|
|
Stranica: 37/63.
|
[ 1559 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Metemma
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 lip 2015, 18:37 |
|
|
Sarajevo: Automobil sletio u šehidsko mezarje na Kovačima
Piše: N. N. Danas je u ulici Širokac koja se nalazi u blizini šehidskog mezarja na Kovačima došlo do samopokretanja automobila Citroen C4.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 02 srp 2015, 19:05 |
|
|
Citat: NLO u Sarajevu?! Sarajlija Samir Kaltak tvrdi da je snimio NLO iznad Sarajeva. Naime, Kaltak je, kako tvrdi, htio snimiti zalazak sunca, sa prozora svog stana, a onda je primjetio neobičnu svjetlost. "Kod mene u stanu su boravili gosti iz Turske i 24. juna ove godine oko 21:00 sat htjeli su da snime mobilnim telefonom zalazak sunca, a slučajno su snimili nepoznati leteći objekat. Pitam se da li su ovi slučajevi registrovani od nadležnih, te da li su radioaktivni. U svakom slučaju mislim da javnost treba ovo vidjeti", kazao je Kaltak. Izvor: http://www.rtvbn.com/349757/NLO-u-Sarajevu
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 11 srp 2015, 22:32 |
|
|
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 12 srp 2015, 09:53 |
|
|
Milan Bandić zagrebački gradonačelnik usput je obišao i Tuzlu. Citat: Gradonačelnik Milan Bandić boravio u Tuzlanskom kantonu
Autor: Azra Kalesić 11.07.2015., 11:11 25 Pregleda
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je jučer u posjetu gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
Premijer Gutić je gostima iz Zagreba predstavio Tuzlanski kanton, ekonomsko – socijalnu situaciju u Tuzlanskom kantonu i komparativne prednosti u odnosu na druge regione u BiH. Poseban interes gradonačelnik Bandić je iskazao za stanje i pokretanje proizvodnje u fabrici deterdženata Dita u Tuzli.
Također, tema razgovora bili su i projekti zaštite okoliša u čemu Zagreb ima velikih iskustava. S tim u vezi gradonačelnik Bandić je pozvao predstavnike Vlade da posjete Grad Zagreb i preuzmu pozitivna iskustva kao smjernice za implementaciju projekata u Tuzlanskom kantonu.
Osim premijera Gutića, susretu su u ime Vlade Tuzlanskog kanona prisustvovali ministrica rada i socijalne politike Danijela Simić, ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, a delegaciju Grada Zagreba činili su još i konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Mirsad Srebreniković i zamjenik predsjednika Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Ekrem Bećirović.
Nakon susreta sa premijerom Gutićem, Gradonačelnik Bandić je prisustvovao Iftaru, kojeg je za učesnike međunarodne konferencije „Srebrenica 1995-2015: Evaluacija naslijeđa i dugoročnih posljedica genocida” održane danas na Univerzitetu u Tuzli, upriličila Vlada Tuzlanskog kantona.
( RTV7 /Odjeljenje za informisanje TK)
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 12 srp 2015, 10:23 |
|
|
Citat: Premijer Turske Ahmet Davutoglu klanjao džuma-namaz u Carevoj džamiji u Sarajevu (FOTO) Turski premijer Ahmet Davutoglu, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, boravio je danas u Carevoj džamiji, gdje je klanjao džuma-namaz.
Davutoglu, koji je jutros doputovao u glavni grad Bosne i Hercegovine, po dolasku u Sarajevo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem obišao je Šehidsko mezarje Kovači, kao i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.
Predsjednik Vlade Republike Turske za obavljane molitve petkom odabrao je Carevu džamiju, inače jednu od prvih džamija izgrađenih u Bosni i Hercegovini i prvu u Sarajevu. Po izlasku iz džamije razgovarao je sa građanima, koji nisu krili oduševljenje zbog njegovog dolaska u Sarajevo, javlja Anadolu Agency.
Premijer Davutoglu nastavlja posjetu BiH u okviru koje su predviđeni sastanci sa visokim zvaničnicima ove zemlje, a sutra će, kao i brojni drugi državnici, prisustvovati obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima.
