HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 11 ožu 2026, 03:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 34114 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300 ... 1365  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Dešavanja u Republici Srpskoj
PostPostano: 07 stu 2015, 15:22 

Pa kad su odgovorni prema Srpskoj što pričaju sa pogrešnim ljudima?

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 15:22 

Citat:
Održana protestna šetnja zbog neriješenog ubistva Milana Vukelića

Danas u 11 časova održana je protestna šetnja povodom neriješenog ubistva Milana Vukelića. Danas se navršilo tačno osam godina od Vukelićevog monstruoznog ubistva, a naručioci istog još nisu dovedeni pred lice pravde.

slika

Učesnici protesta šetnju su započeli sa Trga Krajine, a najveći zvižduci i negodovanja su se čula ispred Palate predsjednika Republike Srpske.

Protestnoj šetnji prisustvovali su i Nikola Dronjak, Tihomir Gligorić, kao i mnogi drugi građani Banjaluke.

Milan Vukelić, inženjer iz Banjaluke, otac četvoro djece, ubijen je u eksploziji autobombe 6. novembra 2007. godine oko 20.20 u banjalučkom naselju Starčevica stotinjak metara od sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske ( MUP Republike Srpske). Njegova dva saputnika su teško ranjeni. Mjesecima prije nego je ubijen Vukelić je javno govorio o sprezi "građevinske mafije" i vlast u Gradu Banjaluci i na nivou Republike Srpske.

slika

slika

slika

slika

slika

Izvor: Frontal.ba/BN

Izvor: http://www.rtvbn.com/364190/Odrzana-protestna-setnja-zbog-nerijesenog-ubistva-Milana-Vukelica

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 15:31 

chat nick je napisao/la:
Vladimir RUS je napisao/la:
Već sam pisao milion puta na ovom forumu koji je moj stav po pitanju trećeg entiteta.

Protiv si.Znam.Ti bi sa baljama da se ližeš.

Možda sam te ovo već pitao...da ti nisi možda Savo "B-a-l-i-j-i-c-a" pošto je i on je iz tih krajeva iz kojih si ti?

Ja sam prvi na ovom forumu koji je pokrenuo to pitanje. Zašto bi bio protiv?

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 15:34 

chat nick je napisao/la:
Pa kad su odgovorni prema Srpskoj što pričaju sa pogrešnim ljudima?

Zatošto je Dodik postao nebitan lik i u očima najbližih prijatelja RS. Još samo da i on to shvati i podnese ostavku i mirna Srpska.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 15:34 

chat nick je napisao/la:
Već sam pisao milion puta na ovom forumu koji je moj stav po pitanju trećeg entiteta.

Protiv si.Znam.Ti bi sa baljama da se ližeš.

A ti bi sa vastasama se lizao. Sram te bilo, okrecu se prebilovacke kosti i kosti po jamama sirom Hercegovine.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 15:39 

Metemma je napisao/la:
Samo sam gledao kada će da se potuku. :zubati

Šalu na stranu, mučan scenario, svađali se žestoko preko medija sve do juče, zatim došli na raport kod Irineja u Bijeljinu, a onda poslije opet sve po starom. :zubati

Poruka je jasna svima, Dodik mora da ode, a na njemu je da odluči kada će, prije ili kasnije. Bolje što prije nego kasnije kada bude kasno. Bolje da ode sada, nego da onaj najveći zlikovac od bivšeg visokog predstavnika (Pedi Ešdaun) sere po milioniti put svoju buđavu priču o RS kao remetilačkom faktoru ili neznam ti šta. Dotični zaboravlja da je upravo on taj koji svojim smjenama legitimno odabranih predstavnika umalo nije "ubio" demokratiju u RS i BiH.

A kad Dodik ode onda će bošnjački plaćenici da prestanu da pljuju po RS...

Kad Dodik ode, moći ćemo se lakše braniti od napada koji dolaze izvana. Ovako, sa čovjekom koji vuče isuviše mnogo utega nemožemo se efikasno braniti i možemo samo da primamo udarce sa strane bez puno snage da odgovorimo na te udarce.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 15:50 

Metemma je napisao/la:

A kad Dodik ode onda će bošnjački plaćenici da prestanu da pljuju po RS...

Kad Dodik ode, moći ćemo se lakše braniti od napada koji dolaze izvana. Ovako, sa čovjekom koji vuče isuviše mnogo utega nemožemo se efikasno braniti i možemo samo da primamo udarce sa strane bez puno snage da odgovorimo na te udarce.

A šta misliš lutko pametna otkud Dodiku toliki utezi? :zubati
Pametan si ko SDSovac...

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 16:40 

Kralo se, može mu se, samo što sa sobom vuče i RS ka dnu. U takvoj konstalaciji snaga RS ne može da se "bori" protiv unutrašnjih i vanjskih "neprijatelja", ali zato može da još dublje i još brže tone. Građani RS se moraju "riješiti" Dodika, na izborima ili na ulici, postalo je svejedno pošto je Dodik svakim danom sve veći teret za RS.

A ti pametan kao SNSD botovi.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 16:54 

Majmun.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2015, 17:04 

Dodik?

Vrh

PostPostano: 08 stu 2015, 17:30 

Citat:
Priča o izdaji je izraz nemoći vlasti Srpske

Srpska demokratska stranka je preževela prirodne i nasilne promene ali kičma njenog delovanja je ista. Ona je danas dokaz da je umetnost politike trajanje, a garant trajanja spoj iskustva starijih i energije mladih kadorva.

slika

To u intervju za „Euro Blic“, kaže poslanik SDS Sonja Karadžić - Jovičević odgovarajući na pitanje kakav je SDS danas u odnosu na vreme kada ga je vodio njen otac Radovan Karadžić.

Ona je kazala da je Posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj se raspravljalo o izdajnicima i patriotama Republike Srpske, bila samao tužni autogol Željke Cvijanović i prilika da se konačno vidi da argumenti za priču o izdaji ne postoje, dodajući da su kontraargumenti opozicije bili više nego konkretni.

Komentarišući optužbe za izdaju koje Milorad Dodik upućuje SDS Karadžić - Jovičević kaže se takve optužbe ne bi smele iznositi ukoliko nemate dokaze za te tvrdnje.

„Ukoliko izdaja postoji, ona mora imati konkretan oblik – ko je, kada, kako i šta izdao. Ne pristajem na to da me neko, bilo ko, naziva izdajnikom samo zato što sam član SDS, a pritom se trudim da se ovim poslom bavim poštujući norme koje su ugrađene u moj karakter, kućno vaspitanje, obrazovanje, poreklo i kulturu“, navodi Karadžić - Jovičević

Kometarišući odnose Momčila Krajišnika i ostalih veterana SDS sa Miloradom Dodikom, ona je ocijenila da tu nema neke bliskosti, nego da su u pitanju obostrani interesi.

„Verujem da tim ljudima treba na primjeren način priznati zasluge i da nekim od njih zaista treba pomoći. Naivno je verovati u njihovu političku snagu – imali su priliku da se pokažu na listama SDS prošle godine“, smatra Karadžić – Jovičević.

Upitana da prokometariše odnos vlasti Republike Srpske prema haškim optuženicima, među kojima je i njen otac, ona je kazala da je taj odnos prema Radovanu nikakav ili tačnije – nema ga.

