|
|
Stranica: 3/5.
|
[ 105 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Tuta
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 00:09 |
|
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 00:18 |
|
|
Njemački, talijanski ili francuski. Ostale države imaju samo sklapaonice u auto-industriji.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 09:14 |
|
|
Po meni je englezki pod obvezno (sva znanost i dostignuća su objavljena na tom jeziku), a onda kano drugi ili njemački ili talijanski.
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 09:37 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58 Postovi: 2335 Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
|
Evo ovako. Ja sam dipl. maš. ing , pa sam donekle i upućen u ovu temu. Na mašinskom fakultetu u Beogradu, najviše je bilo ponuđenih stipendija iz Norveške, Njemačke i Kanade. Zato u tom pravcu treba i da razmišljaš. Konkretno za tvoj smjer, realno je da je Njemački jezik potreban. Mada, trenutno ti je procesna tehnika među favoritima što se tiče zaposlenja. Naravno, Engleski se podrazumjeva.
_________________ Za dobar zivot nije rodjen svako
|
|
Vrh |
|
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 09:39 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58 Postovi: 2335 Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
|
Ne znam kako si to previdio, ali otvorio si jednu temu dva puta. Admini, Vi ste na potezu!!!
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 12:33 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Ne znam kako si to previdio, ali otvorio si jednu temu dva puta. Машинац...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 15:38 |
|
|
Mašinci ne griješe na ovaj način. On je tek mašinac u pokušaju. Dok dođe do titule ima guzicu pošteno da oguli
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 16:39 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7464 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
francuski
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 16:50 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24081 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
hujk je napisao/la: Poz svima! Ovako...... Ubrzo krećem na mašinski fax. (smjer motori i vozila), kao što i sami znat sa ovim fakultetom kod nas nema neke perspektive tako da bih volio izganjati neku stipendiju, pa da nastavim studiranje negdje vani ili da se po završetku studija zaposlim negdje vani..... Uglavnom za sve ovo potrebna mi je dokumentacija koja svjedoči da znam odnosno da sam završio kurs nekog jezika...... uglavnom, na kurs kojeg jezika da idem? Deutsch za strojarstvo.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 18:44 |
|
|
Ma kakav njemački, njima dolazi 800 000 diplomiranih sirijski elektrotehničara, strojara i programera, neće njima Mujo trebat'
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 21:06 |
|
|
kiler je napisao/la: francuski Ima prolaz. Narocito za Kanadu, koja dosta ulaze (ne samo drzava, vec i jake firme) u stipendiranje.
|
|
Vrh |
|
|
barbarez
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 22:51 |
|
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 01 ruj 2015, 23:07 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39729 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Engleski sva ozbiljnija literatura je na njemu ako hoćeš neki dodatni zna se koji nama najviše koristi a vidim motori vozila pa mi je nekako i logičan njemački.
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
hujk
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 02 ruj 2015, 10:55 |
|
|
Imao sam ja u školi žrmen i engleski (koji mi idu jako, jako dobro), al' je fazon što nemam diplome, a novčano ne mogu podnijeti da idem istovremeno na oba kursa..... Auuuuuuu vidi baš otvorih temu dva puta...
|
|
Vrh |
|
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 02 ruj 2015, 11:38 |
|
|
hujk je napisao/la: Imao sam ja u školi žrmen i engleski (koji mi idu jako, jako dobro), al' je fazon što nemam diplome, a novčano ne mogu podnijeti da idem istovremeno na oba kursa..... Auuuuuuu vidi baš otvorih temu dva puta... Ako ne možeš finansijski podnijeti oba kursa, onda idi na Njemački. Engleski kontaj sam u hodu - paralelno.
|
|
Vrh |
|
|
hujk
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 10 ruj 2015, 21:13 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Evo ovako. Ja sam dipl. maš. ing , pa sam donekle i upućen u ovu temu. Na mašinskom fakultetu u Beogradu, najviše je bilo ponuđenih stipendija iz Norveške, Njemačke i Kanade. Zato u tom pravcu treba i da razmišljaš. Konkretno za tvoj smjer, realno je da je Njemački jezik potreban. Mada, trenutno ti je procesna tehnika među favoritima što se tiče zaposlenja. Naravno, Engleski se podrazumjeva. i kakva je situacija na tržištu, traže li se mašinci? hahahahahaha vrijedi li ići na mašinstvo ili se s vremenom prebaciti na neki drug tehnički fax.?
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 10 ruj 2015, 21:52 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
hujk je napisao/la: Imao sam ja u školi žrmen i engleski (koji mi idu jako, jako dobro), al' je fazon što nemam diplome, a novčano ne mogu podnijeti da idem istovremeno na oba kursa..... Auuuuuuu vidi baš otvorih temu dva puta... ako imaš podlogu iz engleskog, dalje možeš sam. nije baš jednostavno, ali ako imaš volju, snaći ćeš se. registriraj se na neki engleski forum i laprdaj. s vremenom ćeš naučiti jezik. a na testiranje uvijek možeš otići, i mislim čak dobiti potvrdu koji stupanj si savladao. upiši njemački i fokusiraj se na tehničke izraze. pun je internet članaka o tvojoj struci, iskoristi to. uvijek možeš usporediti slike i definicije iz udžbenika s nekim tekstom na netu i tako naučiti nove riječi. piši neke tekstove na oba jezika, čisto da dobiješ osjećaj za jezik. nemo jdoslovno prevoditi, nego baš probaj prešaltati mozak na drugi jezik. kad to uspiješ, na ********* si. ja sam engleski učila 2 godine u srednjoj školi, poslije sam morala čitati stručne članke (kad sam radila diplomski)*. a onda sam neke i napisala. sve bez tečaja i diplome. otišla sam na nekakav tečaj poslovnog engleskog, čisto da dobijem papir. profesor (Englez) mi je rekao da bih bez problema prošla test za D stupanj, ali tečaj je bio koncipiran tako da imam C. *sjećam se prvog pročitanog rada na engleskom. apsolutno ništa nisam mogla povezati. nakon par stotina (ili tisuća, ne znam ni sama) pročitanih radova, sasvim se dobro snalazim sa stručnom terminologijom. laprdanje s prijateljima da i ne spominjem. i najvažnije - čak i ako neku rečenicu krivo sklopiš, nitko ti neće zamjeriti. ljudi cijene to što učiš njihov jezik pa makar imao ruski naglasak.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Koji jezik učiti? Postano: 10 ruj 2015, 21:54 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
hujk je napisao/la: boksnamnik je napisao/la: Evo ovako. Ja sam dipl. maš. ing , pa sam donekle i upućen u ovu temu. Na mašinskom fakultetu u Beogradu, najviše je bilo ponuđenih stipendija iz Norveške, Njemačke i Kanade. Zato u tom pravcu treba i da razmišljaš. Konkretno za tvoj smjer, realno je da je Njemački jezik potreban. Mada, trenutno ti je procesna tehnika među favoritima što se tiče zaposlenja. Naravno, Engleski se podrazumjeva. i kakva je situacija na tržištu, traže li se mašinci? hahahahahaha vrijedi li ići na mašinstvo ili se s vremenom prebaciti na neki drug tehnički fax.? ako imaš dara za to, samo naprijed. ja još nisam čula za nezaposlenog strojara.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
Red Member
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 10 ruj 2015, 23:21 |
|
|
Pa s obzirom da je popriličan broj ljudi iz ex-Yu odselio u Skandinaviju predložio bi i švedski kao i norveški pa i danski,možda bi bilo i najbolje kad bi se u EU usvojio jedan službeni jezik
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 11 ruj 2015, 01:12 |
|
|
Red Member je napisao/la: Pa s obzirom da je popriličan broj ljudi iz ex-Yu odselio u Skandinaviju predložio bi i švedski kao i norveški pa i danski,možda bi bilo i najbolje kad bi se u EU usvojio jedan službeni jezik Švedski i norveški su jedan jezik.
|
|
Vrh |
|
|
Red Member
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 11 ruj 2015, 01:23 |
|
|
Tuta je napisao/la: Švedski i norveški su jedan jezik. Nisu baš jedan jezik ali se oni međusobno dobro razumiju,jedino koliko znam Šveđani ova druga dva slabije razumiju (danski i norveški),mada se ova tri jezika tradiconalno smatraju različitim jer ih ova tri naroda nazivaju po svojoj narodnosti,dakle ne postoji jedan sluzbeni naziv kao npr. skadinavski ili nešto slično
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 11 ruj 2015, 11:53 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24081 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Tuta je napisao/la: Red Member je napisao/la: Pa s obzirom da je popriličan broj ljudi iz ex-Yu odselio u Skandinaviju predložio bi i švedski kao i norveški pa i danski,možda bi bilo i najbolje kad bi se u EU usvojio jedan službeni jezik Švedski i norveški su jedan jezik. Danski i norveški su skroz slični - skoro identični, a švedski sa ova dva se razumiju, ali je mrvičak različitiji.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Red Member
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 11 ruj 2015, 12:23 |
|
|
Definitivno treba uvest jedan službeni jezik za cijelu EU,to bi olakšalo mnoge stvari
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 11 ruj 2015, 14:12 |
|
|
SDB je napisao/la: Ministry of Sound je napisao/la: Engleski se podrazumijeva, ali je znanje engleskog na našim prostorima toliko masovno i dobro, da se ne može reći da osoba koja priča engleski ima neku veliku komparativnu prednost. Dakle, koji bi vas strani jezik (li kombinacija jezika) izvukao van prosjeka i poboljšao šanse za zapošljenje na Balkanu, ili "plasman" u neku treću zemlju. Ovo uopce nije tocno. Cinjenica je da vecina zna engleski na razini na kojoj moze voditi neku bezveznu konverzaciju, ali cim udjes u slozenije iji nedajboze strucnije vode, vidi se da je sve to slabo. O tekstovima i prevodjenju da ne pricam, to je uglavnom toliko lose da ti pamet stane, a u velikoj mjeri upravo zato sto se svaka susa bavi prevodjenjem, te se tako ruse cijene i snizuje kvaliteta. Ukratko, korisniji mi je netko tko stvarno zna engleski na visokoj razini i nista vise, nego netko tko nabada engleski, njemacki i talijanski. Na žalost, to je istina. Budući da imam talente za jezike, ali ne i vremena, vidio sam, kad sam paraleno učio uz engleski i njemački, francuski i španjolski- da to ne ide tek tako. Stoga sam se posvetio da doista dobro naučim engleski, a ruski sam naučio, operativno, zbog toga što Ruse i volim i mrzim. Žao mi je jedino što njemački nisam svladao iole ozbilnije-a imao sam ga 4 godine u gimnaziji- jer vrlo cijenim njemačku kulturu, a i zato što je njemački jezik na koji se najviše prevodi i na kojem se može naći sve. Al' eto, govorim srpski, pa me ceo svet razume ...
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Najkorisniji strani jezici Postano: 11 ruj 2015, 16:18 |
|
|
lider30 je napisao/la: Tuta je napisao/la: Švedski i norveški su jedan jezik.
Danski i norveški su skroz slični - skoro identični, a švedski sa ova dva se razumiju, ali je mrvičak različitiji. Eto vidiš, a mi smo u fokusu. Mislim govornici hrvatsko-srpskog. Šta je još s bugarskim jezikom u Makedoniji? Zašto su samo srbohrvati u fokusu?
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 9 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|