HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 15 pro 2024, 16:49.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Narodne nošnje Hrvata BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 01:03 

slika
Ovaj podforum mi je najbliži ovoj temi.
Pdf dokument sa vrlo lijepim slikama.
Nošnje Hrvata BiH.
http://orlovac.eu/bukovica/kt.pdf

Također molim preimenovati pfd u "Kultura, književnost i umjetnost".

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

Naslov: Re: Narodne nošnje Hrvata BiH
PostPostano: 25 lip 2009, 01:13 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Na srednjobosanskom području, oko Visokoga, Vareša i Kaknja, u Hrvata katolika na selu očuvao se dobrim dijelom starinski oblik narodne nošnje dinarskoga tipa. Osnovni su tonovi bijelo i crno. Muškarci nose bijelu košulju ukrašenu jednostavnim crvenim vezom ispod vrata, a pripasana je dosta širokim pojasom (tkanica). Hlače sežu do gležnja nepodvezanih nogavica. Preko košulje nosi se prsluk od čoje ili sukna ukrašen gajtanima. Glava se pokriva kapom ili uokrug smotanim rupcem (saruk). Na nogama imaju vunene čarape i opanke. Žene također nose dosta ukrašenu bijelu košulju s obiljem nakita, od crvenih perla i dukata. Gaće su od iste tkanine, podvezane ispod koljena tako da se vide niže košulje. Košulja je pripasana tkanom vunenom pregačom. Preko košulje nosi se malen prsluk. Zimi se oblači dugi ogrtač bez rukava, od debela sukna, tamnosmeđe boje. Uz bijele vunene čarape nose se opanci. Na glavi je rubac crne boje, povezan u udatih žena ispod vrata a na zatiljku u djevojaka. Prema tradiciji one žale za dobrom kraljicom Katarinom. Ruke su u žena redovito tetovirane, sto se smatra prastarim ilirskim običajem.

slika

slika

Vrh

PostPostano: 07 srp 2009, 12:17 

Ljepota kupreškenarodne nošnje očarava mnoge pa tako o toj ljepoti svjedoči i poštanskamarka s likom Kuprešanke u narodnoj nošnji koju je 20. svibnja 2005.izdala Hrvatska pošta Mostar.

Time je filatelija Bosne i Hercegovine u izdanju Hrvatske pošte Mostar obogaćena za još jedno etnološko blago, uz narodne nošnje Posavine, Kraljeve Sutjeske, Rame i Neuma.

Ženskanarodna nošnja s Kupresa pripada dinarskom tipu narodne nošnje. Nošnja se sastoji od oko 20 različitih dijelova, odjevnih predmeta, nakita i ukrasa.

Materijali koji se koriste za izradu odjevnih predmetai nakita kupreške narodne nošnje uglavnom su kućne izrade (vuneno sukno, lan, pamuk)

Košulja je napravljena od meleza (kombinacija lana i pamuka) i bogato je izvezena. Jelek (prsluk) je napravljen od crne svile i nakićen je crvenim, zelenim i žutim gajtanima te ukrašenvezom.

Preko košulje i jeleka zimi se oblači haljina od domaćeg vunenog sukna ukrašena također vezovima i našivenom svilom. Ljeti sepreko jeleka i košulje oblači ančerma (suknena haljina bez rukava).

Pregačai pojas su također tkani od vune. Na nogama se nose čarape i opanci.Žene na glavi nose crvenu kapu od čohe i bijelu krpu (maramu) koja može biti čisto bijele boje ili izvezena.

Nakit ženske nošnje s Kupresa je raznolik a često se na nošnji pojavljuju i srebreni novčići kao ukrasi.

Žene oko vrata nose rešmu ili đerdan (ogrlicu) napravljen od srebrnih novčića s križem u sredini.

Također,žene u ruci nose prepoznatljivu kuprešku torbu, a dio nakita su i krunica, šklopac (sklopivi nož) , peškir (ručnik) i mašice (žarač).

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 07 srp 2009, 15:29 

Da i ja malo doprinesem

http://www4.hrt.hr/kultura/msf2002/izlo ... -foto.html

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 20:25 

Narodne nošnje Hrvata iz okolice Tuzle:

slika

slika

Preuzeto sa www.tuzlarije.net i sa foruma tuzlarije od korisnika @Cupo

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 20:27 

slika
slika

slika

Također sa Tuzlarija, preuzeto od forumaša @Cupo

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 20:46 

Trazim onu curu u narodnjoj nosnji sa videa o Divi Grabovcevoj na youtubu da se ozenimo sa njom. Nek mi se javi :zubati

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 23:17 

ero je napisao/la:
Trazim onu curu u narodnjoj nosnji sa videa o Divi Grabovcevoj na youtubu da se ozenimo sa njom. Nek mi se javi :zubati

hahahah :palacgore2

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 24 kol 2009, 23:18 

Sandra Bagarić...

slika

...u narodnoj nošnji Hrvata BiH: :palacgore1 :palacgore1

slika

more --> http://www.tomislavcity.com/content/view/442/41/ :palacgore2 :001_cool

Vrh

PostPostano: 29 kol 2009, 01:01 

sandra je moja rođakinja iz bukovice, tomislavgrad, samo su njezini odselili u zenicu.

Vrh

PostPostano: 29 kol 2009, 03:00 

dudu je napisao/la:
sandra je moja rođakinja iz bukovice, tomislavgrad, samo su njezini odselili u zenicu.

Nju je Inkvi u jednom postu "oprao"...imala je neki izrazito glup nastup na TV, nešto se hihotala, bulaznila..."ja sam Bosanka" i sl.

Al dobro, ne može se imati sve, dragi Bog ju je nagradio izgledom, ali naplatio oduzimanjem par moždanih stanica :ujko

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 22 lis 2009, 14:07 

Ovo gore nije nosnja Hrvata Tuzlanskoga kraja nego to je HKUD-Zovik, zupa Zovik, Brcko!
Hrvatska, posavska nosnja brcanskoga kraja!
Tuzlanska hrvatska nosnja je ona slika gdje su samo cure na slici!

Vrh

PostPostano: 22 lis 2009, 16:00 

lider30 je napisao/la:
Na srednjobosanskom području, oko Visokoga, Vareša i Kaknja, u Hrvata katolika na selu očuvao se dobrim dijelom starinski oblik narodne nošnje dinarskoga tipa. Osnovni su tonovi bijelo i crno. Muškarci nose bijelu košulju ukrašenu jednostavnim crvenim vezom ispod vrata, a pripasana je dosta širokim pojasom (tkanica). Hlače sežu do gležnja nepodvezanih nogavica. Preko košulje nosi se prsluk od čoje ili sukna ukrašen gajtanima. Glava se pokriva kapom ili uokrug smotanim rupcem (saruk). Na nogama imaju vunene čarape i opanke. Žene također nose dosta ukrašenu bijelu košulju s obiljem nakita, od crvenih perla i dukata. Gaće su od iste tkanine, podvezane ispod koljena tako da se vide niže košulje. Košulja je pripasana tkanom vunenom pregačom. Preko košulje nosi se malen prsluk. Zimi se oblači dugi ogrtač bez rukava, od debela sukna, tamnosmeđe boje. Uz bijele vunene čarape nose se opanci. Na glavi je rubac crne boje, povezan u udatih žena ispod vrata a na zatiljku u djevojaka. Prema tradiciji one žale za dobrom kraljicom Katarinom. Ruke su u žena redovito tetovirane, sto se smatra prastarim ilirskim običajem.

slika

slika

Na navedenom prostoru, a i šire, pored prikazanih narodnih nošnji postojala je i tzv Skuteljka - gradska hrvatska narodna nošnja. Znači, za razliku od prikazane, ruralne odjeće, stoljećima je u gradovima (a pod tim se u neku ruku u to vrijeme smatrala i Kraljeva Sutjeska kao jedna varošica) nošena narodna nošnja prikazana na slici ispod.

Narodna nošnja Kraljeve Sutjeske
slika

Vrh

PostPostano: 26 stu 2009, 21:01 

Robbie MO je napisao/la:
slika
Ovaj podforum mi je najbliži ovoj temi.
Pdf dokument sa vrlo lijepim slikama.
Nošnje Hrvata BiH.
http://orlovac.eu/bukovica/kt.pdf

Također molim preimenovati pfd u "Kultura, književnost i umjetnost".

:D
E baš sam ja htio staviti poveznicu za tu internet stranicu tj. za taj isti dokument, ali evo ugledah da si ti već stavio. :zivili

Vrh

PostPostano: 26 stu 2009, 21:12 

Citat:
Umjetnička galerija BiH
Izložba o životu i običajima bh. Hrvata

U Umjetničkoj galeriji BiH u utorak, 1. decembra u 19 sati otvara se zanimljiva izložba fotografija pod nazivom "Život, običaji i pučka pobožnost Hrvata u Bosni i Hercegovini".
Na fotografijama su prikazani različiti detalji iz života, običaja i pučke pobožnosti Hrvata iz dvadesetak različitih lokaliteta u BiH.

Široki spektar tema na fotografijama prikazuje mnoge elemente tradicijske kulture Hrvata u BiH i to od tetovaža na rukama, hodočašća, zaruka, scena vjenčanja pa do onih koje su inspirisane legendama ili pjesmama.

Među fotografijama nalazi se i nošnja iz Ivanjske kod Banja Luke koja je u Kini 2004. u okviru izbora Top model svijeta, u konkurenciji šezdeset nošnji iz cijeloga svijeta, proglašena najljepšom nošnjom na svijetu.

Autor projekta je o. Zvonko Martić, karmelićanin iz Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru u okolini Tomislavgrada, a autor fotografija je Jasmin Fazlagić.

Izložbu organizuje Medijski centar Vrhbosanske nadbiskupije, a izložba je ujedno i predstavljanje katoličkog kalendara za 2010. godinu.

Izložbu će otvoriti kardinal Vinko Puljić, a bit će otvorena do 10. decembra 2009. godine, najavljeno je iz Umjetničke galerije BiH

Sarajlije nemojmo propustiti ovu izložbu, bilo bi dobro da svi odemo i pogledamo dio naše narodne baštine.

Vrh

PostPostano: 03 vel 2010, 17:12 

snimljeno sredinom prošlog stoljeća u Par Selu kod Tuzle
slika
slika
slika
slika

početkom 20 stoljeća:

slika
slika

Vrh

PostPostano: 08 ožu 2011, 19:34 

Kraljeva Sutjeska:
slika
slika

Posavina:
slika
slika

Sanski Most:
slika

Travnik:
slika

Bosanski Šamac:
slika

slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 04 svi 2011, 22:53 

Narodne nošnje Ramskog kraja by Ivan Kelava.

slika

Vrh

PostPostano: 31 srp 2011, 02:12 

bosnozemljomoja je napisao/la:
Kraljeva Sutjeska:
slika
slika

Posavina:
slika
slika

Sanski Most:
slika

Travnik:
slika

Bosanski Šamac:
slika

slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 31 srp 2011, 02:48 

Hrvatska narodna nosnja okolice Travnika.
Ispricavam se zbog nespretnosti i dupliciranja posta @bosnozemljomoja, htio sam samo napomenuti
da je nosnja prikazana na slici za Travnik pravoslavna nosnja.

Privitak/ci:
1_11_s[1].jpg
1_11_s[1].jpg [ 18.17 KiB | Pogledano 21946 put/a. ]
225039_1347518863742_1704446823_571624_3684307_n[1].jpg
225039_1347518863742_1704446823_571624_3684307_n[1].jpg [ 140.09 KiB | Pogledano 21946 put/a. ]
Vrh

PostPostano: 31 srp 2011, 15:36 

Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
paklarcanin je napisao/la:
Ispricavam se zbog nespretnosti i dupliciranja posta @bosnozemljomoja, htio sam samo napomenuti

Zemljak moj, ne bi rekao da je ono pravoslavna nošnja... oni crveni turbani i danas su ponos naših nošnji u duvnu i livnu, kupresu (a mogao si ih vidit barem na spotu Thompsona koji snimljen na Kupresu)... a moj pradid je nosio takav turban a živio i umro u Maljinama i pokopan na katoličkom groblju gore... a mislim i da je obuća katolička jer nema onog špica gore zavijenog na vrhu koji je više izražen kod pravoslavnih.. ai ostali detalji idu na to da je naša... mada nisam ekspert nego samo amater koji voli to

Mada mi laici često griješimo oko nošnje, najviše kad pojednostavimo oko tog pa kažemo to je to i samo to. a nošnja je jedna etnološki kompleksna stvar al gledaj ova tvoja slika je također isto travnička nošnja i katolička, samo nisu travnički katolici vazda bili u jednom (nekad su se i presvalačili) a i tad kao i sad su se različito oblačili dali prigodno (imali radno ruho, crkveno, zimsko, ljetno, za udaju za ženidbu za duge i kratke putove i sl) ili pak se razlikovali od sela do sela npr. dolačani se uvijek različito nosili od paklarčana... a i jedni i drugi katolici, samo ovi bili obrtnici, trgovci i sl a ovi se bavili primarnom poljeprivrednom proizvodnjom... uglavnom ono što je naše ne trebamo se odricat jesmo prebogati tim ali i dalje trebamo čuvat našu baštinu...

i puno pozz zemljak pozdravi mi botu i ekipu iz IFD pa se vidimo na paklarskom sijelu

Vrh

PostPostano: 03 kol 2011, 12:55 

sioux111 je napisao/la:
paklarcanin je napisao/la:

Zemljak moj, ne bi rekao da je ono pravoslavna nošnja... oni crveni turbani i danas su ponos naših nošnji u duvnu i livnu, kupresu (a mogao si ih vidit barem na spotu Thompsona koji snimljen na Kupresu)... a moj pradid je nosio takav turban a živio i umro u Maljinama i pokopan na katoličkom groblju gore... a mislim i da je obuća katolička jer nema onog špica gore zavijenog na vrhu koji je više izražen kod pravoslavnih.. ai ostali detalji idu na to da je naša... mada nisam ekspert nego samo amater koji voli to

Mada mi laici često griješimo oko nošnje, najviše kad pojednostavimo oko tog pa kažemo to je to i samo to. a nošnja je jedna etnološki kompleksna stvar al gledaj ova tvoja slika je također isto travnička nošnja i katolička, samo nisu travnički katolici vazda bili u jednom (nekad su se i presvalačili) a i tad kao i sad su se različito oblačili dali prigodno (imali radno ruho, crkveno, zimsko, ljetno, za udaju za ženidbu za duge i kratke putove i sl) ili pak se razlikovali od sela do sela npr. dolačani se uvijek različito nosili od paklarčana... a i jedni i drugi katolici, samo ovi bili obrtnici, trgovci i sl a ovi se bavili primarnom poljeprivrednom proizvodnjom... uglavnom ono što je naše ne trebamo se odricat jesmo prebogati tim ali i dalje trebamo čuvat našu baštinu...

i puno pozz zemljak pozdravi mi botu i ekipu iz IFD pa se vidimo na paklarskom sijelu

Pozdrav zemljak. Ljepo se provedi na sijelu i ti pozdravi Botu za mene, ja necu ici malo mi je daleko.
Sto se tice salova "turbana" njih su nosili sve tri nacije kroz sire podrucje BiH. Razlike su u boji.
Takoder pogledaj na "gace" kod momka-uske nogavice i nasarane itd. itd, Sve to opet nemora znaciti da je pravoslavna ali onda nije travnicka. Ako neko zna da je to hrvatska travnicka nosnja sa sigurnoscu molio bih poblize detalje koje podrucje/vremensko razdoblje, detalje nakita itd.

Vrh

PostPostano: 31 kol 2011, 21:57 

malo Pougarske narodnje nosnje :)

pravo pravcato krstenje diteta :)
slika

slika

[img]http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/205028_1758962492521_1192778527_31632079_5064778_n.jpg
[/img]

slika

Vrh

PostPostano: 24 lis 2015, 14:06 

Hrvatska narodna nošnja iz Ivanjske najljepša na svijetu.

Vrh

PostPostano: 24 lis 2015, 19:17 

Evo da se i ja priključim narodnim nošnjama iz mog Brotnja

slika
slika
slika
slika

I neizostavne hercegovačke čarape :zubati
slika

U Hercegovini su nošnje dosta jednostavnije.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: