|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 47 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 20 lis 2015, 22:32 |
|
|
Tuta je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Zato je najbolje neka bude u Beogradu.Da se dotični dvojac ima gdje pokloniti Papi kad im dođe uskoro u posjet.  Beograd već jest nadbiskupija... :/ Vrhbosanska,ja bih je malo proširio kao nekad 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 20 lis 2015, 23:50 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 16:10 Postovi: 15079 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
|
3 Međugorje. A može i u Jajcu. Jao mene ja miješam Franjevce i Petrovce.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
| Vrh |
|
 |
|
protein
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 00:56 |
|
|
|
U Travniku.
_________________ The only true national autonomy is the freedom of the individual against the state and society.
Mises
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 03:28 |
|
|
protein je napisao/la: U Travniku. Ja sam za Mostar, s tim da sam za to da se sadašnja katedrala pretvori u dom umirovljenika, jer tako izgleda, i izgradi neka u romaničkom stilu (ili gotičkom) na Istočnoj strani na nekom velikom brdu... u ime multi-kulturalizma i demokracije i jedinstvenog Mostara. I da se zove Katedrala blaženog Urbana II, jer je bio najbolji papa ikad.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 08:41 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58 Postovi: 2335 Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
|
|
Moze li mi neko pojasniti koje nadbiskupije, biskupije postoje na teritoriji BiH (osim Vrhbosanske nadbiskupije i biskupija Banjaluka i Mostar). Hvala
_________________ Za dobar zivot nije rodjen svako
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 10:47 |
|
|
daramo je napisao/la: Ako ništa Vrhbosna ima ljepšu katedralu. Vi bi sve prepustili i odrekli se tradicije i povijesti. Ukrali su naziv, zastavu, jezik, federaciju vi bi im još prepustili i nadbiskupiju. Ma ovdje nitko ne shvaća ustroj katoličke crkve niti to da nadbiskupijsko središte rijetko ovisi o broju vjernika. Tako da te "hercegovačke težnje" ispadaju smješne. U Mostaru nije zabilježeno nikakvo biskupijsko središte u povijesti već se osnivanjem mostarske biskupije istoj dodaje naziv duvanjska kao uspomena na drevnu biskupiju u Duvnu. Pa čak i ako uzmemo broj vjernika kao mjerilo nabiskupije psihološki ispada da M-D ima veći broj vjernika, međutim to nije tako. Vrbosna je velika prostorno tako da ima približan broj vjernika Mostarsko-duvanjskoj biskupiji
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 10:52 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Moze li mi neko pojasniti koje nadbiskupije, biskupije postoje na teritoriji BiH (osim Vrhbosanske nadbiskupije i biskupija Banjaluka i Mostar). Hvala Vrhbosanska nadbiskupija, Mostarsko-duvanjska biskupija, Banjalučka biskupija, Trebinjsko-mrkanska s tim da ona nema biskupa već apostolskog upravitelja biskupa mostarsko-duvanjskog.
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 11:51 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44598 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
krstjanin je napisao/la: Ma ovdje nitko ne shvaća ustroj katoličke crkve niti to da nadbiskupijsko središte rijetko ovisi o broju vjernika. Tako da te "hercegovačke težnje" ispadaju smješne. U Mostaru nije zabilježeno nikakvo biskupijsko središte u povijesti već se osnivanjem mostarske biskupije istoj dodaje naziv duvanjska kao uspomena na drevnu biskupiju u Duvnu. Pa čak i ako uzmemo broj vjernika kao mjerilo nabiskupije psihološki ispada da M-D ima veći broj vjernika, međutim to nije tako. Vrbosna je velika prostorno tako da ima približan broj vjernika Mostarsko-duvanjskoj biskupiji
Zato sam i rekao da jedino možda izjednačiti status ja u nikojem slučaju nisam za degradaciju Vrhbosne jer to prije svega bio udar na katolike u Bosni koji zaslužuju svoju povijesnu nadbiskupiju. Biskupije su BiH su lijepo uređene i po meni tu se nema šta puno raspraljati niti mijenjati.
_________________ mostarski europski
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 12:01 |
|
|
daramo je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Ma ovdje nitko ne shvaća ustroj katoličke crkve niti to da nadbiskupijsko središte rijetko ovisi o broju vjernika. Tako da te "hercegovačke težnje" ispadaju smješne. U Mostaru nije zabilježeno nikakvo biskupijsko središte u povijesti već se osnivanjem mostarske biskupije istoj dodaje naziv duvanjska kao uspomena na drevnu biskupiju u Duvnu. Pa čak i ako uzmemo broj vjernika kao mjerilo nabiskupije psihološki ispada da M-D ima veći broj vjernika, međutim to nije tako. Vrbosna je velika prostorno tako da ima približan broj vjernika Mostarsko-duvanjskoj biskupiji
Zato sam i rekao da jedino možda izjednačiti status ja u nikojem slučaju nisam za degradaciju Vrhbosne jer to prije svega bio udar na katolike u Bosni koji zaslužuju svoju povijesnu nadbiskupiju. Biskupije su BiH su lijepo uređene i po meni tu se nema šta puno raspraljati niti mijenjati. Upravo tako, a uostalom ako ovako nastavi broj vjernika će se smanjivati u sve 4 biskupije pa će se prije vraćati sve pod jednu biskupiju nego što će se neka uzdizati na čast nadbiskupije. doduše treba priznati da vrhbosanska nadbiskupija za razliku od svih drugih bilježi najveći rast novokrštenih muslimana pa tako da nikad neznaš možda se smao promjeni nacionalna prevlast
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 17:38 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Moze li mi neko pojasniti koje nadbiskupije, biskupije postoje na teritoriji BiH (osim Vrhbosanske nadbiskupije i biskupija Banjaluka i Mostar). Hvala Nadbiskupija je jedna - Vrhbosanska sa sjedištem u Sarajevu. Njoj su podređene - ili sufraganske - Duvanjsko-mostarska biskupija sa sjedištem u Mostaru, Banjolučka biskupija sa sjedištem u Banja Luci (pravilno je BanjOlučka, da), i postoji Trebinjsko-mrkanska biskupija, bez sjedišta kojom upravlja duvanjsko-mostarski biskup kao apostolski namjesnik.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 17:40 |
|
|
krstjanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Zato sam i rekao da jedino možda izjednačiti status ja u nikojem slučaju nisam za degradaciju Vrhbosne jer to prije svega bio udar na katolike u Bosni koji zaslužuju svoju povijesnu nadbiskupiju.
Biskupije su BiH su lijepo uređene i po meni tu se nema šta puno raspraljati niti mijenjati.
Upravo tako, a uostalom ako ovako nastavi broj vjernika će se smanjivati u sve 4 biskupije pa će se prije vraćati sve pod jednu biskupiju nego što će se neka uzdizati na čast nadbiskupije. doduše treba priznati da vrhbosanska nadbiskupija za razliku od svih drugih bilježi najveći rast novokrštenih muslimana pa tako da nikad neznaš možda se smao promjeni nacionalna prevlast Još je Kallay rekao da se to mora dogodit jednom. A koji ti je izvor za ovo?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 17:52 |
|
|
Tuta je napisao/la: krstjanin je napisao/la:
Upravo tako, a uostalom ako ovako nastavi broj vjernika će se smanjivati u sve 4 biskupije pa će se prije vraćati sve pod jednu biskupiju nego što će se neka uzdizati na čast nadbiskupije. doduše treba priznati da vrhbosanska nadbiskupija za razliku od svih drugih bilježi najveći rast novokrštenih muslimana pa tako da nikad neznaš možda se smao promjeni nacionalna prevlast
Još je Kallay rekao da se to mora dogodit jednom. A koji ti je izvor za ovo? Lice mjesta mi je izvor. Ima ovdje i špijuna pa nebih javno o ovome razglabao radi zaštite tih vjernika kojima nije lako pa ako želiš mogu ti na pvt objasniti
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:00 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47 Postovi: 44598 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
|
Te kripto katolike koje štancaju daidže za papire okači mačku o rep i kod nas ih je bilo masa u ratu i poraću.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:02 |
|
|
daramo je napisao/la: Te kripto katolike koje štancaju daidže za papire okači mačku o rep i kod nas ih je bilo masa u ratu i poraću. Nije istina da su kriptokatolici štoviše većina ih više radi na evangelizaciji nego i ti i pola katolika, a daidže mrze evangelizaciju i pokrštavanje ako bas nisi upućen
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:16 |
|
|
Možeš misliti, ja znam da su kod nas kršteni za papire i ti su odmah pičili na zapad da tamo vrše džumu, toliko znam. Moj jedini doprinos evangelizaciji je bio kad sam Jehovine morone mršnuo na onu stranu da tamo propovijedaju i barem budu od neke koristi 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:25 |
|
|
Šta bi falilo da nadbskupija bude u Trebinju?? , tamo je inače najstarija biskupija sa prostora BiH , a i vlada čista hrišćanska atmosfera što se ne može reći za Mostar,Travnik,...i ostale predloge van Sarajeva. Ali jbg mislim da to neće ići jer su u pravoslavci preneli mitropoliju tj.episkopat u Mostar , jer crkva uvek ide tamo gde je najveći budžet bez obzira koliko vernika ima. 
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:32 |
|
|
daramo je napisao/la: Možeš misliti, ja znam da su kod nas kršteni za papire i ti su odmah pičili na zapad da tamo vrše džumu, toliko znam. Moj jedini doprinos evangelizaciji je bio kad sam Jehovine morone mršnuo na onu stranu da tamo propovijedaju i barem budu od neke koristi  Mogu misliti jer znam svi ti ljudi su u svojim župama tu žive i rade. Drugo ne mogu se dobiti papiri na osnovu krštenja, to je možda bilo moguće poslije rata i mnogi su to iskoristili ali danas ti krsni list za dobivanje domovnice ne koristi ama bas nista.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:42 |
|
|
|
Da istina sad se traži izvod s popisa o izjašnjavanju Hrvatom u ratu i poraću je ovo bila masovna pojava u Mostaru iz tih razloga.
Ne znam stanje kod vas pa daj malo više iz prve ruke.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:45 |
|
|
daramo je napisao/la: Da istina sad se traži izvod s popisa o izjašnjavanju Hrvatom u ratu i poraću je ovo bila masovna pojava u Mostaru iz tih razloga.
Ne znam stanje kod vas pa daj malo više iz prve ruke. Ti ljudi ne žele ici iz BIH. Oni se većinom i dalje izjašnjavaju kao Bošnjaci ili Bosanci rijetki se od njih promjenom vjere odluče izjasniti kao Hrvati tako da ih hr dokumenti ni ne trebaju niti ih traže. Što se tiče domovnice koliko sam ja upućen moraš donijeti dokument kao dokaz da ti se netko od predaka izjašnjavao kao hrvat da bi uopće zatražio domovnicu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
daramo
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:53 |
|
|
|
Da po novom moraš, čuj Bošnjaci katolici, komičan neki narod.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 21 lis 2015, 18:57 |
|
|
daramo je napisao/la: Da po novom moraš, čuj Bošnjaci katolici, komičan neki narod. pa bili su i prije 500 godina sta je tu komicno, doduše ne kao nacionalni bosnjaci ali narodno da, a crkva nije tu da ih nacionalno preobraća već vjerski zaboravih reći. uskoro će iz svojih redova imati i dvojicu svećenika tako da velika je Božja providnost. On sebi od pogana narode diže i na uzor ih nevjernicima pokazuje
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Gdje treba biti sjedište nadbiskupije u BiH? Postano: 22 lis 2015, 10:43 |
|
|
joe enter je napisao/la: Šta bi falilo da nadbskupija bude u Trebinju?? , tamo je inače najstarija biskupija sa prostora BiH , a i vlada čista hrišćanska atmosfera što se ne može reći za Mostar,Travnik,...i ostale predloge van Sarajeva. Ali jbg mislim da to neće ići jer su u pravoslavci preneli mitropoliju tj.episkopat u Mostar , jer crkva uvek ide tamo gde je najveći budžet bez obzira koliko vernika ima.  More komforno. Ionako je tu kroz povijest bilo najvise prelazaka sa katolicanstva na pravoslavlje.. Ne racunajuci prvotnu Rasku - Srbiju netom nakon Rastkovog poturč...pardon popravoslavljenja... Tu je bilo vise prebjega..
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|