HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 09 vel 2025, 08:19.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kako su ignorirana i prikrivana masovna ubojstva hrvatskih civila
PostPostano: 10 vel 2010, 13:35 
Iako je obrana generala Rasima Delića na suđenju u Haagu nastojala dokazati kako ratni zapovjednik Armije BiH nije imao stvarni utjecaj na mudžahedinske postrojbe koje su počinile zvjerstva nad hrvatskim i srpskim civilima na širem prostoru središnje Bosne, Večernjak je došao u posjed dokumenata koji potvrđuju da je Delić imao veliku ulogu u prikrivanju tih, ali i drugih zločina njemu podčinjenih postrojbi.

Da je Delić, koji je u prvostupanjskom postupku osuđen na tri godine zatvora, i te kako bio informiran o zločinima mudžahedina te da je o tomu redovito obavještavan i ratni predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, pokazuje informacija koju su članovi Povjerenstva za razmjenu zarobljenika 23. lipnja 1993. uputili Štabu vrhovne komande ABiH i Aliji Izetbegoviću.

U toj informaciji govori se o masovnom ubojstvu oko 50 hrvatskih civila u selu Mehurići na području općine Travnik, koje su počinili mudžahedini iz "brigada smrti". Navodi se kako je 247 preživjelih Hrvata u lokalnoj sportskoj dvorani i da su pod zaštitom pripadnika 306. brigade. Usto, navodi se kako mudžahedini maltretiraju i lokalno bošnjačko stanovništvo.

"Mišljenja smo da problem mudžahedina u tolikoj mjeri komplicira ionako složene odnose između muslimanskog i hrvatskog naroda u zoni odgovornosti 3. korpusa da bi predsjednik Predsjedništva RBiH sa zapovjednikom Armije BiH trebao doći u Zenicu ili pozvati zapovjednika 3. korpusa na hitne konzultacije u Sarajevo radi rješavanja tog problema", navodi se u informaciji.

Izetbegović i Delić oglušili su se na ta upozorenja, što najbolje potvrđuje činjenica da su u idućim mjesecima mudžahedini počinili nove zločine nad hrvatskim i srpskim civilima. Što više, Delić je tri mjeseca kasnije Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavio opširnu informaciju u kojoj iznosi niz neistina o zločinima koji je počinila Armija BiH, uključujući i zločine na području Travnika. Delićeva informacija trebala je poslužiti MVP-u kao odgovor na upite koje je o zločinima Armije BiH vlastima u Sarajevu upućivao tadašnji povjerenik UN-a za ljudska prava Tadeusz Mazowiecki.

U pokušaju obmane UN-ova povjerenika Delić nije frizirao samo podatke o zločinima u okolini Travnika već iznosi i bezmalo netočne podatke o zločinima u Uzdolu i Grabovici. Najveća njegova laž je svakako ona da su grabovički Hrvati stradali u vojnim borbama, iako je bilo sasvim jasno da je to selo bilo daleko od zone ratnih djelovanja, duboko u teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

Večernji list

http://www.livno-online.com/bih/8292-skriveni-dokazi

-----------------------------------------

i što sad? ujeo vuk kenjca? večernjak došao u posjed dokumenta? jel ga proslijedio haškim tužiteljima? što je bilo s tim dokumentom?

Vrh

Naslov: Re: Kako su ignorirana i prikrivana masovna ubojstva hrvatskih civila
PostPostano: 10 vel 2010, 13:40 
http://www.necenzurirano.com/index.php? ... &Itemid=74

evo još jedan o tome.

zna li netko što je bilo s ovim? ja ne mogu naći ništa na googleu.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 13:42 
unaprijed isprike ako je već postojala tema, ja ju nisam uspjela naći.. zanima me što je dalje bilo s ovim otkrićem.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 13:51 

A di su dokumenti ako je Večernjak u posjedu istih ?

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 14:11 

PCM je napisao/la:

Delićev zahtjev za izvješće o zločinima A BiH, od 17.10.1993. možete pročitati ovdje.

Delićevo Izvješće Ministarstvu vanjskih poslova BiH o zločinima možete pročitati ovdje.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 14:11 
slučajno sam na jednom forumu naletjela na ovu vijest, pa se sjetih kad sam ju čitala da se pisalo dosta o tom, a kasnije - ništa. baš me zanima kako završe ovakvi slučajevi. izgleda da se ignorancija nastavlja.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 14:13 
Uskok je napisao/la:
PCM je napisao/la:

Delićev zahtjev za izvješće o zločinima A BiH, od 17.10.1993. možete pročitati ovdje.

Delićevo Izvješće Ministarstvu vanjskih poslova BiH o zločinima možete pročitati ovdje.

super. hvala.
a gdje je dokument večernjaka završio?

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 14:58 

Sve se to manje više zna. Znao je i haški sud.

nego to je taktika. Ono oprostite muslimani ne možemo baš Srbe sjebati za sve zločine koje su napravili prema vama ali, ali ćemo zato prešutjeti vaše zločine prema Hrvatima.

Njihove ćemo izmisliti a vaše zanemariti.

haška bagra namiruje račune i daje muslimanima satifiskaciju preko leđa Hrvata.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:01 

Katastrofa , pa može li ga bar ganjati BH tužiteljstvo ... Imamo li mi šta naših sudaca tamo ?

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:05 
jedno je znati, drugo je dokaz. mene zanima gdje je završio?

ja sam isto tako čula da se muslimankama koje kažu da ih je silovao netko iz hv/hvo-a, dijele penzije iz hrvatskog proračuna. veli mi čovik da je red malo podulji, tako da su "silovane" i one koje su tada imale svega 5-6 godina (sic!).
o tim novcima koji sisaju proračun rh nitko ne govori.
zna li tko nešto o tome?

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:09 

PCM je napisao/la:
Katastrofa , pa može li ga bar ganjati BH tužiteljstvo ... Imamo li mi šta naših sudaca tamo ?

bH tužiteljstvo da ga ganja..

pa može pa će napraviti farsu ko sa onima iz Grabovice, koji su fol osuđeni ali zatvora nisu vidili..

manite te rabote..ništa od toga..šuti i trpi i jednom se nauči pameti..

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:22 

Inkvizitor je napisao/la:
Sve se to manje više zna. Znao je i haški sud.

nego to je taktika. Ono oprostite muslimani ne možemo baš Srbe sjebati za sve zločine koje su napravili prema vama ali, ali ćemo zato prešutjeti vaše zločine prema Hrvatima.

Njihove ćemo izmisliti a vaše zanemariti.

haška bagra namiruje račune i daje muslimanima satifiskaciju preko leđa Hrvata.

Mislim da je to jedini pravi razlog zašto nismo imali svoju televiziju. Hrvatska se ušutila po tim pitanjima jer se krenulo drugim kursom u kojem se pokušava zaboravit na BiH a u BiH bez medija ne možeš pokrenuti nikakvu hajku.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:31 
da nije večernjak priko mesića prodao dokument aid-u?

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:31 

Ilirka je napisao/la:
jedno je znati, drugo je dokaz. mene zanima gdje je završio?

ja sam isto tako čula da se muslimankama koje kažu da ih je silovao netko iz hv/hvo-a, dijele penzije iz hrvatskog proračuna. veli mi čovik da je red malo podulji, tako da su "silovane" i one koje su tada imale svega 5-6 godina (sic!).
o tim novcima koji sisaju proračun rh nitko ne govori.
zna li tko nešto o tome?

Teško.Sve su te mirovine prošle kroz Povjerenstvo u Zg,tako da je nemoguće da nešto takvo prođe.Ima uvjeta,da sad sve ne nabrajam,npr. domovnica.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:34 
ma nije u pitanju penzija, nego nekakva odšteta, što li... one čak i nemaju državljanstvo, a za pomoć i odštete, mislim da i ne treba.
jedan časnik mi je to rekao. pitam jel netko još zna za to?

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:44 

Ilirka je napisao/la:
ma nije u pitanju penzija, nego nekakva odšteta, što li... one čak i nemaju državljanstvo, a za pomoć i odštete, mislim da i ne treba.

Patka.Nikad čuo ta zo.

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:53 
Mar-kan je napisao/la:
Ilirka je napisao/la:

Patka.Nikad čuo ta zo.

nikakvo čudo kad to, navodno, i treba biti tajna... :smajl007

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:56 

Ilirka je napisao/la:

U tom slučaju Srbija bi bankrotirala,a Bošnjaci nebi ništa morali ni raditi. :zubati

Mnoge su Bošnjakinje govorile da su silovane od Četnika,a na kraju rađale UNproforsku dječicu. :zubati

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 15:59 
istina da to pomalo zvuči kao sf, ali kad se sjetim tko mi je to rekao... ono, prvo što mi je palo na pamet je da se novci koji idu za to, peru preko naših leđa jer je evidentno da silna lova koja se, navodno, sliva hrvatima u bih, nije baš vidljiva i opipljiva...

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 16:13 

Ilirka je napisao/la:
istina da to pomalo zvuči kao sf, ali kad se sjetim tko mi je to rekao... ono, prvo što mi je palo na pamet je da se novci koji idu za to, peru preko naših leđa jer je evidentno da silna lova koja se, navodno, sliva hrvatima u bih, nije baš vidljiva i opipljiva...

Pa sve i kada bi to i bilo tako,opet naši nisu mogli toliko silovati Bošnjakinja kao recimo Srbi,osim ako ne računaju one koje su se godinama izležavale po hrvatskim hotelima kao izbjeglice,a takve nije ni trebalo silovati,nego si se od njih morao i braniti,e sad,alimentacija je već druga stvar. :zubati

Vrh

PostPostano: 10 vel 2010, 16:18 
čuj, ako se vici vukojeviću mogla naći "silovana" muslimanka, neš ti muke nać još po jednu po glavi vojnika hvo-a.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: Gaugamela93, Majestic-12 [Bot], Teuton, Tomba17 i 24 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: