|
|
Stranica: 13/18.
|
[ 433 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 01 vel 2010, 21:43 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8418 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
lider30 je napisao/la: Graničar Jozo je napisao/la: to je meni jasno već odavno, samo nekad stvari ne idu onako kako smo ih mi zamislili (referiram na izdaju bosne u ratu). po meni, koji sam pristalica policentričnog (više manjih ekonomskih centara) ove enklave daju izvrstan temelj za gospodarski razvoj rast i razvoj, dovoljno atraktivan za opstanak hrvata, a opet nedovoljno atraktivan za naseljavanje muslimana (koji će se zasigurno okretati zenici i sarajevu. takav primjer je split koji usisava svu mladu i perspektivnu radnu snagu od doline nereteve do zadra). samo treba na tome poradit. monocentričan razvoj koji ima hrvatska vidimo do kud je dogurao.
Zbog samog teritorijalnog rasporeda Herceg Bosne, buduća (kon)federalna jedinica bi morala imati jake općine. Skoro pola sadašnjih županijskih nadležnosti i prihoda bi trebali pripasti općini. Obrazovanje, socijala, kultura, vlasništvo nad zemljištem (bivšim državnim), svi komunalni poslovi, zdravstvo na razini Domova Zdravlj (kadroviranje), policija (kadroviranje). Svaka općina da ima općinski sud, što trenutno nema. Od prihoda, osim sadašnjih, koje već općine dobivaju - porez na dobit u potpunosti spustiti na općine, jer ga dosada županije sebi uzimaju. Pa će općina imati izravne financijske koristi od svojih jakih firmi. apsolutno. jer bi u suprotnom opet krenulo priče o podjeli na hercegovce i bosance. a eventualno odredit neka područja od posebne entitetske skrbi.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Kiza
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 03 vel 2010, 00:31 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Mogu li ja realno pomoći Srbima, ovaj ionako nepovezani batrljak zapadno od Brčkog (uključujući Brčko) naprosto utope u Bosnu (građansku državu sa većinom Bošnjaka) a istočni ostatak, bez istočnog Sarajeva dakako jer je vječna prijetnja zamišljenoj Bosni, lijepo odvoje i odnesu u Srbiju.
Mislim da se niko ne bi bunio.
E u tom slučaju može i Peteovo rješenje za Hrvate proći i mi ćemo odnijet ono što možemo bez problema u Hrvatsku i isto se neće bunit niko previše.
U zamišljenoj situaciji problem BiH je riješen, još ako odmah sve tri države uđu u EU i primijene Eu standarde zaštite manjina, ne bi bilo problema i time bi ovaj prostor bio stabiliziran, a i Srbija bi dobila zamjenu za Kosovo. To je pokojni predsednik Vlade Zoran Đinđić predlagao, da Republika Srbija "kompenzuje" teritoriju Kosova i Metohije Republikom Srpskom - ideja je i bila od prilike takva kakvu Junuz Djipalo iznosi - istočni deo RS da se pripoji Srbiji, a Istočna Hercegovina Crnoj Gori. Muslimani bi dobili nešto širi koridor prema Goraždu i četiri opštine Grada Istočno Sarajevo (Istočnu Ilidžu, Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Trnovo RS-a). Za to bi se od Bošnjaka preuzela teritorija kojom bi se verovatno konačno rešio "koridor" kod Brčkog. Teritorija zapadno od Brčkog (sa samim gradom Brčko u svom sastavu) bi nastavila da postoji pod nazivom RS u okviru države BiH, dok bi ostatak RS -a znači bio u okviru tada SRJ (tj. Srbije i Crne Gore). Pretpostavljam da bi u tom scenariju "rasparčavanja" BiH i deo teritorije nekadašnje HR Herceg Bosne otišao Republici Hrvatskoj. E sad, svi znamo kako je završio srpski premijer Đinđić ubrzo po prezentiranju javnosti delova ovog plana...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 03 vel 2010, 00:54 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ja sam to samo 'nako, figurativno i metaforički...
Zorane, eto i mene, izgleda...
Šalim se, ali ne smeta vas nimalo da Hrvatima imputirate slična "oportuna" rješenja...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
DarthCroat
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 03 vel 2010, 01:02 |
|
|
daxt je napisao/la: Starfucker226 je napisao/la: Haha Srbi se pouzdaju u Ruse, nije Srpska na životu zbog Rusa, nego zbog Amera. Što moćni Putin može na Kosovu? A ko stoji iza Dodika, tadic ili Rusi? Procitaj izjave ruskog ambasadora i sve ce ti biti jasno, tu je ruski kapital i kraj price.Sta ce nam kosovo sa 2 miliona islamskih fundamentalista? da preplave Srbiju? Neka hvala, eto ti kosovo nosi ga ![biceovodobro :biceovodobro](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a040s.gif) Ne vjerujem da u Srbiji razmišljaju tako. Za njih je Kosovo srce Srbije i mislim da bi opet radije izabrali Kosovo umjesto RS,ali jedno su želje,mogućnosti su drugo. Ali svejedno se slažem s tobom,koji će k...c Srbiji Kosovo,sa 2 mil. fanatika,koji nikada nebi bili lojalno stanovništvo,baš kao što ni Srbi iz R.Srpske nikada neće biti lojalno stanovništvo tzv.BiH. Za razliku od većine ovdje na forumu,koji imaju neke konstrukcije oko treće federalne jedinice u sastavu cjelovite i nedjeljive BiH,ja jedino što priželjkujem,slično je onome što priželjkuje i većina Srba. Samo na žalost mi nemamo nekoga tko bi vodio takvu politiku.
