|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelji i djeci od 12 godina daju sedative Postano: 28 sij 2012, 18:27 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/7 ... ative.htmlŠokirana sam bila kada sam čula da se takvi lijekovi mogu kupiti bez recepta, kaže jedna Sarajka Autor A. Nu. | Objavljeno 28.01.2012. u 12:46 Građani u apotekama sedative kupuju i bez recepta Lijekove za smirenje, "bensedin", "leksilijum", "apaurin" i druge antidepresive, građani bez problema kupuju u apotekama iako nemaju recept. Prema riječima psihologinje Jasminke Dizdarević, zabrinjavajuće je što roditelji zbog agresivnosti djeci od 12 godina daju antidepresive.- Bilo je slučajeva da roditelji kažu da su djeci dali "leksilijum" ili neki drugi lijek za smirenje, jer su agresivna. Anonimne ankete pokazuju da građani sve više posežu za ovim lijekovima - kaže Dizdarević, ističući da su sedativi najprodavaniji farmaceutski proizvodi. Iako u apotekama naglašavaju da se ovakvi lijekovi mogu kupiti samo uz recept, njihovu tvrdnju demantira jedna Sarajka. Ona u anonimnom pismu koje je stiglo na našu adresu ističe da član njene porodice, koji je ovisnik, redovito kupuje "leksilijum" u apotekama bez recepta. - Kada sam sa članom porodice koji ima problem s ovisnošću razgovarala i pitala ga od koga nabavlja u velikoj količini lijekove za smirenje, nasmijao se i rekao da ih kupuje u apoteci. Obišla sam nekoliko apoteka i bez problema kupila pet paketa "leksilijuma" - kaže se u pismu Sarajke. Profit jedini ciljIz "Apoteka Sarajevo" tvrde da postoji mnogo privatnih apoteka u kojima građani kupuju takvu vrstu lijekova bez recepta. Nedim Hrelja, v. d. generalnog direktora, kaže da jedan farmaceutski inspektor u Kantonu ne može kontrolirati rad više od 150 apoteka. - Problemi s nelegalnim izdavanjem lijekova počeli su odnedavno, sa suviše naglom i neopravdanom liberalizacijom farmaceutskog tržišta, kada je ukinuta mreža apoteka koja je godinama dobro funkcionirala i kada je preko noći otvoreno više od 100 privatnih apoteka. Njihov cilj je samo profit - kaže Hrelja.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelji i djeci od 12 godina daju sedative Postano: 28 sij 2012, 18:29 |
|
|
Dodik rekao.... Gospođo daj mi onih dobrih žutih....ja..ja..te sa te police tamo. One dobro pucaju. "Ova država ide raspadu"- rekao je.... Gospođo, dodaj i tih crvenih tabletica neka se nađe preko vikenda......I dodaj alaha ti šaku smajlija. 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelji i djeci od 12 godina daju sedative Postano: 28 sij 2012, 18:30 |
|
|
Rekao sam ja neki dan da bi dobra poslovna ideja bila otvoriti filijalu Plive u Sarajevu. Kad vidi vraga što istraživanja pokazuju.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelji i djeci od 12 godina daju sedative Postano: 29 sij 2012, 11:41 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26727 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Mislim da to nije problem odnedavno već je identična situacija uvijek i bila. Koliko se ja sjećam isti takvi tekstovi su se pisali i prije rata.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelj Postano: 29 sij 2012, 17:08 |
|
|
Prekomjerna upotreba lijekova nije posljedica samo cinjenice da su isti isuvise dostupni na trzistu, vec i jednim dobrim dijelom su i posljedica toga sto je moderno covjecanstvo danasnjice okrenulo ledja prirodi i okrenula se uvelikoj mjeri ka lijekovima koji su doduse efikasni, ali efikasni do te mjere da od tebe naprave neku vrstu zivog fikusa koji ce do kraja svog zivota biti ovisan o raznim ljekovima ili cak, u najgorem slucaju, takvi lijekovi u slucaju predoziranja mogu pruzrokovati smrt, jer najveci problem lezi u tome sto narod ni nezna da postoji neadiktivna zamjena za vecinu ovih lijekova danasnjice i to u vidu raznih prirodnih cajeva, melema, kao i drugih raznih prirodnih preparata koji takodje pomazu covjeku, a koji pritom ne izazivaju nikakvu zavisnost, stoga, ne postoji dzaba izreka koja kaze: "Vratimo se prirodi!".
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelji i djeci od 12 godina daju sedative Postano: 29 sij 2012, 17:47 |
|
|
One dane kad Dodik nešto izjavi u Sarajevu ljekarne zabilježe bolju zaradu.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Zabrinjavajuća potražnja za lijekovima za smirenje: Roditelji i djeci od 12 godina daju sedative Postano: 18 kol 2015, 13:59 |
|
|
Bošnjačke poslijeratne generacije svoje račune za lijekove ( i drogu i alkohol ) mogu poslati na adrese FTV-a i Klislama. Citat: BiH u raljama PTSP-a: Mostar je mali grad, svi bi me smatrali ludom
TRAUME I PREDRASUDE OBJAVA: Ponedjeljak, 17. kolovoza 2015. 18:25
Znanstvenici procjenjuju da su ratna zbivanja u BiH utjecala na mentalno zdravlje oko 1.8 milijuna stanovnika, oko polovice građana, a da je 400.000 oboljelo. Stručnjaci apeliraju, a institucije zanemaruju problem.
Posttraumatski stresni poremećaj ili PTSP, prvobitno poznatiji kao „vijetnamski sindrom“, nije samo problem bivših veterana, nego i prosječnog bosanskohercegovačkog građanina, upozoravaju stručnjaci.
Ovaj dugo ignoriran psihološki poremećaj, nastao kao posljedica izloženosti stresnim doživljajima, ocjenjuju psiholozi i sociolozi, imat će dugoročne i teške posljedice na bosanskohercegovačko društvo. No, kako se čini, institucije nemaju razumijevanja za traume i predrasude koje trpi gotovo polovica građana.
'Smatrali bi me ludom, a možda i jesam'
"Rat sam provela u Mostaru sa dvoje male djece u strahu da mi granata ne pogodi stan, strepeći da mi ne pogine muž. Kako bi vi opisali moje stanje?", kaže i pita gospođa iz Mostara, vadeći iz torbice „Xanax“ od 0,5 miligrama, njezin spas od paničnog straha od zvuka sirene hitne pomoći ili praska automobilske ispušne cijevi. Ne želi se fotografirati, ne želi da joj bude objavljeno ime i kaže: "Ovo je mali grad, svi bi me smatrali ludom, a možda i jesam."
Ona se ubraja u grupu koja broji gotovo pola žitelja BiH koji i danas trpe posljedice rata. Istodobno, u BiH ne postoji ni jedna udruga civilnih osoba oboljelih od PTSP-a kao ni mjerodavne institucije koje se bave isključivo ovom problematikom. Psiholog Marko Romić, specijalist traumatske psihologije Doma zdravlja Mostar, kaže da u njihov Centar nije došla civilna osoba s tim poremećajem, ali je potpuno siguran da ih je jako veliki broj.
U miru manje optimizma nego u ratu
Ovaj psiholog pojednostavljuje: "Kada smo bili u ratu željeli smo da prestane i imali optimizma u budućnost. Danas smo suočeni s tim da to nije ono što smo očekivali, manje je optimizma i ne vidimo izlaz". Jedna od pogrešaka, dodaje, bilo je i masovno umirovljenje vrlo mladih ljudi, bez mogućnosti njihovog zapošljavanja i stjecanja osjećaja društvene korisnosti. On kaže da, kada se govori o PTSP-u, pomisli se na vojnike te se ne smatra da se sindrom može razviti i kod civilnog stanovništva.
Ističe da je upravo obitelj ona koja je posredno traumatizirana. "Vrlo česti su slučajevi da su u obiteljima gdje je oboljeli ujedno i osobe koji pate od anksioznih poteškoća, ali naš sustav to ne klasificira", kaže ovaj psiholog. Romić ne očekuje previše od državnih organa: "Ljudi koji su zaduženi i bave se kreiranjem politika i socijalne zaštite često nisu svjesni problema i često su nekompetentni. I kada bi uključili sve odgovorne stručnjake, nemamo potencijala pred ovolikim problemom".
Obolijevaju i djeca rođena nakon rata
Na posljedice PTSP-a na cjelokupno bosanskohercegovačko društvo ali i na buduće generacije upozorava i doc.dr. Zemir Sinanović, profesor sa Sveučilišta u Zenici i autor brojnih stručnih radova o ovoj i sličnoj problematici. On rasprostranjenost sindroma PTSP naziva „društvenom bombom“, ocjenjuje da će se BiH uskoro suočiti i s novim oblikom ovog sindroma.
"Upravo obitelji u kojoj je neki član patio od ovog poremećaja kreiraju novi oblik - transgeneracijski PTSP. Obolijevaju nam djeca koja nisu bila u ratu jer usvajaju model ponašanja oboljelog člana obitelji i primjenjuju ga u društvu, a sutra u svojoj obitelji", ocjenjuje Sinanović za DW. Podsjeća da je u posljednjih 20 godina, samoubojstvo izvršilo čak 5.000 veterana - 3.000 veterana Vojske Republike Srpske (VRS), 1.500 veterana Armije BiH i 500 veterana HVO-a.
Samo znanost može pomoći
"Veterani su u većini iznimno časna populacija i naravno da su razočarani i diskriminirani i ne mogu shvatiti ‚revidiranu ljestvicu vrijednosti' gdje je najvrjedniji onaj koji je na sumnjiv način stekao ili stiče bogatstvo. Taj osjećaj bezizlaznosti može ishoditi destrukcijom, što je vrlo opasno", komentira prof. Sinanović. Prisjeća se i tragičnog slučaja kada je veteran, ostavivši oproštajno pismo, izvršio samoubojstvo jer djetetu nije mogao dati novac za užinu u školi. Ima li BiH recept za ozdravljenje bh. društva? "Samo multinacionalni, znanstveni tim, znanstveno promatranje cjelokupnog društva i jasne smjernice djelovanja mogli bi relaksirati stanje. Nitko drugi, samo znanost", zaključuje prof. Sinanović.
No, prof.dr.sci. Esad Bajtal komentira: "Svi smo mi na brojne načine potpuno bolesni, a sve je posljedica politika i etnodemokracija koje se maligno šire našim prostorom. Naravno da broj oboljelih nije zanemariv i da će to stvarati veliki društveni problem, tim prije što je ovdje sve kolabiralo, uključujući i zdravstvo", kaže ovaj sociolog za DW. Prof. Bajtal uzroke pronalazi u, kako kaže, ionako lošem i jadnom životu većine građana BiH, poniženih i iznevjerenih u vlastitim nadama.
''Dok god vladaju etnosi sa svojim interesima i slijepim pogledima na budućnost i politikantstvom bez politike, naše su šanse vrlo male. Sa ili bez ovih 400.000, koliko se pretpostavlja da ih je oboljelo od PTSP-a", zaključuje prof. Bajtal, prenosi Deutsche Welle.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 7 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|