercegovine do Posavine, bez razlike... bili su u razlicitim periodima i delovi Dalmacije, Like, Slavonije... to ne moze biti uporedivo sa 40 godina Austrougarske okupacije 1878-1918, ni po trajanju, ni po intenzitetu... Balkan je pojam koji je neraskidivo vezan i sa geografijom, i kulturom, i istorijom... ima mnogo dimenzija, i zato je jako pogresno mesarskom satarom seci i praviti tako duboke podele tamo gde one ili ne postoje, ili postoje, ali nisu primarne... Religija, koju ti stavljas na pijedestal identiteta, u svakodnevnom zivotu nije mnogo ni uocljiva, ni vazna... ona jeste bila kljucni katalizator formiranja modernih nacija na Balkanu, ali postoji jos mnogo znacajnih cinioca ako govorimo o identitetu pojedinacnog coveka, i sire, naroda i nacija na ovim prostorima. Tebi je mozda Srednja Evropa merilo i etalon nekakvog uspeha, i smernice cemu tezimo... meni nije... ja sa ponosom mogu reci da sam i Balkanac i Evropljanin... ja se toga ne stidim... ne osecam nikakvu bliskost prema Madjarima npr... Cesi su mi simpaticni, ali kad ih vidim u onoj varijanti paradajz turizma... izgledaju mi nekako jadno...cehinje vec ne Prema Austrijancima i Germanima isto ne osecam bliskost, postujem njihovu kulturu, ali to nije moja, niti ce ikad biti... Ja tebi ne sporim izbor da se osecas kako hoces... samo te upozoravam da ne uproscavas toliko stvari, da primetis da i posle svih sranja koja smo imali medjusobno, postoji mnogo stvari koje su nam svima bliske... isto nebo koje gledamo svaki dan, jezika kojim govorimo, obicajima koje bastinimo, mentalitet... uz sve varijacije... Dal je to motiv da opet sanjamo istu drzavu... nikako, ne dolazi u obzir... pokusali smo nekoliko puta i ljuto se opekli... ali me to nece toliko oslepeti da ne vidim notornu istinu, koliko smo mi svi negde sa istog stabla potekli... i da potreba nekih da sve to odstrane iz sebe, i da budu svim svojim bicem deo necega gde samo jednim manjim delom pripadaju... mi je izraz nekim dubokih strahova i nesigurnosti, pre nego dubinskog shvatanja svog identiteta... ocituje se u tome da kad nama umre Covic mi cemo imati katolicki sprovod najnormalniji na svijetu a kad vama umre slobo vi cete tamo mahat balonima na pijaci beogradopašaluckoj eto u tome kao i u tome sta mi necemo one seljacke sajkace stavit na glavu na svjetskom prvenstvu ko vasi rukometasi i tako neke jadosti ,igane zvat da sviraju na vjencanju
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:54 |
|
|
Ma pusti ih Heero nek se igraju "regiona" sa CG ili Kosovom ako im je toliko stalo.
|
|
Vrh |
|
|
DzoniBG
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 13:55 |
|
|
Heero je napisao/la: ocituje se u tome da kad nama umre Covic mi cemo imati katolicki sprovod najnormalniji na svijetu a kad vama umre slobo vi cete tamo mahat balonima na pijaci beogradopašaluckoj eto u tome kao i u tome sta mi necemo one seljacke sajkace stavit na glavu na svjetskom prvenstvu ko vasi rukometasi i tako neke jadosti ,igane zvat da sviraju na vjencanju Ma ovo je sjajno... p.s ne mogu da zamislim da Covic ikada umre...
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 14:17 |
|
|
Nemojte se bojati hrvatici, niko vas nece. Tema je da se pomirite sa muslimanima u FBIH.
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 14:22 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ja sam rekao da smo bliski po mnogo vaznih pitanja, a ne isti... i to nije mogucnost, to je za mene cinjenica, koju mozemo i posebno da analiziramo...
Dosta puta sam na ovom forumu podrzao ideju hrvatskog entiteta, nek se zove Herceg Bosna, ili kako god vam je volja... ne iz pijeteta prema domacinima, nego sto zaista verujem da svaki od 3 naroda mora imati svoju definisanu zajednicu, i da onda iz tog okvira poteknu zajednicke stvari, zasnovane na interesu i kompromisu... ako se moze...ako ne, onda dogovoriti mirni razlaz... Sloboda (čitaj: zasebne samoupravne jedinice ili države) bi nam donijela kulturološko udaljavanje i poslovno uvezivanje. S tim da granica između ovih dvaju stvarnosti nije jasna linija, nego više gradijent. Uzmi samo za primjer glazbenike. DzoniBG je napisao/la: Vi ste cisti Balkanci...pogresno adresiras... pa ne dolazi to iz Beograda(u takvom kontekstu)... vi problem sa time imate pre svega u Zagrebu... postoji citav deo elite, pa i obicnih ljudi, koji na vas gledaju kao manje vredne Hrvate... to su tamo neki mutni Hercegovci, i Bosanci harmonikasi koji kvare nasu mitteleuropsku uljudbu... najeli ste se tih brabonjaka i previse... i za to nije kriv ni Beograd ni Sarajevo... tako nesto slicno su iskusili i Srbi iz BiH u Beogradu...doduse u manjoj meri, i ja sam uvek ostro protiv toga, ne dozvoljavam takve maligne podele ni u jednom smislu... Ne adresiram pogrešno. Izvor ovakovih opservacija o našem identitetu su u pravilu Beograd i Sarajevo, a ovi u Zegeju samo prepisuju. Takvi, ajmo reć napadi, ne dolaze od onih koji zagovaraju Mitteleuropu u RH, nego upravo od onih koji zagovaraju Balkan. Gle čuda, baš Jergovići i Frljići nađu za shodno označavati Hrvate u BiH kao Balkance, a ne neki desničari koji mrze Balkan ko crnog vraga. To je jednostavno neka vrsta ucjene za Hrvate u RH, da ako se maknu od Beograda i Istambula, od Balkana, da se time odriču Hrvata u BiH. Taj mit je sustavno plasiran u Pereciji. Svaki put kada bi netko javno iznio stvar da želimo više veza sa Srednjom Europom, Frljići i Jergovići ga poklope s time da su Hrvati balkanci, a pogotovo Hrvati iz BiH koje oni kao vjerno predstavljaju. Mit. Kulturološka orjentacija u Hrvata ne razlikuje se od Like, preko Slavonije i Bosne do Hercegovine i Dalmacije. DzoniBG je napisao/la: Ne mogu da prihvatim ovu argumentaciju oko Balkana i Balkanaca... nije to samo turska zaostavstina, imali smo mi ovde drzave i pre njih, ovde smo se doselili sa severa, ovda smo prihvatili hriscanstvo...ovde su nasi preci ziveli 700 godina pre nego sto su azijati dosli i pokorili nas... sve to vreme mi smo ovde ziveli, mesali se, zenili i udavali medjusobno, bili i prijatelji i neprijatelji... jezik nas spaja, to sto mozemo da istim recima opisujemo svoje misli je ogroman resurs...a ne problem...
Nigde se ne osecam kao stranac, bilo da odem u Sarajevo, Mostar, Peljesac... dokle god seze jezik koji razumem, to je deo mog habitusa, tu su ljudi sa kojima mogu da se volim ili ne volim, ali su mi bliski... kad dodjem na Horgos, i brkati madjar mi gleda pasos...tu ulazim u stranu zemlju... Ja se ne osjećam kao stranac putujući srednjom europom, a ni zapadnom. U Budimpešti možeš vikati cijeli dan "živila Herceg-Bosna" na hrvatskom i mađarskom i mahati svojom zastavom. Nitko te neće mrko pogledati. Probaj isto u Sarajevu. Po tom pitanju, hm, više mi je Sarajevo inozemstvo, koliko god bilo blizu u kilometrima, po mentalitetu i slobodama je jako, jako daleko. Jasno mi je da ne dijelimo iste poglede na Balkan. O tome i govorim cijelo vrijeme. Balkan je nami Istambul i Beograd, Osmanlije i Karađorđevići, Turska i Jugoslavija, sve krajnje odbojno. Vama Balkan ne znači isto. Vama je Balkan prije svega Srbija pa tek onda Jugoslavija, često ćete čak i negirati da je Balkan zapravo ostavština Turaka, da tog pojma ne bi ni bilo da nije bilo njih u Europi. I to je sve ok. Ne morate vi prihvatiti naš pogled na Balkan niti ćemo mi prihvatiti vaš. To se ni ne mora dogoditi da bi ti bio kao najuljudnije dočekan kao gost ili poslovni partner u Dalmaciji ili Herceg-Bosni (ako imaš para ili dara ).
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 14:38 |
|
|
Jezik nam je blizak zbog copavog i sakatog masona Vuka Karadzica. Koji se oženio Austrijankom katolkinjom u njihovoj crkvi prihvatio uniju i živeo u Beču od Hazburske sadake. Žednog preko vode ga preveo Slovenac jezuita Jernej Kopitar.
Mi smo koristili glagoljicu i drugačije pričali i pisali. Hteli su sa ovim novotarijama da nam podmetnu kukavičje jaje. Da se prvo preko jezika utopimo u Bečku agendu širenja ka Otomanima. Centrala da nam bude Zagreb.
Bolje da smo ostali deo Ruskog jezičko kulturnog kruga. To bi usponom Rusije kao Imperi je trebalo vratiti kao obavezan predmet.
Ja sam neizmerni kulturoloski Rusofil. Puskin Dostojevski Jasenjin Tolstoj Mihail Bulgakov su neprevazidjeni.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
yayo
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 14:42 |
|
|
KiM je napisao/la: Jezik nam je blizak zbog copavog i sakatog masona Vuka Karadzica. Koji se oženio Austrijankom katolkinjom u njihovoj crkvi prihvatio uniju i živeo u Beču od Hazburske sadake. Žednog preko vode ga preveo Slovenac jezuita Jernej Kopitar.
Mi smo koristili glagoljicu i drugačije pričali i pisali. Hteli su sa ovim novotarijama da nam podmetnu kukavičje jaje. Da se prvo preko jezika utopimo u Bečku agendu širenja ka Otomanima. Centrala da nam bude Zagreb.
Bolje da smo ostali deo Ruskog jezičko kulturnog kruga. To bi usponom Rusije kao Imperi je trebalo vratiti kao obavezan predmet.
Ja sam neizmerni kulturoloski Rusofil. Puskin Dostojevski Jasenjin Tolstoj Mihail Bulgakov su neprevazidjeni. Sigurno te pogodilo ono kad su vam smanjili plin za 28% ako se ne varam.
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 14:45 |
|
|
KiM je napisao/la: Jezik nam je blizak zbog copavog i sakatog masona Vuka Karadzica. Koji se oženio Austrijankom katolkinjom u njihovoj crkvi prihvatio uniju i živeo u Beču od Hazburske sadake. Žednog preko vode ga preveo Slovenac jezuita Jernej Kopitar.
Ja sam neizmerni kulturoloski Rusofil. Puskin Dostojevski Jasenjin Tolstoj Mihail Bulgakov su neprevazidjeni. Istina je da je Vuk proveo nasilje nad srpskim književnim jezikom. Ali to ti je omogućilo da danas pišeš na hrvatskom forumu, da razumiješ i da te se razumije na Zapadu. ;)
Mises
|
|
Vrh |
|
|
Amidza
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 15:03 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Mittelojropska uljudba u Hrvata je jedna velika ubleha. Zalud pokušavate pobjeci od svoje balkanske prošlosti, sadašnjosti i buducnosti. Taman se postavili na glavu i iz petnih žila zajodlali, svi do jednog promjenili imena u Sven, Hans i Ingrid, i vi i mi znamo da je to jedna fasada i jedna velika laž.
Jozu iz donjih Prisoja i Hans-Jürgena iz Waldendorfa spaja samo katolička vjera i ništa više. Mada je i ta katolička vjera jako heterogena, zavisno od područja.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 15:05 |
|
|
Pisali bi Engleskim ili Nemackim zavisno od toga da je Germanska ideja preovladala.
Neki pišu o istoj grani i razgranavanju. Takav pogled u prošlosti je doveo do loših uspomena. Da se eufemisticki odrazim. Mi smo dva naroda dve vere dva kulturno civilizacijska kruga. Mentalna i vrednosna kruga. Daleki i duboki jaz i protivrečnosti. Sa dijametralno suprotnim interesima u svemu
Meni je normalnija neka konfederacija sa Bugarima Albancima Mkd. Bošnj.ustupam Vama.
Trebaš praviti savez gde možeš dominirati i biti gornji. To ovi Srbeki saloni nekapiraju.
Kompleksi ih jedu. Misle zapad je in.
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
protein
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 15:23 |
|
|
Amidza je napisao/la: Mittelojropska uljudba u Hrvata je jedna velika ubleha. Zalud pokušavate pobjeci od svoje balkanske prošlosti, sadašnjosti i buducnosti. Taman se postavili na glavu i iz petnih žila zajodlali, svi do jednog promjenili imena u Sven, Hans i Ingrid, i vi i mi znamo da je to jedna fasada i jedna velika laž.
Jozu iz donjih Prisoja i Hans-Jürgena iz Waldendorfa spaja samo katolička vjera i ništa više. Mada je i ta katolička vjera jako heterogena, zavisno od područja. Jozi iz Donjih Prisoja austro-ugarsko zaposjedanje BiH je oslobođenje, i njegovom djedu i pradjedu isto, a balkancima je to okupacija. Nije samo katolička vjera. Iako je katolička vjera glavna odrednica srednje europe, ono što ju dijeli od Balkana kojega karakterizira islam i pravoslavlje.
Mises
|
|
Vrh |
|
|
Nebula
|
Naslov: Re: Trajna pomirba i usklađivanje interesa katolika i muslimana u BiH Postano: 02 srp 2015, 16:04 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2011, 16:12 Postovi: 8220 Lokacija: multietnicki entitet Bosna
|
Istini za volju, ja se zaista ne mogu kulturološki identifikovati sa Hrvatima sa sjevera Hrvatske. To je meni hladno, proračunato, uštogljeno, neduhovito itd.
Ali zato je potpuno druga priča sa dalmatincima. Dalmatinci su mi navjerovatno dragi i bliski.
_________________ Podaci ZZO: https://demografija.blogger.ba/2023/09/07/podaci-zzo/
|
|
Vrh |
|
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|