„Porodica nema niti je ikada imala pomoć vlasti u Republike Srpske. Sve troškove plaćamo sami, uz povremenu pomoć prijatelja. Stoga u posetu idemo jednom do dva puta godišnje i, kada možemo, šaljemo nešto novca za hranu i telefon“, ističe Karadžić – Jovičević.

On je kazala da Studentski dom u Palama nije dobio naziv „Radovan Karadžić“, kao što je to Milorad Dodik obećao pred prošle izbore?

„Dom nije tako nazvan. Nije ni bilo stvarne namere nego se pokušao potkopati završni predizborni miting SDS na Palama koji se održavao isti dan. Suštinski je to pokušaj političkog udara na mene, jer se očevim imenom i majčinim prisustvom pokušala obezvrediti moja kandidatura. Kreator te namere više nije bitan faktor u SNSD“, objašnjava Karadžić - Jovičević.

Izvor: http://www.rtvbn.com/364285/Prica-o-izdaji-je-izraz-nemoci-vlasti-Srpske

Vrh

PostPostano: 08 stu 2015, 18:03 

Citat:
Poistovjećivanje interesa SNSD-a sa interesima Srpske ozbiljna je smetnja za život u Srpskoj

Pozdravljam, bez ikakve zadrške, činjenicu da je održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH. Sve poruke koje smo čuli tom prilikom, kao i dokumenti koji su usaglašeni, jasno govore o tome da su okrenute nove stranice i da su naša lica okrenuta ka budućnosti, istakao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić (SDS).

slika

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kojeg čine delegacije Evropskog parlamenta i Parlamenta BiH, nije usvojio poslovnik u dijelu načina donošenja odluka. Objasnite nam zašto su predstavnici BiH odbili prijedlog da se odluke donose prostom većinom u obje delegacije?

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Parlamentarni odbor nema pravo da donosi bilo kakve odluke ili preporuke. Jedina njegova nadležnost je da razmjenjuje mišljenje o postupku primjene SSP-a. Shodno tome, prijedlog da mi donosimo preporuke nije usklađen sa potpisanim sporazumom, u kojem je BiH ravnopravna strana sa EU. I pored toga, mi smo bili spremnim, ukoliko će to doprinijeti napretku BiH na evropskom putu, da usvojimo mogućnost da usvajamo preporuke. Mi smo tražili, što je slučaj i kod Savjeta za implementaciju SSP-a i kod Odbora za implementaciju SSP-a, da se te preporuke donose dogovorom dvije delegacije. To je bilo neprihvatljivo za Tonina Piculu i jedan broj članova iz delegacije Evropskog parlamenta.

Stekao sam utisak da oni ili ne žele da poštuju ili ne razumiju odredbe SSP-a. Nadam se da danas propuštena prilika, a za šta su krivi neki od članova delegacije Evropskog parlamenta, neće narušiti sve naše zajedničke obaveze kada je u pitanju SSP, te da ćemo već na sljedećem sastanku imati činjenicu ne samo da je odbor formiran, nego i da je usvojio svoj poslovnik, pa, ako treba, i da je dao sam sebi pravo da donosi preporuke, ali onako kao i drugi institucionalni segmenti Sporazuma, dakle dogovorom, a ne preglasavanjem.

Je li u delegaciji Parlamenta BiH potpuno usaglašen stav o ovom pitanju?

U delegaciji Parlamenta BiH postoji apsolutno jedinstvo da ne smije doći do narušavanja naših međusobnih odnosa, niti do nepovoljnog statusa BiH kao strane u Sporazumu. Zbog toga smo mi usvojili stav i dali takav prijedlog kolegama iz Evropskog parlamenta da danas usvojimo poslovnik, onako kako je to moguće po SSP-u, dakle bez govora o preporukama, a da odmah nakon toga pristupimo definisanju odredbe poslovnika, kojim bi bilo moguće usvajati preporuke, ali na principima koji važe i za ostale preporuke koje se pominju u samom Sporazumu, kao i način njihovog donošenja.

Kako ocjenjujete zajedničku sjednicu Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije, koja je prije nekoliko dana održana u Sarajevu?

Stanovništvo balkanskih zemalja vidi da je proteklih nekoliko godina svaka od vlada i vlasti sa ovih prostora posebno zainteresovana da pokaže svoju otvorenost i dobronamjernost kada je u pitanju odnos sa drugim zemljama i njihovim građanima. Zbog toga, bez ikakve zadrške, pozdravljam činjenicu da je održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH. Sve poruke koje smo čuli tom prilikom, kao i dokumenti koji su usaglašeni, jasno govore o tome da su okrenute nove stranice i da su naša lica okrenuta ka budućnosti. Mi imamo Sporazum o paralelnim i specijalnim vezama između Republike Srpske i Srbije, na osnovu kojeg je do sada održano nekoliko zajedničkih sjednica vlada Srbije i Republike Srpske. Shodno tome i ova sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije dio je zajedničkog trenda dogovaranja i davanja jasne poruke stanovnicima BiH i Srbije da vlasti žele najbolje moguće međusobne odnose, pa da isto preporučuju i svim svojim građanima i stoje iza takvih njihovih potreba.

Prema navodima pojedinih medija, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je srpskom premijeru da je u BiH razgovarao sa pogrešnim ljudima. Reagujući na ove navode, Vučić poručuje da se Srbija mora odgovorno ponašati prema svima, pa i Republici Srpskoj, ali i da Republika Srpska treba odgovorno da se ponaša prema Srbiji.

Reakciju nije potrebno komentarisati, jer je ona izazvana akcijom. Što se tiče izjave Milorada Dodika, ona siguran sam nije izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ona je izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. To već postaje ozbiljna smetnja za život u Republici Srpskoj, jer su ove dvije funkcije toliko spojene u ponašanju i odlukama Dodika da se poistovijetio interes SNSD-a sa interesom Republike Srpske. Interes samo SNSD-a ne može biti interes Republike Srpske. Republika Srpska je mnogo veća nego jedna politička partija, bez obzira na to koliko podršku ona ima kod jednog dijela biračkog tijela. Poručujem Dodiku da se uzdrži od davanja izjava koje mogu naštetiti bilo kojem pojedincu koji živi na ovim prostorima. Sigurno je da se mnogi ljudi osjećaju nesigurno kada političari daju izjave, koje bez ikakvog ozbiljnog povoda, uznemiravaju javnost.

Očekujete li da će nakon formiranja nove koalicije u FBiH doći do prekompozicije vlasti na nivou BiH?

Predsjednik Bosić je više puta naglasio da SDS, pa i Savez za promjene, nisu direktni akteri tih razgovora. Meni je žao što mi sada imamo takvu situaciju, ne zbog izbora političkog partnera ili nekih personalnih razloga, već zbog toga što mi se čini da se na određeni način diskredituje onaj početni zamah koji je bio napravljen na bazi evropske agende, kao i evropske inicijative. Bilo bi dobro da smo napravili puno više toga u proteklih nekoliko mjeseci. Nadam se da niko ne isključuje mogućnost nastavka dobre saradnje na tim poljima, ali ćemo se kao predstavnici Saveza za promjene o svim tim stvarima moći odrediti tek kada vidimo šta predstavlja ne samo dogovor, već prije svega namjere naših političkih kooperanata, koji učestvuju u radu Savjeta ministara BiH.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić smatra da je rješavanje velikih afera povezano sa izborom novog direktora SIPE, jer, kako navodi, policija je servis Tužilaštva, te ukoliko se slučajevi dobro dokumentuju, dobiće i epilog pred sudom. Savjet ministara BiH imenovao je Pericu Stanića za direktora ove agencije. Kakva su Vam očekivanja u tom pogledu?