(Faktor.ba; Foto: Anadolu Agency)
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 14 srp 2015, 17:25 |
|
|
Citat: Amanpour za N1: Sarajevo je utočište koje su htjeli uništiti Amanpour za N1: Sarajevo je utočište koje su htjeli uništiti Izvor: N1
Jedna od najpoznatijih novinarki na svijetu Christiane Amanpour, čuvena ratna reporterka proteklih dana boravila je u Bosni i Hercegovini kako bi gledatelje CNN-a izvijestila o obilježavanju genocida u Srebrenici.
N1 je kao ekskluzivni partner CNN-a za regiju dobio priliku intervjuisati Amanpour.
Njen komentar na sve što se dešavalo u posljednjih sedmica u vezi sa Srebrenicom, neuspjeh UN-a da usvoji rezoluciju o Srebrenici, nastavak negiranja genocida i činjenica da je čitav zapadni svijet, da su zapadni političari i zapadni mediji na jednoj strani, dok su ruski i srpski političari i mediji na drugoj strani. VEZANE VIJESTI
"Ono što se dogodilo u Vijeću sigurnosti je grozno. Vijeće nije okrivljavalo bilo koga, nije govorilo ko je šta učinio, već je pokušalo uspostaviti jednu činjenicu - činjenicu da desio genocid u Srebrenici. Koliko ja znam, svijet je svjestan te činjenice, jer su Međunarodni krivični sud, kao i Sud za ratne zločine, prepoznali da se u Srebrenici desio genocid i procesuirao kolovođe tog zločina. Ova rezolucija bi bila još jedno formalno priznanje te činjenice i vrlo je, vrlo razočaravajuće da je Rusija odlučila da ne krene tim putem".
Amanpour je pokrivala cijeli rat sa svojim kolegama. Kaže da je to velika mrlja na međunarodnoj savjesti.
Bio je to masivni neuspjeh kolektivne sigurnosti u Evropi, dopuštanje da se najgori pokolj, i genocid, i opsada nakon 2. svjetskog rata dogode ovdje, na ovom području, gdje su – suočimo se s tim - 10 godina ranije održane Olimpijske igre koje je gledao cijeli svijet. Christiane Amanpour: CNN International Correspondent; Počasna građanka Sarajeva
"Istina je, naravno, da je u Ruandi, u isto vrijeme dok je bjesnio rat u Bosni, 1994. godine, u tri mjeseca došlo do pokolja skoro milion ljudi. Milion ljudi. A svijet nije intervenisao. I svijet je morao da se izvini za to".
Dodala je da lekcije iz Srebrenice ni danas širom svijeta nisu naučene.
Godinu dana prije samog genocida u Srebrenici, Amanpour je pitala tadašnjeg predsjednika SAD-a, Bill Clintona zašto ne zaustavi ubijanje civila u BiH.
"Ja sam bila jedan od stranih dopisnika kojeg su odabrali da postavi pitanje predsjedniku. Pitala sam ga jedino pitanje koje sam tada mogla pitati, nakon što sam već nekoliko godina izvještavala o ratu. On se stvarno razljutio. Da, to je na neki način odjeknulo diljem svijeta i dugo nakon toga su me mnogi političari oslovljavali sa 'gospođo', jer mi je predsjednik Clinton tom prilikom rekao: 'Nije bilo nikakvih obrata, gospođo'. Moram reći da je, na kraju, upravo predsjednik Clinton odlučio da intervenira i zaustavio je rat".
Ovo mjesto je ustvari predstavljalo jedan poklon. Pogledajte - Hagada je i dalje u ovom gradu. Ovo je grad koji je bio utočište Jevrejima nakon inkvizicije i vrlo su rijetki takvi primjeri u svijetu, a oni su pokušali da ga unište Christiane Amanpour: CNN International Correspondent; Pošasna građanka Sarajeva
S jedne strane je jako popularna u Sarajevu, a u Srbiji i Republici Srpskoj političari i obični ljudi kažu je bila protiv Srba za vrijeme rata, da se zalagali za vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba i bombardiranje Srbije za vrijeme rata na Kosovu?
