HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 vel 2025, 05:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 127 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Evo da vam srbin objasni razloge pojačanog srpskog patriotizma
PostPostano: 08 vel 2010, 17:04 

Mar-kan je napisao/la:
Irma je napisao/la:

Mozda to HRHB jeste bila na papiru, ali je u praxi bila nesto sasvim drugo.

Ma nije bona Irma,kud ću ja sa Središnjom Bosnom,za pas zataketi i odnijeti u Dalmaciju?Pokušaj malo razmišljati kao druga ili treća strana.Nije sve crno bijelo.

Znam da nije sve crno-bijelo, ali ipak neke stvari su jasne. Desavanja na terenu su to pokazala.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 17:06 

Irma je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ma nije bona Irma,kud ću ja sa Središnjom Bosnom,za pas zataketi i odnijeti u Dalmaciju?Pokušaj malo razmišljati kao druga ili treća strana.Nije sve crno bijelo.

Znam da nije sve crno-bijelo, ali ipak neke stvari su jasne. Desavanja na terenu su to pokazala.

Bila si svjedok?

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 17:10 

teranova je napisao/la:
Irma je napisao/la:

Ja mislim ipak da su osnovna gradjanska prava najvaznija, a ne prava neke etnicke grupacije.

To možda može u nekoj Kanadi.
Na Balkanu malo poteže.

U Belgiji, Velikoj Britaniji, Španjolskoj još teže.

Vrh

PostPostano: 08 vel 2010, 19:37 

teranova je napisao/la:
Na Balkanu malo poteže.

Ajoj, baš ga profula s ovom Kanadom, vjerujem da nije namjerno. :D
Sjeti se Quebeca. :wink

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 00:57 

Pessimus dux je napisao/la:
teranova je napisao/la:
Na Balkanu malo poteže.

Ajoj, baš ga profula s ovom Kanadom, vjerujem da nije namjerno. :D
Sjeti se Quebeca. :wink

U svakoj normalnoj državi nacija treba imati svoja prava i teritorij.
Belgija sa flamanskom, valonskom i područjem grada Bruxellesa (ovdje bi to bilo Sarajevo :HercegBosanac ) je dobra paralela s BiH.
Ako Muslimani žele da BiH opstane.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 10:48 

Irma je napisao/la:

Opet ti ponavljam, da je u Hr ostala paradrzava kao sto je ostala u BiH i jos da je bilo pokusaja nametanja legilizovanja iste paradrzave (od strane domacih izdajnika u BiH, a ne MZ), vidili smo dokle bi dogurali tamo.

Irma, a zašto da ne podjemo od premise da vam je tu i takvu republiku (koju ti nazivaš državom) poklonio Tito (da je delite sa još dva naroda, čija je istorija na tim prostorima "neznatno" lakša za razumevanje, ako ni zbog čeg drugog, ono zbog nemenjanja identiteta svakih par decenija)?
Mislim, kad već petljaš Srbe iz Hrvatske (pretpostavljam na foru "konstitutivnosti") u celu priču..
Ja tu paralelu koju želiš da povučeš (istorijski) ni na koji način ne vidim.
Moguće da sam slepa!?

slika

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 11:18 

Drukčije bi pričala da su Srbi najbrojniji narod u BiH kao što je bio slučaj tijekom većine 20. stoljeća.

To što nam jedno vrijeme neke stvari idu u prilog, recimo broj stanovnika ili raspršenost teritorija ne znači da sad sve trebamo gledati prema kriteriju koji nama najviše u datom trenutku odgovara jer je to poprilično lako promjenljivo.

Zato ipak treba i saslušat druge i težit kompromisu...

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 11:23 

Ja od strane Bošnjaka ne vidim ni pokušaj kompromisa sve ove godine.

A prošla sam priču od Vesne Pešić i Žarka Koraća (većini ovde to verovatno ništa i ne govori...pa je nebitno) do današnjeg zalaganja za prekid agonije zvane jedinstvena BiH.

Meni ne moraš da namećeš kretenizme koje je moj narod radio kad mu se desilo "ono". Svesna sam ih itekako i osetila ih debelo i na svojoj koži.

slika

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 11:26 

Često neki od Srba, naknadnom pameću dolaze do zaključka kako je Tito dao muslimanima republiku. Zapravo, kada je stvarana SR BiH, Srbi su bili većina i iz njihovih redova bilo je najviše rukovodećeg kadra u republici. Njih je komunističko vodstvo smatralo za narod-žrtvu i najbrojnije sudionike partizanskog pokreta na području republike. Tek sedamdesetih muslimani postaju većina, komunisti nisu mogli unaprijed znati da će doći do toga kada su stvarali avnojske granice republika.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 11:40 

Starfucker226 je napisao/la:
Često neki od Srba, naknadnom pameću dolaze do zaključka kako je Tito dao muslimanima republiku.

Ne teoretiši, ako mi se već obraćaš, uradi to direktno, i pročitaj još jednom moj post, pa reci, gde to ja tvrdim da je Tito samo muslimanima dao državu.
Možda treba da pišem jasnije, a možda je do razlike u jeziku, naime ja u Irminim postovima vidim ono što ti meni impliciraš - tvrdnju da je BiH jedina nacionalna država današnjih Bošnjaka, te da je kao takva nedeljiva i po mogućstvu, centralizovana.
Uputih je na analogiju sa Titom, samo iz razloga prezentacije od kakvih sve tumačenja i premisa može da se podje, ako ćemo već da mlatimo praznu slamu i žalimo za prolivenim mlekom.

slika

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 12:01 

Real gone je napisao/la:
Ne teoretiši, ako mi se već obraćaš, uradi to direktno, i pročitaj još jednom moj post, pa reci, gde to ja tvrdim da je Tito samo muslimanima dao državu.

Nisam se tebi obraćao, niti sam rekao da si tvrdila da je Tito dao muslimanima državu. Nego, neki od Srba kažu kako je Tito dao muslimanima republiku, to kažu kada žele prikazati SFRJ kao antisrpsku tvorevinu. Iako ti nisi to tvrdila, tvoj post me podsjetio na te tvrdnje srpskih nacionalista, koje začudo idu u korist muslimanskim tvrdnjama o BiH kao njihovoj državi.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 13:13 

Real gone je napisao/la:

Nisam se tebi obraćao, niti sam rekao da si tvrdila da je Tito dao muslimanima državu. Nego, neki od Srba kažu kako je Tito dao muslimanima republiku, to kažu kada žele prikazati SFRJ kao antisrpsku tvorevinu...

Neki od Srba tvrde i da je Vatikan u vekovnoj zaveri protiv srBstva pa to ipak ne znači da je takvim marginalcima mesto u bilo kojoj ozbiljnijoj polemici.

slika

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 13:17 

Često neki od Srba, naknadnom pameću dolaze do zaključka kako je Tito dao muslimanima republiku. Zapravo, kada je stvarana SR BiH, Srbi su bili većina i iz njihovih redova bilo je najviše rukovodećeg kadra u republici. Njih je komunističko vodstvo smatralo za narod-žrtvu i najbrojnije sudionike partizanskog pokreta na području republike. Tek sedamdesetih muslimani postaju većina, komunisti nisu mogli unaprijed znati da će doći do toga kada su stvarali avnojske granice republika.

Ovo je točno...a mi i dalje nismo odgonetnuli misterij odljeva Srba iz BiH u ovih 45 godina između dva rata.

Srbi privilegirana kasta, pa shodno tome, dosta emigracije u Srbiju na "položaje" + kolonizacija Vojvodine?

Hrvati progonjeni politički i ekonomski pa trbuhom za kruhom?

Muslimani "zlatna sredina" i neometan razvoj.

R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 13:57 

Real gone je napisao/la:
Neki od Srba tvrde i da je Vatikan u vekovnoj zaveri protiv srBstva pa to ipak ne znači da je takvim marginalcima mesto u bilo kojoj ozbiljnijoj polemici.

Stranka koja zastupa takve teze ima 56 zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije, drugi poslanički klub po broju zastupnika, tako da nije riječ baš o nekim tamo marginalcima...

RajvoSa je napisao/la:
Srbi privilegirana kasta, pa shodno tome, dosta emigracije u Srbiju na "položaje" + kolonizacija Vojvodine?

Hrvati progonjeni politički i ekonomski pa trbuhom za kruhom?

Muslimani "zlatna sredina" i neometan razvoj.

To je odigralo značajnu ulogu, samo mislim da je presudan bio tadašnji visoki natalitet muslimana, u isto vrijeme Srbi su imali najslabiji natalitet. Za vrijeme svoje najveće demografske ekspanzije muslimani su preuzeli većinu u desetak većinski hrvatskih i srpskih općina. Da nije bilo rata Srbi bi vjerojatno doživjeli demografsku katastrofu u istočnoj Bosni, ostala bi im samo područja u Bosanskoj krajini i Hercegovini kao sigurna od muslimanske demografske ekspanzije.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 14:23 

I ne zaboraviti da se dobar dio muslimana izjašnjavao Srbima il Hrvatima. Od tuda uduplani broj za kratko vrijeme. To se natalitetom nije moglo..

Istovremeno, slabiji rast Srba i Hrvata, čak i pad.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 14:50 

To je odigralo značajnu ulogu, samo mislim da je presudan bio tadašnji visoki natalitet muslimana, u isto vrijeme Srbi su imali najslabiji natalitet. Za vrijeme svoje najveće demografske ekspanzije muslimani su preuzeli većinu u desetak većinski hrvatskih i srpskih općina. Da nije bilo rata Srbi bi vjerojatno doživjeli demografsku katastrofu u istočnoj Bosni, ostala bi im samo područja u Bosanskoj krajini i Hercegovini kao sigurna od muslimanske demografske ekspanzije.

Fantasticna je promena u roku od 30 godina. 1961. muslimani mogu da se izjasnjavaju u nacionalnom smislu kao muslimani.
http://www.fzs.ba/Dem/Popis/NacStanB.htm
slika
1961.
slika
1991.

Od vecih gradova, vama su uzeli Tuzlu i Mostar, a nama Sarajevo.

U Istocnoj Bosni uocljiv je gubitak Bratunca, Vlasenice i gornjem Podrinju - Foce. Koliko primeciujem oni su izgubili Cajnice.
Vama su uzeli Brcko, Stolac i gotovo pola opstina od Jajca do Kiseljaka.
Mi smo izgubili Sanski Most, Prijedor, Doboj i Maglaj.
Vi ste nam maznuli Samac.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 15:58 

Inkvizitor je napisao/la:
I ne zaboraviti da se dobar dio muslimana izjašnjavao Srbima il Hrvatima. Od tuda uduplani broj za kratko vrijeme. To se natalitetom nije moglo..

Istovremeno, slabiji rast Srba i Hrvata, čak i pad.

Jugosloveni?ne vidim ih ovdje na mapi.

Vrh

PostPostano: 09 vel 2010, 18:41 

aleksije radicevic je napisao/la:

Fantasticna je promena u roku od 30 godina. 1961. muslimani mogu da se izjasnjavaju u nacionalnom smislu kao muslimani.
http://www.fzs.ba/Dem/Popis/NacStanB.htm
slika
1961.
slika
1991.
Šamac je i 1961 bila mala razlika, a za Derventu su mijenjane granice malo malo..
Ali da su se muslimani okoristili emigracijom drugih to stoji.

Od vecih gradova, vama su uzeli Tuzlu i Mostar, a nama Sarajevo.

U Istocnoj Bosni uocljiv je gubitak Bratunca, Vlasenice i gornjem Podrinju - Foce. Koliko primeciujem oni su izgubili Cajnice.
Vama su uzeli Brcko, Stolac i gotovo pola opstina od Jajca do Kiseljaka.
Mi smo izgubili Sanski Most, Prijedor, Doboj i Maglaj.
Vi ste nam maznuli Samac.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 22:08 

Mar-kan je napisao/la:
Irma je napisao/la:

Bila si svjedok?

Moja uza familija je bila svjedok.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 22:20 

Real gone je napisao/la:
Irma je napisao/la:

Opet ti ponavljam, da je u Hr ostala paradrzava kao sto je ostala u BiH i jos da je bilo pokusaja nametanja legilizovanja iste paradrzave (od strane domacih izdajnika u BiH, a ne MZ), vidili smo dokle bi dogurali tamo.