|
![](images/spacer.gif) |
teranova
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 03 vel 2010, 01:09 |
|
|
Citat: Ne vjerujem da u Srbiji razmišljaju tako. Za njih je Kosovo srce Srbije i mislim da bi opet radije izabrali Kosovo umjesto RS,ali jedno su želje,mogućnosti su drugo.Ali svejedno se slažem s tobom,koji će k...c Srbiji Kosovo,sa 2 mil. fanatika,koji nikada nebi bili lojalno stanovništvo,baš kao što ni Srbi iz R.Srpske nikada neće biti lojalno stanovništvo tzv.BiH. Uvek bih izabrala RS. Kosovo je naseljeno neprijateljima i trajno zagadjeno osiromašenim uranijumom. Optimalno bi bilo da sever sa Mitrovicom pripadne nama, ostatak nek ide. Bilo bi takođe dobro da Crna Gora dobije Peć sa okolinom.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dinoz
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 04 vel 2010, 23:50 |
|
|
Zanimljiva tema,
moguce je imati treci entitet ali gledajuci realno za koga bi to bilo dobro? Samo za dio hrvata u istocnoj Hercegovini jer veci dio ovih opcina koje navodis nisu trenutno sa vecinskim hrvatskim zivljem.
Recimo : Vares, Kakanj...pa i veci dio srednje Bosne Bugojno , Gornji Vakuf, Fojnica.. i samim tim dio sa hrvatskim zivljem u opcinama Kresevo i Kiseljak ostaje osjecen.
Zepce , Usora i Jajce su takodje odvojeni i gledajuci nacionalnu strukturu na svakim predstojecim izborima hrvata je sve manje i u tim dijelovima.
Srbi su se pobrinuli sto ratom sto zastrasivanjem da ne bude povratka u dijelove gdje bi realno trebalo da bude, posebno Posavina.
Zasto se ograniciti samo na par opcina ako hrvata ima i u Tuzli, Zenici, Banja Luci...
Bolje rjesenje po meni je stvaranje 4 regije.
Mostarske (hrvati u vecini)
Banjalucke (srbi u vecini)
Tuzlanske (mijesavina sve tri nacije)
Sarajevske (bosnjaci u vecini)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
dinoz
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 00:02 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Pessimus dux je napisao/la: Ni ja se uopće ne slažem s njima oko teritorija hrvatske federalne jedinice, međutim, ne treba napadati odmah ovog Srbina iz SAD-a. Čovjek je dao svoje viđenje situacije, upisi su mu konstruktivni i ne čini mi se zlonamjernim. Samo bih rekao da ne poznaje situaciju dovoljno. Ma jasno. Da smo se odrekli srednje Bosne danas ne bi bilo BiH. Imao bi HB u sastavu Hrvatske. Bez Srednje Bosne, Hercegovina (kao ne-Muslimani kraj) nema ni jedan razlog da ostane u zajedničkoj državi s Muslimanima. Hrvatska Hercegovina s nekakvim Muslimanima u Sarajevu i Tuzli ima veze koliko i sa istočnom Afrikom. Te enklave su jedino što fizički drži BiH na okupu (osim MZ koja već lagano popušta), a dugoročno će one ostat i jedino "ljepilo" BiH. To je jedna stvar. Druga stvar u kojoj je Pete u krivu, je njegov dojam da se tu radi o nekakvom "spašavanju šta se spasiti da". Ako je "spašavanje što se spasiti da" činjenica da su Hrvati u Mostaru rapidno porasli sa 50% na 60% od 95. do danas, te da Hrvati zapadne Hercegovine imaju uvjerljivo najmlađe stanovništvo u BiH, najdinamičniju ekonomiju, pa sve do najboljih sportskih klubova u BiH, onda ja ne znam te nove pojmove u riječniku. Teza da je vrijeme u Federaciji na strani Muslimana je naprosto pogrešna. Kao što vidimo demografija i ekonomija im je u kurcu, a jedini "kapital" kojim raspolažu je vlastita mitomanska zaluđenost i umišljenost da su u poziciji nekakave glavne žrtve koja se već dobrim dijelom istopila. Što se tiče srednje bosne, ona nije bitna radi % teritorija, sve hrvatske enklave srednje Bosne čine zajedno 1% površine BiH, dakle beznačajan teritorij, ali sa demografskog gledišta (užasno su gusto naseljene, predstavljaju daleko najgušće naseljeni dio HB, a unutar njih 90% stanovništva su Hrvati), ekonomskog, povijesnog, sentimentalnog i svakog drugog, neprocjenjive su za Hrvate u BiH a za Muslimane bezvrijedne, i niti jedan milimetar hrvatske Srednje Bosne nije na prodaju. Eto toliko. Puno teksta ali malo istine, bar moje misljenje. Kao prvo reci da je srednja Bosna beznacajan teritorij nema smisla, znas li koliko hrvata zivi u srednjoj i sjevernoj Bosni? Vise nego u zapadnoj hercegovini koja bi jedina bila dio federalne jedinice hrvata. Problem je ovdje jednostavan: Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz inozemstva, pametuju a davno su pobjegli Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz par opcina pretezito iz zapadne Hercegovine i zanemaruju interese hrvata u drugim dijelovima BiH. Ako je takav porast hrvata u Mostaru zasto gradonacelnik nije odabran jednoglasno? Ako imas rezultate sa svih opcinskih izbora vidjet ces da su hrvati u padu u svim opcinama srednje i sjeverne BiH i teza da vrijeme radi za hrvate je apsurdna. Hrvati nisu sami odabrali ni clana predsjednistva da ne govorimo dalje. Veliki pozdrav svima i puno manje nerviranja a puno vise provoda :)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 00:10 |
|
|
dinoz je napisao/la: Zanimljiva tema,
moguce je imati treci entitet ali gledajuci realno za koga bi to bilo dobro? Samo za dio hrvata u istocnoj Hercegovini jer veci dio ovih opcina koje navodis nisu trenutno sa vecinskim hrvatskim zivljem.
Recimo : Vares, Kakanj...pa i veci dio srednje Bosne Bugojno , Gornji Vakuf, Fojnica.. i samim tim dio sa hrvatskim zivljem u opcinama Kresevo i Kiseljak ostaje osjecen.
Zepce , Usora i Jajce su takodje odvojeni i gledajuci nacionalnu strukturu na svakim predstojecim izborima hrvata je sve manje i u tim dijelovima.
Srbi su se pobrinuli sto ratom sto zastrasivanjem da ne bude povratka u dijelove gdje bi realno trebalo da bude, posebno Posavina.
Zasto se ograniciti samo na par opcina ako hrvata ima i u Tuzli, Zenici, Banja Luci...
Bolje rjesenje po meni je stvaranje 4 regije.
Mostarske (hrvati u vecini)
Banjalucke (srbi u vecini)
Tuzlanske (mijesavina sve tri nacije)
Sarajevske (bosnjaci u vecini) Ma nemoj. Muslimani u većini u dvije regije. ![evotigana :evotigana](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/c055.gif) I što bi, po tebi, spadalo u koju regiju?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
bumbar92
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 00:10 |
|
|
dinoz je napisao/la: Puno teksta ali malo istine, bar moje misljenje. Kao prvo reci da je srednja Bosna beznacajan teritorij nema smisla, znas li koliko hrvata zivi u srednjoj i sjevernoj Bosni? Vise nego u zapadnoj hercegovini koja bi jedina bila dio federalne jedinice hrvata.
Gdje si ti iščitao da je Srednja Bosna beznačajna za Hrvate? Ne bulazni,...bolan nebio.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 00:13 |
|
|
dinoz je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ma jasno. Da smo se odrekli srednje Bosne danas ne bi bilo BiH. Imao bi HB u sastavu Hrvatske. Bez Srednje Bosne, Hercegovina (kao ne-Muslimani kraj) nema ni jedan razlog da ostane u zajedničkoj državi s Muslimanima. Hrvatska Hercegovina s nekakvim Muslimanima u Sarajevu i Tuzli ima veze koliko i sa istočnom Afrikom. Te enklave su jedino što fizički drži BiH na okupu (osim MZ koja već lagano popušta), a dugoročno će one ostat i jedino "ljepilo" BiH.
To je jedna stvar. Druga stvar u kojoj je Pete u krivu, je njegov dojam da se tu radi o nekakvom "spašavanju šta se spasiti da". Ako je "spašavanje što se spasiti da" činjenica da su Hrvati u Mostaru rapidno porasli sa 50% na 60% od 95. do danas, te da Hrvati zapadne Hercegovine imaju uvjerljivo najmlađe stanovništvo u BiH, najdinamičniju ekonomiju, pa sve do najboljih sportskih klubova u BiH, onda ja ne znam te nove pojmove u riječniku. Teza da je vrijeme u Federaciji na strani Muslimana je naprosto pogrešna. Kao što vidimo demografija i ekonomija im je u kurcu, a jedini "kapital" kojim raspolažu je vlastita mitomanska zaluđenost i umišljenost da su u poziciji nekakave glavne žrtve koja se već dobrim dijelom istopila. Što se tiče srednje bosne, ona nije bitna radi % teritorija, sve hrvatske enklave srednje Bosne čine zajedno 1% površine BiH, dakle beznačajan teritorij, ali sa demografskog gledišta (užasno su gusto naseljene, predstavljaju daleko najgušće naseljeni dio HB, a unutar njih 90% stanovništva su Hrvati), ekonomskog, povijesnog, sentimentalnog i svakog drugog, neprocjenjive su za Hrvate u BiH a za Muslimane bezvrijedne, i niti jedan milimetar hrvatske Srednje Bosne nije na prodaju.
Eto toliko.
Puno teksta ali malo istine, bar moje misljenje. Kao prvo reci da je srednja Bosna beznacajan teritorij nema smisla, znas li koliko hrvata zivi u srednjoj i sjevernoj Bosni? Vise nego u zapadnoj hercegovini koja bi jedina bila dio federalne jedinice hrvata. Problem je ovdje jednostavan: Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz inozemstva, pametuju a davno su pobjegli Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz par opcina pretezito iz zapadne Hercegovine i zanemaruju interese hrvata u drugim dijelovima BiH. Ako je takav porast hrvata u Mostaru zasto gradonacelnik nije odabran jednoglasno? Ako imas rezultate sa svih opcinskih izbora vidjet ces da su hrvati u padu u svim opcinama srednje i sjeverne BiH i teza da vrijeme radi za hrvate je apsurdna. Hrvati nisu sami odabrali ni clana predsjednistva da ne govorimo dalje. Veliki pozdrav svima i puno manje nerviranja a puno vise provoda :) Zbog statuta, po kojem muslimanski glas vrijedi nekoliko puta više od hrvatskog. I nitko nije rekao da su svi Mostarci Hrvati, nego da ih je 60%.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 00:18 |
|
|
Ovaj dinoz ne zna ni čitat ni pisat, ajde za pisanje i nekako navikao sam ali da ne zna čitat što piše... I još kao on nešto pametuje.
I vidi se da je dobro naučio gradivo na Sa-x. Goebelsovština.
Samo što nije bacio famu o natalitetu Bošnjaka koji će sve ispoklapat.
Jarane lijepo spavaj, imali su Bošnjaci rast na izborima istina, ali nije situacija takva zato što su Bošnjaci pametni, bogati i sposobni, nego zato što im je zadnjih godina MZ puhala u leđa, a Hrvati iseljavali u Hrvatsku.
