Nema potrebe da se angazuje advokat samo ce se covjek izloziti nepotrebnim troskovima.Kao sto vec napisah ako se ostavinska rasprava ne zakazuje po automatizmu nakon smrti onda je potrebno otici u nadlezni sud i predati u sudsku postu zahtijev za pokretanje ostavinske rasprave.
evo ovde imas obrazac samo dodas svoje podatke i malo dotjeras
http://upravusi.rs/wp-content/uploads/2 ... stupka.pdfU svakom slucaju ako sud sam zakaze raspravu ili ti podneses zahtijev treba ce ti dokazi o vlasnistvu pokojnika nad nekretninama i ostalom imovinom koja ce se djeliti,dionicama,racunu u bankama,automobilu itd znaci za nekretninu ce ti trebati posjedovni list i izvadak iz zemljisnih knjiga kojim se dokazuje da je pokojnik vlasnik ta dva kata-sprata.
Na ostavinskoj raspravi ti ne mozes da kazes ja cu prvi kat a brat ce drugi kat,ili ja cu frizider a brat ce sport i slicno /
Ti mozes da se prihvatis ili ne prihvatis nasljedstva. Ako ste samo ti i brat nasljednici sve se dijeli ali sud nece tacno definisati sta je cije to cete morati sami dogovoriti.Naprimer kuca ili zemlja koja se dijeli bice definisana kao vlasnistvo 1 kroz 2 a kasnije vi se morate dogovoriti i razdvojiti i tacno definisati sta je cije.Ako to ne mozete sporazumom tek onda se moze traziti pomoc suda.
Nadam se da sam ti pomogo