"Mislim da sam držala ogledalo u kojem su se oni vidjeli i to im se nije svidjelo. Da, znam šta su govorili o meni u toku rata i znam da su govorili da sam ja bila odgovorna za vojnu intervenciju. Ja ne mislim da je to istina. Mislim da smo jednostavno mi rekli pravu istinu a priča je bila takva kakva je bila. Otišli smo na Markale i vidjeli granatiranje Markala, otišli smo u Srebrenicu, otišli smo u Goražde, otišli smo na sva ta druga mjesta. Živjeli smo u Sarajevu i vidjeli smo šta se događa s našim vlastitim životima'', istakla je.
Amanpour se u intervjuuu za N1 prisjetila i trenutka kada je svojim pitanjem razljutila tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.
Izvor: Youtube
"Jesam, razljutila sam ga. Nisam pokušavala da ga naljutim, postavila sam mu jedino pitanje koje sam tada mogla postaviti. Prisjetit ću se tog za vas i ljudi koji su proživjeli ovaj rat će možda razumjeti. Bilo je oko jedan ujutro, zbog različitih vremenskih zona između SAD-a i BiH, morali smo preći iz "Holiday Inna“ do Televizije, niz Aleju snajpera, bio je mrak, bilo je zastrašujuće, stigli smo tamo, postavili link uživo, išla je globalna konferencija za medije i predsjednik Clinton je bio na CNN-u u Atlanti, a ja sam bila jedan od stranih dopisnika kojeg su odabrali da postavi pitanje predsjedniku. Pitala sam ga jedino pitanje koje sam tada mogla pitati, nakon što sam već nekoliko godina izvještavala o ratu. On se stvarno razljutio. Da, to je na neki način odjeknulo diljem svijeta i dugo nakon toga su me mnogi političari oslovljavali sa „gospođo“, jer mi je predsjednik Clinton tom prilikom rekao: "Nije bilo nikakvih obrata, gospođo". To je, znate, bilo jako dramatično, ali moram reći da je, na kraju, upravo predsjednik Clinton odlučio da intervenira i zaustavio je rat."
Proslavljena novinarka je za N1 ispričala i to kako je tek nekoliko godina kasnije saznala da je postala počasna građanka Sarajeva i to od Zorana Stevanovića, njenog kolege sa CNN-a, a danas regionalnog news direktora N1.
Ostatak intervjua pogledajte u videoprilogu, i saznajte odgovore na pitanja da li ovdje može doći do trajnog mira, šta se desilo na ovim prostorima, ali i o mnogim drugim temama. http://ba.n1info.com/a51736/Vijesti/Vij ... za-N1.html
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 02 kol 2015, 08:19 |
|
|
Citat: Odlukom Kantonalnog MUP-a U Sarajevu zabranjeno odavanje počasti žrtvama Foto: Arhiva (Sa prijašnjeg obilježavanja) Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) oštro osuđuje zabranu mirnog okupljanja ispred zgrade ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, a čiji je skup prijavio UDIK, u povodu obilježavanja 20. godišnjice stradanja Srba u vojnoj operaciji „Oluja“ Zabranu okupljanja je kako se navodi u saopćenju UDIK-a donijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo- PU Centar Sarajevo, a skup koji je zakazan za ponedjeljak 3. augusta za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u „Oluji“ te podsjećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi, kaže se u saopćenju UDIK-a. Zabrana skupa je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo, ocjenjuje UDIK. Ovo je, kaže se u saopćenju, i "dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj". Iz UDIK-a podsjećaju da je sloboda okupljanja garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te navode da Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje. Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu a naročito ne u društvu koje je doživjelo sličnu sudbinu, kaže se u saopćenju UDIK-a. Nadalje se navodi kako je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskazala solidarnost prema žrtvama genocida u Srebrenici, a sada na ovaj način institucije u Sarajevu iskazuju podršku hrvatskoj politici. Uprkos zabrani o okupljanju, UDIK će u ponedjeljak 3. augusta uputiti pismo predsjednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posljedice na odnose u regionu, ali i ozbiljno shvatanje hrvatskog poimanja zapadnog Balkana na putu ka EU, kaže se na kraju saopćenja UDIK-a. Autor: Fena - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/189093/u-sara ... boBkH.dpuf
|
|
Vrh |
|
|
Forumašš
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 02 kol 2015, 23:56 |
|
|
Eto da i oni nešto dobro urade.
_________________ Giggity giggity goo!
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 14 lis 2015, 19:24 |
|
|
Citat: Ispred Predsjedništva BiH sa zastavom ID Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je uhapšeno lice koje je iz putničkog automobila isticalo zastavu koja svojim izgledom podsjeća na zastavu Islamske države. "Danas, u 13.40, ispred zgrade Predsjedništva BiH primjećeno je lice u putničkom automobilu koje je isticalo zastavu koja svojim izgledom podsjeća na zastavu Islamske države", rekla je Nataša Sikimić, portparol Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Portparol Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je rekla da je osoba zadržana, lišena slobode i potom predata Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koje preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Policija i obezbjeđenje potom su zabranili svako kretanje ispred zgrade Predsjedništva, a pojačan je broj bezbjednosnih snaga na lokaciji.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 18 lis 2015, 14:51 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Prestali smo se i obazirati na ovakve vijesti. Mexico City. Citat: Sarajevo: U pucnjavi ranjen i slučajni prolaznik Objavljeno 18.10. - 10:50
U sarajevskoj ulici Avde Sumbula, općina Centar, jutros oko 6.30 sati dogodila se pucnjava u kojoj je usljed djelovanja vatrenog oružja ozlijeđen P.S. (75), potvrđeno je za iz MUP-a KS.
Iz MUP-a KS su dodali da je zbog ove pucnjave jedna osoba privedena.
– Pacijent je u KUM Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo dovezen u sedam sati, a zadobio je prostrijelnu ranu lijeve potkoljenične kosti. Na dalje liječenje je smješten na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, kazala je za “Avazov” portal Azra Dedajić, šefica Službe za odnose s javnošću UKCS-a.
Prema neslužbenim informacijam više hitaca je ispaljeno na automobil BMW X5, a ranjeni 75-godišnjak je slučajni prolaznik.
Policija je, pak, jutros oko pet sati obaviještena da je na Merhemića trgu došlo do upotrebe vatrenog oružja i da je jedna osoba ranjena. Ranjen je M.M. (28) koji je zadobio ustrijelnu ranu desne potkoljenice, a ljekarska pomoć mu je također ukazana u Univerzitetsko kliničkom centru Sarajevo. Za osobom koja je ranila 28- godišnjaka policija još traga./HMS/
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 18 lis 2015, 17:03 |
|
|
Sarajevo je kao Hollywood u negativnom smislu. Najnemirniji je grad od svih velikih gradova na Balkanu za svoju veličinu.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 28 lis 2015, 20:44 |
|
|
Citat: Upozorenje stručnjaka: Sarajevo bi u narednu godinu ili dvije moglo ostati bez pitke vode
Ukoliko se ništa ne uradi na rješavanju problema sa pitkom vodom u Sarajevu ovaj grad bi bez vode mogao ostati u narednu godinu ili dvije, poručeno je sa današnje konferencije za medije Udruženja FONDEKO.
Upozorenje stručnjaka: Sarajevo bi u narednu godinu ili dvije moglo ostati bez pitke vode Tarik Kupusović (Foto: Anadolija) Profesor i direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović podsjetio je da BiH spada u zemlje s najviše prirodnih resursa i to vlastitih jer se nalazi u najvišim dijelovima Jadranskog i Savskog sliva i ima natprosječne padavine. Prema njegovim riječima, ozbiljni prisutni problemi sa nestašicama pitke vode na česmama, posebno u Sarajevu, poplavama i često lošim kvalitetom voda, posljedica su lošeg upravljanja vodama, posebno vodovodnim sistemima.
|
|
Vrh |
|
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 28 lis 2015, 21:22 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2014, 10:58 Postovi: 2335 Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
|
Jeftin je Kiseljak. Nema tu problema
_________________ Za dobar zivot nije rodjen svako
|
|
Vrh |
|
|
Ko drugi nego ja
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 29 lis 2015, 19:53 |
|
Pridružen/a: 21 svi 2013, 17:03 Postovi: 972 Lokacija: Hilafet, Sarajevo Upozorenja: -2
|
Sarajevo je najvece gradiliste u ovom dijelu Europe, stanogradnja, rezidencijalna i turisticka naselja sve je tu. Projekti vrijedni nekoliko milijardi maraka se realizuju u KS.