Irma, a zašto da ne podjemo od premise da vam je tu i takvu republiku (koju ti nazivaš državom) poklonio Tito (da je delite sa još dva naroda, čija je istorija na tim prostorima "neznatno" lakša za razumevanje, ako ni zbog čeg drugog, ono zbog nemenjanja identiteta svakih par decenija)?
Mislim, kad već petljaš Srbe iz Hrvatske (pretpostavljam na foru "konstitutivnosti") u celu priču..
Ja tu paralelu koju želiš da povučeš (istorijski) ni na koji način ne vidim.
Moguće da sam slepa!?

A zasto da je ne nazivam drzavom? Pa i da je poklonio, "poklonio" je na nekim temeljima, i da tacno je da je to drzava svih naroda koji zive u njoj, ne samo Srba i Hrvata, nego i ostalih manjina,( to sam i napisala) i nisu se jednom svi ti narodu u proslosti jasno izjaznili sta i kako zele, nego vise puta. Zadnji put na referendumu 1992. Sto se tice naseg identiteta, drugi su nam nametali nedefinisane nazive, a ne mi sami.
Za Srbe iz Hrvatske sam saznala da su prvo bili konstutivni, pa im je ta kostutivnost ukinuta, neznam u kojem perodu, ali nista to ne opravdava osnivanje paradrzave u drzavi, i sve druge dogadjaje u Hr a kasnije i u BiH.
Neznam na povlacenje koje paralele ti mislis, poredjenje RSK i RS sam navela u drugom kontesktu i odnosilo se na druge forumase.
Sada ako nastavis opet pricu o nekom samoopredjeljenju naroda koje bi trebalo zamjeniti stvarnu sliku onoga sto se desilo, za to ste i zakasnili, a i pogresne metode birali. Niko vam nikada nece legalizovati nesto nastalo na genocidu.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 22:34 

Ako je HB nastala na genocidu (neznam samo kojem), na čemu je onda nastala RS, na čemu je nastala bošnjačka politika (lova i uvezeni muđeri).
Ako su zadnje dvije nastale na genocidu i uvozu, zašto onda osporavanje organizovanja Hrvata u HB, koji su samo branili svoje krajeve od veliko srpske i muslimanske politike.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 22:40 

egerija je napisao/la:
Ako je HB nastala na genocidu (neznam samo kojem), na čemu je onda nastala RS, na čemu je nastala bošnjačka politika (lova i uvezeni muđeri).
Ako su zadnje dvije nastale na genocidu i uvozu, zašto onda osporavanje organizovanja Hrvata u HB, koji su samo branili svoje krajeve od veliko srpske i muslimanske politike.

Ti malo nisi u toku....

Vrh

PostPostano: 11 vel 2010, 11:07 

Koja drzava nije nastala na "genocidu" ?

Ameri su utamanili Indijance, Ango-Sasi Kelte, Turci Grke po Anatoliji, Kinezi Tibetance, juznoamericki doseljenici domorodce, Australija...

Muslimani se zakacili na tu srpsku propagandnu sintagmu o "nastanku drzave na genocidu", zagrizli i ne pustaju li ga, ne pustaju...

Vrh

PostPostano: 11 vel 2010, 11:10 

Irma je napisao/la:
Za Srbe iz Hrvatske sam saznala da su prvo bili konstutivni, pa im je ta kostutivnost ukinuta, neznam u kojem perodu, ali nista to ne opravdava osnivanje paradrzave u drzavi, i sve druge dogadjaje u Hr a kasnije i u BiH.

Od kog si to saznala, od Srba ili Muslimana kojima je krivo sto postoje drugi "konstitutivni" u onome sto oni smatraju svojom "avlijom"?

Termin "konstitutivan" nije postojao u niti jednom hrvatskom Ustavu.

To je jedina cinjenica kojaje lako provjerljiva. Sve ostale price o "konstitutivnosti" su posljedica misaone "konstipativnosti".

Vrh

PostPostano: 11 vel 2010, 11:15 

Irma je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Bila si svjedok?

Moja uza familija je bila svjedok.

Pogledaj čemu sam ja bio svjedok...kome ćemo to pripisati?

post91409.html#p91409

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 127 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Teuton i 20 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: