|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
unknown
|
Naslov: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 17:39 |
|
|
Evo Zriki, nije cool da sam prenosiš svoj članak: LošeOdlično Široki Brijeg Ponedjeljak, 01 Veljača 2010 15:42 Image Iz širokobriješke Gimnazije "Fra Dominik Mandić" prijavilo se 80 maturanata, a iz Srednje strukovne škole u Širokom Brijegu njih 8, za polaganje državne mature u Splitu, koje počinje 19. veljače. Proteklog vikenda, pak, završeno je probno polaganje državne mature širokobrijeških maturanata testom iz matematike te hrvatskog, engleskog i njemačkoga jezika. Stvar sama po sebi ne bi bila i neka vijest da institucije Vlade ZHŽ-a, ministarstvo prosvjete točnije nije učinilo sve kako bi broj budućih akademskih građana koji će napustiti Hercegovinu bio što veći. Iako svatko od nas razmišlja na način da bi svom djetetu također želio što bolji studij činjenica je da je Hrvata, pogotovo visokoobrazovanih u BiH sve manje te da bi barem institucije Hrvata u BIH trebale raditi na zadržavanju mladih u BIH umjesto što potpomažu i sufninaciraju njihov odlazak u RH i time u najvećoj mjeri i njihovo konačno iseljavanje. Ironično je da su na čelu Vlade kao i ministarstva prosvjete navodni pravaši, koji su nekada kritizirali politiku Mate Bobana, onu istu kojom je iz Sarajeva iseljena hrvatska siva masa. Koja je razlika između Bobanove dehrvatizacije Sarajeva i Jurišićeve i Čamberove dehrvatizacije Hercegovine? Jedno od jamstava kojim je HSP došao na vlast bilo je i pozitivna diskriminacija studenata koji ostaju studirati u BIH. Pored pogaženih obećanja priznavanjem lažnih diploma, nebrigom za Sveučilište u Mostaru , nepostojanjem komunikacije sa našim studentima u Sarajevu i Tuzli čak i ovo posljednje jamstvo od njih sedam koje su koalicija HDZ1990 i HSP potpisali studentima, brutalno je pogaženo. Umjesto da budu sretni što će državna matura u RH zadržati veliki dio hrvatskih studenata unutar BIH, te što će na Sveučilište u Mostaru privući tisuće onih iz RH koji ne uspiju upisati neki od fakulteta u RH, institucije hrvatskog naroda koji plače zbog nestajanja sve rade da se što više mladih, i to onih naprednijih, sa debljom moždanom korom, iseli. Umjesto da se radi na poboljšanju konkurentnosti i izvrnosti na Sveučilištu u Mostaru, izvrsnost se tjera preko granice. Ne dao Bog da netko u Mostaru za koju godinu smjeni i detronizira kvaziznanstveni lobi Slavice Juke. Da za ovu pravašku praksu tjeranja hrvatske pameti preko granice znaju Haris i Gulagumdžija vjerojatno bi i oni Vladi ZHŽ-a u tu svrhu poslali koju marku. Možda je ključno pitanje - Zašto se naše širokobriješke političke elite boje natprosječno inteligentnih Hrvata ? I sve čine da ih isele. Pravaštvo u BiH umrlo je onog dana kada je Zvonko Jurišić donio cvijeće na grob Mate Bobana. Vjera u logiku pravaša umrla je onog trena kada su institucije sistema odlučile financirati odljev hrvatskih mozgova iz zemlje kojoj oni nasušno trebaju. n.zirdum l poskok.info http://poskok.info/index.php?option=com ... &Itemid=51Mene smeta što nam ljudi odoše odavde, pa hebemu kako naprijed ovako, ne želim ulaziti u polemike tko je kriv, mislim da smo svi krivi s svojim ne-radom, a pojedinci prednjače.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: ISELJAVANJE SE NASTAVLJA Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 17:58 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61539 Lokacija: DAZP HQ
|
šta je tu čudno? dio ode na studije u RH, dio u Mostar, tako je svake godine.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
unknown
|
Naslov: Re: ISELJAVANJE SE NASTAVLJA Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 18:10 |
|
|
"Umjesto da budu sretni što će državna matura u RH zadržati veliki dio hrvatskih studenata unutar BIH, te što će na Sveučilište u Mostaru privući tisuće onih iz RH koji ne uspiju upisati neki od fakulteta u RH, institucije hrvatskog naroda koji plače zbog nestajanja sve rade da se što više mladih, i to onih naprednijih, sa debljom moždanom korom, iseli. Umjesto da se radi na poboljšanju konkurentnosti i izvrnosti na Sveučilištu u Mostaru, izvrsnost se tjera preko granice."