A ja koliko vidim niti prvo a ni drugo više nije slučaj. I sad ponovno pročitaj Robijev post.
Jedino mi se svidjelo ono o provodu na kraju.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 00:19 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77510 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
dinoz je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ma jasno. Da smo se odrekli srednje Bosne danas ne bi bilo BiH. Imao bi HB u sastavu Hrvatske. Bez Srednje Bosne, Hercegovina (kao ne-Muslimani kraj) nema ni jedan razlog da ostane u zajedničkoj državi s Muslimanima. Hrvatska Hercegovina s nekakvim Muslimanima u Sarajevu i Tuzli ima veze koliko i sa istočnom Afrikom. Te enklave su jedino što fizički drži BiH na okupu (osim MZ koja već lagano popušta), a dugoročno će one ostat i jedino "ljepilo" BiH.
To je jedna stvar. Druga stvar u kojoj je Pete u krivu, je njegov dojam da se tu radi o nekakvom "spašavanju šta se spasiti da". Ako je "spašavanje što se spasiti da" činjenica da su Hrvati u Mostaru rapidno porasli sa 50% na 60% od 95. do danas, te da Hrvati zapadne Hercegovine imaju uvjerljivo najmlađe stanovništvo u BiH, najdinamičniju ekonomiju, pa sve do najboljih sportskih klubova u BiH, onda ja ne znam te nove pojmove u riječniku. Teza da je vrijeme u Federaciji na strani Muslimana je naprosto pogrešna. Kao što vidimo demografija i ekonomija im je u kurcu, a jedini "kapital" kojim raspolažu je vlastita mitomanska zaluđenost i umišljenost da su u poziciji nekakave glavne žrtve koja se već dobrim dijelom istopila. Što se tiče srednje bosne, ona nije bitna radi % teritorija, sve hrvatske enklave srednje Bosne čine zajedno 1% površine BiH, dakle beznačajan teritorij, ali sa demografskog gledišta (užasno su gusto naseljene, predstavljaju daleko najgušće naseljeni dio HB, a unutar njih 90% stanovništva su Hrvati), ekonomskog, povijesnog, sentimentalnog i svakog drugog, neprocjenjive su za Hrvate u BiH a za Muslimane bezvrijedne, i niti jedan milimetar hrvatske Srednje Bosne nije na prodaju.
Eto toliko.
Puno teksta ali malo istine, bar moje misljenje. Kao prvo reci da je srednja Bosna beznacajan teritorij nema smisla, znas li koliko hrvata zivi u srednjoj i sjevernoj Bosni? Vise nego u zapadnoj hercegovini koja bi jedina bila dio federalne jedinice hrvata. Problem je ovdje jednostavan: Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz inozemstva, pametuju a davno su pobjegli Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz par opcina pretezito iz zapadne Hercegovine i zanemaruju interese hrvata u drugim dijelovima BiH. Ako je takav porast hrvata u Mostaru zasto gradonacelnik nije odabran jednoglasno? Ako imas rezultate sa svih opcinskih izbora vidjet ces da su hrvati u padu u svim opcinama srednje i sjeverne BiH i teza da vrijeme radi za hrvate je apsurdna. Hrvati nisu sami odabrali ni clana predsjednistva da ne govorimo dalje. Veliki pozdrav svima i puno manje nerviranja a puno vise provoda :) Pa ajmo pogledat: VitezHrvati prema općinskim izborima Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 3698---- 6929---- 53.37% 2008---- 6693---- 11195--- 59.79%Kiseljak: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 3525---- 6091---- 57.87% 2008---- 6423---- 9067---- 70.84%Kreševo: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 1577---- 2055---- 76.74% 2008---- 1921---- 2407---- 79.81%Jajce: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 2825---- 6898---- 40.95% 2008---- 5848---- 13600--- 43.00%Žepče: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 4014---- 6669---- 60.19% 2008---- 6851---- 11405--- 60.07%Hercegovinu bolje da ne stavljam. ;) Citat: Ako je takav porast hrvata u Mostaru zasto gradonacelnik nije odabran jednoglasno? Da si čuo za Statut onda bi znao odgovor. Citat: Veliki pozdrav svima :) Pozdrav i tebi.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 01:02 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: dinoz je napisao/la:
Puno teksta ali malo istine, bar moje misljenje. Kao prvo reci da je srednja Bosna beznacajan teritorij nema smisla, znas li koliko hrvata zivi u srednjoj i sjevernoj Bosni? Vise nego u zapadnoj hercegovini koja bi jedina bila dio federalne jedinice hrvata. Problem je ovdje jednostavan:
Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz inozemstva, pametuju a davno su pobjegli Politiku hrvata u BiH vode ljudi iz par opcina pretezito iz zapadne Hercegovine i zanemaruju interese hrvata u drugim dijelovima BiH.
Ako je takav porast hrvata u Mostaru zasto gradonacelnik nije odabran jednoglasno? Ako imas rezultate sa svih opcinskih izbora vidjet ces da su hrvati u padu u svim opcinama srednje i sjeverne BiH i teza da vrijeme radi za hrvate je apsurdna.
Hrvati nisu sami odabrali ni clana predsjednistva da ne govorimo dalje.
Veliki pozdrav svima i puno manje nerviranja a puno vise provoda :)
Pa ajmo pogledat: VitezHrvati prema općinskim izborima Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 3698---- 6929---- 53.37% 2008---- 6693---- 11195--- 59.79%Kiseljak: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 3525---- 6091---- 57.87% 2008---- 6423---- 9067---- 70.84%Kreševo: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 1577---- 2055---- 76.74% 2008---- 1921---- 2407---- 79.81%Jajce: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 2825---- 6898---- 40.95% 2008---- 5848---- 13600--- 43.00%Žepče: Godina-- Hrvati--- Ukupno-- Hrvati % 2004---- 4014---- 6669---- 60.19% 2008---- 6851---- 11405--- 60.07%Hercegovinu i južnu Bosnu bolje da ne stavljam. ;) Citat: Ako je takav porast hrvata u Mostaru zasto gradonacelnik nije odabran jednoglasno? Da si čuo za Statut onda bi znao odgovor. Citat: Veliki pozdrav svima :) Pozdrav i tebi. Ovaj Kiseljak mi nije jasan.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 01:04 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77510 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
mateb je napisao/la: Ovaj Kiseljak mi nije jasan. Da... O tome smo diskutirali ovdje: srednja-bosna/kiseljak-t107.html
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
mateb
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 01:08 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: mateb je napisao/la: Ovaj Kiseljak mi nije jasan. O tome smo diskutirali ovdje: srednja-bosna/kiseljak-t107.html Znači Hrvati iz Sarajeva, Kaknja i Zenice u Kiseljak a Muslimani iz Kiseljaka u Sarajevo. Odlično, mada mi je to još uvijek veliki skok. Doduše, u odnosu na Sarajevo Kiseljak je malen pa to objašnjava dosta. To je super, da ne idu u RH, nego ostaju u HB.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Pete_US
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 08:26 |
|
|
Darth, slazemo se 100%. Takodjer ne vidim nikakvih problema da u vecinski bosnjackom entitetu bude vecinski hrvatskih opcina, kao sto sto bi neke vecinski srpske opcine te i vecinski bosnjacki Konjic, barem po mom predvidjanu, trebalo da zavrse u HB. To bi trebalo biti normalno tim vise ako se dati sporazum izvede mirno i dogovorno, kao sto bi Bosnjaci trebali ponovo biti vecina u Srebrenici te i Hrvati u sto vecem broju opcina Posavine gdje su to bili ranije. Po meni je model tri entiteta u kome je svaki narod negdje vecina a drugdje manjina na dulji rok stabilniji jer se plasim da bi nekakva strogo etnicki bazirana leopardova koza bila izvor stalnih tenzija, svaki puta kada treba izgraditi neku novu autocestu, hidro-elektranu, ili sto drugo. A manjine na svim stranama bi garantirale da svatko svoju postiva kao sto zeli da njegov narod postivaju drugdje. Po meni bi leopardova koza u bosansko-hercegovackim uvjetima imala vise okus apartheida no Svicarske, no mozda sam u krivu. Mislim da je glavni argument za enklave da bi bilo manje teznji separatizmu ali se ja plasim funkcionalnosti takvog sustava. U ovom koji ja preferiram ravnoteza bi se postizala prisustvom manjina na svim stranama. Ako to ne bi islo na dulji rok ljudi bi lagano migrirali ka maticnim entitetima te bi finalni razlaz bio manje traumatican. A sto ako sustav sa enklavama ne profunkcionira, kako bi se on raspetljao? Plasim se da bi to moglo biti samo novim sukobima. Teritorijalno kompaktni entiteti sa etnickim manjinama su sansa za funkcionalnost BiH i ako to dobro proradi super, ali ako ne, onda je razlaz laksi. Leopardova koza je sansa za funkcionalnost BiH ali ako ne proradi tko zna sto slijedi? Dakako, nije misao o raspadu niti politicki korektna niti se (jos uvijek) glasno izgovara medju politicarima MZ, ali svejedno figurira, jer takva mogucnost sigurno postoji, i to se sve vise pominje i u medijima te sigurno i medju politicarima iza zatvorenih vrata. Uz malo srece, pogotovo ako se BiH prikljuci na europski vlak, zemlja moze opstati kao i Belgija, no svejedno se nije pametno staviti u pat poziciju ako to ne profunkcionira. Bilo kako bilo, svaki politicki stav i program koji ne propagira nasilje je apsolutno legitiman, tako da je i ukidanje RS za koje je Junuz nesto za sto je zalagati se OK. Sve sto sam ja reako je da ne vjerujem da to ima puno izgleda, a da li je pravedno i fer to je posve drugo pitanje. Da je Zapad mislio ukidati RS to bi do sada 100x nametnuo, i ja vjerujem da kako vrijeme odmice to ima sve manje sanse. I oni sami stalno (ukljucujuci Bidena i ove iz EU) ponavljaju, “biti ce kako se VI dogovorite” a po meni to jasno ukljucuje i srpske stranke kojima predavanje RS ne pada ni na pamet. Uz to ni Srbija nije vise u izolaciji u kojoj je realno bila ranije, Rusija je relativno ojacala, Zapad ima golemih drugih problema, od Afghanistana do ekonomske krize, no tko misli da jos moze raditi na ukidanju RS, samo naprijed, ja ga ne mogu zaustaviti. Samo mislim da je to cisto rasipanje energije i politickog kapitala koji bi se mogao pametnije utrositi drugdje. Na kraju, to da je RS u ekonomskoj krizi i zaduzena, pa to su, te i puno vise zaduzene, i Grcka, i Portugal, i Hrvatska, i Srbija, i California, i Illinois, i sve one mogu i bankrotirati ali to ne znaci da ce ijedna od njih nestati. Ja ne znam niti za jednu drzavu, niti pokrajinu, niti opcinu koja je bankrotstvom i nestala. Koliko ja vidim, Srbi su najujedinjeniji od 3 naroda glede promjena u BiH (sto jaca RS im je svima jasan cilj), i to im dodatno jaca pregovaracku poziciju. Vecina Bosnjaka je za nametanje nekakve “gradzanske” drzave drugima ali se polako javlja manjina koja shvaca da to niti u ovim uvjetima niti u nekoj sagledivoj buducnosti nema sanse te bi i pristali na nekakva 3-4 entiteta pod uvjetom da dobiju puno vise od ovih, kako oni kazu, 20%, mada ja mislim da i sada u biti imaju vise. Cini mi se da su Hrvati blagom vecinom za treci entitet, ali ima i onih koji bi ukidanje entiteta i nekakav sustav koji bi svim narodima garantirao prava, mada mi nije jasno kako bi to oni tehnicki proveli. EU ne dozvoljava izbore u kojima kandidati moraju biti odredjene nacionalnosti tako da je jedini nacin da se provede nekakva nacionalna jednakopravnost definirati nekakve teritorije na kojima je odredjeni narod vecina tako da se kandidiranje ne bi nitkome prijecilo zbog nacionalnosti, ali bi biraci i tako uvijek glasovali ili za svoje ili, u iznimnim slucajevima, netkog “drugog” kome vjeruju da bi stitio njihova prava i interese. Ostaje tako definirati teritorij sa koga bi se birali predstavnici hrvatskog naroda, a to bi onda kad-tad postalo treci entitet. Moj post se ne bavi time sto bi bilo pravedno i sto bi valjalo nego sto mi se cini realnim i provodivim. Jednostavno ne vidim tu snagu koja bi sad tu vrsila radikalno precrtvavanje entiteta, bila bi to Pandorina kutija koju nitko ne bi htio otvoriti, prije svih MZ, njima je i tako pun k*** i Bosne i njenih problema, tako i to sa “patrljkom” zapadno od Brckog jednostavno nije na stolu, niti bi tu neko moje odobrenje pomoglo. Takodjer, i to je poanta mog upisa, iskreno ne vidim ni put do stvaranja entiteta sa enklavama u srednjoj Bosni. Robbie, posve je moguce da sam u krivu glede demografske slike tih enklava, i zalosno je to sa popisom i koliko se o vaznim pitanjima raspravlja a da se zapravo i ne znadu brojke o tome tko je gdje, tko se gdje vratio, a tko nije. Kao sto sam rekao, to uredjenje sa enklavama je jedna od opcija za koju se mozda valja boriti, jedino sam osobno skeptican glede njene provodivosti, iz razloga koje sam gore naveo. Mozda je jos jedna opcija prihvatiti ovu pat poziciju ali onda poraditi na tome da se te enklave demografski i gospodarski ojacaju, jer ako Hrvati imaju sanse za koju deceniju prevagnuti u srednjoj Bosni onda bi oni diktirali sto bi na koncu bilo sa tom zupanijom. Ako je Robbie u pravu, mozda je to opcija. Mislim da je najvjerojatnije da u BiH nece biti nikakva dogovora! To svi dosadasnji pregovori izuzev Pruda, po kome se i tako istog trena krenulo pljuvati, prije svega sa bosnjacke strane ali i sa drugih, jasno sugeriraju. Vjerujem da ce se politicari moci dogovoriti samo oko kozmetickih promjena da se ukinu te j*** vize ili udovolji jos kom minimalnom zahtijevu iz EU. U tim uvjetima pregovorne blokade, treci ce entitet izroniti tamo gdje ga lokalne strukture uspiju izboriti, a to su po meni zupanije. U nedostatku dogovora izmedju Hrvata i Bosnjaka, vjerujem da bi uspostavljanje enklava istog trena bilo zaustavljeno od MZ a i Bosnjaci bi to vidjeli kao prst u oko jer su, barem kako se cini za sada, ukupna vecina u srednjoj Bosni tako da na nju sigurno imaju aspiracije. No mozda grijesim, mozda bi doista jacanje opcina za Hrvate bilo bolje od jacanja zupanija, mada ja vjerujem da se zupanije lakse mogu izmicati kontroli iz Sarajeva nego opcine. Bit ce to i tako i tako tezak proces kome ce se Sarajevo sigurno opriti, ako ni zbog cega drugoga, onda iz financijsko-poreznih razloga. Budu li se trazile enklave i u RS, onda ce se tome dodatno umanjiti sanse jer ce se onda naici na zajednicki otpor i Srba i Bosnjaka. No dogovora ne vjerujem da ce biti, tako da ce takva rovovska politicka borba biti jedini nacin za stvaranje hrvatskog entiteta. A bez entiteta i izbora hrvatskih clanova predsjednistva u njima, i u ovom trenutacnom sustavu, mislim da ce bosnjacka elita uvijek gledati izabrati nekog novog Komsica, a i majorizirati Hrvate u BiH. Nije to nikakav moj pokusaj zavade Bosnjaka i Hrvata, daleko od toga da bilo koji komentator ima takvu moc, to se jednostavno vec dulje vrijeme empirijski potvrdjuje i u BiH i FBiH, dakle realnost. Inace, glede teritorijalnog ustroja, JAKO je zanimljivo na sto su i Mate Boban i Radovan Karadzic bili spremni pristati, hrvatski entitet bez Mostara, a srpski bez “koridora”! I drugi mirovni planovi koji iz ovoga ili onoga razloga nisu prosli su isto zanimljivi: http://en.wikipedia.org/wiki/Peace_plan ... osnian_WarI povijest ovih zemljovida sugerira da je to sto je na stolu uvijek uvjetovano trenutacnim pozicijama, a one su sada takove da imamo jednu totalnu blokadu i pregovora i bilo kakvih promjena, te da je Deyton jedino sto je neosporno. Posto je Deyton prilicno zacementiran za razliku od ratnog stanja izmedju svih ovih mirovnih planova, buduce promjene ca biti male i spore, i one ce poci za rukom onima koji imaju jasan plan sto zele i kako to provesti, sa naglaskom na politici kao umjecu mogucega i opasnoscu da stemljenje ka nemogucem postane problem. Predvidjam da Bosnjaci nece nikakvu odluku moci prelomiti niti sto uciniti jer su jos uvijek obuzeti stremljenjem ka nemogucem. Moci ce se samo opirati pokusajima drugih, ali nece moci bas sve sprijeciti, prije svega decentralizaciju FBiH a mozda i dodatno jacanje RS. Srbi ce braniti to sto imaju i testirati MZ da to prosiruju, u duhu politike kao umijeca moguceg. Za Hrvate mi se cini da su tu negdje izmedju dvije krajnosti. Ne bude li koncenzusa, ova ce se agonija nastaviti te ce onda sve ovisiti o demografskim trendovima. Ako je Robbie u pravu, vrijeme radi za njih u srednjoj Bosni a i u drugim zupanijama sa hrvatskom vecinom. Ako nije i oni polako odlaze u Hrvatsku, onda ce za njih ovaj status quo biti poguban. Odluce li se za djelanje sada, onda je najbitnije pitanje da li jacati opcine sa dugorocnim ciljem formiranja entiteta sa enklavama, ali potencijalno bez istocnog Mostara (?), ili se zadovoljiti sa zupanijama sa hrvatskom vecinom. Na Hrvatima je da odluce, sve sto sam ja rekao je da mi se cini da zupanije imaju vece sanse. Na kraju, zasto sam tu? Pa kao sto sam rekao ranije, dobar je ovaj forum jer je rasprava dosta civilizirana bez da bude (pretjerano) cenzurirana. A forume posjecujem jer bih zelio da se taj nesretni prostor vec jednom sredi i krene razvijati i normalno zivjeti, jer dok se SVE zemlje ne zaokruze i profunkcioniraju ni drugima nema istinskog prosperiteta. Bosnjacki portali su slobodni ali nepojmljivo vulgarni i primitivni tako da sam od njih digao ruke. Index.hr je dosta zabavan ali je tamo puno frivolnog laprdanja a malo sadrzajne rasprave, beogradski b92 je uljudan ali pretjerano cenzuriran te tako dosadan. Ostaje mi da komentiram na par beogradskih medija i na ovom forumu, a za vise i tako nemam vremena. Inace, na srpskim medijima se zalazem za podjelu Kosova, sjever Srbiji, ostatak Albancima, I mnogi bi me na lomacu samo zato sto mislim da srpske enklave ukljucujuci i tu povjesno neprocjenjivu Gracanicu nemaju buducnost te je bolje to jednom nekako presjeci (tu crkvu bi najbolje bilo penijeti kamen-po-kamen negdje na sigurno, mozda u Kragujevac?) nego zivjeti u ovoj pat poziciji u kojoj stoje i investicije i razvoj i zivot, samo zato sto se nama snage spoznati istina. U slucaju enklava u BiH sam puno optimisticniji, ipak su tu razine razvoja i kulture 3 naroda blize nego izmedju Srba i Albanaca, tako da ne vidim zasto oni koji ostanu iza entitetskih linija ne bi mogli normalno zivjeti, sto nazalost ne vjerujem da je opcija Srbima u enklavama medju Albancima. No dobro, to je druga tema.
_________________ Dum spiro spero.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 09:41 |
|
|
Tu si da nam objasniš da Kosovo treba "riješit" poput enklava u središnjoj Bosni koje ne bi rješavao na taj način, a osobnio mislim da te za Kosovo zaboli ona stvar kao i sve u RS jer vam je samo smetnja u ostvarenju svojih ciljeva.
Ako se toliko zalažeš za normalni život onda prepusti batrljak iza Brčkog ili još bolje utopi cijelu RS u građansku državu, a ne iskružit nožem i topovima dio i onda pametovat.
No ima dijelova s kojima se slažem. Ja vidim federalizaciju kantona postojećih i RS-a (kojeg će pretvorit u samo jedan ili više kantona i nikako pod ovom nazivom), i to mi se čini kao neki kompromis svih naših tlapnji.
Možda se još pokoji kantoni u Federaciji spoje ali otprilike je to to, svakako je ukidanje entiteta u sadašnjem obliku za Hrvate primarno, jer kako si i sam nabrojao teško je ostvarit diskontinuirani treći entitet a navijanjem za njega samo pomažemo Srbima.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 10:31 |
|
|
U Njemačkoj živi oko 424.000 Srba i oni su poslije Turaka i Talijana najbrojniji u ukupnom broju stranaca u toj zemlji, navodi se u izvješću njemačke vlade o migracijama. Stanovnici Njemačke porijeklom iz Srbije su prema podacima koje je sačinila Savezna služba za migracije i izbjeglice zaključno s 2008. godinom činili 6,3 posto od ukupno šest milijuna i 727.000 stranaca u toj zemlji.
Srbi se nalaze i među najbrojnijim strancima kada se radi o uzimanju njemačkog državljanstva, pa je tako od oko 94.000 stranaca koji su 2008. uzeli njemačku putovnicu 7,3 posto bilo iz Srbije.
Njemačka je prema tim podacima i prvi put poslije 25 godina od useljeničke postala iseljeničkim zemlja. U 2008. godini se uselilo 682.146 osoba, a iselilo iz Njemačke 737.889.
Statistika pokazuje također da je više Turaka, koji su najbrojniji među strancima, napustilo Njemačku nego što se u nju uselilo, prenijele su agencije.
Prema podacima za 2008. godinu, u Njemačku su se te godine uselila ukupno 26.653 osobe s turskom putovnicom, a u domovinu natrag odselile 34.843.
Kako me ovo iznenadilo, ja sam bio uvjeren da su Hrvati najbrojniji pa Bošnjaci a gle čuda...
Nije off, htio bih pokazat da se danas bori i jedna Njemačka za ljude a ne za teritorij. Doduše lako je povući neobrazovane sirotinje kojoj je nakon što se najede samo do pravljenja džamija i širenja "istine" ali nije lako više imat dovoljno mladih obrazovanih europskih ljudi. Malo i mi trebamo svoje poglede ovom prilagodit, Srbi pogotovo jer im je natalitet u k. a iseljavanje i siromašenje se nastavlja...
Što je 100.000 ljudi? Pa to se razmjesti u gradovima poput Zagreba u dva dana.
Što nam vrijede one pustopoljine u Drvaru kad na njima žive ljudi koji nisu u stanju sebe hranit!
Baš se općenito u BiH trebamo skoncentrirat ne na to da naguzimo onog drugog po pitanju teritorija nego kako ljude zadržat a po mogućnosti i vratit.
Što bi značilo ovih 500.000 da se ovaj tren vrate u RS ili za nas da nam se samo Hrvati iz Bosne vrate sa znanjem i parama koje su stekli na zapadu.
Stoga mi svoje teritorijalne jedinice trebamo zasnivati prije svega na tome da budu što je više moguće usmjerene na zadržavanje i privlačenje Hrvata bez obzira na postotke. Isto vrijedi i za druge...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ALF
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:05 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Baš se općenito u BiH trebamo skoncentrirat ne na to da naguzimo onog drugog po pitanju teritorija nego kako ljude zadržat a po mogućnosti i vratit.
Stoga mi svoje teritorijalne jedinice trebamo zasnivati prije svega na tome da budu što je više moguće usmjerene na zadržavanje i privlačenje Hrvata bez obzira na postotke. Isto vrijedi i za druge...
Izvorište Kruščicu,u općini Vitez,većim dijelom pod kontrolom drže Muslimani-Bošnjaci.Omjer podjele vode 77% Zenica,23% Vitez.U ljetnim mjesecima dolazi do suše i prvo trpe građani Viteza.U kišnim periodima i pri velikim poplavama,dolazi do zamućenja izvorišta i spremnika-opet trpe prvo građani Viteza.Investicija od 2 mil. KM bi riješila problem sa zamućivanjem-ugradnja filtera.Zenicu uopće ne zanima taj projekat-a zašto bi?Tako da dolazimo do zaključka da je teritorij veoma bitan u smislu strateških resursa poput vode npr. Vjerovatno se neki pitaju kako se došlo do ovog omjera podjele.Jednostavno-malverzacijama.Odluke "ispod stola",žalbe u sudskim procesima su namjerno sklanjane "u ladice" da bi istekli rokovi žalbe i sl.Dokaz više kako funkcionira vlast i sudstvo u FBiH.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:08 |
|
|
Ih šta sam se ja napio rizlinga Kruščice... To je se trebalo riješit Plavom vodom. I koliko znam to je konačno u tijeku realizacije.
Resursi dakako ali ako nema ko pit vodu onda ne vrijedi ništa...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
ALF
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:12 |
|
|
Trebalo,ali nije.To je pokazivanje tko je gazda u mom dvorištu.Dotična voda ima dovoljno konzumenata u općini Vitez.Da li postoji još koji slučaj da jedna općina ili administrativna jedinica korisiti blagodati druge preko njenih leđa?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Ilirka
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:18 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Resursi dakako ali ako nema ko pit vodu onda ne vrijedi ništa...
tko kaže da voda ne vrijedi? ako nema tko piti ovdje, ima tko piti vanka. pitaj dodika da nam dade malo siromašne pustopoljine, pa ćeš vidjeti što će ti reći... ![pistolji :pistolji](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/e025.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:20 |
|
|
Ilirka je napisao/la: Junuz Djipalo je napisao/la: Resursi dakako ali ako nema ko pit vodu onda ne vrijedi ništa...
tko kaže da voda ne vrijedi? ako nema tko piti ovdje, ima tko piti vanka. pitaj dodika da nam dade malo siromašne pustopoljine, pa ćeš vidjeti što će ti reći... ![pistolji :pistolji](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/e025.gif) Kakva je naseljenost Arktika (nalazišta plina,nafte) gdje se sad guraju Rusi?5 bijelih meda,4 foke i naftna platforma...al'brale,prijeti se vojnim flotama ako netko prismrdi samo.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:21 |
|
|
ALF je napisao/la: Trebalo,ali nije.To je pokazivanje tko je gazda u mom dvorištu.Dotična voda ima dovoljno konzumenata u općini Vitez.Da li postoji još koji slučaj da jedna općina ili administrativna jedinica korisiti blagodati druge preko njenih leđa? Vitez koristi veliki broj potrošača iz Ze za svoj razvoj?! Nije to tako crno bijelo! Ako mi naselimo dovoljan broj Hrvata u Vitez, i nastavi se razvijat, trčat će svi donosit građanima izvorsku vodu s Janinog vrela ili iz Kiseljaka. Tako treba gledat na to. Bogati, zaposleni ljudi su primarni a za sve ostalo tu je mastercard. Ekonomija ipak ruši neke političke igre...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Teritorij treće federalne jedinice Postano: 05 vel 2010, 11:25 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Kakva je naseljenost Arktika (nalazišta plina,nafte) gdje se sad guraju Rusi?5 bijelih meda,4 foke i naftna platforma...al'brale,prijeti se vojnim flotama ako netko prismrdi samo. Resursi? Meni Jordanci govorili pa kako kod vas voda ovako nestaje ima je na sve strane a kod nas u pustinji ima uvijek vode, još ako se dobro sjećam koriste sirijsku vodu... Neko je previše slušao profe kada su govorili da su Austrijanci bili okupatori koji su došli da nas opljačkaju. Mi smo zapravo najbogatiji u Europi samo to ne znamo. Imaju i Arapi resursa pa London i New York sve bogatiji i bogatiji...
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|