_________________ "Allah je naš cilj, Kur'an je naš zakon, Poslanik je naš lider, Džihad je naš način, a smrt na Allahovom putu naša najveća težnja."
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 29 lis 2015, 20:22 |
|
|
BBC je napisao/la: Citat: Upozorenje stručnjaka: Sarajevo bi u narednu godinu ili dvije moglo ostati bez pitke vode
Ukoliko se ništa ne uradi na rješavanju problema sa pitkom vodom u Sarajevu ovaj grad bi bez vode mogao ostati u narednu godinu ili dvije, poručeno je sa današnje konferencije za medije Udruženja FONDEKO.
Upozorenje stručnjaka: Sarajevo bi u narednu godinu ili dvije moglo ostati bez pitke vode Tarik Kupusović (Foto: Anadolija) Profesor i direktor Instituta za hidrotehniku Tarik Kupusović podsjetio je da BiH spada u zemlje s najviše prirodnih resursa i to vlastitih jer se nalazi u najvišim dijelovima Jadranskog i Savskog sliva i ima natprosječne padavine. Prema njegovim riječima, ozbiljni prisutni problemi sa nestašicama pitke vode na česmama, posebno u Sarajevu, poplavama i često lošim kvalitetom voda, posljedica su lošeg upravljanja vodama, posebno vodovodnim sistemima. Kako neće ostati bez pitke vode kad štede na papiru.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 29 lis 2015, 20:53 |
|
|
Može netko potvrditi jel ta firma vodovoda federalna ? Ono bez ikakve konkurencije u toliko velikom gradu. I opet u minusu rade.
|
|
Vrh |
|
|
kiler
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 30 lis 2015, 17:24 |
|
Pridružen/a: 22 lis 2010, 14:26 Postovi: 7411 Lokacija: Ulica Rajkovačića i Čalušića bb
|
UBOJSTVO U SARAJEVU Nakon svađe gazio pješaka automobilom do smrti!
U sarajevskoj ulici Omera Stupca, u Općini Centar, danas oko 12.30 sati dogodilo se ubojstvo, kojem je prethodila svađa između dvije osobe.
Kako je Dnevnom avazu potvrdio Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije, vozač automobila Alfa Romeo inicijala Ž. B. nakon svađe nekoliko puta pregazio je 51-godišnjeg M.B. Ozlijeđen je nakon zadobivenih ozlijeda vozilom Hitne pomoći prevezen na Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), ali, nažalost, preminuo je oko 13:45 sati.
– Trenutno ovo kazneno djelo ne možemo okarakterisati kao ubojstvo, već namjerno gaženje pješaka. Vozač inicijala Ž. B. uhićen je nakon ovog događaja i smješten u policijsku stanicu Općine Centar. O slučaju je obaviješten i dežurni tužitelj – kazao je Nefić za “Avazov” portal.
Kako saznaje sarajevski list, vozač Alfe Romeo, koji se sam predao policiji nakon počinjenog kaznenog djela je Bojan Žugić./HMS/
_________________ Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
Glas za HDZ RH jeste glas za Voju Stanimirovića.
|
|
Vrh |
|
|
Amidza
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 31 lis 2015, 13:10 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Bojan Žugić.
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 05 stu 2015, 18:19 |
|
|
U Sarajevu svako malo neki slučajni prolaznik nastrada. Citat: Tokom pljačke banke stradao prolaznik U Sarajevskoj ulici Rustempašina, u naselju Ilidža, jutros, nepoznate osobe pokušale su opljačkati Raiffeisen banku. Pljačkaši su bili naoružani automatskim puškama, a na sebi su imali i pancire. Irfan Nefić, portparol policije MUP-a KS potvrdio je da je osoba koja je jutros pogođena hicem iz vatrenog oružja na izletištu Stojčevac, a u koju su pucale nepoznate osobe koje su opljačkale poslovnicu Raiffeisen banke na Ilidži, preminula. Smrt je potvrdila ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a. Nefić je kazao da su nepoznate osobe uz prijetnju vatrenim oružjem opljačkale banku u 08.50 časova. Lopovi su nakon pljačke pobjegli u pravcu izletišta Stojčevac, gdje je došlo do pucnjave u kojoj je ranjen biciklista. Trenutno se za bjeguncima traga na Stojčevcu, a u potjeru su se uključili i pripadnici specijalnhi jedinica MUP-a KS. Kako javlja reporter Patrije s mjesta događaja očevici tvrde da su dva pljačkaša izašla iz banke naoružani automatskim puškama i ušli u automobil koji ih je čekao ispred. Kako tvrde dalje jedna osoba ih je čekala u automobilu. Jedan od pljačkaša je izrazito visok. "Sve se dešavalo jako brzo. Ljudi su prolazili, a jedan čovjek je bio na bankomatu. Bilo je strašno vidjeti ih s tim puškama", kaže svjedok. Policija je oko 10 sati blokirala Veliku aleju na Ilidži u pokušaju da ograniče prostor kojim se mogu kretati. Pored ovog pokušaja pljačke, jutros oko 9.10 sati izvršeno je još jedno razbojništvo u Raiffeisen banci u naselju Hrasno u Sarajevu, prenosi Novinska agencija Patria, a razbojnik koji je opljačkao ovu banku je uhapšen. Iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo saopšteno je da je lice čiji su inicijali H.E. (26) u Ulici Azize Šaćirbegović u 9.10 sati, uz prijetnju vatrenim oružjem, otuđilo nepoznatu količinu novca. Policija je nakon hapšenja kod H.E. pronašla pištolj. Izvor: N1
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 05 stu 2015, 18:56 |
|
|
Tužno.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 06 stu 2015, 11:13 |
|
|
Preminuo biciklist. Kakvi su to zaštitari koji imaju dozvolu za pucanje na ulici punoj ljudi. Neki jako obučeni "specijalci".
|
|
Vrh |
|
|
Amidza
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 21 stu 2015, 17:46 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 16:40 Postovi: 3294 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 21 stu 2015, 21:27 |
|
|
Citat: Američka ambasada obilježila 20 godina od Daytona u Sarajevu Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini zajedno sa misijom USAID-a u BiH obilježila je danas u Zemaljskom muzeju BiH dvije decenije mira, odnosno godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je službeno okončan četverogodišnji rat u BiH, parafiran na današnji dan 1995. godine u Daytonu. Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba Na ostvarenom napretku na putu od sukoba do mira u BiH, velikim dijelom zaslužni su građani zemlje, podsjetila je američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack.
"Večeras smo ovdje da bismo obilježili 20 godina mira, da čestitamo građanima lokalnih zajednica koji grade put do napretka. Put pred nama nije lak niti jednostavan. Svaki građanin ima mogućnost izraziti svoje mišljenje i predvodi promjene koje žele. Moramo omogućiti mladima da preduzmu vodeću ulogu u zemlje. Zajedno postižemo više, to nije samo fraza, to su riječi koje su putokaz budućnosti i prosperitetu. Radeći zajedno BiH će postići više", kazala je Cormack.
Današnja manifestacija pod nazivom "20 godina mira" započela je minutom šutnje u čast dvojice vojnika ubijenih prije nekoliko dana u Sarajevu, žrtava stradalih u posljednjem terorističkom napadu u Francuskoj i svih žrtava poginulim u terorističkim napadima u svijetu ikada.
"Kao što je američki predsjednik Barack Obama nedavno kazao, ubijanje nevinih građana - napad je na civilizovani svijet. Ne možemo dozvoliti da takva djela pobjede čovječanstvo", kazala je Cormack.
Na današnjoj ceremoniji obratio se i američki kongresmen Michael Turner koji je bio gradonačelnik Daytona kada se u ovom gradu pregovaralo o mirovnom sporazumu za BiH u bazi Wright-Patterson prije 20 godina.
"Dayton predstavlja osnovu odnosa BiH i SAD. Ponosan sam što sam ovdje. Znajte da je Kongres SAD posvećen BiH. Znam da je u Sarajevu Dayton znači mir, ali znajte da kada se u Daytonu kaže Sarajevo, to predstavlja prijatelja. Kada dolazim ovdje, primijetim napredak svakog puta na koji trebate biti ponosni. Jasno nam je da se još toga mora uraditi. Suština ovoga nije samo prošlost već pogled ka budućnosti.", kazao je Turner.