Ovo.
|
|
Vrh |
|
 |
Bišćanin
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 18:41 |
|
|
Opet dokaz da HR fali stanovnistva i da ce sve uraditi da Bosanske Hrvate presele u Hrvatsku. To vise nije javna tajna. To je sad vec JAVNO i bez "imalo" tajnovitosti.
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 18:43 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82039 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bihac-Krajina je napisao/la: Opet dokaz da HR fali stanovnistva i da ce sve uraditi da Bosanske Hrvate presele u Hrvatsku. To vise nije javna tajna. To je sad vec JAVNO i bez "imalo" tajnovitosti. Pa nije RH uvela državnu maturu u Širokom Brijegu, nego Vlada Županije. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
Bišćanin
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 18:47 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Bihac-Krajina je napisao/la: Opet dokaz da HR fali stanovnistva i da ce sve uraditi da Bosanske Hrvate presele u Hrvatsku. To vise nije javna tajna. To je sad vec JAVNO i bez "imalo" tajnovitosti. Pa nije RH uvela državnu maturu u Širokom Brijegu, nego Vlada Županije.  Robbie vjeruj mi da nisam provokator, ali kada se ovakvo nesto desava, jos paralelno uz zakon o prebivalistu, onda se tu nesto mucka. Cinjenice govore isto da Hrvatska stari, pa me ovo uopce ne cudi, neko ovdje u BiH (od Hrvata) radi na tome da se Bosanski Hrvati presele. Ko, ja ne znam. Sve mi lici na to.
|
 |
kikx_sb
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 18:53 |
|
|
80 od otprilike 150-160. puno majke mi. kao netko tko je maturirao iz te gimnazije, mogu reć da uvijek oko 30-40% studenata odlazi dalje, najčešće ZG. al od njih se bar pola vrati nazad već prije kraja prve godine. istina da ne bi trebalo biti tolikog odljeva mozga, jer nije puno primjera ljudi koji će se vratiti kad završe. osobno znam dosta studenata koji su gore i pri kraju su svojih studija, a kad ih onako u priči upitam hoće li se vratiti, većina odgovora je nešto mlako, tipa ''šta ja znam...ako bude posla...''. slabo ima onih koji će reći ''da vratit ću se'' (ili obratno, da kažu ''ne neću se vratit'' pa da se bar zna na čemu si s takvim osobama). po meni nije problem to što odlaze u zg, st ili negdje drugdje na fakultete, bitno je da ih po završetku studija VRATIMO. a već je dosta puta rečeno da svake godine broj studenata na mostarskom sveučilištu raste. i treba rasti, i po meni bi bilo idealno da omjer studenata koji idu u mostar naspram onih koji idu vani bude negdje 75/25, 80/20. ipak ne može ni mostar pružiti sve što može zg ili st. (ja sam osobno jedno vrijeme dosta mislio otići u st na studij, al sam ipak, iz više razloga, upisati se u mo.)
_________________ oj široki u srcu te nosim
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 18:59 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Onom ljigavom smeću Jurišiću treba malo čvalje razbit, recimo maketom širokobriješkog franjevačkog samostana. To je sad u modi, Talijani su uvijek postavljali trendove. Inače, nabijem i sve "ponosne" 'Ercegovce i velike 'Rvatine kojima je 'Ercegovina "najlipša na svitu", "rodna gruda", ovo-ono, a prvom prilikom bježe u kojekave "Zagrebe" i "Splitove" ili šalju djecu ondje na školovanje, pored sveučilišta u Mostaru. Fuj, licemjeri. Imam ih i u vlastitoj rodbini pa im znam sasuti u lice sve ovo. Onda bude zabavno. 
|
|
Vrh |
|
 |
cromwell
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 20:32 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa nije RH uvela državnu maturu u Širokom Brijegu, nego Vlada Županije.  Robbie vjeruj mi da nisam provokator, ali kada se ovakvo nesto desava, jos paralelno uz zakon o prebivalistu, onda se tu nesto mucka. Cinjenice govore isto da Hrvatska stari, pa me ovo uopce ne cudi, neko ovdje u BiH (od Hrvata) radi na tome da se Bosanski Hrvati presele. Ko, ja ne znam. Sve mi lici na to. Hrvati iz BiH
|
|
Vrh |
|
 |
PCM
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 20:33 |
|
|
Bihac-Krajina je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa nije RH uvela državnu maturu u Širokom Brijegu, nego Vlada Županije.  Robbie vjeruj mi da nisam provokator, ali kada se ovakvo nesto desava, jos paralelno uz zakon o prebivalistu, onda se tu nesto mucka. Cinjenice govore isto da Hrvatska stari, pa me ovo uopce ne cudi, neko ovdje u BiH (od Hrvata) radi na tome da se Bosanski Hrvati presele. Ko, ja ne znam. Sve mi lici na to. Što je babi milo ... Ne brini ti za nas ...
