|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Coursera, Khanacademy, Udemy, Codecademy... Postano: 11 sij 2015, 13:11 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76889 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
https://www.coursera.orgBesplatni i jako kvalitetni online kursevi iz svih mogucih vjestina i predmeta. -organizirani od strane vrhunskih svjetskih sveucilista -poznati predavaci (video predavanja) -tjedni kvizovi/domace zadace, koji se ocjenjuju -trajanje nekoliko tjedana -zavrsni projekt, koji se ocjenjuje -Opcionalno: mogucnost dobijanja certifikata (oko 40 dolara po polozenom kursu). Po zelji, nije nuzno. -vecina kurseva se svaki mjesec ponavlja, tako da uglavnom ne mozete "zakasniti" -potrebna je registracija Postoje i "Specijalizacije", koje se sastoje od niza povezanih 7-8 kurseva, od laksih prema tezim. Odlicno za nauciti nove stvari, unaprijediti vjestine, pojacati CV itd. Ja trenutno slusam 2 kursa.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 13:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76889 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ovo je broj kurseva koje nude, po kategorijama:
All Categories Arts 46 Biology & Life Sciences 111 Business & Management 142 Chemistry 29 Computer Science: Artificial Intelligence 39 Computer Science: Software Engineering 61 Computer Science: Systems & Security 38 Computer Science: Theory 48 Economics & Finance 112 Education 115 Energy & Earth Sciences 45 Engineering 76 Food and Nutrition 26 Health & Society 127 Humanities 160 Information, Tech & Design 118 Law 36 Mathematics 70 Medicine 99 Music, Film, and Audio 48 Physical & Earth Sciences 48 Physics 49 Social Sciences 155 Statistics and Data Analysis 69 Teacher Professional Developmen t84
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 13:14 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Ja sam čuo jako dobre stvari o: https://www.khanacademy.org/
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 13:18 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Ja sam čuo jako dobre stvari o: https://www.khanacademy.org/Meni su ih isto preporucili, ali nisam ih jos probao.
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 15:21 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8392 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
može li mi netko pojasnit te sheme.
dakle, pohađaš on-line tečaj, i na kraju dobiješ nekakav certifikat.
čemu taj certifikat služi? gdje se vrednuje? ne razumijem to baš najbolje.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 15:59 |
|
|
Pa recimo ako se bavis npr. programiranjem...
-Prva stvar je da ces zbilja nesto nauciti i to je glavna vrijednost. -Druga stvar, vrednuje se kao dio referenci/CV-a, recimo kod trazenja dobrih poslova vani ili u ZG u softverskim kompanijama, npr. web developeri koji imaju svoju osobnu web stranicu gdje nude usluge vidio sam da mnogi ljudi okace certifikate od predmeta ili specijalizacija koje su na Courseri polozili, itd.
Za Courseru je npr. vecina FER-ovaca cula, i znam mnoge koji danas rade i dalje si dopunjuju znanje uzimanjem ponekog kursa. I oni koji zele biti u toku s novim stvarima koje se "hot" na trzistu usluga.
A korisno je ako trazis posao vani (EU ili SAD) posebno u tehnickim discilinama, jer su mnogi recruiteri i poslodavci culi za Courseru i znaju da je to kvalitetno jer ju organiziraju timovi s nekoliko prestiznih sveucilista. Sigurno ti nece donijeti posao samo po sebi (manje je bitno od formalnog obrazovanja, i radnog iskustva koje je najvaznije), ali ce ti ojacati CV/Resume, pokazuje da se trudis, dokazuje da nesto znas i dobijas znanje koje samo po sebi vrijedi. I ljudima koji imaju doktorat dobro dodje, a posebno je dobro za one koji nemaju sta stavit u CV/Resume i pokusavaju se necim istaknut.
Ideja Coursere je da bude "online univerzitet" koji ce i onome u New Yorku i onome u selu u Kini dati besplatan i dobro organiziran pristup najboljem svjetskom obrazovanju.