Da BiH na svom daljem putu može računati na prijateljsku podršku SAD-a, poručio je aktuelni američki državni sekretar John Kerry koji se prisutnima na svečanosti u Zemaljskom muzeju BiH obratio video-porukom.
"Zadovoljstvo mi je što vam se mogu pridružiti u ovom danu. Zadovoljni smo što smo imali ulogu u Daytonu i postizanju mira. Drago mi je što smo imali priliku sarađivati sa vašim liderima. Bio sam član Senata u to vrijeme i sjećam se da smo vjerovali da ako budete radili zajedno, imat ćete budućnost. Pozdravljamo vaše reforme koje poduzimate za članstvo prema Evropskoj uniji. Poručujem da imate našu podršku i hvala vam na vašem angažmanu", kazao je Kerry.
Da budućnost BiH pripada generacijama koje će se u njoj rađati i odrastati, istakao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.
"Kako će nas i po čemu zapamtiti mladi naraštaji? Bilo je grešaka i lutanja, ali i želje za slobodom i demokratijom. Sa drugačijim ljudima Dejtonski sporazum bit će drugačiji, bolji, uvjeren sam u to. Ukazat ću na potrebu patriotizma prema zemlji u kojoj se rađamo, božanska poruka u poštivanju drugog i drugačijeg je jedinstvena", poručio je Izetbegović.
U okviru današnje manifestacije predstavljena je i vremenska kapsula. Ona je, kao dio kampanje USAID-a u BiH, proteklih mjesec dana imala za cilj animirati građane zemlje na način da ostave svoj trag ispisujući poruke.
Kampanja pisanja poruka i želja počela je prvenstveno kao virtuelna gdje su na stotine hiljada građana BiH ostavljali svoje poruke i želje za budućnost putem internet stranice da bi se potom kampanja u pisanom smislu počela provoditi širom bh. gradova.
Sve poruke, njih oko 200 hiljada pohranjeno je u vremensku kapsulu. On će se, počevši od danas čuvati u suhom depou Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu gdje bi se za 20 godina kapsula trebala otvoriti te vidjeti da li tadašnja realnost odgovara onome što su građani BiH ispisali.
Također, američka ambasadorica izdvojila je 200 najupečatljivih poruka sastavljenih u jednoj knjizi koju je predala Izetbegoviću.
"Sa ovoga mjesta zahvaljujem se onima koji su pomogli da se mir uspostavi i neka traje mir u BiH", poručio je Izetbegović.
Američka ambasadorica u pratnji Izetbegovića i kongresmena Turner obišla je i edukacijsku "study table" postavku u vidu četiri vizualizirane i kontekstualizirane ključne faze Dejtonskog sporazuma kao i izložbu fotografija Zijaha Gafića, piše Anadolija.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 17 pro 2015, 20:18 |
|
|
Citat: Dvije godine nakon nesreće
GRANIČNI PRIJELAZ KARAKAJ Uhapšen Mirzad Brkić, sin Hanke Paldum
Mirzad Brkić (30) iz Sarajeva, sin poznate pjevačice Hanke Paldum, uhapšen je sinoć na graničnom prijelazu Karakaj.
Prilikom redovne kontrole u autobusu koji saobraća na relaciji Beograd – Sarajevo na ulazu u BiH, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Sarajevu i to zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa.
Brkić se sumnjiči da je skrivio saobraćajnu nesreću koja se dogodila 14. januara prošle godine, u večernjim satima, u sarajevskom naselju Grbavica. Tada je Brkić, koji je upravljao terencem Nissan, pokosio pješakinje Arijanu Ž. (54), Ismetu K. (52) i Magbulu Dž. (59) te im je nanio teške tjelesne povrede.
Suđenje Brkiću odavno je trebalo početi ali se on nije odazivao na sudske pozive pa je za njim raspisana potraga na osnovu koje je sinoć i uhapšen. Izvor: http://www.avaz.ba/clanak/210358/granicni-prijelaz-karakaj-uhapsen-mirzad-brkic-sin-hanke-paldum
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 31 pro 2015, 20:22 |
|
|
Citat: Turisti pred Novu godinu uživaju u Sarajevu: Grad je divan, posjetit ćemo ga opet
Frizerski saloni, prodavnice, restorani, kafići, butici i drugi objekti smješteni u centralnom dijelu Sarajeva, glavnog grada BiH, puni su građana i turista koji se žurno pripremaju za večerašnje slavlje povodom nastupajuće Nove godine. Gradske ulice u svečanom ruhu pune su šetača, Sarajlija i turista pristiglih iz brojnih zemalja u potrazi za dobrim provodom. Turisti pred Novu godinu uživaju u Sarajevu: Grad je divan, posjetit ćemo ga opet Foto: Arhiv/Klix.ba Jedan od njih je i Italijan Alessandro koji je sa sedam prijatelja u Sarajevo došao automobilom iz Trsta.
"Došlo nas je sedam prije dva dana automobilom, dugo smo putovali. Našli smo apartman na Kovačima gdje jedan divan domaćin svakog jutra kuha za nas. Ljudi su ovdje divni, grad je divan, jeftino je sve, hrana je dobra", kazao je za Anadolu Agency (AA).
Ističe kako su stanovnici Sarajeva dobri domaćini te kako grad nudi dobre turističke lokacije.
"Posjetili smo nekoliko mjesta, bili smo u ratnom tunelu, bili smo na planini odakle je snajper pucao na grad tokom rata u BiH, također posjetili smo tržnicu Markale gdje su padale granate. Ne znamo gdje ćemo večeras ali sigurno ćemo na obilnu večeru a onda idemo uživati i plesati dugo u noć. Sutra ćemo odmoriti i vraćamo se kući. Divan je grad i želim što prije ovdje da se vratim", kazao je Alessandro.
U gradskoj prazničkoj atmosferi u Sarajevu uživaju podjednako najmlađi te oni nešto stariji. Neki od njih prerušili su se u Djeda mrazove te plijene pažnju turista koji ih fotografišu.
Luisu Štokovac iz Istre ekipa AA zatekla je u fotografisanju munare Gazi Husrev-begove džamije i tornja Sahat-kule.
"Fotografišem grad, uspomene, ljude, da imam to, pokušavam doživjeti grad", kazala je uz osmijeh.
U Sarajevu je već treći put sa prijateljima s kojima ostaje sedam dana prije nego se vrate kući.
"Privatno smo odsjeli kod prijatelja i posjećujemo ih već treći put jer nam je ovdje prelijepo. Za večeras imamo organizovanu zabavu, ples, večeru, bit će lijepo. Odlično je ovdje, sa svim stanovnicima koje smo upoznali družili smo se odlično, međunarodno, ima nas iz svih dijelova Evrope, prelijepo je", kazala je Luisa za AA.
Da je atmosfera u gradu prazničnom raspoloženju najbolje pokazuje podatak kako turisti šetajući prolaznicima četitaju Novu godinu te sami prilaze kameri kako bi govorili o Sarajevu. Ario iz Koprivnice koji je sa prijateljima pristigao jučer ističe da je odluka o proslavi Nove godine u njegovom društvu donesena još prije par mjeseci.
"Već smo prije dva mjeseca znali da ćemo doći, jučer smo došli, ostajemo četiri dana. Večeras idemo malo šetati a onda na glavni trg na proslavu, čuli smo za pjevača Amela. Probali smo domaću hranu, ćevape, hrana je odlična, posmatrali smo grad iz ptičije perpektive. Odlično je, ljudi su prijatni, domaća je atmosfera", kazao je.
Turkinja Gunsel u Sarajevu je sa svojim dečkom s kojim planira proslaviti Novu godinu. Ističe kako voli Sarajevo, najviše zbog njegovih stanovnika ali i domaće kuhinje.
"Došli smo jučer, ovo je treći put da sam ovdje. Bila sam ranije u Mostaru. Sutra idemo na Jahorinu i bit ćemo tamo šest dana. Večeras ćemo ići u jedan sarajevski klub. Bili smo u restoranima, jeli smo burek, Turci vole bosanski burek. Ljudi su divni, samo što rijetki znaju engleski jezik pa je to malo problematično. Tražili smo mjesto gdje možemo kupiti suho meso, ali nismo mogli jer nam niko nije znao objasniti", rekla je Gunsel kroz smijeh.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|