_________________ Muslimane ko je kleo, nije dangubio.
|
|
Vrh |
|
 |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 20:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 82039 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Bihac-Krajina je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Pa nije RH uvela državnu maturu u Širokom Brijegu, nego Vlada Županije.  Robbie vjeruj mi da nisam provokator, ali kada se ovakvo nesto desava, jos paralelno uz zakon o prebivalistu, onda se tu nesto mucka. Cinjenice govore isto da Hrvatska stari, pa me ovo uopce ne cudi, neko ovdje u BiH (od Hrvata) radi na tome da se Bosanski Hrvati presele. Ko, ja ne znam. Sve mi lici na to. Je, zato je i uložila zadnje 4 godine pola milijarde kuna u KBC i Sveučilište u Mostaru. A o tome koliko je tisuća kuća izgrađeno u Srednjoj Bosni uz pomoć Vlade RH neka da podatke Markan. Kao da govorimo o vladi Finske a ne Vladi RH u kojoj redovito sjede barem 2 Hrvata rođena u BiH.
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac.
Pomoć je presahla nažalost.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 20:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61539 Lokacija: DAZP HQ
|
Ključno je da Mostarsko sveučilište proširi kapacitete i da može apsorbirati sve Hrvate u BIH. kad to bude u stanju, onda će dolaziti i studenti iz RH. Split je u samo nekoliko godina, zahvaljujući investicijama, broj studenata podigao s mizernih 10-tak tisuća na oko 25.000.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
zaba1111
|
Naslov: Re: ISELJAVANJE SE NASTAVLJA Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 20:52 |
|
|
unknown je napisao/la: "Umjesto da budu sretni što će državna matura u RH zadržati veliki dio hrvatskih studenata unutar BIH, te što će na Sveučilište u Mostaru privući tisuće onih iz RH koji ne uspiju upisati neki od fakulteta u RH, institucije hrvatskog naroda koji plače zbog nestajanja sve rade da se što više mladih, i to onih naprednijih, sa debljom moždanom korom, iseli. Umjesto da se radi na poboljšanju konkurentnosti i izvrnosti na Sveučilištu u Mostaru, izvrsnost se tjera preko granice."
Ovo. Ovo je zanimljivo, recept za ostanak Hrvata u BiH je taj da ih pokušamo spriječiti da vide nešto drugo jer ako jednom odu negdje drugo, makar i na školovanje, više se kao neće vratiti i zato, umjesto da učinimo sve da imamo što više kvalitetno obrazvanih koji će stvoriti preduvjete za bolji život u HB, ovdje se savjetuje zatvarnje u sebe i ostanak na istoj razini ukupnog znanja kao spasonosni recept! Bože sačuvaj! U Mostaru je mlado sveučilište i još uvjek nije na razini hr sveučilišta i da bi se to promjenilo u njega moraju doći obrazovani u većim i razvijenijim znanstvenim centrima! A s druge strane studiranje nije samo stručno , nego i životno i kulturno obrazovanje i zato, ne samo da je korisno što mladi studiraju vani, nego treba poticati studentske razmjene onih koji su u Mostaru jer Mostar ne nudi dovoljno za stvaranje kompletnog intelektualca!
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 01 vel 2010, 21:35 |
|
|
Jah,kako se kroz članak provlači nečija politika-čuj,sad im Jurišić kriv?Da je suprotno,pisali bi eto vidite blokira se razvoj mladih,trebaju vidjeti svijeta,a ne ko žaba iz bunara...gluposti. Zar nije zagrebačko sveučilište među najjačim u regiji?Zar nije na ponos ako djeca završe takvu školu?Od ovih zmija uvijek samo podjele vidim u zadnje vrijeme,lupaj kontru na bilo šta.U oblake dižu Raspudića koji (pazi ovo!) živi i radi u Zagrebu!!?Sram ga bilo,kako se usudio da odnese svoju sivu masu u taj mrski Zagreb,ccc...
|
|
Vrh |
|
 |
Pessimus dux
|
Naslov: Re: Osamdeset širokobrijeških gimnazijalaca polagat će državnu maturu Postano: 02 vel 2010, 12:12 |
|
Pridružen/a: 01 lip 2009, 18:27 Postovi: 5938 Lokacija: Generalni konzulat HR HB za Slavoniju i Baranju
|
Koliko god ova vijest bila poražavajuća, Hercegovina još stoji donekle solidno po tom pitanju. Puno je veći problem nedostatak viskoškolskog obrazovanja na hrvatskom jeziku u Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 15 post(ov)a ] |
|
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|