Ja neke kurseve slusam cisto radi usavrsavanja znanja u nekim stvarima koje su potrebne za posao a koje mi formalno obrazovanje nije dobro (ili uopce) pokrilo, a upisat ju i bar jedan iz totalno suprotne discipline cisto radi zabave.
Znaci sluzi za: -ucenje i usavrsavanje -dopunu CV-a
|
|
Vrh |
|
|
Graničar Jozo
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 16:20 |
|
Pridružen/a: 23 pro 2009, 15:42 Postovi: 8392 Lokacija: Na rubu egzistencije
|
OK. Jasan mi je koncept, samo očito nije kod svih profila, zanimanja isto.
hvala na odgovoru.
_________________ Too proud to beg, too dumb to steal
It's probably me...
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 11 sij 2015, 16:21 |
|
|
Graničar Jozo je napisao/la: OK. Jasan mi je koncept, samo očito nije kod svih profila, zanimanja isto.
hvala na odgovoru. Jasno. Ako si iz tehnickih disciplina znam sigurno da se cijeni. Za ostale ne bih znao ocijenit, ali vjerujem da ne moze skodit. Nude preko 1000 kurseva iz raznoraznih stvari, istina najvise iz computer science. John Hopkins je inace najpoznatiji u SAD po medicini, prestizno sveuciliste. Citat: The first research university in the Western Hemisphere and one of the founding members of the American Association of Universities, Johns Hopkins has ranked among the world’s top universities throughout its history. The National Science Foundation has ranked the university #1 among U.S. academic institutions in total science, medical, and engineering research and development spending for 31 consecutive years.[9] Johns Hopkins is also ranked #12 in the U.S. News and World Report undergraduate program rankings for 2014 [10] and was also ranked 11th in the U.S. News and World Report Best Global University Rankings of 2014,[11] outranking Princeton University, Yale University, University of Pennsylvania, and Cornell University.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Coursera Postano: 13 sij 2015, 22:03 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Graničar Jozo je napisao/la: može li mi netko pojasnit te sheme.
dakle, pohađaš on-line tečaj, i na kraju dobiješ nekakav certifikat.
čemu taj certifikat služi? gdje se vrednuje? ne razumijem to baš najbolje. Ma ja koliko vidim slabo ko trazi i gleda te razne certifikate kad je IT u pitanju. Trazi se da imas znanje a za ostalo je lako. r Ima prilicno ponuda za posao programerima, i malo ko trazi bilo kakav papir.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 26 kol 2015, 16:55 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 26 kol 2015, 20:59 |
|
|
Sada mnoga svjetska sveučilišta omogućuju slušanje njihovih predavanja i kolegija preko neta. Osobno sam slušala dva takva kolegija preko neta prije nekoliko godina. Radilo se o kolegijima iz kemije na na Berkleyu. Povukla me znatiželja da saznam kako bi bilo studirati na takvom mjestu, a i željela sam vidjeti što nude te mi je nedostajala kemija. Svrnula sam pogled i na predavanja iz povijesti i, naravno, književnosti. Od toga su me samo predavanja iz kemije oduševila, vidi se zašto je Berkley dao neke nobelovce iz tog područja. Naravno, nije bilo nikakvog certifikata, samo moja želja obnovim neka znanja.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 27 kol 2015, 00:18 |
|
|
snowflake je napisao/la: Sada mnoga svjetska sveučilišta omogućuju slušanje njihovih predavanja i kolegija preko neta. Osobno sam slušala dva takva kolegija preko neta prije nekoliko godina. Radilo se o kolegijima iz kemije na na Berkleyu. Povukla me znatiželja da saznam kako bi bilo studirati na takvom mjestu, a i željela sam vidjeti što nude te mi je nedostajala kemija. Svrnula sam pogled i na predavanja iz povijesti i, naravno, književnosti. Od toga su me samo predavanja iz kemije oduševila, vidi se zašto je Berkley dao neke nobelovce iz tog područja. Naravno, nije bilo nikakvog certifikata, samo moja želja obnovim neka znanja. A certifikat ce ti i naplatit. Vrijedi platit samo ako znas da se negdje konkretno znacajno cijeni. Medjutim i bez kupnje certifikata imas sve benefite osim same diplome (npr. cak ce ti i zadace ispravljati ako ih rješavaš, odnosno studenti jedni drugima ispravljaju prema rjesenju kojeg dobiju), kolegiji su cesto vrhunski, ne svi ali mnogi. Ja zelim zavrsit jednu specijalizaciju od niza povezanih kolegija. Odradio sam negdje trecinu i stao radi posla, ali sad opet imam vremena za uzet bar jedan kolegij, onako iz zabave a ujedno i naucim nesto sto mi je korisno za posao. Ujedno jedan kolegij iz "suprotnog podrucja" mislim upisat, jer mi je tu jedan važan hobi.
|
|
Vrh |
|
|
daramo
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 27 kol 2015, 11:38 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 39574 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Kolega hvala na ovome u svakom slučaju malo ću pogledati, ako me nešto konkretno bude zanimalo pitat ću svakom slučaju. Jesi li plaćao ijedan certifikat?
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 27 kol 2015, 15:34 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: A certifikat ce ti i naplatit. Naravno. Robbie MO je napisao/la: Vrijedi platit samo ako znas da se negdje konkretno znacajno cijeni. Medjutim i bez kupnje certifikata imas sve benefite osim same diplome (npr. cak ce ti i zadace ispravljati ako ih rješavaš, odnosno studenti jedni drugima ispravljaju prema rjesenju kojeg dobiju), kolegiji su cesto vrhunski, ne svi ali mnogi. To se meni dogodilo na kolegiju iz kemije koji sam slušala. Profesorica mi je poslala materijale mejlom iako je nisam tražila. Ne znam uopće kako je došla do moje e-adrese Robbie MO je napisao/la: Ujedno jedan kolegij iz "suprotnog podrucja" mislim upisat, jer mi je tu jedan važan hobi. Može li se znat koji? Ovo što sam ja slušala je super baš zato što je besplatno. Berkley je to ciljano pokrenuo kao pojekt demokratizacije i povećanja dostupnosti obrazovanja. A mi edukatori to moramo cijenit. Kasnije su ga i drugi slijedili s javnim sadržajima, ali nitko nema tako sveobuhvatan web i tako mnogo kolegija, barem ja nisam našla. Sve funkcionira na principu video podcasta koji je i prije bio dostupan njihovim studentima kako bi mogli pratiti predavanja, a da ne moraju biti nazočni.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 28 kol 2015, 16:10 |
|
|
daramo je napisao/la: Kolega hvala na ovome u svakom slučaju malo ću pogledati, ako me nešto konkretno bude zanimalo pitat ću svakom slučaju. Jesi li plaćao ijedan certifikat? Ne.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera i Khanacademy Postano: 28 kol 2015, 16:11 |
|
|
snowflake je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ujedno jedan kolegij iz "suprotnog podrucja" mislim upisat, jer mi je tu jedan važan hobi. Može li se znat koji? Previše privatno, lol.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Coursera, Khanacademy, Codecademy... Postano: 10 pro 2015, 17:21 |
|
|
Ovdje besplatno ucim Python (trenutno na 56%), vrhunski napravljeno u pedagoskom smislu, lagano i ugodno ucenje, deseci malih prakticnih zadataka, vode te kroz sve korake itd: https://www.codecademy.com/learnCini se da ima i dosta web dizajna, posebno Ruby. Dobro za pocetnike ali moguce je da ce i iskusniji pokupiti par novih trikova i ispolirati razne "golden standard" prakse.
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Coursera, Khanacademy, Codecademy... Postano: 13 pro 2015, 16:25 |
|
|
Teško vjerovati, ali ovaj kurs (Udemy ipak ima neki renome) tvrdi da možeš krenuti od nikakvog znanja kodiranja, do dizajniranja svoje prve igrice kroz 51 sati predavanja (dodaj možda još 100-ak sati učenja). https://www.udemy.com/unitycourse/
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 18 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|