Direktor Perica Stanić je profesionalac i očekujem da to i ostane. Izjave ministra Mektića ne doživljavam kao neku vrstu političke namjere da se u zemlji stvori klima koja bi na bilo koji način dovela do toga da preispitujemo neke odluke donesene u prošlosti, a koje se tiču strateškog odnosa prema borbi protiv kriminala i korupcije. Naprotiv, izjave ministra Mektića upravo vidim kao želju da se u toj borbi i realizaciji te strategije postigne uspjeh.

Siguran sam da nema čovjeka u Republici Srpskoj i FBiH koji nije svjestan ogromnog prisustva korupcije u domaćem sistemu, kao i nekog od slučaja korupcije za koji vjerovatno svako do nas zna ili je dovoljno informisan o njemu. Tako i izjava ministra Mektića zvuči kao najava raščišćavanja te teme, da napokon utvrdimo kakvo je stvarno stanje, u kojoj mjeri je korupcija zahvatila društvo i kako da se borimo protiv nje.

BN TV

Izvor: http://www.rtvbn.com/364289/Poistovjecivanje-interesa-SNSD-a-sa-interesima-Srpske-ozbiljna-je-smetnja-za-zivot-u-Srpskoj

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 17:40 

Citat:
Podjele fotelja uzdrmale vlast Srpske

Zbog podjele stranačkog plijena u Javnim preduzećima trese se valdajuća koalicija. Ne ide sve po planu, tvrde naši izvori. Posebo je zapelo zbog direktorske fotelje u ''Elektrodistribuciji Pale''. Marko Pavić to preduzeće želi pod svoju kontrolu, ali ne ide sve kao što je dogovoreno. Lider DNS-a danas poručuje – odustajanja nema.

slika

Strujni udar trese vladajuću koaliciju. I to sve zbog direktorske funkcije u ''Elektrodistribuciji Pale''. Potvrdjuju to naši izvori bliski vrhu vlasti. Tvrde da se još trguje sa direktrorskim foteljama, ali da je najskuplja ona koja koja i jeste glavni kamen spoticanja - ''Elektrodistribucija Pale''.

Milorad Dodik je obećao Marku Paviću i njegovom DNS-u tu fotelju. Pomogla je i Vlada Republike Srpske koja je odlučila da SNSD-ov Ljubomir Mrda bude smjenjen sa pozicije direktora kako bi bio ispoštovan koalicioni sporazum. Međutim, nije išlo sve po planu. Nadzorni odbor ''Elektrodistribucije'' Pale odbio je zahtjev koji je stigao sa Trga Republike. Međutim, Marko Pavić ni po koju cijenu ne odustaje od preduzeća u Istočnom Sarajevu.

Da nema odustajanja svjestan je i lider Socijalističke partije koji je u nekolio navrata pokušao da bude prevaga. Bezuspješno. Petar Đokić je imao jasan zadatak. Morao je da smjeni nepolušni Nadzorni odbor preduzeća kako bi DNS dobio svoj dio kolača. Ni tu nije išlo sve po planu. Sjednice skupštine akcionara su odgođane. Poslednja navodno zbog nepreciznog dnevnog reda. Nova je zakazana za kraj mjeseca kada će doći do promjena. Tako, barem, misli Petar Đokić.

DNS-ov kandidat je Nenad Nešić iz Istočnog Sarajeva. Nešić je naustio Adama Šukala i stao je uz Marka Pavića. Međutim, zbog njegove kandidature zatalasalo se i u redovima DNS-a sarajevsko romanijske regije koji su od Predsjedništva stranke tražili da dobro razmisli o tom potezu. Mrdi leđa čuvaju lokalni SDS i SNSD. Međutim, očito da je stranački dogovor važniji od pozitivnih rezultata koje je ostvario aktuelni direktor na čelu Elektrodistribucije Pale.

Ljubomir Mrda je trenutno prepreka da bude ispoštovan stranački dil između njegovog partijskog šefa i lidera DNS-a. Marko Pavić po svaku cijenu želi ''Elektrodistribuciju Pale'' pod svoju kontrolu. S razlogom, jer prema revizorskim izvještajima ''Elektrodistribucija'' ima najbolje rezultate u okviru Elektroprivrede Republike Srpske.

BN TV

Izvor: http://www.rtvbn.com/364292/Podjele-fotelja-uzdrmale-vlast-Srpske

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 17:47 

Citat:
Ukidanje grada Istočno Sarajevo?

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i član SNSD-a Ljubiša Ćosić najavio je nadavno da će predizborni program SNSD-a za predstojeće lokalne izbore, između ostalog, biti teritorijalna reorganizacija grada Istočno Sarajevo.

slika

Prijedlog je spajanje opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža u jednu opštinu te ukidanje opštine Istočni Stari Grad.

Ova ideja naišla je na oštre osude rukovodstva, ali i boračkih organizacija, opština Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad.

,,Ideja o spajanju opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža je još jedan u nizu bezuspješnih pokušaja SNSD-a da postane bitan politički faktor u Istočnom Sarajevu'', smatra načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač i dodaje da nije tačno da bi se napravile uštede ukidanjem jedne opštine, jer veća opština traži veću administraciju i još niz dodatnih troškova.

,,Ako bi se to desilo to bi bio korak ka gašenju grada Istočno Sarajevo. To je pogrešno jer bi smo tada bili lak plijen za sve ovo što se dešava na nivou BiH. Nama je cilj da ostanemo da živimo na ovim prostorima i da razvijamo ovaj grad koji smo počeli da gradimo'', tvrdi Kovač.

U opštini Istočni Stari Grad nisu iznenađeni stavovima, SNSD-a i Ljubiše Čosića o ukidanju njihove opštine. Kažu to je stara ideja Ljubiše Ćosića i SNSD-a još iz vremena kada se, kao stanovnik naše opštine, kandidovao za načelnika i izgubio na izborima.

,,Stalno nešto kombinuju kako bi srušili grad Istočno Sarajevo, a ne da bi nešto izgradili. Ćosić je četvrtu godinu načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, a više se bavi našom opštinom i češće je spominje, nego svoju opštinu'', ističe Bojo Gašanović načelnik opštine Istočni Stari Grad.

U opštini Istočni Stari grad podsjećaju da je SNSD, od kada je došao na vlast u Republici Srpskoj, u njihovoj opštini ukinuo šumsko gazdinstvo i policijsku stanicu.

,,Sada bi da nam ukinu opštinu a time i komunalno preduzeće, zdravstvenu ambulantu i sve ono što smo godinama stvarali u ratu ali i u miru. To nećemo dozvoliti'', upozravaju stanovnici i Boračka organizacija ove opštine.

Prvi načelnik opštine Istočni Stari Grad Kosta Plakalović citira narodnu pjesmu u kojoj se kaže:

,,Ali su se prevarili ljuto, sve to može biti obrnuto.''

,,Mi smo časno i pošteno odbranili ovaj kraj i sad bi neko da nas ukine. Ne može Opštinu ukinuti onaj ko je nije stvarao. To je suludo'', kaže Plakalović.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Istočni Stari Grad Dragoljub Derikonja tvrdi da ni jedan borac neće pristati na ukidanje opštine Istočni Stari Grad.

,,Stvarali smo Republiku Srpsku ali smo uporedo stvarali i našu opštinu'', podsjeća Derikonja dok njegov saborac Tomo Cincar upozorava da se niko ne smije šaliti sa opštinom za koju je poginulo 100 najboljih sinova.

,,Krenuli smo ispod omare, ni od čega, ali smo nešto napravili. Taj koji ništa nije napravio sada bi nešto da ukida. Odakle mu hrabrost za tako nešto'', pita se Cincar.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić ipak ponavlja da ostaje pri ideji o teritorijalnoj reorganizaciji grada Istočno Sarajevo, odnosno gradskih opština.Tvrdi da su još prije dvije godine stanovnici Mjesne zajednice Dovlići, opštine Istočni Stari Grad, tražili da se pripoje opštini na čijem je on čelu.

,,Žao mi je što su danas, na slavu Boračke organizacije, pale teške riječi i uvrede. Kao načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i kao stanovnik Istočnog Sarajeva spreman sam da došem bilo gdje i s svima razgovaram, da iznesem argumente a ne uvrede i optužbe'', kaže Ćosić i poručuje da se moraju poštovati želje stanovnika svake opštine i mjesne zajednice pa predlaže referendum na nivou mjesnih zajednica po pitanju reorganizacije gradskih opština u Istočnom Sarajevu.

Protivnici reorganizacije pitaju zašto SNSD želi ukidanje opština u Istočnom Sarajevu dok istovremeno osnivaju nove opštine u drugim dijelovima Republike Srpske?

BN TV

Izvor: http://www.rtvbn.com/364291/Ukidanje-grada-Istocno-Sarajevo

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 17:50 

Citat:
Kako se postaje poslanik u Srpskoj?

Više lica sa područja Semberije i Majevice već mjesecima bezuspješno pokušavaju da naplate dugove od poslanika DNS iz Bijeljine Milana Dakića kome su "pozajmili" novac za kupovinu glasova na prošlogodišnjim oktobarskim izborima!

slika

Kako saznajemo iz više izvora bliskih vrhu DNS-a, Dakić je do mjesta u NSRS došao tako što je uz dobro razgranatu mrežu svojih ljudi na terenu plaćao glasove od 20 do 100 KM.

Njegov glavni operativac u tom "prljavom poslu" bio je izvjesni Cvijetin Milivojević koji je i od ranije poznat po "mutnim radnjama".

U cijelu ovu aferu umiješani su i još neki članovi Gradskog odbora DNS Bijeljina. Dakić je pozajmljeni novac, kao i dio sredstava kredita koji je pod čudnim okolnostima dobio od Banke Srpske u iznosu od milion maraka neposredno pred same izbore, koristio i za podmićivanje članova biračkih odbora iz drugih stranaka, kao i za kupovinu mjesta na izbornoj listi koalicije DNS-NS-SRS.

Dakić je od Napredne Srpske kupio jedno žensko mjesto na zajedničkoj listi DNS-NS-SRS, kako bi obezbijedio kandidatsko mjesto za predsjednicu Aktiva žena u bijeljinskom DNS Biljanu Stajić koja se prvobitno nije našla na listi.

slika

Takođe, Dakić se po Bijeljini hvali kako kontroliše poslanicu radikala u NSRS Nedu Petrić jer je navodno on dao radikalima Dragana Đurđevića pare da se prijave za izbore, i to u iznosu od 14.000 maraka.

U Semberiji je poznata i priča kako se Dakić sa nekoliko svojih odanih ljudi provozao Bijeljinom na dan izbora, i za sat vremena podijelio 20.000 KM ispred biračkih mjesta što je u sukobu sa izbornim pravilima.

Sve je to radio novcem pozajmljenim od ljudi kojima je obećavao kule i gradove a do danas ništa nije ispunio, niti je bilo kome od njih vratio novac - otkriva sagovornik iz vrha DNS-a dobro obaviješten o ovim prljavim poslovima, pošto mu se požalilo više Dakićevih "žrtava" kojima duguje novac.

Naš izvor tvrdi da ima više osoba od kojih je Dakić pozajmljivao iznose od 5.000 do 20.000 maraka, ali i onih od kojih je uzimao po 100, 200 do 500 maraka.

Ti ljudi već mjesecima pokušavaju da "uhvate" Milana Dakića da im vrati novac, ali bez uspjeha. Oni su razočarani njegovim odnosom prema njima i dugu koji ima.

Takođe, sve su nezadovoljniji i članovi DNS u Bijeljini, posebno među omladinom, jer ni godinu dana od izbora nisu dobili obećana zaposlenja. Mnogi su radili za Milana Dakića tokom predizborne kampanje ali plodove tog rada i uloženog tuđeg novca danas ubire samo Dakić i nekolicina njemu bliskih članova bijeljinskog DNS-a sumnjivog političkog i ljudskog morala.

Naš sagovornik na kraju dodaje da narodni poslanik Milan Dakić trenutno duguje ukupno oko dva miliona maraka i mnogo obećanih "usluga". Istovremeno, on mirno sjedi u skupštinskim klupama za visoku poslaničku platu, njegova firma "DMS Company" dobija unosne poslove na državnim tenderima i nastavlja da ucjenjuje svoju stranku i vladajuću koaliciju glasovima koje "kontroliše" u NSRS.

Izvor: http://www.rtvbn.com/364339/Kako-se-postaje-poslanik-u-Srpskoj

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 17:57 

Citat:
Mektić: Mile Radišić će biti uhapšen!

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić (SDS) je rekao da je Srbija locirala Milu Radišića, ali da bi ga poslala u zatvor mora prvo da stigne zahtev sa presudom iz BiH.

slika

On je rekao da kod pitanja begunaca od zakona iz RS problem predstavljaju procedure u BiH.

"Već mesecima čekamo da Ministarstvo pravde RS, posredstvom Ministarstva pravde BiH, pošalje Srbiji zahtev za izvršenje presude od tri godine zatvora za Radišića. Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović i pravde Nikola Selaković uverili su me da će odmah da izvrše tu presudu. Radišić ima i državljanstvo Srbije i po Ustavu ne može da bude izručen. Zato imamo sporazum o međusobnom priznavanju presuda ", kazao je Mektić u intervju za „EuroBlic" .

Govoreći o razlozima zbog kojih je on predložio da Perica Stanić bude novi direktor SIPA, Mektić je rekao da je u skladu sa ovlaštenjima birao kandidata sa liste uspešnih.

"Jedina veza između mene i Stanića je što smo pre 15 godina radili u istoj agenciji. Dakle, svih pet kandidata je bilo uspešno i sa svakim od njih sam ranije radio u MUP RS ili u nekoj drugoj policijskoj agenciji. Rukovodio sam se time da Stanić ima najviše operativnog iskustva u borbi protiv kriminala i korupcije, kao i u rukovođenju policijskim jedinicama", pojašnjava Mektić.

Kaže da je istraga o nekim aferama već otvorena u Tužilaštvu BiH i da su pored „Balkan investment banke", „Bobar Banke", „Boske" i još neke slučajevi iz FBiH, kao što je „Bosnalijek".

Mektić ističe da je njegova u borbi protiv korupcije u stvaranje ambijenta za rad agencija, u kome neće biti političkih pritisaka.

"Moje je da omogućim razvoj dobrih odnosa među policijskim agencijama i sa Tužilaštvom BiH, da odredim prioritete, zajedno sa Savetom ministara. Prioriteti SIPA biće ozbiljni slučajevi terorizma, organizovanog kriminala, korupcije. SIPA za svoj rad odgovara Ministarstvu bezbednosti. Ako ne bude radila po prioritetima, moraću da reagujem", kategoričan je Mektić.

Izvor: http://www.rtvbn.com/364374/Mektic-Mil-Radisic-ce-biti-uhapsen

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 17:59 

Citat:
"Elvako" duguje 22 miliona maraka

Bijeljinska firma “Elvako” sa 800 zaposlenih prije rata, spala je na 133 radnika i bori se sa dugovima koji iznose oko 22 miliona KM, potvrdio je za poslovni portal CAPITAL direktor firme Srđan Tekić.

slika

„Elvako“ je sa četiri svoja proizvodna pogona – Fabrikom elektroda za zavarivanje, Fabrikom armaturnih mreža i panela za ograde, Fabrikom procesne opreme i Fabrikom šina vodilica za liftove zapošljavao šest puta više radnika nego danas, objašnjava inženjer Tekić koji je svojevremeno bio direktor ovog preduzeća, a od prvog septembra ove godine prihvatio poziv Sindikalne organizacije da ponovo vodi „Elvako“.

“U vrijeme mog prvog mandata na funkciji direktora, do 2006. godine, “Elvako” je zapošljavao 540 radnika. Imali smo finansijski obrt od oko 30 miliona maraka, što je, izraženo u tonama, iznosilo oko 30.000 tona gotovih proizvoda”, podsjeća Tekić.

On naglašava da ovo preduzeće trenutno najviše opterećuju enormne obaveze, stvorene kreditnim zaduživanjem koje nije pratilo uvećanje proizvodnje i prihoda, odakle bi se servisirali mjesečni anuiteti, nego se dogodilo upravo suprotno, tako da su ukupna dugovanja preduzeća oko 22 miliona KM, od čega su obaveze po kreditima oko 17,4 miliona KM.

Tekić kaže da je proizvodnja u ovom preduzeću, s obzirom na okolnosti, daleko ispod optimuma tržišnih potencijala ovog preduzeća u svim segmentima, izuzev programa Procesne opreme, gdje se u dvije smjene proizvode cisterne za tečna goriva za partnera iz Holandije. Ovaj posao je dugoročnijeg karaktera, sa mogućnošću proširenja.

“Proizvodnja u Fabrici elektroda i armaturnih mreža, je ispod zahtjeva tržišta, zbog nemogućnosti finansiranja nabavke sirovina, što je velika šteta za preduzeće. Fabrika šina za liftove ne obavlja proizvodnju još od 2012. godine, ali je linija za proizvodnju sačuvana i operativna”, kaže Tekić.

Montaža traktora odavno ugašena

Tekić ističe da je Fabrika za montažu traktora odavno ugašena, ali je ostala nova hala koja će se koristiti u svrhu proširenja aktuelnih kapaciteta.

On kaže da je svjestan izuzetno teških problema koji opterećuje ovo preduzeće, dugovanja koja prevazilaze kapital, ali, ističe da “Elvako” posjeduje izuzetan potencijal u svim segmentima, da ima realnu mogućnost da zaposli, pored sadašnjih 133, još najmanje 150 radnika svih profila i da stvara realan dohodak. On naglašava da bi predstavljalo neprocjenjivu štetu da ovakvo preduzeće nestane sa domaće privredne scene.

Već dva mjeseca menadžment “Elvaka” pregovara sa dugogodišnjim partnerom iz Italije o obnovljanju poslovne saradnje i o pokretanju proizvodnju u Fabrici šina vodilica za liftove. Na taj način bi “Elvako” bio doveden u zonu pozitivnog poslovanja.

Uz pomoć povjerilaca i banaka, te uz reprogram dugovanja, pretvaranjem duga u akcije preduzeća, preduzeće bi bilo u situaciji da svojim snagama sve proizvodne pogone podigne na optimalan nivo. Tekić kaže da se čine napori oko pronalaženja investitora koji bi prepoznali potencijal proizvodnih kapaciteta ovog preduzeća, a pregovara se i povratku na tržište Rusije.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini u toku su pripremna ročišta po tužbi “Integra Inžinjeringa” Banja Luka, koja se tiču obaveza preuzetih po “Ugovoru o preuzimanju duga po kreditu od 30. juna 2011. godine ”sklopljenog između “BMD” Janja, “Integra Inžinjeringa” Banja Luka i “Elvako” Bijeljina.

Izvor: Capital

Izvor: http://www.rtvbn.com/364384/Elvako-duguje-22-miliona-maraka

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 18:07 

Citat:
Pavić: Srpska počinje da se urušava

Sukobi na političkoj sceni Republike Srpske moraju hitno da prestanu. Ovo nije više stvar samo političara, već cijele Republike Srpske, koja počinje da se urušava. Institucije iz Republike Srpske moraju da sarađuju sa institucijama BiH", kaže u intervjuu za "Novosti" Marko Pavić, predsednik DNS-a.

slika

"Ne mislim da Bosića i Dodika treba miriti, ali svaki prijedlog vlasti Republike Srpske mora ići preko srpskih članova u Savjetu ministara BiH, ili preko poslanika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH. A, Bosić i Dodik, u kakvim će ličnim odnosima biti, to nek oni odluče.

Činjenica je, međutim, da njihov odnos ne sme da koči odnose vlasti na nivou Srpske i BiH i napredak Republike Srpske. Svađe se moraju prevazići, jer sa sadašnjim stanjem i sukobima, prije svih Dodika i Bosića, na političkoj sceni gube svi u Srpskoj", ističe Pavić.

"DNS i jeste korektivni faktor na političkoj sceni Republike Srpske, koji neće dozvoliti da stranački sukobi SDS i SNSD ugroze prosperitet i napredak Republike Srpske. Tražimo saradnju na nivou BiH, kako bi preko institucija BiH ojačali Republiku Srpsku.

To je zadatak svih stranaka iz Republike Srpske - jaka Srpska. Političari moraju da odgovaraju prije svega građanima Srpske, a ne da idu za ličnim interesima i partijama. Mi na nivou BiH ne možemo imati dvije politike. Tu mora biti jedna politika koja je dogovor između institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u Sarajevu", kaže Pavić.

Izvor: http://www.rtvbn.com/364400/Pavic-Srpska-pocinje-da-se-urusava

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 18:23 

Dobro je Brčak, oćeračeš hi u ludaru.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2015, 18:29 

http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=53965

joj spike :D

"u herojskom borbi protiv daleko nadmocnijeg hrvatsko-muslimanskoj neprijatelja, kako u ljudstvu, tako i u tehnici" :D

Vrh

PostPostano: 11 stu 2015, 15:57 

Citat:
Stiže kredit sumnjivog novca sa Floride?!

Prvu tranšu od 50 miliona dolara iz kreditnog aranžmana koji je sklopila vlada Republike Srpske sa "Gobal bancrop commodities and investments inc" fondom registrovanim na Floridi Republika Srpska će dobiti 10 dana po stupanju na snagu Ugovora, koji je bez skupštinske odluke dogovorio ministar finansija Zoran Tegeltija.

slika

Radi se o kreditu u iznosu od 300 miliona dolara, koji je vlada Republike Srpske, po mnogima, sklopila pod sumnjivim okolnostima sa fondom čije porijeklo kapitala nije poznato. O fondu "Gobal bancrop commodities and investments inc" u javnosti se zna da je registrovan na Floridi u nekom tržnom centru i da iza njega stoji izvjesni Aleksander Vasiljev.

U vladinoj odluci, kako saznaje BN, o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema "Gobal bancrop commodities and investments inc" u iznosu od 300 miliona dolara navedeno je da će se sredstva povlačiti u skladu sa odlukama NS Republike Srpske o dugoročnom zaduženju Republike Srpske za ovu i narednu godinu. Međutim, Narodna skupština Srpske još uvijek nije zvanično upoznata sa ovim kreditnim aranžmanom na koji je prema zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske morala dati saglasnost prije sklapanja Ugovora.

Međutim, ministar finansija Zoran Tegeltija, prema našem saznanju, bez saglasnosti skupštine "utanačio je i tempo povlačenja tranši".

Tegeltija je, prema našem saznanju, dogovorio i tempo povlačenja tranši bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. Prema ugovoru, na koji je potpis stavio Tegeltija 13. oktobra, prvu tranšu od 50 miliona dolara vlada Željke Cvijanović će dobiti 10 dana po stupanju na snagu Ugovora, drugu 15. januara naredne godine, a ostale četiri rate u jednakim iznosima od 50 miliona stižu u razmaku od 30 dana.

O pomenutom kreditnom aranžmanu nije se raspravljalo na sjednicama Narodne skupštine Republike Srpske, iako je šef poslaničkog kluba SDS Vukota Govedarica tražio da se na jednom od prošlih skupštinskih zasjedanja na dnevni red stavi odluka Vlade Republike Srpske o zaduženju Srpske za 300 miliona radi njenog stavljanja van snage, jer je suprotna članu 17. zakona o zaduživanju, dugu i garancijama. Tim članom se precizino kaže da Narodna skupština donosi odluke o ukupnom kratkoročnom i dugoroćnom zaduživanju Republike Srpske.

Zbog kršenja ustava i zakonskih propisa poslanik NDP Dragan Čavić je podnio Ustavnom sudu Republike Srpske apelaciju za ocjenu ustavnosti odluke po kojoj se Republika Srpska kod Fonda sa Floride zadužuje 300 miliona dolara.

Inače, Republika Srpska krajem prošle godina je bila zadužena preko pet milijardi KM. Ono što dodatno zabrinjava jeste i činjenica da je i u ovoj godini nastavljen trend enornog zaduženja zbog čega mnogi ekonomski stručnjaci upozoravaju vlast da Republiku Srpsku vode u dužničko ropstvo.

(BN)

Izvor: http://www.rtvbn.com/364524/Stize-kredit-sumnjivog-novca-sa-Floride

Vrh

PostPostano: 11 stu 2015, 16:01 

Citat:
Bosić: Vlast Srpske su uzdrmali loši rezultati

Vlast u Republici Srpskoj uzdrmana je jer su joj rezultati loši. Ova izvršna vlast najslabija od kako postoji Republika Srpska i u narednom periodu očekujem smjenu Vlade Željke Cvijanović, jer je ona postala i teret vlastitoj stranci, tvrdi predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

slika

U intervjuu Pressu, šef najjače opozicione stranke u Republici Srpskoj koja, s druge strane, na nivou BiH, već godinu dana čini vlast, govori o šansama SDS da preuzme vlast u Banja Luci, odnosima u Sarajevu i regionu, srpsko-bošnjačkom dijalogu i srpskom nacionalnom interesu.

Osim nekoliko ministara koji imaju znanje i sposobnost, ostali članovi vlade su neprepoznatljivi široj javnosti i bez ikakve incijative. S druge strane svima je poznato da je Vlada formirana skupštinskom većinom koja je nastala kupovinom poslanika koji su glasove dobili upravo kritikujući vlast i to joj oduzima kredibilitet. Opozicija djeluje dosta sinhronizovanije i to plaši vlast. Kada god se osjete ugroženi, oni počnu kuknjavu da se spremaju narandžaste revolucije, da ih ruše unutrašnji i spoljni neprijatelji, kaže Bosić .

Da li postoji način i mogućnost da SDS sa svojim partnerima preuzme vlast u Republici Srpskoj i prije kraja aktuelnog četvorogodišnjeg mandata?

Vlast se preuzima na dva načina – demokratskim izborima ili pritiskom ulice. Mi smo predložili Dodiku da se iz ove političke krize izađe raspisivanjem izbora u Republici Srpskoj, ali je on to odbio, zahtjevajući da budu održani izbori i na nivou BiH, znajući da je to nemoguće i da bi za to trebalo mijenjati Ustav BiH. U demokratiji se raspisuju vanredni izbori da bi bila riješena politička kriza koja je u Republici Srpskoj evidentna. Poslije takvih izbora, onaj ko dobije povjerenje glasača ima kredibilitet da vlada i u slučaju da građani daju povjerenje SNSD-u opozicija ne bi imala šta da priča.

Da li SDS-u, i pored svega, odgovara trenutno stanje? Niste vlast u Republici Srpskoj gdje postoje veliki problemi, budžetske rupe, gubici u fondovima, a zauzeli ste dobro plaćene pozicije u organima BiH, odakle možete istovremeno i jačati stranku, a istovremeno i kritikovati vlast u Banjaluci, bez konkretne želje za preuzimanjem vlasti?

Neki naš položaj posmatraju i na takav način, ali ne zaboravite da odgovornost za vršenje vlasti postoji i na nivou BiH. Odgovaramo i za dio vlasti koju vršimo u zajedničkim organima BiH. Kada smo ulazili u Savjet ministara, obećali smo da ćemo nešto konkretno uraditi u dva ministarstva koja smo tražili i dobili – Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na čelu sa Šarovićem i Ministarstvo bezbjednosti na čelu sa ministrom Mektićem. Obećanje je bilo da ćemo otvoriti prostor za našu robu u EU i to je već počelo da se dešava. Drugo obećanje je bilo da ćemo pokrenuti aktivnosti koje treba da dovedu do početka borbe protiv krupnog kriminala i korupcije – što se još uvijek nije desilo, jer ni jedna velika afera nije dobila epilog. Ipak nadam se da će politička volja koju stvara ministar Mektić ipak dati rezultate, u suprotnom moramo obrazložiti zašto nismo ništa konkretno uradili.

Nisu tačne insinuacije da mi nećemo da preuzmemo vlast na nivou Republici Srpskoj zato što su veliki problemi. Zaista smo dali sve od sebe da se formira skupštinska većina i za to je postojala osnova, ali nismo uspjeli zbog političke korupcije. Sada skupštinska većina ima 45 od potrebna 42 poslanika. To znači da su se pojedini poslanici poput Stevandića, Banjca, Stevančevića ...ponašali u skladu sa onim što su obećavali glasačima, Republika Srpska bi imala vlada u kojoj bi SDS bio glavni nosač vlasti. Mi znamo da oni koji budu morali sanirati stanje u Republici Srpskoj neće imati zahvalan posao i da moraju biti žrtvovani, ali bavimo se politikom i osnovni cilj je uzeti vlast kako biste proveli svoj program i ono što ljudi koji su vam dali povjerenje očekuju od vas.

Ako dođe do izbora, imate li relevantne procjene o trenutnom rejtingu SDS-a ili Saveza za promjene? Preciznije, da li je zahtjev za prijevremene izbore upućen nakon što se sa terena dobili povratne informacije o rejtingu partija Republike Srpske, koje idu u vašu korist?

Zahtjev za prijevremene izbore je motivisan potrebom rješavanja političke krize demokratskim sredstvima. Mi se u ovom periodu nismo bavili svojim rejtingom nego stvaranjem uslova da dođe do promjene koncepta stalnog političkog konflikta koji je dominirao ovdašnjom politikom još od početka devedesetih. Svojim rejtingom ćemo se baviti kada to bude potrebno radi praavljenja programa i taktike pred izbore.

Šta mislite o onima koji zagovaraju saradnju najvećih srpskih stranaka u BiH? SDS zasad odbija tu opciju, što omogućava drugoj strani da vas naziva izdajnicima i slično. Pod kojim uslovima bi SDS pravio svesrpski savez?

Mi smo imali dogovor sa SNSD-om da se napravi takav koncept na nivou BiH i on je funkcionisao do 2013. i tada je pozicija Republike Srpske nesumljivo bila najjača. Onda nas je Dodik sa svojim partnerima iz FBiH istjerao iz vlasti. Nažalost, tada niko od sadašnjih mnogobrojnih dušebrižnika nije upozorio da će to imati dalekosežne posledice. Kada je Dodik tako izigrao dogovor, uz to se trudeći da nas i ponizi, zatvorio je vrata zajedničkom nastupu, bar dok je on na čelu SNSD-a. Kako bi neko mogao sebi dozvoliti da bude prevaren više puta na isti način. To je inače pitanje Dodikovog kredibiliteta kao političara, s obzirom da smo se tada uvjerili da mu data riječ teži veoma malo.

Mi smo različite političke opcije koje stanje i prioritete u Republici Srpskoj vide na različite načine. Ovo je višepartijski sistem i vrijeme jedne stranke je, hvala bogu, prošlo. Na primjer mi mislimo da je siromaštvo, nezaposlenost i uništena privreda najveća opasnost za opstanak Republike Srpske, dok sa druge strane vlast ističe da je Republika Srpska ugrožena unutrašnjim i spoljnim neprijateljima, a da je ekonomska i socijalna situacija u Republici Srpskoj zadovoljavajuća. Te dvije postavke ostavljaju malo prostora za zajedničko djelovanje, jer su nam prioriteti različiti.

Kako ocjenjujete poruke Aleksandra Vučića u posljednje vrijeme, naročito one koje je izrekao tokom posjete Sarajevu?

Vučić pruža ruku pomirenja i poziva na stabilizaciju političkih odnosa kako bi se mogli okrenuti zajedničkom razvoju regije. Ta postavka nam je veoma bliska, jer i mi smatramo da je neophodna politička stabilnost kako bi se mogli okrenuti rješavanju stvarnih problema. Ovdje postoje i politike koje izazivaju tenzije i konflikte i time pokušavaju da skernu pažnju sa stvarnih problema, te dizanjem tenzija i produkovanjem straha, dobiju određene političke poene. Ne radi to samo Dodik, nego i određene politike iz Federacije BiH. Poruka koje je Vučić poslao iz Sarajeva jeste da treba da se zajedno okrenemo budućnosti i da se izvučemo iz blata u koje smo do sada bili zaglibljeni. Po Dodikovoj reakciji na Vučićevu posjetu je jasno da takva politika nije i njegov cilj.

Kakvo je vaše mišljenje o tezi da je za budućnost regiona, a prije svega BiH, najvažniji bošnjačko-srpski dijalog?

Sve zavisi koji će od ova dva politička koncepta pobijediti. Ovaj put postoji spremnost da se odnosi među narodima uspostave na zajedničkom interesu. Niko ne govori o ljubavi i bratstvu-jedinstvu, nego o interesu mira i napretka koji nije moguć ako ćemo nastaviti da sijemo mržnju i strahove. Svakako da je srpsko-bošnjački odnos možda i odlučujući za stabilizaciju prilika u BiH, pa i u regionu. Srbija je učinila značajne pomake na tom polju, a i mi podržavamo takav politički koncept. Tu se svakako ne uklapa Dodikova politika koja dijalog sa Bošnjacima predstavlja kao izdaju. A, u stvari mi smo ''izdajnici'' zato što Dodik nije uspio da uđe u vlast na nivou BiH, iako je poslije izbora prvi otišao u centralu SDA u Sarajevu da ponudi saradnju.

Da li je takav dijalog moguće otvoriti u vremenu kada najveći dio bošnjačke političke i intelektualne elite i dalje smatra da će BiH postati „normalna zemlja" tek kada bude potpuno centralizovana, odnosno bez entiteta?

Tačno je da za dijalog trebaju dvoje. Kako kod Srba, tako i kod Bošnjaka postoje dva koncepta – jedan za saradnju i drugi za konflikt. I tamo se vodi borba između njih, ali ona nije tako javna kao u Republici Srpskoj. Ako tamo pobijedi koncept konflikta, propada i ukupno nastojanje za stabilizacijom političkih prilika. Ipak, vidljivo je da se stvari kreću nabolje i da više sa te strane nemate otvorene nasrtaje na postojanje Republike Srpske. Bar ne od većinskih predstavnika Bošnjaka koji shvataju da je Republika Srpska realnost, koju ne morate voljeti, ali ju morate uvažavati kao činjenicu.

Da li nesumnjiva potreba za borbom protiv kriminala i korupcije unutar Srpske treba da u drugi plan gurne borbu za strateške srpske nacionalne interese?

Upravo je borba protiv krupnog kriminala i korupcije prioritetan srpski nacionalni interes. Ako ona ne uspije, Republika Srpska nema svijetlu budućnost. Upravo je korumpiranost onih koji donose najznačajnije odluke, najodgovornija za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje u Republici Srpskoj. Borba za srpske nacionalne interese nije zabadanje prsta u oko svima u regionu, nego zapošljavanje mladih ljudi kako bi ostali u Republici Srpskoj i vidjeli perspektivu za svoju porodicu ovdje. Ovo je preloman trenutak u tom smislu. Ako sada ne pokrenemo točak borbe protiv korupcije i odgovornosti za odluke koje su dovele do milionskih šteta za Republiku Srpsku, teško da ćemo imati drugu priliku. Mi se trudimo iz domena naše odgovornosti da se stvari pokrenu. Srpski nacionalni interes nije da Republika Srpska bude u izolaciji u koju sve više dovodi sama sebe, nego da ima što bolje odnose sa svojim okruženjem.

Koji su uopšte najvažniji srpski nacionalni interesi?

U ovom trenutku to je otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru, izlazak iz duboke finansijske i ekonomske krize u kojoj se nalazimo, hitno zaustavljane daljih neselektivnih kredita za popunjavanje rupa u budžetu, sanacija i reorganizacija javnih preduzeća koja su postala kamen oko vrata Republici Srpskoj, reorganizacija zdravstvenog i penzionog sistema, konkurentnije školstvo i svakako stvaranje perspektive za mlade ljude u Republici Srpskoj.

Ima li Republika Srpska uopšte intelektualnu elitu i dijelite li mišljenje da su i intelektualci, ako ih uopšte ima u zavidnom broju, podijeljeni po partijskim linijama?

Svakako da ima intelektualaca u Republici Srpskoj, ali nemaju kritičnu masu da se nametnu kao značajniji faktor u društvu. Nalaze se u velikoj manjini i defanzivi. Čini se da su primat zauzeli kvazi-intelektualci, koji dobijaju statusne povlastice tako što hvale vlast. Oni se, bez obzira na znanje i mogućnosti, nalaze na najznačajnijim pozicijama u institucijama visokog školstva i institucija iz oblasti nauke i kulture, a glavna preporuka im je poltronstvo prema aktuelnoj vlasti. Gledajte kako se dekani pojedinih fakulteta takmiče u nastojanju da podrže Dodikovu tezu o spoljnim i unutrašnjim neprijateljima. Svakako da su oni zainteresovani da ova vlast opstane.

Kakav je vaš stav o aktuelnoj ruskoj politici na Balkanu i generalno prema Rusiji?

Rusija je uvijek vodila dobronamjernu i prijateljsku politiku prema Srbima i to treba cijeniti. Rusija u međunarodnim institucijama uvijek podržava stavove zvaničnih vlasti Srbije, pa i Republike Srpske. S druge strane to se u zapadnim zemljama tumači kao da u Srbima Rusija ima svog saveznika na Balkanu, što oni tumače kao nešto suprotno njihovim interesima. To nas dovodi u nezahvalnu situaciju da moramo da se pravdamo da nismo neprijatelji zapada. Znači mi Srbi se nalazimo u prostoru u kojem želimo da zadržimo dobre odnose sa Rusima, a istovremeno dominantno zavisimo od zapada. Mi se nalazimo okruženi zemljama članicama EU i mali smo da bi mogli opstati kao usamljeno ostrvo.

Da li ispravna politika Milorada Dodika koji insistira na jakim odnosima sa Rusijom, dok, naizgled zapostavlja Zapad? Ili je situacija možda obrnuta, pa, ustvari, on nije poželjan partner za Zapad?

Politika konflikta i izazivanja nestabilnosti koju vodi Dodik ga je dovela u neku vrstu izolacije od strane zapadnih zemalja, ali je, nažalost, definisala i Republiku Srpsku kao problem. Takva politika sada nije problem samo zapadu, nego na neki način i Rusiji i Srbiji. Vidjeli ste kako je prošlo sa velikim i malim ''ruskim'' kreditom, a Dodikove izjave poslije Vučićeve posjete Sarajevu su nepotrebna konfrontacija sa Srbijom. Ja ne razumjem takvu politiku i čini mi se da Dodik neke poteze povlači da bi bio zapažen, pa makar i kao problem.

Izvor: http://www.rtvbn.com/364629/Bosic-Vlast-Srpske-su-uzdrmali-losi-rezultati

Vrh

PostPostano: 11 stu 2015, 21:47 

Vrh

PostPostano: 12 stu 2015, 17:40 

Citat:
Stanje u zdravstvu katastrofalno!

Trenutno stanje u zdravstvu Republike Srpske je katastrofalno bez obzira na tvrdnje premijerke Željke Cvijanović i ministra zdravlja Dragana Bogdanića da je zdravstveni sistem u Republici Srpskoj dobar.

slika

Nedostaje osnovih materijalnih sredstava za rad, nema esencijalnih lijekova i medicinskih preparata (citostastika, antibiotika , heparina, gaze, dezinficijensa, kontrasta, sočiva i dr ). Zabrinjavajuće je da sala za kateterizacije srca već mjesec dana ne radi redovan program zbog nedostatka stentova.

Sve je to rezultat dugogodišnje politike Vlade koju vodi SNSD, a koju prije svega karakterišu neracionalne investicije, megalomanski projekti, stranačko zapošljavanje i do sada neviđeno mješanje politike u rukovođjenje zdravstvenim ustanovama koje je umjesto stručnosti u prvi plan stavilo stranačku pripadnost.

Zdravstvo RS prije svega je preopoznatljivo u regionu po mnogobrojnim aferama, ogromnim kreditima, netransparetnim ugovorima o javno privatnom partnerstvu i projektima koji su pod plaštom obezbjeđivanja boljih uslova za pružanje zdravstvene zaštite potrošili ogromna sredstva.

Mjere racionalizacije koje vlada, odnosno resorno ministarstvo, planira da provede, a tiču se otpuštanje dijela radnika ili kozmetičko organizacione promjene neće doprinijeti poboljšanju stanja u zdravstvu.

SDS traži da se utvrdi odgovornost svih onih koji su odgovorni za stanje u zdravstvu, jer je neshvatljiva dugogodišnja neodgovornost u upravljanju zdravstvenim sektorom Republike Srpske .

SDS nikako ne likuje zbog ovakvog stanja u zdravstvu nego izražava duboku zabrinutost za zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema u RS.

Informativna služba SDS

Izvor: http://www.rtvbn.com/364749/Stanje-u-zdravstvu-katastrofalno

Vrh

PostPostano: 12 stu 2015, 17:48 

Citat:
Fabrika „Birač“ izgubila sudski spor u Litvaniji vrijedan 154 miliona maraka

Fabrika glinice „Birač“ izgubila je u Litvaniji sudski spor u kojem je pokušala osporiti osnovanost potraživanja Ukio banke u iznosu od 154 miliona KM, a koje je kasnije otkupila firma „Pavgord“ iz Foče, saznaje poslovni portal Kapital.

slika

Sud u Litvaniji je u presudi odbio tužbu „Birač Europe“ i zaključio da je ugovor kojim je „Birač“ preuzeo obaveze od 154 miliona KM prema Ukio banci, validan. Za ispunjenje ugovora garantovale su ćerke firme Fabrike „Birač“ „Alumina“, „Mehanika“, „Alusil“ i Rudnik Srebrenica.

Stečajni upravnik Fabrike glinice Birač Lazar Đurđević rekao je za CAPITAL da očekuje da mu danas bude dostavljena zvanična presuda suda.
„Bez obzira kakva je odluka suda, ona ne može imati posljedica, jer je riječ o prvostepenoj presudi, poslije koje se uvijek jedna od strana u postupku žali. Mi sigurno hoćemo“, rekao je Đurđević.

On nije mogao govoriti koliko je do sada Fabriku glinice koštao ovaj sudski spor.

Prema nezvaničnim podacima Fabrika glinice je do sada samo angažovanje litvanske advokatske kancelarije „Sorainen“ platila više od 800 hiljada evra.

Pravosnažnu presudu iz Litvaniji, nezvanično, čeka i Privredni sud u Bijeljini koji treba odlučiti da li se firma „Pavgord“ Gordana Pavlovića može pojaviti kao tražioc izvršenja i stečajni povjerilac umjesto Ukio banke od koje je otkupila potraživanja.

Izvor: Kapital

Izvor: http://www.rtvbn.com/364756/Fabrika-Birac-izgubila-sudski-spor-u-Litvaniji-vrijedan-154-miliona-maraka

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34114 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300 ... 1365  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 32 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: