HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 ruj 2025, 00:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 513 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Premijer liga - sezona 2015/2016
PostPostano: 30 lis 2015, 13:46 

Normalno nema šanse da u Federaciji i RS ima više od 20 klubova koji mogu kvalitetno financijski i organizacijski podnijeti natjecanje u 2 ligi.
I to je previše 20 klubova u drugoj ligi za ovako siromašnu državu, to bi po meni bio neki minumum od 10 klubova u RS i FBiH ligi čak i po 8 bi bilo bolje i onda doigravanje za ulazak.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 13:53 

Cilj je imati što više klubova i liga, a ne smanjivanje broja klubova koji se takmiče.

Kvalitet se podiže - podizanjem kvaliteta, a ne samo smanivanjem liga.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 15:33 

Skupa knjiga ali mislim da nudi odgovore na mnoga pitanja koja su se pojavila na temi.

http://www.e-elgar.com/shop/handbook-on-the-economics-of-professional-football

No ne mislim da je iko empirijski pratio korelaciju između smanjenja broja ekipa i eventualnog povećanja kvalitete. Tu je nemoguće izolirati samo taj efekat od svih ostalih varijabla i nepoznanica.

I u Italiji su neki tražili da se vrate na ligu s 18 klubova, ali me sve to podsjeća na premještanje stolica na Titaniku. U Škotskoj su povećali s 10 klubova na 12 (sa onim playoffom).

Mada se takve stvari vrlo lako mogu probati, ništa ne košta, a ako ne bude funkcioniralo, može se bez posljedica vratiti na staro.

Neka vrsta regionalne lige (ne nužno SFRJ) je nužnost, iako će neki reći da ABA liga nije unaprijedila košarku, no ko zna koliko bi još katastrofalniji košarkaški klubovi sada bili da nema ABA lige.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:10 

Ne možeš porediti Italiju pa ni Škotsku s jednom BiH oni to mogu podnijeti financijski.

Pa jeste vi ikada bili na federalnoj utakmici i na šta to liči, stadioni livade a suca se šikanira da ne smije suditi normalno jer domaćim prijeti i pritiska, to su pretežno domaćinske utakmice, bez ikakve kvalitete igra se na grubost.

Mladi igrači trebaju stasati u B sastavima ekipa kao u Španjolskoj i Engleskoj a ne nekim livadama pa da neki poštar lomi mladom talentu nogu.
Filijale u istim ligama su užas i to treba zabraniti, ruše regularnost natjecanja pa eto vam primjera Lokomotive, čista sprdnja.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:24 

U Srbiji je Partizan dobro odradio. Vlasnik je Teleoptika iz Srpske lige Beograd (treci rang takmicenja). Tamo je trenutno prvi. Sam statut FSS-a zabranjuje Teleoptiku ulazak u Superligu. Dakle, sledece ce godine vjerovatno u drugu ligu. Medjutim, na ljeto se proberu ponajbolji i prodaju se ili se vracaju u Partizan. Taj sistem uopste nije los

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 16:32 

Smanjenje lige na 12 klubova u Premier ligi BiH ne može biti loš potez ,ali ključno pitanje se još ne zna:
koliko kola će se igrati sljedeću sezonu i po kojoj formi,dvokružno,trokružno ili dijeljenje lige nakon 22 kola pa onda treći krug? :neznam

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 20:03 

A zašto je to ključno pitanje? :)

Inače, dva derbija godišnje je jedna stvar, ovako kad mi Željo dođe dvaput u Lukavicu, bar jednom mogu da kažem "ma jebat ih, gledao sam ih nema dva mjeseca" :zubati

Kako reče vojvoda Ministar, a bogme i ja prije njega, samo smanjenje lige po sebi neće donijeti nekakav superkvalitet ako BiH nema 12 kvalitetnih klubova. A nema. Nema klubove koji mogu skupit 1000 gledalaca na utakmici.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 21:14 

Kako nije,pa valjda bi se to trebalo najprije znati...neće valjda u hodu određivati sustav natjecanja...

U Finskoj,Hrvatskoj se igra trokružno,ukupno 33 kola...valjda će tako i ovdje biti slučaj,ako im je malo 22 kola

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 21:19 

Pa znaće se do početka sezone :) Zar se već ne zna?

U RS se igra 22 plus 10.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 21:26 

Nisam nigdje pročitao da je određeno kako će se igrati iduće sezone.
Samo su rekli da skraćuju na 12 klubova u Premier ligi,a da niže lige ostaju iste.

Vrh

PostPostano: 30 lis 2015, 21:31 

Niže lige ne ostaju iste jer nisu u nadležnosti FS BiH. Kao što rekoh, FSRS je već ove godine skratio ligu sa 14 na 12, nisam siguran da li će je smanjivati na 10.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2015, 20:17 

Borac dobio lidera Zrinjskog i onda izgubio 5 utakmica u nizu. =))
Po meni, Drina, Vrapčići i Rudar su već ispali, Borac 90%, a još 2 putnika u niži rang se traže između Travnika, Viteza, Mladosti i Slavije.
Mislim da će se od iduće sezone igrati 22 kola pa liga za prvaka i liga za ostanak, bilo bi bolje da je liga 10, ali eto...
Trebale bi biti 2 prve lige, 1. liga Sjever i 1. liga Jug, em bi bila kraća putovanja, em bi bilo pravednije jer sad ulaze 1 iz RS i 1 iz FBiH, a klubovi iz FBiH su puno bolji...

Ajmo naši :zrinjski :nk_siroki_brijeg :vitez

Vrh

PostPostano: 31 lis 2015, 21:35 

Siroki - Drina 5:1
Travnik - Olimpik 2:1
Celik - Velez 1:0
Zrinjski - Mladost 4:0
Borac - Radnik 0:1

sutra:
Sarajevo - Sloboda
Rudar - Zeljeznicar
Slavija - Vitez

Vrh

PostPostano: 31 lis 2015, 21:43 

Drina je ocigledno paprika za punjenje.
Radnik je, gledajuci tabelu, pozitivno iznenadjenje. Mada, dati 13 golova u 14 kola je destrukcija fudbala. Zrinja i Siroki - standardno dobri.
Sarajevo sutra ima priliku da se prikljuci vrhu, ako pobjedi Slobodu, i jos malo zakomplikuje stvar.

Sledece kolo ce donijeti dosta uzbudjenja: Sloboda - Zrinjski i Radnik - Siroki.

Vrh

PostPostano: 31 lis 2015, 23:22 

zec je napisao/la:
Trebale bi biti 2 prve lige, 1. liga Sjever i 1. liga Jug, em bi bila kraća putovanja, em bi bilo pravednije jer sad ulaze 1 iz RS i 1 iz FBiH, a klubovi iz FBiH su puno bolji...

Patite.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 01:38 

Metemma je napisao/la:
zec je napisao/la:

Patite.

Samo sam čekao. :D
Ozbiljno, ali ne bi bilo bolje da u istoj ligi igraju Leotar iz Trebinja i Čapljina, umjesto npr Čapljine i Orašja

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 02:13 

To je pet litara dizela razlike.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 02:25 

http://www.rtvbn.com/363392/Analiza-Zas ... -u-fudbalu

Analiza: Zašto je Srpska lošiji dio BiH u fudbalu?!

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 11:06 

Odlicna analiza i sto je porazavajuce - nevjerovatno dobro oslikava stanje u fudbalu u RS

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 13:43 

VUKsaJUGA je napisao/la:
Ministry of Sound je napisao/la:

Dobro, to je taksativno nabrajanje prednosti i nedostataka ali bez tvog zaključka koji je efekt jači.

Je li nepostojanje neke Marsonije u prvom rangu znači da neki talent neće uspjeti, neće biti primjećen? Ili da hoće, ali da se neće htjeti preseliti iz Slavonskog Broda s 16 godina?

Što se tiče derbija, i tu može doći do zasićenja, inače bi mogli reći, a zašto ne lika s 6 klubova koja se igra šestokružno (nije toliko ludo s obzirom da imaš i Lige za Prvaka u Škotskoj i mislim Belgiji).

Pa odluci ti sta je bolje ?
Po izkustvu iz Austrije ALI i Hrvatske, koja je ipak bliza BiH smanjenje lige donosi napredak lige i klubova jer dovodi do koncentracije kvalitete i kao sto sam reko do koncentracije novca.
Pogledaj to ovako... 6 Klubova ispada, u tih 6 klubova imas 2 dobra igraca i 9 drvosjeca koji nemaju veze sa nogometom.
sad ispadne tih 6 klubova, ali ta 2 igraca (x6) ce da uzme onda jedan klub koji onda ima super team. Naravno da nece svi 12 igraca otic u taj jedan team ali valjda shvacas sta ocu rec. U BiH Premijer ligi imas dovoljno kvalitetni igraca za desetak klubova ali ako te igrace podjelis na 16, gdje naravno neki klubovi opet dobiju vise ti igraca a neki manje, onda pate i klubovi i liga.

Za momka od 16 godina koji se seli iz Marsonije zbog nogometa... Naravno da oce ali ko ce to da financira ? Moze ako ce prec da igra za Dinamo. Osijek jedva uspije da placa stanarinu igracima iz prvog tima a kako da plati za neke omladince ?
A ta Marsonija kad igra u drugoj ligi koja je slabija naravno da ce se igraci tu manje razvit.

@kiler u hrvatskoj imas 10 klubova i igra se cetverokruzno, znaci imas 36 kola u prvenstvu.
Trokruzno je neregularno jer onda igramo 2 put kod mene i jednom kod tebe sto donosi neku prednost meni.

A zašto bih ja odlučivao, ta nisam ja vrhovni autoritet.

To o raspodjeli novca ne pije nužno vode, jer ako taj argument dijeljenja iste love na manji broj klubova dovedeš do apsurda, onda zašto ne smanjiti ligu na 2 kluba? Pa valjda i oni koji plaćaju za TV prava između ostalog žele vidjeti ligu koja je regionalno reprezentativna, s velikim brojem gradova koje mogu ponuditi oglašavačima?

Općenito, koliko god se mi igrali s brojem klubova itd ne može se liga otrgnuti od općeg gospodarskog i društvenog stanja.

Istina, ima par šupačkih država s par dobrih klubova koje drže milijarderski tajkuni, ali ne znam koliko je postojanje takvih likova (gdje par oligarha kontroliraju cijelu ekonomiju) pozitivno za društvo.

Imala je i BiH tu fazu gdje su se lokalni moćnici natjecali i gradili instant klubove zbog prestiža. No, to je bio novac koji je otuđen od cijele zajednice, i preusmjeren u ugovore za igrače sa strane (umjesto da je potrošen u lokalnu infrastrukturu i npr školstvo). Na svu sreću, mnogi u Hercegovini su se okanili ćorava posla.

Jedino dugoročno rješenje je ustrojenje vrhunske omladinske škole i prepuštanje proizvodnji i trgovanju igračima. Ali ukoliko je moguće, imati dovoljno stabilnu financijsku konstrukciju da se može preuzeti rizik i mlađeg igrača zadržati barem godinu dvije dulje, kako bi se (kokošarski) transfer od 200.000 EUR pretvorio u 1.000.000 ili više. To je jedino realno u bh. uvjetima, i ako bi se dobro radilo, za 5-10 godina bi se mogao stvoriti klub koji bi bio negdje kvalitete gornjeg doma HNL-a.

Apropos BH Premier Lige, iz nje se može naučiti dosta. Npr. u Hrvatskoj i Srbiji lamentiraju nad monopoliziranjem uspjeha od strane dva (ili čak samo jednog kluba) i zamišljaju scenarije kako bi liga bila super kad bi talent bio malo ravnomjernije raspodijeljen. Pa mogli su komotno zaviriti u BiH gdje smo u zadnjih 15-ak godina imali 10-ak različitih prvaka (neki od njih tavore u drugoj ligi) kako bi vidjeli da to i nije baš tako super.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 14:42 

Svejedno ne mislim da je problem BiH nemonopoliziranje uspjeha.
To s monopoliziranjem je komunistički princip, ako nemamo para da sve dovedemo u red, napravićemo jedan grad koji će cijediti cijeli zemlju/jedan klub koji će cijediti sav fudbal... vi imate taj Dinamo koji igra LŠ, koliko je od toga koristi vidjela liga?

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 14:51 

Pa to ti kažem - u BiH nema te dominacije 1 ili 2 kluba na koju se žale u Hrvatskoj i Srbiji kao korijen problema u njihovim ligama, i opet ništa. Da postoji korelacije između neizvjesnosti lige i gledatelja na stadionima, Premijer Liga bi bila daleko najposjećenija u EX-YU. Čak uz neizvjesnost ima i dozu nacionalnih tenzija (koji bi navodno trebali povećati gledanost), pa opet ništa.

Možda se čak može zaključiti da je Premijer Liga malo siromašniji preview neke Balkanske Lige.

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 15:28 

Mislim da si i sam gore spomenuo da se ne mogu stvari svoditi na jedan faktor.

Nije problem HR ili SR lige što ima 1 ili 2 jaka kluba već to što ih nema više. Ujednačenost bh. lige je ujednačenost u nekvalitetu i nezanimljivosti. Nezanimljivo je i jedno i drugo.

Dalje, ubijeđen sam da zanimljivost lige zavisi od marketinga. Često utakmica škotske, danske, holandske... pa i njemačke, španske ili italijanske lige bude dosadna kao i neka domaća. Ali vidiš stadion pun li polupun, masa se loži, dolazi, jer imaju taj osjećaj, tu kulturu, da je fudbalska utakmica događaj a ne samo kad Mesi izdribla šeasnestoricu ili kad neko slomije nogu. Fudbal je nekad privlačio gledaoce sam od sebe, i danas ima toga, ali to je jako malo. Imaš gomilu ljudi koji znaju šta je fudbal ali nemaju naviku da jednom u 15 dana dignu dupe i odu na stadion.

Posjeta ne zavisi samo od kvaliteta fudbala, već od izgrađene navike koja mora neprestano da se održava. Baš ono što se uvijek priča, kad u Englesku dođe cijela porodica na stadion kao događaj, mama tata, braco i seka, i svak ima ili kapu ili šal ili dres ...

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 15:43 

Da bi stvorili jaci osjecaj pripadnosti stadionu i klubu kao gledaoci, potrebno je ostvariti kontinuitet u uspjesnom radu. Toga u BiH nema i to je ocigledno. Drugi problem su katastrofalne skole fudbala. Treci problem je neuredjena vlasnicka struktura u klubovima (generalno gledano). Mozda i najveci problem su zakonski okviri koji uredjuju ovu oblast (finansiranje, reklamiranje, zakon o sportu ...).l

Vrh

PostPostano: 01 stu 2015, 15:48 

Problem s ligama koje si spomenuo je broj stanovnika. Ako je u svakoj državi 2% populacije spremno otići odgledati utakmice prvog i drugog ranga, to ti u Engleskoj daje 1.2 milijuna gledatelja (podijeli to na 10 tekmi u Premiershipu i 12 u Championshipu, i eto te taman na njihovom prosjeku) a u BiH 60.000 (podijeli na 1 i 2 ligu, i to je tu negdje...pogotovo kada uzmeš u obzir stadione u raspadanju).

Evo, baš gledam jaku Portugalsku ligu, 13 klubova od 18 u prvoj ligi imaju posjećenost između 1 i 5 tisuća gledatelja.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 513 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: