|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
dane-croatia
|
Naslov: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 15 kol 2015, 16:12 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 15 kol 2015, 16:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Nemam pojma kako, ako glagoljica ne postoji na UTF 8/16.
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 15 kol 2015, 19:34 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Nemam pojma kako, ako glagoljica ne postoji na UTF 8/16. Ne razumijem na koji način se ubacuju slovopisi na pričaonice, ali sam predpostavljao da mora biti neki složen način kad do sad nitko nije to napravio. Ali eto, da se makar potakne stvar u tom smjeru, jerbo to bi glagoljicu stavilo u petu brzinu i zanimanje bi poraslo.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 01:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76352 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Dane konacno naucio cijelu glagoljicu, i sad hoce da ju svi naucimo.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Patak
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 01:15 |
|
Pridružen/a: 13 srp 2015, 02:07 Postovi: 131 Lokacija: Праведна ХБ
|
Dajte glagoljicu
_________________ „Da, Herceg-Bosna je hrvatska i po trećem pravu: po pravu pobjede hrvatskoga duha...”
...Antun Gustav Matoš...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 02:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76352 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Patak je napisao/la: Dajte glagoljicu Od mene inicijativa ima podrsku, ukoliko postoje tehnicke mogucnosti. Nazalost, kako sada stvari stoje cini se da ne postoje. Glagoljica je dio povijesti i BiH Hrvata, itekako. Cak i da to nije slucaj, da izbrises sve glagoljicne dokumente i ostavis samo onih 5 glagoljicnih slova na Humackoj Ploci (najpoznatijem srednjovjekovnom dokumentu BiH Hrvata, pored Hrvojevog Misala, sluzbenih korespodencija vladajucih katolickih obitelji/dinastija i jos par), je dovoljan razlog za uvodjenje, ako je to moguce napraviti s par klikova.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 14:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
I ja bih koristio, zašto ne, koristeći tehnologiju da se podigne zaboravljeni jezik/narječje/skript, bi bilo kul. Mislim da sam vidio neke konvertere u java ili flash skripti, ali to nije izvedivo na forumu. To bi bio posao za malo jače programere jer je to identično npr pothvatu kojim je arapski, mandarinski, japanski itd uveden na net. https://en.wikipedia.org/wiki/Character_encodings_in_HTMLhttps://en.wikipedia.org/wiki/UTF-8
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 14:46 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Moguće je relativno lako.
- Potreban je visual editor, npr TinyMce. - Web fonts za glagoljicu ima besplatnih, neki Hrvati napravili. Lako ubaciti. - Poseban button u visual editor koji samo ima jedan style, font-family. To je sve.
Najteže naučiti ljude koristiti tipkovnicu, to je van vašeg utjecaja.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 15:05 |
|
|
Na krajiće samo dane pisat glagoljicom, a ostali će mu ignorirat tekstove.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 18:40 |
|
|
Tuta je napisao/la: Na krajiće samo dane pisat glagoljicom, a ostali će mu ignorirat tekstove. Ne ako pise na latinici i onda svaki put ispod stavi tekst na glagoljici (princip ploce iz Rosette). Iz znatizelje bi ljudi naucili par slova.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 18:43 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Tuta je napisao/la: Na krajiće samo dane pisat glagoljicom, a ostali će mu ignorirat tekstove. Ne ako pise na latinici i onda svaki put ispod stavi tekst na glagoljici (ploca iz Rosette). Iz znatizelje bi ljudi naucili par slova. Po istom možete uključit i bosančicu (hrv. ćir.). Ona je više vezana za bh. Hrvate od glagoljice. Sva književnost bh. Hrvata pisana je isključivo zapadnom ćirilicom i latinicom.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 18:46 |
|
|
Pa ako ima netko tko bi to sve odradio i gurao, zasto ne.
Zasada imamo samo Daneta koji lobira za njemu interesantnu glagoljicu.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 18:49 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pa ako ima netko tko bi to sve odradio i gurao, zasto ne.
Zasada imamo samo Daneta koji lobira za njemu interesantnu glagoljicu. Ne bih da ja ovde ispadnem rušitelj prijedloga, ali onaj tko je želio naučit - naučio je, tko želi - učit će.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 18:54 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39292 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Nije istina glagoljica je bila zastupljena i u BiH i zaslužuje isti odnos kao i arvatica, nemam ništa protiv da se podrže oba pisma.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 18:58 |
|
|
daramo je napisao/la: Nije istina glagoljica je bila zastupljena i u BiH i zaslužuje isti odnos kao i arvatica, nemam ništa protiv da se podrže oba pisma. Je - isti odnos. A tko je s njom pisao nakon turskog naleta? I gdje je ta šira pismenost na glagoljici u BiH?
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 19:03 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pa ako ima netko tko bi to sve odradio i gurao, zasto ne.
Zasada imamo samo Daneta koji lobira za njemu interesantnu glagoljicu. Imam nešto odrađeno i za bosančicu/arvaticu, ali istina, nije me toliko privukla koliko glagoljica. I to ne zato što bosančica nije iz mog kraja (za razliku od glagoljice), već zato što bosančica nije po meni ali i činjenično toliko posebno pismo poput glagoljice. Ali svakako, bosančica zaslužuje biti također preporođena i promicana u cieloj Hrvatskoj i BiH. Kad se iztrošim oko glagoljice, pokušat ću pokrenut priču i oko arvatice, osim ako je netko prije ne pokrene pak se ja samo nadovežem.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 16 kol 2015, 19:06 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa ako ima netko tko bi to sve odradio i gurao, zasto ne.
Zasada imamo samo Daneta koji lobira za njemu interesantnu glagoljicu. Imam nešto odrađeno i za bosančicu/arvaticu, ali istina, nije me toliko privukla koliko glagoljica. I to ne zato što bosančica nije iz mog kraja (za razliku od glagoljice), već zato što bosančica nije po meni ali i činjenično toliko posebno pismo poput glagoljice. Ali svakako, bosančica zaslužuje biti također preporođena i promicana u cieloj Hrvatskoj i BiH. Kad se iztrošim oko glagoljice, pokušat ću pokrenut priču i oko arvatice, osim ako je netko prije ne pokrene pak se ja samo nadovežem. Pa evo, neka ti ova tema bude za oboje. Ja sam sebi za M. Word bio skino glagoljicu neku, čisto da vidim kako je to kada se tipka. Ne koristim to nikako. Ne znam da se mogu skinut fontovi od bosančice (niti sam tražio).
|
|
Vrh |
|
|
bezimeni12
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 17 kol 2015, 19:22 |
|
|
Windows vec godinama ima opciju bosancice/arvatice . Microsoft to zove Serbian Cyrillic.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 18 kol 2015, 06:57 |
|
|
Rece Vuk...stoljecima nakon svega..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Mogućnost pisanja glagoljicom na ovoj pričaonici? Postano: 19 kol 2015, 10:38 |
|
|
bezimeni12 je napisao/la: Windows vec godinama ima opciju bosancice/arvatice . Microsoft to zove Serbian Cyrillic.
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 20 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|